Еволюцията на революцията в главата на един патолог на антикомунистическия преход

 

Доверени на симбиозата между властта и предполагаемите й синдикални опоненти източници съобщиха в интернет за „мъжко ръкостискане” между Бойко Борисов и юбиляря Константин Тренчев, който имаше навика да навиква от „мъжки” позиции сините си врагове като „седерасти”.

 

Кръглата 60 годишнина на доктора-патолог е почел и президентът Петър Стоянов ( седесар, но не и „седераст” за превратаджията Тренчев, организирал десетки стачки срещу правителството на СДС през лятото на 1992 г.) , издаде в. Сега в сайта си тази вечер.

 

Като става дума за стачки и Тренчев, споменът ме връща към стачката, след която второто правителство на Андрей Луканов подаде оставка на 29 ноември 1990 г. Споменавал съм случката, но нека се повторя с малко повече подробности.

 

Пет дни по-рано, в съботната вечер, секретарката на Андрей Луканов ме изненада с телефонно обаждане: „говорете с министър-председателя”. Не бях говорил с него преди. Виждал го бях отблизо два пъти- веднъж на една пресконференция в „София прес” ( на която си говореха с Кеворкян на „Кево” и „Андрей”) и втори път при предаването на властта в сградата на Министерския съвет в София през лятото на същата година, когато стана премиер за първи път ( и когато чух с ушите си отиващия си военен министър Добри Джуров да заявява, че е готов да се върне, ако бъде повикан да помага).

 

Както вече съм споменавал, Луканов, говорейки ми на ти, ми нареди като изпълняващ длъжността директор на БТА ( след като близо година отказваше да ме предложи за президентски указ за титуляр, въпреки подписката на колегите ми с такова искане), ми нареди агенцията да разпространи окръжно до всички медии, че журналистите, дръзнали да пишат за предстоящата стачка, „ще си имат работа с прокуратурата”. Обясних му, че каналите за информация на БТА в този късен час вече са закрити ( тогава беше така), но той настоя да наредя неговото изявление да бъде излъчено от редакция Международна информация ( тя дежуреше и нощем, за да снабдява радиото с новини).

 

Пришпорих ладата, моята голяма материална придобивка от Кореком за 4 години оцеляване сред бомбите, стрелбите, атентатите и отвличания в Ливан, и пристигнах спешно от квартал „Младост” в телевизията. Там, след като звъннах предварително, ме чакаха „съзаклятници” от …”Подкрепа”.

 

Един от тях, Александър Стайков, ме преведе през изпадналата в ступор униформената охрана, която пазеше по онова време самото студио, а не само входа на телевизията. С ватерполисткия си гръб Сашо залости врата на студиото, отвъд която вече се бях оказал.

 

На метри от мен новините в късната емисия четеше Бетина Чампоева. Намерих стол, пренесох го и седнах до нея докато тя се задъхваше в четенето. Бетина запази самообладание и само ме изгледа въпросително, когато настъпи пауза. Взех думата и обясних, че съм тук да призова българските журналисти да не се подчиняват на заплахата на премиера Луканов, разпространена от БТА. Ако се поддадем на този шантаж , казах, това означава за събитията в центъра на София отново да научаваме от чуждите радиостанции , както при комунизма. Окачествих намесата му като опит за задушаване свободата на словото.

 

Тази случка, разбира се, няма да видите в ретроспекцията на славните 55 години на БНТ. Бетина Чампоева обаче е говорител на българското Външно министерство днес и може да бъде питана, ако някой се съмнява в автентичността на моето резюме. Сашо Стайков, съсед от моя квартал в София – също.

 

Аа, да не забравя какво ме подсети да занимавам читателите с тази дреболия.

 

Пристигайки в телевизията ( тогава тя ни беше единствена), най-напред ме заведоха в гримьорната, както си му е редът. Уж гримирани, но бели като платно, там седяха като наакани деца лидерите на синдикатите, от чието име бе обявена за понеделник стачката- Константин Тренчев и Кръстю Петков, на които Луканов също се беше обадил. И понеже се беше обадил и на водещия на „Панорама” Иван Гарелов ( тогава предаването се излъчваше в събота), вождовете на бунта чинно чакаха да ги поканят в спряното предаване, вместо което на екрана на единствената ни телевизия се мъдреше син екран. Дълго и без обяснение.

