Нахаканите хакери не са недосегаеми

След като стана ясно, че част от доставчиците на интернет сигнал са блокирали достъпа до ivo.bg на странното “основание”, че са получили фалшиви електронни писма, ГДБОП с зае днес със случая.

Целта е да се стигне до поръчителите.

Междувременно сайтът Клуб Z направи свое, журналистическо разследване.

Как се налага цензура „по грешка“

Блогът на журналиста Иво Инджев се оказа без причина блокиран от някои доставчици

Снимка Клуб Z

Снимка Клуб Z

Клуб Z

“КОЙ се опитва да заглуши ivo.bg”, написа тази сутрин в блога си журналистът Иво Инджев. Повод за това са сигнали от потребители на няколко различни доставчика на интернет, че не могат да отварят сайта.

От известно време някои от читателите попадат на надпис „Съгласно Закон за Хазарта и на основание на разпореждания на Софийски Районен Съд, сайтът, който се опитвате да посетите е блокиран!” Отдолу е сложен и линк към сайта на Държаната комисия по

Потърсихме един от интернет-доставчиците, при които съществува проблемът – comnet.bg. На сайта им има само телефон за потребители, но не и за контакт с фирмата.

И на нас не ни зарежда сайтът, предал съм на администратора да отстранят проблема“, отговори дежурният.

Той обаче не знаеше защо на екрана се появява съобщение, в което блокирането се оправдава със Софийския районен съд и Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Потърсихме и съда. От там обясниха, че редовно се произнасят по искания на ДКХ за блокиране на достъпа до сайтовете на нерегистрирани хазартни игри. На сайта на комисията са публикувани всички подобни решения – наистина количеството им е огромно, но никъде в списъците на открихме сайта ivo.bg.

„Сайтът ivo.bg не е включван в забранителния списък на нелицензираните онлайн хазартни оператори“, отговори официално комисията след запитване на Клуб Z.

Какво става тогава?

Представител на комисията обясни, че често получават оплаквания за подобни проблеми, при които потребителите не могат да получават достъп до сайтове, които нямат нищо общо с хазартна дейност.

“Причината за това е, че за по-лесно по-малки доставчици ограничават достъпа на своите клиенти до ip адреса на сървъра, на който е хостван даден нелицензиран оператор. Но по този начин се спира достъпът до всички хоствани на съвръра сайтове, а те могат да са десетки или стотици”, обясниха от комисията.

Според ДКХ случаят с блога на Иво Инджев е подобен. Според самия Иво Инджев обаче съвпаденията са твърде много.

“Понеже публичността е единственото средство за самоотбрана на автора на този блог, призовавам читателите да съдействат за разкриване на тази очевидно планирана акция по заглушаване на една независима журналистическа трибуна. За целта трябва да се противопоставим на виновниците и да изискваме от тях да премахнат наложените ограничения и да дадат обяснение за това, кой ги е поръчал“, коментира журналистът.

Наскоро Инджев получи по интернет заплахи за физическа саморазправа. МВР и прокуратурата работят по случая.

 

 

20 мнения за “Нахаканите хакери не са недосегаеми”

 1. Живея в квартал “Изток”, като интернет доставчик ми е “КомНет”.Преди около три седмици
  при опит да влезна в моя предпочитан сайт – ivo.bg, на бял екран със сини букви се изписа, че по закона за хазарта сайта е забранен от Министерството на финансите. След около 2 дни пак получих достъп. Този блокаж се получи отново преди три дни и до сега нямам достъп от домашния си Интернет. За мен, това е форма на хибридна цензура, като част от всичките им подлости. От друга страна съм радостен, че съм сред избраните за блокиране, най-върли фенове на Гласът на истината – Иво Инджев

 2. русия – тази бензиностанция с атомни ракети, обгрижвана от маймуна с ядрен спусък в ръката, боготворена от милиони човекоподобни смятащи се за богоизбрани само защото когато повръщат слад поредния запой вонята им се струва по-хубава от тази на френски парфюм – е горещо любена от хиляди българи с психически проблеми, мразещи страната си, роднините си и самите себе си!

 3. Г-н Инджев, както Ви писахме и по-рано, проблемът едва ли е свързан с хакери и ченгета.
  По-скоро хостинг-компанията трябва да Ви предостави индивидуален Ай Пи адрес (IP адрес). Услугата не е скъпа – вероятно е около лев на месец.

 4. Към Скарамуш:

  По-скоро трябва да не се съглася- бях в ГДБОП и съм наясно за какво става дума. В резултат на интервенцията вече е разблокиран трафикът през СомNet.bg.Разследването ще покаже, надявам се, кои са поръчителите.Става дума за престъпно деяние, което ще бъде предоставено на прокуратурата.
  Призовавам читателите да търсят сметка на доставчиците, които още не са премахнали т.н. “филтриране”, т.е. блокиране на ivo.bg.

