Военното ни разузнаване – (от)бой по руския гарнизон

Към информацията за уволнението на шефа на военното разузнаване, поместена в „Дневник”, ivo.bg добавя само един въпрос, чиито отговор знае, но не иска да предпоставя. Редно е той да бъде зададен от журналистите или от депутати в парламента на министър Николай Ненчев относно завареното положение във ведомството.

Имало ли е изобщо направление в българското военно разузнаване, което да разузнава Русия, както и такъв, който да следи и контрира руския шпионаж спрямо отбранителния капацитет на държавата ни?

 

Шефът на военното разузнаване е уволнен заради нежелание да се раздели със старите кадри

 

 

Директорът на военното разузнаване Веселин Иванов е поредната смяна в сектор сигурност след оставките на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Заповедта за освобождаването на Иванов е подписана от военния министър Николай Ненчев днес.

“С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав са назначени преди 1991 г.”, аргументира решението си министърът, цитиран от пресслужбата на МО. Сред мотивите за освобождаването на директора на служба “Военна информация”, както е официалното име на военното разузнаване, е посочена и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО. “Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват”, допълва военният министър.

За временно изпълняващ директор на служба “Военна информация” е назначен полк. Светослав Даскалов. Министър Ненчев очаква от новото ръководство на службата да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности.

Проверяват се и сигнали за нередности във военното разузнаване, след което ще бъдат предприети необходимите правни действия, се казва още в съобщението.

В петък, в отговор на въпрос в парламента на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, Ненчев каза, че близо 40% от заемащите ръководна длъжност в служба “Военна информация” са назначени преди 1991 г., а 6% от тях са минали през специални школи на бившия Съветски съюз.

“Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата – 39% е твърде сериозен процент, очевидно е двойно по-голям от този в останалите разузнавателни служби”, поясни военният министър.

Методи Андреев пък добави, че сегашният началник на службата Веселин Иванов е получил софийско жителство чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев”. Той и изрази учудването си как е възможно през 2015 година служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро.

Пред депутатите Ненчев каза: “Имам нужда от вашата подкрепа в тази служба да се извърши много сериозна реформа, нещо което аз вече съм започнал. Имаме изключително добре подготвени млади момчета и момичета, които биха могли да поемат отговорности за бъдещето на службата”.

 

25 мнения за “Военното ни разузнаване – (от)бой по руския гарнизон”

 1. С няколко думи – армията няма разузнаване! Що за армия е това? Същото разузнаване е било и при Борисов 1, нещо повече, Борисов е назначил въпросния шеф. Сигурен съм в едно, нашият кокорбашия Боко, щом чуе името на Путин, пълни гащите.

 2. Доживях да видя едно сериозно действие за промяна на статуквото! Браво на министъра, дано Боко не го ритне и него.

 3. Връщам се отново на темата за 3-ти март с един факт останал по някакви причини в сянка.

  Стамболов като българин завършил в Русия бил назначен като адютант на главокомандващия военните действия в руската армия Николай Николаевич 1877-1878 година. На тази длъжност той е имал достъп до информация на високо ниво. След войната с Турция по времето на Санстефанския мирен договор, Стамболов напуска армията с обвинението, че целта на Русия не е била освобождението на България. Това е неоспоримо доказателство за истинските намеренията на руския император скрити зад фасадата на руската “освободителска” пропаганда, в която има хора, които продължават да вярват.

 4. Путин награди заподозрян за убийството на Литвиненко
  Андрей Луговой е настоящ депутат, който е издирван във Великобритания.

  Иначе браво на министъра, но може би скоро ще бъде изритан от правителството, подобно на Вучков.

 5. БОРИС,
  Прочети книгата *Освободителните* мисии на Русия на Балканите. От Иван Лилов.Напиши заглавието в Гугъл и ще получиш книгата.Там има всичко.И на други я препоръчвам.

