Земетресение в ГЕРБ, регистрирано в Тексас, но не и у нас

 

          Мнозина ще бъдат изненадани да прочетат тук, че от гледна точка на българската политика личността на миналата седмица не е подалият оставка министър на вътрешните работи Веселин Вучков, нито дори Румяна Бъчварова, номинирана неочаквано от премиера Борисов да го замести.
 
          Не за първият път, случайно или не, политическите наблюдатели в България пропускат да доловят есенцията от напарфюмираната ни с фалшиви сензации политическа действителност. Нито е изключение фактът, че други си пъхат чувствителните носове в нашия заден двор и безпогрешно определят диагнозата – в случая тя е остро респираторно възпаление, породено хронична липса на свобода в ГЕРБ.

Оставката на вътрешния министър в България сигнализира, че българското правителство продължава да бъде слабо, разделено и нестабилно. Кабинетът на Бойко Борисов е нестабилен и губи подкрепа. Това се твърди в анализ на базираната в Остин, щата Тексас американска частна разузнавателна агенция “Стратфор”.,цитирано от Клуб Z.

Последната оставка показва, че премиерът Бойко Борисов ще се изправи не само пред правителство на малцинството, но ще се стигне и до разединение в рамките на собствената му партия, смятат анализаторите.

Агенцията припомня, че популярността на ГЕРБ е паднала след изборите. Социологически проучвания показват, че само около 23 процента от избирателите биха подкрепили партията на Бойко Борисов, ако се проведат отново избори.

Правителството на Борисов е слабо и разделено. То ще намали своите външнополитически амбиции, защото неговото ръководство ще бъде принудено да съсредоточи вниманието си върху преодоляването на вътрешни предизвикателства, смятат от “Стратфор”.

Вътрешните проблеми в българската сложна политическа обстановка вероятно няма да се променят – това е цялостната политическа позиция по важни въпроси, като например по-тясно сътрудничество с НАТО или енергийна диверсификация. Но слабо и разделено правителството в София вероятно ще бъде ограничено в преследване на амбициозните цели на външната политика. Западните правителства се намесиха в София, за да си гарантират, че България, която е страна силно зависима от Русия за енергия, ще остане верен съюзник на западните енергийни планове. Но, в страна, която е имала избори три пъти през последните две години, политическата нестабилност ще ограничи способността, която пречи на правителството да си сътрудничи със Запада по ключови въпроси за енергетиката и сигурността, смятат анализаторите.

          Да проследим част от събитията от изминалата седмица като във филм, в който следователят се връща отново към доказателствата от мястото на престъплението за улики, които се изплъзват при първия оглед на терена.
Открояващото се ключово събитие беше оставката на министър Вучков на 4 март. Ден по-късно не друг ,а вицепремиерът Бъчварова се присъедини внимателно, но достатъчно ясно към коалиционните партньори, които публично изразиха несъгласие с позицията на Борисов чрез ласкавите си оценки за министъра в оставка. Тя похвали от телевизионния екран честността на Вучков и препоръча на неговото място да бъде назначен негов двойник (човек с профила на Вучков, както се изрази тя).
          Буквално часове по-късно Борисов изненада дори властелина на партийните структури през изминалите години Цветан Цветанов с изявление от парламентарната трибуна, от която номинира за нов министър на вътрешните работи точно Бъчварова – човек с профила на Вучков(?), т.е. противник на статуквото в МВР и ДАНС, което Борисов се беше заинатил да опази по причини, които отказа да съобщи публично.
          Какво всъщност е станало зад кадър?
На кораба на Борисов, под радостния акомпанимент на червения оркестър ( със солисти Бриго Аспарухов и Сергей Станишев, аплодиращи неотстъпчивостта на премиера) зрееше бунт. Капитанът предприе ход, с който да запуши пробойната. Засега.
 
          И все пак, коя е ключовата личност в тази не много скрита картинка?
 
          Това беше скритият междувременно Методи Андреев (скрит, защото медиите изведнъж загубиха „апетит” да го канят да развие тезата си за пасуването на българските служби в контрирането на руската хибридна война в България). Той си „позволи” да каже истината за руската намеса в България на същия онзи 4 март, малко преди оставката на Вучков да бъде огласена. Депутатът обобщи, че по тази линия службите в България не си вършат работата. Той дори припомни как на две серии бяха изгонени руснаци и руско говорещи заговорници срещу българската сигурност през лятото на 2000 г. и пролетта на 2001 г. – голяма „грешка” ( в очите на Борисов) да посочи управлението на Иван Костов като положителна алтернатива на бялото знаме пред руската намеса, с което Борисов спира и останалите си подчинени да се борят срещу нея.
 
