Икономисаната истина за Путин и целите му

Поглед от Кремъл: Войната на Путин срещу Запада

18 Февруари 2015

Редакционна статия

Украйна страда, време е да признаем сериозността на руската заплаха и да й се противопоставим Осмиват го заради лъжите му, западните му колеги го отбягват. Той е начело на страна, чиято валута е в състояние на свободно падане, а икономиката бързо се влошава. Международните санкции не позволяват на неговите приятели клептократи да карат почивките си в придобитите си по нечестен начин средиземноморски вили. Ако бъде съден според целите, които Владимир Путин декларира, че си поставя, когато преди 15 години наследи президентския пост в Русия – благоденствие, върховенство на закона, интегриране със Запада – би било проява на черен хумор да се каже, че управлението му е успешно.

Но неговите цели вече не са такива, ако предположим, че изобщо някога са били. Погледнете на света през неговите очи и ето, че Путин печели. Въпреки всички машинации на враговете му, той си остава неоспоримият господар на Кремъл. Стиснал е Украйна за гушата и крехкото споразумение в Минск миналата седмица не отслабва хватката му.

Отначало той предпочете да опитоми Украйна чрез обичайната си тактика на заплахи и подкупи, но инвазията му донесе допълнителни предимства. Тя демонстрира цената на неподчинението към Русия. И тъй като той смята, че украинското правителство е само пионка на Запада (а волята на нейния народ, според крайния му цинизъм, е само параван за западните интриги), конфликтът показа кой командва в задния двор на Русия. Но най-вече вся раздор между противниците на Путин: между самите европейци, и между тях и Америка.

Главната му цел е да разцепи и да обезсили този съюз, да пречупи колективния му подход към сигурността, да дава отпор на успехите му и дори да върне лентата назад. От изблиците му за Близкия изток до нахлуването му в Грузия и многобройните му авантюри в Украйна, Путин сякаш понякога влизаше в случайни спречквания със Запада, обладан от параноичния си страх от обкръжение. Ако от днешна перспектива хвърлим поглед назад,ще изглежда, че от негова гледна точка конфронтацията може би е била неизбежна. Така или иначе, битката, на която той държи, не може повече да бъде избягвана. Тя не започна в бедна Украйна и няма да завърши там. И за се победи в нея, ще се изисква много повече решителност, отколкото западните лидери са набрали.

Какво иска Кремъл

Миналата година Путин “отхапа” Крим, преначертавайки със сила картата на Европа. Войната, която той превърна от халюцинация в реалност в Източна Украйна, взе хиляди жертви.

Дори ако примирието от 15 февруари се спазва (малко вероятно, съдейки по опита от миналото), той изглежда ще получи онова, което иска да има там: една мизерна квази държавица в Донбас, която ще може да използва, за да пречи и усложнява развитието на Украйна. Но тези набези са само последният му опит да наложи с тояга волята си и да подчини страните от бившия СССР – дали чрез енергиен рекет, търговско ембарго или война. За Путин единственият добър съсед е слабият съсед; васалите са по-добри от съюзниците. Само който иска да си затваря очите, би си помислил, че неговият реваншизъм е утолен. Рано или късно той може да “обкръжи” и балтийските страни – членове и на ЕС, и на НАТО, в които живеят руски малцинства, каквито той се нагърбва “да защитава”.

ЕС и НАТО са крайните цели на Путин. За него западните институции и ценности представляват по-голяма заплаха от армиите. Той се стреми да спре тяхното разширяване, да ги корозира отвътре или – поне в крехката периферия на Запада, да подмени техния модел на управление със свой. Според този модел националните държави са по-важни от алиансите, в тях доминират елитите и тези елити могат да бъдат купени. И в това отношение той отбеляза някои успехи. Като се започне от Франция, мине през Гърция и се стигне до Унгария, той поощрява както крайнодесни, така и крайнолеви европейски партии: всеки, който може да лобира за руските интереси в ЕС, или дори да помогне за разбиването на съюза. Най-важната му мишена е натовският ангажимент за взаимна самоотбрана. Ако този ангажимент бъде дискредитиран – например, чрез режисиране на проруско въстание в Естония или Латвия, което другите членки на НАТО откажат да потушат – и алиансът ще рухне.

Путин така здраво е хванал юздите на собствената си страна, че има време и свобода за тази кампания. И както нагледно демонстрира, той не страда от скрупули, че жертва благосъстоянието на руснаците, за да задоволи апетита на своята котерия или да прокарва геополитическите си схеми. Той преследва тези, които протестират. А чрез мултиплицираната чрез медиите пропаганда процъфтява национализмът, който той раздухва като компенсация на вътрешните проблеми.

Какво да се прави?

