Двойната игра на тандема Борисов-Калфин около тройния шлем на Първанов-Путин

          Освен за „Интерфакс” и за радиостацията на „Комерсант” вицепремиерът Ивайло Калфин е успял да даде в рамките на краткото си посещение в Москва на 3 март и още едно интервю.

Дали българският премиер знае, че заместникът му Калфин въздиша в Москва по енергийните проекти, с чиято кончина той,  Бойко Борисов,  се хвали в случаите, когато иска да (по)каже, че бил опонирал на Кремъл?

Ето още информация по темата за двойната игра на тандема Борисов – Първанов\ Калфин , която се вижда от интервюто, преведено за ivo.bg от Васил Костадинов.

 

Вице-премиерът на България Ивайло Калфин за закриването на „Южен поток”: „Това е загуба за отношенията ни”

Калфин разказа пред „Московский комсомолец” за ефекта от санкциите и за позицията на София за „Турски поток”

 

 

Закриването на проекта “Южен поток” беше загуба за отношенията между Русия и България. Това в интервю за „MK” ​​заяви вицепремиерът на балканската страна Ивайло Калфин в Москва. Заместник-премиерът на българското правителство обясни също и позицията на София за „Турски поток” и разказа дали Европа може да намери алтернатива на руския газ.

– Променили се нещо в руско-българското сътрудничество в енергийния сектор след закриването на проекта „Южен поток”?

– Разбира се, промени се, защото “Южен поток” не е само “Южен поток”. Преди няколко години работихме заедно по създаването на няколко големи проекта, които имаха не само двустранно, но регионално и европейско значение. „Южен поток” беше такъв проект. Имаше и АЕЦ „Белене” и т.н. Сега политически ние нямаме голям проект, който да отговаря на тези условия – да имат регионално и европейско значение за нас, за да го развиваме … Така че аз мисля -прекратяването на “Южен поток” е загуба за отношенията ни.

– Европейските санкции срещу Русия отразиха ли се някак на нашето сътрудничество? Подкрепя ли България тези мерки?

– България често в Европейския съюз изразява свое становище преди да се вземат решения. След това, когато се вземе решение, то в общо. Има държави и лидери, които говорят по различен начин. Ако те изразят мнението си при дискусията за санкциите, тогава ефект ще има. Вие знаете, че в ЕС има консенсусни решения. Както знаете, санкциите срещу Русия са свързани с процесите в източната част на Украйна. За икономическите последици – те са много ясни за нас – това е негативен ефект върху нашата икономика. Надявам се, че всички политически условия ще бъдат изпълнени възможно най-скоро, така че да не говорим повече за санкции.

– Ако се върнем към “Южен поток”, водят ли се все още в България спорове за неговото закриване? Как българите реагираха на закриването на проекта?

– Мисля, че в България по повод „Южен поток” има декларативен консенсус. Има много хора с различни мнения, но като цяло – в България не съществува политическа сила, която е против „Южен поток”. Така че мнението ни е еднозначно.

– В нашата преса много често се тиражира информацията, че за замразяване на проекта от България повлия ЕС. Имало ли е наистина някакъв натиск от Европа?

– Не бих казал. Вярно е, че в рамките на няколко месеца беше намалено темпото на работа там … Освен този период от няколко месеца, когато предишното правителство спря всички процедури, никакви други действия, насочени към спирането на “Южен поток”, не е имало. Проблемът бе в това, че България и другите страни от ЕС поискаха от Европейската комисия да контактува с “Газпром” и Русия, за да се съгласуват всички условия и изисквания на европейското законодателство. Искаше ми се да видя по-голяма активност на бившата Европейската комисия, водена от г-н Барозу. Комисията, навярно, не беше достатъчно активна. Когато предоставихме на Европейската комисия преговорите с “Газпром”, тогава най-вероятно, загубихме тази подкрепа, която имаше проекта.

– Според някои оценки, България е зависима от руския газ около 85%. Планира ли вашата страна да намали зависимостта си от Русия в това отношение, и ако да, как?

