Руски окупатор се гаври с жертвите на съветско-руските окупации

Клуб Z публикува текста на видеоклип със съветска шовинистична пропаганда, в която анонимен, но представителен за днешната руска шовиинистична истерия автор, се гаври с жертвите на руско-съветския окупационен нагон, изнасилвал десетки народи през вековете.
Текстът, който събирал големи симпатии в Русия, си заслужава репликата в ivo.bg-най-напред с конкретни отговори на конкретни лъжи, а накрая и от българска гледна точка.
Ето какво съдържа най-новият „шедьовър” на пропагандата, прославяща руския агресивен шовинизъм:

“Здравейте! Аз съм руски окупатор. Това е моята професия. Така се стекоха нещата исторически.”

Аз окупирах Сибир. Сега там добиват петрол, газ, алуминий и още сума ти полезни неща. Сега там има градове, в които се извисяват многоетажни къщи,  има детски градини, топла вода и болници. Сега там не може да бъде продадена жена за връзка кожи от самур, както е било преди руснаците.

Отговор на гордостта от днешната сибирска мизерия, ivo.bg: Ако разработването на Сибир беше довело до стандарт на живот, поне малко близък до западния, българите щяха да емигрират след колабирането на социалистическия „рай” в съветска България в Сибир, а не в Канада.

Аз окупирах Прибалтика. И застроих със заводи и електроцентрали нейните села. Прибалтика произвеждаше висококачествени радиотехника и автомобили, славеше се със своите парфюми и балсами. Помолиха ме да си тръгна оттам. Сега там добиват само шпроти, а част от населението чисти тоалетните чинии в Европа.

Отговор на лъжата за балтийската бедност от ivo.bg: В интервю за агенция Блумбърг, цитирано от сайта Клуб Z днес, естонският президент Томас Хендрик Илвес опровергава : … бариера на Естония срещу руската агресия е относителното икономическо благополучие на страната. За последните 20 години брутният вътрешен продукт на глава от населението нарасна шест пъти, примерно до 18 000 долара. (В Украйна БВП нарасна само три пъти до 3000 долара.) Затова Илвес е убеден – и моите ( на интервюиращия руски журналист- бел. авт.) разговори с рускоезични граждани в Талин го потвърждават – че руснаците няма да станат пета колона на Путин, ако той се опитва да предизвика бунт, както направи в Източна Украйна. Като цитира неотдавнашното подигравателно изказване на Путин, че украинската армия губи срещу “довчерашни миньори и трактористи”, Илвес каза: “Миньорите в Донбас печелеха по 150 евро месечно. Миньорите в Естония, в региона, където по-голямата част от населението са руснаци, печелят от 1800 до 2000 евро месечно и такива пари те никога няма да спечелят, ако тези територии станат част от Майка Русия.”

Аз окупирах Централна Азия. В голите степи построих заводи, канали, космодруми, болници и стадиони. Там строяха космически ракети и самолети, развиваха промишлеността, отглеждаха пшеница и памук за цялата страна. Помолиха ме да си тръгна оттам. Сега там развиват американски кредити и отглеждат коноп, а част от населението замина да работи по строежите на бившите окупатори.

Отговор на наглостта за азиатския просперитет в рамките на СССР: Ако има нарицателно за невероятен икономически просперитет, постигнат за рекордно кратко време в наши дни, това е скокът в бъдещето, осъществен от т.н. „азиатски тигри”. Става дума Южна Корея, Тайван, Сингапур и др. -за Япония, а напоследък и за Китай, възприел пазарната икономика като противовес на стария съветски модел на „плановото стопанство”, да не говорим. Тези тигри обаче не се въдеха в СССР, а постигнаха изумителното си развитие противно на всичко онова, което беше комунизма : благодарение на свободното предприемачество, свързано със свободния свят. На техния фон построеното от СССР в Азия е жалка картинка. Бягството от нея на милиони русифицирани азиатци в петролното шейхство на крал Путин е последица именно от „съветския просперитет” в съветските азиатски колонии. А защо няма европейци, включително от осмиваната днес в Русия бедна България, желаещи да работят и да се заселят в Русия, това е въпрос, на който окупаторът няма как да отговори.

Аз окупирах Украйна. Заедно с украинците строях самолетни двигатели, кораби, танкове и автомобили ( като „Запорожец”, колата – шампион по подигравки сред нещастните потребители от съветския лагер- бел. ivo.bg). Помолиха ме да си тръгна оттам. Сега там разрушават всичко, което е останало от окупатора. При това там не строят нищо ново освен безкрайни майдани и диктатура.

Отговор на цинизма по отношение на Украйна: И в други окупирани земи съветският окупатор е оставил кървави следи, но точно на Украйна да се натяква, че не цени руското наследство, при 6 до 9 милиона съзнателно унищожени с глад от руските болшевики украинци по време на гладомора 1932-33 г., е цинична наглост, която надхвърля по мащаби дори територията огромната Русия.

Да, аз съм окупатор. И ми омръзна да се извинявам за това. Аз съм окупатор по унаследено право. Аз съм агресор и кръвожаден изрод. Бойте се!

Аз съм този, който изтърпя зверствата на полските нашественици по време на Смутата. (Така се нарича периодът на шведско-полската интервенция в Русия през 1609-1618 г. – б.р.) Но как завърши тяхната интервенция?

