Президентът премина своя Рубик(л)он спрямо Бойко Борисов

          Следя от две години вече ( от полагаемата се дистанция, както се полага на журналист, а не нечий говорител), темата за (не)видимия разрив ( манталитетно първо, а после постепенно и политически) между президента Плевнелиев и Бойко Борисов. Но разстоянието, което спазвам, не означава равнопоставеност в оценката ми, на победилия в българската публицистика беззъб принцин на непременно „търсене на баланс” с разминаване на позицията в оценката. Напротив, смятах и смятам, че еманципирането на Плевнелиев в това отношение е задължително условие за оцеляването на неговия остров на прозападност във властта, блъскан отвсякъде от русофилско – путинистките вълни на евразийството в България.
          Като встъпление към днешната новина за остро изказване на Плевнелиев срещу Борисов, нека се върна към една от статиите, които съм публикувал по въпроса през тези две години.

        На 18 юни 2014 г. Плевнелиев би дузпата на Борисов като за световно

By Иво Инджев ⋅ юни 18, 2014 ⋅ Post a comment

Запомнете 18 юни 2014 г.

Президентът Росен Плевнелиев два пъти в рамките на политическото денонощие не просто се разграничи ( за първи път толкова ясно!) от Бойко Борисов, но направо скъса с този носорог в българската политика.

Без да го споменава поименно ( да видим докога носорогът ще издържи да не го нападне отмъстително) , държавният глава ясно го порица.

Най-напред ясно и категорично Плевнелиев заяви, че при съставянето на служебния кабинет през пролетта на миналата година, след като Борисов абдикира от властта, е бил изоставен от „ВСИЧКИ политически лидери” в трудната задача да състави служебен кабинет.

Плевнелиев заяви, че се е справил тогава и ще успее и този път, изключвайки по този начин хипотезата Борисов да му се меси в предстоящото съставяне на правителство, което да подготви извънредните избори.

Плевнелиев показа, че е овладял важен инструмент в политиката- употребата на публичността и бързата реакция като изпреварваща защита срещу атаките на носорозите в политическата джунгла.

По-късно Плевнелиев реагира на събитието от днешния ден, когато Борисов обяви „война”, късайки демонстративно пред телевизионните камери постигнатото вчера споразумение, плод на (относително, но все пак) съгласие, изработено под егидата на държавния глава .

Президентът заяви, че под негово ръководство Консултативният съвет е задал посока на “разум и диалог, а не на политическо противопоставяне, посока на сътрудничество, а не на късане на каквито и да било инициативи и документи”.

Истерията на Борисов изглежда катализира отдавна зреещия процес на еманципацията на Плевнелиев от него.

Дали еднорогът Борисов ще се смири или ще тръгне във фронтална контраатака е въпрос, от който в краткосрочна перспектива зависи пренареждането на доста карти в порочния български покер, в който Плевнелиев се очерта като единствен автентичен евроатлантически жокер.

Ако Борисов ( който днес усуква пред Ройтерс за „Южен поток” както се гърчеше за АЕЦ „Белене” три години и половина) беше честен и не потискаше примитивните си инстинкти, би трябвало да напусне храсталака на близо двегодишната си тайна неприязън към Плевнелиев. Но той е достатъчно опасен и е по-вероятно още доста време се прави на тревопасен.

Явно не е случайно, че в този момент, при цялата театрална нервност на Борисов, хищникът Станишев започна да ласкае Борисов като “държавник”. Петата колона не може да прости на Плевнелиев прозападната му позиция и се вклинява с поощрения за Бойко, стария другар от времето, когато се хвалеше, че напуска пожарната, за да не напусне Партията.”

 

Към написаното по – горе миналия юни може конспективно да се добави и разминаването след това в оценката за „Визия 2020” между Плевнелиев и Борисов в края на август и началото на септември миналата година. Плевнелиев защити оригиналния вид на документа, изготвен от Министерството на отбраната, докато Борисов тайно е наредил по телефона на премиера Близнашки (само по себе си това е грозна интрига и незачитане на главнокомандващия, назначил служебния шеф на правителството) да бъде смекчен тона в констативната част, в която се съобщава истината за руската хибридна информационна война в България. Освен тайната си намеса ( за разобличаването на която многократно призовавам българските медии с достъп до Борисов и Близнашки), Борисов упражни и явен натиск в същата посока със свои изказвания в тази посока.

 

След това двамата участваха задочно в пререкания за военния бюджет, за необходимостта от превъоръжаване по натовски стандарти на военновъздушните сили и за участието на армията в охраната на границата от нелегални бежанци.

