Ти празнуваш ли осми, ма?

Така нареченият женски празник ( който спокойно може да бъде кръстен и ” празник на мъжкото лицемерие” ) оцеля гъвкаво през годините като “жената каучук”, като самата осмица- както и да я въртиш, тя си остава същото число.

Нямам да припомням ( за хиляден път) произхода на празника 8 март. Това редовно правеха пропагандистите на червения реваншизъм в началото на т.н. преход, когато светът се беше сгромолясал върху главите им и те жално събираха отломките с магнит, насочен на…Запад. За да защитят отломката от соцбитието, каквато е 8 март, другарките и другарите стръвно призоваваха всички марксистки богове да свидетелстват, че този празник си е чисто западен, защото е възникнал на Запад и западните левичари изцяло имат заслугата за неговото зачеване.

 

С други думи, цакаха със западни козове възраженията, че 8 март е атавизъм от починалия социализъм.

 

Тези времена на отчаяни битка за съхраняване на отломките отминаха и пропагандистите вече не се чувстват длъжни да припомнят за западните корени на нещото, което по време на съветския колониализъм у нас преди всичко беше празник на труженичката и едва на второ място- на майката. Днес всяко „западно нещо” е обект на поругаване по указания на Москва, където обаче нямат нищо против възраждането на комунистическата митология под каквато и да било форма.

 

Далеч съм от мисълта да оспорвам правото на жените да се чувстват специални веднъж в годината. Би трябвало да са специални за своите близки, любими, деца, приятели и работодатели 365 дни в годината, но явно 8 март е тяхната примиренческа програма минимум.

 

Има много жени, които са постигнали усещането да са специални и на пиедестал сред тесен кръг мъже- баща, брат, съпруг, приятел и дори работодател ( лично познавам някои), но тези жени вероятно са незначително малцинство и този факт храни устрема на празника за останалото мнозинство. Преобладава всъщност лицемерието, което на 8 март гузно поднася цветя- някаква езическа, узаконена от колониалната съветска традиция форма на соцзаговезни, когато се иска прошка от всекидневно мачканите, избутваните с лакти, нагрубяваните и осмиваните от позициите на „мъжкото превъзходство” жени.

 

Това е известен факт, но срещу него обикновено изправят следното възражение: какво като е лицемерно, защо пък да не се възползваме поне веднъж да се почувстваме на почит!?

 

В страна, в която псувнята на майка е на почит целогодишно и е почти като „добър ден” , е много трудно да обясниш на някоя пепеляшка защо пък да не танцува в тази нощ като принцеса, преди отново да я качат на тиквената карета и да я върнат край огнището.

 

 

Да, всеки е в правото си да празнува и почита празника си, щом го припознава за такъв. Но е интересно, че този вносен празник, утвърден през годините на съветския колониализъм, не получава никакъв критичен прочит в медиите и в публичното подмазване на жените на днешния ден. Докато други вносни обичаи, като все по-оплювания в публичното пространство „Свети Валентин”, вече задължително биват закичвани в новинарските телевизионни рубрики с етикета „празник, предизвикващ противоречиви коментари”.

 

И защо за един западен по своя произход празник да има задължителни „противоречиви коментари”, а за друг, като 8 март, противоречията вече са отпаднали? Да не би празникът на любовта да е по-малко общочовешки от празника на майката?

 

Колкото и това да дразни някои читатели ( „ах, не бива да се идеологизира денят на майката”!), изводът се налага сам. Ако един празник, роден на Запад, е бил пришит към навиците на българското общество по съветско време по идеологически причини, за неговото дълголетие се грижат неуморно същите онези, които заклеймяват друг празник със същия произход, който обаче не беше разрешен и поощряван като празник на любовта в годините на комунизма.

 

Ако приложим аршина на онези, които заклеймяват като чуждопоклонници българите, възползващи се от „Свети Валентин” в името на любовта, то по същата логика би трябвало днес да очакваме от тях да заклеймят и 8 март. Само че в техните очи той е „облагороден” от съветската му интерпретация и си мълчат. Това мълчание е също толкова гузно, колкото и лицемерието, с което политиците се подмазват на днешния ден на по-добрата половина от човечеството, която получава само част от заплащането, предвидено за по-лошата му половина.

 

 

9 мнения за “Ти празнуваш ли осми, ма?”

 1. Какво прави впечатление, много голямо, като разлика между западните и руските плакати изобразяващи жени труденички.

