Днешните русофили са като вчерашните фанариоти под крилото на руския орел

Има ли връзка между продължаващия спад на цените на петрола, обезценяването на рублата, процъфтяването на рубладжийството и новото пропадане на българското свободно слово, регистрирано днес ( и колко свободно е то)?

 

Състоянието на свободата на медиите в България продължава да се влошава.

Страната е поставена на 106-то място от общо 180 държави в годишния “Индекс на свободата на пресата за 2015 г.” на международната организация “Репортери без граници”.

Новото издание, отразяващо състоянието през миналата година, бе публикувано в четвъртък. В него България слиза с 6 позиции надолу спрямо предишната класация, където тя беше под номер 100.

Това само затвърждава тенденцията на драматично влошаване, започнала през 2006 година.

Индексът за състоянието на медиите в страната този път е почти 33, като за сравнение световният лидер Финландия е с индекс 7.52.

Това поставя България на място, което показва липса на свобода на медиите, която е по-лоша от тази в Гвинея, Тимор, Бутан и Непал, почти на една позиция с Република Конго и малко по-добре от Еквадор, Парагвай и Централноафриканската република.

С по-слаби от България показатели са съседни страни като Черна гора (114-то място), Македония, която е на 117-та позиция и Турция, която е 149-та.

Няма страна от ЕС с по-слаби показатели от България, като дори Унгария, за която от месеци насам се пише, че правителството задушава медиите, е 65-та. ( Kafene.net)

 

Защо?

Взимам като отправна точка днешното интервю на БТВ с министъра на външните работи на натовска България Даниел Митов. Нито е по-лошо нито по-добро от обичайния стандарт, наложен в този телевизионен жанр у нас от години и точно по тази причина е представително.

 

В името на плурализма на мненията вероятно, Митов беше подложен на изпитанието да обяснява отново и отново, че България ( все пак) е член на алианса. На всяко негово потвърждение на този добре документиран факт, следваше и поредната почуда от страна на водещите ” да, ама Русия…”, „да ама къде трябва да сме спрямо Русия…”, „да, ама трябва ли да заемаме позиция срещу Русия…”, „да, ама не трябвали поне да сме по средата…”. Накрая на министъра му се наложи да напусне дипломатичния тон и втренчено да заяви на инквизиторите си, че са малки подобия на Тодор Живков- беше по-дипломатичен „първият ни дипломат”, заявявайки, че не трябва да се „снишаваме по тодорживковски”, но за грамотния зрител стана ясно какво го предизвика да реагира така.

 

Това „да, ама” някак си можеше да мине за опониране, за да не разсърдят ЧАСТ от зрителите, че един външен министър на натовска България си позволява да напомня атлантическата принадлежност на България. Защото в България, която вече е на 106 място по медийна свобода, всеки има свободата да се заявява като русофил, но обратното се смята за „ подмазване на американците” и бива или заклеймявано, или предвидливо маргинализирано чрез съответната дозировка на „плурализма”. Телевизионните водещи пък се подсигуряват със задължителните поклони в „правилната” посока. Без подобен реверанс май е немислимо някой да се закрепи дълго на екран. Опровергайте ме с едно изключение от това правило, което показва ясно заявена позиция срещу русофилството на водещ журналист във влиятелна телевизия и ще се покая за грешното си обобщение.

 

Нещо по-лошо, допускам такива изключения да има, но ако ги има, то те се страхуват да се заявят. Щом се крият, това е ярко потвърждение на моето наблюдение.

 

Финалното „да, ама” в предаването беше типично за набиваните в главите лъжи на русофилската пропаганда: „ да, ама хората се притесняват, защото Русия ни е помагала в миналото”, настоя все пак с последната си дума водещият, който се изказа от името на всички хора в България, макар някои хора все пак да знаем как точно ни е „помагала” Русия. Само че знаещите или нямат думата или я получават, колкото да илюстрират фалшивата теза за съществуващия днес плурализъм на мненията в медиите, които определят общественото мнение така, както от век и половина насам го обработва руската хибридна информационна война срещу България.

 

Публичната тайна е, че русофилско-депесарската доминация в медиите в днешна България, определящя техния тон, се родее с историческата истина за нещо подобно, което вече се е случвало в България още в първата половина на 19 век.

 

През 1807 г. руският император Александър І и Наполеон се срещат в Ерфурт да си делят Европа и победителят в съперничеството между двамата до онзи момент ( Наполеон разбива руските войски година по-рано и на Александър І се налага да сключи унизителен договор с него в Тилзит) се съгласява Русия да си вземе от Турция земите на Влашко и Молдова с френска подкрепа- ако трябва и военна. Заради последвалата война с Наполеон Русия временно се отказва от този план, но като крайна победителка тя се завръща към темата на поредица от международни конгреси, след които се оказва фактически господар на така желаните земи, в които и без това от 1774 г. има руски консули. Те, като правило, са гърци ( докато Русия  не допуска в тези територии да има турски консули) и това е част от целенасочения план на т.н. Гръцки проект на Русия, в който всички варианти за руско завладяване на Българския полуостров са предвиждали като инструмент на тази политика възраждане на подобие на Византия, но никога не са споменавали България.

 

Русия не е „помагала” на България, която не присъства и с една дума като понятие дори в прокламацията на Александър ІІ при обявяването на войната от 1877 г. срещу Турция . Русия не припознава нищо българско и в предварителния договор от Сан Стефано ( България изплува от вековете като понятие за първи път на Берлинския конгрес) . Така че Русия е помагала единствено и само на осъществяването на имперския си план за завладяване на българските земи, населени, според Русия, с православни и славяни, но не и с българи. Ако това е „помощ”, то всеки затворник, местен от една килия в друга, трябва да признае надзирателите си за „освободители”. Българите сами, но и с европейска подкрепа след Съединението, превръщат последиците от войната в освобождение едва, когато се освобождават от руската окупация и доминация, зинала да погълне България по същия начин, по който успява да го направи с Полша и Финландия.