          Методи Андреев не само изрази основателно възмущение от присъствието на руски депутати на шествието на „Атака” на 3 март, на което беше искано отстраняването на президента Плевнелиев, но и заплаши да напише писмо до министър Даниел Митов с настояване министерството на външните работи ( на суверенна България, все пак) да отправи протестна нота до Москва по този повод- намерение, което също увисна в информационната мъгла. За пореден път, когато „опасната” тема за руската намеса се появява, българските медии се разсейват- все едно, че нищо не се случило.
          Андреев, както се казва, ритна кошера. И „пчеларят” Борисов, бъдете сигурни, е реагирал като ужилен.
          Докато на Методи Андреев му нахлупиха медийна шапка невидимка, чак от Тексас се обадиха анализатори, доловили сътресението, осветено от радостни протуберанси в средите на Петата колона. Те издадоха Борисов и му се наложи да потушава пожара по метода „огън срещу огън”. Малкият намек на разграничаващата се за първи път от него Бъчварова и големият шамар на Андреев по проруските залитания на Борисов свършиха работа. Засега.
          За отвличане на вниманието от главния въпрос (частичното поражение на Петата колона) червендалестите интриганти завъртяха междувременно в мелницата на медиите интригата на две несъвместими хипотези. От една страна твърдят, че Бъчварова е направо „назначена” от кръгове, близки до президента Плевнелиев, а от друга- че Борисов я готви за президент ( срещу почти сигурната кандидатура на Плевнелиев за втори мандат). Кое от двете е вярно?
 
          Вярното е, че в Москва и сред Петата й колона най-много се боят да не изкласи алтернатива на Борисов. Той е удобен инструмент, чрез който България да бъде поддържана в разкраченото състояние между Русия и Запада, характерно за позата на Борисов, която обаче не се споделя безрезервно като позиция от депутатския му корпус ( в София и в европарламента). Ами ако от неговата партия се отцепи сегмент, който да се обедини с прозападни „елементи” около Плевнелиев и реформаторите?
          На 5 март, преди Борисов да даде заден ход за оставките на двете протежета на ДПС Лазаров и Писанчев от върховете на (професионалното ръководство) на МВР и ДАНС, мнозинството от собствените му депутати, да не говорим за коалиционните му партньори, бяха близко до това да се разбунтуват срещу автократизма му. Така се стигна до първия случай от многото, в който той си промени рязко мнението, именно заради вътрешния натиск в собствените му среди и в управленската му периферия.
Статуквото е временно закърпено. Сега „всички обичат” Бъчварова, но все по-малко всички ще слушат Борисов.

 

 

 

24 мнения за “Земетресение в ГЕРБ, регистрирано в Тексас, но не и у нас”

 1. Много точна статия.Още преди да я прочета споделих с две/по отделно/приятелки,че за сега ни се размина.Те ме четат в този блог.Видях и усмихнатото лице на Радан след срещата с Борисов-значи последният е туш.Голяма роля изигра и Методи Андреев.Слушах го при Коритаров.Беше непоколебим за разобличаване на руската хибридизация.Каза,че твърдо няма да се отстъпи.Останах с впечатлението от това интерву,че руските резиденти са на високи нива в нашите служби.Зарадвах се на Андреев ,че е депутат и не си е сменил политическите възгледи.Беше много нахъсан.Мисля ,че и *другарите* от ФБР засега помогнаха.ДОКОГА.В схватката ние-Борисов-офицерите от ДС/Бриго/спечелихме рунд за България.
  Ето затова съм непримирима към ДС офиц. в този блог.Просто ги разпознавам.Въпреки агнешките кожи.
  Жалко само за проф. Вучков.Свестен човек е.Но не можаха да го спасят за България от това недоразумение Борисов-с двете дини.

 2. Изключително верен прочит на турбуленците съвпаднили с посещението на шефа на ФБР. Много силен и звучен шамар на модела КОЙ.
  Като прибавим, че за първи път министър подава на “своя глава” оставка ефектът е оглушителен с дълготрайни и незаличими последици.
  Егото на банкянското слънце е здраво смачкано. Не изключвам на “инат” да е сложил Бъчварова за вътрешен министър. При всички положения още един добър знак, че кошерът на послушанието е разбунен и “пчеличките” не щат повече да “работят” само за “царицата-майка”.
  Предстоят още по-интересни и надявам се добри събития за България.

 3. Партйиният стройтел Цветанов има все по близки позиции с Реформаторския блок, отколкото с “харизматиците” на Борисов. Плевнелиев се доказа с проевропейския си стил и конкретика. Гледайки как от дълбините на блатото Царо-“Багдатския крадец” изплува за да гради(лъже народът) нова партия в мен непреодолимо забитува една мечта подсказана в Тексаският анализ. Дали пък избирателят не се събуди веч и ще предпочете бъдещето на децата си пред временната копаня с кебапчета? Колко е просто и елементарно – Приеми Шаламановата Визия 2020 , бъди Българин.

