“Атака” и БСП : лика-прилика като два руски чепика

Нито гласуването в Парламента в полза на заема от 16 милиарда лева, подкрепено „неочаквано” от ДПС, нито пасуването от гласуването на предсказуемите п(а)суващи от „Атака”, могат да минат за новина.

 

Най-малко от всичко е новина, че БСП и „Атака” стават все по-трудни за различаване и в пленарната зала, и на площада. Ако изобщо имаше някаква новост в модата на протестите им днес, това е отчаяният им опит да се разграничат поне малка според мястото на протестите си около парламента.

 

Запитана да обясни това усилие , депутатката Мая Манолова декларира в телевизионно интервю, че БСП кани симпатизантите си на „друг” митинг и на „друго” място просто защото БСП била различна партия от „Атака”. Нима? И по каква личи?

 

„Другото” място на организирания от БСП протест беше на метри от преливащия се брат – близнак като митинг на „Атака”. Неизкушен в символиката на двете партии човек по никакъв начин не би могъл да различи едните от другите- нито по лозунгите, нито по физиономиите. Напротив, спойката между протестиращите от уж различните партийни групи отново беше напънът им да защитават Русия от България.

 

Внимателният зрител на телевизионните репортажи вероятно е забелязал една „малка”, но разобличаваща разлика между протестите на хората срещу метастазите на Петата колона в България и много от протестиращите под знамената на тази пета колона в полза на Русия.

 

Разликата , която се вижда, е в това, че някои от маршируващите в строя на Петата колона не обичат да ги снимат. Явно имат страх да не бъдат разпознати от хора, пред които се представят в друго качество и участието им в публичните прояви им носи риска да бъдат разобличени като наемници. Нищо подобно не съществува като феномен в редиците на свободните хора, демонстриращи срещу Петата колона, както се видя от демонстрациите срещу управлението на Орешарски в София- протестна вълна, която сега Петата колона се опитва да имитира с всекидневни улични изяви, но с доста жалък ефект.

 

Впрочем, сред мобилизираните днес от БСП физиономии под наем имаше и такива, които отдавна са с обозначили, като фамозната контра Нина Герова, която беше превърната от медиите в нещо като неофициален говорител на шепата „опълченци” в защита на Орешарски през 2013 г. и в това качество не се слизаше от новинарските емисии на телевизиите. Днес тя отново беше „на линия”.

 

На първа линия на митинга на БСП, в съседство със съмишлениците си от „Атака”, бяха например бившият царски депутат Борислав Цеков и уж независимият медиен експерт Иво ИнджОв .

25 Февруари 2015 |

Протести срещу новия заем пред парламента

СНИМКА:KROSS

Видя се и една налагаща се все повече тенденция. Изглежда БСП не е в състояние да призове повече симпатизанти от „Атака”- не че атакистите бяха много, но бяха по-малко ( отново, за пореден път) от другарите под червените знамена. Усилието и на двете братски формации да демонстрират улична сила на всекидневна почва започва да им играе лошата шега да демонстрира набиващата се на очи тяхна маргиналност, като същевременно ги обезличава и заличава границите между тях до степен на неразпознаваемост.

 

Ако това се беше случило веднъж, можеше да бъде обяснено с немарливост на организаторите, като случайност или по някакъв друг лъжлив начин. Но колкото повече се натискат да показват хилавите си улични мускули, толкова повече предизвикват насмешката на голямото телевизионно жури в домовете на хората, които се опитаха да изплашат със стряскащи предсказания как агресивната и милитаристична България всеки момент ще нападне клетата миролюбива Русия.

 

Така че от протестите на мегдана и от „изненадите” при гласуването в парламента все пак имаше някаква ползица по отношение на падналите маски. Карнавалът обаче продължава по настояване на палячовците, които трябва да си оправдаят получения аванс и си играят ролята дори и без посетители в техния цирк.

 

 

30 мнения за ““Атака” и БСП : лика-прилика като два руски чепика”

 1. Хубава рима!Още по-силно внушава връзката между 2 от сценичните подразделения на рубладжийската колона у нас!Може и “-като два руски мужика”…
  Аз горещо бих приветствал и формалното им обединение в един политически субект под лидерския дуомвират “волэн сыдэрав-мая манолава”. Така поне на разните евросоциалисти като Шулц ще светне кого са намърдали в социинтерна.

