Депесарският Калигула срещу гербаджийския Сула в “битка” за сульо и пульо

Върхушката на ДПС се жалва от чистка в низините на администрацията в страната. Каква загриженост за правата и свободите на кадрите (им), които са свикнали да решават всичко в духа на сталинския завет- например да раздават порциите, както се изрази най-върховният раздавач на порции в републиката Ахмед Доган.

 

На подобно заиграване със съветската дума „чистка” мога да реагирам само на нивото на своята компетентност, която не е всеобхватна и няма как да е относно боричканията за постове по места в страната, но е от първо лице единствено число на базата на собствен опит.

 

Когато началствата в ДПС бяха наградени с вкусни управленски порции за старанието в подготовката и осъществяването на активните мероприятия ( още една „любима” съветска думичка), довели до преврата от есента на 1992 г., първата им работа беше да се заемат именно с чистката на неудобни лица, но не в низините, а по върховете на държавата. Още в първите дни на управлението на кабинета „Беров”, качен на власт с техния мандат след свалянето на кабинета Филип Димитров, бяха съставени списъци за уволнение.

 

Изпреварвайки разказа с очаквания край ще подчертая, в злополучния указ от 3 юни 1993 г. за уволнението на Иво Инджев от поста главен директор на БТА мотивите са формулирани по най-безсрамен начин политически начин ( съставителят на документа, юристът по образование, бившият телевизионен говорител и говорител на премиера Райчо Райков, владееше безсрамието до съвършенство).

 

Беров беше пионка, но брутална. Козируваше и изпълняваше безпрекословно. Още в началото на февруари 1993, едва проходило управленски, правителството на проруската корпорация Мултигруп започна да гласува списъци за уволнение.

 

В древния Рим диктаторите, узурпирали властта, са ги наричали проскрибции. Пръв, като начин за разправа с политическите си противници и обогатяване, чрез отнемане на имуществото им, ги въвел Сула ( 82-81 г. пр. н.е.).

 

Но нека традицията на Сула, приложена тук, да не се бърка с днешната „тежка действителност” за кадрите на ДПС. Проскрибциите, от които се оплаква сега ДПС, нямат нищо общо с жестокостите на Сула, а, доколкото ги има, се отнасят до „сульо и пульо”.

От ДПС не си играеха на дребно. Интригите им първо смениха парламентарното мнозинство и председателя на Народното събрание Стефан Савов, после премиера Филип Димитров (оставяйки на постовете им обаче сини шефове на парламентарни комисии като тюркоазен воал върху срамотиите си в парламента). А веднага, щом си сглобиха наказателен отряд в изпълнителната власт, започнаха чистката по нейните етажи по класическия метод на метеното на къщата- отгоре надолу.

 

В проскрибциите на моя милост попадна още през онзи февруари като директор на БТА, заедно с директора на БНТ Асен Агов и председателя на комитета по телекомуникации Стефан Софиянски. Техните глави паднаха от първото замахване на екзекуторите, докато моята ( заплашена още миналия ноември 1992 г. от депутата Иван Палчев от ДПС, проводил по куриер обещанието „главата ми да се търкаля по стълбите на БТА” след като разгласих за първи път в телевизионния ефир на България в предаването си „Още” зависимостта на Доган и компания от ДС), оказа известна съпротива на палачите.

 

На 3 юни, насред един прием и по време на моя среща с гостуващия в София британски външен министър лорд Карингтън (пазя си снимка като мил спомен от запознанството с лорда), говорителят на правителството Райчо Райков с голяма радост триумфално обяви пред медиите, че току щом ( най-после) съм уволнен. Което не можеше да бъде извършено законно по конституция, защото това право имаше само Народното събрание.

 

Не помогна застъпничеството на лорда, който вкара въпроса ад хок в двустранните преговори- напротив, бях обвинен в медиите и от повечето от тях ( каква солидарност!) в разваляне на британско-българските отношения. И в кариеризъм, щом настоявам да си остана начело на БТА, вместо да склоня глава пред ятагана на ДПС, размахан от тяхната кукла на конци, подписала противоконституционния указ.

 

Имайте още малко търпение, ще стигна до същината и обяснението, защо се връщам към тази известна ( на някои, но едва ли на всички) история…

 

На противоконституционния акт на правителството на ДПС реагирах не само аз и група депутати, които сезираха Конституционния съд. С мисия при президента Желев, чийто съветник преди беше Любен Беров ( президентът, уви , стоеше зад тази чисто политическа разправа, но така и никога не си призна това публично-лека му пръст и съболезнования на близките му!), отидоха на крака посланиците на Великобритания Ричард Томас и на САЩ Хю Кенет Хил.