 

Друг е въпросът, че българите са намерили сили да избягат от новия, руския затвор, извършвайки на своя глава Съединението на 6 септември 1885 г. против волята на Русия, която прави всичко възможно да го провали и стига до положението ( отново, както във Влашко преди половин век) да подстрекава Турция да смаже българското непокорство, нарушаващо договора от Берлин.

Да, „освободителката” ( която уж рони сълзи за разпокъсването на Санстефанска България от лошите западни държави) черпи основание от същия Берлински договор, за да внушава на Турция, че нейният български васал трябва да бъде наказан с оръжие, защото е проявил непокорство в нарушение на споразуменията от Берлин ( което е вярно, но е предмет на българска патриотична гордост, победила в неравната битка с Русия и довела до скъсване на отношенията с Петербург само 8 години след края на Руско-турската война, наречена по-късно „освободителна” за удобство на проруската пропаганда, наложила се трайно с упоритите си опорни точки в днешното българско съзнание).

 

Но да се върнем към корените на русофилството, напоени щедро с руски пари и привилегии за забогатяващите от разрешения за търговия, корабоплаване и корабопритежаване русофили, в каквито руската политика съзнателно превръща гърците във Влашко, Молдова и Бесарабия, създавайки методично своя пета колона (повече срещу етнически доминиращите българи, отколкото срещу Турция).

 

Дългосрочната политика на руската империя става толерирането на гърците, които се превръщат в първите русофили, но си спечелват омразата на българите до степен, че през 1821 г. срещу техния произвол избухва въстанието на българина Тодор Владимиров. То събира 15 000 българи под знамената си, превзема Букурещ и се обявява срещу гнета на фанариотите, заявявайки лоялност към султана. Това е същата тактика, прилагана от възрожденските българи в борбата им за Църковна независимост (от Гръцката патриаршия и подкрепящата я срещу българите Русия), но с оръжие в ръка.

 

По същество обаче това е било въстание срещу руското господство, което е превърнало гърците в привилегирована богата прослойка за сметка на потиснатото българско население, страдащо от произвола на разпасаните под крилото на руския орел фанариоти. Русия разбира добре антируската насоченост на бунта и го показва с факта, че подстрекава Турция да смаже въстанието с редовна войска. Което и става ( след като фанариотите, т.е. русофилите, убиват водача на българите Тодор Владимиров и обезглавяват въстанието).

 

Каква е връзката с първата част на тази статия ли?

 

Връзката е в това, че и тогава е имало, (не съвсем) условно казано русофилско-депесарско сътрудничество. Имало е все още и български бунтари срещу него. Днес май почти не са останали след сърпа, с който съветският колониализъм върша из България 45 години преди формално да си вдигне чуковете и да ни завещае изкованата от него демокрация „сделана в СССР”..

 

Българите, които са искали да се замогнат в конкуренция с фанариотите на руската хранилка, са се представяли пред руските консули за гърци. Като Иван Денкоглу, който едва през 1832 г. , след като настъпва спад във влиянието на фанариотите, си признава българския произход. Днешните тукашни фанариоти не са много по-различни, знаейки , че трябва да се нагаждат по подобен начин.

 

Така и днес в България част от ритуала, който трябва да спазиш, за да бъдеш допуснат до хранилката, е да си с русофилите- в икономиката, в политиката и в медиите.

 

Амааа…кой да знае истината за това минало, че да я изрече на глас, като на екран са турили едни фанариоти! Който шукне срещу тях, го пращат на заточение да си пише в интернет, че да го хапят фанариотските тролове като въшки в килия (почти както българските владици, пращани от Турция на заточение в Анадола по указание на руския посланик в Цариград граф Игнатиев).

 

Откъде тръгнахме ( в началото на този текст), а докъде стигнахме, а? Ами да, връщаме се там, откъдето сме тръгнали.

 

 

46 мнения за “Днешните русофили са като вчерашните фанариоти под крилото на руския орел”

 1. Свободата (на словото) явно не е като салама. Кога ли ще осъзнаем, че тези, които ни отнемат свободата на словото, са същите, които ни изяждат салама? Дотогава ще я караме на сух хлебец.

 2. Днес попаднах на интересна информация. Колко е правдива не знам, дано не е истина!
  Става дума за създаване на Руски чуждестранен легион чиято цел е дестабилизиране на европейски страни, в това число и… нв Балканите!!!
  “Депутат сообщил со ссылкой на собственные источники в РФ, что в конце января глава Администрации Президента РФ Сергей Иванов представил на Совбезе РФ концепцию так называемого “Иностранного русского легиона” – военизированного формирования, которое должно подрывать государственные основы сопредельных государств: стран Балтии, Польши, Греции и прочих европейских стран.”
  “По нашим данным “Иностранный легион” будет насчитывать 10-15 тысяч человек, а его полное разворачивание должно быть закончено до 2018 года. Задачи легиона таковы: организация военно-политического подполья в странах Балтии, Беларуси, Казахстане, Греции и других европейских странах; создание подпольной информационной сети; выход из подполья; борьба за автономизацию русскоговорящих регионов, в том числе в Латвии, Эстонии, Литве, Хорватии, Боснии и Герцеговине и других странах Балкан. Кремль не смотря на позиции мирового сообщества запускает полномасштабный формат гибридной войны со всем цивилизованным миром. Конечная цель этой войны – создание неких пророссийских эксклавов в Европе”, – заявил Высоцкий, призвав международное сообщество к внимательности и консолидированным действиям в борьбе с российскими террористами.
  http://censor.net.ua/news/324359/u_putina_est_konkretnye_plany_po_prodoljeniyu_gibridnoyi_voyiny_protiv_vsego_tsivilizovannogo_mira_nardep

 3. ясно е, че русия си гледа само имперския интерес, но не виждам какво печелим като твърдим откровени глупости като “Русия не споменава нищо българско и в предварителния договор от Сан Стефано ( България изплува от вековете като понятие за първи път на Берлинския конгрес)”.