  Западните – успели, забогатели, свежи, силни жени!!! – послание –

  “който полага усилия ще успее, без значение от пола”

  Руските – отрудени, преждевременно остарели, изтощени!!! – посление –

  “свиквайте с робството, то ЩЕ е вашето битие”

 2. Когато прочета брилянтен анализ като този, винаги ме хваща страх, че много скоро ще “дезактивират” линка към него:
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/40347-taynite-metodi-na-imperskata-ruska-diplomatziya-i-sluzhbi-prodanvat-sigurnostta-na-ballgariya-i-es.html

  Затова предпочитам текстът да го има и “черно на бяло” (с copy-paste) Петоколонниците имат много изобретателни и пъргави”дизайнери” навсякъде:)

  Тайните методи на имперската руска дипломация продънват сигурността на България

  Който не е усетил московския ботуш на гърба си, няма как да разбере безпокойството и страха на хората в Източна Европа

  Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

  В голямата си част европейските политици и граждани не осъзнават механизмите на действие на имперската руска дипломация. Нещо, което за европейския гражданин и за политическите механизми на нормалните държави е немислимо, недопустимо и невъзможно, е постоянна практика на руската дипломация от десетилетия.

  Те никак не могат да си представят, че империята прибира годишно над 1,3 трилиона долара (1300 милиарда) от газ и нефт, а това са безотчетни пари, под контрола и прякото разпореждане на Кремъл. Само 1 % от тази сума или 13 000 000 000 (13 милиарда) е достатъчна за финансирането на ислямски радикални групировки за дестабилизиране на Близкия изток – нещо, което Русия прави перманентно още от 70-те години за да задържа цените на петрола високи. Неслучайно Русия финансираше и режима на Саддам Хюсиен, за постоянните му враждебни действия, като услужливо му опрости и дълг за 5 милиарда долара от оръжейни доставки (огромна за времето си сума, съизмерима с бюджета на малка държава). България също беше задължена да помага на режима и беше завлечена със стотици милиони долари. Наскоро в разговор с бивш служител на нашата ДС установих, че българските служби също са били използвани още през 70-те години за снабдяване на редица групировки както в Близкия Изток, така и в Северна Африка с радикална ислямска литература, както и за създаване на схеми за финансиране на тези групировки.

  Неслучайно Русия блокира в Съвета за сигурност и намесата на мироопазващ контингент в Сирия, неслучайно възрази и срещу бомбардировки на позиции на Ислямска държава. Неслучайно Русия никога и по никакъв повод не е изпращала въоръжени сили срещу тези терористични сили. Дестабилизацията и несигурността в Близкия Изток са основна причина за поддържане на цените на петрола и газът високи. По този начин се блокира и възможността за изграждане на конкурентни газопроводи за Европа – единственото нещо, от което тази паразитна империя живее. Само да уточним, че 95% от брутния вътрешен продукт на империята се формира от добив на суровини, а 70% са от газ и нефт.

  По същия начин огромни безконтролни средства се наливат в създаване на политически структури в страните от ЕС, подобни на тези като СИРИЗА, ПЕГИДА, Националния фронт на Льо Пен, Атака. Също така и за корумпиране на политици на високи постове, като Орбан например. Само да припомня, че на следващия ден след като приключи канцлерството си, германският канцлер Герхард Шрьодер бе назначен за шеф в Газпром със 100 000 евро месечна заплата.

  Стотици милиони долари се наливат в медии и журналисти

  У нас подобни “инвестиции” са очевадни. Не говорим само за откровено проруски медии, обслужващи открито идеологемите на руския империализъм, а и за цялата медийна империя на ДПС, финансирана от банката, създадена от руското КГБ – КТБ още през 1988 г. като БСФК “Булгарсовинвест” и преобразувано през 1994 г. в КТБ. Неслучайно чрез тази банка руска собственост станаха и БТК, и Булгартабак. Неслучайно тази банка беше грижливо обслужвана от властта години наред. Към тях трябва да прибавим и онези икономическо-олигархични структури, изградени от апарата на ДС и БСП, които са пряко зависими от руското кранче и енергийните схеми на руския енергиен империализъм. Само да припомня, че за последните 6 години “Лукойл Нефтохим АД е отчел приходи за над 40 МИЛИАРДА ЛЕВДА, НО НЯМА ГОДИНА, В КОЯТО ДА Е ОТЧЕЛ И 1 СТОТИНКА ПЕЧАЛБА. България плаща и най-скъпия руски газ. За разлика от други държави в Европа, у нас на руската агентура не се налага да се разплаща в кеш. Тоталната енергийна зависимост от Газпром, Лукойл и Росатом, както и факта, че руска собственост са редица стратегически предприятия, са достатъчни да създадат силни и опасни зависимости, както в политическите среди, така и в журналистика, държавна администрация, службите за сигурност.