 

Колко трябва да им е било важно да доведат докрай противоконституционния си акт, за да не се огънат пред този демарш нашите управляващи другари в уж командваната от Запада България! Някой съмнява ли се каква международна контратежест са имали зад гърба си (и) в онзи момент властите ни, когато тук колеше и бесеше ( почти буквално, защото предимно биеше и разстрелваше) крепнещата организираната престъпност, богатееща всеки ден и час баснословно от „течната дружба” в рамките на огромната контрабанда на петрол и други суровини в нарушаването на Югоембаргото по трасето Москва-София-Белград?

 

Спечелих във Върховния съд заведеното от мен дело срещу незаконния правителствен указ, нарушаващ конституцията. Конституционният съд гласува в същия смисъл ( с изключение на тъмночервения съдия Арабаджиев, награден от премиера Бойко Борисов с препотвърждаване на неговата несменяема персона като български представител в съда на Европейския съюз в Люксембург- нищо ново с награждаването на верни другари за вярна служба чрез високи постове в съдебната система, както видяхме наскоро отново).

 

Стигаме до крайно неприятната за върхушката на ДПС развръзка, когато се наложи да се откажат от услугите на своя наемник в правителството и да се появят на сцената с ятагана в ръка. Връчен беше на Емел Етем, която от името на ДПС внесе предложението за моето уволнение.

 

Така, от третия път, в последния работен ден на парламента преди лятната му ваканция ( под нервните подканяния да се бърза от страна на др. Клара Маринова), бях успешно посечен като директор на БТА с гласовете на ДПС, БСП и отцепниците от СДС, напазарувани за целите на онова управление на проруската Мултигруп. Повечето от въпросните отцепници после се превърнаха в мултимилионери с подарен бизнес като за „наши товарищи”.

 

За награда, че изтърпяхте да прочетете тази толко (нери)лична история, ще ви върна към актуалността й: днес оялите се от властване ( дори и когато са официално в опозиция) „елитни” представители на ДПС се кълнат в своята праведност. Янко Янков, един тях, възкликна с депутатски патос тази сутрин по Нова телевизия, че никой не можел да уличи ДПС в някакво нарушение на законите и конституцията на държавата през всичките години на прехода.

 

Бинго! Има някой, който все още шава, въпреки депесарския шут, на който беше подложен. Малко като по Мечо Пух се получава „ щом някой казва, че няма никой, значи има някой” в дупката на Зайо! Само че депесарският Зайо е вълк в заешки одежди.

 

Така че, заеко, бягай ( не по Ъпдайк в едноименния му роман) и не се опитвай да заблуждаваш с подскоците си! Защото, отгоре на всичко, по петите ти няма куче от кучкарника на Борисов, а само се правиш на умряла лисица!

 

 

 

25 мнения за “Депесарският Калигула срещу гербаджийския Сула в “битка” за сульо и пульо”

 1. Да! Прекрасна история за раждането на нашия “свободен свят” Свободна България със поробени журналисти и работници. Еххх мечтааа!!! Чакай и Аз да се напуша , че да гледам по-розаво ! 🙂
  РБ, от кое Пушите ??? Савова може и да не ми отговаря! Не е задължително 🙂

 2. Ами и депесарските гаулайтери са не по-малко нагли от комунистите и еднакво навеки скарани с истината. Равни са и по коварството.
  Сякаш една майка ги е раждала.

 3. Редовно Ви чета статиите г-н Инжев, но до ден днешен нищо не съм писал в блога Ви.

  Това мисля, че е добре да се прочете. Ако решите, пуснете го въпреки, че повечето от последователите Ви може и да са го сторили.

  http://nikikm.blog.bg/politika/2015/02/02/cveta-kirilova-pokaza-na-liutvi-mestan-kakvo-e-da-si-bylgari.1335096

 4. Г-н Инджев,
  Очаквах тази статия.Най тъжното и долнопробно време в новата история на България.Как бившата власт с помощта на ДС ,нейните агенти от най пострадалият етнос турския върнаха България в зоната на здрача.Успяха,долно и коварно.Удариха по най интелигентната,най демократична,проевропеиска част на нацията вклучително и Вас.Сложиха за мин.председател един немощен човек.Грабиха,убиваха,мутризираха,чалгилизираха България до пълно изтощение.Къде бяхме,защо допуснахме това.Този мъчителен въпрос си го задавам и днес.Нямам отговор.Толкова наивни ли бяхме.Аз- не,но останалите-да.
  Миналата седмица почина Желуи Желев.Плаках за този човек като за близък роднина.Не той не прилича на мен,той е добър човек ,аз съм лоша,той е наивен,а аз съм прозорлива.Никога няма да се дам ДС да ме яха,Д.Иванов,Бриго Аспарухов,И.Павлов ,агите агенти от ДС Догам,Местан,Палчев,Е.Етем и други знайни и незнайни.Простено да му е на Ж.Ж,Дано и младото поколение да прости за нашата наивност и доброта.

