Русия реорганизира информационната си война срещу България

Когато в началото на новото хилядолетие многолетната традиция на западните радиостанции, излъчващи програми на български език, беше постепенно прекратена, основният аргумент беше , че те са постигнали целта, заради която са създадени: демократизацията на България. Така една след друга замлъкнаха българските секции на „Гласът на Америка” ( още в миналия век), „Свободна Европа”, „Би Би Си „, „Франс ентернасионал” и „Дойче веле”( в този ред, ако не греша).
Американците поне бяха откровени да обяснят също, че парите, гласувани от Конгреса за радиоизлъчванията с десетилетна история на подкрепата си за стремежа към свобода в Източна Европа ( и в частност- за България), се пренасочват към други проблемни райони, в които демокрацията не е изгрявала от Запад. А нас междувременно тя ни огря, но се натъкна на руска пропагандна реваншистка контраофанзива.

 

Руската пропагандна контраофанзива не беше разпозната като такава и така постигна целта си да посее семето на съмнението в самата демокрация, прехвърляйки на здравата й глава всички придобити по рождение пороци от „старата система”. Защото нито борците и престъпниците, които се развихриха в условията на свободата, възползвайки се от демонтирането на предишните механизми за тотален контрол над обществото от Партията, не са продукт на демокрацията. Родени са и създадени в НРБ, но пропагандно бяха представени като мутри, пръкнали се в резултат на свободата.

Ето защо битката за овладяване на информационните средства, която се превърна в приоритет за старите господари на България, имаше ключово значение за насаждането на негативизма към „апокалипсиса” на днешния ден сред българите, които се изживяват като един от най-нещастните в Европа, че и в света. Радвайки се на това постижение, руската брутална пропаганда днес е превърнала България в единица мярка за европейски неуспех, но в България няма кой да отговори на това изкривяване на истината, употребявано от Кремъл като превенция срещу желанието на други народи и държави да се присъединят към ЕС и НАТО.

Образно казано, тук бе изкривен антивоенния лозунг „да изковем от мечовете плуг” в „да разорем с пулга на пропагандата нивата на съмнението във всичко и всички” в България, където и без това вирее завистта и буренът „всички са маскари”.

През 90-те години не само слушателите, но и самите български медии имаха някакъв ориентир под формата на коментари, медийни анализи и прогнози на родния език, на който западните радиостанции излъчваха. Да се цитират български журналисти, работещи в споменатите радиостанции, беше дори въпрос на коректив в джунглата, в която обществото ни се оказа с повреден компас, силно повлиян от магнита да столетните лъжи за дружбата с Русия като „национална черта” .

Кой да каже в днешната обстановка на възпроизвеждане на лъжата отново и отново, че българите се освобождават от Русия чрез Съединението си; че по онова българите са се разделили не на русофили и русофоби, както масово лъжат днес русофилите, а на патриоти и русофили. Русофилството е било обратното на патриотизма за българите, които в момент на най-голям национален подем, на икономически и духовен скок в своето развитие, отхвърлят опитите на Русия да ги зароби за своите имперски цели.

Социологът Райчев например, нали е социолог, твърди го „научно”, прокламира в интервю за в. „Преса” онзи ден, че „от времето на дядо Вазов” все сме си били русофили в съотношение две към едно спрямо „русофобите”. Райчев „пропуска” факта, че самият дядо Вазов се преобръща в русофилството си, заклеймява руската агресия срещу България през 1916 г. и подкрепя решението най-големият православен храм в България да се нарече отново на светите братя Кирил и Методии, вместо на руския пълководец „Александър Невски”, канонизиран от чуждата ( обявила схизма на българската по онова време) руска църква заради заслуги във войните му срещу западните християни с подкрепата на монголските агаряни от Златната орда.

Да си русофил е било позорно в България след Съединението и русофилските метежи, като и след Междусъюзническата война 1913 г., режисирана срещу България от Русия- да не говорим за 1916 и 1917 година, когато България води отбранителна пълномащабна война срещу руските агресори в Добруджа и в Македония ( да и в Македония, както читателите ще могат да прочетат скоро в една нова книга).

България е насилствено русифицирана чрез съветизацията след окупацията от Червената армия през 1944 г. Това, че Борис ІІІ е говорил пред западни събеседници за своя народ като русофилски е било опасение, свързано с болшевизма, а не статистически доказан факт. Щеше ли например ( опозиционната!) прогерманска организация на легионерите да набере огромната членска маса от 200 000 души (рекорд, надминат единствено от монополно управляващата БКП, докато легионерството никога не е било трамплин към властови облаги, било е обект на държавна репресия дори поради опасенията на царската институция от неговото влияние), ако в масовото съзнание настроенията на хората не са били прогермански заради илюзиите, че това може да поправи несправедливостите, претърпени в предишните войни?

 

Най-дълго се бориха да ( не се, не ни) предават от Дойче веле. Електронният им атавизъм под формата на сайт , набрал инерция и доверие, и днес е май единственият медиен западен коректив на български език срещу мутиралата проруска пропаганда у нас. С остатъчното си влияние, този сайт поне малко поддържа мъждукащата надежда за някаква подкрепата за пропадащото вече до № 106 в световната класация на „Репортери без граница” свободно слово в България.

 

Да, никой не е длъжен да ни крепи носа над водата, ако ние самите не се борим за глътка свободен медиен въздух. Трудно се прави изкуствено дишане на удавник, който те дърпа към дъното и не позволява да го извлачиш на брега на свободата. Медийната свобода трудно се крепи на върха на малобройните наистина свободни медийни пера, срещу които са изправени щиковете на продажниците и кесиите на корумпиращите властелини на статуквото. Нима това не се видя при масовото прелитане на изградени вече като популярност телевизионни физиономии в корпоративното гнездо на ТВ 7, наречено по-късно цинично „България без цензура”?

 

Както е казал руският император – българомразец Александър ІІІ на своя външен министър фон Гирс, по повод тактиката за налагане на руското влияние, в България трябва да се действа с пари. Заветът на българофоба, подстрекавал Турция да си върне Южна България ( Южна Румелия) като наказание за непокорното Съединение на българите през 1885 г., е валиден и днес.