– Нека да видим какво ще се случи. Ние имаме доставки от Русия през Украйна в момента. България е транзитна страна. Ако има друго решение от Русия – „Турски поток” или нещо друго – ще видим при какви условия ще стане. Потреблението в България не е толкова голямо. Три и половина най-много – четири милиарда кубически метра годишно (в друго интервю за КомерсантFM – 3-4 милиона). Но за нас беше важен и транзита на руски газ. За българската икономика може да осигурят различни варианти. Контактуваме с всички свои съседи. Сега ЕС прави тръбопроводна мрежа, в Гърция има възможност да се доставя газ. Така че технически е възможно. И още – ние правим сметки, каква ще бъде цената за това. В Черно море също се провеждат допълнителни работи по разработването на нови находища. Така че проблемът не е само в българското потребление … Предполагам, че ще се намерят други източници. За мен големият проблем са доставките на руски газ за Европа. Мисля, че ние трябва да мислим в такъв мащаб …

– Вие казахте за „Турски поток”, че България е готова да разгледа условията на проекта. Според предварителните оценки, колко това е в интерес на вашата страна?

– Разбира се, за нас е по-добре, ако руски газ се доставя директно до европейските страни. Знаете, че ЕС създава енергиен съюз … Когато газът се доставя посредством друга държава, могат да възникнат проблеми. Вторият проблем – не знам как ще се развият споразуменията между Русия и Турция. Преди това имаше много преговори с Турция за „Набуко”, а също и за други проекти. Турция винаги е настоявала, че тя не е транзитна държава, а държава, която купува и продава газ. Ако има допълнителен процент посредници, които доставят руски газ за Европа, мисля, че това е много по-лошо за икономическите условия за доставка. Така че засега все още нищо не е известно. Когато разберем как ще бъде доставян този газ, ще разберем какви допълнителни условия ще постави този посредник, ще бъдат ли те приемливи, а след това ще можем да определим отношението си към него.

– Българския министър-председател Бойко Борисов заяви, че страната ви има желание да размрази проекта „Набуко”. Каква е причината за това и дали в тази идея има перспектива?

– “Набуко”, както знаете, беше голям проект за снабдяване с кавказки, каспийски и арабски газ за Европа. След това проектът се раздели на две части: „Набуко-изток” и „Набуко-Запад”. Сега „Набуко-Изток” вече е „Танап” (TANAP) – проект, който минава през Турция, и продължава като Трансадриатически газопровод (Trans Adriatic Pipeline) през Гърция и Италия, т.е. минава през южната част на Европа. А това, което беше замислено като „Набуко-Запад” – от Турция през България до Австрия – този проект беше готов, проектиран, съгласуван. Всичко беше готово за изграждането на този проект … Мисля, че ако се промени маршрута за доставките на руски газ за Европа, този проект е най-добрият вариант. На практика всички предварителни процедури са приключили. Но това, което ние трябва да обсъдим – това е начина, по който руски газ ще влиза в европейската система. Мисля, че е възможно. Това е идея, която трябва да се разгледа.

– Споменахте създаването от ЕС на единен енергиен пазар. Има ли перспектива тази идея и могат ли да възникнат някои трудности по пътя?

– Това не е нова идея. Тя възникна преди няколко години. Тогава доставките и двустранните споразумения на руската страна с някои държави от ЕС попречиха на това. Имаше различни цени. Тогава Германия нямаше ентусиазъм да изълнява такива общи споразумения. Сега ситуацията се промени. Може би сега ще има възможност. Аз вече казах, че ние работим – и това се финансира от Европейския съюз – относно създаването на българска газова мрежа със своите съседи: Гърция, Сърбия, Румъния … Затова ще е технически възможно да се доставя газ по различни направления до Европа. Вторият етап – създаването на свободен пазар. Вие знаете, че пазара на газ има свои особености … Все пак, аз мисля, че ще останат двустранните дългосрочни договори за доставки за Европа. Кой ще бъде, ще има ли стандартизирани условия или не, това зависи от споразуменията между доставчика и получателя. Но това е въпрос на бъдеще.

– Според вас, може ли Европа да намери заместник на руския газ?