Първата задача за Запада е да признае проблема. Барак Обама лековато смята Русия за неудобна регионална сила, склонна към постимперски спазми, която обаче залязва. Историците ще се учудят, че Украйна гори, а Западът все още дебатира дали да изхвърли Русия от Г-8. Ако перифразираме Троцки, западните лидери може и да не се интересуват от Путин, но Путин се интересува от тях.

Следващата стъпка е да се определи отговор, който да е толкова хитър, колкото и самата атака. Проблемът донякъде е в това, че Путин играе по различни правила. За него, наистина, няма ненарушими правила, нито универсални ценности, нито дори неоспорими факти (като този кой свали малайзийския полет МН17).

Има само интереси. При него Русия ескалира от тормознад посланици и убийства на критици до инвазии. Това е едно от неговите предимства: готовността му да прибягва до долни методи, които Западът не може да си позволи да използва, без да се дискредитира.

Сегашният вариант на тази дилема е дали, ако последното примирие пропадне, да бъде въоръжавана Украйна. Поддръжниците на идеята смятат, че отбранителни оръжия ще накарат Путин да плати за това, че сраженията продължават. Но всеки, който се съмнява, че той е готов да толерира масови жертви, да си припомни неговата война в Чечня. За да могат оръжията действително да го възпрат, Западът трябва да бъде единен и готов да отговори на неизбежната ескалация от негова страна с още по-мощни оръжия (а наред с това, ако се наложи, и с кадри, които да боравят с тях).

Алиансът обаче не е на едно мнение по този въпрос. Путин представя войната като западна провокация: въоръжаването на Украйна ще превърне това от плод на въображението в нещо като факт, като в същото време му позволи да покаже, че западното единство си има граници и че Западът е нерешителен – “печалби”, за които той копнее. Ако нова руска агресия стимулира алианса, въоръжаването на Украйна ще стане по-ефикасна заплаха. Ако не се стигне дотам обаче, ефектът ще бъде обратен.

По-удачна стратегия е да се избягват неговите методи и да се разчита на средство, на което той, на свой ред, няма как да отговори: начин на живот, за който хората копнеят. Ако това изглежда твърде наивно на фона на неговите танкове, спомнете си, че кризата започна от желанието на украинците да се ориентират към ЕС, и съответно от решимостта на Путин да не им позволи това.

Вместо оръжие по-добре Западът спешно да даде на украинците толкова помощ, колкото им е нужна, за да изградят държавата си и да реализират тази мечта (както и толкова съвети, колкото е необходимо, та парите да не бъдат пропилени или окрадени).

Споразумението с МВФ, огласено на 12 февруари, трябва да бъде само начало. Путин иска Украйна да е назидателен пример за това колко опасност е да се ориентираш към Запада. Вместо това тя трябва да стане пример за предимствата, което това носи. Също толкова спешно е онези бивши съветски страни, присъединили се към западните институции, да бъдат подкрепени и да им се вдъхне увереност. Ако доводите за изпращане на оръжия за Донбас не са достатъчно убедителни, то тези за базиране на натовски войски в балтийските страни са съкрушителни, колкото и гръмко да протестира Путин. Западните лидери трябва да заявят явно пред него и пред своите народи, че ще защитават своите съюзници и алианса, дори ако борбата е задкулисна и се води на тъмно.

Не само съюзниците оценяват високо западните ценности. Така мислят и много руснаци, включително лицемерни путинисти, които клеймят упадъчния Запад, но се ползват от неговите училища и борси. Отдавна е време всеки руски депутат и висш чиновник да бъде включен в “черния” санкционен списък. Вместо да бъдат облекчавани, каквито гласове се чуват след Минск, санкциите трябва да бъдат затягани, а заобикалянето им да бъде ограничено. В края на краищата те ще се окажат по-силно средство от оръжията.

В същото време Западът трябва да използва всички възможни средства, за да помага на обикновените руснаци, включително и на проруски настроените хора в балтийските страни и Украйна, да научат жестоката истина за користните цели на Путин. Те трябва да разберат, че Русия – велика нация, повлечена по ужасен път, отново ще бъде посрещната с разтворени обятия, когато начело й застанат управници, които се отнасят към света и към собствения си народ с уважение, а не с презрение, колкото и време да е нужно за това.

БТА

43 мнения за “Икономисаната истина за Путин и целите му”

 1. Господин Инджев, а не ви ли се струва, че Запада и Русия отново преначертават сферите си на влияние и такива “санкции” срещу Русия са прах в очите на обикновените хора?