  Хилядите тролове в интернет, които се финансират също от Кремъл, не са никак за подценяване. Никое западно правителство не би си позволило подобни методи на действие, дори и да иска. Самият законодателен механизъм го изключва, както и контролът на гражданското общество и съдебната власт го правят невъзможни. Самите служби за сигурност в ЕС са наясно с тези методи на действие, знаят кои са медиите и журналистите, кои са троловета, но са безсилни по една единствена причина – рамките, които едно демократично законодателство им слага, заради спазването на човешките права и свободата на словото.

  Не съм сигурен само в едно – дали осъзнават напълно реалната опасност от всички негативни последици, които ще настъпят?!

  Тези методи и средства на имперската руска дипломация и служби успяха съвсем безпроблемно да продънят сигурността на ЕС, да създадат цели паразитни политически структури, използвайки успешно специфичните проблеми на отделни държави-членки, използвайки пълния политически спектър от крайно ляво – СИРИЗА, до крайно дясно, като Националния фронт или ПЕГИДА.

  Гражданите на Европа и особено онези, които не са усетили руския ботуш на гърба си, няма как да усетят безпокойството и страха на хората в Източна Европа. Но могат да прояват разбиране и солидарност.

  На всички ни е ясно, че

  мижавите санкции на ЕС са просто прах в очите на хората,

  че те са по-скоро конформизъм. Разбираем е страхът, че определени западни компании ще понесат загуби, ще загубят концесии или пазар в Русия. Но на всички европейци трябва да е ясно едно – всеки един от нас плаща с парите си за нови руски ракети и танкове, за поредното финансиране на терористични групировки, за нови подкупи на политици и журналисти, за поредните политически паразити.

  Необходима е промяна! Необходими са спешни мерки, които да осигурят стабилност на ЕС. Най-вече единна енергийна политика, която да парира възможността от пробиви в енергийната ни сигурност, чрез отделни държави-членки и техните политически структури.

  Необходимо е западните политици и гражданите на ЕС да осъзнаят, че срещу тях се води една истинска пропагандна война, организирана, съгласувана от хиляди агенти на Кремъл, под единно ръководство и с всичките коварни методи на руския империализъм – манипулации, лъжи, демагогия, корупция и тероризъм.

  Необходим е тотален, безусловен отказ от руски енергийни доставки – единственото нещо, от което тази паразитна империя живее. Необходими са спешни законодателни промени, изискващи бързо и ефективно осигуряване на алтернатива на руските енергийни доставки.

  Някои ще възразят, че това противоречи на пазарната логика, на интереса им. На тях ще кажа – руският енергиен империализъм никога не търси пазарна логика. Той цели едно единствено нещо – осигуряване на политическо и икономическо лоби за прокарване целите на руския империализъм. И, че освен личния интерес има далеч по-висши ценности и най-вече – общата сигурност на ЕС, равенството на гражданите и техните свободи, както и правото им да бъдат информирани.

  Питам! Как едно предприятие в държава-членка ще оцелее, как ще е конкурентно, ако заплаща за руски газ с 50% повече от подобно предприятие в друга държава-членка. Как граждани на една държава-членка да са равнопоставени с други, ако сметките им за отопление са съизмерими с месечния им доход, както това се случва в България?! Какво покупателна способност имат?! Кой губи и кой печели от това?!

  Необходими са и законодателни промени, които да парират възможността от разпространяване на лъжи, клевети, както и на

  пропаганда на руския империализъм

  и други човеконенавистни идеологии, отричащи човешките права свободи.

  Законодателни мерки, които да принуждават съответните служби за сигурност да предприемат адекватни превантивни мерки с ясната идея, че свободата на словото не е свобода за пропагандиране на фашизъм, комунизъм и руски империализъм.

  Докато обществото и политиците ни не осъзнаят тази потребност, докато не я приложат на практика, ЕС ще продължи да се тресе и дестабилизира, да бъде руиниран от една мощна пропагандна машина, от паразитни политически структури, използващи лумпенизирани и маргинализирани обществени слоеве , които за наша радост са малък процент, особено в Западна Европа.

  В крайна сметка – всички ние ще платим скъпо и прескъпо от джоба си днешното си безхаберието и конформизъм, които утре ще доведат до нови данъци за мерки повишаващи сигурността, до нови мерки против тероризма, до ново въоръжаване за възпиращо действие на руската агресия! Докога?!

