Руската хибридна информационна пропагандаторка е легитимен телевизионен събеседник у нас

Шаренкова, която на 26.12. 2014 г. беше цитирана от руския в. „Комсомолская правда” да заплашва агресивно с шамари президента Плевнелиев заради любимата й Русия, отново се появи в ролята на миротворец от екрана на БНТ. Похвали Меркел като „желязна” на конференцията по сигурността в Мюнхен ( не се била поддала на американски провокации за въоръжаване на Украйна). По стара съветска традиция избирателно употреби един западен авторитет, позовавайки се на миролюбивите препоръки на Кисинджър.

 

Самото миролюбие от името на държавата, която ( „кой знае защо”) цяла Европа и Северна Америка ( плюс Япония, Австралия , а и на други континенти) определят еднозначно като агресор в Украйна!

 

След традиционната тирада в полза на мира, от която всеки опонент за причините за неговото взривяване в Украйна се очаква да изглежда като зловещ войнолюбец, Шаренкова премина набързо към основните опорни точки на руската пропагандна контраатака, стъпила с двата крака върху противопоставянето между Европа и САЩ (хвалейки пътьом за втори път Меркел, но този път в компанията на Оланд в противовес на американските войнолюбци).

 

Както знаем, пропагандата винаги се старае да опакова някоя истина с мазната лъжа, която се опитва да пробута. В случая Шаренкова изрецитира лъжата, че тезата за агресията на Путин била толкова вярна, колкото и тезата за химическите оръжия в Ирак и много демократичната опозиция в Сирия.

 

Да надникнем в хлъзгавата същност на опита за оневиняване на очевидната за целия свят руска агресивност, демонстрирана още миналия февруари с превземането на Крим, когато Путин излъга пред целия свят, че тям нямало руски войски, а само „сили за самоотбрана”. Без да му мигне стъкления кагебистки поглед в края на операцията по завладяването на украинската територия с руски специални части, кораби и авиация, Путин „великодушно” си призна лъжата на 4 март 2014 г. от екрана на една от неговите телевизии и смени пропагандната плоча, от която гръмнаха маршове на гордостта от безкръвното вероломство по откъсването на Крим от Украйна. Сега вече от руснаците и русофилите започна да се изисква да наблягат върху ловкостта, силата, уменията на руските части, завзели „вражеската” територия.

 

Само че при опита да повторят сценария в Донбас удариха на камък и сега хвърлят камъни от виновната глава, върху замаяната от удара, обвинявайки украинците за ситуацията там, сякаш правителствени войски завзеха с оръжие украински градове и села в региона, а не (про)руските бунтовници, чиято военна организация, техника, логистика, тактика и стратегия ( а вече и завръщащите се в Русия ковчези) безпогрешно издават истината за руската роля в събитията.

 

Опитите да се „пришие” към тази истина откритието, че в Ирак не бяха открити химически оръжия, не само не правят агресията на Русия и лъжите на Путин по-малко укорими, но и дишат пушилката на развоя на това манипулативно сравнение. Защото руските лъжи се посрещат в обработената от тоталната пропаганда руска публичност с аплодисментите на високия рейтинг на шоумена Путин, докато провалът на ЦРУ с данните за Ирак се посрещна в САЩ с шамари ( за сведение на желаещата да бие шамари Шаренкова). Тези шамари отнесоха не само началниците на американските разузнавателни служби, но и републиканците. Защото, за разлика от Русия, САЩ са страна, в която има автентични избори и грешките на политиците се наказват, докато в Русия се обявяват за велико национално постижение.