Аз съм този, който подпали Москва, за да не я предаде на Наполеон. Но как свърши Наполеон?

Аз съм този, който беше в окопите край Волоколамск и му беше ясно, че нацистите няма да бъдат спрени. Къде са сега тези нацисти? Къде е проклетият им Хитлер?

При мен у дома идваха всички, които не ги мързеше. Турци, англичани, поляци, немци, фрацузи… Земята стигна за всички – по 2,5 метра на човек. (Става дума за площ от 2,5 квадратни метра, стигаща за погребението на един човек – б.р.).

 

Разберете, не ми трябва лицемерната ви свобода. Не ми трябва гнилата ви демокрация. Чуждо ми е всичко, което наричате “западни ценности”. Аз имам други интереси. Учтиво ви предупреждавам за последен път – не се навирайте. (Тук е повече от явна асоциацията с “учтивите хора”, както бяха наречени руските войници без опознавателни знаци, нахлули в Крим още преди референдума за отцепване от Украйна – б.р.).

Аз строя мира. Аз обичам мира. Но мога да воювам по-добре от всички.

С уважение,

Руският окупатор”

На арогантната руска пропаганда може да бъде отговорено и с пример от България- не само от 19-ти век, когато Русия налага на българите „Окупационен фонд”, с които българите да си платят за окупацията ( защото Русия не е имала ни най-малко намерение да освобождава от себе си завзетите от Турция български земи). Сумата, поискана от руските окупатори ( репарации, наложени на победен народ) се равнява на 53 тона злато. Тя обаче така и не е била изплатена докрай поради болшевишката революция, която отменя всички международни договори на руската монархия. Докато за съветската окупация българите си плащат до стотинка, както читателят може да види от откъс от книгата ми „Течна дружба 3”, по-долу.

 

«Съветска окупация на България датира от 8.09.1944 до 15.12.1947г. Пропагандата обаче ражда мита за освобождаване и спасяване на България от СССР …чрез окупацията й.

Подробностите са описани в книгата “Третата нацационална катастрофа” на Веселин Ангелов ( 2005г.)

Сталин установява диктатура на Петата колона, крепена от Червената армия. Тя подписва на 28.10.1944г. Съглашение за примирие, според което България се задължава да плати на СССР, както следва:

– по чл. 3 -33 милиона златни швейцарски франка на новата ни “освободителка”;

– по чл. 9 -още 52 милиона златни франка;

– по чл. 15 и член 16 -1 милиард швейцарски франка;

– плюс изгребаните до шушка златни запаси от БНБ;

– плюс ограбеното неизчислимо количество народно богатство, защото сме били победена страна във войната, макар че не е имало нито един български войник на фронта срещу СССР и макар че България е дала над 30 000 убити млади български мъже и над 50 000 ранени и осакатени в т.нар. Отечествена война – грешна формулировка на най-ненужната война, която е водила България в своята история.

Изцяло по настояване на СССР победителите не признават България за съвоюваща. Родината на фашизма Италия, (която воюва с всички, включително и със СССР) е обявена на Парижката мирна конференция през 1947 г. за съвоюваща, но не и България. Така се отрича приносът на българската армия, макар и подчинена на 3-ти украински фронт. СССР черпи свои имперски изгоди от статута на България на победена, окупирана държава. Затова го поддържа. Затова и взема много трофеи от Българска територия. Изнася ги с влакове. Краде тонове български архиви, и ги третира и до днес като трофейни документи. Последователна е политиката на СССР и Русия да лишава българските историци от достъп до откраднатите от България в условията на окупация документи. Така се дава простор на фалшификация и манипулация на българската история от русофилите.

ЦЕНАТА НАСЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ

Тя е 133 280 719 447 лв. В нея влизат над 63,2 млрд. лв. разходи на България при участието й във войната срещу Германия; 30 млрд. разходи по изпълнение на примирието; определените косвени щети в размер на над 27 млрд. лв.; разходи за обезщетения, пенсии и еднократни помощи – 10,9 млрд. лв.

Целият национален доход на България през 1945 г. е 141,8 млрд. лв., а по отношение на редовния бюджет сумата надхвърля 3 пъти приходната му част от 43 млрд. лв. Като най-разорително за българското стопанство е изпълнението на финансово-икономическите задължения, произтичащи от чл. 15 на Съглашението. То задължава българското правителство да предоставя парични средства, огромни количества храни, стоки, въоръжение, извършването на ремонти и използването на материали за тях и услуги за Съветското главно командване.До края на октомври 1945 г. те възлизат на над 26,1 млрд. лв.

Според последния подробен доклад на БНБ от май 1947 г. само по този член от Съглашението разходите на страната възлизат на огромната сума от 35, 9 млрд. лв. Заедно с разходите по останалите точки от договора сумата нараства на 38,9 млрд. лв.

Финансовата криза, която е обхванала България, продължава и след приключването на войната. През 1946 г. държавния бюджет не се изпълнява. Приходите достигат до 39 млрд. лв., а разходите са 65 млрд. лв. Заради огромните разходи, свързани с войната и изпълнение на Съглашението за примирие, рязко намаляват и капиталните вложения в производствения сектор, което предизвиква дълбока икономическа криза.

