Първанов с нов драматичен номер от драматичния театър на договорките с Борисов

Първанов бил подал оставка, гръмнаха днес всички медии, които май не чуват какво говори той. Защото Първанов заяви всъщност по Нова телевизия, че има намерение да подаде оставка (почти като Бареков) от върха на собствената партия, на която е едноличен основател и политически собственик.

 

Както и Бареков с неговата безцензурна партийка, Първанов си направи АБВ с чужд ресурс. Обикаляше страната на държавни разноски като президент по всякакви измислени поводи и създаваше местни структури с луксозния си кортеж, с охраната, секретарките и целия си президентски антураж. За което никой никога не му потърси сметка.

 

Бареков, поучен от него, направи същото с чужди пари, вложени в телевизията, чрез която от водещ на предаване беше превърнат в политически площаден проповедник и „нов политик”.

 

Приликите между Бареков и Първанов обаче свършват с това. Защото, за разлика от еднодневката Бареков, Първанов е най-жилавият интригант на върха и зад кулисите на българската политика, в която вече трета петилетка играе разни номера пред публиката заедно с Бойко Борисов, единствения му конкурент като артист на политическата сцена.

 

Колкото Бойко Борисов беше „свален” на 20 февруари 2013 г. от „метеж”, толкова и днес Георги Първанов си „подава оставката” от екрана на Нова телевизия. Може и да я подаде, но ще бъде интересно да се види какво му е обещал Борисов срещу тази съгласувана услуга.

 

На тези номера на двамата хитреци обаче, по неясни за моя милост причини, масово се хващат дори и умни на вид хора.

 

Хора, не разбрахте ли, че Борисов и Първанов си съгласуват караниците?! Не помните ли „заплахите” на премиера Борисов да насъска депутатите си да задействат процедура по прогонване на Първанов от президентския пост заради театъра с пререканията им около финансовия министър Симеон Дянков? Тогава „американецът” Дянков беше трън в политическата пета на Първанов и двамата с Борисов го разиграха обезболяващо на покерджийската маса. Резултатът беше, че Борисов унижи Дянков. Накара го да ходи да се извинява на Първанов, а Първанов го довърши морално, като го разголи пред публиката със демонстрация на унижението му за пред масовата публика, на която подхвърли документираното за тази цел поклонение на министъра в кабинета му.

 

Тази подлост мина и му размина. Днес Първанов отново дефилира с претенцията за „достойнство”, в името на което щял да си подава оставката, т.е. ще напусне себе си. Това е скеч в стила на пияния от онзи виц, който рекъл на жена си: „тия деца не с от теб”.

 

Борисов и Първанов играят втори дубъл на онова „скарване” заради един финансов министър. Този път самият Първанов е проблем в задния двор на Борисов, мимикриращ тук и в чужбина като десен политик, съюзил се с толкова откровена проруска и уж лява партия, като формацията АБВ. И ето че двамата стари съзаклятници използват случая да се надсмеят отново над всички с имитацията на „развод”, докато тайно си остават под един юрган, а довереният им сервитьор Ивайло Калфин чака на вратата за нови поръчки с чупка в кръста.

 

Да обобщим за оставките: първи заплаши с намерение за оставка, ако не му гласуват заема, Бойко Борисов. После същото направи и вицепремиерът му Калфин. Вече след като му гласуваха милиардите, той също заяви, че обмислял дали да не подаде оставка. Ето че и Първанов се включи в това трио със заявеното си днес намерение да подава оставка. Но и тримата остават на местата си , докато публиката кърши ръце от притеснение за опасността от масова безработица по върховете на държавата, ако завалят прогнозираните оставки.

 

Хубав сценарий, ама доста руски- нещо като ротацията между Путин и Медведев в Кремъл , имитиращи от време навреме някакви различия помежду си за пред лековерните зрители на филма за доброто и лошото ченге.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 мнения за “Първанов с нов драматичен номер от драматичния театър на договорките с Борисов”

 1. При нивото на публиката в заддунайската губерния Гоце-та и Буди ще разиграват куците си коне докато така нареченият български “народ” им гледа нескопосаните сценки. И докато ги “избира” да го “представляват” в парламента!
  Бездарни актьори – Гоце и Буда – са на сцената само по милостта на гласоподавателите!???!