  ето линкове към въпросния договор на български:
  https://bg.wikisource.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

  и на руски:
  http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/FOREIGN/stefano.htm

  думите българия/български се срещат доста често там. и виждайки това, кой русофил ще вземе насериозно останалата част от статията?

  давам и една идея, която ще подобри публикациите ви. когато споменавате исторически събития и документи, давайте източници, както е прието в уикипедия например.

 4. Още една брилянтна статия, поздравления и благодаря !

  Като прочетох в началото на статията за интервюто на министър Митов и една от “препоръките”: „да, ама не трябва ли поне да сме по средата…”, си спомних за Маргарет Тачър, която казва (по памет): Когато вървиш по средата на улицата, рискуваш да те блъскат от двете посоки.

 5. Силно, силно! Жалко че паднахме на 106-то място. Без единицата сме точно това на което изобрази архитекта Черни – две нули 00.

 6. Единственият документ изразяващ доктрината на България спрямо задълженията приети за валидни и произтичащи от договора ни с Алиансът е “Визия 2020” на Шаламанов. Отричането на този документ като, част от криеницата зад дървото на Евросъюза или като, завиране на щраусовата главица в блатото на Русия изписа разграничителната линия на предателството. Една дясно-“централна” партия загуби доверие поради напъните на водача им да скочи от дървото и да потъне в блатото на потока. Предстоят времена, тази партия да губи все повече почитатели защото линята става все по висока и очевидна a дървото все по тъно ли, тънко. Благодарност на Г-н Инжев за осветяването на Гръцко-Руския затъмнен ъгъл и анализът на 106 място в класацията. Дори си мисля че, 179-то място е напълно подходящо и е една точка пред 180-тата пожизненую позицию мурзиълке (180ппМ).

 7. Жалко е че “професори” от типа на Б. Димитров, “велики историци”, продължават да разглеждат историческите факти като забавно четиво. Цитирам гореспоменатия- “след пиянски запой, Хрушчов подарил на Украйна Крим”…”не налитах на жените, всяка, която си поиска не и отказвах…” Пикантно, нали. Голяма личност си “професоре”. Не получаваш пари за служба в полза на родината. Само командировъчни.Бедният,който чете и анализира Историята, както дяволът – Евангелието.

 8. Отново /за кой ли път/ моите адмирации и възхищение!
  След деня на истинската ни независимост, който предстои и неформалното включване на страната в европейското семейство на свободните, демократични държави, тази статия обезателно ще трябва да бъде включена в учебниците по история и литература!
  Защото загубиш ли ИСТИНАТА, неминуемо губиш СВОБОДАТА!

 9. Край. Запада пройгра Украйна, сатрапа спечели.
  “Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, “при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област”.

  Ето какво се разбрали:
  http://www.dnes.bg/index/2015/02/12/kakvo-se-razbraha-svetovnite-lideri-v-minsk.254302

  Единадесета точка гласи:
  Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, “при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област”.

  До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за “особения статут” на тези райони.

  Прочети още на: http://www.dnes.bg/index/2015/02/12/kakvo-se-razbraha-svetovnite-lideri-v-minsk.254302

  С тази децентрализация и райони с особен статут ще започва отделянето на части от Украйна.

  Защо бе Европо допусна това?

 10. Страхотна статия!Освен БТВ и БНР я кара по опорните точки наПутин.Днес след 13 часа бяха поканили някой си
  Иво Инджов да коментира Минските споразумения.И като почна една пропутинска пропаганда смесвайки полуистини и лъжи.Накрая на няколко пъти повтори опорната точка ,че всичко е започнало от майдана и преврата срешу Янукович.
  Мисля си дали не е случайно поканването на
  коментатор ,чието име се различава от Вашето само с една буква.Така невнимателния слушател ще си каже:
  абе дори и “русофоба”Иво Инджев споделя путинските опорни точки за корена на събитията.

 11. Към alan:

  Този мой почти съименник го помолих ( чрез секретарката си, когато бях директор на БТА, тя го издири) да се подписва с добавена буква на бащиното си име, за да се разграничим. Май пишеше за 24часа от Пловдив или нещо такова, но пишеше едни неща, под които не бих се подписал. Въпросният категорично отказа- явно не имал нищо против да го бъркат с мен…Попаднах с него в едно студио преди година – две ( при Милен Цветков)и му казах в очите какво си мисля за позата му да се прави на неутрален, докато всъщност е маша на Георги Първанов ( скъсваше се да го хвали като президент). И той се хилеше като пача- все едно, че не е вярно, това което казах…

 12. Като става въпрос за исторически факти от отношенията България-Русия и постоянното повтаряне ,че не бива да сме срещу Русия се забравят фактите:
  1.Първа световна война-Русия напада България през 1916 г.в Добруджа и претърпява унижението казашките ескадрони да бъдат разбити от ген.Иван Колев.Руските и румънските войски са изтласкани до река Прут Бесарабия.Иван Вазов пише знаменитото си стихотворение -като пита какво правят братята на българска земя.
  2.Втора световна война-до 5 септ.1944г. България е в пълни дипломатически отношения със Съветска Русия,не пратила войски на фронта,а за “благодарност” и пращат диверсанти подводничари след като Хитлер напада Сталин.За да сложат марионетките си и да ни направят за 45 години колония ни обявяват война и ни окупират.Даваме 30 хил.жертви във войната на страната на СССР и не сме обявени за съвоюваща държава.Да сме били благодарни,че не са ни взели
  Южна Добруджа .
  3.Да не забравяме “ласкавото” отношение на Русия към акта на Съединението и Независимостта през 1885 и 1908 г.
  Изводът е ясен:не България е нападала Русия ,а при всички случаи е обратното.
  Нашите журналисти обаче винаги поставят въпроса дали сме срещу Русия,а никога не споменават фактите ,че досега винаги Русия е била срещу България!