 5. Ми не помните ли същите ТИЯ кат заглушаваха Свободна Европа преди със специални радиостанции над София купени с парите на българския гражданин, който ядеше кучешка радост и обръщаше бирените шишета на обратно за да види дали няма “парцали” в тях, а когато отидеше един път в годината в София напълваше две чанти с подаръци за близки и деца и накрая в ЦУМ му окачваха венеца на потребителския социалистически гений – рула тоалетна хартия нанизани на парче книжен канап и така с този “гердан” от Партията и Правителството той си заминаваше по живо по здраво оттам откъдето беше дошъл. А в неделя отново си пускаше Метроном Шапте Зече Шасе и слушаше песента “Мъни” така : “Мънии, БРУУУУУУУМ, гет ауей – БРУУУУУУм, ” Гет а гуд джоб уит мор пей БРУУУУУМ анд юар О Кей! БРУУУУМ Вследствие на което последва точно заръката на Пинк Флойд и забихме на Запад, където си гетнахме гуд джоб и сме си ОК!!

 6. Проблема го има във всички градове, където СомNet.bg има мрежи.София, Бургас, Сливен, Пазарджик, Айтос. Кампанията е абсолютно целенасочена,и грубо нарушение правата на потребителите!И всичко това под абреатурата за закона на хазарта.

 7. От всичко става ясно, че КомНет и съдружници са стартирали с ЧЕРВЕН капитал.

 8. Принципно нещата не са чак толкова прости. Кварталните интернет доставчици взимат интернета от по-големите интернет доставчици, които от своя страна го получават от по-големите и така докато се стигне до опорните интернет доставчици в България , а те са няколко и се броят на пръсти. Съответно на колкото по-високо ниво от интернет доставчиците е направено пренасочването на сайта, по пирамидалния и лавинообразния процес на толкова повече потребители в крайна сметка няма да се отваря сайта. Сложно е да се бориш с този проблем е винаги да следиш кой от управителите на доставчиците в бримката е с русофилски наклонности. Ако активно и правилно управлявате фейсбук, twitter и т.н социални кампании, както Ви бях предложил в едни друг мой коментар, първо че там няма как да ви спрат, пренасочат и т.н и второ разбира се е плюса от по-голямата гласност и броя на хората които ще четат.

 9. Г-н Инджев, не търсете проблема там, където го няма. Вие ползвате shared hosting, тоест на айпито на ivo.bg 91.196.125.100 се хостват и други домейни. Един от тях е филтриран. По принцип има хитро решение, но доставчиците не го практикуват, защото налага повече софтуерни умения и хардуер, затова това, което правят при нареждане на Комисията по хазарт, е да филтрират айпи-то, на което се хоства провинилият се домейн. Тогава го отнасят и всички други домейни на това айпи. Проблемът се решава с преместване на хостинга на отделно, заделено само за Вас IP. Търсеният от Вас списък от Държавната комисия по хазарта се намира на http://www.dkh.minfin.bg/document/559 – сам можете да проверите дали Вашият сайт е между тези сайтове. За да Ви спестя малко работа – не е.

 10. Както и да го умуваме, ограниченият достъп до ivo.bg си е абсолютно незаконосъобразно и целенасочено действие. Направено е по най-типичния ченгесарски тертип- ако мине… Е, не минА и много добре е направил г-н Инджев като е потърсил официално разследване. Още по-добре стана, че на това посегателство се даде достатъчно широка разгласа, за да не се замете под килимчето- не сме компетентни, подай си жалба в прокуратурата, това ли ти е проблемът, станАла е грешка, брато… Все гнусни милиционерски усукваници, целяща да омерзи и откаже всеки почтен гражданин, тръгнал наивно да си търси правата по законния ред.

 11. Към The SysAdmin:
  Свържете се с доставчиците, те ще имат нужда от Вашето адвокатстване, за да обяснят, щом като е толкова очевидно, че ivo.bg го няма в черния списък с хазартните сайтове, защо тогава не са проверили, преди да ме “филтрират” по фалшив сигнал, който смърди на фалшиво от пръв поглед.
  Така че- ще търся проблема именно там, където го има и се надявам сигналът ми да доведе доразкриване на поръчителите. Институциите, като министерството на правосъдието и на финансите, от чието име самозванци са пожелали да бъде блокиран блога ми, също би трябвало да потърсят отговорност от онези, които иначе ще продължат да злоупотребяват с техния авторитет.
  Впрочем, че става дума за престъпно деяние, чух с ушите си от служители на ГДБОП. Вижда ми се по-достоверно от Вашето твърдение.

