Скъпа проганда + евтина водка=имперски махмурлук

Честно казано, малко ми е неудобно да се включа в заслужената насмешка над решението на Путин да намали цената на водката като отчаян управленски ход, компенсиращ валящите лоши нови, причинени на Русия от самия него. Неудобно ми е малко от (не)патриотични съображения- Путин просто не е уникален с алкохолния си популизъм. Първият ход на Бойко Борисов като премиер и господар на новото парламентарно мнозинство през лятото на 2009 г. беше да „опрости” надвисналата данъчна опасност над казаните с домашна ракия. Това беше толкова мъдър ход, че най-мъдрите слоеве от населението го възпяха поединично и колективно, наклякали край съответните казани.

Руското чувство за хумор по повод евтиния номер с евтината водка обаче трябва да бъде уважено от братски чувства към него.

 

Ето защо публикувам следната руска статия в превод на Васил Костадинов.

Речено – сторено: от 1 февруари водката поевтиня. Струва ми се, че за първи път славните времена на Андропов. Така чиновниците от Росалкохолрегулиране откликнаха на призива на президента да се борят с алкохолизма със “стабилни начини и средства.”

Това е мъдро държавническо решение.

Защото , ако погледнем ужасната истина правото в очите, ето какво доведе до разпадането на Съветския съюз? Предателската Перестройка е само една от причините за неизбежния колапс на Великата сила. Другата, много по-важна причина за най-голямата геополитическа катастрофа беше кампанията за борба с алкохола. На хората разказваха болезнената истина за „славното” миналото и „великото” настояще на нерушимия съюз, а в същото време рязко ограничаваха потреблението на обезболяващата течност. Дори заклеймяваха онези, които пият. И въпреки, че хората трябваше да спасяват страната, като един се наредиха на километрични опашки за болкоуспокояващо, лекарство се доставяше нередовно и не за всички.

В резултат на това съветският човек, безпросветен труженик и непоправим мечтател, остана насаме с т.нар. реалност и, опознавайки я в подробности, от все сърце я прокле.

Дългоочакваното завръщане към изворите, възраждането на империята, бореща се за мир с целия свят, е немислимо без поевтинялата водчица, защото първото нещо, което е необходимо да се коригира е така наречената реалност. Трезвеният, или поне не съвсем пиян гражданин, е склонен да гледа критично на живота и да задава излишни въпроси. Надигайки се от канавката, той може да се заинтересува от цените на хранителните продукти. Стабилно изправен на крака, той е способен критично да гледа на икономическата политика на страната, и, дори да открие недостатъци в областта на медицината и образованието. И накрая, напълно трезвен, той може да стигне до там категорично да откаже да даде живота си за царя, генералния секретар или президента. И дори и твърдо да му заявят, че без Путин няма Русия, той изобщо няма да се върже.

Ние помним, какво беше в старите времена. Първо, всички тези плахи въпроси за икономиката и защо ни е път, ако той не води към храма. Малко по-късно, най-трезвените се замислиха за еднопартийната системата – дали е необходима? И завърши с това, че многохилядни тълпи, запълнили столичния площад, победиха малодушните, треперещи пучисти с техните танкове. Скоро след това съюзът се саморазпадна.

Сега, както може да се очаква, нищо подобно няма да се случи.

Е, да, някои недобити въздържателите и умерено пиещи интелектуалци изразяват несъгласие и недоволство. Задават разни въпроси: за Крим, за Донбас, за санкциите и все по-оскъдната хазна, за източването й. Но са малко, любознателните и трезвомислещите, и дори когато минималната цена на дребно беше 220 рубли за бутилка, те бяха жалко малцинство. Сега, когато по волята на гаранта цената падна до 185 рубли, вече сме в Андроповски времена (Юрий Владимирович също беше мъдър национален лидер), за Русия може да не се тревожим. Геополитическата й съдба, дори да е катастрофа, не предизвиква дори и мъничка тревога.

Война? Да, за Бога. Изолация? Да върви по дяволите. Санкции? Не разсмивайте нашите “Искандери”. Цените на петрола? Цените в магазина? Курса на рублата спрямо долара? Ако стойността на любимата водчица пада в синхрон с общото поскъпване на живота, с блясък в очите този живот ще се изпълни с такава духовност, каквато и при царя не е имало. Важно е, че Владимир Владимирович навреме реагира на външните дразнители, и не позволи на хората да погледна трезво на т.нар реалност. Би било погрешно от политическа гледна точка, а и твърде жестоко.