 13. Иво и приятели, възгордявам се с прогностичните си дарби (шегувам се, разбира се!). Бях писал веднъж разгневено, че скоро ще дишаме праха на Беларус по линия на десъветизацията.
  И ето-сбъдна се пророчеството! Представете си само, че у нас прочетем подобна новина на тази, публикувана в МЕДИАПУЛ:

  Лукашенко направи чистка на проруските елементи в номенклатурата си. Той прокара закон, според който изпращането на “въоръжени групи, нередовни въоръжени сили, (или) групи от наемници” в Беларус – т.нар. “зелени човечета” на Путин – ще се смята за акт на война. Той обаче си затваря очите за беларуските националисти, които отидоха да се бият на страната на украинците в Източна Украйна, където могат да се сдобият с оръжия и да натрупат боен опит.
  А? ВЕЧЕ БЕЛАРУСКИ ОПИТ В ДЕСЪВЕТИЗАЦИЯТА ЛИ ОСТАНА ДА ПОЛЗВАМЕ?!

 14. Иво ИнджООООв е кремълско-гоцэвски облизанко, дегизиран като “журналист” и “медиен експерт”. По изборите пък рекламираше атака. Сега нещо го дондуркат във Факултета по журналистика, ако не се лъжа. И правилно! Догодина като паднем по свобода на медиите след Северна Корея, да няма криза за идейно подготнвени преподавателски кадри като този таваришч!

 15. Северозападнал:
  Те не че не го правят и сега; и на децата вече им е ясно. Нали това накара литовския министър на отбраната Juozas Olekas да публикува Наръчник за оцеляване в случай на руска инвазия.
  Това, на което сте попаднал не е изненада. Само не знам как руската държава, която непрекъснато се разроява в елементи/институции за контрол, терор и асимилация ще може да изхранва населението си.
  Балонът се надува, надува, надува…

 16. Стамбо, не можеш да се оплачеш от липса на признание тук. Имаш го! Заедно с признанието за пророчеството!

  Този Инджов, когото споменавате – quel cauchemar. Само най-последната му “модерна политическа” курешка видях от 11 февруари и ми призля.

 17. Девойката и младежа – водещите на сутрешния блок на бТв се държат като слабоумни. Както и да им се обяснява, каквито и аргументи да им дават, колкото и факти да се изнасят – всичко е всуе! Повтарят си опорната точка подсказана от #Кой и никаква чуваемост! Какво да говорим за осъзнаване на чутото. … Външния министър в чудо се видя от подобна олигофрения – Русия, та Русия!

 18. Една много важна по съдържанието и посланията си статия на Д.Кюранов в “Дневник”, се вписва в контекста на текста на Иво и дискусията по него:

  Украйна – изоставена. Какво да прави България?

  След споразумение от четвъртък (12 февруари) на кошмарния квартет – ще уточня, че е кошмарен именно като квартет, а не като отделни участници – времето на прогнозите свърши. Дойде времето на изводите.

  1. Украйна е изоставена от Запада

  “Ние няма да рискуваме Трета световна война заради някаква си Украйна.” Да забележим – в този контекст “Украйна, изборила своята независимост”, “Украйна, въвеждаща демокрация посред Западни акламации” и т. н., трябва задължително да стане “някаква си Украйна”. Украйна, която до вчера беше “от нас”, днес вече “не е от нас”. Не е и “от тях” – докато удържи. Оставена на съдбата си, т.е. на Русия, няма да удържи дълго. Паричните инжекции могат да удължат агонията. Споразумения като днешното със сигурност удължават агонията – докато не бъдат нарушени. Ще бъдат нарушени когато Русия реши; Западът пак ще споразумениетворства, пак ще убеждава Украйна да отстъпи на Русия нови земи “заради новите реалности” и т. н., докато Русия определи, че Украйна е укротена. Тогава ще има стабилност. Но няма да има Украйна. Ще има фасадна държава-покрайнина под руски контрол.

  При днешното поведение на Русия това вероятно е неизбежно. Защото Русия наистина е готова да плаши с война, която да започне като локална и бързо да еволюира в световна. Западът, като по-малко луд (както обясни наскоро Даниел Смилов, позовавайки се на теорията на игрите – Хубави “игри”!) – не може да си позволи да опита дали Русия не блъфира, дори при минимален шанс – защото залогът за Запада, морален и материален, е несравнимо по-висок от залога на Русия.

  2. Не само Украйна е изоставената

  Илюстративна аналогия: Путин влиза в ролята на един умъдрен от историята Хитлер. Не иска целия свят – иска си само Съветския съюз, е, най-много и някои парчета от Социалистическия лагер. Които си му се падат, справедливо! Да си припомним кое докара Хитлер до Втората световна война и Германия до крах: нахлуването във Франция. Навлизането в Рейнската област – не; аншлусът на Австрия – не, Судетите му бяха дадени от Запада, със споразумение, което според подписалия го английски “супердипломат” било осигурило на Англия “мир с чест” и “да няма война в живота на това поколение”, останалата Чехословакия Хитлер си взе сам – и нищо, раздели си Полша със Съветския съюз – и започна “странната война”, в която Франция и Англия месеци наред стояха от едната страна, а Германия – от другата, и не стреляха. Ако Хитлер не беше нахлул през Белгия във Франция, щяха да поседят още малко, да обяснят на полското емигрантско правителство в Лондон, че те, значи, са си изпълнили задължението да бранят Полша като себе си, но нали те не са нападнати и не трябва да бранят себе си, следователно не трябва да бранят и Полша… Например. Някои му викат дипломация.