 

Колкото до иронията за „много демократичната опозиция” в Сирия, където Путин провали намеренията на първоначално консолидираната около демократични искания сирийска съпротива срещу руското протеже Асад-младши, тя също се базира на пропагандния принцип „бутни баба си по стълбите, а после я питай защо тича”. Сирийската опозиция беше и си остана драматично невъоръжена спрямо въоръжения от Русия до зъби режим. Тя, същото както битите на майдана в Киев, беше радикализирана след зверствата на правителствените сили срещу цивилното население. Именно то, от съставено от различни конфесионални общности, а не някакви ислямисти беше първият източник на съпротивата ( най-напред в малко южно градче, след масово арестуване на деца, изписали антиправителствени лозунги, а после и на Север). Сирия обаче пострада от якобинско-болшевишкия синдром на революциите след патовата ситуация, създадена от руско-иранската подкрепа. Тя позволи на Асад да се задържи на власт, да продължи да избива с танкове, артилерия и от въздуха стотици хора във въстаналите градове и в резултат на това връх в отчаяната съпротивата взеха най-сплотените противници на режима, изродили се в днешното ракова клетка Ислямска държава.

 

Подобно на френската или на болшевишката революция,    сирийският бунт срещу режима на едно семейство с теократични претенция запредаване навластта по наследство, крепено от автократична Русия и аятоласите на Иран, започна с добрите намерения за повече свобода и демокрация. Но в Сирия се повтори мрачното правило, както след първата фаза на революцията в Русия през февруари 1917 г., когато руският народ за първи път наистина получи правото да си избира управниците, но само половин година по-късно най-добре организираната и най-агресивната част от претендентите за властта разгони парламента и узурпира нейните лостове.

 

Подобно на руските болшевики и крайните ислямисти днес, най-организираната и агресивна част от сирийската съпротива, взеха връх, разправяйки се с болшевишка жестокост с всеки явен или мним конкурент по пътя към диктатурата. Сега говорителите на руската агресивност, като Шаренкова, изпитват злобна радост от този факт, с който се опитват да докажат колко прав е Путин да окупира и анексира Крим, щом е „познал”, че сирийският режим, крепен от него, ще започне да ни се струва като котенце на фона на отвратителните деяния на диваците от Ислямска държава. Пък и кой да помни, че още Асад старши „само” разстрелваше с артилерия синовете на своя народ ( при бунта на кадетите в Хама пред 1982 г. например) на фона на зрелищните злодеяния на днешните ислямисти в Сирия, които, за разлика от масовите зверства на сирийския режим през десетилетията, се разпространяват днес мълниеносно благодарение на западните информационни технологии.

 

Но и това й беше малко на др. Шаренкова, която продължи с лъжите и „намеците”, разказвайки причините за избухването на кризата в Украйна по следния начин: Путин даде на Украйна 15 милиарда долара без условия и намали цената на „газта” ( не се научиха, че природният газ е от мъжки род!), докато Западът сега се скъпи в помощта си, поставяйки условия за нея. Нещо повече, Путин даде милиардите като проява на славянска солидарност, дойде си на думата Шаренкова, апелирайки към подобни „славянски” очаквания тук, където самата тя е рупор на „славянската” информационна хибрида война срещу България.

 

1.Путин обеща да даде 15 милиарда, срещу отказ на Украйна да подписва споразумението във Вилнюс. Това вероятно е най-големият подкуп в историята, предлаган публично. Наглостта на тази външна намеса възмути хората, които спонтанно излязоха да демонстрират ( с бебешки колички в началото, помните ли!?) по улиците на Киев в подкрепа на евроинтеграцията на страната си, обещана дори от проруския президент Янукович- т.е. те бяха излъгани (както Путин и Медведев излъгаха за ротацията помежду им и предизвикаха московските протести през есента и зимата на 2012 г. – точно те подплашиха Путин да не се повтори украинската „оранжева революция” от 2004 г. , но в Русия) .

 

Украинците въстанаха срещу лъжата, спонсорирана с обещанието на Путин за подкуп от 15 милиарда долара, която взриви Украйна. Майданът като понятие не е някаква столична украинска мода, както се опитват да внушават проповедниците на руското пропагандно евангелие. От цяла Украйна в Киев пристигаха украинци, подкрепящи евроинтеграцията.