 4. Това, че Вучков подаде оставка, трябваше да се очаква. Дори без да навлизаме в МВР проблемите. Оставката или уволнението беше предопределено както това на Трайчо Трайков, както отказът на Делян Добрев от министерски пост. И всички тези оставки (уволнения) са на основата на принципа формулиран още в древността от философа Платон, който принцип най просто гласи, че интелектуалното ниво на всяка общност се определя от интелектуалното ниво на нейния ръководител. Просто казано, тъп и необразован началник няма да търпи интелигентен подчинен, и обратно умен и образован човек не би могъл дълго да понася тъпунгер и “чудовищно неграмотен” човек като Тиквоний. Какво прави там Бъчварова, засега е загадка. Или тя е истинският пълномощник на няКОЙ, а Тиквата е само циркаджия?

 5. 6efa na borisov e ,zuganov,i negovite komunisti4eski partniori,biv6ite lideri na mladejkite komunisti4eski partii,v germania i portugalia,merkel,baroso,i nai populiarnia merikanski komunist maoist keri….

 6. Г-н Инджев, бихте ли споделил дали ГЕРБ, Правителството и самия Бойко Борисов са съставна част на Петата колона. Засега няма изследователи на политическия живот и нас, които да са определили или предпложили, че посочените по-горе са част от Петата колона

 7. http://clubz.bg/15654-homoseksualistite_ot_zapad_li_ni_karat_da_se_razvejdame_i_da_piem
  “Не само като свещеник, но и като историк с висше образование, мога да констатирам историческия закон: когато мнозинството от народа се съгласява с вероятността, с възможността за война, то войната възниква. Докато хората не допускат такава възможност, нея я няма. В момента, в който допуснат някаква агитация, някаква пропаганда, войната се случва. И на нас сега ни се струва, че вълната на тази всенародна ненавист е в подем. Сега у нас говорят за патриотизъм, за някаква особена народна сплотеност.

  Като свещеник ви казвам, че ненавистта, даже и да обединява народа, това е за много кратко време, а след това го разединява още по-силно. Нима ще бъдем патриоти, само защото ненавиждаме някого? В различните периоди от нашата история сме ненавиждали различни хора: през 90-те ненавиждахме олигарсите, после се научихме да ненавиждаме хората с друга националност, сега ненавиждаме Америка, Европа и т. н. На мнозина им се струва, че това е продуктивно. Смятам, че то е контрапродуктивно.

  Патриотизмът, истинската любов към Родината, към културата, трябва да се основават на любовта, разбирате ли? На любовта към своята история, на уважението и познаването й. Защото, когато се захранваме един друг с митове за това, че, например, Русия никога не е загубвала война и никога не е започвала война, това само говори, че не познаваме историята си.” D.Klimov

 8. “интерву,че”

  Аз също ви “разпознавам”. Споделих с две-три приятелки, че българите не трябва да имат нищо общо с БКП/ДС и производните ГЕРБ, БСП, ДПС,НДСВ, АТАКА,АБВ…

 9. На пръв поглед не е по темата, ама…
  Навършват се, Боже, като че ли вчера беше 32год. от знаменитата реч на ВЕЛИКИЯТ РОНАЛД РЕЙГЪН в Орландо.
  Колко е необходим на планетата сега един негов достоен приемник.

  http://chronicles.actualno.com/Rechta-na-amerikanskija-prezident-Ronald-Rejgyn-v-kojato-toj-naricha-SSSR-imperija-na-zloto-news_460636.html

 10. Много точен прочит на събитията! Иска ми се да го видя и в поне един сериозен ежедневник. Не е нормално качествените хора да бъдат съгласни с политиканстването на Борисов.
  Гласувани са 16 милиарда и е важно как ще се инвестират. Така че това което се случва е само подготовката за битката по същество.

 11. Едно нещо не ми е ясно.Защо Вучков подаде оставка точно в този ден?

 12. Бриго Аспарухов трябваше да бъде съден за *държавна измяна*.Ако имаше достоен Главен прокурор на България.За съчинената от него и бившите служби *Македонска афера*.За да свали законно българско правителство.И успя.След това само се извини и България се сурна надолу.Превзе я мафията създадена от същите хора на ДС.Съветниците на Ф.Димитров изучавали световни политически науки сигурно още се чудят как е възможно български тайни служби да работят против България.Ами може.Много пъти го видяхме.
  Дойде Жан Виденов-млад,честен в личен план и реши че със създателите на мафията ще оправи държавата.Скоро мина в кръгова отбрана-Газпром,Мултигруп,мафията старите служби.Победиха го.Опозориха го.Ограбиха България до шушка.Откраднаха парите ,изметоха хамбарите и оставиха страната без зрънце жито.Служебният премиер Софиянски внесе спешно жито от Полша,за да не измрем от глад.
  Когато дойде Симеон на първият ред на балкона в Н.С.се бяха подредили отново Б.Аспарухов,И.Павлов.Гестапото,Денчев/цялата клика на мултигруп/.
  Главен секретар на МВР ,човекът,който ще бори *мафията* Б.Борисов.Първият закон на това НС-законът за хазарта.
  Мисля,че вече хората проглеждат.Нещата тръгват в правилният път.Затова съм безкомпромисна.Дано.