 

Резултатите се виждат от факта, че и за най-голямото безобразие на руската агресия ( в Украйна с оръжие и с пропагандни атентати в България) българските медии съобщават или с откровена радост или от окопа на плурализма на мненията, в който да си агресор срещу чужда държава, е като да защитаващ страната си от агресията й.

Тук е постигнат медиен баланс между злото и доброто, между гледната точка на изнасилвача и жертвата, между становището на педофила и страданието на детето, „виновно”, че се е оказало близо до него без надзор, както девойките с късите поли, обвинявани от всеки брутален нерез, че си търсят по този начин „майстора” под формата на бой и последвал насилствен секс.

Тези сравнения и метафори могат да изглеждат някому пресилени, но как иначе да обърна внимание върху факта, че в българските медии се робува на агресивната кремълска пропагандна война, която стреля с лъжи, хипотези и конспиративни внушения, за да прикрие факта, че Путин открито излъга за Крим в хода на окупирането му, а после се опитва да излъже света, че не прави опит да постигне същото или нещо подобно в Източна Украйна. Говорителите на тези лъжи са повече от легитимни денонощни рупори на Путин в България- иди ги „надвикай” при тяхната многобройност и при съучастническото смирение на медиите пред техния статут на „другата гледна точка”, извоювала от години доминиращо положение във формално евроатлантическата България.

Текстът дотук е предисловие към незабелязаната от българските медии новина, че ( поне) една руска пропагандна трибуна, използвана срещу България, замлъква. Дали е по същата причина, поради която бяха спрени излъчванията на западните радиостанции?

Формално- да. Защото и в този случай говорим за постигнатата цел. Наметнала дрехата на демокрацията, каквото и да прозира под нея, България не се нуждае повече от подкрепата на радиостанциите, прецениха на Запад. При дискредитирането на демокрацията, което вършат успешно руските инструменти за влияние у нас, Москва също вече няма нужда от остарялата форма на пропаганда чрез пряко излъчване и облъчване. А и Русия го закъса финансово- защо да не използва дивидентите от дълголетното си инвестиране в българската пропаганда на място и да оптимизира пропагандната си дейност , като си закрие съответната радиостанция?

OFFNews:

Закриха Българската редакция на радио “Гласът на Русия”

17 февруари 2015 г.

77 години след първото предаване на български език от Москва радио “Гласът на Русия” закри Българската си редакция.

От Москва днес съобщиха, че “в рамките на структурните промени в работата на Международната информационна агенция “Россия сегодня” (“Русия днес”) българските страници на сайта и във Facebook на радиокомпания “Гласът на Русия” спират своята работа”.

През 2009 г. Българската редакция на “Голос России” прекрати емисиите си на къси вълни, а журналистическият екип работеше единствено за интернет страницата на радиото. От днес и интернет страницата повече няма да бъде обновявана.

Програми на български език Радио Москва излъчва от 1938 г. След 1991 г. международните редакции на съветското радио получават ново име – Радио „Гласът на Русия”.

Любопитна подробност е, че един от последните материали на сайта на Българската редакция на “Голос России” е интервю с лидера на “Атака”. В него Волен Сидеров заявява: “България не бива да членува в НАТО”.

Закриха Българската редакция на радио “Гласът на Русия”

Юлиуш Висожински

 

77 години след първото предаване на български език от Москва радио “Гласът на Русия” закри Българската си редакция.

От Москва днес съобщиха, че “в рамките на структурните промени в работата на Международната информационна агенция “Россия сегодня” (“Русия днес”) българските страници на сайта и във Facebook на радиокомпания “Гласът на Русия” спират своята работа”.

През 2009 г. Българската редакция на “Голос России” прекрати емисиите си на къси вълни, а журналистическият екип работеше единствено за интернет страницата на радиото. От днес и интернет страницата повече няма да бъде обновявана.

Програми на български език Радио Москва излъчва от 1938 г. След 1991 г. международните редакции на съветското радио получават ново име – Радио „Гласът на Русия”.

Любопитна подробност е, че един от последните материали на сайта на Българската редакция на “Голос России” е интервю с лидера на “Атака”. В него Волен Сидеров заявява: “България не бива да членува в НАТО”.

 

46 мнения за “Русия реорганизира информационната си война срещу България”

 1. Извинявам се предварително,но ще си позволя да напиша мнение по една друга тема.На тази дата е обесен Васил Левски.Това винаги е ден да си сверим часовниците.И не само да напомним,но преди всичко да коригираме тривиалните оценки за личността и делото му.Неговото дело е било национална революция за независимост,кой каквото ще да казва.За целта той е извършил уникални неща.На първо място е формулирал национална доктрина,такава,каквато днес нямаме.При това го е направил сам,без екипи и администрация.Второ,започнал е същинска работа по организацията на националната революция,сам при пълно себеотрицание.И третото,и може би,най-важното е,че със създаването на вътрешната организация,в противовес на външната-на Каравелов,е освободил революцията от зависимостта и от руските пари и влияние,като и е придал чисто национален характер.И това най-много дразни многобройните му историци и биографи по обясними причини,като затруднява мотивировката им за т.н.”освобождение”.От дистанцията на времето може без особени усилия да сглобим картината на разбиването на организацията му,до осъждането му от руския агент Иванчо Пенчович,като подъл руски план,изпълнен от техни хора и с техни пари.Като тръгнем от почти насила наложения от Каравелов неграмотен сърбин-Димитър Общи,минем през тетевенските чорбаджии,Станьо Врабевски и Петко Милев и стигнем до поп Кръстю Никифоров,който не е случен селски поп,а с история и то свързана с Раковски,както и до помагачите на Левски – Хашнова,Сиркови,Николчо и Латинеца.Последният пирон е закован от Иванчо Пенчович,защото само той е бил юристът в импровизираната комисия,дори не истински съд.Комисията е била извънредно улеснена,а аз казвам – подпомогната, от “недоглеждането” на същия Каравелов,председател на БРЦК,благодарение на когото главният архив е донесен като доказателство.Венец на цялата история поставя Димитър Общи,който пред бесилката възкликва “Ах,те ме излъгаха!”На тези “Те”,сега за известно благозвучие им казваме “Кой”.Левски е бил напълно наясно кои са разбили организацията,предали са го,заловили са го и накрая го съдят в лицето на Иванчо Пенчович.Това разбираме не само от онова писмо до Каравелов,в което той казва,че ще оиде лично да им обрули чепките.Разбираме го и от думите му,казани пред комисията:”Нашите българи желаят свободата,не,че не я желаят.Но очакват някой да им я поднесе на тепсия.” Тези думи са били предназначени точно за председателя Пенчович.Дали ги е разбрал?Предполагам,че ги е разбрал,защото не е бил глупав.Но,дали ги разбираме повечето от нас,толкова години след това!От тепсията все още някои се хранят обилно.Повечето гледаме…и чакаме.