– Сега Русия доставя 40% от потреблението на газ в Европа. Четох различни анализи, които показват, че нуждите се увеличават, ако всичко върви добре, доставките на руски газ ще се увеличат. Така че, най-доброто е да се намерят добри пътища за руските газови доставки. Това е и в руски интерес. Европейският пазар е много отворен, там може да се продава на добра цена. Замяната на руския газ е дългосрочна стратегия. Аз не съм сигурен, че ние трябва да развиваме тази стратегия, така че руски газ да няма в Европа. В бъдеще, ние трябва да се споразумеем за взаимно изгодни условия, да установим начини и средства, за да дългосрочни доставки на газ. Това ще бъде най-доброто. В момента не виждам друга алтернатива.
Игор Суботин

Mk.ru

10.03.2015

17 мнения за “Двойната игра на тандема Борисов-Калфин около тройния шлем на Първанов-Путин”

 1. В България нямало политоческа сила против ЮП!? Гнусен, лъжлив руско-съветски ибрик!
  Извинявам се за речника.

 2. Благодаря Ви, г-н Инджев! Благодаря Ви, г-н Костадинов! Без вас наистина нямаше да знам за това интервю. Мисля, че е крайно време да поискаме ОСТАВКА на тава правителство, което вместо да ни отдалечава от агресора-Русия, с всички сили желае да ни подчини все повече на тази мракобесна държава.

 3. Добро или лошо, именно правителството на Орешарски видя сметката на Южен поток. Оттогава насам, Борисов не го свърта на едно място, а само се чуди как отново да ни надене руския хомот.

 4. Абе тези хора в това число и Калфин не се ли ограмотиха,че Южен поток не е толкова търговски проект ,колкото политически.Руска собственост от край до край на България .Влизането на руски ботуш да я пази.Руски човек да врътва кранчето когато си иска.Руско заселване на Дунавската равнина,покрай собствеността.Не видяха ли какво става в Украйна.Този проект е важен за руснаците не за търговия ,а за влияние и завземане на Балканите.Планът на Екатерина Втора в действие. С голям шанс сега да се изпълни от безмозъчните ни и продажни политици.Безкръвно,елегантно,със самовкарване в капана.Извинявайте,но един Станишев смятам ,че го проумя,но Калфин -не.
  Обръжам се към Министъра на образуванието-в бъдещите учебници истинските отношения България -Русия трябва да си осветляват точно,а не в зависимост от политичиски пристрастия.
  Препоръчвам да се прочетат книгите *освободителните мисии* на Русия на Балканите И.Лилов,*Бълтария-военният трофей на Сталин от Боздуганов и книгите на Иво Инджев.
  Ще позволим ли накря да ни направят руска губерния.

 5. До И. Калфин, (все някой ще му предаде):

  Господин Калфин,
  вземете празен бял лист и химикалка, поръчайте на секретарката си кафе, седнете в удобното министерско кресло и напишете “ЗАЯВЛЕНИЕ ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РБ” с което да го помолите официално да Ви освободи от заеманата длъжност, поради несъвместимостта на Вашето русо-любие и българските национални интереси. След завършване на процедурата, вече като български гражданин без задължения свързани с управлението на страната изпълнете рецептата, която ви е явно на сърцето ( тя бе официално разкрита и огласена от Украинските Патриоти )и звучи така: чемодан, вокзал, россия. Идете там пишете се россиянин и никога повече не помисляйте за България.
  Ако случайно проявите твърдост ( като един господин с орехово име, който се опита да играе костелив орех ), това което аз имам да Ви кажа е “Калфин, ОСТАВКА”, Вие сте срам за България!

  За горенаписаното стоя с името си и ако считате, че съм накърнил Ваши права и свободи обърнете се към стопанина на този Blog за да получите от него моят е-пощенски адрес за да може чрез него да Ви предоставя данните, които ще са Ви необходими за да защитите правата си в съда.

 6. Напълно вярно – в България няма политическа сила, която да е против ЮП. Общестевното мнение е нещо различно.

 7. Ситуацията предварително е отиграна. На неудобен въпрос от български журналист относно някои твърдения в напоителните си московски интервюта, др. Калфин без да мигне заяви, че проблемът е от неточна интерпретация на думите му на руски език.