 

Стачката, за която импулсивната реакция на временния шеф на БТА била ( по думите на други синдикални лидери) изиграла ролята на нещо като детонатор насред разколебаването от заплахите за въвеждане на военни шофьори на мястото на стачкуващите от градския транспорт, все пак се състоя.

 

Храбростта на доктора се завърна, когато отново беше активиран. Но не срещу Луканов и БСП, а срещу правителството на СДС през 1992 г. – правителство, за чието сваляне този път приносът му никак не беше бутафорен.

 

Бедни ми Тренчев, защо не напусна „Подкрепа” още тогава, добре гримиран в предверието на онази стачка- колко беди щяха да бъдат спестени на България!

 

 

Р.S. Добавям малък щрих за еволюцията на революцията в главата на доктора-суперантикомунист, регистрирана чрез интервю с него във вестника на Петата колона „Стандарт” от 7 февруари 2015 г., поместено днес в русофилския сайт CROSS.

 

В отговор на въпрос за „либералния модел” и неговото (капиталистическо) загниване – любима опорна точка на сиризоидите в България, Тренчев отговаря:

„Този модел – неолибералният, започва да се пропуква. Дори неговите архитекти, които са 1% от населението на света и владеят над 50% от богатството, дори те са уплашени. Те чувстват вече клокоченето на този вулкан и си дават сметка, че каквото и да правят, не могат да спрат процесите и се чудят как да ги омекотят. “Сириза” в Гърция, “Подемос” в Испания са симптоми, че нещо трябва да се промени. Не казвам, че те ще успеят – може би няма да успеят, но са симптом, че сегашният модел се пропуква. Дори не казвам, че ги одобрявам.

– Но и вие сте призовавали за пазарна икономика с човешко лице?

– Оказва се, че това е доста трудно съвместимо. Човешко лице може да има в общества, където съществува ценностна система, основана на религиозен фундамент. Ние се водим християнска държава и християнска цивилизация, но не сме. Не може да бъдеш християнин от време на време. Ти или споделяш ценностите и ги практикуваш без принуда, или другото е лицемерие. Неолиберализмът всъщност унищожи Бога.

Той замести старите ценности с нови. Религията на неолиберализма е: Купувайте, консумирайте, взимайте кредити, пак купувайте – и така, докато един ден се тръшнете и умрете. Храмовете на тази нова религия са бутиците и моловете, а нейните светии са мерцедесът, айфонът и версачето. Ако това е достатъчно за човек, който преди всичко е духовно същество, добре. Но се оказва, че не е. Оказва се, че човек изпитва духовна пустота и търси възможност да я запълни. Явно смисълът не е в айфона и версачето. Втората световна тенденция, която се развива пред очите ни от известно време, е оспорването на еднополюсния модел, който се наложи след 1990 г. Много се промени съотношението на силите в този свят. Има нови държави, които се развиват бурно и искат да вземат своето полагаемо място. Това предизвиква конфронтация със старите лидери.

– Русия ли имате предвид?

– И Русия, и Китай, и Индия. Това са държави, които започват да отправят предизвикателства срещу еднополюсния свят ( краят на „еднополюсния свят”, доминиран от Америка,е базисната опорна точка на кремълската пропаганда в наши дни- бел. ivo.bg). И това противостоене може да се изрази във форми, които да придобият разрушителни размери.”

Така преминава съмнителната слава на един мой набор, извървял пътя от крясъците срещу комунизма, мотивиращи посткомунизма, до днешните официални поздравления от БСП за приноса му за мирния преход, по времена който се перчеше като Волен Сидеров с пистолет на кръста и се заканваше непрекъснато как гьостерицата всеки момент щяла да заиграе срещу комунистите.

Ексклузивно в ПИК: Бойко Борисов уважи рождения ден на д-р Константин Тренчев, стисна му мъжки ръка (снимки)
Дата

Ексклузивно в ПИК: Бойко Борисов уважи рождения ден на д-р Константин Тренчев, стисна му мъжки ръка (снимки)

Премиерът Бойко Борисов уважи рождения ден на д-р Константин Тренчев в изискано столично заведение, видя ПИК. 

