Проруската пропаганда не забравя заветите на Ленин

Пропагандата и пропагандистите на Путин в България не трябва непременно да бъдат поставяни под един знаменател- има и „меки” варианти, което обаче ги прави доста по-твърди „орехи” за разчупване от масовия потребител на техните интерпретации.

 

Такъв е случаят от тази сутрин с монолога на известния русофил, журналиста Иво Христов по ТВ7. Френският възпитаник, които вдъхва респект с излъчването си на учен човек, потвърди за сетен път, че да си образован и гладък в изказа още не е означава, че си прав в онова, което се опитваш да опаковаш като истина за масова консумация по отношение на любимата Русия и нейната агресия, представяна като самозащита ( сякаш Украйна е завзела руски полуостров и украински войници се бият на руска територия).

 

Както е известно, всяка пропаганда се преглъща по-лесно от лековерния потребител ако се подслади с някоя горчива констатация по адрес на онова, което се опитваш да пробуташ като сладникава възхвала на путинската правда. Точно това направи колегата Христов с щедрото признание, че Русия не е демократична страна и скоро няма да бъде, защото цивилизационно не е дорасла за това, а мужиците са получили паспорти чак след смъртта на Сталин.

 

И да, завземането на Крим е „байпас” на международното право, но…какво да се прави ( бития си е бит…).

 

Подобни кощунствени признания няма да чуете от примитивните путинофили, като Шаренкова или Божидар Димитров, които аплодират без задръжки анексирането на Крим и ако ги питате, ще ви кажат, че в Русия демокрацията цъфти и че руският сняг е най-плодородната почва за нея.През януари Шаренкова беше наградена лично от премиера на Русия Медведев за заслуги към този вид пропаганда в България.

 

 

При такава „русофобия” в признанията на Христов, всички останали лъжи в полза на Путин минават като руска каша през гладно гърло в последвалия поток от превратно представената картина на преврата в Киев, обяснен в монолога на журналиста като „действие първо” на украинската криза. Нима? Нима наистина революцията в Киев беше „действие първо”?

 

Да се върнем към фактите, за да ги запомним и да не позволяваме да ни манипулират. А фактите говорят, че превратът срещу решението на Украйна да подпише в края на ноември 2013 г. във Вилнюс споразумение за асоцииране към Европейския Съюз го извърши лично Путин. На 21 ноември, седмица преди подписването, с което се беше ангажирал също така лично пред украинския народ, украинският държавен глава смая света със съобщението, че по телефона му обадил Путин и му направил предложение, поради което той се отказва от обещанието да сложи подписа си във Вилнюс, за което, впрочем, никой в Брюксел не го е молил или „натискал”- Украйна, както всички останали присъединяващите се бивши сателити на Москва желаеше това.

 

Предложението на Путин, както се разбра също, беше шантаж в размер от 15 милиарда подкуп в последния миг преди договорената процедура по подписването, за да не започва процес на присъединяване на Украйна към развитата част от Европа. На Путин му трябва зависима, енергийно обвързана Украйна, точно както и България, която обаче се промъкна в НАТО и ЕС в последния момент преди Кремъл да ни препъне с Петата си колона.

 

Таза нагла намеса на Путин беше същинският преврат. Тя изкара украинците ( и не само в Киев) на мирен протест, окървавен от униформените побойници на властта. Това беше повратната точка, действие първо, пушката на стената ( като по Чехов), която на финала даде изстрелите на Майдана. А до изстрелите се стигна не заради бухалките на протестиращите като първопричина ( както се опита да внушава Христов), а заради употребата на брутална сила срещу демонстрантите на Майдана от специалните части Беркут.

 

Самозащитата на украинците изненада дори и кагебистите в Кремъл с техните кризисни планове ( като този за Крим, който е бил изготвен години по- рано). А опитите да се обясни руската агресия с ”езикови аргументи”, каквито направи и Иво Христов, демонстрират безсилието на търсачите на телето под украинския вол. Защото то бива, бива, ама вол за мезе бива ли?