 2. Империята на Злото трябва да бъде бита постоянно и навсякъде! Това световно раково образувание, разпростряло се над 1/5 от земната суша и хвърлящо метастази към целия останал свят трябва да бъде унищожено! Какъв срам за САЩ да имат за президент това недоразумение Обамович. Какъв срам за ЕС са гедерейската възпитаничка Меркел и социалиста-дебил Оланд (спомнете си думите на Чърчил за социалистическите убеждения и възрастта).
  ДЖОН МАККЕЙН -ПРЕЗИДЕНТ!!!

 3. Звучи твърде интелигентно! Исками се да сработи, ама дали…Времето е срещу Путин, и затова той бърза и препира. След шест месеца ще бъде друго. Лошото е че в момента изравнява земята в буквалния смисъл и няма адекватен отговор.

 4. Ето го и аскера на “православната империя”, специално докаран да безчинства в Украйна!

 5. Статията е блестяща политическа дисекция на отношенията Русия и останалият свят.Благодаря Ви,че я отпечатвате,за да я прочетат и такива като мен.Обикновено чета през ред или *по диагонал*,но тази статия ме накара да мисля при прочитане на всяко изречение.Имам силна интуиция и смятам,че авторът е уловил нещата 1:1.Тази статия трябва да се чете от много хора.

 6. Катон: “И все пак Картаген трябва да бъде разрушен” = Русия(на Путин) ке падне 2015г.
  Докато има властови американски политици като Джон Маккейн надеждата умира последна. Пръв от всички западняци разбра отраз същноста на лилипут.ин: “В неговите очи се чете само едно. КГБ”.
  http://censor.net.ua/news/325301/pozor_nam_za_to_chto_podveli_ukrainu_makkeyin

 7. Аз приветствам! Обаче ние трябва час по-скоро да разкараме руските псета/кучки от държавата си! Путин не може да прави нормален бизнес. Русия не знае как се работи , как се живее в мир. На тях им дай само интриги , войни и раздори.

 8. Към Валери: Защо включвате и Запада в това преначертаване на сфери? Никоя западна страна след Втората световна война не е увеличила територията си дори и с един квадратен сантиметър, докато Русия действително се бори за всевъзможни преначертавания – ако не директно заграбване на територия, то поне осигуряване на марионетни управления, които да работят за нейните имперски интереси. Западът не само, че не преначертава, ами дори активно се пази от преначертавания. Все по-високи стават критериите за членство в западните съюзи, все по-трудно се влиза там и все-повече кандидати желаят да бъдат там.

 9. Не знам до колко е уместно да копирам като коментар една интересна статия, на която попаднах вчера. Автори са Financial Times, публикувана е в Investor.bg

  Войната в Украйна – състезание между телевизора и хладилника

  Вместо да се бори с Путин на бойното поле, по-смислено за Запада би било да удари икономиката, пише Financial Times

  Моя приятелка от Москва описва по много симпатичен начин как нейните сънародници гледат на войната в Украйна – нарича го “състезание между телевизора и хладилника”. Телевизията буни духа на руснаците с приказки за велика отечествена борба срещу “фашистка” Украйна и интригантстващия Запад. Хладилникът обаче понижава духа с все по-оскъдното си и по-скъпо струващо съдържание, пише в свой анализ за Financial Times, цитиран от БТА, Гидиън Рахман.

  Как въври състезанието между хладилника и телевизора сега може да се оцени според социологическите проучвания. Според неотдавнашно допитване показва 44% от руснаците възприемат американците за врагове – с 4% повече, отколкото преди началото на конфликта. Според друго допитване обаче едва 19% посочват, че Украйна би трябвало да е част от Русия – в сравнение с около 50% от запитаните, подкрепили това виждане през март миналата година.

  Още по темата
  Путин оставя руските потребители да понесат тежестта на кризата

  Русия оповести антикризисния си план за 2015 г.

  Битката за умовете на руснаците ще започне отново, ако и когато войната в Украйна се възобнови не на шега. Това може да стане скоро. Дори германският канцлер Ангела Меркел, помогнала за договарянето миналата седмица на споразумението за прекратяване на огъня Минск 2, каза, че то е само “лъч на надежда”.

  Ако руснаците и техните пълномощници преминат отново в настъпление, на запад ще завалят жалвания, че коварното правителство на президента Владимир Путин е имало явно превъзходство над слабохарактерните западняци.

  Но ако Москва има военно и дипломатическо преимущество, то в други ключови отношения позицията ѝ е слаба и все по-отслабваща. Празните руски хладилници отразяват факта, че икономиката на страната е преживява дълбоки проблеми. Това в крайна сметка може да промени руските сметки, пише още FT, цитиран от БТА.

  Макар Путин да прави паралел между днешния конфликт и руската Велика отечествена война срещу нацистка Германия, заключението, че народът му е готов отново да преживее всякакви лишения, за да победи, вероятно е неоправдано. Русия, разбира се, не е работеща демокрация, така че народното недоволство не се изразява пряко в натиск върху управляващите. Путин обаче е наясно, че значителна част от популярността му се дължи на
  обещанието за по-висок жизнен стандарт. Лишенията и изолацията са по-непривлекателни предложения.