  Е, Путин са надява, че ако не започне пряко война със “старите демокрации”, ще си вземе “полагаемото” – и ще му се размине. И международно, защото “старите” няма да се бият заради “новите”. И вътрешно, защото руският народ ще отгладува падането на рублата и ефектът от санкциите. Сефте!

  3. При агресия от Русия ще бъде изоставена и България

  Но, ще кажат, България има “Параграф 5” (атаката срещу една държава се приема като атака срещу всички по договора за НАТО – бел.ред.). Както знаем, обаче – и слава Богу! – той никога не е бил опитван на практика. Така че очевидно е ръждясал. Това – от една страна. От друга – шансът за бъде опитан заради България – след прецедента с Украйна – е практически равен на нула. “НАТО – добре, Параграф 5 – добре, ама нали няма да правим Световна война заради някаква си България!” “Съюзник – добре, ама и тя един съюзник – не си плаща вноските, традиционно русофилство сред населението, в елита – про-руска Пета колона… Не сме ли по-силни без тоя съюзник?”
  И дотук с натовския щит.

  4. Какво трябва да направи България?

  Незабавно – две неща.

  Но най-напред да си кажем какво да НЕ прави – да не се жали на НАТО, че много я е страх и то всестранно. Защото ще получи изобилни братски успокоения в духа на “Ама как!? Ама нали имате Параграф 5! Ама Украйна нали не беше страна-членка, а беше част от СССР и изобщо е друг случай…” И колкото са по-искрени тия твърдения, толкова ще се окажат по-лъжливи. В момента, в който Русия протегне ръка.

  Единственият положителен вариант за България е Русия да НЕ протяга ръка. А за да не протегне – трябва да е убедена, че България ще се бие със зъби и нокти, но няма да приеме руско робство. За да успеем, ние разбира се ще имаме нужда от помощта и на НАТО, и на ЕС, и на всеки, когото успеем да убедим да помага. Но – да помага в НАШАТА борба, не да се пребори вместо нас. Ние трябва сами да поемем отговорността за собствената си независимост и да водим тази борба – а другите да помагат за каквото и когато ги помолим. А ако решат да помагат непитани и неканени – да им кажем да престанат и в най-лошия случай да се борим и срещу тях. Трудно ли е? След днешната украинска трагедия лесно вече няма. Поне докъдето стига погледът. И така, да направим:

  Първо нещо – по-трудно:

  Да се отървем от руския си комплекс

  Няма да го нарека “национален”, това е безсмислица, но факт е, че го имат повечето от нас. А именно: робско лазене в прахта в краката на Русия. Винаги и по принцип. Защото “От Русия по-големо нема”, а ние сме малки и с големите не се караме. Да ни не бият. При това, по-наглите сред нас маскират страха на роба като благодарност към освободителя. А по-наивните сред нас им вярват. Или се правят. Защото е по-лесно, зер “Преклонената главичка остра сабя не я сече” – тази най-робска от робските ни поговорки. Робски, наистина, защото преди Русия имаше друго “най-големо” – нашият Султан в Цариград. Защото това за преклонената главичка е измислено под турския ятаган. Използвам думата “робско” отговорно – да, политически наистина става дума за османско владичество, но социално-психологически си имаме работа с преживяване на роби. На хора без лично достойнство. Тази липса на достойнство, и лично и народно, е основна компонента на отношението на повечето българи към Русия и до днес. Но с комплекси от 19-и век трудно се прави политика в 21-и. Особено, когато трябва да даваш отпор.

  Затова, прочее – да започнем да говорим за това, да пишем и контрапишем, да се караме и съгласяваме – но да извадим роба в себе си на бял свят. Да, носим още оня срам по челото – и прибавихме и нови срамове. Да ги обършем от челото си и да го вдигнем.

  Е, тогава бързичко ще започнат да ни хрумват разни руски политики дето днес изобщо не ни идат на ум. И на руснаците не им идат, нали са свикнали с българското пълзене. И някои от тях няма как да не свършат работа… (темата е отворена, разбира се).

  Второ нещо – по-лесно:

  Да си оправим законодателството, а и да започнем да прилагаме действащото наказателно законодателство за държавна измяна и работа против националните интереси. Защото, наистина от днес, когато стана ясно, че Украйна е оставена сама и същото очаква и България – постъпки пренебрежими вчера, утре ще бъдат престъпни.

  Днес вече е ясно, че Русия спокойно може да реши, че й е нужен един “език”, протегнат до сърцето на Европа – съставен от проблемна Турция, меркантилна Гърция, комплексирана България, объркана Македония, безумна Сърбия и вироглава Унгария. Русия няма нужда дори изцяло да контролира действията на тези страни – достатъчно й е на първо време те да са готови да гледат към нея не по-малко, отколкото към “бюрократичния Брюксел”. Това, което

  вчера би изглеждало като параноична хрумка, днес е вероятен сценарий

  Затова и хора, които довчера можеха да бъдат таксувани като по-кротки или по-буйни политически луди – от днес почват да действат като национални предатели. Независимо дали го правят от любов или за пари.