 

Всъщност този пропаганден подход не е откритие на съвременните адепти на хибридните информационни войни на Русия. Ленин, заимствайки от предшестващи идеолози, биваше редовно цитиран по времето на комунизма да съветва, че един от методите да се  печелят победи  е чрез “крачка назад, две напред”. Заветите му, види се, се прилагат и днес у нас.

11 мнения за “Проруската пропаганда не забравя заветите на Ленин”

 1. Г-н Инджев, от справката която направих с помощта на чичко Гугъл не ще да е само френски възпитаник. Този е от дружинката на Иван Кръстев и ко. Платен “полезен идиот” щом като сме тръгнали да цитираме бащата на сесесерето. Минах по диагонала няколко знакови негови интервюта. От зор заман слага заедно “двете бивши империи САЩ и Русия”, естествено САЩ са посочени първи. Па що като толкова се бара за сведущ обективен не уточни в кой точно момент янките са изоставили ролята си на империя. И като как, след като раззия и тя е със статут на “бивша империя” тълкува анексията на Крим.

 2. Има двама Иво Христовци, които сякаш са си “плюли в устата” – единият е журналистът, когото цитирате, другият е социолог, за когото Западът е гнил и отвратителен и освен това ни е харизал безмилостно на новата Османска империя, а Русия е в неизбежна отбрана спрямо агресивния и неморален Запад и следователно – в правото си “да прави нещата, които прави” (евфемизъм за мракобесния Путински авторитаризъм).

  Малко ровене в нета показва нещо много любопитно – явно и двамата са чеда на важни другари по времето на зрелия морален социализъм: Журналистът Иво Христов е роден в Истанбул през 1970 г., завършил средно образование в Брюксел, но поради злощастната 1989 г. се налага да завърши висше в СУ (право).
  През 2001-2002 г. е редактор на предаването “Наблюдател” с Тома Томов по НТВ. От 2002 г. е заместник-изпълнителен директор, а от 2003 г. – изпълнителен директор на телевизия ВВТ (телевизията на важния другар Манджуков).
  Социологът Иво Христов е роден в Киев през 1966 г. и завършва висше в СУ (право). Специализирал е между другото в Московската школа за политически изследвания.
  Експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание!

  Не са случайни другарите, които обслужват другаря Путин у нас. Никак не са случайни!!!

 3. Всичко е наред! Русофилите са бесни! Краят на тези побеснели псета идва.

 4. Най-много от всичко съм мразел изпечения лъжец. От него се излъчва лоша енергия. Болест. Не случайно русия е Болна държава. Ако попиташ някой за германеца, какво ще ти кажат? Честни хора, които като кажат нещо няма да се отвърнат. Затова Германеца сега е образец за Еропа а руснака е заплаха. Руската Болест облъчва много сериозно Българите поради близостта в езиците и вярата. Може би България е пътя към Мира но Българите трбява да излекуват руснаците а не да се разболяват от тях.

 5. Случайно попаднах на последната част от интервюто на Иво Христов по ТВ.Знаех го само по физиономия защото нямам никакъв интерес към тези,които лъжат и може би и той е бил в тяхното число.Тази сутрин обаче бях озадачен.Гледаш го-нормален,в интернет прочетох-роден в Истанбул 1970 г.С добро образование.Работил обаче в прокомунистически издания като в.Преса.В интервюто няколко пъти заяви,че новата власт в Украйна била дошла след преврат,че Крим и Донбас по право били руски.Америка имала полза от войната в Украйна и Е.съюз се бил осъзнал и отдръпнал от досегашните си позиции за случващото се в Украйна.Ит.н. и т.н. Всичко това са лъжи,явни лъжи и той добре го знае защото е оразован и визуално -интелигентен. Тогава защо натрапва уродлива кауза с помоща на нагли лъжи.Вероятно има и други като него,които правят същото.Защо са такива…Ако си отговорим на този,на пръв поглед наивен въпрос,може би все пак нещо ще се промени.

 6. Христов, социолога, е специализиран специално в агресивното внушение на нихилизъм на българска почва и срещу всичко българско. Защото нали, след такова внушение сред целокупното население, следва по естествен път мита за Дядо Иван, който ще ни спаси и ще ни нагласи…, ах, как ми се псува, ама на яве, не по мрежата!
  Оня журналиста е по прост, той ако е лишен от медийния комфорт, който му осигуряват петоколонните предавания, бълва само клишета. Иначе може да наизусти матерал по някаква тема.