  Както казва един руснак на средна възраст: “Хората, които помнят Съветския съюз, знаят какво е да караш на картофи. Младите обаче не знаят”. Странното е, че липсата на хранителни стоки, което започва да се забелязва в супермаркетите, дори в Москва, е самопричинена рана, тъй като произтича до голяма степен от ответните санкции на Русия, включващи забрана на вноса на много хранителни продукти от Запада.

  В интерес на Путин е да превърне конфликта в Украйна по-скоро във военна, отколкото в икономическа конфронтация. Украинските сили губят отчайващо съревнованието по численост. Както отбеляза Меркел, никакво количество оръжие, което Западът би могъл да достави, не би могло да обърне това военно разпределение на силите. Нещо още по-лошо, ако доставката на западно оръжие доведе до руска ескалация, последвана от нови военни поражения за украинците, ще се засили натискът за контраескалация на Запада. Това развитие е опасно, и Москва би била много по-доволна да се стигне до него, отколкото Берлин или Вашингтон.

  Така че вместо да се води борба с управлението на Путин там, където то е по-силно, на бойното поле, по-разумно би било Русия да бъде поразена в слабата ѝ точка: икономиката. Западът би трябвало показно да подготвя нови пакети с икономически санкции, готов да ги наложи, ако Москва ескалира отново боевете.

  Най-обсъжданата санкция е отрязването на Русия от световната финансова мрежа, като ѝ се попречи да използва системата SWIFT за международни банкови разплащания Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Сходна санкция беше приложена срещу Иран с унищожителен ефект. Само че би могло да се направи много повече преди да се прибегне до оръжието SWIFT.

  Висш американски представител каза, че оценявайки санкциите от 0 до 10, забраната на SWIFT би била десетка. “Засега сме едва на две или три”, добави той.

  Ефектът от санкциите, съчетан с поевтиняването на петрола и срива на рублата, вече удари руските жизнени стандарти. Освен недостига на храни се заражда безпокойство от предстоящ недостигна лекарства, внасяни от Запада.

  Никой на Запад не би трябвало да се радва от изгледите да се причинят страдания на обикновените руснаци. По тази причина евентуални по-нататъшни санкции трябва първоначално да са насочени преди всичко срещу елита. Това означава по-широки визови забрани и по-агресивно прилагане на западните антикорупционни регулации и на регулациите срещу прането на пари. Санкциите, насочени срещу икономиката в по-широк план, трябва да останат резервен вариант, пише още FT, цитиран от БТА.

  Дори упражнявайки натиск, Западът трябва да помни къде все още е възможно да се постигне споразумение с Москва. Русия има законни интереси в областта на сигурността в Украйна, които би трябвало да се признаят. Културните различия между източната и западната половина на Украйна също трябва да се признаят в политическите спогодби. Но е абсолютно недопустимо Русия да преследва целите си чрез военна интервенция в Украйна.

  Докато това продължава, конфронтация със Запада е неизбежна. Санкциите едва ли ще доведат до бърза промяна в политиката на Кремъл, но реакцията на руската агресия ще е дългосрочно предизвикателство. Ако има подходящ случай за прилагане на доктрината на американския президент Барак Обама за “стратегическо търпение”, то моментът е сега.

 10. Отново се извинявам на г-н Инджев и на колегите коментатори,че не съм по темата.Но моментното събитие ме изкарва извън кожата.Току що ГЕРБ се обявиха,че са “Против пренаписването на учебниците по история и преиначаване на историята ни”.Крайно време беше картите да се свалят и да видим истинските им лица.Не,че тук пребиваващите не ги знаем.Новата и най-новата ни история,такава,каквато е в сегашните учебници по история,а и по-старите и дялове,са безспорно преиначени и насаждат тези в услуга на имперска Русия и продължението и СССР. Всичко това е основа за трайно объркване в политическия мироглед на поколения българи и поле за брутална външна намеса чрез влияние на Русия в обществения ни живот.Много народи в Европа са преживяли тежко чуждо владичество и са получили независимостта си чрез войни или политически натиск от други по-големи държави.От уважение към интелигентността ви,няма да давам примери.Но никъде,подчертавам,НИКЪДЕ,включително и при всички наши съседи не битуват думите ОСВОБОЖДЕНИЕ и РОБСТВО.Освен,че са исторически недостоверни,те насаждат чувство за малоценност,вечна задълженост и липса на САМОУВАЖЕНИЕ!За това,моля,господин Инджев и господин Бойчев,като публични личности,с авторитет,да издигнат гласа си първо за премахване на тези неистини и клишета,част от цялата изопачена историческа информация в днешните ни учебници и второ,за разобличаване на ГЕРБ като като вредна популистка лидерска партия,тясно свързана с руските интереси в България!