 2. Забавно и точно заглавие. Посочва ироничния случай, в който ‘ляво’ и ‘дясно’ са нищо повече от инструкция за обуването на едно и също политическо тяло в руски чепици.

 3. Лика-прилика като два руски чепика и двата леви.

 4. “Аз много време мислих и идвам до заключение, че два са основните лоста, които изкуствено могат да крепят култа към личността: Първо — пропагандата, която е много голяма сила и тя в Съветския съюз е изиграла своята роля и е била използвана в такива размери, в каквито не можем даже да си представим. Вторият лост — това са органите на сигурността, с които, където не помага пропагандата, там насилието и репресиите се явяват в допълнение и унищожават всичко, което може да пречи на една такава линия.”

  (Георги Цанков, БКП, в качеството му на министър на вътрешните работи, на официална среща от 3 май 1956 г. с ръководството на МВР във връзка с изводите по работата на ДС в светлината на Двадесетия конгрес на КПСС)

 5. Не знам за БСП и Атака, но днес тъй наречените реформатори начело с Кънев си подписаха своята политическа смърт.Докато внуци и деца на партизани стават лидери на десни партии България ще потъва все по на дълбоко.

 6. Честват Цвятко Радойнов в Централния военен клуб?!
  Днес, 25 февруари, всеки може да види пред официалния вход на Военния клуб в София трансперант с лика на Цвятко Радойнов в униформата на полковник от Червената армия. Този “българин” е пуснат от съветска подводница през 1941 г., за да организира борбЪтЪ на БКП срещу “монархофашизма” в България. И понеже не намира монархофашизъм, започва война срещу българската държава. Но скоро е заловен, съден и екзекутиран.
  На какво основание днес някакъв съюз на запасни динозаври със зелени чорапи и червени мозъчета организира в сграда на МО честване на съветски агент и антибългарски военен деец? Знае ли министър Ненчев за подобна проява? С негово съгласие и разрешение ли ще бъде честван “полковник” Цвятко Радойнов? Има ли връзка между това честване и агресията на Путин срещу суверенне Украйна?

 7. Руските сценаристи сменят тактиката в България.Вадят БСП от задкулисието и застават редом с Атака,както на площада,така и в Народното събрание.Стилът на Волен Сидеров вече не е креслив,а *задълбочен и загрижен*.Даже заплаши тези, които днес гласуват за външният дълг.Ненавиждам корумпираните политици от ДПС,но днес те подкрепиха
  евроантлатическата коалиция в Парламента.Външният дълг трябва да се следи под лупа,но се видя,че проруските партии останаха сами.Това ме обнадеждава.Споделям мнението на депутата Методи Андреев, че националната сигурност е застрашена на първо място от Русия чрез партия Атака,а след това от Ислямска държава.*И затова-каза депутатът- действията на Сидеров,трябва да се следят от службите за сигурност.Той изпълнява руски сценарии и действията му може да доведат до непредвидими последствия.*Това го каза М.Андреев в предаването на Коритаров.

 8. Направи ми впечатление продажните ни журналисти как показват червеното сборище така, че да не се вижда колко са малко – камерата ниско, за да изглеждат повече. И операторите действат по “опорни точки”.

 9. АБВ и ДПС се показаха истинската си същност. Клиентелистки партии, които се водят от собствения си финансов интерес. АБВ подписа смъртния си акт. Колкото до РБ, бих ги оприличил не толкова на БСП, колкото на БКП – партия, проядена и просмукана от евтино изтъкана пропаганда, достойна само за изцяло промити мозъци. ГЕРБ доказаха, че консумират властта, а БСП, че не стават за нищо, освен да консумират остатъците, от това, което е останало от тях. ПФ се оказа партенка, която не е достойна и за най-малкия коментар.