 6. Много конкретен въпрос задавате г-н Инджев, но не знам дали, кога и кой ще отговори.

 7. Браво на министър Вучков за интервюто.В интелектуално и всякакво отношение на светлинни години от Борисов.Надявам се военния, правосъдния и външния министър да направят реформите, необходими за затвърждаването ни като европейска държава.
  Да не забравя и Методи Андреев – достойно поведение.
  Е как да не нервничи Боко.

 8. Дари,
  И мой приятел канадец (който следи новините) обърна внимание на нервността на Бокo. Каза вчера: ‘Borisov is nervous. All he wants is his ice cream’.
  Г-н Инджев беше прав преди няколко текста, че понякога за чужденците разбирането на нашите проблеми е по-лесно.

 9. Не само кадрите на РУМНО са подготвяни в Съветския Съюз, а и кадрите на ДС , както и много други кадри от различни служби и министерства.

  Учудващо е, че някои хора се учудват, че процент от сегашните служители на “Военна информация” са имали подготовка в Съветския Съюз. А къде да са имали? – в САЩ и Западна Германия ли?
  Лошото е, ако има служители, които са пристрастни към съветската комунистическа пропаганда и към днешните действия на Русия, но кой може да узнае какви са политическите им убеждения.
  А е възможно да има сред тези кадри и завербувани от съветските и руските разузнавателни органи.

  Но така или иначе България е дълбоко проруска и просъветска държава.
  Досега нито едно пеавителство и нито един президент на нашата страна не е взел категорична държавническа позиция по окупацията,насилията и болшевизацията на България от съветските комунисти след Девети.
  И съвсем никакво значение няма каква е възрастта на кадрите от подобна служба. Има както възрастни, така и млади хора с проруски и просъветски убеждения.

 10. Казват,че жена му на този “шеф на военна информация” била рускиня?
  За кого ли е разузнавал?

 11. Дали пък не се почна?!
  Звучи толкова хубаво, че не е за вярване!
  До сега се мъчехме да правим “нов бардак със стари к…ви”. Е – не става. И БСП си е БКП, и ДанС си е ДС, и полицията си е милиция, и ВИ си е ВКР!
  Реформа се прави от нови хора, с ново мислене, с нова ценностна система! Родопчаните имат една точна /за случая/ поговорка: “Пази Боже въшлив да те пощи!”

 12. Това което е днес във ВКР са предимно селянчета, които през 70-те години пристигнаха в градовете с една единствена цел – да получат средно образование и след това – който му излезе късмета в Симеоново (на първо място), другите – във военните училища, където за най-отявлените перковци, които се съгласят да “пеят” в щаба за поведението на своите другари, се полагаше за награда място във ВКР, а за най-изтъкнатите – дипломатическа служба. Това е естествен път във военната кариера във всички страни, с тази разлика, че естествените истински военни бяха старателно избити веднага след девети септември и този “материал” си беше предимно селски, които днес повечето отново се върнаха обратно на царевичака където им е мястото, защото освен да се гладят и подстригват, те друго не могат да правят. Виж на векерето възложиха по-специални функции – като най-верни от верните им раздадоха ресторанти, селца, заведения разни такива благинки, назначиха ги да обикалят по Албания и по Гърция да мътят водата там уж че носят информация. Добре че Пентагона и НАТО не пускат повече от необходимото на тези “разузнавачи” защото иначе медиите ще се напълнят със съобщения за свалени дронове изпълняващи мисии и какво ли не още. Сега лека полека ще трябва да ги избичкват и тях обратно на царевичака отъкдето са дошли, но няма да е лесно ,защото тези са се впили яко като пиявици в “раздадените” им обекти (заедно с куфарчетата).

 13. Дано не се наложи и министъра на отбраната да подава оставка, защото пожарникаряТ-премиер му няма доверие!