 3. ПЛАН ПУТИНА

  Чекисты расстреляют политэмигрантов и демонстративно уезжающих из России граждан !
  Время публикации: 17 февраля 2015 г., 13:14

  По сообщениям СМИ русского врага, «председатель комитета по законодательству парламента петербурга» по приказу начальства внес ценное предложение: записать в № 275 «уголовного кодекса» вместо царской и мутной формулировки «государственная измена» более понятную русским рабам сталинскую фbsnn@bsnn.orgормулировку «измена родине». Тогда изменникам делу чекизма уже не отвертеться, что, мол, государство в России «не то» и что Ленин со Сталиным тоже изменяли государству и «это было правильно».

  По мнению Путина, «государство и родина» при чекистской власти «неразделимы», поэтому вредительская деятельность против представителей власти, в первую очередь против Путина, должна рассматриваться как террористическая.

  Применять новую меру предлагается в отношении тех граждан, которые «исключительно в политических целях демонстративно покидают страну и ведут подрывную идеологическую деятельность вне границ государства».

  До 1960 «измена родине» составляла содержание № 58–1а «Особенной части уголовного кодекса РСФСР», введённой в действие постановлением ЦИК СССР 8 июня 1934:

  «Измена родине…как то:..бегство за границу, карается высшей мерой уголовного наказания — расстрелом»

  В «уголовном кодексе РСФСР» после1960 «измена родине» была выделена в отдельный нумер при № 64 но ничего не изменилось: «Измена родине, то есть… бегство за границу или отказ возвратиться из-за границы наказывается…смертной казнью.

  За «измену родине» были расстреляны родившиеся вне Российской империи либо СССР в тогдашних границах, что было бы абсурдом при формулировке «государственная измена».

  В настоящее время бегство за границу и отказ возвратиться из-за границы сами по себе халатно полностью декриминализированы, а в случае, если субъект выехал за границу и стал там вести враждебную деятельность, деяние подпадает под оказание помощи иностранному государству, причем уголовно наказуемыми будут только те действия, которые конкретно совершены с целью ведения подрывной деятельности, что мутно и трудно доказать, так как по определению свою цель знает только сам изменник и больше никто.

  Новый закон Путина призван устранить недоработки чекистского «законодательства».

 4. С риск да се повторя (покай 08-Мар-2015 ми се наложи многократно да го повтарям):
  На днешна дата се празнува:
  1. Световен ден на мира и жената – канонизиран е от ООН;
  2. Ден на социалистическата жена – канонизиран от про-съветските/руските комундета.
  Много лесно се разбира нагласата на съответната жена/мъж, когато им бъде зададен въпроса кой от двата празника почитат. Особенно са интересни почитателите на т.2 – просто са жалки.
  А в нормалните държажи си има Ден на Майката а също така и Ден на Бащата и двата гравитират около семейните ценности, силата на връзките родители-деца, иначе казано всичко онова от което комунизма се страхуваше, просто защото там нямаше място за него а трой на всяка цена искаше да се “завре” и там. Отвратителното състояние на Българското средно-статистическо семейство до голяма степен се дължи и на това успешно “завиране”, добрата новина е че разбираме допуснатата грешка, “верно” по трудния начин но я разбираме и се борим да се не повтори.

 5. Идеята за 8-и Март е на Клара Цеткин. Същата Клара Цеткин, която гласува в Райхстага Адолф Хитлер да стане райхсканцлер.

 6. Г-н Инджев,
  приемете моята лична благодарност за статията и постовете!
  Много се радвам, че коментирахте темата.В същия дух бяха и разговорите с близките ми приятели.
  В поредната Ви блестяща статия намерих морална опора и нужната подкрепа/вкл. и фактологична/, както в останалите статии,коментари,книги.
  Очаквам с нетърпение датата 16.04.
  PS-Искам да благодаря и на коментаторите по темата, особено на SIN за задълбочения и точен коментар, и на г-н Сотиров,който винаги ме впечатлява.

 7. Плакатисте на русските и югославските комунисти за жената са показателни,но и българските бяха силно идиотски и унизителни за истинските жени.

  И днес все още стоят женски силуети на някои паметници на съветските окупатори.Имали сме окупатори Альоши,но и окупаторки Альонки..

 8. Да попитаме и за още нещо остнало от соц времето-глупавото отработване на празници. Това никъде го няма….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.