 2. Скъпи приятели, трудно ми е да помисля, че мога нещо да добавя към тази статия. Та Иво е казал всичко по темата! Остава ни само да му благодарим и да се постараем да разпространяваме статиите му сред българите! Аз самият съм разпечатал някои от тях, свързани с днешните ни болки и ги предоставям за прочит при срещите си с близки и познати в бизнеса. Благодаря и коментаторите в блога на Иво Инджев! Всички да сте живи и здрави и все така упорити в борбата на истината срещу лъжата на най-лъжливата страна в света – Русия, както я определи миналата пролет заслужилият руски историк, професор Георгий Мирский!

 3. О ! Имало такава радиостанция “Гласът на Русия” ? Не съм знаел. Дано не съм пропуснал нещо важно неслушайки я, а слушайки на времето “Свободна Европа”.

  Не мога да си обясня защо “Euronews”, радио и телевизия, не предават на български. Не е ли възможно да се направи нещо в този смисъл ?

 4. На тази дата (18 февруари по нов стил) е обесен Апостолът на Свободата – Васил Левски.

  В убийството му има пръст Русия, която чрез граф Игнатиев от Истанбул ИЗРИЧНО изисква да се постигне смъртно наказание за Апостола.

 5. Господин Инджев, на Путин не бива да се позволява постигането на успех в Украйна. Успее ли Путин в Украйна, да се готвят Балтийските републики, а след тях сме и ние. Слагам България след Балтийските държави, защото у нас русофилите са си на власт начело с Бойко Борисов, дето се казва, в джоба на Путин сме. Според мен политиката на Путин за Евразийски съюз насочен срещу ЕС, САЩ и НАТО е дълбоко погрешна. Ако Русия има някакви приятели, това е сме ние, европейците.

 6. Надявам се да доживеем подобно събитие и с империята Русия. Закриването на тази “тюрма на народите” е крайно време да се случи.
  Демократизирането на Русия е крайно належащо! В противен случай ежедневно ще се занимаваме с безумията родени в болшевишките кратуни населяващи властовите позиции в Кремъл. Дребосъкът-фашист докара света до проглеждане за същността на “руската душа” – дойде време да си изсърба попарата!

 7. Благодаря Ви господин Инджев.Знам,че всички Ви четат.Дано тези от тях,които неискаха,най после да прогледнат,а част от останалите да се съпикясат. Много благодаря на г-н Данчо Волев и на г-н Христо Бойчев.

 8. Нямам никаква представа по какви критерии се оценява свободата на медиите, но е очевидно, че от години нашите са все в дъното на класацията. Както се казва, не това е новината. Обичайно всички тълкуват тази “несвобода” като угодничество на медиите по отношение на Управляващите. И е така, и не е така. Защото трябва да си изясним кои са аджеба Управляващите у нас. По някакво глупаво подразбиране се възприема, че медиите ни угодничат на местните велможи. В същото време плътно се стеле едно задушаващо угодничество по отношение на Русията, Путинката и от скоро – на православието, каквото и да значи това. Питам се колко ‘па да са православни и БНР и БНТ, та еманацията им са Волгин и Б.Василев, за вестници и списания изобщо и не повдигам въпроса.От списанията особено любима ми е “Тема”- по-путинофилско нещо едва ли сте хващали в ръцете си. Напоследък и там нещо се префасонирват, ‘щото възхвалите за Сириза доминират, както и прехласването пред мъжествените чарове на Варуфакис. Вярно е, че съм възрастна жена, но да ми препоръчват тоЙзи за секс символ на 2-3 гланцирани стараници – Яко! И това бях жива да прочета…

 9. Скъпи приятелю Г-н Бойчев,напротив,има много неща ,които задължително трябваше да се кажат по отношение на радио- предаванията на западните и американските радиостанции на български език.

  -след ББС-Лондон,започва да излъчва Галсът на Америка
  -след VOA започва да излъчва Свободна Европа
  -от Гърция(Атина) започва да излъчва и “Горяни”
  -после започва да излъчва и “Дойче Веле” от западна Германия(Кьолн)
  -след това Радио Ватикан

  Имало е периоди на предавания на Радио Мадрид и Радио Париж.

  Всички тези радиостанции имаха една-единствена цел-разобличаване на комунистическия режим и комунистическата пропганда.Точно поради тази причина комунистите създадоха силна мрежа от радиозаглушителни станции.В София беше невъзможно да се чуе Радио Свободна Европа.Столицата беше покрита със силни радиозаглушителни смущения от двете й страни-радиозаглушителните центрове вдо Костинброд и с. Столник.Пловдив се покриваше от подобен център в с.Пъдарско.Варна от такъв на Галата.Съществуваха и много локални заглушутелни станции.

  Българските комунсти заглушаваха държавните радиостанции на съдедните страни,които предаваха на български-Гърция,Турция и частично югослваските Скопие и Белград.Дори и телевизиите им заглупшаваха в приграничните райони.

