Медиите мълчат като риба, когато усетят миризмата откъм вмирисаната глава

Вчера в София се състоя конференция, която (не) на шега нарекох „панихида на свободното слово”. Всичките 6 встъпителни изказвания, както и няколкото подкрепящи ги монолози на присъстващи констатираха различни аспекти от заболяването на българската медийна действителност, страдаща от остър недостиг на свобода.

 

Имах идеята да се изкажа, но предпочетох да не развалям хубавата панихида с ироничната си забележка, че в поне една държава българската журналистика напоследък беше оценена високо и да припомня, че през януари в Москва бяха наградени Светлана Шаренкова и Димитър Иванов за заслуги към руската пропаганда в България. На церемонията в Кремъл, ръководена от премиера Дмитрий Медведев, е била подчертана изключителната чест двата българи да са единствените чужденци, удостоени с най-високото кремълско отличие, отредено само за най-ревностните руски агитатори.

 

Разбира се руската намеса в бившите съветски европейски колонии не е насочена само спрямо България. Въпросът е как й се противодейства. Ето какво се случва в една Чехия, която си има върл путонофил за президент при това!

Дневник:

“Чешките спецслужби са заподозрели трима служители на руското посолство в Прага в шпионаж, в следствие на което те са били принудени да напусната страната, съобщава РБК, позовавайки се на вестник Respect.

Изданието твърди, че миналата година Службата за информация и безопасност е провела операция, завършила с “дипломатически конфликт” между Прага и Москва. Според вестника спецслужбите са заподозрели трима руски дипломати, работили в Чехия в шпионаж, в резултат на което те били принудени да се върнат в Русия.

За да избегне ескалация на конфликта, Прага не прогонила веднага дипломатите, но не продължила разрешението им за пребиваване в страната. По този начин според изданието била възпряна операция на Москва, която би могла да застраши сигурността на Чехия.

В последно време броят на служителите на руското посолство в Прага е увеличен значително, посочва вестникът, като по негови данни там в момента работят 125 души – много по-голям брой хора, отколкото в което и да било друго посолство в Чехия.

Запитана от “РИА Новости” относно заподозрените в шпионаж дипломати, Службата за външно разузнаване в Русия отказва коментар. Посолството на Русия в Чехия също не отговаря на въпросите на “Интерфакс” за публикуваната във вестника информация.”

В България по същото време текат рокади до върховете на службите и никой не смее да попита: имат ли те нещо общо с руското проникване, което иначе забелязваме чрез влиянието на прокремълската пропаганда? Да се задават подобни въпроси в българските медии е крайно нетипично и за да се избегне опасността някой да наруши неписаната забрана съответните началници по места са взели най-добрата предпазна мярка: подобни лица, склонни да развалят хубавата всекидневна панихида на свободното слово, да не се допускат до публични изяви.

Пример от 4март, който ще дам отново: депутатът от ГЕРБ Методи Андреев назова пред Нова телевизия  с (почти) сензационна откровеност руската информационна война в България като основен проблем, но склонните към раздухване на сензации медии ни най-малко не “съзряха” изключителността на думите му. Нали са средства за информация, явно бързо до тях е достигнала информацията, че гръмовержецът Борисов е бил вбесен от откровението на своя депутат. Съответно темата беше закрита по възможно най-открития начин: чрез отказ от нейното продължаване.

 

С други думи, повтори се доста буквално случаят с редактирането на “Визия 2020”, също наредено от Борисов в края на миналия август, за да се изчегърта от документа споменаването на Русия като страна, която води в България хибридна информационна война.

Рибата не само се вмирисва откъм главата- медийната риба в нашия медиен гьол си мълчи точно като риба, когато главата й нареди.

20 мнения за “Медиите мълчат като риба, когато усетят миризмата откъм вмирисаната глава”

 1. В Русия се случват абсолютно уникални неща, които затъмняват всякакви малоумия на българските им слуги.

  Представете си Освиенцим от музей на Холокоста и жертвите на нацизма да се превърне в музей на постиженията на SS и Гестапо.

  Точно това се случи преди броени дни в Русия – единственият музей на сталинските лагери Пермь-36 беше закрит и на негово място беше открит музей на постиженията на лагерната охрана в превъзпитаването на лагерниците.

  Да, знам че звучи налудничаво, невероятно и пр., но – това е Русия. Свиквайте.

 2. шаренкова и иванов са толкова българи колкото и например Василий Българоубиец. Чисти руснаци са си ‘другарите’ само дето живеят и мърсуват в страната ни и работят за благото на путинизма!

 3. Да, жалко за нашите медии. Проблема идва от собствениците на медиите. Те не са демократи а ченгета или техни роднини! Тоест пак ченгета. Според мен критериите за регистрация на медии в България, помагат за съществуване на пошли, неистински средства за информиране. Свидетелствата за обслужване на интересите на Властта са неизброими но в България, като че ли да се поклониш (да се наведеш с дълбока чупка в кръста) се смята за нормално а да бъдеш честен, да бъдеш достоен е лудост. Да не се ценят честните и достойните хора а да се прекланяме пред Измамниците според мен е Лудост и действителността го доказва. Живеем в Луда държава!