Водка и телевизор – какво друго му трябва на човек за да посрещне утрешния ден?

Известно е, че под тяхното благотворно и, най-важното, под постоянното им влияние се случват невероятни чудеса. Чуждата земя става наша, сакрална и завещана от предците, и то по старите цени. Окупационната война се превръща в освободителна. Всеки убиец, злодей, садист, дегенерат се превръща в герой и храбър воин. Обратно, всеки несъгласен е враг, когото на пияна глава да пребиеш не е грях, а може дори да убиеш. И целия свят, отразен в кръвясалите очи, е морална пустота, така че, ако го праснем с ядрени ракети, няма да е никак жалко. Чужд и противен, той ще получи това, което заслужава. Смахнатият човек се доверява на тези, които го поят и пият с него, и е безкомпромисен към инакомислещите, санитарите и разни други врагове.

Водката поевтиня от вчера, и това със сигурност е добра новина, но има и друга новина, която причинява латентно дразнение. За президента, който понижи цената, е известно, че почти никога не близва. Защо? Не харесва или не иска? Може би не уважава? Не е ясно, доколкото в опиянената страна трябва всички до последния гражданин да фиркат, тук става дума не само за водката, но и за усещането за всеобщо единство. Идеята, че някой не пие, а само налива за да ни съблече и ограби – това е тежка, почти непоносима мисъл, особено с махмурлук, когато душата копнее, трепери и се набръчква от срам. Това са отчаяни мисли, а за да се отървем от тях трябва да се напием…,…пием…,…пием…

 

Иля Милщейн

2.02.2015г.

Grani.ru

 

38 мнения за “Скъпа проганда + евтина водка=имперски махмурлук”

 1. По стечение на обстоятелствата, съм бил в СССР два пъти в ранните години на Горбачовото управление.
  Невероятно странно ми беше как в магазините беше забранена продажбата на одеколон от обед нататък ( поне в Коми беше така ). Мислех си – колко деградирал трябва да си, за да се наливаш с одеколон….
  В Москва в големите супермаркети по познат за някои по-възрастни хора начин, отрано се разбираше къде ще докарват алкохол, и отвън се натрупваше хилядна ( не преувеличавам!!! ) опашка. Редът се спазваше от многобройна милиция, продаваха до 2 бутилки на човек. “Номенклатурата не беше особено разнообразна – 2-3 вида водка (разбира се, начело със “Столичная” ), и……ако щете вярвайте – уиски “Тийчърс” !!!.
  Редът беше невероятен, хората не се мотаеха, всеки влизаше и отиваше направо към касата, където, за да не се губи излишно време, бяха стоварени скъпоценните кашони, грабваше 2 бутилки ( не видях някой на купува само 1 ), плащаше си, и – щастлив и окрилен – излизаше, минавайки тържествено покрай останалите от опашката.
  Дойде и нашият ред ( на няколко български студенти ). Естествено, насочихме се към шотландското питие за учители. Беден ми е речника да опиша с какво съжаление и изумление гледаха на нас руснаците: горките…не знаят какво да купуват, и се набутват с чуждоземски боклуци….хахахахаха

 2. На самия Путин не му трябва водка – той се опиянява от могъществото на безграничната власт, която е яхнал.

 3. Г-н Инджев, изпращам Ви връзка към статия (на руски), която представлява речта на адвокат Емерсон пред съда по делото за убийството на Литвиненко.
  Ако представлява интерес за Вас я преведете и публикувайте.
  Убийство Путиным Литвиненко: речь адвоката Эммерсона
  http://ua-today.com/news-from-ukraine/9644