  Нито една от западните и американските радиостанции не е имала антирусофилски ,антирубладжийски,антиолигархични или антизадкулисни предавания.
  Основния център за борба с комунстическата лъжа беше Радио Свободна Европа.
  В нея най-силните сътрудници бяха Георги Марков,Петър Семерджиев,Владимир Костов,Димитър Инкьов,Румяна Узунова,Величко Пейчев,Душко Петров,Джилда Карол(дори чрез музикалните си емисии).Но сред редакцията бяха внедрени поне трима агенти на ДС,някои са завърнаха в България,някои живеят в западни страни.

  Никоя от хилядите излъчени програми не е била определяна за “антирусиофилска”.Нито един автор никога не е говорил за антирусофилски убеждения.

  Всички бяха антикомунисти и тяхната кауза и творчество бяха антикомунистически и антисъветски.

  Георги Марков беше убит именно заради своя антикомунизъм и антисъветизъм.Бше отровен точно от комунистите,а не от някакви русофили.Има предположения,че и Петър Семерджиев е бил отровен далеч по-късно,дори в преклонна възраст-почти на 90 г.

  Неучтиво,неверно и нечовешки е тези антикомунисти косвено да бъдат определяни за антирусофили.
  Българите,които уважават тяхната дейност и идеи са несъменено антикомунисти, а не антирусофили.

  Днешната пропаганда ,която залива българската публицистика целенасочено се оприличава като русофилска и антирусофилска.целта е елементарна-да не се говори вече за комунизма и комунистите и да се представи русофилията като нов фактор в политическия живот.

  Нищо подобно,комунистите,които се определят за русофили не водят русофилска пропаганда,а комунистическа и просъветска.
  Русофилията е (идиотско) чувство,което комунистите се опитват да внушат.Това си е тяхна работа. Докато комунистическата пропаганда съвсем не е чувство.

  Има много “филии”,защо трябва сериозни хора да се занимават с тези неща.

  Що се касае за пропагандата,която излъчваше “Радио Москва” и “Гласът на Русия”,Иво Инджев е много прав.То и тя беше в основата си комунистическа,просъветска и разбира се проруска,но съвсем не “русофилска”.
  Русия и нейната държавна радиостанция много добре знаят ,че тази русофилия,която се прдставя от българските комунисти е несериозна и смешна,дори обидна и не е фаворизиана в предаванията и пропагандата им.

  И вместо българските публцисти да разобличават новото превъплъщение на комунистите в русофили,те им пригласят и ги утвърждават като реално съществуващ фактор,а всъщност такъв няма.

  Нещата са изключтелно прости-дори реално да съществува русофил,той задължително е комунист.

  Да,добро е пожеланието Ви за борба срещу лъжата,но лъжи много по този свят,аз предполагам,че имате предвид комунистическата лъжа.

 10. АНТИКОМУНИСТ
  Не се стърпях да ви поздравя за познанието на службите от комунистическо време.Не съм сбъркала.Основно ги познавате.*Ченге ,та дрънка*,казват по Сифийско.Извинявайте за заяждането и не се срамувайте.Всички сме били *някои*.Всички сме служили на комунизма.Кой по малко,кой повече.

 11. Колко прагматично; няма нужда от балони разхвърлящи пропагандни материали и няма нужда от радио честоти. Наскоро реших да проверя истина ли е, че в квартала в който живея все още съществува запазена част от подземна железопътна линия, използвана по време на войната за транспортиране на амуниции до езерото. Оказа се истина. Един от наемателите се нае да ми покаже производствената (някога) сграда, която днес е резиденция. Основното подземно помещение е огромно, добре отоплено, осветено и празно! Питам го: ‘Защо това разсипничество за празно хале?’ Отговорът му: ‘Не беше празно. Имаше руснаци, предаваха от тук. Изнесоха се преди месец с цялата апаратура’. Не знаеше нищо повече. Не са общували с никого. Та това под носа ми.
  Но RT (Russia Today) TV мощно бълва пропагандата си на три езика – английски, арабски и испански.
  В тази връзка се обръщам към най-вече към българите в Канада: Подкрепете кампанията срещу RT: http://euromaidancanada.ca/en/causes/stop-rt-news-in-canada/

 12. Другари РУСОФИЛИ, Защо децата ви учат или живеят на запад ? Защо парите ви са в западни банки ? Защо карате Мерцедеси, а не Запорожци ? Защо НИКОЙ НЕ емигрира на изток ? Защо криете, че когато Русия окупира България НАШИТЕ синове ще воюват в Дагестан и Авганистан – докато ВАШИТЕ купонясват на запад ? Защо така аругантно ни лъжите ? ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

 13. Също прагматично трябва да се подхожда срещу пропагандата на Г–Н Путин (по Райчев). Предложих линка горе понеже вярвам, че ще има някакъв публичен ефект. Но в случая домашната работа не е свършена; резултат ще има, когато юридически съобразителен ум анализира рамката с условията за лиценз на CRTC (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission) и прецени какви са реалните възможности за отнемане на лиценза. Понеже пропагандата по прицип някак безпроблемно се вписва в условието за ‘diversity of the editorial point of view’.
  Нямаше ли и в UK наскоро кампания срещу RT? Съжалявам за отклонението. Текстът на Иво Инджев е силен и точен и осветената истина е вдъхновяваща.