 2. Господин Инджев, от около 2 седмици се опитвам направо да вляза в сайта Ви, от адреса от който сега ви пиша, но ми излиза следното съобщение:
  “Съгласно Закон за Хазарта и на основание на разпореждания на Софийски Районен Съд,

  сайтът който се опитвате да посетите е блокиран!

  http://www.dkh.minfin.bg/

  Влизам и ви чета през Гугъл.

 3. Пунт и пластика или номерът на китайката. На папка гоце и далеч не само аз, както и на сиамският инженерен политблизнак бб не вярвам и грам. Ето и меродавното мнение на един доскорошен негов душеприказчик. Що ли, ама, хич не съм изненадан.

  http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%90%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%98-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%B0-%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0_467726.html

 4. Господин Инджев, нима добрият стар Първанов ще се откаже да смуче сиромашка пот и кръв? Едва ли, при неговата склонност към лежерен комсомолски живот, това е невъзможно.

 5. Навремето имаше един лаф: филма хубав ли е или е руски. 🙂

 6. целият театър си заслужава целта – разпределението на порциите от комисионната по генериране на дълг от 16 млрд лева. Кратко след “преструктурирането” на част от предния дълг, стартира с летящ старт верига луксозни хотели на сем. Велчеви (ориентировъчна стойност 40-50 млн лева).

  На кого ли ще се подобри материалното положение сега?

  А комисионните от магистрали Струма и Марица?
  Касата ГЕРБ. То не било партия, а просто касичка.

 7. Много точно,както винаги! Лошото е,че малко или много,тези номера “хващат дикиш” в обърканите глави на много хора.

 8. Само да припомняч, че това което прави правителството е това което Иван Костов предписа преди 2-3 год по повод Дянковия подвиг с 0,49 дефицит. – Нулев дефицит и мъртва икономика не е правилния път за проспиритет. Преструкториране на секторите на икономиката, държавната администрация и ниско лихвен заем като база за съживяване на малкия и среден бизнес, биха били първа твърда крачка към изходът от дългогодишния омагъосън кръг на политическия популизъм.
  Мачлето между Първанов и Борисов ще завърши с братска прегръдка в случай, че десните партии в лицето на Реформаторите докажат електорална сила и воля за съзнателно и безкомпромисно утвърждаване на истински европейски път на РБ. Обичам спорта и прдпочитам Плевнелиев и Кънев в един отбор срещу останалите.

 9. Първанов-Борисов-Плевнелиев
  Няма спасение от БКП!

 10. Доколкото следя редовно блога на г-н Инджев и от прочетеното в неговите книги съм достигнал до заключението,че прогнозите на автора се сбъдват много често.Особеният поглед върху намерението на Гоце да подаде оставка и свързването на това намерение с поведението на Борисов и Калфин по “казуса”дълг,ме навежда на мисълта да призная /колкото и да съм незначителен/,че г-н Иво Инджев е най-изявения съвременен БГ политолог,ако предвижданията му и този път се сбъднат!С надеждата съм,че това ще стане!

 11. mika
  Плевнелиев и Първанов не може да ги поставиш на една плоскост.Виж с Борисов са си тандем.
  Някой пита: Какво прави РБ респективно Р.Кънев с Б.Б.Ами ние живеем в България.Ако не са те ние ще се сурнем към Русия.Няма чисти полета.В момента надеждата ми за България е надежда в Рб.Ако бяхме в Франция или Германия може да говорим какво ни падне и само претенции.

 12. @Lukov,

  Дано това, което прави правителството да отговаря на написаното/цитираното от вас: “преструктуриране на икономиката, държавната администрация и нисколихвен заем за съживяване на малкия и среден бизнес”.