 13. пп
  ГЕОРГИ.16 МИЛИАРДА НЯМА ДА СЕ ИНВЕСТИРАТ ,А ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ СТАРИ ДЪЛГОВЕ ЗА 14 МИЛИАРДА
  ПРОСТ НАРОД -СЛАБА ДЪРЖАВА.НИЩО НЕ РАЗБРАЛИ.

 14. ZLZLATKA, Вучков подаде оставка в перфектно избран момент. Това привлече вниманието на шефа на ФБР и така Борисов бе ПРИНУДЕН да се раздели с Лазаров и Писанчев.

 15. Здравейте г-н Инджев
  Вашите статии и преобладаващите коментари в блога ви са моята ежедневна храна. Благодаря ви.
  Долу Моча и петоколончиците.
  Сотир

 16. Пътували в един джип по магистралата към морето Бойко Борисов и Цветан Цветанов.Шофирайки Борисов вижда един завод в далечината и пита: На кой е този хубав завод Цветанов? Ваш господин Борисов.Продължили пътуването.Не след дълго Борисов вижда друг завод и пак пита:На кой е този завод Цветанов? Мой господин Борисов.Малко преди да стигнат морето виждат трети завод.Борисов пита пак:Цветанов на кого е този завод?Ваш господин Борисов.Пристигайки на място и слизайки от джипа Борисов се обръща и казва: Цветанов,Цветанов видя ли, че само ние двамата работим в тая пуста България!

 17. Когато лъжеш другарите и сънародниците си не можеш да очакваш друго, освен реакция на собствените ти некадърни и нескопосани лъжи. ББ лъже всеки ден, като стара циганка и вече дори не е забавно а жалко. Неговото поведение излага всички около него и с право има недоволни а г-н Вучков дори избухна и Доблестно си подаде оставката. Нещо невиждано в българската политика. Нещо , което показва че Българския Лев все още живее в нас!

 18. Панаири,панаири!Един нескончаем (до доизразходване на мат`ряла)кючек в чалгарската ни територия,която все още (може би поради някаква инерция), засега се води за държава.

 19. Последните събития показзват, че Борисов става все по-неубедителен в ролята си на Първи (в неговия случай по-скоро Пръви) гражданин за европейско развитие на България. Плевнелиев, Митоди и Бъчварова са три силни фигури в ГЕРБ, които се радват на широко одобрение и извън тази партия. Ако Борисов има наистина толкова силен инстинкт за самосъхранение в политиката, колкото му приписват, трябва да се докаже като премиер-реформатор и да стабилизира правителството, за да не бъде изместен дори като лидер на ГЕРБ – нещо немислимо досега поради калинкаджийския имидж на партията. Все по-видно става обаче, че в тази партия има и качествени хора.

 20. Да, статията е супер 🙂
  Прави впечатление поведението Вучков/Борисов. Вучков подава оставка в сублимния за Б.Б ден.
  След това има едно видео в което Борисов приема Цветанов и Вучков и когато се ръкува с Вучков дори не го поглежда. Вучков в същото време е усмихнат и спокоен, той не е по слаб играч от стратега и го знае, знае какво е направил и знае какво ще последва, знае и защо го е направил.
  Подозирам, че Вучков още от първите си дни на управление е подшушнал на жена си и на близките си, че оставката му е приготвена.
  Ние обикновенните хора не се съмняваме в твърдия про руски коловоз на БОКО, та Вучков ли да се съмнява.
  Лошото, е че покрай поддържането на този коловоз, разни “много добри наши момчета” в МВР-то си развяват коня и търгуват с информация директно с криминални елементи или т.нар ОПГ-та!!!
  Важното за българина обаче е да му мирише на комунизъм или на Бай Тошовизъм……
  Така, че не очаквайте скоро някави особени събития, сривове, разпадания и т.н, поне не реални такива.
  На средностатистическия български тарикат който не може да си сметне вноската за заема за голфа, акъла му идва, чак когато остане без една стотинка……и май и тогава не му идва!!!
  И така в посока гръцкия сценарии…в по-добрия случай!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.