От 46,8 млрд. лв. През 1944 г., реалният национален доход през 1945 г. достига едва до 26 млрд. лв. Кризата в българското стопанство и международната изолация се отразяват тежко и на външнотърговските операции. През 1945 г. страната реализира една 1/3 от обема на българската външна търговия. В сравнение с 1939 г. вносът достига 20 %, а износът – 40%.

Съюзната контролна комисия, с преобладаващо съветско участие, създадена за изпълнение на Съглашението по примирието, не прави никакви отстъпки и облекчения по отношение на разходите на страната за издръжка на съветските войски.

За да избегне очертаващия се срив на държавните финанси, предизвикани от огромните разходи, правителството прибягва до драстични мерки, които нито едно управление дотогава в България не е провеждало. Предприема се ход за ограничаване на банковото обращение. Операцията се извършва от 1 до 16.03. 1947 г.В резултат на нея в банките насилствено са събрани голяма част от паричните наличности на населението, извадени са от употреба старите съкровищни бонове, които преди това поради значителния си обем са използвани като платежно средство и силно е ограничена банкнотната маса в обращение.

За мащабите на извършеното ликвидиране на паричните ресурси говорят данните на БНБ. Преди обмяната в обращение е имало 39 млрд. лв. В банкноти и 31 млрд. в съкровищни бонове. От общо 70 млрд. лв. От населението, държавните и частните предприятия са иззети 69 млрд. лв. След обмяната цялото парично обращение е сведено до 21 млрд. лв.

Тежестите на обмяната остават за сметка основно на обикновените граждани, като само от тях принудително са събрани 49,5 млрд. лв. Създаването на условия за стабилизиране на финансите е платено с цената на жестоко ограбване на спестяванията на населението и рязкото свиване на покупателната му способност.

Политическата и социалната цена, която българският народ плаща по време на съветската окупация – убийствата без съд и присъди след 9.09. 1944 г., т. нар. Народен съд, с който е ликвидиран елитът на нацията, създаването на лагерната система по съветски образец, изселванията на няколко хиляди семейства, скалъпени съдебни процеси са елементи от националната катастрофа, причинена на България от съветските колонизатори.

 

Разходи за издръжка на чужди армии в България (1941-1947)

 

 1. Германската армия на българска територия, без да окупира България, от 1.03.1941- 6.09.1944г. , за 3 години и 6 месеца – 3 656 852 000 лева;
 2. Съветска армия – истинска окупация на България:

а/ от 8.09.1944 до юли 1945 – 24 732 507 596 лв.;

б/ от 8.09.1944 до декември 1947г. 3 години и 4 месеца – 82 000 000 000 лв.”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59 мнения за “Руски окупатор се гаври с жертвите на съветско-руските окупации”

 1. Не ми се мисли какво ще дойде след Путин в Русия.Този озверел и оскотел народ/по лошо от орда/насъскван срещу целият свят мисля,че може да предизвика и апокалипсис в своята безизходица.Лошото е, че географски сме близо,Трябва да се пише,говори,да се издават книги за отношенията България- Русия та белким нашите безмозъчни същества се ограмотят.
  В момента чета книгата на Георги Боздуганов *България-военният трофей на СТАЛИН*.Има богата библиографска справка от времето,когато за малко са отворени руските архиви.И после пак затворени.

 2. Запорожеца вярно, че беше обект на подигравки, но беше по лиценз.
  “Гърбавия” беше по лиценз на фиат, другите модели бяха също по лиценз на чужди автомобили.

 3. Подобна хвалба съм виждал само по филмите, когато убиец и изнасилвач се хвали с жертвите си. Само че във филмите е художествена измислица в повечето случаи.

 4. Изплащането на окупационния дълг е още по-фрапиращо на фона на приключването на военните действия, не само срещу Германия, а дори и срещу Япония и изискването от съветска страна да се предоставят пари, стоки и услуги.
  http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubNonPeriodical/PubNPFinancialHistory/PubNPResearch/index.htm
  Трета част, от стр. 17

 5. Аз пък прочетох как т.ж. продал 20 тона злато на руснаците.

  В тази статия (на която не мога да и пусна линка-не знам защо) пише, че в България в края на 80 те години е имало 200 тона злато. А как то намалява до едва 40 тона в 2013??? Може би трябва да отговорят нашите ченгета с маски на “демократи”.
  Ако трябва да пресметнем 160 тона злато са изчезнали безследно (около 8 милиарда лева) плюс натрупан дълг от 16 милиарда . ОБЩО 24 000 000 000. Трябва ли още да ги търпим ?? Докога ? Докато ни вземат и гащите ли ?!

 6. След като окупираха Централна Азия, успяха да затрият цяло море – Аралско море. Никоя друга държава не е постигала нещо толкова значително.

 7. МАРИАНА, никога ЗАЗ не са били произвеждани по лиценз, беше чисто съветска некадърна безсмислица. Да не говорим за ФИАТ, една световна марка. Нещо интересно за приятелите на господин Инджев и читателите в този блог – двигателят на ЗАЗ беше стартер за танков двигател. Помня как почитатели, собствениците на ЗАЗ и малоумните русофили се хвалеха, че автомобилът е с танков двигател. Горките глупаци!

 8. Истинска реплика на руски терорист, отишъл да убива украинци в Украйна:

  “Всяка страна, за която е провята макар и капка руска кръв, трябва да бъде в състава на Русия.”