  Само че аз поне не разбрах как тази рамка за теглене на още саеми се свърва с:
  – преструктуринето на икономиката (само по себе си страховито огромна задача);
  – държавната администрация (още по-страховита);
  – държавен заем за МСП – е, това би ми било най-интересно да го видя осъществено, и все пак имаме няакви примери (Jeremie)

  Но май тези кредити не са точно затова…

 13. Интереса към политиката е много висок поради инфартните далавери на “политиците” а паяците това и чакат. В техните паяжини лесно се ловят слабите мушици. Ловят ги със интриги, които се разиграват само и само да продължи царство им завинаги. Дават им се зрелища а те милите зяпат ли зяпат телевизора.

 14. Василе
  Кредитите са основно за връщане на стари дългове*управление на дълга*. Два милиарда са само са 2015 г за покриване на дефицита/дупка/на вече гласуваният биуджет.С тези средства при мах усилия могат да се направят мин от набелязаните реформи да не ги изброявам те се знаят.*Преструктуриране на икономика*-това според мен е лав без съдържание.Друг е въпросът,че законово и нормативно може да се подобри бизнес средата за нашият и външен инвеститор.Добра и не корумпирана админ.и справедлив съд.Прочетох за големи инвестиции от Американски и Японски фирми в Пловдивска област .Над 30 000 нови работни места.
  Дългът беше много важно да се гласува защото в противен случай се разклаща коалицията и опасността да кривнем към Русия е огромна.Защо Гоце си подава оставка.Защото и този път сценария не мина.Гарант е РБ.Ще има още сценарии.Народът да не се подведе по популизма.

 15. СъквартиранТиТи, говори баш БеГе Брадър: Борисов, Първанов и Калфин да напуснат къщата Завинаги!

 16. Има вероятност Първанов да напуска АБВ, за да вземе на абордаж БСП в новото си амплоа на „независим” бивш президент.

 17. Още едно ‘опорно’ четиво за историческата роля на русия и нейната дясна ръка Газпром в озаптяване на инакомислещи. Четивото, както обикновено е за отявлени русофили, отново на техния роден руски език за по-добро усвояване:

  http://www.argumentua.com/stati/goryat-vse-krasnye-lampochki-eks-premer-litvy-andrius-kubilius-o-gode-reform-yatsenyuka

 18. Две последователни статии в рамките само на 2-3 дни на меката пропутинска газета.ру. Явно подготвят фрау Меркел за следващите ходове на марионетките от доганската нр. В хибридната война случайности няма. Съдете сами.
  http://www.gazeta.ru/social/2015/02/19/6418753.shtml

  http://www.gazeta.ru/social/2015/02/26/6427709.shtml

  Само “наивно” да попитам. А Минск3, кога. И за чий … .

 19. Чета тази вечер ‘offnews’ – в една и съща статия пише:

  “Основателят на АБВ Георги Първанов напуска председателското място в партиятa.
  ….
  Първанов ще подаде оставка на следващия национален съвет на партията.
  Цялото ръководство ще подаде оставка на съвета, съобщи bTV. Информацията обаче бе опровергана от пресцентъра на партията пред OFFNews.
  Първанов обяви още, че ако оставката му бъде приета, той ще напусне политиката завинаги.”
  ———

  Нямам коментар, но имам предложение – котката в експеримента на Шрьодингер да бъде заменена с гоце.

 20. Можем само да благодарим на г-н Инджев за припомнянето на скандала Борисов-Дянков -Първанов.Да си призная този случай бе забравен от мен.Грозен случай в който унижиха неимоверно много лакея Дянков,но той сам се подложи като безгръбначно мекотело.Аз също си мисля,че Първанов разигра цирк.Цирк в който клоуните ще бъдат неговите избиратели.

 21. С грижа за физическото и психичното здраве на всички приятели от блога предупреждавам, че в газетата на агент Пор и агентка Бреза има интервю с тов. проф. нына дьюльгэравна по темата САЩ и Украйна!Не го четете, приятели, освен ако не страдате от мазохизъм! Изводите на тов. нына дьюльгэравна – тази тежка “академична” геополитическа туба, бурия и флигорна на най – фанатичното рубладжийство са ви известни:
  “1. САЩ и ЕС носят вина за всичко, случило се след появата на живот на Земята,
  2. но-слава Богу, пардон- России!-има Евразийский союз и
  3. он пребудет навсегда, ныне и присне и во веки веков!
  4. Слава Путину!”