 8. Няма сила която не да ме убеди но поне да предизвика грам съмнение, че визитата на кальфинь в раззия е разработка на обичащите се открай време, това по инфо на агент Бор, папка гоце и агент буда. Докато баце се пъне пред шефа на ФБР да покаже лоялност към евроантлантическият избор на страната ни, ик в масква прави и невъзможното да манефистира, че петатата колона е, остава и ще бъде до последната рубла вярна на господарите си. За отвъдокенският гост остава утешението, че “мислели еднакво” с банкянското слънце. Ама само с декларирано съгласие, без последващи съответни действия политиката си остава същата. “Троянският кон” на раззия в ЕС и НАТО.

  Вижте още една изява на вицето в белокаменната.

  “България се стреми да възстанови нормалния диалог с Русия, заяви българският вицепремиер Ивайло Калфин, предаде РИА Новости.
  По думите на Калфин , България, за разлика от други страни от ЕС, не е отделяла дължимото внимание на връзките с Русия, която някога е била мащабен пазар за българската селскостопанска продукция.
  Калфин също така разкритикува санкциите като инструмент на външната политика.
  „Санкциите-това е патология. Те не водят до нищо, освен до разцвет на контрабандата“, заяви българският вицепремиер.”

 9. Иво, съ-форумци,
  бях останал с разбирането, че ЮП е спрян. Вижте обаче какво намерих:

  http://www.mediapool.bg/regionalnoto-ministerstvo-pusna-nova-porachka-za-yuzhen-potok-news231497.html

  Какво трябва да се направи в тази страна за да бъде накарано правителството да защитава България от руските грабливи ръчички?

 10. Наистина – някой журналист ще попита ли ББ, а и ЕСъюз, какво става с Южен Поток и защо всъщност строежът му продължава?

 11. Г-жо Савова,грамотен си еКалфин,ами той си признава:’„преди години заедно работихме по няколко големи проекта…”Работили,не ги интересува,изгодно ли е за Б-я финансово и да е икономически зависима.Казва,че„ потреблението не е голямо”,но не казва, че се плаща най-скъпо.Продажник!

 12. Двойна игра с троен шлем и накрая валат.Дай Господи и с валат да си останат.Боко Шута хем Поток иска, хем да сглобявал немски коли.Ама шлифера, и тези които го държат му пречи.Такава излагация на световно ниво сме с тази банкянска тиква.А Калфин да подава оставка докато може.Той ли договори в Москва поръчката по ЮП, която стартира в момента?Ще има ли разслеване за преводите от стотици хиляди долари на сметките на Тренчев и защо са финансирали обучението на дъщеря му в САЩ.Нали и той беше за Москва.Извода е на края, че с нашите пари ходят да се кланят на Путин, плюейки срещу демокрацията, ама децата им са я в Европа, я в САЩ.А Калфин с европейската си заплата на колене пред Путин – колко ли тогава са сумите, за оплюване на Родината и ЕС?

 13. Иужен поток не е спрян и няма да бъде спря.Четете ми горният коментар.Тук парите нямат значение.Руснаците мечтаят за това /да стъпят на Балканите/ от векове,та сега ще се отказват.Все ще се намери пролука.Лошото за България е ЧЕ 50% ОТ СОБСТВЕНОСТТА НА ИУ ПОТОК Е РУСКА.ТОВА Е ЦЕЛИЯТ ПРОБЛЕМ.ПРИСЪСТВИЕТО ИМ Е ПЛАШЕЩО.

 14. За размисъл по цитати от интервюто:

  Калфин :България е транзитна страна

  Калфин (по-долу):Турция винаги е настоявала, че тя не е транзитна държава, а държава, която купува и продава газ.

 15. Васил
  Тук е разликата.В момента ние сме транзитираща страна/Македония и Г ърция-получаваме транзитни такси -оксло 40 мил лв/
  По Ю.поток ние ставаме ТРАНЗИТНА страна с огризки каквито решат да ни дадат руснаците.зА СЕГА НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ.

 16. И този плужек беше кандидат за президент на България?!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.