  За вас лъжа – за мене истина. Опичайте си ума.

 9. Простете, извън темата е: заглавие от днес: “Първанов остава лидер, АБВ отложи оставката му”

  FOREVER AMBER в предсказуемия й цирк.

 10. @МАРИАНА
  ЗАЗ 968, или този който масово се караше у нас през 80те е изцяло копиран без да се плаща каквото и да било. Дизайна на купето е копиран от немската фирма NSU модела е Prinz. Двигателя ако не се лъжа е копиран от фолксваген (на ЗАЗа е V с въздушно охлаждане, на NSU е редови с водно охлаждане). И ако НСУ-то е красиво и пъргаво автомобилче с прекрасен интериор то ЗАЗа е грозен дъргел.убеден съм също че никой нищо не е плащал на Фиат за по-ранния модел които е копие на Фиат 500.

 11. Приета е оставката и гоце е на длъжност, но в оставка издумал, че ако бъде номиниран за лидер на АБВ, ще приеме отново.
  Гоце е неродена мома щекотлив парадокс; прераждан много пъти преди изобщо да бъде роден, още не е роден, само знаем на кого е мома. и всичко това се случва в реално политическо омъгьосано време.

 12. Такава истерична пропаганда може да се роди и приеме само в мужикланд.Тази сган така ще гние и гладува с песен на уста.Техен избор.Стига да не побеснеят съвсем.(нали чухте,че си искат “Аляска”?!) А СССР ни крадеше до последния си ден.Пример:едно лицензионно изделие,което произвеждахме за техни нужди ни струваше над 2000$.ссср ни го плащаха по 800.Остатъкът се дотираше от българската държава..Така потъваха милиарди български левове,докато луканов обяви третия фалит.Иво,статията е знаменита.Даваите масовост,за да държим очите на ИСТИНАТА отворени пред дивите и злобни инсинуации ,а,ла Кеворкян,Волгин,Сидеров и вся осталная сволач.

 13. Не е много по темата,но не мога да се въздържа за коментар.чета в момента.
  Приятелката на Немцов,която вече е в КИЕВ била смъртно заплашвана и подала оплакване до Гл. прокурор на Украина.От кого е заплашвана.Кой е знаел,че двамата с Немцов ще минат точно по този път в този час,че там да има снегорин,стълба, коли и да чака убиец.Ако беше пред жилището му то е ясно.И как така по нея няма драскотина.Много бързо се ориентира не към минувачи или коли,а към снегорина,който не се знае какво рине.
  Нещо,което не можеш да си го купиш с пари,можеш да си го купиш с много,много пари.Дано не съм права.

 14. Към Диване
  Вероятно си прочел статията в Блиц, или препечатката и в друг сайт
  http://www.blitz.bg/article/17369
  Няма как България да натрупа 200 тона златни резерви. Най-малкото поради факта, че през 60-те и, още по-важно, през 77-78г тя изпада в криза. А да купува по 10 тона злато годишно едва ли е по силите на БНБ. При цена ок. $400 за унция през 1990 година това означава държавата да има златни резерви от 2.4млрд щ.д. А това означава целият валутен резерв. Както знаем, през април 1990г. Луканов обяви мораториум на изплащането на външния дълг, а валутните резерви спаднаха до 200млн. щ.д. при падането му.

 15. Д.С. И Аз не мога да се сдържа! Как си позволяваш ???

 16. Преди няколко дни ми се “наложи” да уточнявам етимологията на “пиндос”.
  Ровичкайки се в нета попаднах на руски сайт в който никога повече, при никакви обстоятелства не бих влязал. И все пак, любопитството ми надделя и се зачетох във форума под информативната статия. С едно-единствено изключение, останалите десетки потребители бяха “настоящие руски патриоти”. Примитивна злоба, посредственост на разсъжденията, заклинания, идеологеми, мантри, щампи, фолклор от агенция ЕЖК. Най-много овации събра “конгениалната” мисла: “Русия, половината планета я мрази, другата се страхува”.
  Отидох да взема душ. Слава Богу у нас върви в пакет с тоалетната.
  Отврат! Отврат! Отврат!

 17. Дълбок поклон за великолепната статия! Това трябва да влезе в учебниците по история на България.Крайно време е да се знае истината за най-новата ни история. Аман от родоотстъпници и платени или заблудени лакеи.

 18. “Великите” съветски автомобили бяха до една по лиценз или крадени. Офицерите на ГРУ, дегизирани като дипломати, освен с вербовка на агенти на влияние, шпиони, събиране на военна информация имаха за задача и да крадат икономически разработки.

  За “шампиона на подигравките” ЗАЗ – гърбавият е от “Фиат” 500, ЗАЗ 968 е NSU (цяла кола е открадната от агентите на ГРУ, качена на влак като “дипломатически багаж” и после копирана до болтовете. А моделът “Таврия” беше еклектика от няколко концептуални автомобила на 70-те, които обаче съветската автотехническа мисъл не можа да реализира;

  “Москвич” – започва със сглобяване на камионетки “Форд”; пътническите версии са откаднат “Опел” (цялата поточна линия е завлечена в маймунарника след 1945 г.; моделът 2141 “Алеко” е краден от френската “Симка 1308”. Краден некадърно, естествено;

  ВАЗ – лиценз на модела ФИАТ 124, който след ред “подобрения” започват да наричат “Фиат, сглобен на тъмно”.