 

2.Радикализацията на протестите беше предизвикана не само от снайперисткия огън срещу демонстранти в Киев. Снайперистите довършиха само започнатото от други в държавно организирания кървав терор над демонстрантите. Но със загадъчни нотки в гласа отново и отново Шаренкова „намеква”, че „умните хора” знаели кои били тези снайперисти, явно претендирайки да бъде сред тези умници. Само че и „най-глупавите” милиони зрители по света гледаха вечер след вечер в новините, как частите Беркут, ясно обозначени, пребиваха многократно зверски протестиращи Някои от тях бяха отвличани и намирани мъртви.

 

Проблемът ту нас обаче е в това, че на лъжата краката може да са къси, но тя разчита на още по-късата памет на хората, които не са длъжни да помнят споменатите „подробности”, опровергаващи лъжата. Както на полицията работата е да пази домовете и имуществото на хората, така и на телевизиите работата е да не служи за съучастник на лъжите, в какъвто се превръща, когато им дава трибуна като „другата гледна точка”, легитимна колкото и „другата гледна точка” на изнасилвача, убеден в правото си да изнасилва, защото бил предизвикан от изкусителната слабост на жертвата си.

 

Уви, нито полицията, нито българската журналистика се справят с тази охранителна функция, гледайки безучастно как агресията взима връх на стария принцип от времето на комунизма „чрез нахалство, към прогрес” – лаф, който уж беше шеговит, но всъщност много точно характеризираше формулата на успеха в годините на „непрестанния възход” на социализма.

 

22 мнения за “Руската хибридна информационна пропагандаторка е легитимен телевизионен събеседник у нас”

 1. шаренкова за първи и последен път я гледах по-теле-то в “диспут” с г-н Инджев за по-нататъшната съдба на МОЧА. Диспут съм го сложил неслучайно в кавички. Няма да забравя никога умолителният, стигаш до откровено унижение нейн глас към домакина на блога. Моля ви се, не ме удряйте със силата на парен чук с фактите и аргументите за които няма никакъв начин да бъдат открити каквито и да е опорни точки. Та, този спомен ми изплува, четейки по-горе, че е похвалила Меркел за незнамкаквоси. Защото по съвсем друг начин медия като WSJ е схванала позицията на германският канцлер
  към лилипут.ин.

  WSJ: Меркель выдвинула Путину ультиматум

  Канцлер ФРГ Ангела Меркель дала президенту России Владимиру Путину время до среды, чтобы принять предложения Запада относительно способов разрешения конфликта на востоке Украины. Об этом пишет The Wall Street Journal со ссылкой на источники.
  По словам источников, в случае, если российский лидер отвергнет «план Меркель и Олланда», Россию ждут новые санкции.

 2. Отлична статия-както винаги.Наглостта и безочието на шаренкова са правопропорционални на “умствените” й възможности???!Какво да очакваме от такива???

 3. Шаренкова точно както всички “умници” с болшевишки плам в погледа повтарят плиткоумните лъжи на пропагандата на фашиста-дребосък от Кремъл.
  Тези болшевишки подлоги си въобразяват, че и другите хора не ползват главите си по предназначения, както те се демонстрират без свян!! Рупорите на болшевишките опорни точки спуснати от носителя на високи токчета, яхнал имерския трон в Москва не допускат, че ние – другите хора, освен от ТАСС се информираме от много други източници! Които директрно предаваха как руските “зелени човечета” говорят на руски език, как обясняват мънкайки и шикалкавейки на украински журналисти, че са изпратени в Крим да окупират съответни зони. Че са руски части…
  Как да обяснявам на др. Шаренкова, известна като русолюбката на другаря Гестаптото, че действията на Беркут на Майдана в Киев видяха всички – цял свят. И че Беркут после “пристана” на руските бунтовници, въоръжавани от Русия, след като фашистчето не успя да довърши покупката си на Янукович, защото украинците се противопоставиха на това безобразие! Някои от тях с цената на живота си!
  Тази оперетна фигура, която се явява “водач” на измислени от Митьо Гестапото форуми като “България – Русия” едва ли има интелект за да се досети, че освен вяра истината има нужда и от факти. Реални, а не съчинение, не обръщани с хастара навън като обвиняваш жертвите. Само тя и хората от кликата й не “разбраха”, че идолът им в Кремъл е агресор, че действията му в Крим повториха анескирането на Австрия и Судетите от Хитлер! Че нарушиха всички международни договори, които те самите са подписали!
  Другарката Шаренкова си плещи болшевишката си пропаганда и очаква и останалите да си затворим очите пред фактите????