 11. Гневен- това е и моето мнение. Пълната инфантилност на Обама и европейския стремеж да се гледа на Русия не на такава каквато е, а на такава каквато и се иска на Европа, доведоха до сегашната ситуация. Дори когато маските вече паднаха и Запада осъзна, какъв Франкенщайн си отгледа до собствената граница, Брюксел показва решителност само на думи.

 12. Инджев, разочарова ме! Руснаците никога няма да разберат и да се съгласят с политика, която нве изисква три неща:
  ВОЖД!
  ВРАГ!
  и ТАНКОВЕ!!!
  В момента го доказаха се сетен път на практика!!!!

 13. Много силен текст!
  Изводът: Няма “проблем Путин”.
  ИМА КАТАСТРОФАЛНАТА ЛИПСА НА ЗАПАДНИ ЛИДЕРИ ОТ РАНГА, С ВИЗИЯТА РЕШИМОСТТА НА КОНРАД АДЕНАУЕР, РОНАЛД РЕЙГЪН И МАРГАРЕТ ТАЧЪР!
  НЯМА ГО В БЕЛИЯ ДОМ ДЖОН МАККЕЙН! Ако ги имаше, дребното кагебистко ченгенце още щеше да търкаля таксито из Ленинград.

 14. Логично е това, което авторът отбелязва като най-сигурно оръжие срещу комплексаря от Кремъл – икономическото развитие на Украйна (и не само на Украйна)! Точно това империята на злото никога не може да предложи на своите подкрепяши господаря си крепостни-руснаци!
  Стандарта на живот е основното средство с което носителят на високи токчета обитаващ Кремъл никога не би могъл да се справи! Стандарта на живот на обикновения човек от свободния свят, който така мрази дребосъкът с мераци за световно влияние.
  И за да може всичко това да се случи сравнително скоро, цените на петрола трябва да станат едноцифрови. За дълъг период – поне 10-ина години!

 15. Вели
  Статията не е писана от г-н Инджев.Не разбра ли.

 16. Путин – тази КГБистка маймуна с атомна граната в ръка, от устата на която нищо освен лъжи не излизат, каза онзи ден, че в Украйна се биели трактористи и миниори. Оказва се обаче, че много от тези трактористи викат Алах Акбар докато воюват. Истината е че в близките 20 години руснаците – тези православните – ще са малцинство в предимно мюсюлманска страна (ако до тогава въобще съществува русия). За историята ще е все едно дали китайците или мюсулманите ще видят сметката на тази уродлива страна русия!

 17. Шарада за русофилистици. Изкопано от мрежата. Въпросник на виртуал с ник ШОП
  До всички гъзолизачи на Путин и новия СССР. Хей, неандерталци! Ще ви задам 10 въпроса като за вас: със силно занижена трудност. 1.Каква кола карате: Москвич, Заска, Лада или VW, BMW, Toyota, Mazda? 2.Какво кафе си поръчвате за пиене: виенско, капучино или руско? 3.Какво носите: дънки, маратонки и яке от Европа или руски валенки и рубашка? 4.Къде ходите на почивка: в Гърция, Австрия или в Сев.Корея и Урал? 5.Къде бихте пратили да учат децата ви: в Лондон-Париж или в Москва-Екатериноград? 6.Какъв телевизор имате: плазмен-западен или руски? 7.Къде бихте внесли парите си: в западна банка или в Россинвестбанк? 8.Каква заплата бихте получавали: на инжинер в Германия или такъв в руски завод? Ако ми отговорите: карам Москвич, пия руско кафе, нося рубашка, ходя на почивка в Пхенян и Урал, децата ми учат във Воронеж, имам руски телевизор, внасям парите си в руска банка и бих работил в Русия като инжинер, а не в Германия…ще ви призная за пълен кретен, НО ЧЕСТЕН! Ако обаче: карате западна(японска) кола, пиете виенско кафе или капучино, носите яке(дори и турско), ходите до Гърция, а не до Уралск, събирате пари за да учат децата ви в Хамбург, бихте предпочели заплатата ви да е немска, а не мужишка…значи сте пълен кретен-лъжец и ДЕМАГОГ.

 18. Към ДАНЧО ВОЛЕВ:
  Тревогата и възмукщението Ви са повече от основателни.
  А какво са “обявили” от Реформаторския блок по темата?!
  А какви реформи предвижда в сферата
  министърът на образованието?!