  ГАЗ/ЗИС/ЗИЛ – това е серията на “членовозите”, която по подразбиране би следвало да е върхът на съветското автоинженерство. Тук масово е крадено от “Пакард”, “Шевролет”, “Форд” и дори “Линкълн”. Но безпомощността на съветската инженерия (която иначе строи добри танкове и гаубици) е потресаваща – напр. ГАЗ 13 “Чайка”, най-популярният “членовоз”, при 5526 см3 двигател успява да постигне едва 190 к.с. и 155 км/ч максимална скорост, докато оригиналът “Пакард ГТ” 1957 г. има 255 к.с. и 195 км/ч при 4950 см3 (пак 8 цилиндъра). Да не говорим, че “Чайката” гори почти 30 л/100 км, докато “Пакардът” се вмества в скромните 16 л/100 км.

  Ясно е защо дори синчагите на съветската номенклатура предпочитаха “Кадилак”, “Мерцедес” или “Волво” пред родното им производство. По същата причина, поради която никой не ще да емигрира в Сибир (нека, прочее, го запазим за волен сидоров и шайката му).

 19. ДИВАНЕ,
  Пак не си в час.Златото Т.Ж го е изнесъл през 80-те год.Сам го призна.Изпратено било на съхранение.Чети материалите по делото на Т.Ж.Тогава имаше много публикации,но теб тези неща не те интересуват.Чети материалите по делото на Т.Ж.Попитай и банкови експерти от това време.Даже имаше публикации че златото е изнесено без нужните документи.

 20. ПП
  -РРЕЗ 60-ГОДИНИ/ВМЕСТО 80/ И НЕ 200 ТОНА А ,64 ТОНА.ЩО СЕ КАСАЕ ЗА ЗЛАТОТО И УРАНА ПРОИЗВЕЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ ТЕ ЗАМИНАВАХА ДИРЕКТНО ЗА СССР.

 21. Бая жени изпищяха от “освободителите” в Берлин и къде ли не, но пък очите им бяха топли, човешки..

 22. ППП
  ГОРУБСО беше с съвместното предприятие чрез него се изнасяше.

 23. ЗИС5 (зис пять) поставил рекорд!

  СОФИЯ – ВАРНА – без основен ремонт!

 24. Аз строя мира. Аз обичам мира. Но мога да воювам по-добре от всички. ——————- То и за това че обичаш мира, са пропищели всички съседни народ на империята на злото, и са вдигнали ръце от мирът ви, и за това не искат да имат нищо общо с мирът ви. Мръсни, черни неблагодарници. Те им строят мира, а те бягат от него, но инак си бил за мира. Вижда се колко добре воюваш другарю безмозъчен убиецо, изпаднал в злобна истерия, опитващ се да покаже колко не го било интересувало за другите, а постоянно им се натрапваш, казват ти хората че не си желан, ти твърдиш че си обожаван. Всичко на обратно го говориш. На черно твърдиш че е бяло, а на бялото че е черно. В Чечения с интриги овладяхте ситуацията, а не с воюване. В Украйна със меркеловото и оландово предателство принудихте украинците да се откажат от седем процента украинска земя. Пращате наемници и убийци навсякъде, но инак не ви били трябвали ценностите им. Като не ви трябват, стоите си в руският си рай, и не се навирайте като гъсеници из земите на хората, и да искате нови и нови земи да ги присвоявате към руският си рай, че не всеки път ще сме любезни, че земята ни няма да ви стигне по 2,5 метра на руснак придошъл тук, обсебил чуждата земя. Веднъж вече сте гонени от Добруджа – България, другари любезни и незаинтересовани нашественици, и втори път ще бъдете гонени и изгонени чак до сърцето на звяра който сте се превърнали от много отдавна и изтръгнато. Чака се една грешка да се направи, че да ви е последна в живота ви.

 25. “Перм-36” – единственият по рода си музей в Русия, разказващ тъжната история на политическите репресии в Съветския съюз отива в историята. Тази новина бе пропусната от руските информационни агенции, но отразена от западните. Само в интернет може да се открие информацията, че след 20 години на съществуване се разпуска неправителствената организация “Перм-36”, основателка на единствения по рода си в Русия музей на политическите репресии в бившия Съветския съюз.

  Организацията е останала без правата си над имота, след като е загубила дело срещу регионалното министерство на културата, а преговорите с местните власти в Перм за запазването на музея са се провалили, съобщи Виктор Шмиров, директор на музея пред АП.

  Шефът на московското бюро на фондация “Хайнрих Бьол” Йенс Зигерт изобщо не е изненадан. “Още през миналата година имаше атаки от управата в Перм срещу музея”. Музеят на политическите репресии “Перм-36” работи от 1996 г. на площадката на бившия наказателен лагер за политически затворници. Той се намира на 1100 километра източно от Москва. Създателите на музея са успели да възстановят част от бараките, наблюдателните кули и стените с бодлива тел.

  Лагерът “Перм-36” е играл съществена роля в зловещата система “Гулаг” от наказателни и трудови лагери в бившия Съветски съюз, погубили милиони хора. Неговата история започва през 1946 г. по времето на Сталин. Едни от най-известните обитатели на лагера са правозащитниците Сергей Ковальов и Натан Шарански. Но най-именитият затворник е украинският поет и преводач Васил Стус, предложен от Хайнрих Бьол за литературната Нобелова награда.