  Да завършим с усмивка – невесела, но все пак усмивка – защото в сравнение с горните сериозни неща, които трябва да осъзнаем, това е почти постмодерна шега: по чисто историческо съвпадение днес на власт у нас не е правителство на БСП-ДПС-Атака. Ако беше, щеше да си е чиста постмодерна гавра с България. Защото не е – да се усмихнем. А, и отсега, край на постмодернизма в политиката – той, разбира се, не работи, когато на дневен ред е национално самоспасение.
  То е.

 19. Прекрасна тема! От такива като Хикимян и Бареков спрях да гледам сутрешни блокове. Тези двамцата, а и подобните им обичат да говорят от името на цялата българска нация и то по важни теми!

 20. Аз пък не мога да разбера къде бе журналистическото съсловие през цялото време, когато медиините структури биваха продавани, предпродавани и в крайна сметка окупирани от анти-български човекоподобия? Къде бяхте вие, госпожи и господа журналисти? Защо не надигнахте глава и не се изправихте срещу разпространяването на тази язва? Та вие сте хора на словото. Все щяха да се намерят (и смятам дори много) ваши поддръжници, които не си изкарват по същия начин прехраната, но ценят тези две дадени от бога благини – да си свободен и да си равен с всички останали пред закона. Моля да ме поправи някой, ако греша, но аз лично за тия 25 години псевдо-демокрация не помня да е имало НИТО ЕДИН масов протест на журналисти. Да, от време на време се събира по някоя малка групичка под прозорците на някоя институция, чийто представител си е позволил да ги обиди (в някои случаи обаче обидата всъщност отговаря на истината, а истината най-много боли), но като цяло огромна част от журналистическото съсловие в прекия смисъл е огледален образ на цялата ни нация и нейния манталитет – наведената глава сабя не я сече…

 21. Гледах интервюто ви, по НТВ. Ако не е много нахално, само да опонирам, че Русия харчи 4,2% от БВП-то си за отбрана, а не 20%.

 22. До 1Наум:

  Член 5 работи. Какво означава “ръждясал”? Мислите че има нужда от”смазване” от време на време?!
  Хм…
  Да ви призная, обикновено коментарите ви са на висота, но този е изключение.

 23. Към Виктор:
  Нямам навика да гледам записи на телевизионните си участия.Вероятно е да съм казал БВП, вместо “бюджет”. Истината е, че Русия харчи 21 процента от бюджета си за “отбрана” и в последния слугите на Путин, т.н. депутати, му гласуваха увеличение с 850 милиарда рубли. Ако ми посочите поне една страна в света, забележима на картата в икономическо или политическо отношение, която да се доближава поне 50 процента до такива стойности на милитаризацията, ще се съглася, че съм допуснал “голяма грешка”!

 24. Към ТОДОР:
  Не знам защо господин ИНДЖЕВ не отговори подобаващо на наглото Ви присъствие в блога?!
  Бих оправдал пасквила Ви ако бях убеден, че е плод на амбицията да се проявите, да блеснете с ерудиция и специални познания, но… подозирам, че сте поредният ТРОЛ!
  Не веднаж съм цитирал актьора Духовни, който казва, че една лъжа най-успешно се скрива между две истини. Вие потвърждавате твърдението му. Но не прекалявайте!
  Това да изопачаваш думите на опонента си и под формата на уж-цитат да поставяш в кавички неизказано от него съждение си е чиста проба нахалство!
  Пишете:

  “Русия не споменава нищо българско и в предварителния договор от Сан Стефано ( България изплува от вековете като понятие за първи път на Берлинския конгрес)”.
  След което смело громите автора от позицията на фактите.
  Перфидно!
  Само че между иначе издържаната Ви позиция, подкрепена с безспорни истини, умело, хитро, подличко сте вмъкнал, подпъхнал /съвсем като при Духовни/ на пръв поглед дребничка, безобидничка лъжа! Малка лъжа – направо лъжичка. Като лъжичка катран на купа с мед.
  Ето и правилният цитат:
  “Русия не ПРИПОЗНАВА нищо българско и в предварителния договор от Сан Стефано ( България изплува от вековете като понятие за първи път на Берлинския конгрес) .” /курсивът – мой/
  Трябва ли да Ви обяснявам разликата?!

 25. Към Иво Инджев:

  Да, прав сте че за бюджетните разходи, а вероятно процентът е дори повече. Компаративно, САЩ имат държавен бюджет от 3,03 трилиона $ за 2014. От тези пари 520 милиарда / същата година са отишли в Министерството на Отбраната т.е. САЩ харчат около 17% от бюджета си за отбрана, ако не ме лъже математиката.
  Тук обаче не включвам Тук обаче не включвам цифрата 40-50 млрд. които се харчат за ветераните в САЩ,с тях цифрата ще прескочи 20%.

 26. Към Мариана:Позволявам си да допълня:Ако някойе гледал видео от срещата в Минск,на мен най-силно впечатление ми направи как Путин доволно потриваше ръце(в буквалният смисъл)

 27. към павел тинков:

  не виждам каквва “ерудиция и специални познания” виждате в коментара ми. според мен той показва единствено елементарна проверка на факти с google.

  също така искам да отбележа, че към момента на писане на коментара цитатът беше верен. статията е редактирана по-късно, без индикация за това, и така аз увисвам като някакъв подмолен конспиратор. слава богу пак google идва на помощ с кешираните си версии.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://ivo.bg/2015/02/12/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

  нередактиран цитат от заглавката (уточнявам поради съмненията, че си редактирам цитатите): “Това е моментна снимка на страницата, така както е била показана на 12 февр. 2015 12:28:58 GMT.”

  и още една идея за г-н инджев: добавяйте и дата/час поне на последната редакция, за да не изпадаме в такива ситуации. това също е разпространена практика.

  p.s. това за лъжата между две истини е абсолютно вярно и затова посочването на източници е много важно.