 10. Няма значение кой американски президент и от коя партия е той е изрекал пръв конгениалната максима: “Икономиката, глупако”. Пускам връзка към една статия за перспективите на бизнеса раззия-Китай. При това източникът е пропутинска медия макар и да не е в хард вариант. Щели да компесират хилавите санкции на западняците с “взаимно изгодно сътрудничество” с фабриката на света. лилипут.ин си играел на джобен тенис надсмивайки се на плахите опите на ЕС и САЩ да го вразумят. Нищо подобно. Вижте и коментарите долу. С две думи, умрял кон не рита.

  http://www.gazeta.ru/business/2015/02/24/6424665.shtml#comments_form

 11. Сутринта в “Часът на Милен Цветков”, Коритаров се изгаври с
  Ат(Р)ака и БСп, като попита: “Как се наричаше съюзът между националисти и социалисти?
  За всички е ясно, че това са пръсти от късата и алчна ръка на Путев в България – партията на Руският-Риминг истерик /хомоистерикус/ и Българската Смаляваща се партия…

 12. Следвайки връзката дадена в поста на Georgi Nikolov на същата страница попаднах на също много интересна връзка:
  http://www.gazeta.ru/politics/2015/02/20_a_6420965.shtml
  Накратко (превеждам без претенции за абсолютна точност): “Украйна постави под заплаха износа на руски бойни самолети ПРЕКРАТЯВАЙКИ ДОСТАВКАТА НА САМОНАСОЧВАЩИ СЕ ТОПЛИННИ ГЛАВИ ГСН «Маяк» за ракетите за близък бой Р-73Э, с които се окомплектоват всички руски бойни самолети”.
  Струва си да се прочете – неочаквано признание за зависимостта на руския военно-промишлен комплекс от украинска военно-техническа разработка.
  И доколкото ми е известно – не е единствената.

 13. България е изтощена от Мошенически партии. Да, едни скачат за масква, другите скачат за Атлантика. Обаче никой не скача за България. Какво говори нуждата от този огромен дълг ?? Че в България нищо от това, което приказват политиците по телевизии , трибуни и вестници НЕ Е ИСТИНА. Как така никой нищо не каза досега за нуждата от дълг а вместо това и БСП и ГЕРБ се хвалеха, колко много пари имало в резерв. И изведнъж ни в клин ни в ръкав, истината лъсва. И гледат да мине бърже и да не се приказва много много. Браво бе!!! Този дълг е оценка за това, което сте свършили досега. КРАЛИ СТЕ И СТЕ РАЗБОЙНИЧЕСТВАЛИ.
  Време да си ходите до един. Не сме ви домашни животни да ни доите. На България и трябват други хора, но от мошеници и хрантутници мира няма!

  Между другото , поздравявам Иво за ведрия тон на статията. Остроумно и весело за повдигане на настроението. На нас ни трябват точно такива човеци. Умни, ведри и трудолюбиви със чест и достойнство. Да му се зарадваш, както се казва! Радостта и оптимизма в България са на прага да изчезнат окончателно. От големите мероприятия (саниране , магистрали и т.н.) на Герб лъха нетърпимо на простотия и алчност. Каква партия може да е това щом се води от тъпак, който слугува на някакви крадци.

 14. Предлагам да се поиска оставката на ръководството на държавната БНТ тъй като не смятам ,че тя правдиво отразява атлантическата посока на България.Още повече ,че тя се издържа от нашите данъци.В повечето и предавания личи руската линия на дезинформация.За БНР не знам, слуша ли го някой в града,но в селата може би. Разбирам ,че и там някаква си ” Деконструкция ” на откровения български предател Петър Волгин,руски слуга, се мъчи да снася яйца.

 15. диване,
  В дефицит не се живее ,няма развитие,няма заплати,няма детски,няма пенсии,няма здраве,образование,няма потребление,няма дърпане от блатото.Друг е въпросът,че усилията трябва да бъдат насочени към ефективни неща.Не строене на скъпи държавне обекти без ясни резултати като Белене,Южен поток,Цанков камък,не наливане пари в частни банки и после срутване/КТБ/.Всички контролиращи институции,и тези по сигурността и медиите трябва да следят за всеки корупционно или неефективно изразходван лев.Мъчно ми е за ген Тонев/Военна болница/,но нима на други места не е така.Журналисти направиха това разследване.Щом не упражнен достатъчен контрол или има корупция – вън.Няма значение кой е.За назидание на другите.Реформи в администрацията,да треперат ,а не да крадят и изнудват.Мисля,че нещата ще тръгнат,не толкова от политиците,колкото под натискът на обществото.Но то не трябва да бъде популстко.То също трява да понесе своята отговорност и тяжест на ограниченията.