 5. Истинската Ви драма “Г-н” Местан е, че българския език не го приемате като майчин!! Драмата си можете сами да я пратите в най неприятната ни история, от упомошаването Ви по неприятен спомен, и по голяма трагедия има ли за Българите!? Вярвам,че като даскал това до болка Ви е ясно, но приемате жестоката асимилация приложена от османците като даденост, даже се гордеете с нея, и останалите Българи искате да споделят “радоста” Ви. Това е невъзможно да стане в България, колкото и толерантни да сме. Българите сме дали Писменост на Света, и е една от най използваните две и днес,и е така от векове, а Вие какво искате…? Не е ли грехота? Как вообще си позволявате да го искате, не си ли виждате трагедията??

 6. Според “официозни” данни от ГЕРБ за една година Обръчгархски и гасударите му са сменили 45 000 души от “администрацията”, а според “НЕофициозните” сигурно са двойно. Как искаме да работи бюрокрацията ,като е пълна с шуро-,”партийно”-, кланово-, мутро-, обръчо- баджанашки калинки?!?!?
  “Традицията” е “достойно” продължавана през цялата прИходно-НЕпредходна “държавна” власт на БКП след 1944г. досега.Колониалната метрополия мАсква, спуска с парашут главните си калинки в НРБ, а пък те след “приземяването” си на местна почва правят парашутна “партийна” бюрокрация по свой образ и подобие, която даже се води и “държавна” според тях!

 7. Към диване:

  Не знам как да го напиша, без да изглежда като претенция за съветване, “покровителстване” и т.н., но ми се струва, че този Ваш разговор със Савова и със\срещу всеки, който е заподозрян, че харесва РБ,се проточи достатъчно дълго. Не мога да бъда упрекнат в липса на търпение…Но не е продуктивно да продължавате без край- не само Вие, читателите не печелят нищо от тази разправия.

 8. Удивително е колко малко се е променил стилът и методите на работа на политическата върхушка на ДПС.
  Изумително е, че те действат абсолютно по комунистически, и изцяло са овладяли лениновия подход малцинството да подчини мнозинството за постигане на своите цели….
  Малко по малко, стъпка по стъпка, с лъжи и демагогия, със скърцане на зъби или подаване на морков ( комуто трябва ), но ДПС (съответно – и Петата колона ) овладяха всички важни държавни лостове и системи. Това, че в момента се “радваме” на колабирала и поръчкова съдебна система, дължим именно на това, че ДПС я е превзело тотално през годините…
  Жалкото е, че в момента изобщо не се вижда кой и как да разсече този Гордиев възел от зависимости, да изрине Авгиевите обори с послушковци, за да може страната ни най-после да тръгне към просперитет…
  Примерът с Румъния за съжаление не е заразителен – и политическата ни върхушка, и повечето медии се правят на слепи за това как Румънците със страшни крачки тръгнаха напред, започвайки именно с въвеждането на ред в Съдебната си система…
  А у нас продължават и продължават ежбите на дребно, и плачът на ДПС, че някой им папал от канчето…

 9. Разбирам Ви г-н Инджев но може би трябва да се обърнете и към ника Савова, който си позволява, без да има и най-малка представа кой съм да ме причислява към някакви кръгове с които не само, че нямам никакви контакти но и физически нямам тая възраст и опит за да бъда такъв. На всичкото отгоре коментарите и нямат никва връзка с моито постове и са обикновени заяждания с цел да предизвикат конфликт. Имах някакво уважение към нея но поведението и във форума не и подхожда. Ако може нека докаже че съм такъв какъвто се опитва да ме наклевети. Ако не може нека си мълчи! Аз интерес да се заяждам с нея нямам но човек , който се мисли за демократ не може да се държи така нагло както го прави този ник-савова!

 10. Към диване:
  С усърдието си най-после постигнахте това, което заслужавахте от много време. Наистина г-н Инджев не може да бъде упрекнат от липса на търпение. Показаха Ви картон! Само от Вашата интелигентност зависи определянето на неговия цвят. Сбогом!

 11. Брилянтна дисекция на преструванията на умрялата лисица. И мислене в метафори (естетическият хедонизъм е мой), които запазват коментара чист и ясен. Свалям шапка на Иво Инджев!