 19. Georgi Nikolov,

  Точен си, Георги!
  Актуализираме взаимоизключеното “трето” в триадата “умен-честен-русофил”. Който е умен и честен, не е русофил (хората в блога, начело с Иво и другите като нас). Който е честен и русофил, е КРЕТЕН (ти си го описал детайлно).
  Накрая идва най-гнусната категория -“умен и русофил”. Тя е представена от цяла скверна галерия морални изродии и рушители на България, като почнеш от Анрей Карлович, та свършиш с наследниците му, а интелектуалния фон на рубладжийската кохорта представят такива типажи като политолога Иво Христов.

 20. “…За Путин единственият добър съсед е слабият съсед; васалите са по-добри от съюзниците…”
  Де да беше само Путин! Още от създаването на Българската държава след освобождението царска Русия е водила политика на разделяне на България с цел да си подсигури максимално влияние на Балканския полуостров и от там контрол върху проливите.

 21. Аз пък харесвам заглавието -‘Икономисаната истина за Путин и целите му’.
  Защото, колкото и брилянтно текстът да играе по контурите на нещата, а и не само… В действителност спестява бруталната истина, с която Кургинян, Дугин и Проханов неуморно ‘евангелизират’ руската популация – постигането на Велика Руска Империя, в името на която по необходимост! ще трябва да бъдат дадени безкрайно много жертви.

 22. Приятели ГНЕВЕН, СЕВЕРОЗАПАДНАЛ И ДРУГИТЕ,
  С право се ядосваме на кекавия Барак Гусейнович Обамав, който още губи времето на Америка и света в Белия дом. С право се подиграваме на “путерингово-ромпойско-ащънски” политически тип, който вече кажи-речи представлява 99% от брюкселския “джет-сет”.
  Но нека признаем качествата на един достоен човек и германски политик, прикован в инвалидна количка. Можем да го наречем европейския ДЖОН МАККЕЙН. Това е парализираният след левичарски атентат ВОЛФГАН ШОЙБЛЕ. Твърд АДЕНАУЕРовец, интегрален атлантик, верен на принципа “Русия-вън! Америка-вътре!”, никакви кретенизми за “европейска отбранителна идентичност”, точен прогностик още за последиците от горбоманията и после – за Путин, днес гръцките комунчовци-циркаджии и лапачи- се изприщват само като го видят и като чуят хардлайнерското му “НАЙН!”.
  Достоен човек, но малко са като него в Европа, дори си мисля, че геносин Меркел го държи като финансов министър не само за изключителната му компетентност, но и като смокиново листо- стоманено десен консерватор… Дето е рекъл Вазов като за ШОЙБЛЕ И МАККЕЙН:

  …туй са мъжете днес,
  венец на человека, на времето ни-чест!,
  които не един път вдигнаха своя глас,
  ужасен за Капутин- и сладостен -за нас!

 23. Извинете за пропуснатото от бързане “Г” в името на ВОЛФГАНГ ШОЙБЛЕ!
  Между другото, той размаза патриарха на рубладжийството в германски и евромащаб – т.е.- ауди-канцлера ( сещате се, четири брака, четири пръстена на ауди- емблемата 0000) товарищ гэрхард шрȅдэр!

 24. Коментарът на Стамбо ме подсети за една солидно дебилна статия (разбира се, че идва от FP), за която очаквах, че рано или късно ще опияни клюкарските форуми с миризма на одеколон ‘Путин’. Заглавието е ‘What Putin learned from Reagan’. Преди малко go пуснах в търсачката на български и очакването се потвърди. Преводът е готов, рапорт даден и Одеколонът вие, та вие!

 25. Новината от Данчо Волев заслужава внимание. Има я на много места, както и тук: http://education.actualno.com/Ot-GERB-protiv-prenapisvaneto-na-uchebnicite-i-preinachavaneto-na-istorijata-news_457815.html
  Ако подложим депутатите на изпит по Българска история, не знам дали няма да останем само с един – двама депутати в Парламента.
  Защо депутатката Галя Захариева позира с книги зад себе си, а говори глупости?!

 26. everyone else, приятелю,

  Това направо е воня на “Тройной” от брежнево време. Не!- в сравнение и това е направо фин аромат- остават миазмите на “Влюбленная колхозница”.