 28. Добре де, Аз мисля, че младите хора разбраха, че Масква се прави на Римска империя с разликата, че няма нищо общо със Рим. Сякаш духа на Чингис Хан или на Нещо още по-лошо е завладял Масква и не ще да се махне оттам. Жалко и мъчно е това. Света не може вечно да се гърчи в напрежение. Хората искат спокоен живот. Не искат някви варвари с ядрени ракети и кръстове да ги Рекетират постоянно.

  Те наистина трябва да се замислят, закъде са тръгнали, защото това, което правят е страшно в очите на Господа и ще си търпят наказанията, които им се полагат. Няма такива Християни дето да строят ядрени ракети и да мачкат свободата, духа и спокойствието на народите.
  И най-вече, да се замислят нашите безгръбначни плужеци с петолъчки в джоба, дето пълзят за една къща и една количка пред сатана.
  Какво си мислят, че ги чака ??? Има достатъно примери за тяхната съдба.

 29. До ТОДОР:
  Я, моля Ви се, прегледайте още веднаж посочената от Вас кеширана версия. Май нещо не се разбираме!
  Бихте ли споделил позицията си по същество – контекстът на статията е повече от ясен. Останалото е дребнаво заяждане на парче и очевидно преследва две цели:
  – да се омаловажи и постави под съмнение основния смисъл на авторското послание;
  – да се затъне в несъществени и безпредметни спорове,посредством които да се отклони вниманието от темата.
  Защото /простете за вулгарността/според един брадат виц, не е нормално да ти се изакат в супата,а ти да вдигнеш скандал, че в нея си намерил косъм.

 30. Г-н Инджев,случайно ли е това,че легендирате “днешните русофили” като различна категория от комунистите.

  Досега никога не сте казал,че твоа са си същите хора,от същата(комунистическа) партия и подкрепят същата(стара и нова комунистическа) пропаганда.
  Има опаснопст по-младите Ви читатели да се подведат и да помислят,че тези русфили са ново вяление,ново течение,нови хора в България.

  Нима русофилката Червенкова не е комунистката Червенкова?

 31. Г-н Тинков,а кой определя кое е нагло присъствие в блога и кое не е.

  Обяснете какво е наглото в просъствието на г-н Тодор и има ли и други наглеци.Ако е единствен няма проблем,но можете да му посочите наглостта за да се опита да я премахне.

 32. Господин Инджев, благодаря, че гледате тв вместо някои от нас и ни информирате за ставащото. Все пак любопитството ми надделя над погнусата и изгледах интервюто.

  Най-натрапчивото нещо беше прозиращият СТРАХ у водещите. Моето впечатление е, че съвсем не иде реч за русофилия или каквато и да било друга -филия, девиация, болестно състояние, а за чистосърдечен страх. Страх типичен и пропил дребните душици по нашите географски ширини. За тях няма принципи, важното е ние да минем метъра, да не се бутаме м/у шамарите. Нека не се заблуждаваме, че българите в основна си част гледат на ЕС като на богат клуб, който и нас да обогати, а не споделяне на ценностите му.

  Ценности, които все повече се питам дали наистина съществуват. Франция и Германия показаха ясно на Украйна, че са готови да я жертват, точно от страх да не се конфронтират с Русия, като че ли Русия е силната на деня?! От Европа се отвращавам все повече и повече, виждайки, предателстово ѝ на Украйна и че Путин в крайна сметка е прав за това какви себични безпринципни материалисти са европейците.

  А що се отнася до НАТО едва ли някой може да каже в ретроспектива защо членуваме там, освен може би че е било модерно, та дай и ние.

  Не може и не иска не малка част от народа ни да разбере, че не може само да попипаш като паразит просперитет и сигурност, а и да *допринасяш*!

 33. АТАКА е партията на товариш ПУТИН в България. Анти-Българска, про-Съветска !!!! На Атака се дават пари, дори телевизия, с която да трови Българите. Атака има подкрепата и на комунистите от БСП-ДС !!!!!!!!!!!!!!!!!! Затова Атака влезе и в Парламента, нищо че проучванията й даваха 2-3% !!!! Гнусь !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. Статията е “трепач”, а коментарът на 1НАУМ е блестящо допълнение. Нещата започват да стават много мрачни, пред вид, че квичащите русифилистични прасета дигат достатъчно шум, та да създават видимост за някакво “преобладаване”. Точно като в китайската поговорка за празния чайник, който шуми най-много.

  Що се отнася до “ТОДОР” – г-не, документите, за които става дума, ги имам в библиотеката си като фототипни копия. Мога само да потвърдя текста на автора. За подобни неща не може да се разчита на Гугъл и Уикипедия, които са изключително лесно манипулируеми. Предполагам, не се съмнявате, че г-н Инджев, като бивш директор на БТА знае как да ползва източници, как да ги проверява и да носи отговорност за написаното по тях. Не сме ние с Вас, които да го поучаваме като как се правят тези неща.

  Позволявам си само да добавя, че ако не е била намесата на Обединеното кралство на Берлинския конгрес, павианите е нямало да се изтеглят следващите 20-30 или 50 г. от България, защото текст за това в Сан Стефанското споразумение за прекратяване на огъня (а не мирен договор, както дращят някои пишман историци като “професорът” Б. Димитров) ПРОСТО НЯМА. Т.е. “коварният Албион” ни е извадил от руските лапи най-буквално, ако това не е ясно на “ТОДОР” и Ко. Останалото е пропаганда – не случайно от близо 150 вестника в Царството се оказва, че 130 са били пряко или косвено финансирани от Русия. Нищо ново оттогава насам.

