Вицепремиерът Калфин бламира премиера Борисов в Москва

Докато в София премиерът Борисов заяви след среща вчера с гостуващия президент на Азебрайджан Алиев, че бил готов да поиска размразяване на ( подкрепявана от Запада алтернатива на „Южен поток”)- проекта „ Набуко”, в Москва заместникът му Калфин приказва точно обратното. Правителството на България не вижда алтернатива за доставката на руски газ за Европа и е готово да проучи условията за доставка на газ чрез “Турски поток”. Това е заявил вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от “Интерфакс”.

 

 

Ето пълният текст на интервюто, в превод за ivo.bg от Васил Костадинов.

 

 

България изрази готовност за обсъждане на проекта „Турски поток”

София не вижда алтернатива на руския газ и е готова да предложи за обсъждане „Турски поток” на европейско ниво

 

Москва. 05 март. INTERFAX.RU – Българското правителство не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа и е готово да проучи условията за доставки на газ по “Турски поток”, каза вицепремиерът Ивайло Калфин.

“Европа се опитва да ограничи доставките на руски газ, но в момента няма алтернатива. Това е позицията на българското правителство, и има усещане, че сме работили заедно и сме осигурили най-взаимноизгодните доставки на руски газ за Европа.” – каза Калфин на среща с председателя на комисията по международни отношения на Съвета на федерацията Константин Косачев.

Според него, София възнамерява да проучи условията, при които Русия възнамерява да доставя газ за Турция. Калфин заяви, че България е готова да повдигне въпроса на равнище ЕС, за да се разгледа възможността за “разделяне на потоците”, както и възстановяването на проекта “Набуко”.

Според българския заместник министър-председател, България е принципно заинтересувана от запазване статута на получател на руски газ и транзитьор към други страни от ЕС.

“За нас ще бъде най-добре, ако газът се доставя на ЕС през България”, – каза Калфин за “Интерфакс”, като добавя, че за вътрешно потребление София е готова да разгледа алтернативни източници. “Потреблението на руски газ не е твърде голямо – 3.5-4 милиона куб.м годишно, така че за консумацията в България може би са възможни алтернативи” – обясни той.

“Ние следим изявленията на руския президент Владимир Путин и решенията, които се обявяват, и разбираме промените в приоритетите на руската страна. За нас е важен принципния въпрос – газа да се доставя в повечето европейски страни при най-добрите условия.” – заяви Калфин.

Въпреки това, според него, решението по отношение на доставките на газ за Европа – “е на руската страна”.

По-рано темата за “Турски поток” беше повдигната по време на посещението на Путин в Унгария, което се проведе през февруари. След разговорите с унгарския премиер Виктор Орбан, руският президент заяви, че за продължението на “Турски поток” може да се използва базата от съвместни предприятия за сухопътната чат на “Южен поток”. Орбан, от своя страна, заяви, че Унгария ще се стреми към сътрудничество, въпреки замразяването на “Южен поток”, защото е заинтересована от газопровод преминаващ през нейна територия.

Путин подчерта, че връщането към “Южен поток” във формата, в която по-рано е бил планиран е невъзможно, но Русия “няма да наказва никого”.

“Ако логистично това е възможно – ние сме готови след това и към България да прокараме тръба, днес Еврокомисията вече ни моли, ние сме готови да минем и през Гърция”, – каза руският президент.

Орбан каза, че наскоро е провел разговори за нова газопроводна мрежа с Гърция, Сърбия, Македония. “Така че за Унгария ще бъде добра инвестицията, при която газа от “Турски поток” минава през Гърция, Македония, Сърбия до Унгария. Дали ще успеем е въпрос на бъдещето”. Представители на гръцкото правителство заявиха, че смятат проекта “Турски поток” за перспективен.

В началото на февруари Русия и Турция съгласуваха сухопътния маршрут на “Турски поток”, както и неговото трасе по дъното на Черно море.

Съдбата на “Южен поток”

Русия, заради позициите на Европейската комисия и България, замрази строителството на “Южен поток”. Морската част на газопровода с капацитет 63 милиарда кубически метра газ годишно трябваше да минава по дъното на Черно море до България и да продължи до газоразпределителния център Баумгартен в Австрия.

Сега “Газпром” предлага на европейските компании да купуват газ от газов хъб, който планира да създаде на границата между Турция и Гърция. По “Южен поток” е трябвало да се транспортира около две трети от доставките на газ, който сега се транзитира през Украйна. Договорът между “Газпром” и “Нафтогаз” за транзит изтича през 2019.

През декември, “Газпром” изкупи 50% от акциите в морската част на “Южен поток” – South Stream Transport BV – от европейските си партньори Eni, Winthershall и EDF. Според няколко източника от отрасъла, цената на сделката е от порядъка на 1 милиард долара, въпреки че “Газпром” не е длъжен да изкупува дялове, тъй като партньорите си поделят рисковете на проекта.

Както бе обяснено от един от събеседниците, “Газпром” критично е заинтересован от запазване на договора на South Stream Transport за полагане на тръби с италианската компания Saipem – особено при санкциите на ЕС срещу нефтената и газовата промишленост на Русия. South Stream Transport B.V. (регистрирана в Амстердам) е получила разрешение от Холандия да изгради газопровода. Италианските власти са разрешили на Saipem да прокара газопровода през Черно море. Тръбите за изграждане на морския участък вече са произведени, доставени и съхранявани във Варна, България.