 14. иво минджев предател на България! Убий русофоб, спаси България

 15. Давам обширен цитат от прекрасното есе на Георги Марков “Любовта към “Големият Брат”.”
  С надеждата, че мастит потребител с претенциозен виртник най-сетне ще зареже евтините манипулации. А дано, ама надали. Приятно четене.
  “Между българския и руския народ
  съществува известна историческа
  връзка която до някаква степен е
  предопределена от
  славянското родство,православното
  християнство и подобието на езика.
  Но връзка от такъв род не значи по
  никакъв начин любов. Исторически
  погледнато,Русия дължи езиковото
  и християнско-културното си
  развитие на средновековна България.
  Колкото и да опитват съветските историци, не вмогат да заличат
  историческия факт, че кирилицата,
  на която те пишат,тръгна от
  България,и че когато българската
  книжнина беше в разцвет, техният
  княз Светослав беше почти дивашки
  главатар.Историкът трябва силно да
  измъчи фантазията си, за да докаже, че до 19 век името Русия е
  значело нещо в живота на българина,
  че е предизвиквало въобще някакви
  чувства. Легендата за християнина
  Дядо Иван, който би се притекъл на
  помощ на поробения си християнски
  брат, се създава през миналия век
  и укрепва особено след Кримската
  война. Едновременно с нея може да
  се говори и за проникване на
  новосъздадената след Пушкин руска
  литература и култура.
  Действително очите на мнозина българи под турско робство са били обърнати с надежда към Русия.
  Тази надежда се е уповавала главно на християнската вяра на мохамеданския поробител. Излишно е да споменавам, че голям брой български младежи се учат в Русия по онова време и стават, така да се каже, жива връзка между двете страни. Но по-далновидните от тях, и специално Ботев и Каравелов, са разбирали добре илюзорния характер на християнските надежди към Русия. Те са виждали, че на намиращия се в голяма мизерия, невежество и безправие руски народ му е било все едно какво става отвъд Дунава. Ботев, който е бил свързан с руските революционери
  от онова време, е разбирал, че потисничеството в почти феодална царска Русия е било равно на потисничеството, упражнявано от Отоманската империя. Съчувствия, симпатии и състрадания към българите са били изразени от представители
  на руската интелигенция, особено от панславистката й част, но те едва ли са откликнали в душите си на руските маси.”

 16. Извинявам се за постройката на текста но изпитах огромни трудности при копиране на препечатката. Дума по дума трябваше да сглобявам.

 17. spas
  Изгони руският таракан spas зад Урал за спасението на България.Срам те е ,не смееш да си кажеш името.Достоен Пу…ец.Руска мърша.Марш ,вън от БЪЛГАРИЯ .Не си българин.
  Прочети хубаво.Излизам с името си.

 18. Водопад от материали за(т.е. против) товариш Путин,Рашата,русофилите и камънака им МОЧА,ок,разбрах,схванах,ясно,добре,ама за ВЪТРЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ПЛАДНЕШКИ ПОРЕДЕН ОБИР от 16 МИЛИАРДА,който се готви(не знам от русофили,русофоби или марсианци се готви?!)- нито ред?! Е,бива ли такива работици,джанъм ? Все пак тоя и ТИЯ ОБИРИ и МАРОДЕРСТВА са свързани с ГЕНОЦИДА в Българско,който дерзае отдавна или….няма такова нещо?!

 19. при толкоз настървени фетишисти антибългари, умиращи от радост да дъхат мръсни руски партенки и да подлагат родината си под калния руски ботуш, на руското радио не му трябва да работи в БГ за да поддържа антибългарските излияния на българофобите в медиите. Точно както след 1944 русия не смяташе за нужно да има военни бази в БГ, защото БСП и копоите й сами ни подготвиха въженцето и ни го окачиха на шиите като коленопреклонно молиха москва само да ‘ритне столчето’ като ни направи 16 губерния, така и днес синовете и дъщерите на тези уроди със зъби и нокти се борят да съсипят БГ и да я поднесат на тепсия на новия си бащица. Аман от човекоподобни българофоби с фекални души смърдящи до Бога!

 20. До Стамбо,
  С този линк и с тази статия, още един път се затвърди в мен убеждението, че именно богатите българи като Геров, братя Георгиеви, Марин Поплуканов/ловешката мафия/, Каравелов и др са ПРЕДАЛИ Левски. На г-н Тахов, статията е озаглавена НЕПРАВИЛНО, По скоро заглавието би трябвало да бъде ” Как българските милионери в “изгнание” НЕ съдействаха пред “силата Русия” за спасението на Левски”. Цитирам:
  “Накрая Найден Геров прави следното заключение:
  “Всичко това е работа на бивший дякон Василий Левский, карловец, който 3-4 години ходи из България да проповедува, че уж има някакъв комитет, който приготовлява освобождението на българите, и е излъгал мнозина да му се поведат.””
  Та нали именно ТЕ са знаели, че спечели ли делото на Левски ТЕ власт НЯМА да имат. Вижте и какво са направили след “освобождението”, всички герои умират ни-мили ни-драги. Прочетете писмата на майката на Ботев до Стамболов, където го моли за пенсия и той я оставя да умре в мизерия. Същото се случва и с майката и братът на Левски Петър, останал с един крак след Шипка, МОЛЯТ за пенсии Стамболов но той им отказва мълчаливо. Майката на Левски се самоубива, а Петър умира в бедност взет по милост да пази къра.
  Вие казвате че Русия не била направила НИЩО! Ами какво да направи, след агент Геров казва, позовавайки се на братя агенти Георгиеви “Стига сега толкова, на приказките на Дякона кажете да не дават уверение.”; “Дяконът, дето ходи, все иска да му дават и пари за харашлък, та да не би да лъже хората само да зима пари!”; “Дяконът е онзи, дето прави лъжливите писма на Райнова, за да се рекомендува, че е добър шпионин, какъвто Райнов, такъв е и Дяконът, и двамата за пари и баща си продават.”
  Аз не виждам къде и как “големият” според вас Геров е застанал зад делото на Левски, застанал с парите си, с връзките си, с вярата си. Революция за ОСВОБОЖДЕНИЕ от “някой си” се прави с пари, с много пари.
  Ще Ви кажа и още нещо, именно тези милионери БЪЛГАРИ са искали ВОЙНА, за да си увеличат състоянието си многократно и да си прочистят пътя към властта от хора като Левски. Същото спомагат и Стамболов и Марин Поплуканов, когато прадават кожи и мръвки на армията, която навлиза в БГ. Онези 3500 златни гроша, скрити от Поплуканов, “пари за дело”, заради и които пари Левски отива в “онзи” ден до Ловеч, да ги търси, попЛуканов лукаво го излъгва. Левски е заловен, откаран е първо до Търново, където го бият, без да знаят КОЙ са хванали. От там е върнат в Ловеч, а от там в София. Всички са предполагали че ще бъде откаран в Цариград. Пловдивските българи “разглобяват” ЖП линията с цел да “свалят” влака и да спасят Левски. Но пак някой ги предава, бълагарин, предполагам и юнак. И така нататък…………….