 

Общото между всички тези сблъсъци беше избягването на изричното споменаване на опониращата страна. Днес това се промени. За първи път президентът Плевнелиев отправи пряка критика към Борисов без заобикалки. И още нещо: президентът за първи път е КАТЕГОРИЧНО несъгласен с премиера Борисов.

 

Клуб Z

Росен Плевнелиев каза, че не може да се съгласи с премиера Бойко Борисов по повод евентуалните уволнения на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Това съобщи Нова тв.

“Категорично не съм съгласен с мнението на премиера Бойко Борисов и не съм доволен от работата на шефа на ДАНС. Настоявам да се намеси прокуратурата и Владимир Писанчев да бъде изслушан в парламента. Това, което казвам, е в интерес на националната сигурност”, обяви в държавният глава, който е на посещение в Перущица.

Както е известно, министър-председателят рязко смекчи позицията си по повод двамата и все по-често повтаря, че трябва да им се даде шанс да работят.

Промененият Закон за МВР върна старото положение, че президентът трябва да подпише указ за назначаването на двата поста, както и на шефа на Държавна агенция “Технически операции”. Според юристи, сега всички те трябва да бъдат преназначени по новия закон, но за това не е посочен срок. „

 

Само преди дни се съгласих с определението за Борисов като „арбитър” ( т.е. вече не се кара на всеки и не го навиква непременно, както правеше през първия си мандат). Но е арбитър не между компонентите в правителството, съставено на коалиционен принцип, а между някои от тях, като реформаторите, настояващи за отстраняване на влиянието на ДПС и БСП от върховете на ДАНС и професионалното ръководство на МВР от една страна и опозицията, от друга. Както се видя междувременно, Борисов прави точно това: все по-явно брани кадрите на ДПС и БСП в двете силови ведомства.

Иначе казано, Борисов защитава ДПС и БСП от коалиционните си партньори, а вече и от президента, както виждаме.

Такъв „арбитраж” между опозиция и управляващи може да си позволи един президент, извисен по конституция над отделните партии ( включително и над онази, която го е номинирала), но не и премиерът, избран, за да управлява от името на конкретна политическа конфигурация в името на България, но не и от името на опозицията. Уж отрича да има такива намерения, но май Борисов се изживява като президент далеч преди президентските избори.

 

В този смисъл, без да го е заявил изрично, днес Плевнелиев му застана на пътя към тази мечта ( дали може да го спре, това е друг въпрос). Като се има предвид, че Петата колона вече открито хвали Борисов за „различната му позиция” от тази на Плевнелиев в оценката на руската агресивност ( както се видя от коментара на Андрей Райчев по Нова телевизия в началото на отиващата си седмица), стъпката, която прави президентът днес, е в правилната посока- към подкрепата за избраната от България евроатлантическа солидарност срещу евразийското ръмжене на руската мечка.

 

 

10 мнения за “Президентът премина своя Рубик(л)он спрямо Бойко Борисов”

 1. Когато става дума за положителна оценка на (български) политик, винаги подхождам “с едно наум”. Така е и с оценката ми за Плевнелиев. Но ще направя и следното уточнение. Следя внимателно поведението на президента, обаче констатирам последователно прозападно, проевропейско поведение. Сравнено с безхарактерното, сервилно поведение на Борисов, разликите са наистина големи.

 2. Много точен анализ, г-н Инджев. Президентът наистина е един от малкото интитуционални острови на евроатлантизъм у нас. Жалко само, че (според мен) напоследък много симпатизанти на ГЕРБ са започнали да стават като тези на БСП – тоест партията (сиреч Борисов) е права, даже когато греши. Пример за това е, че повечето симпатизанти на ГЕРБ, които познавам, бяха недоволни от Искров, Лазаров и Писанчев, но като Борисов омекна и те започнаха да “перифразират” недоволността си. Но това е лоша тенденция, защото България трудно ще преживее едно БСП-2, което с течение на много години ще става все по-слабо (електорално). Вие виждате ли такава тенденция?

 3. Господин Инджев, днес Атанас Атанасов намекна и за външна намеса във връзка със скандалите за източената от МВР информация чрез операция “Червеи” и всички данни, събирани за протестиращите срещу кабинета Орешарски. Под “външна намеса” единствено се разбира чужда държава. И за тази “външна намеса” се говори от една седмица.

 4. Почвам малко от по-далеч. Сигурно баце е “с пъти, пъти повече” по-богат от Президента. Но, винаги има едно НО и при това Голямо. Банкянският мутро-милиционер е направил милките, запознати твърдят, че вече са в следващият порядък в условията и режима на законът е врата в полето през която минават само “баламите”. Плевнелиев е спечелил богатството си в Германия, страната която е образец за строгото спазване на Закона.
  По същество. Дано еманципирането е истинско, последователно и да завърши с нов мандат през есента на 2017.
  Много скоро ще имаме потвърждение или отрицание на очертаващият се дълбок разрив между Дондуков 1 и Дондуков 2. Верен на нравът си, бб трябва да изригне при първа възможност пък било и предизвикана от самият него по повод горното заявление на РП.
  И мен, като българин ме удолетворява напълно принципната евроатлантическа ориентация на Президента.