 7. http://www.znak.com/urfo/news/2015-03-10/1036480.html

  За Немцов куршум, за Кадиров -награда… Случайно!
  Ех тия случайности, чудя се не им ли е неудобно? Поне малко време да беше минало,да не боде така очите

 8. Тези “учени” “говорещи глави” като въпросния “журналист” Иво Христов (Петър Волгин е друга такава “говореща глава”) са учудващо повратливи! Да поставяш знак за равенство между анексирането на чужда територия (каквото направи Русия, и носителя на високи(те) токчета с нежното име Путин(ката) си призна това за да се похвали) и защитата на народа на избора си да живее съобразно цивилизационния си избор с Евроатлантическите ценности излизайки на Майдана, си заслужава медицинска диагноза! Същото е и да сравняваш Косово с Крим – нерде Ямбол, нерде Стамбул?!
  Жалки са с “доводите” си, но ни заливат от медиите – не може човек да чуе друфо освен пропагандата им.

 9. 14 цитат Ленина, от которых стынет кров

  21 января 1924 года ушел из жизни Владимир Ульянов (Ленин), идейный вдохновитель октябрьской революции 1917 года и первый лидер Советского государства. За годы, прошедшие после смерти вождя, был создан настоящий культ Ленина. Его тело до сих пор лежит в центре столицы как символ целой эпохи. Мы собрали выдержки из многотомных сочинений Ленина и рассекреченные телеграммы Ильича.
  —————————————-
  1.
  Литвин А. Л. «Красный и Белый террор в России в 1917—1922 годах»

  «…Прекрасный план! Доканчивайте его вместе с Дзержинским. Под видом „зелёных“ (мы потом на них свалим) пройдём на 10—20 вёрст и перевешаем кулаков, попов, помещиков. Премия: 100.000 р. за повешенного…»
  —————————————-
  2.
  24 – 27 декабря 1917 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 35. С. 200, 201, 204. — Из работы «Как организовать соревнование?»)

  «Война не на жизнь, а на смерть богатым и прихлебателям, буржуазным интеллигентам… с ними надо расправляться, при малейшем нарушении… В одном месте посадят в тюрьму… В другом — поставят их чистить сортиры. В третьем — снабдят их, по отбытии карцера, желтыми билетами… В четвертом — расстреляют на месте… Чем разнообразнее, тем лучше, тем богаче будет общий опыт…»
  —————————————-
  3.
  3 июня 1918 г.
  (Волкогонов Д.А. Ленин. Политический портрет. Ленинское рукописное распоряжение председателю Бакинской ЧК С. Тер-Габриэляну)

  «…Можете ли вы еще передать Теру, чтобы он всё приготовил для сожжения Баку полностью, в случае нашествия, и чтобы печатно объявил это в Баку».
  —————————————-
  4.
  9 августа 1918 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 50. С. 143-144).

  «Пенза, Губисполком.
  …провести беспощадный массовый террор против кулаков, попов и белогвардейцев; сомнительных запереть в концентрационный лагерь вне города».
  —————————————-
  5.
  (Латышев А.Г. Рассекреченный Ленин. М., 1996. С. 57.).

  «Товарищам Кураеву, Бош, Минкину и другим пензенским коммунистам.
  Товарищи! Восстание пяти волостей кулачья должно повести к беспощадному подавлению. Этого требует интерес всей революции, ибо теперь взят «последний решительный бой» с кулачьем. Образец надо дать.
  Повесить (непременно повесить, дабы народ видел) не меньше 100 заведомых кулаков, богатеев, кровопийц.
  Опубликовать их имена.
  Отнять у них весь хлеб.
  Назначить заложников — согласно вчерашней телеграмме.
  Сделать так, чтобы на сотни верст кругом народ видел, трепетал, знал, кричал: душат и задушат кровопийц кулаков.
  Телеграфируйте получение и исполнение.
  Ваш Ленин».
  —————————————-
  6.
  22 августа 1918 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 50. С. 165).