  Предполагам че сега доста писачи ще ревнат “агонизиращо” заради Стамболов.
  Но докато не кажем истината за Левски, винаги неговите паметници ще бъдат по-малки от на тези, които са го предали.

 21. към Данчо Волев:

  Дядо ми /когато бях малък/ ми обясняваше нещо, което тогава не разбирах напълно, но му вярвах , и за това съм го запомнил. Казваше, че обесването на Левски не съвпада с политиката на турската империя. Те никога не убивали известни хора. Миналата седмица попаднах на материал, обясняващ ми дядовите думи – “Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен – Георги Георгиев, специално за Faktor.bg” –
  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html

 22. владо
  Четох тази статия на Росен Тахов.Това са неща,които досега се криеха.Сега много автори ги изнасят.И така истината излиза наяве.Иска ти се ,батково момче,по обиколен начин да защитиш Русия,ама не става.Истината не може да се скрие.Анти българската политика на Русия е факт.Е,когато излезе истината за Българската икона Левски най боли.Нали.Спомням си в къщата на дядо ми ,която сам с двете си ръце е построил стоеше портретът на Левски в униформата на легионер.Рамката беше дървена,а фотографията беше под стъкло.И друг път съм спорила с теб. Важна е истината.

 23. Савова, не съм ти “батково момче”, ако обичаш по внимателно, дръж се възпитано! Не виждам къде и как съм ти защитил русията. Първо не е моя работа да ти защиавам русията.
  Но Левски ще защитавам и ще му търся предателите, защото ТЕ СА БЪЛГАРИ, българи предадоха Левски Савова, колкото и това да не ти се иска, българи които са били агенти и са получавали пари, големи пари за това. Ако имаш проблеми с четенето, прочети още един път статията на Тахов и виж КОИ СА АГЕНТИТЕ РАБОтещи за русия. Поименно си ги запиши на едно листче и си помисли, или по скоро си задай въпроса: Предполагала ли си че Геров е агент, и братята Евлоги и Христо Георгиеви също са били агенти на русия?? Не са ли техните фигури подпираши университета??? Само те питам???

  За “верото” дето си го разработвала засега няма да те питам.

 24. vlado, предатели е имало, има и ще има във всеки народ. Разбира се че трябва да бъдат критикувани за користните си деяния за постигането на определени цели. Но това не трябва да измества фокуса от главните причинители на страданията и техните заробващи цели (отнася се както за Османската така и за Руската империи а последствие и Съветския съюз). И докато в момента заплахата от Русия е реална и пряко отразяваща се на България (само чрез АЕЦ Белене, ЮП и в последствие КТБ сме лишени от огромни средства) не можем да си позволим да не я посочим като пряк виновник за това.

 25. До Tenko,
  За разлика от Савова, аз не знаех че братя Евлоги и Христо Георгиеви, Найден Геров са били агенти на русия.
  Просто статията от 24 часа е СИЛНО интригуваща за мен, пък и е в дата, трагична за БГ историята!
  Никога не съм се опитвал да ви изместя “фокусите”, върху които сте се фокусирали.
  Но нека ви покажа нещо:
  Въпросната статия е озаглавена”Защо Русия не спаси Левски”.
  Първото изречение звучи така:”Cамо една сила можеше да спаси Васил Левски – великата сила Русия.”
  Аз Ви моля, тези две неща да ги прочетете внимателно!
  За мен лично е идиотизъм да си помисля, че “само една сила можеЛА била да спаси Васил Левски – и това да е било “великата сила Русия”.”
  Разбирате ли, някак си не се “връзва”, да мразиш русия и да признаваш “че само русия можела била да спаси Левски”, и след това да я обвиняваш “що не го била спасила???”.
  Е как да го спаси, след като Левски се е борил за независима България, а русия е империя, която иска и да си бъде империя! Затова е и плащала пари, но НЕ НА НЕЙНИ, А БЪЛГАРИ-АГЕНТИ за да си върти “играта”, с нейни пари, нейна игра. Но ПАК ЩЕ ПОВТОРЯ, агентите не са “нейни”, те са “наши”, и именно ТЕ СА ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ!!!
  Вие обвинявате русия/ок, ама тя е империя с имперско мислене/, а оръдията, инструмента на русия в лицето на агенти Геров, братя Георгиеви и много други, на които русия е плащала/плаща и сега/ за да работят за нея оправдавате и им строите паметници, на които се покланяте! И за тях приемате написаното:”Найден Геров е оставил трайна диря в културната ни история.
  Найден Геров-Учител, поет, езиковед, фолклорист, преводач и общественик, той неуморно се труди на ползу роду.” Е, щом за Вас да предадеш Левски е “на ползу роду”, тогава ви пожелавам приятно “фокусиране” бърху “фокусите”.
  Нещо не ми се връзва логиката ви!
  И се сърдете на “себе си”, когато, може би след години, може би не вие, а вашите внуци ще прочетат примерно: георги първанов ” е оставил трайна диря в културната ни история.
  Учител, поет, езиковед, фолклорист, преводач и общественик, той неуморно се труди на ползу роду.”

 26. Tenko:
  Чудесно включване! И последното изречение нека резонира в главите на българите: ‘…в момента заплахата от Русия е реална и пряко отразяваща се на България’!
  За мое огромно разочарование, някои ‘културни труженици’ периодично и дидактично ни подхвърлят клишираните истини за това, как трябва да пазим паметниците, за да не си забравим историята, всичко е култура и нека оставим времето да покаже и т.н. Ами нека ги запазим в 3D архива (high resolution, ако на тези някои им се иска). Но ако същите действително милеят за България и имат някакво чувство за реалност – ще се замислят върху това последно Ваше изречение.

 27. На мен пък друго ми прави впечатление. На 19 Февруари скърбим за Апостола но в същото време, тези които най-много се Блъскат в гърдите, какви са върли патриоти – плашат със бесене един много свестен, смел Апостол на свободната журналистика и публицистика. Аналогията със Левски е точна.
  Между другото някои от “патриотите” се пребиха от бързане по пътищата! Случайно ли ?