 4. Впечатлява ме упорството на Б.Б. под път и над път да се изказва за “газта”, имайки предвид природния газ. Не ми се вярва да не му е подсказано от по-грамотния антураж, че бърка, но той си зна е своето – газта, та газта.Така е то, когато някой е раснал под мижавата светлина на газената ламБа, друг източник на светлиа за него няма. И бронебойни патрони също не са открити. Ако междувременно и това е открито, задраскваме го, не се е случило, няма го, а на поле си е само “он”, т.е. Наполеон. Каскетна правда, какво да я правиш, извира си отвсякъде, не ти природен газ, не ти шистов газ. Важното е на главата да се мъдри каскет, ‘щото руска ушанка малко така не е фешън, но и каскета въри работа. Аз съм прост и вие сте прости, па плеснат с ръце, та се прегърнат.Боже, аз ли се криво молих, ти ли ме криво послуша…

 5. Тая Шаренкова не беше ли и тя някаква “журналистка”?!?
  Не я ли “награди” наскоро бета-дога Медведев, за издаването на пропагадният “журналистически” парцал “RAZIя днес”?!?
  Абсолютните глупости ,които със своята абсурдност могат само да предизвикват нечия насмешка, даже не са и нейно “творение”, а са и “спуснати” свише от плащащият си за “услугата” кремълски гасудар.
  Първо в Украйна , докато беше на власт бандитската путинска кукла на конци Янукович, НЯМАШЕ никакви проблеми. Но след като украинците поискаха само едни предсрочни ИЗБОРИ, виж ти изведнъж в Украйна се появиха “фашисти”, “бандеровци”, “чуждестранни легионери”, “олигарси”…..
  Въпросът е КЪДЕ са се крили тези “изверги” при положение, че на власт беше прокремълският бандит Янукович?!?!?
  А не могат и да се появят от ей-така от нищото, ИЗВЕДНЪЖ?!?
  Освен това САЩ напуснаха Ирак, така че всякакви сравнения между Ирак и Украйна са просто смешни.
  В Сирия основна вина за продължителната война е на Асад , който се “крепи” на ЧУЖДАТА помощ от туПин и ИСЛЯМИСТКИ Иран. Като и там хората поискаха едни предсрочни ИЗБОРИ, както в Украйна, но МАЛЦИНСТВЕНИЯТ режим на Асад предпочете войната, защото знаеше ,че ще ги загуби. В момента даже бандитите и на Асад , и на ИД не се сражават помежду си , а срещу останалата опозиция, и в Ирак.
  Общото в поредните пропагадни кремълски опорни точки, е да се крепи бандитската власт на туПин, който като един обикновен бандит не спази дори законите и Конституцията на Русия през 2012г. Защото нито Янукович, нито Асад, нито дори мантора им туПин могат да спечелят нормални избори, въпреки пропагадната му теза , че 70% го “подкрепяли”!

 6. Относно пацифизма на Меркел, ето какво според The Guardian всъщност е казала тя:

  “ I cannot envisage any situation in which improvement in the equipment of the Ukrainian army so impresses Putin that he concedes militarily. You have to look reality in the eye.”