 5. Иво, извинявам се за оффтопика (твоя блог е от малкото независими медии с голяма посещаемост, затова се обръщам тук) – в прокремълската медия Газета.ру за пръв път се появи информация за руски войници, които без официална заповед биват отправяни в Украйна – ето връзка към статията – http://www.gazeta.ru/politics/2015/02/11_a_6408545.shtml

  Ако някой преведе на български ще бъде чудесно.

 6. Пред вид червенознаменният генезис на ЦЯЛАТА ни политическа каста, президентът Плевнелиев е може би най-малкото възможно зло, всичко останало е отявлена про-Путинска паплач, която дори не прави някакво усилие да скрие ушанките.

  Що се отнася до уволненията на Лазаров и Писанчев – забравете! Преди две седмици или нещо подобно маймунът открито препоръча на Б.Б. да си гледа министър-председателстването. Явно бившият телопазител на покойния бандит Мето Илиенски е събрал достатъчно компромати срещу бившия телопазител на Яшар Замфиркьов-Янко (известен и като Тодор Живков), който днес ни премиерства. Прогнозирам, че двамцата ще продължат да работят заедно, освен ако маймунът не допусне някоя много голяма издънка. Нищо не сработва хората така добре и здраво, както общите мръсни тайни…

 7. Търсенето на разлики в поведението на Президента и Министър-председателя на България задължително води до наличието на такива, но на конюнктурно ниво.

  Евентуалното “прозападно”, “проевропейско”, ” проантлантическо”, “пронатовско” и пр. поведение на Г-н Плевнелиев не може да бъде обективно и честно докато в ” страната му” продължават да стърчат паметниците на съветската агресия.

  Цивилизованите норми на поведение са на светлинни години от символите на агресия, терор, убийства и антихуманизъм. Точно това е смисъла на на най- големите и най-многобройните бетонно-мраморни чудовища в страната.
  И двамат съвсем задружно и политически отговорно към комунистическата пропаганда мълчат. Съответно и към комунистическата партия. И съвсем съответно към политиката на Съветския Съюз и Русия.
  Тази толерантност към най-големия антибългарски акт-събитие от новата история на България съвсем не ги прави противници в никакъв аспект.

  Нито Г-н Плевнелиев, нито Г-н Борисов са антикомунисти.
  В близко бъдеще нито единия, нито другия няма да вземе отношение нито към тези мрачни символи, нито към акцията на журналиста-общественик-писател-публицист. И двамата съвсем мотивирано се правят че такъв човек и такъв протест в страната “им” няма.
  Мишлета, мълчащи като гугутки…..
  А такова силно мълчание още по-силно говори!!!!!!!

 8. ЕДИН ОТ ШАНСОВЕТЕ ЗА НЯКАКВИ РЕФОРМИ И ПРОДЪЛЖАВАНЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ Е : ВТОРИ МАНДАТ ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ !!!! НАТРУПА ДОСТАТЪЧНО АВТОРИТЕТ В ЕВРОПА И СВЕТА , КАКТО И ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ В ПРОРУСКАТА ВАКХАНЛИЯ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 7-8 ГОДИНИ !!!

 9. Аз признавам, че не учасвах в изборите за президент (и въобще за политици) тъй като единия беше Герб другия БСП. Това са едни и същи “Другарки” слуги на ченгеджийските “бизнесмени” . Обаче въпреки това може би г-н Плевнелиев ако продължи в тоя дух със още плам и се покаже достоен мъж а не слуга, може би би ме накарал да участвам в следващите избори за президент. Знам какво казват низшите наведените надупените душички. “От нас нищо не зависи” ама си гласуват за ченгетата въпреки че от тах нищо не зависело. Ам стойте си в къщи другарки! Защо пак се надупвате на ченгетата или вече почна да ви харесва ??!

 10. Много, много отдавна ми правеше впечатление, че от борисов ..се вее миризмата на БСП, съответно миризмата на ДПС.
  В последствие с излязлите данни за лични срещи на борисов с пеев-пеевски :-)…стана ясна картинката.
  Картинката сега е следната…ДПС е изцяло под руско, а не под толкова турско ръководство. Б.Б е просто поредния певец в хора на Путин(БСП,ДСП,ГЕРБ..АБВ, Атака)..
  Дано Плевнелиев да не се опитва да защитава само политическото си бъдеще.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.