 14. Ама как, неужели да работят срещу руския военен шпионаж в Болгария, как вы смеете так думать! Та тези сесесерски бойлери с ръждясали ламарини под червените фуражки още не са чули, че СССР го няма, че Варшавският договор е разпуснат, че сме в НАТО от 11 години, че Тодор Живков и Добри Джуров са умрели! Най-после твърдо кадрово решение-браво на министир Ненчев! Но разчистването на тази пасмина трябва да е с БУЛДОЗЕР! Да им готвят борш супругите, я Наталья Сирхеевна, я Маруся Алексейвна, да припяват “Катюша”, да друсат казачок, да четат “Воспоминания и размышления” на изверга имародера Жуков (вж. книгата на Виктор Суворов), НО ДА СЕ ПРЪЖДОСВАТ НА ПУТИНата си МАЙЧИНА! Въпреки, че аз бих ги изтресал пред военен съд, защото е ясно и на кьоравия, че освен да снасят на таваришчите си от ГРУ, друго не правят!

 15. Кадри със заложен секретен код. Като му свирнат и търчи да докладва в Масква.

 16. Почна се!!Ха дано,ама….ама дано ни натисне Европа,но повече май трябва да разчитаме на натиск отвъд океана,не ли?!

 17. Добър знак. Изводът за мен е, колкото се може по-често да идват високопоставени отвъдокенски гости. Ред е на шефа на ЦРУ. А и ако сенатор МАККЕЙН скоро завтори още по-добре. Идеалното е от 20.01. 2017г. стопанин на белият дом да е Републиканец. Отиде шлиферът на банкянското слънце.
  Извън темата но смятам, че си заслужава споделянето.
  http://censor.net.ua/photo_news/327747/bolee_60_krymchan_hotyat_obratno_v_ukrainu_i_tolko_19_ostalis_by_segodnya_v_sostave_rossii_opros_provlastnoyi

 18. Но, честно казано, в момента ме е яд много повече на глупотевината, която изръси Жан-Клод Юнкер за създаване на …….европейска армия! Бъдете сигурни, че като са чули това, фуражките и “евроазийските геостратегически мислители” около Путин, самият той и собаките му като волэн сыдэрав са потрили ръце радостно и са запели, и запляскали “Пусть всегда будет евроармия!…” Евроармия-вот это да! Само остава Юнкер да произведе Ащън и ван Ромпой главнокомандващи – и Путин ще си глътне езика от страх!

 19. Дано не съм пророк,но следващата оставка ще е на Николай Ненчев.С ПП ГЕРБ реформи не стават/с комуняги/, жалко за РБ те ще го отнесат.

 20. По-добре е европейска армия в рамките на НАТО да ни защитава, защото в момента българска няма, има русофилска армия с офицерски състав на пряко подчинение на Масква.
  Ще го видим като публикуват архивите на РУМНО и РУ ГЩ.

 21. Georgi Nikolov, има шанс това да е Скот Уокър, губернатор на Уисконсин:
  “Губернаторът на Уисконсин Скот Уокър се превърна в първия в историята на САЩ губернатор, който успява да спечели повторни избори – вот, който се проведе след като резултатите от първите избори за губернатор на щата преди две години бяха анулирани, предаде Reuters.

  Повторните избори се проведоха заради жалба на профсъюзите в Уисконсин заради закон, който ограничава правомощията на синдикатите при сключване на колективни трудови договори. Този закон беше приет малко след като Уокър встъпи в длъжност преди две години.

  При преброени почти 100% от пуснатите бюлетини Скот Уокър, който е представител на Републиканската партия, има преднина от 8% пред кандидата на демократите и кмет на Милуоки Том Барет.

  Резултатът от изборите в Уисконсин се превърна в изключително важна тема в борбата за президентското място в САЩ. От 1984 година републиканец не е печелил избори в щата. През 2008 година например Барак Обама спечели в Уисконсин с 14% повече гласове в борбата за Белия дом.