 4. Ами патриоти хората, пък и те са стари пиячи, не им трябват уроци за начинаещи с някакво си там шотландско “Учителско”. Всички имат завършено висше алкохолно образование, където подобни глезотии са недопустими. Всеки студент в тази специалност знае, че скочът води до развеселяване и липса на махмурлук на другия ден, което лишава пиещият от съкровенното си право на бързо и ТЪЖНО напиване, придружено със потоци от сълзи по отечествената и по пропуснатите възможности за установяване на световен ред, по изтеглянето от Европа (продължило само 50 години) и тежката глава на другата сутрин, която при оправянето си към обяд прави светът наоколо малко по-поносим. Освен това на всички е известно, че това питие мирише на дървеници и с него се отрови без да иска Литвиненко, макар че истината за това се крие от медиите, подобно на случая, в който един писател се убоде без да иска на чадъра си и след това почина поради лошите условия в капиталистическите болници. Поради отказан достъп на техни изтъкнати спортни деятели до болниците на острова, те се принудиха да си купят собствени яхти по за един милиард и да построят на тях лекарски кабинети за индивидуална медицинска помощ, обзаведени с последен модел апаратура и високо квалифицирани медицински сестри (каки). Така те дадоха пример на трудовия народ в родината какви яхти ще има всеки труженик когато дойде комун.. пардон, това май нямаше да дойде, е добре де – великоправославието по целия свят!

 5. Какъв идиот трябва да си, за да не виждаш че управляващата върхушка на държавата ти те напива за да не мислиш?!

 6. Благодаря на Васил Костадинов за превода, а и за предишните преводи!

  Няма директно отношение към ‘водката’, но пък тя ми напомни за Беларус. Два пъти са ме задържали в Минск. Първия път за това, че ям сандвич и пия сок на ‘Площада на Победата’, което ех, се оказа оскърбление за героите. Втория път на летището, затова че нося черни дрехи. По случайност колегите швейцарци също бяха облечени в черно. Проблем. ‘Что вы иностранный агент, что ли?’ питат мен в крайна сметка; никой друг не разбира руски език. Подозрение в агентурна дейност, шпионаж, сектантство… изобщо, идеологемите бяха активирани. Спестих част от превода на колегите, видяха ми се доста изплашени. След дълго чакане и разпити (от различни по грубост полицаи) ни освободиха. Изпуснахме си всички полетите.
  Не мога да си представя какво би ми се случило в царството на Путин. Най-вероятно горгона рускиня ще ме вкамени още при подаване на паспорта.

 7. Ален Безансон пише това преди 7 години! Коя дума не е вярна, отнесена към днешната ситуация?

  http://e-vestnik.bg/4486

 8. СТАМБО
  Благодаря ти.За статията за Ален Безансон,за когото признавам си за пръв път чувам.Все едно хирург със скалпел прави дисекция.Толкова точно е описал системата,че само такива като нас,които я познават отвътре могат напълно да го разберат.*Русия е изгнил зелен плод*.Източна Европа се спаси,дано и Украйна да се спаси.Русия е неспасяема азиатска държава.
  Благодаря на г-н Инджев за статията.Тези автентични статии са много полезни,та белким българите отворят очи за какво става дума.

 9. Линкът с новината на МАМ публикуват, подмокряйки се, най-гнусните рубладжийски туби – всякакви там ПИКльовци, поСеСеСеРковци, сволочи, подошви и продажници!
  Но, забележете акцента между редовете-колонизаторите ще трошат кеф край басейните, а туземците ще се радват да ги обслужват! Гнус и отврат!

 10. Преди доста време пукна голямото комунистическо говедо, женено за сесесерка, супербездарник в поезията и началник на политическия кабинет на Т. Живков- Димитър Методиев, пардон!-дмитрий мэфодиэв.
  Той ги пишеше такива, но сесесерското му каканижене в Болхарско-Задунайская ССР е нищо работа в сравнение с практическото рубладжийство на “елитите” в евроатлантическа България.
  Няма плувнали във водка зъркели на оскотели мужици, а има…

  РУСКИТЕ ОЧИ

  Синеят на Русия небесата,
  окъпани от пролетни лъчи,
  и сякаш отразени са в росата
  не небесата – руските очи.

  Така е радостно, така е светло,
  просторът е така безкрай голям,
  че ми се ще с възторг свещена клетва
  за вечна вярност и любов да дам.

  Не е до времената на годината –
  нима е пролетен тоз порив? Нов?
  Отдавна в мен Русия и Родината
  навеки слети са в една любов.

  И аз мълча и крача из полето.
  Мълчи земята. Ехото мълчи.
  Синеят с тиха ласка от небето,
  добри и родни, руските очи.