 26. Добре, постарах се да намеря нещо друго. Разследването е на Христо Христов, автор на книгата “Тайните фалити на комунизма”. Обявен е за европеейски гражданин на годината. По-долу в линка има и снимки на оригинални документи.

  (линка е от desebg точка ком – обаче пак не мина :). явно има проблем, защото някои линкове минават през филтъра на блога а други не)

  Там може да прочетем обръщения от типа, “Скъпи Другарю Хрусчов”, които говорят предостатъчно за гъзосмукането на бай тоша и другите червени сересеми в България.
  А за това, колко злато е имало в България 89 година, не мога да кажа нищо повече освен, че България няма нужда да го купува. Д.С., карай се с тези журналисти, които пишат, че сме имали 200 тона. Истината е че си имаме достатъчно в планините. И в момента Дънди Прешъс – “Челопеч Майнинг” си го точи с Държавно разрешение. Никой не ги е спрял нали ? Нито ББ, нито РБ, нито който и да е. Интересното е че Атака, която е проруска най-много крещи, че е неизгодно за България но едно е да крещиш (за да събираш лековерни фенове), друго е да свършиш някаква работа. Апелирам към РБ, да изнесат подробен (достоверен) доклад за точните данни за добитото злато в Челопеч. Както и за движението на златните резерви от 44 до 2014 година. По делата ще ги познаем не по приказките. Мисля, че след като се иска от нас да плащаме милиарди евра дългове, имаме пълното право да знаем, какво става в Българската Хазна!

 27. Водкаджийте са си насилници по природа, но затова пък си имат ‘Широка страна моя…’ и се борят за това тя да става все по ‘широкаja’. Няма по-долно племе от руското, поне в нашата планетна система!

 28. Някой беше казал за какво е НАТО на САЩ и ЕС, когато има такова мощно оръжие като ‘загриженост.’ Човекът е напълно прав, пък запъртъци като БГ да си правят сметката ще дойде ли НАТО да ги защити от вежливи зелени човечета. Бас държа, НАТО ще изпрати своето най-мощно оръжие – ‘загрижеността’ и вежливите хорица ще избухнат в бяг (пардон в смях). Днес САЩ са съобщили на Украйна че няма да обучават нейната армия както й бяха обещали. Те така Англия и САЩ и дадоха на Украйна гаранция на суверенитета, като си сложиха подписа под Будапещенското споразумение, но тези обещания така и си останаха на хартия. Така и нашите съюзници в НАТО ни дават ‘сериозни’ надежди че няма да използват нищо по-мощно от загрижеността при появата на руски танкове в БГ.

 29. Безпощаден текст и чудесни коментари! Мога само да вметна една бележка по повод лъготенето на окупатора за “ощастливената” от смрадливия му ботуш Прибалтика. През междувоенния период и трите балтийски страни + изтръгналата се от ботуша Финландия- процъфтяват икономически и културно. Вярно е, че ги управляват меки авторитаризми и корпоративизми, но така е почти навсякъде в Европа с изключение на Великобритания, Чехословакия и скандинавските монархии. Който е виждал изграденото в Латвия, Литва и Естония от това време, знае за какво говоря. Литва под управлението на “фашиста” Антанас Сметона (интелектуалец от най-висока класа) е пръв износител на бекон и масло в Европа, конкурирайки се с Дания, а по износ на яйца- с България. Политехниката в Рига е един от водещите европейски центрове в техническата мисъл- има и завършили българи там. Познавах един от тях със съпруга естонка. Отдавна са покойници, но той е разказвал, че в Рига дори немските студенти са идвали да следват заради високото нива на обучението. Също така и Естония по нищо не се различавала като стандарт и развитие от Финландия и Дания. Докато нахълтали да предложат “братската си помощ” източните варвари. Какво е последвало- вижте главата за Прибалтика в “Черна книга на комунизма”.

 30. ДИВАНЕ
  Христо Христов е един перфектен журналист.Убедила съм се ,че неговите разследвания се позовават на автентични документи.Колко злато сме имали не знам,но знам,че през 1939 г. българският лев е имал златно покритие признато от банките по света.Книгата на Хр.Хр, не ми е под ръка,но знам със сигурност,че през 60-те години златото е закарано в Москва,под претекс,че нямаме надеждни хранилища за него.Дали това е станало заедно с молбата до СССР да станем 16 република не знам.
  Знам,че злато се добива много трудно/не случайно,а промишлено.Трябва много техника,капитали,изградени инсталации за отделяне на златото,рекултивиране на почвата.Рентабилно е само при доказани богати залежи.
  Турция е на 15 -то място в света по добив на злато.Била съм на екскурзия в Турция и са ни водели в близост до златна мина.Между Истанбул и Измир.Планини от отработена пръст.Много техника.Веднага рекултивация и садене на дървета.Химикали и много вода.Специалистите ни казаха,че само при висок добив се оправдават вложените средства.Не вярвай 1 към едно на атакистите.Те са толкова неграмотни,че нямам думи.Това не пречи да се проверяват концесиите,които сме дали за добив на злато,от специалисти и финансисти.Смятам,че това се прави и е залегнало в договорите за концесия.