 28. vlado,
  Извинявяй за израза*батково момче*.Мисля,че си много по млад от мен,пък и дългите контакти в този блог ме предизвикаха да използувам *хашлашки речник*.Но не това те е разгневило.Не думите,съдържанието те е разгневило.Какво да правя, обичам България и когато една страна като Русия се държи враждебно към нея от векове та до днес,не мога да не се обаждам.А обясненията за *Веро* бях дала на друг.Но ти си ги запомнил.Може би сте един и същ човек.Няма да му казвам името за да не предизвиквам излишна полемика.Радвам се ,че си ме забелязал и запомнил.Извинявам се за правописните грешки.Те са неволни.Бъди здрав.

 29. Ще помоля да ми позволите да направя едно обобщение на възникналата в коментарната част на статията дискусия. Просто пред нас стоят за исторически верен отговор два въпроса. Първият е: Кой предаде Левски (впрочем българските учители все още учат невръстните ни деца, че “един поп е предал Левски”)? Вторият е: Кой качи (образно казано) Левски на бесилката? Отговорим ли си исторически достоверно на тях, обезмисляме разногласията! А за нашата “освободителка и покровителка” Русия(СССР), за “обичта” й към България започнаха почти ежедневно да излизат исторически документи и материали, разкриващи истини, забранени за нашата историческа наука и образование за 45 години! Очаквам деня, когато и т.нар. наши национални медии ще обърнат полагащото се внимание на това. Засега съм свидетел как БНТ се “самовъзбужда” с юбилеи (“50 години БНТ” и “100 години българско кино”) без ни най-малка свян, че съответно 25 за първия и 45 години за втория са през времето на лъжата, демагогията и историческата манипулация. “Гордо” се пускат на зрителите фалшификати от рода на “Черните ангели”, “На всеки километър”, “Зарево над Драва”… Ех, Българио!

 30. Савова, остави верото, 🙂 може ли с твоята “Силна интуиция” да обясниш, защо РБ се натиска за 16 милиарда заем? Ти предполагам си наясно и одобряваш. Одобряваш предполагам и да плащаме по 10 ст/км по магистралите на ББ. РБ+ББ = ?? лв.

 31. Диване,
  Слушам Радан Кънев,кой каза дословно*ще подкрепим дълга,когато ни се даде пълна обосновка как ще бъдат изхарчени парите*.Следя много внимателно политиката в страната.Когато през 2003 год.при управлението на царя Милен Велчев разсрочи дълга на България и го трансформира по неблагоприятен за България начин единствена ДСБ и Костов казаха,че ще дойде време ,когато ще плащаме скъпо за приумиците на М. Велчев.Всички други мълчаха.Сигурно и ти.Ето това време дойде.Но народът е прост и наивен.Никой не споменава за М. Велчев.Ще плащаме и оттатък,както и гръците.Е най много дедо Симо и М. Велчев да са турили някое милионче от комисионни в джобето, народът е ларж.Важно е Костов и ДСБ да са виновни.Борисов и Горанов не са от големите ми лиубови.Е ще отрежат някъде към 4 милиарда за да *удовлетворят недоволните*.А после ще имат оправдание защо не увеличават пенсиите,социалните,детските,болнични и така.
  За магистралите,ами ще плащаме.Може ли български тирове и коли да плащат например в Гърция или Македония,техните в България-не.Ще плащаме.Безплатни обеди няма. Особено в бедни държави.Ако искаме да имаме пътища.Ако нямаш пари няма да се шляеш насам,натам,а ще си седиш в къщи,както е седяла баба ми.И тогава е имало българки ,които са се разхождали по Европата-но баба ми -не.Затова аз взех мерки навреме и сега се разхождам.

 32. @ VLADO:
  Като оставим настрани въпроса с верото, наистина ми е загадЪчно откъде госпожата си направи извод за Ваши проруски позиции по отношение обесването на Левски. Аз не съзрях такива, но може би пропускът ми е в това , че не съм инженерка, а то говори само за себе си…

 33. иванова,
  Думата *проруски* не съм употребила.Вие я казвате.С Владо просто си говорим,А това,че Русия има пръст в обесването на Левски се разбра от всички,даже и от тези с четвърто отделение.Не е нужно да имаш висше образование най малко на инженер.Искате ли да се видим вдругиден на протеста в единадесет часа?

 34. Савова, ама и Аз си мечтая да те видя ! 🙂 Може ли ? Няма да ти хакна мейла , споко 🙂
  Между другото “интуицията” ти има нужда от доста корекции. Повярвай ми!
  Можеш ли да обясниш все пак как Горанов и Борисов ще “отрежат” без РБ да се съгласи??? И за последно ти казвам, дано го схванеш… Аз нямам за цел да виня Костов специално. Ако си мислиш обаче, че нещо ще ми попречи да си кажа мнението (примерно твоите подозрения и съмнения) много се лъжеш. Нямам нищо против да изкараш Костов гений , светец и квото там си искаш! Успех!

  И последно! В България ситуацията няма изгледи да се подобри поради простата причина , че всеки се е хванал за партийните си или бизнес интереси и на никой не му дреме, че Климата в България е Агресивен и Депресивен към Гражданите на България! На думи ги знаем на дела пак ги знаем!

  Ще гласувам за тази Партия, която издигне Г-н Инджев за Президент!
  Ще гласувам за тази Партия, която промени структурата на Народното Събрание в двукамарно със нисък праг на вота.
  Ще гласувам за тази Партия, която промени условията по регистриране на политическите партии и въведе електронно гласуване.
  Ще гласувам за тази партия, която промени условията за регистриране на фирма и даде 5 години гратисен период без плащане на данъци. А след това предложи схема за разсроченото им плащане.
  Ще гласувам за тази Партия, която промени схемите за избор на полицейски началници. Да стане Изборна длъжност.
  Ще гласувам за тази Партия, която въведе граждански контрол върху Областния главен Прокурор и Областния Председател на Съда и наказания(да плати разноските по делата) за всяко сгрешено дело, което е признак или за некадърност или за корупция.
  Ще гласувам за тази Партия , която въведе минимум цивилизационен стандарт в държавата. Тоест всеки Гражданин да има право на ток, вода, храна, дрехи и покрив за минимум лични нужди.
  Ще гласувам за тази Партия, която въведе стандарти за частни бюра по труда, които да договарят със работодателите условията на труд и да застраховат работника от неплащане на заплати и агресивно отношение.