 7. Боре,
  На червената възстаричка,смехотворно белосана и бездарно изрисувана,сбабичосана гейша Шаранкова, не и се налага да мисли -на нея и спускат сдъвкани и предъвкани банални, абсурдни дезинформационни дивотии,които тя преповтаря със завидно театрално бездарие и мн. угодническо старание. И тъй като е изпълнителна,но не особено умна, не я оставят да импровизира.

 8. В който и представител на шевствуващата по всички медии пета колона да се вслушате няма как да не забележите, че основната им опорна точка в антиамериканската им истерия е как САЩ били излъгали за химическите оръжия в Ирак , за да нападнат “новия Новохудоносор” и да му “откраднат петрола”. Помните ли как Станишев и сие се подлъгаха от уверенията на Садам, че щял да покаже на американците “майката на всички войни” и поведоха демонстрации в София под лозунга “Буш и Блеар. пред международния сэд в Хага!” И мислеха, че демонстрациите им ще продължат чак до тогавашните избори, но не познаха. Всъщност ставаше дума за основната опорна точка на русофилите, които по подразбиране трябва да мразят САЩ. Та тогава, мисля 2003, и мисля в предаването “В десятката”, Иво Инджев бе поканил един от протестиращите, носещ звучното българско име Альоша. Казваше се Альоша Даков. Понеже на комунистите винаги всичко им е било ясно, същият разпалено обясняваша как химически оръжия в Ирак неминуемо ще бъдат открити, защото на всички било ясно, че американците ги носят със себе си и ще ги покажат в подходящия момент за да оправдаят агресията си. Но не би! Всъщност някой сеща ли се поне веднъж комунистите да са познали нещо, като тръгнеш от там дето колелото на историята се въртяло и неминуемо щяло…. и т.н и т.н. Ако някой се сеща, да сподели.

 9. Не е много изискано да се обръща внимание на комунистическите финкционери от най-дилно ниво.Впрочем то няма други….

 10. За съжаление случая Шаренкова е само едно от отровните пипала на путинския октопод.Случайно попаднах на тел.Алфа и се вслушах в думите на слугата на Тато -Чакъров.Той плаче за благините с които Брежнев ни засипвал и срещу разрухата по вина на Америка.След това-Русия щяла да се защити от базите у нас посредством страхотни ядрени ракети.Беше направен като ,че ли със голямо удоволствие парад на многобройни типове ракети ,които щяли да ни изпепелят,нас агресорите, моментално.Не се забрави и радиацията,с която щяли да ни накажат.Във всяко престъпление се допускат грешки.Още по страшно било,че в Крим-много близо до нас-ракетите били готови да ни накажат за агресията.Е,добре че освободиха Крим за да се защитят с ракетите. После-за соросоидите се говори, излишно е да го повтарям.Не беше пропусната Америка ,тя загивала от престъпност,убииства и садизъм.Многократно повече на глава на населението на Русия.С нормални човешки думи не може да се предадат многочасовите лъжи и заплахи.Те бяха доста добре подготвени технически.Това с елементарните им възможности не биха могли да изфабрикуват.Явно беше предоставено от метрополията. Страшно и тъжно е- изпаднали сме в положение да неможем да се защитим от продажници и психари.