  «Саратов, (уполномоченному Наркомпрода) Пайкесу.
  …советую назначать своих начальников и расстреливать заговорщиков и колеблющихся, никого не спрашивая и не допуская идиотской волокиты».
  —————————————-
  7.
  10 сентября 1918 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т.50. С. 178).

  «Свияжск, Троцкому.
  Удивлен и встревожен замедлением операции против Казани, особенно если верно сообщенное мне, что вы имеете полную возможность артиллерией уничтожить противника. По-моему, нельзя жалеть города и откладывать дольше, ибо необходимо беспощадное истребление…»
  —————————————-
  8.
  3 июня 1919 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 50. С. 335).

  «Насчет иностранцев советую не спешить высылкой. Не лучше ли в концентрлагерь…»
  —————————————-
  9.
  (Латышев А.Г. Рассекреченный Ленин. М., 1996, С. 56).

  «Всех, проживающих на территории РСФСР иностранных поданных из рядов буржуазии тех государств, которые ведут против нас враждебные и военные действия, в возрасте от 17 до 55 лет заключить в концентрационные лагеря…»
  —————————————-
  10.
  19 ноября 1919 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 39. С. 315).

  «…крестьяне далеко не все понимают, что свободная торговля хлебом есть государственное преступление. «Я хлеб произвел, это мой продукт, и я имею право им торговать» — так рассуждает крестьянин, по привычке, по старине. А мы говорим, что это государственное преступление».
  —————————————-11.
  Ленин, 26 августа 1921 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 53. С. 142.)

  «Т. Луначарскому … Все театры советую положить в гроб.
  Наркому просвещения надлежит заниматься не театром, а обучением грамоте».
  —————————————-12.
  19 марта 1922 г.
  (Известия ЦК КПСС. 1990. № 4. С. 190—193).

  «… я прихожу к безусловному выводу, что мы должны именно теперь дать самое решительное и беспощадное сражение черносотенному духовенству и подавить его сопротивление с такой жестокостью, чтобы они не забыли этого в течение нескольких десятилетий…
  Чем большее число представителей реакционного духовенства и реакционной буржуазии удастся нам по этому поводу расстрелять, тем лучше».
  —————————————-
  13.
  Ленин, август 1920 г.
  (Латышев А.Г. Рассекреченный Ленин. М., 1996).

  «…Принять военные меры, т.е. постараться наказать Латвию и Эстляндию военным образом (например, «на плечах» Балаховича перейти где-либо границу на 1 версту и повесить там 100 –1000 их чиновников и богачей)».
  ——————————————————————————————————————-
  14.
  17 мая 1922 г.
  (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 45. С. 190).

  «…Суд должен не устранить террор; обещать это было бы самообманом или обманом, а обосновать и узаконить его принципиально, ясно, без фальши и без прикрас».
  —————————————-

 10. @Живко Боев
  Благодаря за важните уточнения относно лицето-социолог:)
  Без да имам предварителна информация какво е “специализирал” социологът Иво Христов, а именно “агресивно внушение на нихилизъм на българска почва и срещу всичко българско” в Московската школа за политически изследвания, всеки път ,когато това лице вземаше участие в ТВ предаване се шокирах от неприкритата, патологична омраза и презрение, която бликаше от изказванията му, към българите и всичко българско- традиции, история,култура,интелектуален капацитет на българите, държавни институции, български държавници и т.н… Смачкваше и унижаваше всичко българско до такава степен, че се питах как е възможно този човек да е българин (говореше без акцент и носеше българско име) и да продължава да живее в България при положение, че е изпълнен с такова отвращение????
  Оказа се, че не бил българин и че е завършил “Московската школа за политически изследвания”. Това обяснява всичко! Тези детайли дават отговор на въпросите с изключение на един:
  Защо този българомразец продължава да ни “дава акъл” толкова дълго време- 38,39,40,41,42 Народно събрание от най-висшата по Конституцията институция и КОЙ го назначава толкова пъти на тази позиция???? КОЙ(Кремъл)

 11. ГАВРА УЖАСНА ГАВРА ПРЕД ПАМЕТТА НА БРУТАЛНО УБИТИЯТ ОТ КРЕМЪЛСКАТА ХУНТА ЧОВЕЧЕЦ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.