  Рядко нещо обаче открих в 168 ч.- документиран разказ за зверството на шумкарските изверги в Жабокрек.Историята се знае, но публикацията там ме изненада.
  http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4624133

 22. СТАМБО
  *Жабокрек*и убийството на Томанек ,както и убийството на немски младежи по нашата граница от партизаните,а впоследствие през 80-год от официалната власт са най големите престъпления в историята на България.Какви партизани,какви антифашисти-злодей ,убийци и садисти.В такива моменти ме е срам,че съм българка.Да убиеш болен,сакат,какво е това.Да оставим,че има и международна конвенция.Само тези деяния ме карат,като чуя думата партизанин да знам,че става дума за престъпник.Още по зловещото е,че този акт се чествува от комунистите до днес.Потънах в земята от възмущение и погнуса,когато Министър председателя на нова България Станишев посети това място и държа *реч* за българските антифашисти.И още по срамното е ,че нито една медия,нито един историк,/Пантев,Баева, Марков/нито един политик не каза*хора спрете,това е позор*.Томанек е убит с дъщеря си на връщане от язовира*Калин* на каскада Рила,която още ни захранва с ток.Показвали са ми мястото на убийството.Да има паметник за този човек дал толкова много за България.Аз не знам.

 23. @ D.SAVOVA
  Може би коментарът ми не е напълно ясен. Имах предвид точно това, че тези пари не са за изброеното от Lukov, и не виждам връзкате между цитираното от него мнение за различна от Дянковата политика. И затова и трите неща, изредени в постовете на Lukov и цитирани от мен са кое от кое по-абсурдни, за добро или лошо

 24. До “СТАМБО”

  Благодаря Ви за линка, Жабокрек е едно от позорните петна в историята на комун-милицейското шайкаджийство, което спокойно съперничи със “Св. Неделя”, избиването на националния елит през септември-декември 1944 или с Белене. Грижливо пазено в мълчание десетилетия, очевидно има защо!

  И трябва да призная, че “168 часа”, за разлика от събрататя си в пресгрупата от време на време вади на бял свят такива факти. Например серията материали за Гешев и агентурата му сред бъдещите членове и кандидат-членове на ЦК на БКП беше просто брилянтна!

 25. Въпросната анти-жена Нина Дюлгерова участва в качеството си на голям “капацитет” в три комисии в предишното Народно събрание и в работна група,която обсъждаше законопроект за …..иманярството!След въпроси на журналисти,какво аджеба разбира от иманярство,въпросната госпожа каза,че е подала оставка от работната група!Така,че и се полага да продължава (с извинение към четящите)да ближе задници!Гнус ме е от такива безморални човешки антиподи!

 26. Доколкото си спомням, абэвэ беше един мъртвороден опит на гоцэ да стане лидер на алтернативна лява партия, който опит се провали безславно и бе замразен. После проектчето беше извадено от фризера някак набързо и от нищото и набутанo в парламента неясно как. Според мен предстои окончателното разтуряне на абэвэ (предпоследния и последния член на абэвэ няма какво да ги мислим, когато това стане, защото единият има за утеха мястото си в ЕП, а другият – половин Плевен).
  По-важното обаче е, че май предстои и връщането на гоцэ като лидер в намиращата се в състояние на будна кома бэcэпэ. Какъв по-добър начин блудният син да се завърне в бащината къща на “Позитано” 20, освен чрез дeмонстративно сближаване на възгледите със старите партийни другари? Първото действие в бездарно изиграната комедия е изиграно – очакваме второто. Нищо чудно скоро да станем свидетели на нови целувки на “Орлов мост” – този път между гоцэ и мая (сори, гелэ…).

 27. Пардон, горе имах предвид не “мястото си в ЕП”, а “министерското си кресло”. Стар навик ми е да мисля за кальфын като за евродепутат…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.