 31. Диване,
  Повечето статии по този въпрос се базират на изследванията на Христо Христов. Но, ако забелязваш, там няма и ред за наличието на 200 тона злато в резерва към 1990 година. Появява се незнайно как.
  Трябва малко по-критично четене.
  Какво значи златни залежи???
  Златен резерв е наличието на физическо злато в трезора на съответната ЦБ. Трябва да отговаря на определени параметри, за да бъде търгуемо/ликвидно. НРБ периодично изпада във финансови кризи, на всеки десетина години.
  Ще го кажа и така. Нито мащабите на България, нито тези на БНБ предполагат наличието на златен резерв от 200 тона. Като икономика, като парично обращение. Никога!

 32. Има някои подробности от историята които са неллицеприятни. Кой подпали Втората световна война – добре е да се прочетат книгите на Виктор Суворов- “Ледоразбивача”,……”Денят М”…….а за това,кой стои зад руския болшевизъм-трябва да се прочèте последната книга на Александър Солженицин.

 33. МАРШ

  Хочу я стать совсем слепым
  И торговаться ночью с пылью.
  Пусть не подвержен я насилью,
  И мне не чужд порочный дым.
  Я покоряю города
  Истошным воплем идиота,
  Мне нравится моя работа.
  Гори, гори, моя звезда!

  А. Гуницкий

 34. Елементарно, глупаво и доста просташко – типично по руски!

  Защо нито един от окупираните народи не пожела да остане в този “рай” след разпада на СССР?

  Защо и днес всеки руснак, който има възможност (за жалост само около 10%, останалите, както винаги е било в Русия, са закрепостени) гледа да издрапа на запад?

  А,”авторе”?

 35. Западняците в лицето на пишман лидерите си се офлянкват. Едва ли някой сериозно тук би го оспорил. За сметка на това, изгледите за ренесанс на рашистко-мандаринската “дружба” са повече от мизерни. Близка работи в клон на Дойче банк в Сингапур. Предупредили са ги, когато имат вземане-даване с рушняци и китайци въпросът за комисионите на преговарящите да се обсъжда само в аспект колкото свалят, все е кяр. Обикновено не им се получава. Специално, китайските другари ако не извлекат максимална за себе си полза от бизнеса одма търсят следващите “балъци”. С две думи, джуджи 1, освен да продължи с джобният тенис, няма избор. Нали на мурзилките при първоначалното налагане на санкициите им бяха раздали за алфа и омега точно тази опорна точка.

  http://www.gazeta.ru/business/2015/03/05/6440977.shtml

 36. Стамбо, тези страни се оказаха силно резистентни по отношение на абразивната варварщина от изток. Вижте университетите им. Та ако днес трябва да избирам къде да уча – едно от местата ще бъде университета в Тарту.

 37. Имаше новина преди две седмици, че като профилактична мярка срещу ‘руското освобождение’, Литва връща временно задължителната военна служба, която ще трае 9 месеца.
  Снимката от Ivan Konstantinov – на децата с оръжие ме същиса. Как ли са пропуснали бутилки водка, медали за освобождение и лилипоп с главата на путин.

 38. Драги everyone else,

  Рядко свободна територия на интелекта и духа беше Тартуският университет дори през сесесерско време. Даже бях научил на естонски (невъзможен език!) как се казва- “Тарту Уликьооли” Съдбата реши да го видя преди 3 години, не ми се тръгваше… А негови възпитаници за почти всички естонски министри. И КАК ЛИЧИ НА СТРАНАТА ИМ, ЧЕ ТЕ Я УПРАВЛЯВАТ, А НЕ ПОЛУГРАМОТНИ ЧУТУРИ И ИЗДЪНКИ НА ЧЕРВЕНИ КХМЕРИ!Свободни хора, приятелю, свободни хора!…
  Ето го днес.
  http://www.ut.ee/et

 39. “Сега там развиват американски кредити и отглеждат коноп…”
  В оригинала е конопля – става дума за cannabis (див коноп). Тук правят аналогия с Афганистан, където процъфтя производството на мак за опиум.

 40. Още малко фактология за причините, поради които балтийските народи трябва да се разтапят от благодарности пред вонящите сапоги и шмайзера на альошката- автор на коментираната помия…
  Първо вижте как реагира Президентът на Естония:
  http://charter97.org/ru/news/2013/3/26/67084/

  http://www.lituanus.org/1986/86_4_04.htm

  http://estonia.eu/about-estonia/history/soviet-deportations-from-estonia-in-1940s.html

 41. Алкохола прави прекъсване връзката на духа с тялото. Оттам, превръщане на човека в зомби. Вечно пияната пуска паплач е срам за Хомо Сапиенс.

 42. Тази поредна дебелашка диващина на хибридната война на павианите срещу (вече) целия свят наистина е изумителна с наглостта си. Пропуснали са да отбележат как “освободиха” Полша от около 25,000 офицери и цивилни – адвокати, инженери, свещеници, лекари, учители, въобще елита на нацията.

  “СТАМБО”, подкрепям Ви напълно относно университета на Тарту, един от най-старите в Европа (1632 г). Извън всяко съмнение хората, които го завършват, влизат по право в световния интелектуален елит, и сравнение не може да става с нашите възпитаници на ПУЦ, АОНСУ и разни вечерни партийни университети. И държи нивото си, за разлика от разни Оксфорди, Кембриджи и др.