 12. @ JELEV:
  Прав сте, господин Желев – брилянтно изложение!
  Адмирации към госпожа Цвета Кирилова!
  Мисля обаче, че проблемът не е в Доган, Местан и ДПС, а в кукловодите и подчинения им КС, осигурили създаването и битуването на измислената /етническа/ квазипартия във властта!

 13. Г-н Инджев,никога няма да забравя как в една от телевизиите бяхте поканен заедно с някаква Къдринка Къдринкова(да,точно така се казва госпожата),някаква креатура на Шаренкова,да коментирате положението в Украйна!Смях се от сърце на безсилието на тази госпожа да проведе някакъв смислен разговор.В отговор на мънкането получи такъв отпор,основан на факти и аргументи,че сигурно още си спомня за глупостта да влезе в спор с Вас!

 14. Към “Диване” Аз също съм гласувала за РБ и в какво ще бъда упрекната?В глупост,в наивност?Или ще бъда хулена,че не приемам ръководната толя на Партията?

 15. Ако не греша, човекът на първата снимка в офнюз материала е уличен фотограф… Вихрен Георгиев?
  За втория – не знам.

 16. към Павел Тинков – не трябва ли да търсим кукловодите по-нагоре, и на североизток? Лично за мен ДПС е най-добрия проект на КГБ. Даже създадоха и А-така по кремълска инструкцея.
  към D.Savova – Плаках като падна правителството на Ф.Димитров и И.Костов, за Желев нещо не ми се плаче.

 17. Г-жо Савова,много е хубаво човек да е добър в личния си живот,но когато неговата доброта /или наивност както казвате/ решава съдбата на един народ за десетилетия,тогава оценката би трябвало да е съвсем друга.Дали е само доброта /наивност/ или е непростима глупост ,или зависимост /ясно е от кого/ ще стане ясно,ако до сега не е станало. Ж Ж изпълни доста хубави неща защото времето го изискваше.Но,след това със своето мълчание относно случващото се и наивни действия /меко казано/ не се противопостави на насилието над един народ,което е описано в забележителната статия на господин Инджев.Признавам,не съм добър,не паля свещи и не се просълзявам,но не искам да съм Диване,ако ме разбирате,г-жо Савова.

 18. ник Тервел , ти явно си наясно кой какво заслужава! Браво! Станал си Господ!

 19. ” НАТО утвърди незабавното разполагане на многонационален команден и контролен център на пакта в България,

  Такива центрове ще бъдат разкрити и в Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония.
  Те ще бъдат постоянни !

  С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта и с увеличаването на числеността на специалните ни сили”
  (б.а.)
  НАТО ЩЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ, ПОЛША, ЛАТВИЯ, ЛИТВА И ЕСТОНИЯ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО – РУСИЯ !
  —————————————-

 20. Към Stefan, добър коментар, поздравления!
  И бих искал да се присъдения към вас:
  НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ДИВАНЕ

 21. Без да адвокатствам на Желев, дъщеря му се “самоуби” точно когато се решаваха въпросите за новата конституция и законовото закрепване правата на новите “капиталисти”. Не знаем цялата истина, нека не го съдим прекалено строго.

  Иначе сценарият, приложен спрямо г-н Инджев, си беше отработен до съвършенство. Дори човек да си намереше работа, след най-много месец отново го изхвърляха и от новото място. Той е спестил подробностите, но беше така измислено, че много трудно да издържиш без да рухнеш психически или да се пропиеш.

  PS Блестящо изложение на Цвета Кирилова, агент “Павел” може би най-сетне малко ще помълчи – ако не от свян, то поне заради приличието…

 22. Ех, в какво ни забърках… Всичко започна от едно мое изречение, което реактивира Диване. Моля всички за извинение!

 23. Не искам да съм злобна.Разбира се че понесох тежко падането на правителството на Ф. Димитров и препречване пътя на България със спирането на И.Костов да продължи успешното управление.Не искам да изглеждам,че съм пристрастена към личности.Аз съм пристрастена към ценности.На тези мои ценности се доближаваха правителствата на Ф.Димитров и И.Костов.В този блог съм изброявала какво положително свършиха тези хора и не искам да се повтарям.Всички останали управленци дърпаха България крачки назад.Пак повтарям плаках за Ж.Ж. защото можеше и по добре.Плаках за грешките му.

 24. “Всичко започна” със Божия промисъл да създаде човека по свой образ и подобие. Но човека имаше нужда от жена, за да го весели. И Господ създаде жената! А змията излъга жената и жената излъга човека а той огорчи Господ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.