Системите за контрол на местоположението на корабите, ангажирани за полагане на “Южен поток” , показват че те все още стоят в пристанището на Бургас. В този случай, “Газпром” продължава да плаща на Saipem стотици хиляди евро на ден в очакване старта на изграждането на “Турски поток”.

15 мнения за “Вицепремиерът Калфин бламира премиера Борисов в Москва”

 1. Това недоразумение Калфин винаги си е бил дупедавец, но трябва да отчетем, че и пожарникарят не пада по-долу пред болпевишките си съратници! Руски газ, та руски газ???? И за какво им е да ги питаш тези малоумници?!!!
  Комплексаря щял да каже за газа в Европа (“Въпреки това, според него, решението по отношение на доставките на газ за Европа – “е на руската страна”.)”??? И как така изхвърли самата Европа от решението дали да ползва ТОЧНО руския газ? Може би Европа ще си направи труда да изхвърли фашистка Русия като доставчик на газ?!

 2. ИНТЕРЕСНО защо никой не превежда и публикува интервюто на Калфинь в Москва от 4-ти март, в което бавно, ритуално и с чувство за детайл отдава любовно на Русия всички части от тялото на клетата ни България – въздух, вода, земя, хора… Ама вижте – уверява той интервюиращия – така именно ще продължаваме да се адаптираме, щото руснаците да находят очень хорошую а т м о с ф е р у в Болгарии.
  Съжалявам за повторното споменаване на това интервю, но е ужасно унизително. Има и аудио файл, за по-издържливите; могат да чуят и гласа на плужека.
  http://www.kommersant.ru/doc/2679725

 3. …..Според него, София възнамерява да проучи условията, при които Русия възнамерява да доставя газ за Турция. Калфин заяви, че България е готова да повдигне въпроса на равнище ЕС, за да се разгледа възможността за “разделяне на потоците”, както и възстановяването на проекта “Набуко”.

  Калфин е казал каквото трябва.
  Путин няма да наказва никого, но реди тръбата да мине покрай нас.
  Просто започва нов кръг от състезанието!

 4. Един път, жив да не бях, доживях, да не съм съгласен с г-н Инджев. Няма никакво “бламиране”. Действат в пълен синхрон и борещият се с всички сили за титлата първи петоколоник калфин и баце и даже божо трика прави каквото може.
  И всичко е за пари, не рубли. Дали са долари или евро, няма значение.
  “How much iz enough” спомняте ли си тази култова фраза от филма “Уолстрийт”. Моят отговор е “Колкото повече, толкова повече”.
  Дежа вю. И никаква изненада.

 5. Г-н Инджев , при цялото ми уважение…Ще може ли да имате предаване по телевизия /авторско/…или само ще ви канят за събиране на рейтинг на други

 6. Бе, този Калфин не беше ли министър на безработните и социално слабите? Какъв руски газ ще предлага на ЕС през България и от каква позиция определя дали ЕС има или няма алтернатива на този газ? Да не би по съвместителство да е взел и Министерство на енергетиката? Ама какво ли се учудвам, щом социоложката Румяна Бъчварова, освен коалиционната политика и държавната администрация, взема МВР-то, що Калфин да не вземе и енергетиката?

 7. Калфата е пратен там да вземе разрешение за смяната на Писаната и Лазаров. Иначе какво му разбира неговата замъглена от любов към Русия тиква от газ и газови доставки.

 8. Пък президента на Азърбайджан направо му взеха акъла.Боко такива глупости наговори пред човека за ченгета, зависимости, шлифери, че този се чудеше , къде е попаднал.Май реши,че е на посещение в лудницата.И най-интересното е, че докато го канят да договарят доставка на газ от Азърбайджан, калфин е на килимчето в Москва, да моли за ЮП.Как не ги е срам – вземаме най-скъпия газ , че им се и моли на колене.Де гиди гьостерица, де.А и най-големите ченгеджийски номера, ги прави Тиквоча, ама май този път не му се получи и крещи в несвяст три дена.Отказа и специализирана прокуратура, която да разследва корупцията по високите етажи на властта – т.е.,да види кой държи шлифера на мафията.

 9. Дани и Аз това кавам: Де гиди гьостерица, де. 🙂
  Време е всеки Българин да Схване, че кражбите и безчестието, помагат само на крадците и разбойниците. Какво ще оставим след себе си ? Имаме един живот и да го профукаме в кражби и безчестие ? По-добре да не сме живи !

 10. Какво прави Калфин в Москва.Какво общо има той с газовите доставки.Подготвен ли е да води разговори по тези въпроси или отива да се кланяме на Москва и пращаме най верният от Правителството човек.Просто е срамно.
  *Срам ме е от вас* -имаше такъв лозунг.

 11. Към roskou
  rosenu@abv.bg
  87.126.5.203

  Когато някой изрод заплаши децата ми ( а напоследък подобни заплахи зачестиха), животинската същност на заплашващия подлежи не само на изобличаване, но и на преследване.

 12. До roskou, с цялата ми погнуса:

  Ами не те виждам… понеже Иво Инджев е поел грижа и за нашите деца.

  Няма да ти стигне отровата за толкова много дечица… Гнусно Мизерно ИЗЧАДИЕ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.