  Отново на дневен ред е въпросът за съдбата на русофилистичните предатели, които продължават пряко да работят за чужда държава в медии, издържани с парите на българския данъкоплатец. Според мен, крайно време е да почнем масово да изискваме РъБъ прокуратурата и Президентът да пристъпят към лишаване от българско гражданство. Бас държа, че само 10 или дори 5 постановления ще озаптят и най-“пламенните” русофилистици.

  PS Очаквам с интерес “Панорамата” на съществото бойко василев тази вечер, отново на бас, че си е получило опорните точки и рублевия хонорар по курса на деня!

 35. Към Антикомунист, нагло е ако наистина Тодор е подменил думите в цитата си на г-н Инджев. И по всичко за сега личи че е така.
  Знаем много добре кой използва такива дезинформационни тактики.
  Вие до някъде също действате подобно като опитвате всичко и всеки да свържете с комунизма.
  Разберете не всички лоши неща са свързани с комунизма. Алчност, корупция и липса на трезво мислене и морал са присъщи за хората от всички народи и държави. Нима мислите че всички са комунисти?

 36. Г-н*Антикомунист* и * Тодор*,не може само с демагогия,трябва малко и мисъл.Прочетете книгата на Иван Лилов за отношенията на Русия с балканските страни от времето на Петър Първи .Там са цитирани договори,съглашения,членове и алинеи.Въобще името на България не фигурира никъде.Прав е г-н Тинков.Руснаците са искали западният бряг на Черно море да бъде руски,а на гръцкият престол да се възкачи Константин внук на Екатерина 11 и Гърция да стане като наследник на Византия протекторат на Русия.Към мен лично вие се държахте много нагло,но аз познавам наглостта на комунистите облекли чужда дреха *антикомунист*.Цял живот съм търпяла това и сега съм много чувствителна на лъжата и преструвките.

 37. ПП
  Що се касае за Уикипедия,там историческите факти се *представят* от историци като Б.Димитров и Марков.
  Вярвам само на факти,а не на интерпретации.

 38. Не бях чувал досега за бунта на Тодор Владимиров, да знаете за повече информация по този въпрос?

 39. Do DANI

  Ако не греша, проф. Асен Чилингиров от Хумболдовия университет има една студия ок. 150 стр., която засяга също и въпроса с българското преселение от земите на днешна България на Изток (под римския натиск) и доказва с факти и артефакти, че всъщност кана субиги Исперих просто се ВРЪЩА в прародината си. Линк не мога да ви дам, а самата студия беше на немски. Впрочем, г-н Инджев може сигурно да ви даде по-достъпни източници.

 40. Русия и Русофилите и убиват България. Системетично и безмилостно. Това е вековната цел на Русия и лелеяната мечта на русодилите.
  Ако не се изправим категорично и неуморимо срещу убийците на народа и затриването на Отечеството ни, те ще постигнат целите си.
  За историческите ни познания:
  Чак ми е неудобно да прочета, че съмишленик в този блог е прочел материали на Чилингиров на немски.
  А има патриоти българи, които издават и пишат в нета страхотни неща за Истинската българска история..
  http://WWW.sparotok.blogspot.com например.
  Покрай подобни автори излизат чудеса…Чилингиров е само един от многото.
  Важното е че истината е намерена, но пътят към българите упорито и злонамерено се задръства от Божоподобни историци – клоуни.
  Няма по-отровена от руската пропаганда нация от българската.
  Хибридната война срещу Българите!!! Се води с невроятна жестокост към българския етнос. Невероятна!! Ужасяваща…
  Дано повече българи четат Иво Инджев.
  Дано повече се осмелят да мислят без руско-гръцките чипове в главите си.

 41. Тенко, не допускате ли че Тодор и такива като него може да сбъркат, да сгрешат, а не целенасочено да мамят. От обясненята му се вижда, че той допуска да се е полило недоразумение, но дежурните прокурори на сайта не изчакват и не коригират а веснга заклеймяват – ето го наглия, хванахме го и всичко заспива. Толерантността трябва да е силно средство сред единомишленици, дори и сред разномшленици. Но уви, в комунистическата кочина това не върви.

 42. Двуглавият руски орел, всъщност е двуглавия византийски орел. Исторически погледнато Руската империя е наследник и напълно е възприела голяма част от духа и практиките на нашият вековен враг – Ромеийската (византийска) империя. След краха на Византия голяма част от ромейската аристокрация бяга именно в Русия, а в руските династични родове постепенно появяват потомци на ромейските императорски родове на Палеолозите и Комнините. Какво има да се чудим тогава, че Русия избира само гърци за свои представители на балканите, че толерира сърби (също избрали двуглавия орел за свой държавен символ) и гърци в споровете им с нас за Македония? Руската империя, СССР и путинова Русия, това са най-мракобесните и деспотични империи, една от тях открито богоборческа, а останалите две по фарисейски зле прикрити зад маската на православието, а всъщност пълно негово отрицание. Руските императори и Путин са толкова християни и защитници на православието, колкото терористите от ИДИЛ и Ал Кайда са правоверни мюсюлмани и защитници на исляма. Това са убийци и неверници, експлоатиращи религията и вярата на хората с изцяло користна и престъпна цел.

 43. @tenko
  Правилно сте описал повредата в чипа на анти?комуниста. Казано още по-кратко, той/тя си служи с думата ‘комунизъм’ така, както Мирча Кришан с думата ‘краставица’.

 44. Койчо,
  След превземане на Константинопол от турците, племеницата на император Константин Палеолог София бяга в Рим и от там през 1472 год. с многоброина свита отива в Москва и се жени за Василии 111.Довежда и римски архитекти и оправят Кремъл.

 45. D.SAVOVA,

  Това ми е известно. Отишли са в Рим заради действащата по онова време уния. Но какво значение има откъде са минали транзит Палеолозите? Крайната им спирка Москва ли е била или не?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.