Той подари скъп подарък на своя приятел, като с присъствието си демонстрира голямото си уважение. Празникът бе голям, защото рожденикът навърши кръгла годишнина – 60 години.

Той пък се погрижи гостите да бъдат доволно почерпени с лакомства и маркови питиета.

Рожденикът каза, че е щастлив и благодари на всички за това, че са почели празника му.

Очаквайте още снимки от ВИП купона.

 

29 мнения за “Еволюцията на революцията в главата на един патолог на антикомунистическия преход”

 1. Синдикати???
  Като чуя тази дума в ума ми изплува образа от “Кръстника” на дванадесетгодишното момиченце със замъглен поглед, излизащо от спалнята на синдикалния лидер и отрязаната конска глава, която този същия лидер намери в леглото си малко по-късно. Е, в днешно време похватите явно са по-рафинирани, но все така резултатни – истината е, че “синдикати” в истинския смисъл на думата в България все още няма. Има някакви апендикси, с които в повечето случаи безобидно ко-екзистваме, отделяйки по някой лев вноска, но които незнайно защо, се възпаляват все в неточния момент.
  Решението, както всички знаят, е оперативно.
  Е, всъщност, аналогията ми не е съвсем правилна, защото нужда от синдикати, разбира се, има и оперативното им отстраняване (като цяло) не е решение на проблема.
  По-скоро трябва да се отстранят лидерите, паразитстващи върху гърба на членската маса.
  И тук отново възниква сакралният въпрос – с кого/кои да бъдат заменени????
  Дали ще се намерят достатъчно неподкупни хора, и разбира се, по-важното – дали някой ще ги номинира???
  Не вярвам.

 2. Ще се пържат в Ада тези Мръсници,продали душите си да дявола!!!

 3. Аз пък забелязвам Кръста , който Мистер Тренчев демонстративно носи на врата си. Искам да кажа, Аман от такива рицари!!! Нароиха се като гъби след дъжд и всичките със тежки титли и медали. Всичките от рицар по-рицар!
  Взимаме за пример най-якия! Най-рицаря и четем какво пише за него в уикипедия:

  О. р. полковник Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, полицейска школа и УНСС.

  През целия си живот е работил в службите за сигурност. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и на Желю Желев. Работил е в Управлението за безопасност и охрана (УБО), а след 1989 г. – в Националната служба за охрана (НСО). Напуска системата, преди да се пенсионира. От 1991 г. се занимава с частен бизнес. При първото си завръщане в България през 1996 г. Симеон Сакскобургготски избира неговата фирма „Балкан секюрити груп“ да го охранява.[1]

  Член-учредител е на Гражданското обединение за реална демокрация. [2]

  Ралчев е Велик приор на Велик приорат – България, и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите. Масон от 1991 година. Достигнал е най-високата – 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е неин велик майстор.
  Край на цитата……………………………..

  Забелязвате ли приликата ГОРД – ГЕРБ ?!

  Но рицаря без Господар е като самурая-Ронин и логично си задаваме въпроса, Кой е Господаря на тези пишман-рицари с тежки титли и медали!?

  Като си гледам държавата, мисля, че нашите “рицари” или са заспали или служат на Рогат Господар!

 4. Освен погнуса,нищо друго не може да изпита човек,а и съжаление към “изпепеления”от политиката Тренчев и страх от “катастрофата”,която той непрекъснато вещае за България!

 5. Трянчев е един от клоуните в тази “държава”.
  Такива екземпляри като него, Кръстьо Петков, бабаите-премиер оттласкват територията на която пребиваваме в лапите на болшевиките с всички(те) им силици! Либералната демокрация им била виновна, а не агресията на фашиста от Кремъл???