  Туй то!… Синеят,брей, през снайперите и биноклите, насочени към България!

 11. За пиянството на висшата раса четох с “кеф”, благодаря ви, г-н Инджев. Сибирските павиани лющят водката, за да могат на следващия ден да се насладят напълно на махмурлука, “придружен със потоци от сълзи по отечествената и по пропуснатите възможности за установяване на световен ред, по изтеглянето от Европа (продължило само 50 години) и тежката глава на другата сутрин, която при оправянето си към обяд прави светът наоколо малко по-поносим” – по ДАНИ. Евентуално с бира или нова порция водка.

  Но линкът, пуснат от МАМ, направо ме втрещи! Не беше ли Гоце Делчев роден град на президента ни? Какво, по дявола, става в тази държава? Какви са тези руски “инвеститори в недвижими имоти”? Сега си спомням как покойният ми дядо разказваше как България по време на “Соболевата акция” се напълнила с руски магазинери (това е още докато павианите са съюзници с национал-социалистическа Германия). На 7 септември 1944 г. всичките магазинери се обличат в униформите си на НКВД, презрамчват по един “Шпагин” (вж. МОЧА) и тръгват да помагат на своите “балхарские таваришчи” да установяват “народно-демократична власт”.

  Няма ли институция в РъБъ, която да не е в летаргичен сън и да си гледа работата? Трябва ли Столтенберг и Кери да ни отварят очите всеки път?

 12. А аз тук ще добавя щипка сол и малко пипер с пледоарията на адвоката на г-жа Марина Литвиненко, г-н Емерсън пред независимия британски съд. Това да се случи в България?-трудно, в Русия ще се обяви за държавна имяна и си споменте случая с адвоката Магнитски.
  http://ua-today.com/news-from-ukraine/9644

 13. Б.Б е бил проницателен, щом в първия си политически акт е легализирал казаните. Не че някой щеше да спре да вари, ама друго е да можеш и да се представиш публично с продукцията си. Един приятел казаше: “Брейй, хората в космоса полетяха, а ние си клечим около казана и обсъждаме първака.” Та вижте на какъв забавен блог попаднах: http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t119108.html

 14. “Няма да тръгна да ви разстрелвам”

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37942-nyama-da-tragna-da-vi-razstrelvam.html
  —————————————————————————————-

  Зачетох се в коментарите под тази статия по-горе и ми направи впечатление,че все повече Българи започват да се освяткват,защо сме отвсякъде в киреча.
  Статията е написана в пълно съзвучие с нашия блог.
  Но по радостното е,че в коментарната част се обаждат един-двама(а може би само един,но с различни никове) трола,които биват тотално размазани от коментиращите.
  Прави впечатление,че нормалните коментиращи се стараят да се аргументират с реални исторически факти,докато мурзилките,троловете и чебурашките го избиват на “православие”,”кой ви освободи” и прочее опорни мантри.
  Извода е,че лека полека започва да се разбулва истината за “нашата освободителка”,но трябва още много и постоянно просветителство,за да може и последния зомбо-ссср-русо-фил да се освести.
  Според мен,добре е да се напише една книга с всички исторически факти за Империята на Злото спрямо България и така да се дадат “опорни точки” и на всички истински Българи.
  Мотото или дори заглавието на книгата трябва да бъде великата мисъл: “Всякое торжество болгар,есть смерть России!!!”(Аксаков,И.С.,бр.24.сп.”Русь”,1886г.)
  Това изречение трябва да се повтаря във всеки учебник по история,до пълното освобождение от “освободителите”.

  ПП Ако някой може да изрови в мрежата копие от въпросното списание (Аксаков,И.С.,бр.24.сп.”Русь”,1886г.),нека да го постне и това да се повтаря,повтаря,повтаря и пак да се повтаря и да се разпространява в колкото може повече Български форуми!!!