 4. Само истината ще ни направи свободни,

  Без нам дали е редно въобще да се говори за медии и журналистика в България. просто такива няма.

  Изключения са само няколко блога и сайта и това е

  В момента печата колона притежава почти всичко в управлението и медиите.
  Ако са умни ще разберат, че това са само разходи, а не инвистиции, които да се върнат. В тази клоака всеки взема и не мисли да връща. След като събереш около себе си най- долната част от така наречения елит, какво очакваш. Москва не разбира, че нашите жалки душички само мислят за своя портфейл и се обрщат по- бързо от ветропоказател.

  Чакам деня в който Путин няма да е на власт. такова обръщане на паланчинката ще падне.

 5. Къде са българските органи за сигурност,къде е Прокуратурата,как се допускат лица като Шаренкова,Д.Иванов,В.Сидеров и неговата банда,Калфин открито да застават срещу официалната линия на България гласувана и утвърдена от Народното събрание – европейският път на България и НАТО.Защо не се предприемат действия за *държавна измяна*.Горните лица защитават чужди/руски интереси/.Когато Народното събрание на РБ гласува Азиатският път на развитие тогава тези лица имат право.
  За сега са национални предатели.КАКТО И ДА ГО ГЛЕДАТЕ.
  ЗАЩО БОЙКО БОРИСОВ НЕ ПОИСКА ОБЯСНЕНИЕ ОТ КАЛФИН ЗА ИЗКАЗВАНЕТО МУ В МОСКВА.
  РАДАНЕ?

 6. Калфин, големият евродепутат,защитникът на България в ЕС,ерудираният дипломат,вицепремиер на България се н..ра на България пред стените на Кремъл.Там където убиха Немцов.Немцов беше стократно по решителен от нашият путио.

 7. Като редови данъкоплатец, питам:
  – Коя държавна служба се грижи за поразените от РИВ (Руската Информационна Война) в България?
  Под поразените, имам предвид тези, които са приели ГРЛ (голямата руска лъжа), за реалност и живеят в нея…

 8. Забавлява ме идеята за анимация с някои от нашите политици характерологично представени от риби. Със субтитри. Плуват евразийски пирани подклас Шаранкови, змиеглави местанови, русоперки, баракуди (говорят английски), змийорки, лъчисти, костни и т.н. Акцент се полага върху двойнодишащите в подкласове калфинадии, винетусадни, сидеретрии – вдишващи в река Москва, издишващи в езерото Ариана. Представете си едра риба с циклоидни люспи в лъскаво сако плува тежко по диагонал, за да се задържа на едно място (до храната). Рибата влиза в кадър; говори в хрилните капачета на лъчистите рибки, за да чуе рибата ‘кой’: ‘Бесен съм. Неоновите като си играят с плувките поне да си играят по едно и също време…’

 9. Явно на Русия тепърва й предстои да изживее ужаса на национализма подобно на Германия преди ок. 100ина години (с всичките му “прелести” като NSDAP, SS, HJ, DM, Гестапо, д-р Менгеле и черешката на тортата Хитлер!), което ме навежда на мисълта че Русия е точно 100 години назад в общественото си развитие спрямо Запада.
  Ами тогава да пожелаем на руския народ християнско търпение и славянско безхаберие, за да могат да оцелеят и след този експеримент, също както оцеляха и след комунизма.

  Многая лета!

 10. Това не по темата, но бих искал да прочета мнението на Иво Инджев за поведението на иначе досега харесвания от мен президент Плевнелиев в Сърбия, където сръбския му колега Николич най-нагло заявява, че Цветан Василев си е арен, щото не бил извършил престъпление в Сърбия, т.е. няма да ви го дадем. Защо апропо това държавно посещение в Сърбия на Плевнелиев не беше отменено като знак на недоволство от решението на сръбския съд да не екстрадира Цветанов. Сигурен съм, че ако например Полша имаше такъв казус с банкер-беглец обрал полския данъкоплатец с милиарди и криещ се в Сърбия, Полша вече щеше да е респектирала Белград по линия на ЕС (може би дори със заплаха да вето за влизането на Сърбия в ЕС един ден, докато не престане да укрива престъпници от такъв мащаб). Това ми се вижда важен въпрос, защото да, ясни са образи като Шаренкова, Първанов и тем подобните, но каква надежда има българия, когато “добрите” са неадекватни и не на висотата на поста си?

 11. —————————————–

  Знаем кой е “Кой” !
  Путин е “Кой” !

  —————————————–

 12. Тройни, дойде времето да си видите любимците, какви красавици са.