 6. Снимките ми напомниха за едно предаване на покойния Тодор Колев от празненство на мултака Илия Павлов.Вопиющ цинизъм!
  Синдикализмът е девиация на комунизма, с цел мимикрия – “авангардът” се тъпче с омари и хайвер от сьомга, “защитавайки” интересите на бедния наемен труд…

 7. Споделям преки наблюдения. В Чехия и Естония на практика няма синдикати. Хората там свързват синдиката първо с мухлясалото му соцминало- когато някаква лелка в критическата или някакъв чичко – сивчо в сиво костюмче, съветска значка на ревера и ластичена връзка следяха членовете и “раздаваха” карти за почивки в бунгала-кокошарници, за които сега плачат разни дебили. Второ- с американското му значение-на мафиотска структура. Не случайно 10 милионната СОЛИДАРНОСТ в Полша разумно се самоограничи и изчезна като политическа сила, след като спечели властта- хората, колкото и да им беше мъчно за романтиката бяха наясно, че свободен пазар и радикални икономически реформи не стават само със смяна на тоя директор с оня, “нашия” и с митинги “Искаме си местата, не на приватизацията, заводът да остане държавен!” и т.н.И ТОВА В ПОЛША! Освен нея споменах Чехия и Естония- е, не им ли личи, че нямат профсъюзи и инсталирани от първия момент маши на комунистите като Тренчев (“агент Павлов”)!?

 8. Гледайки снимките ми изплува сцена от филм с незабравимият Георги Русев. Героят му обясняваше простичко, че “комунизмът е лично дело”. Всеки като построи своя, ще се пръкне и общият.
  Винаги, може някои да смятат, че е еснафско се питам, кой плаща в случая масрафа на паталогоанатома.
  Отивам до тоалаетната но преди това заслужено-дежурното от мен ДГД и за “доктора” и за “уважилите” го.

 9. Още през 1990г. когато започнаха гоненията срещу стопанските кадри в икономиката, Тренчев и “Подкрепа” бяха най-старателни !!!! То не бяха вотове на “недоверие” , то не бяха назначавания за ръководители хора на ДС и БСП !!!! Така се оказа , че “номенклатура” са хората ,спасявали икономиката на България въпреки безумните решения на разни “партийни комитети” !!! Истинската номенклатура беше разместена по новосъздаваните банки ,следствие , съд , прокуратура, държавни служби !!! Така със съдействието на тези “синдикати” , грижливо оформени от БСП/ДС ,подобно на ДПС, държавата беше “заградена” и ПРИСВОЕНА !!! С активното участие на Тренчев и Кр.Петков “синдикатите” бяха използвани като “бухалки” за политически натиск над СДС и за прочистване на редиците му от ДЕЙСТВИТЕЛНИ ДЕМОКРАТИ И КОМПЕТЕНТНИ ЛИДЕРИ !!!! Костов е един от първите , които го разконспирира и затова омразата на Тренчев към него е пословична !!! Всъщност с приватизацията Костов иззе ОСНОВНОТО ОРЪЖИЕ ЗА РЕКЕТ НА ДЪРЖАВАТА от страна на “синдикатите” с измислената грижа за хората !!!За съжаление това коства на държавата цели 25 години !!! И не се знае още колко ????

 10. До: П. Тинков,
  Бедния наемен труд – чете/ше в.Труд, материалите на отрудената ‘журналистка’ Валерия Велева. Защо са толкова еднакви и скучни тези плазмодии? По празненствата им ще ги познаеш.

 11. Г-н Инджев,редовно чета написаното от Вас и коментарите след това в блога.Това показва,че има надежда за мислещите хора-за промяна.Що се отнася за Тренчев-не си заслужава вниманието.Аз съм от поколението,което по време на създаването на “подкрепа-профсъюз”,бях активно работещ и съм/и голяма част от моите колеги/изпитала/и/ интригите и ударите на Тренчев и последователите му.За това трябва да бъдат разобличавани с ИСТИНАТА!Чакам с нетърпение поредната Ви книга.Успех на Вас и пишещите тук!

 12. Както казва Шекспир- “нищожество придаващо си вид” – това е бай ви Тренчо.

 13. @ павел тнков
  Ето го въпросното предаване в тубата. Случайно попаднах на него преди време. Именно там и веждито обявява че е мултак на годината или нещо такова.

 14. Простата истина е че всички профсъюзи, синдикати и. т. н. работнически организации в България са създадени “отгоре”, т. е. те са там само за да създават комфорт на властта – нищо повече. Ако трудещите се в България искат да имат реална защита и подкрепа срещу своеволията на държавата, мафията и работодателите си, те трябва сами да започнат да се организират “отдолу”. Само така може да се борят за правата си, много от които са все още само на хартия – благодарение на такива “правозащитници” като Тренчев & Co.