 27. …А путиновите войски окрилени от поредния си успех в Дебалцево продължават завоюване на все повече територии в горката и изоставена от Запада Украйна като следващата им жертва е Мариопол …Докато

 28. ПП Докато умните се наумуват лудите се налудуват…

 29. Драги everyone else,

  Дебилската статия, сравняваща джуджето путин с ВЕЛИКАНА РОНАЛД РЕЙГЪН, е доказателство, че идеите и хората на прословутия в 70-те години Институт за международни изследвания продължават да влияят върху американската външна политика, за нещастие, олицетворявана от Барак Гусейнович. Върху тази структура се спореше, дали е ултралява троцкистка секта или е фасадно творение на КГБ. Със сигурност е била по нещо и от двете. Заедно с „Монд дипломатик” “FP” е една от днешните елитарни трибуни на анти-антикомунизма, антиамериканизма и антизападната идеология.Разбираемо “МД” е по-тежкият случай, там вонята на “Тройной” трови. Под изисканото френско заглавие непредубеденият читател дълго може да се пита, дали поради печатарска грешка случайно не е попаднал на теоретичен орган на севернокорейските комунисти, дали на отпечатана реч на Лукашенко пред подведомственото му КГБ, или пък на документален запис от проповед в подземна джамия на Ал Каида/ ИД…
  Че такива статии веднага се публикуват в България- ясно. Панятна! Да няма да публикуват статии от “The Chronicles. A Magazine of American Culture”,„The Public Interest” и „Commentary”, я!
  Пускал съм инфо за този жесток анализ и друг път, отбелязвам го и сега като е дума за американската левица в Холивуд, която ни натресе Барак Гусейнович.

  Hollywood’s Missing Movies
  Why American films have ignored life under communism.
  By Kenneth Lloyd Billingsley

 30. г-н Инджев да сте жив и здрав още сто години ,Вие и вашите фенове и подръжници. Всеки път ме развеселявате и разсмивате като чета статиите Ви, а коментарите пък са истински бисери …

 31. Който замина на Запад, замина, ний ще се се бием тука за матушка Рус, и без тва друго не мойм да правим, нито пък сме конвертируеми изобщо, да са пробваме нещо на Запад, затва тука – за Родину, за Сталину, за Путину, и за Кабзону! Не ни требат фордове, дайте ни москвичи и неко лада тук-таме за повече лукс, и вечер като се приберем да си изуем калните валенки пред леглото ма преди тва да разровим буреняка пред къщата за некой агурец, па ако нема – мириш подмишницата и локай водачку па си глей работата. Къща изплатена, Путин бащицата даде по 15 хиляди долара онее години докат имаше още пари, и ний – кой къщичка в Чипровци, кой апартаментче на Поморие, и така станахме половин милион там че и повече, и ето че за РОдину за Сталина пак ни зове да завземен пощата и полицията и след тва по схемата на Коминтерна още от едно време още, ний си знайм работата! Ей туй е живот, не ами жизнь!

 32. Стамбо, как да набиеш в главата на опиянения от Тройной, който цъка ли цъка с език: ‘Ех, защо Янукович не беше Алиенде?’, ‘Нека бъде винаги Ялта’, ‘ангелите в рая говорят на църковно-славянски език’, ‘Сталин е жив’, ‘Путин каза да се борим за икономия’ и т.н…….. че има разлика между ‘Форин’ и ‘Форийн’.

 33. Драги Стамбо: Едно – винаги успяваш да ме развеселиш; две – писането ти ме вдъхновява. Hollywood’s Missing Movies е ценен и необходим анализ на общо взето безхаберното холивудско битие. Един от малкото критични текстове.
  Ако оцелея изобщо след Пол Пот на Филип Шорт (нека ти тежи на съвестта), при мен е една книга на автор, отрасъл в червен памперс и покаял се. Владимир Буковски не му се доверява особено. Книгата е озаглавена ‘RED STAR OVER HOLLYWOOD. The Film Colony’s Long Romance With The Left’. Заслужава си четенето само заради ценните препратки, иначе чета ‘с едно наум’. Името на автора е Роналд Радош, книгата е написана в съ-авторство със съпругата му.

  От колегите, на които досаждаме с Холивуд, прося извинение!

 34. Рахатлък батка – едно време пращахме ПОДВОДНИЧАРИ, а сега 30 лева за виза и не ти трябва никаква подводница!

 35. Западът трябва най-сетне да заеме категорична и твърда позиция спрямо Путин – нови санкции и въоръжаване на украинската армия. Който си прави илюзии, че Путин ще спазва мирното споразумение в Минск и че ще спре само в Украйна е пълен наивник. Колкото повече се протака заемането на твърда позиция, толкова Путин ще се чувства поощрен да продължава с безумията и цената, която Западът ще трябва да плаща за да го възпре ще става все по-голяма. Изказването на Чърчил за “мира” сключен от Чембърлейн и Даладие с Хитлер – “Те избраха позора, за да избегнат войната, а получиха и позора и войната” ще става все по-актуален.