  Относно златото на България – първият голям грабеж е още на 11.09.1944, когато пред БНБ се подрежда огромна колона от камиони ЗИС-5 и автоматчици на НКВД. Трезорите са “освободени” до шушка. Дори архивите са освободени от всичките документи колко точно злато на кюлчета и как е изнесено от “освободителите”. Има известни обосновани предположения, че колоната е пътувала до царската гара Казичене, оттам частично през Варна със съветски военен кораб, частично по суша през Румъния и Украйна. Същият ден ЦЕЛИЯТ български ж.п. състав, работещ на Казичене, е подменен с нови хора, старите служители, от началника, до стрелочника, просто изчезват.

  Вторият грабеж е през 1963 г. (ако се не лъжа), когато Яшар Замфиркьов-Янко, подписващ се и като Тодор Живков, дава 20 т. българско злато на “съхранение” в СССР. Още ни го “съхраняват”. Документи за транзакцията няма нито в БНБ, нито в Министерство на финансите.

  Имаше данни и за трети голям грабеж, по времето на о Бозе отстреляния Андрей Карлович, но за него – който иска да си подири източници в Нета. Лично аз се отнасям с определено шкарто на данните на БНБ под редакцията на г-н Иван Искров, който прозяпа грабежа на КТБ, като председател на комисията по бюджет и финанси в НС в периода на НДСВ активно работеше за отмяната на банкерската отговорност при отпускане на лоши кредити, а преди това бе един от хората, унищожили/разграбили “Балканбанк”.

  В момента РъБъ има около 40.1 т. злато и е на 49 място в света, пред Словакия, Украйна, Сърбия, Чехия, Унгария, Люксембург или Канада например (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B9_%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2, данни към 1.01.2015)

  Що се отнася до “Дънди Прешъз” – да, точат, защото продажните ни политици им дадоха такава концесия. Но лично аз ги предпочитам пред “Полюс Золото”, “Полиметалл”, “Чукотская ГГК” или коя да е друга павианска златодобивна компания. Концесията на “Дънди” може да се преразгледа, а варварството на вежливите “братушки” е до ггроб. Вече сме го сърбали достатъчно, мерсим от все сърце, както се казваше…

 43. Една от “Западните ценности”е да не се яде човешко месо-нали? И ето този подчовек/ окупаторът- канибал/ казва: “Плюя аз на тези ценности”.
  Това ми прилича на някой копрофил дето претендира, че не яде синьо сирене, понеже му миришело!
  Ето какво пише Радой Ралин за такива персони:
  Не наричай нахал – канибала!
  Той е с етика малко по-друга.
  Та, изяжда и свойта съпруга,
  щом е в името на Идеала.

 44. Аерофлот, това,което казвате е много любопитно. Антон Югов изнася в 1959 година, целия златен резерв на България – 20 тона злато на съхранение при руснаците. Да ни го пазели, защото ние не можем. 🙂 След 10 месеца то вече е продадено принудително, заради някакви си дългове към “братска” Масква?! Обаче вие казвате, че трезора на България е освободен на 11.09.1944. Излиза, че поне няколко пъти по 20 тона са изнесени още тогава. И тогава за какви успехи на социалистическия труд говорим ?? Нашата Братушка ни е обрала до Шушка! Сега има подобна картинка. 4 Милиарда лева са източени от КТБ а Цв.В. се крие при сърбите. Докога руснаците и техните подлоги ще строят в България с наши пари и нашо злато ???

 45. Русия има нужда от врагове. Врагът е едновременно стимул и оправдание за руснаците. За всеки проблем руснаците винят врага си, най-лютите им врагове пикаят по входовете на жилищата им. Руснаците от малки мечтаят за голяма война. Така е, защото да живеят мирно със съседите не се получава, цялата им слава и постижения са свързани само с войни. Крим е оправдание за всичко: за това живеем кофти, заради Първата, Втората, Студената, срещу щатите и целия цивилизован свят. Русия живее от война до война, и с това оправдава нищетата на съществуването си. Цялата история на Русия може да се раздели на три: подготовка за война, самата война и възстановяване след война.

 46. Към Аерофлот
  Тартуският университет от 17 в. не е от най-старите, както пишете. Мислете за Болонския от 1088, Парижкия от началото на 12 век, Оксфордския 11 век, Ягелонския от 14 в. и т.н. Но пък винаги е бил място на интелектуална динамика и потентност. Естония през 50-те и 60-те години има най-проспериращата икономика в рамките на СС и също така най-рахлабения режим. Политически некоректното изкуство цъфти в Талин и Тарту, докато Хрусчов се упражнява в забрани на изложби в Москва. Първият съветски институт по кибернетика е създаден в Естония, първият джаз фестивал (1964) – в Тарту, първият превод на ‘Алхипелаг Гулаг’ е на естонски език и какви ли не формални и неформални интелектуални дебати и кръгове са се случвали именно там, където невъзможността (както Стамбо точно я нарече) на естонския език! играе огромна роля за интелектуалното изхлузване от съветския режим.

 47. към Антонов:
  Много точно казано.
  Както знаем петте смъртни врага на Русия са четирите сезона и капитализма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.