 15. Заедно с досието си от ДС др. Тренчев най-дълго укрива факта, че е племенник на “вожда и учителя” Георги Димитров. Някаква граовска жилка имал “докторът” и чрез нея го урЕдили за синдикалист и почти дисидент.

 16. Тренчев всъщност правилно се е изразил в интервюто си, само трябва да се уточни значението на използваната терминология (в скоби):

  „Този модел – неолибералният (разбирай шуробаджанашкия т.е. аз – на тебе, ти – на мене, от общото), започва да се пропуква. Дори неговите архитекти, които са 1% от населението на света (разбирай света на „Империята на злото” и нейните бивши колонии) и владеят над 50% от богатството, дори те са уплашени. Те чувстват вече клокоченето на този вулкан и си дават сметка, че каквото и да правят, не могат да спрат процесите и се чудят как да ги омекотят. “Сириза” в Гърция, “Подемос” в Испания, са симптоми, че нещо трябва да се промени (разбирай вече не „аз – на тебе, ти – на мене, от общото”, а от чуждото – че у нас нищо не остана за крадене). Не казвам, че те ще успеят – може би няма да успеят, но са симптом, че сегашният модел се пропуква.”

 17. Тренчев,Кошлуков и редица други герои на контролираният преход.С разработени биографии,алиби,подготвени дисидентски истории.Заминават в небитието.Никои няма да си спомня за тях.Като на кино.Защо е било всичко това.За да овладеят автентични протести.За това като подарък хиляди,да не кажа милиони долари,за да живеят те и семействата им не къде да е ,а в САЩ.Като това не им пречи днес да са първи анти американци.Такава шизофрения трудно се понася.Само при Костов не им мина номера.Затова беше и тази дива злоба към него.За съжаление интелигентни хора се подадоха на тази тяхна манипулация.Но историята ще прецени .Ще се намерят хора като г-н Инджев да опишат прехода не в три,а най- малко в пет тома.Ще лъснат техните истории на недостойни българи.Не всичко е пари.Както сега научаваме историите на българските врагове Граф Игнатиев,Аксаков,Паренсов.Нека се запазят и фотографиите,за ги види следващото поколение *в пълният им блясък*.
  Чакам новата книга ,г-н Инджев.Истинската история.

 18. Аз не мога да разбера къде е здравия разум в България. Какво означава ДС да си отглежда синдикати ??? Ако ДС си отглежда синдикати значи си отглежда и бизнесмени. А Бизнеса в една държава е нейния корен. Ако Народа не може да прави нормален бизнес, неговия корен ще изсъхне и държавата ще умре!
  Жалко, че народа не може да проумее в каква лъжа живее и гласува за слугите на ДС. Жалко и за Европа, че се примирява с тази игра.
  Давам пример! Аз лично бях ограбен със над 1000 лева от неплатени заплати в завод движен от Генерали на Убо.
  Поставеното лице, със ранг директор се е разлигавило като Египетска Кралица и си мисли, че цялата държава е нейна. Членка на Ротари Клуб. Държавата и дава милиони да си купува нови машини а “собственика” продава най-хубавите машини за жълти стотинки и реже на скраб оборудване за милиони. Черна и тъмна дупка, която държавата уважава. Този завод може да храни поне 1000 семейства а сега храни 100. Това са бизнесмените на ДС. Крадливи негодяи и безхаберници. Примерите за подобни безмозъчни изпълнения са безчет но тази статистика се прикрива под килима в изпосталялата държавата, сякаш тази воня на разложение може да бъде с нещо прикрита.

 19. През 1990г. искрено се надявахме,че ,,Подкрепа” е като полската„Солидарност”.После почнаха разочарованията.Като че ли нямаше стачки при правителствата на тройната коалиция, НДСВ,Станишев?

 20. Най-после и д-р Тренчев да си отдъхне!Толкова годни да се правиш на “демократ”, да внимаваш да не сбъркаш линията на партията, не е лесна работа.
  Сега вече и той си призна кой е и за какво се е борил.Е,не че ние не сме знаели и сме му вярвали!
  Сега като си почива ще напише теорията на българския преход с неговото най-дейно участие.