  Останалото оставям на вашето въображение и съвест.

 35. Помията от руската информационна кочина ще се излива върху главите ни, до тогава, докато официалната българска държава не каже БАСТА. Баста но стогодишните измислици за славянския произход и “духовността” на русичите, баста за мита на 200000 хиляди руски жертви във войната с Турция, баста на лъжите за Съединението през 1885г., баста на лъжите за 1913, 1915, 1916, 1923, 1925, 1944, 1956, 1968 и т.н. Баста на путинофилеца Болен Лидеров, баста на професионалния “разведчик” Исаков и трябва да напиша баста по-дълго от романа “Война и мир”. Само така ще можем да си отдъхнем от безкрайните претенции на великата ни освободителка )и то два пъти).

 36. Диване
  Нищо не си разбрал.Много си объркан.Големите облечения за фирмите могат само да изтънят бюджета и да направят бедните по бедни.Днес чета в пресата как собстеникът на завода в Г.Лом е изнесъл милиарди в офшорки,а не изплащя обещетения на загиналите.
  В същият вестник чета обнадеждаваша статия на Лъчезар Богданов,че и без спецални заявки на правителствата България се реиндустриализира.През последните години ръст на продажбите на продукциа за автомобилостроенето/за Германиа/над 33% ,за две години ръстът е 60 %.Ръст в хим.и хранителната,преработващата промишленост над 10%.В здравеопазване,услуги също ръст над 10%-над 15 000хил нови работни маста само за 2014 гПреработващата промишлености веригите на големите международни корпорации за една година 23 000 раб.места.Пътно стройтелство,инфраструктура.летища,пристанища с пари от ЕС УВЕЛИЧЕНИЕ НАД 10%.Картината върви към подобряване.В статията пише *Силен тласък на развитието е по оста София,Пловдив,Ямбол.*
  А ти като ти гледам разсъжденията по добре е да не гласуваш.Защото ,ако подкрепиш популистите от БСП и ДПС и националните предатели на Атака,коита сриват винага България надолу.Помниш КТБ нали.Кой я срина.
  Статията е от в. *24 часа*

 37. Г-н Антонов,
  Идва това време, идва .Даже по бързо отколкото ни се иска.Ще го доживеем.

 38. Към vlado: “… тези милионери БЪЛГАРИ..”.
  НЕ СА БЪЛГАРИ! Те са руски поданици и руски агенти, активно съдействащи на руската имперска политика срещу БЪЛГАРИЯ. Те са станали богати и публично известни благодарение на предателството си спрямо БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси. Тогава защо трябва да коментираме възможно ли е било хора на руска хранилка и охолство да спасят Левски. Разбира се, не! Този преамбюл има една единствена цел. Да се злепостави един велик БЪЛГАРИН- Стефан Стамболов.
  “Предполагам че сега доста писачи ще ревнат “агонизиращо” заради Стамболов.”
  Аз пък си мисля, че всеки БЪЛГАРИН би Ви се присмял снизходително и великодушно за желанието Ви да преставите Стефан Стамболов за виновник за смъртта на майката на Ботев и на всички останали БЪЛГАРИ загинали или умрели за освобождението на Отечеството си. Този стандартен прийом, който използвате за злепоставянето на велики БЪЛГАРСКИ личности, няма да мине. Не може да бъде обвиняван само един човек за всички злини и нещастия стоварили са върху Отечеството ни.
  Сигурно имате родственици, връстници на майката на Ботев. Да Ви е минавало понякога през главата, те с какво помогнаха на майката на Ботев и на другите нуждаещи се от помощ? Ако повечето от нас бяха направили и частичка от това, което направиха Левски, Ботев, Стефан Стамболов и другите ни герои за БЪЛГАРИЯ – БЪЛГАРИЯ днес щеше да бъде процъфтяваща страна.А за паметниците им не се тревожете. Как да създадеш паметник за хора, чиято любов към БЪЛГАРИЯ е била толкова голяма, че и за миг не се замислиха за живота си. Подвигът им няма реални измерения.

 39. Савова, като ти чета пропагандата си мисля същото за теб. Май няма да се разберем. И желанието ми да те срещна се изпари. ГудБай 😉

 40. ДИВАНЕ
  А бе как така пиша на Владо,отговаря ми Иванова,каня Иванова на среща,отговаряш ми ти,пиша на теб ,отговаря ми Владо.Не ходим на едни и същи митинги и имаме различни ценостти.Няма за какво да се виждаме.А сега един виц за разтуха.Араби водят на разходка руснаци.Поканили са певачки.Руснакът се разгорещил и бърка в шалварите на певачката.Изведнаж руснакът ококорва очи,а певачката на чист руски казва
  *не делай дурное лицо
  пусти немедлено яйцо
  и передай в Маскве
  что я здаров
  майор разведки Иванов*
  Анадъмо.
  *

 41. Да, най-добре да ти отговори чичо психиатър. На мен ми писна!

 42. Много бързо се изплесна чатът от истинската тема: руската информационна агресия в България.
  Че тя е високоплатена и измекяри дал Бог, ясно. Че е организирана и координирана от професионален мозъчен тръст – също е видно.
  За мен особенно гнусно е “общопризнатото” твърдение, налагано от ВСИЧКИ медии – че лошата новина продава, сиреч рейтинг вдига. От сутрин до късна нощ новините /и не само там/ газят и мачкат душите. Страх и потрес целят да насаждат мнозинството редактори, водещи и коментатори.
  Защо? Отговорите са достъпни за всеки мислещ. Но само ТВ България он еър са забелязали, че в ръцете на нормалните българи има дистанционно… Не е ли голям смях!

 43. СМЕХУРКО
  Баш си е по темата.Защото *маиор разведки Иванов*само е засилил присъствието си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.