  Победата на Уокър го превърна и в изгряващата звезда на републиканците. Той вече отказа да се кандидатира в тандем с Мит Ромни за Белия дом като вицепрезидент на САЩ, но не е изключено при следващите избори за американски президент да го видим като кандидат за най-важния пост отвъд Атлантика.”
  Ако в Белия дом влезе мъж на място много русофилска гмеж ще отиде на путината си, така да се каже.

 22. Ето линка за книгата на Иван Лилов, базирана изцяло върху документи:
  http://www.scribd.com/doc/104550722/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%B2-%D0%B8-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#scribd

  Иначе “МАМ” и останалите колеги са почти в десятката – освен съпруга съветска гражданка лицето Веселин Иванов има и други “заслуги и приноси” към военното разузнаване. Той е слушател на ШПК на РУ-ГЩ на БНА, випуск “Аспаруховски”. (В същия випуск е Таско Михайлов(ич) Ерменков, депутатинът, дето в българския парламент пишеше закони по поръчка на ГАЗПРОМ.) Командирът на Школата изгонва /отчислява/ Иванов от ШПК за пиянство, системно непосещаване на занятия и невзети изпити. Въпреки това последният някак си (?!?) става военен разузнавач, а в крайна сметка и ръководител на службата. Както се казва, с такива “приятели” начело на сигурността не ни трябват врагове…

 23. Изразявам задоволство към констатацията на г-н Тинков, всичко си е същото, всички са си същите,само названията с различни.

  Бих го коригирал само, че ВКР беше ДС -Трето управление, а сегашната служба ВИ( Военна информация) е наследничка на РУМНО, или казано по друг начин РУ-ГЩ на МНО.
  За пореден път ще се базирам на констатацията на Г-н Инджев, че държавната телевизия БНТ е комунистическа. Елементарната логика води до справедливата аналогия и с други институции. Кой се наема да твърди, че МВР и БА , наред с прилежащите им служби не са комунистически.

  Духът им си е останал същия, ще остане и занапред.
  Няма държавна институция в България, която да е заклеймила съветската окупация на България и да е забранила тази окупация да се счита за положителна. Символите й са непокътнати и мрачно блестят над заспалия народ.
  Накои призовават да се борим срещу днешните нагли набези на Русия, добре,ОК, хорошо, но начело с комунистическата лъжа , беронирана в МОЧА и Альоша. Е, така не върви.

 24. С няколко думи – армията няма разузнаване! Що за армия е това? ТИ ПЪК КЪДЕ ВИЖДАШ АРМИЯ? Пълна е с шкембелии!!!

 25. Въпросът на Г-н Инджев дали е имало отдел в управлението, наследило РУМНО , по “направление Русия” е изключително важен, но едва ли някой ще даде отговор. Има няколко варианта:
  1. Непосредствено след прекратяването на строителството на комунизма, беше закрит военния блок на част комунистическите държави в Европа.Дотогава не е имало отдел или отделение в направление СССР, или към някоя от другите страни от този пакт.
  Напълно е възможно да е създаден и такъв отдел, но практческото реализиране е било изключително трудно. Абсолютно всички генерали и офицери от РУ са били комунисти и съответно лоялни към Съветския Съюз и Русия. Голяма част от тях са специализирали в учебни центрове на Съюза и са възпитавани да служат на руснаците. Трудно е да се предположи, че сред тези кадри е имало антикомунисти и антисъветчици , а днес с антируски позиции. Как такива хора биха създали агентурна мрежа на руска територия? Това е убийствено и самоубийствено за тях. И не само са тях. Особено че тези хора знаят добре какви контраразузнВателни служби имат чекистите в Русия.
  2. След като България бе приета в НАТО, твърде възможно е съгласно определени изисквания, създаването на такава служба-отдел да е реализирана. Но воднето на разузнавателна дейност на руска територия е страшно в буквалния смисъл на думата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.