 21. Какво има предвид Тренчев, като говори за “еднополюсен””МОДЕЛ”?!?!?
  КОЙ е този единствен “полюс”?!?
  КАКВО разбира под “ПОЛЮС”?!?
  И КАКВО разбира под “МОДЕЛ”?!?!?
  Откъде въобще е научил за съществуването на такива “термини” – “еднополюсен” и “модел”?!?!?
  И откога?!?
  Защото, ако само безмозъчно повтаря пропагадните туПизми на туПин, то трябва да е наясно , че това не е “достатъчно” “правдоподобен” “източник” на “информация”, още повече на “нАучна” “информация”, която може да служи за “дълбокомислените” му “анализи” и “прогнози”!!!
  Вероятни няма смисъл да го пита няКОЙ къде се намира неговото семейство???
  Едва ли се намира в “религиозната”,КРИВОславна и атеистична ИМПЕРИЯ на КаГеБисткият ХУНТАратор туПиниЙ???
  Едва ли се намира и в “ултрарелигиозният” “халифат” на Ислямска държава?!?
  Едва ли е и в комунистическата ИМПЕРИЯ на ДИВият КАПИТАЛИЗЪМ – Китай, който освен всичко друго е и АТЕИСТИЧЕН , и поради това НЕ покрива тъй високите “религиозни норми” на “прогледналият” за “реалността” “синдикален” “пророк”?!?
  За атеистичният робовладелски феодализъм на КНДР, смятам , че въобще НЕ трябва и да се повдига въпрос?!?

  Освен това в изброените “полюси” НЯМА синдикати, както беше и по времето на НРБ! И ,ако, Тренчев иска да приглася на ТОТАЛитарната “атеистична полюсология” на СеСеСеРе, възобновена като “религиозна” от туПин,може да отиде в RAZIя да специализира за отново за “полюсолог”, но този път “религиозен”!

 22. Много отдавна съм писал и коментирал,че Тренчев,К.Петков и още едно лице бяха лицата които изиграха мръснишка роля от контролирания преход на КГБ-ДС-БКП.

 23. Много бих искал някога да стане ясна ролята на “Подкрепа” и Тренчев в палежа на бившия партиен дом.

 24. Напуснах синдиката на учителите през 1994 г. Госпожа Янка Такева – друг кит на синдикализма ме накара да осъзная, че мога да си помогна само по примера на барон Мюнхаузен.Синдиката няма и не може да помогне – той е скопен още при създаването си.За това и в момента, макар и да съм действащ учител отказвам да съм член на който и да е синдикат, който обещава “да защитава” мойте интереси. Предпочитам да си ги защитавам сама. Така поне знам, че каквото и да направя отговорността ще бъде моя, пък и си спестявам членският внос – предпочитам да пусна едно тото, а там шансът да спечеля нещо е 1 на 14 000 000, със синдиката този шанс е равен на нула.

 25. Защита срещу заплащане (без право на избор на защитавания) = синдикат = мафия

 26. Ха, имаше ли синдикати, когато Ковачки купуваше гласове с купони за храна? Къде са синдикатите, когато условията и нормите на труд системно се нарушават например при шивачките и миньорите? Не, те се появяват като наближат избори и когато интересите на някой олигарх бъдат застрашени. Най-активни бяха при правителствата на Филип Димитров и Иван Костов и отвреме-навреме при ББ, когато кривне от правия път. Последният протест беше срещу увеличаване годините за пенсия. Може ли някой да ми обясни логиката – да искаш да се пенсионираш при заплата 400-1000лв, за да получаваш 200-300лв пенсия?!…

 27. “Тренчев падна!….. Да живее Тренчев!” И какво от това????

 28. Всчки лидри на “Подкрепа” са комунистически мекерета, както всички лидери на Де.Пе.Се. са агенти на комунистите и Де.Се.

  Комунистическата държава България е свинарна, пуфтяща като пивоварна.
  Както всчки софиянци и пловдивчани гледат своите МОЧИ и Альоши, така и българските работници блеят към своите сволочи

 29. Комплименти на деня

  Ви е необходимо средствата да започнат свой собствен бизнес? Трябва ли средства за финансиране на проекта си? Ние предлага гарантирани услуги заем от всякакъв размер и всяка част на света за (лица, фирми, недвижимост и корпоративни органи) в нашия великолепен лихвен процент на 3 %. за приложение Изпращай отговори само на unclebuckfinancelltd@gmail.com

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.