 12. Г-н Инджев е напълно прав. Какви са тези интернет доставчици, които заради един сайт ще блокират още няколко десетки и то без да им съобщят.
  Все едно ако не съм си платил тока Енергото да изключи целия блок. ХаХа. Айде моля не сме толкова глупави.

 13. @ The SysAdmin

  Ако причината беше такава, каквато посочвате, нали разбирате, че en gros още 554 клиенти щяха да припищят.

 14. Господин Инджев,

  И аз съм ваш редовен читател- както на блога ви (основно през RSS Reader), но така също имам всичките ви книги.

  Не искам да адвокатствам на никого, но без да имам информацията, която вие споменавате, че имате, аз съм склонен да поддържам версията за технически пропуск.
  Ето как прословутия “Бръснач на Окам” в случая е трудно да се приложи :-). Според моя “разрез” по-вероятната версия е, че някой администратор от дадено ISP е претупал работата, и сайта ви се оказва блокиран за абонатите на този доставчик. Според вашия “разрез” обаче става дума за нещо съвсем друго, което опира до престъпен заговор срещу вас и/или опит за цензура.

  От техническа гледна точка напълно логично звучат изказаните предположения, че се касае за блокирано IP, което се ползва за споделен хостинг на повече от един сайт.

  Имате ли информация при колко и кои доставчици на интернет (ISP) се наблюдава това филтриране- посочете ги, нека се знае! Ако става дума за един или два ISP, то тогава по-вероятната хипотеза е за технически гаф, от колкото целенасочени, умишлени действия спрямо вас. До тук видях да споменавате ComNet и PlayTime. Втория ISP сега го чувам за пръв път, и до колкото виждам на прима виста той е част от ComNet, или много близък бизнес партньор, или просто под тази търговска марка се предоставят услугите на ComNet. Т.е. можем да кажем, че става дума за ЕДИН доставчик (КомНет)?

  Още повече, че реализацията на филтрирането е … ами ламерска. На практика при всеки опит за отваряне на сайта ви от абонати на този доставчик се показва съобщение, че сайта е блокиран, при това по невероятна причина- че ivo.bg се занимава с хазарт ?!?!
  Ако приемем, че филтрацията е като резултат на заговор, явно тия заговорници са големи кретени, или техническите им изпълнители са такива- при огромния набор от възможности подобна филтрация да бъде направена така, че да не е много ясно (на пръв поглед, и за не-ИТ специалист) къде е проблема, в конкретния случай са си “оставили ръцете”. Хич няма да ме изненада, ако се окаже, че това е някаква персонална, лична (макра и нескопосана) вендета на някой не особено грамотен администратор, който не ви харесва.

  Надявам се все пак истината да изплува в някой момент, до колкото мога да мисля, че ви познавам- вие ще я публикувате, когато това е възможно!

 15. Аз пък мога да Ви дам един друг пример с голям интернет доставчик (Мтел), който веднага блокира публикуваните домейни, но никога не разблокира
  като например този (а и много други домейни): http://www.dkh.minfin.bg/bg/pubs/2/769

 16. Всяко зло е за добро в края на краищата – малко реклама ( не най-добрата ) не вреди.
  Чакам с нетърпение всеки Ваш ред.
  Keep on sailing, Mr.Indjev!

 17. Много често Ви чета през Tor. Да блокират… Tor не могат да блокират :–)

 18. Гусин Сусадмина очевидно е толкова системен колкото е и админ. Blacklist-а на минфин не е по IP, а по domain name. Очевидно участва в дезинформационната кампания срещу г-н Инджев. Г-н Инджев, моля Ви все пак да предоставите на службите и неговият IP адрес. Може да се окаже, че има интересна връзка между блокарнето на домейна Ви и писмата разпратени до доставчиците, и неговият IP адрес. Никой не знае…

 19. Демократор е прав за ‘tor’, няма проблем с него, освен това е безплатен. Въпреки, че напоследък tor трафика е доста следен, но не на нивото на малоумниците, които се опитват да спъват ivo.bg

 20. Блокирането на уеб адреси се разширява в нелепи размери от М-тел. Моето оплакване като графичен дизайнер е, че нямам достъп до дългогодишната си фирма осигуряваща и дизайн конструктора и хостинга на моя уебсайт. Така М-тел спира и моята работа, предполагам и на други потребители, уеб и графични дизайнери. Нелепото обяснение, че това е свързано с комисията по хазарта…. и че важи за цяла Б-я също се опроверга. Дотук съм проверила достъп на други колеги или просто потребители през други интернет доставчици да се свържат с уеб страницата на въпросния гигант за дизайн в международен план. Изненада. Всички се свързват само от М-тел нет не може! Думи нямам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.