 15. Към тъпанарко:

  Рядко репликирам коментари, още по-малко пък като форма на съгласие с тях, но в случая искам да кажа ( за да не остане някой с впечатление , че пиша по Ваша поръчка и съм “тъпанарски” поръчков автор- шегувам се!), че в момента сбъдвам Вашата препоръка за книга, в която са обобщени известни и неизвестни на широката публика ( почти без повторение от предишните ми две книги по темата, а с още факти и примери, включително конспективно по дати), руските враждебни действия срещу България от древността до наши дни. Ако всичко върви по план, би трябвало книгата да е пред читателите на 16 април в деня на моята 60 годишнина. Систематизирането и датирането на въпросните събития ги прави годни за целите на образованието, ако някой реши да се възползва от това събрано в една книга, трета, обобщаваща част от трилогията “Течна дружба” ( със специфично подзаглавие този път).

 16. В днешният брой на в.*24 часа* има статия на Росен Тахов,как русофила С.Данев като министър председател решава да хариже Силистра на Румънците под натиска на Русия,но англичаните се застъпват за нас.

 17. Тъпанарко, би ли уточнил, кой от коментиращите визираш като “трол с православни опорни точки” ?

 18. Това, което казвате към Тъпанарко, г-н Инджев, ни прави щастливи! Ще чакаме!

 19. ДИВАНЕ
  Аз съм тролът с *православните опорни точки*.Ти що се гневиш.Ама ти хич не си.Спомням си как идваха от ДС да ни учат как да се държим с чужденци.Боже,какви примитиви бяха.Ще ме учи някой мене,как аз да обичам Родината си ,която те отдавна бяха продали за евтини рубли.Я у леву.

 20. Към г-н Инджев

  Г-н Инджев,това е една радостна вест и съм сигурен,че всички българи,които с болка гледат как “освободителите” унищожават България,с нетърпение чакат да си закупят копие от тази книга!Лично аз,ще бъда един от първите.
  Относно “Систематизирането и датирането на въпросните събития ги прави годни за целите на образованието…”,това е много добре,защото книгата вероятно ще се получи като един ИСТИНСКИ учебник по българо-руска история и може би ще запълни вакуума,който изкуствено се създава вече 70 години от гореспоменатите “освободители” и техните местни сатрапи.
  Искрено се надявам тази книга да стане настолно четиво и оръжие на знанието в ръцете на всички,които ПЪРВО обичат България и след това някоя друга държава!
  И тогава бих добавил,че ако Аксаков беше жив,може би щеше да възкликне: Всякое ЗНАНИЕ болгар,есть смерть России!!!

  Поклон!

 21. Чакам с нетърпение новата книга на 16 април.

 22. и ми направи впечатление,че все повече Българи започват да се освяткват,защо сме отвсякъде в киреча.-koментатор

  За четвърт век осветканите се оказаха неодстатъчни да се преборят с комунистическата сган,кога би се очкавало броя им да е достатъчен

  Основната причина за руско-съветките набези срещу България са географски.И никакви други!

 23. G-n Injev, Chuvstvam se gorda balgarka s vasheto pero. Chakam s netarpenie novata kniga.

 24. При последното ми идване в Бългрия, в момента, в който имаше суперинтересен тенис мач с участието на българин, на кабелната телевизия имаше около 300 канала, втова число 8 денонощни! еротични канала, но нито един канал, по който да може да се види този тенис мач! В същото време каналът на оператора предаваше филма “Москва не вярва на сълзи”. Не ми оставаше нищо друго, освен да си поплача вътрешно. Но това беше в България. Но ето какво се случи сега – както си живея спокойно на моята китна американска уличка, където не е имало социални експерименти още от 1919 г. когато е създадена специална организация за прочистване от анархисти и комунисти, прераснала в днешното ФБР; та както си седя и си стриймвам новопоявилото се на пазара ULTRA HD видео съдържание, с 4 пъти по-висока резолюция от обикновеното HD; и както си браузвам стрийминг блу рей плеъра и се чудя кое по-напред да гледам от стандартните приложения като Amazone Prime, NetFlix, Vevo и какво ли не друго, изведнъж се натъквам на цял един блок от приложения, обединени под гордото име “Россия-1” – написано на кирилица. Помислих, че има някаква грешка и този плейър е имал предишен собственик, който е инсталирал тези приложения, за да не губи връзка с родината си, но НЕ – оказва се че това е стандартна функция, заложена в софтуера на този