 16. Уважаема госпожо Д. Савова (извинете за кирилицата),
  И на мен ми е мъчно за ген. Тонев, но:”През 1990 г. партийната организация на БКП във ВМА изпраща писмо до МО: “Другари, предлагаме талантливия и млад специалист майор Стоян Тонев, член на нашата ППО, да бъде назначен за началник на Кожна клиника, поради доказана вярност към. . . “.
  През 1991 г. привърженици на СДС пишат до МО: “Господа, категорично настояваме младият и демократично мислещ военен лекар подполк. Стоян Тонев да бъде издигнат като. . . ”
  През 2001 г. организацията на НДСВ пише до МО: “Почитаеми господа, даваме своята подкрепа полк. д-р Стоян Тонев да бъде назначен за началник на ВМА, тъй като. . . ”
  През 2009 г. клубът на ГЕРБ изпраща следното писмо: “Уважаеми г-н Борисов, от името на членовете и привържениците на ГЕРБ предлагаме генерал д-р Стоян Тонев да бъде назначен за министър на здравеопазването, имайки предвид изключителните му качества на лекар, мениджър. . . ”
  Сик транзит глория МУТРИ…

 17. диване,някои скачат за масква,но никоѝ не скача за антлантика.Както пише Ѝордан,това е посоката за Б-я.Отъждествявате нещата като MUTRATA,за него всички са маскари.

 18. Санитар
  Не исках да бъда упреквана,че съм отмъстителна.Че съм зла,зла съм.Но реших да се изразя по лежерно.Много хубаво,че го изгониха,защото се знае отдавна,че една от най престижните болници в България е доведена до фалит.
  Ако беше качествен ръководител ,щях да му простя миналото.За съжаление както много от бившите млади комунисти се оказаха некадърници или крадци.И пак повтарям ,изказвам се винаги по сдържано.

 19. Извинете но просто казах, очевидното. ЦАРЯ Е ГОЛ.
  Нямам грам общо със мутрата. Вие Савова и Килиева, може би не разбирате, че в България логиката на случване на нещата е дълбоко объркана. Има истински хора но пътя за тяхната реализация в обществото е спрян за сметка на едни други хора, които както всички виждаме стигнаха до тук до където сме сега. Много добре знам как ги спират. И със измислените закони и със покушения. Няма да пиша конкретно но това се прилага към конкретни ключови фигури, за да се държи България в това състояние.

 20. ДИВАНЕ,
  Пътят към властта е борба.Не всички стават,не всички издържат.Има мръсни хватки,има популисти,има лъжци.Много малко са почтените,последователни,силни и жертво готовни.В България отделно Русия мъти водата.С подкупи,заплахи,истории,мърсотии.И там са малко тези които издържат и не стават национални предатели.Понякога има и убийства.Да не ги изброявам.

 21. Toва,че най после разровиха блатото Военна болница,което отдавна намирисваше лошо едобре,лошото е,че трябваше журналистите да го направят!!ДРУГИТЕ ИНСТИТУЦИИ,ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ-НАПРИМЕР ПРОКУРАТУРАТА НИЩО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАХА!Няма да елошо журналистите да поразровят и други леко ухаещи болници,например Университетска болница в Пловдив,а защо не инекои ДКЦ,започвайки подред от№1 нататък.Може да се окаже интересно и вълнуващо?Ха дано?

 22. Почти всички големи телевизии у нас започнаха да прилагат манипулативния “нисък ракурс” при отразяването на митинги, които са постни, а трябва да не са за пред “матряла”.

  Това “указание, спуснато отгоре”, е толкова тъпо и безпомощно, защото може да се заобиколи изключително просто и елегантно чрез многото стационарни камери, монтирани на ключови места. Например ето тази е на Народнно събрание:
  http://kamerite.bg/camera/view/4/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/?utm_source=kamerite&utm_medium=link&utm_campaign=home

  Отрадно е, че и управляващите ни, и цензорите им не са особено умни, иначе щяха да се сетят да ги изключват по някакъв начин. Засега обаче е доста забавно – смях се, докато сравнявах “многолюдния митинг на “Атака” по бТВ с гледката от камерата – 50 парпула с 2 знамена и една хоругва се въртяха като изоглавени около “Коня”.