 11. Към Stefan: Същият този Костадин Чакъров, който нагло излъга по ТВ7, че съм бил “оплюл дечицата” от любимата му Асамблея на мира на др. Живкова, че съм бил награждаван с орден от ДС и ме нарече “изрод” ( заради което поисках право на отговор в “Господари на ефира”, където излъчиха фрагмент от свинщините му и призовах да бъде арестуван за призоваване да бъдат обесени 100 души на кестените на бул.Цар Освободител, за да се оправела България), го срещнах на стълбите в х-л “Радисън” на 26 януари в 12.30 ч. Аз бях на конференция, а той си пиеше кафето ( еспресото там е 4 лева). Опитах са да му кажа очи в очи, че изродът е той, но очи в очи не ми се получи: гледаше в земята през цялото време, докато му обяснявах, че е жалък слуга на Живков, който нищо не е постигнал в живота, освен да свети с отразената светлина на своя господар. Като всички страхливци, не посмя да ме погледне в очите и само фъфлеше някакви обиди от рода на това, че съм бил “агентурка” ( в неговите среди това сигурно е похвала!)и дори ме нарече “мижитурка”, но отново не посмя да ме погледне в очите, когато му казах да не разчита на това, че едвам ходи по стълбите и че това няма да му помогне като форма на самозащита, ако продължи по същия начин.

 12. жалко че сте го пожалили-заслужава си напълно юмрука в зъбите

 13. Същият този Костадин Чакъров,който съвсем спокойно заяви от телевизионния екран,че и двете му дъщери живеят в Лондон. Как пък нито един от тези плужешки отроци ,не заживя в Петербург!

 14. Добре, че поне имаше опонент, който макар и меко я опроверга.
  Прави ми впечатление, че по “Дарик” радио, а може би и другаде върви реклама за представление на руски имперски балет. За мен думата имперски означава, че Русия пак е империя с император Путин I.
  Империята на злото се завръща!

 15. Г-н Инджев, възхищавам Ви се на силата и смелостта! Не си хабете яростта за тези дребни плужеци. Нямате си на идея какво ги чака. Те бяха предупредени да се опомнят но не искат да разберат. От техните души ще стане добър огън.
  Това чака всеки горд православен комунист или просто комунист. Като не искат да се вразумят ще горят! Те тотално зарязаха човешкото в себе си и се преклониха на Господар, който ще загуби битката!

 16. До там сме я докарали отрепки и убиици да доволстват в скъпи заведения вместо да надничат зад решетките където им е естественото място. Вчера в Алфа юнакът върнал се от САЩ /незнам какво е правил там , а не е отишъл при любимия Путин/ като ръсеше лъжи и от друга страна плач по онова време подмени истинското Народна Република Бг с Република Бг.Вероятно все пак в мозъчето му е блещукала искрица неудобство да се докосне до истината.

 17. Уточнение, Хама 1982 г. не е бунт на кадетите, а е въстание организирано от Мюсюлмански братя, чиято първа цел са именно кадетите и функционери на Ба’с.

 18. Някой знае ли какво се случва с исковете на Украйна до международните съдилища срещу Русия по повод присвояването на Крим?

 19. Г-н Инджев, много добре! Само да внеса едно уточнение, може би си заслужава и да напишете отделна публикация по темата. Ясно е, че работата в Украйна тръгна от Путин, но тръгна през лятото на 2013. Тогава Украйна си се беше засилила към Вилнюс (Брюксел), но Русия публично изрази позиция, че счита това за заплаха и се налага да предприеме мерки. Тези мерки бяха налагане на търговски ограничения спрямо Украйна, в следствие на което износът на последната падна драстично и застраши икономическата стабилност. Затова Янукович реши да даде заден ход в името на стабилността и на 21 ноември се отказа от споразумението. Това доведе до излизането на първите мирни демонстранти, което впоследствие прерастна в Майдан. 15 млрд долара заем и промоцийка за газа, за което вие говорите, дойде на 17 демекври, когато Майданът беше в разгара си. Тогава Путин се опита да купи Украйна за себе си, което беше ужасна провокация – когато стотици хиляди протестират против Русия, Янукович сключва договор с Путин… И после протестът се радикализира и тн, всички знаем какво стана. Но е добре тези факти да се натъртват, защото разни червени лукови глави все още с пяна на уста разправят, как американците (визирайки визитата на Джон МакКейн на майдана) отишли и извършили преврат в Киев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.