 13. Проследих тази новина (за руските дипломати) по следния начин. Още вчера тя се появи на сайта “Коммерсант”, издание на Газпром медия между другото, който се позоваваше на чешко електронно издание. Там информацията е по-пълна и по-интересна. Руснаците са приложили “реципрочни” мерки спрямо двама чешки дипломати, но Чехия не е получила обяснение за това. По интересна е друга информация от този сайт. В Чехия започва изграждане на корпус за бързо реагиране на НАТО, като първите 150 души скоро ще преминат обучение. Предвижда се състава на частта да нарасне до бригада. Разбира се, подобна информация няма как да се появи в нашите медии.
  Аз също ще се върна на изказването на М. Андреев. Там той каза още нещо. През есента на миналата година нашите служби (не спомена коя) също са прихванали руски дипломати у нас да вършат “несъвместима със статута им дейност”, но някой е предупредил руснаците и дипломатите са били изтеглени предварително.

 14. Миналото лято размених на една опашка пред каса в магазин няколко думи с двама рускоговорещи туристи.Попитах ги защо не се съпротивлявят на политиката на Путин.Единият ми отговори, че има съпротива, но всеки, който изкажел критика публично после изчезвал. Споделиха, че наскоро били в Испания и всеки път щом в ресторант проговорели на руски език помежу си испанците от съседните маси ставали и демонстративно се премествали по далеко. Харесаха ми испанците:)

 15. Извинявам се. Вярно че беше А. Тодоров.

 16. ИСКАМ БАЗИ НА НАТО В БЪЛГАРИЯ!Колкото повече, толкова по-добре.
  Предлагам, като отговор на черносотниците,заметнати с руски знамена, да организираме и ние един протестен митинг срещу ограничаването на броя на натовските бази у нас. Искаме още бази,искаме сигурност за децата си!Искаме европейска цивилизация! Искаме си нашето демократично бъдеще.Не щем путинската цигания!

 17. http://www.kp.ru/radio/stenography/125603/

  По темата за обективната журналистика, пропагандата и информационната война. С преки включвания от Украйна. Толкова абсурдно, че чак забавно.

 18. Я вижте, колко интересна тема открих. Обяснява доста неща. Ето тези хора липсват на България. Найден Шейтанов го е казал още 1933 г. Последното изречение е много важно!

  (линка пак не мина – bolgari точка net)

  “Властта, особено административната, е най-висше и най-могъщо понятие в психиката на селянина, па и на българина изобщо. Да се достигне тя – се смята за най-голям и най-смислен идеал в живота. Оттам извънредно силното политизиране на широките ни народни маси – нещо, което спъва всеки друг почин, идея, дело. До власт се идва чрез партия и затова тая обществена категория поглъща толкова много време, сили, жертви. Те обаче се дават охотно, защото чрез партията се чака десеторно удовлетворение на личните интереси…”…………..

  “Народностното се жертва за личното или за общественото. Затуй българинът в миналото, па и днес, се денационализува много по-лесно, отколкото балканските ни съседи. Тая е една от причините, гдето сърби, гърци, румъни и турци владеят сега области, които са ни принадлежали не само към българската държава, но и към снагата на българската народност.

  И тъй, в психологията на българското отрицание имат надмощие следните елементи: апатия към висшето, като добро и хубаво, като държава и народност, фанатична страст към парично-материалното и към властта като средство за забогатяване, животински егоизъм в отношенията към другите, простотия и заинтересованост на бюрократи, безогледна опозиция, партикуларизъм на политикани, егоцентризъм на интелигенти, омраза и завист едва ли не към всички против всички и пр.

  Националното ни отрицателство обаче не съществува у нас като нещо строго обособено. Както се каза още в началото, то върви като мрачен двойник с нашия дух на утвърждаване. То е сянка на българщината, само че понякогаж помрачава слънцето на народа ни. Той се е явил главно по исторически причини. Последици от жестоката история са отровили у българина желанието за творчество, за държавно и религиозно строителство. Ала тая жизнерадост се е запазила отчасти и днес в сексуалната философия на българина. И по мое мнение от тия биосензитивни сфери трябва да почне днес оня, който иска да изкоренява гибелния дух на отрицание.

  Култът на злото, на смъртта, на черно-сатанинския дух на отрицание трябва най-сетне да се замести от култ на живота, от възбожаване на светло-творческия гений на утвърждаването – основа, върху която е съградена Западна Европа…

  – Из статията “Духът на отрицание у българина” от Найден Шейтанов, сп. “Философски преглед”, 1933, кн. 2, от в. “Сега” – Р. С.

 19. Няма нужда да питаме дали руските шпиони работят в България – те са навсякъде, не само по медиите. Българските милиционери си бяха на пряко подчинение на съветските (им) другари! Затова и слушкат (какво им казват от болшевишката столица), и папкат (бюджетни средства с обръчите си)!
  Руските шпионни са си у дома в България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.