 36. Прави са онези,по-горе които твърдят, че проблема не е в Путин, а в кекавите западни политици в момента, които пропиляха цяла година баз да предприемат нещо решително срещу Путин и със завидна упоритост, да не кажа тъпота, повтарят мантрата за “единствено дипломатическо решение”. За мен Меркел претърпя тотално фиаско след Минск и такива като нея трябва да си ходят докато е време. Проблемът не е страхът от война и от Русия на Путин, проблемът е в страха на онези западни финансови кръгове ,които печелиха и печелят от далаверите си с Путин милиарди и сега могат да изгубят тази златна мина.

 37. САЩ и Великобритания са гръбнака на въоръжените сили на НАТО. Нека припомним, че под натиска на именно тези две страни, Украйна предаде ядреното си оръжие на русия. Тези две страни дадоха гаранций на Украйна че няма да допуснат нарушение на нейния суверенитет. Както виждаме кристално ясно днес, тези гаранций не струват пукната пара. Да, някои ще кажат че и русия даде гаранций на Украйна по силата на същия този договор и не ги спази. За русия обаче, е в реда на нещата да не спазва нищо от това под което се е подписала. Още Бисмарк е казал че договор с русия не струва и хартията на която е написан защото руснаците няма да го спазят. Днес и в самата русия се говори все по-високо за това че Сталин е нарушил договора с Хитлер, заради което Германия напада СССР. Днес за голямо съжаление сме свидетели на факта, че задълженията поети от САЩ и Великобритания също не стуват и хартията на договора от Будапеща. По силата на този договор те са длъжни не само да доставят оръжие на Украйна но и да въведат войски в нейна защита. Позорно е че почти година откак русия започна война срещу Украйна нито единия нито другия гарант правят това което са длъжни според договора който лиши Украйна от оръжието което вероятно би възпряло Русия от тази агресия. Ето защо подържам тези мнения които смятат че в случай на агресия от страна на русия в България, НАТО ще защити страната точно толкова колкото навремето Великобритания и Франция защитиха Полша от агресията на Сталин и Хитлер. Аз поне се надявам в най-скоро време запада да ни спести безкрайните изразявания на загриженост. Толкова смешни, фалшиви и жалки, не сме си представяли т.н. стожери на демокрацията, мира и стабилността в Европа – САЩ, Великобритания и Франция. Това поведение дава такива крила на путинофили/русофили/българофоби в страната каквито и милиардите които Москва излива за да ги подържа не им дават. Ето такова ЖАЛКО/НЕДОСТОЙНО/ПРЕДАТЕЛСКО поведение трябва да ни кара да се замислим сериозно дали пък е абсурдно да мислим че 9 Септември 1944 с неговите погроми няма да се повтори(в по-скоро близко, отколкото далечно бъдеще).

 38. РУСИЙО – ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО, ТИ СИ НЕИЗЛЕЧИМО БОЛНА ОТ РАК НА КРЪВТА И ЦЕЛИЯТ СВЯТ ОЧАКВА С НЕТЪРПЕНИЕ СМЪРТТА ТИ !
  ————–

  Русия – територия за узаконено насилие !

  РУСИЙО, ЗЕМЙО БАНДИТСКА,
  РУСИЙО, ЗЕМЙО КРАДЕНА И
  ОБСЕБЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ,
  РУСИЙО,
  ТИ, САТАНИНСКАТА,
  ПОДЛАТА,
  ЛУКАВАТА,
  ТИ, ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА,
  ТИ, ЧЕРВИВА ГНИЕЩА МЪРШО
  ПРОКЪЛНАТАТА ОТ БОГ,
  ТИ, ЗЛО ПСЕ РУСИЙО …

  БОГ ДА УБИЕ БЪЛГАРИТЕ – РУСКИ АГЕНТИ –
  ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ БСП, ДПС, АБВ, АТАКА… !

  ОСТАВИ НИ НА МИРА РУСИЙО –
  РОДНО МЯСТО НА ВСИЧКИ ЗЛИНИ ПО СВЕТА …

  ТИ, РУСИЙО, ЛЕНИН НА ЗЛОТО, ПУТИН НА НАСИЛИЕТО,
  ТИ УЧИТЕЛКЕ ПО СВЕТОВЕН ТЕРОРИЗЪМ !

  СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ РУСИЙО !

  ВЪН РУСНАЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !

  НИЕ, СВОБОДНИТЕ ОТ ТЕБ БЪЛГАРИ,
  ТЕ ПРЕЗИРАМЕ, ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА, РУСИЙО !

  ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ РУСИЙО –
  ПОБЕСНЯЛА КРАСНА КУЧКО…

  АМИН !

  —————————————-речник:
  сиктир – марш от тука, пръждосай се от тука…
  —————————————-

 39. Sega vsichki zaedno:

  Koi ne skacha e cherven
  Koi ne skacha e cherven
  Koi ne skacha e cherven
  Koi ne skacha e cherven

  Bravo na vas patrioti

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.