 23. Да Савова, когато схванем, че не ни трябват властници или батмани, тогава може и да намерим стопаните. Имало лъжци ? А защо никой не санкционира политическите лъжци и не ги признава за измамници. Имаше гербери със фалшиви дипломи, които не се посрамиха публично да си показват напечатаните хартийки. Пред тълпи от жърналисти. Познавам някои . Сега Перат пари та пушек се вдига. Достойния човек не води кални битки на полето на безчестието, за да забавлява тълпа от идиоти.

 24. ДИВАНЕ
  Ами защо е този вой срещу съдебната система.Защо всички читави казват,че тя е коренът на злото.Заради тези неща,които си написъл и още много други безобразия.Даже мога да ги изброя конкретно и поимено.

 25. Савова, ти искаш да ми кажеш, че доктора е виновен, затова, че има болести. 🙂 Вярно е, че “докторите” ни са калпави ама не е само това. Даже си мисля, че и те са жертви на ситуацията. Аз използвам понятието “логика на случване на събитията” в Държавата. От най-малкото нещо до най-голямото. А тя е подобно на Еко-система. Има и мравки има и хищници. Обаче според теб Хищника в Природата, може ли да промени живота на мравките ?? И кой всъщност е царя – Лъва ли ?
  В България, събитията или нещата се случват но зле опорочени от порочния дух, който ги твори. Понеже търсиш корена, Аз ти го посочвам. Порочния дух в нас, който ни дава недоверието , страха , алчността , егоизма , подчиняването , измамата … Ние се примиряваме с тях, свикваме им и дори не можем да си дадем сметка колко са вредни. Мислим си, че това е оръжие с което постигаме някакви цели. Примиряването със тази напаст означава подчинение пред нея и тогава Тя ни поробва. Взима ни душите. Дотам сме стигнали, че слушам от всякъде, да се казва и ти да беше там и ти щеше да крадеш. Какви гласове, Боже! Вие чувате ли се идиоти ??
  А Ти малко ми приличаш на онези чорбаджии, които са били против, да се освобождаваме от Турско. 🙂 Ама може ли без Султан, може ли без Цар ? Ама какво ще стане. Вай Вай ! Завайкали ми се заплакали.
  Логиката на случване на нещата, означава други условия за работа и живот в които хората подчинили себе си на Пороците си, ще си гледат личните дела, принудени да го сторят, така както са си го пожелали. Те са егоисти и не могат да бъдат обществени деятели. Техните Пороци разболяват цялата държава. В държавата, конкуренцията между измамника и мошеника със трудолюбивия, умен човек трябва да се печели реално от трудолюбивия. Така краденето ще намалее а труда ще оцелее и ще даде плодове.
  В живота ние много често се сблъскваме със тези два пътя. На мошеника и на трудолюбивия човек. Във всички приказки пише, че пътя на измамника е широк отъпкан друм а на трудолюбивия трънлива пътечка. Ролята на държавата е да направи обратното. Човек, да не се притеснява да избере пътя на добрите дела а тези, които са избрали другия път, да загубят конкуренцията.

 26. Това, което Аэрофлот посочи като шокираща разлика в сравнените видео документи е толкова очаквано, че ме разсмя. Както и преди по друг повод писах, в много случаи е по-добре без човек зад камерата. За съжаление кинематографските трикове от буквара за начинаещи имат въздействие върху доста хора. А мисията на снимачите е ясна.

  Без да знае Аэрофлот ми направи страхотен подарък: видях пистата в Родопите (за която не милея особено), но се вижда част от гората и клоните на боровете в почти реално време!

 27. ДИВАНЕ
  Прочети си отново твоят текст.Пълно раздвоение на личността.Ти не си наясно със себе си.Има реални неща,има пожелателни.Съсродоточи се на реалните неща.Няма *месен ,та обесен*.Всеки воиува за своето място под слънцето.Твоето къде е?Изразявай се ясно,а на *по принцип*.

 28. Савова (Д.С.), ти нещо не забелязваш изглежда, че ти говоря за конкуренция а не война.
  На нас не ни е нужна опустошителна война със удари под кръста. Не може държавата да бъде Арена със двойни правила. Едни за нащи и други за ваши. Не може децата, да се бият със 200 кг охранени прасета.
  Държавата е почва и климат. И от този климат и почва, зависи какво ще оцелее (ако изобщо оцелее) там. Дали ще са късогледи динозаври (като теб) или ще е градина със славейчета и сърнички.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.