  Проигрыватель дисков Blu-ray 3D с интеллектуальными функциями

  Няма да съобщя името на компанията, достатъчно световно и известно, защото нищо чудно подобен ход да е предприет и с други производители на подобни стрийминг устройства, които вече са масово разпространени в щатите и в други страни. Така че “Россия-1” е на “только один шаг” от показалеца – едно неволно “щрак” и вместо последните американски сериали, последните БлуРей и Ултра HD Филми, платени при това с абонаменти, вече сме в Россия и то не коя да е, а Номер ЕДНО и то с ИНТЕЛЕКТУАЛНыМИ ФУНКЦИЯМИ!
  Е, добре, рекох си, вградили са го хората някак си, представям си какви пари са бутнали на този световен производител да вкара тази опция в главното меню от ВИДЕО програми, а може би и в списъка на РАИДАТА (“Гаварит Масква по крайбрежието на Флорида”, не звучи лошо нали, направо “Жемчуга пабережия”). Или това е направило нелегално някое програмистче от екипа, заплашено по подходящ начин да не последва Сноудън, ако не го направи. Е, добре все пак, рекох си, я да видим какви са тези видеа, наблъскани в тази черна кутия, Россия-1.
  Ето какви бяха те (надявам се вече да сте вечеряли) – Рубриката се казваше “Человек и Закон” – все едно това са две отделни неща, все едно Законът не е правен за човека, а за нещо друго. На екрана излиза ОБИГРАН телевизионен водещ и точно когато очаквам да покаже как законът и постсоветския човек си взаимодействат без чоловекът да получи трайни сибирски увреждания, ето че последваха и трите основни теми и то какви теми !! – 1. Засекреченные документы Второй мировой войны. (от германските архиви, защото советските са още затворени) “Немецкая карта” и некий таинственный и кабальный “Канцлер-Акт” 1949 года (намирисва на недоубити фашисти), который был подписан ФРГ под давлением США (в частности, юридически закреплялась продажа немецких фирм за границу, передача государственных коммунальных предприятий иностранным “инвесторам”, отказ от немецких золотых запасов (интересно има ли отказ на Испания 35 година от нейните златни запаси, пренесени в Москва), военная поддержка американского империализма (севодня джаз играеш, завтра родину прадаьош), полный контроль за немецкими СМИ и пр.). И това “историческо” разследвано, представено в кадри с днешните политици на Германия.
  Номер 2 – “Сланцевая революция США на грани провала. В США начались первые банкротства компаний, которые занимаются разработкой сланцевых месторождений по добыче из них нефти. Ха, а сега де – Поглеждам надолу къщите на моята уличка – днес е неделя и пред всяка има по две-три коли, повечето чисто ниво, с много екстри, и това са колите на гостите, защото в квартала ни има много къщи с басейни и има много гости. Много от съседите работят точно в такива фирми за разработка на “сланцевых месторождении” и не съм чул скоро някой да се е полакал от нещо. Пред много от къщите има и моторни катери… Номер 3 … – хайде стига толкова. И това не е интернет съдържание, достъпно само през компютър, а софтуер, записан хардуерно в стрийминг плеъйр, който се продава по целия свят и който не може да бъде променен от потребителя толкова лесно, защото се зарежда от централен сървър и стои там като опция в главното меню, подобно на програмите на кабелната телевизия, наред с имената на световни доставчици на стрийминг съдържание. Хитър ход на Кремъл – да се намъкне в телевизора на всеки гражданин по света, добро пожаловат – РОССИЯ-1!

 25. Мъдър ход на президента им.Когато на човек му е евтино пийването е доволен….Ама като пийне и става недоволен…Явно Путин не пие.

 26. Савова, в тебе има комунистически заряд! Като червен боец се хвърляш с голи гърди към абразурите на немските картечници! За Родину, За Командиру!!!Браво!

 27. ДИВАНЕ
  Човек може да бъде боец и без да е червен.Пример: нашата армия разгромила всички армии на Балканите,включително и руската.В момента чета книгата на Аркадии Ваксберг *Отровите на Кремъл*-от Ленин до Путин.Занимателна е.Препоръчвам ти я.

 28. Има ли значение боята щом пламъка е адски ???

 29. Колко е прав Петър Бицилли, за това че руското общество е неразвиващо се! и колко безнадеждно.Препоръчвам книгата му на всички, които не са я чели. – Основни насоки в историческото развитие на Европа от началото на християнската ера до наше време.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.