Русофили свидетелстват за руската намеса в България

Като критик на руската намеса в България, който съответно е нападан за това с упреци за някаква злонамереност и „русофобия”, най-обичам, когато русофилите подкрепят написаното и казаното от мен.

 

Няколко актуални примера по повод на това, което още през 2011 г. съм описал в „Течна дружба” ( чиято трета част предстои да представя на 17 април от 18.30 в зала „България”)- а именно, че Русия не просто се меси в българската политика, но направо сваля правителства в София.

 

Ето как ме подкрепя известната с близостта си до БСП историчка Искра Баева, която припомня руската роля в отстраняването на премиера Виденов, споменава очернящата България кампания в Русия от онова време и я сравнява с днешната подобна руска пропагандна антибългарска вълна.. На 21 януари 2015 г. Искра Баева казва в интервю за Faktor.bg

 

„Безспорно е, че интерес от смяната на Виденов тогава имаше Русия, тъй като вече беше ясно оформен българо-руският конфликт по цената на природния газ. Жан Виденов настояваше Русия да продава природния газ на по-ниски цени заради Ямбургското споразумение, според което България участва в строителството на газопровода срещу продажби на по-ниски от пазарните цени. Другият пункт от спора беше за собствеността на газопреносната система. И по него Виденов беше твърд и неотстъпчив. И тогава се поведе една антибългарска пропагандна кампания в Русия, която наподобява сегашната.”

 

В текст, който вече съм публикувал на руски в ivo.bg, за да се види целият му патос в автентичен вид, Светлана Шаренкова разказва подробности от позицията на свидетел как руският газов бос Рем Вяхирев командва по телефона от София премиера на Русия Виктор Черномирдин в Москва, а на българския министър-председател Виденов, говорейки господарски на ти, се заканва, че ще го заобиколи.

 

В интервю за „Комсомолская газета”, чийто пратеник в София Даря Асламова се е специализирала в охулването на България, на 26 декември 2014 г. видната българска русофилка Шаренкова разказва ( говорейки в множественото число за посланици в мундири, макар да е знайно, че само руските посланици слагат подобните на генералски униформи за важни случаи):

 

„Я была свидетелем события, когда в Болгарию в 1995 году приехал глава Газпрома Вяхирев для подписания договора о «Голубом потоке». А на следующий день должен был прибыть Черномырдин с 15 министрами для подписания множества важных соглашений. И вот представьте: отель «Шератон», послы в мундирах, золотые ручки, все подготовлено. Приходит болгарский министр энергетики, весь белый и трясется. Премьер-министр Болгарии Жан Виденов (а это воспитанник МГИМО, прекрасно говорит по-русски) отменил в последний момент договор. Вяхирев весь налился кровью и заявил: «Соедините меня с Черномырдиным!» А потом закричал прямо в трубку: «Виктор Степанович! Ты завтра в Болгарию не приезжай! Здесь с нами обращаются унизительно!» Всю ночь бегали курьеры между «Шератоном» и правительством. Утром Вяхирев встретился с Виденовым и так жестко ему сказал: «Я тебя обойду в любом случае! У меня есть четыре пути, чтоб тебя обойти!» И Россия нас обошла”.

 

Ето че вчера, на 16 март 2015 г., Шаренкова отново се проявява като изобличител на руската намеса в България, която тя споменава в типичния си стил- в смисъл, че не съзнава как се превръща в достоверен ( поради възложената й от Москва роля в България) източник, потвърждаващ иначе известния факт за руската намеса, довела също и до свалянето на правителството на Орешарски.

 

Ето какво заявява Шаренкова в интервю за Faktor.bg, което започва със следната нейна визитна картичка, която придава особена тежест на неосъзнатото й обвинение към московската намеса в България:

„Светлана Шаренкова е политик, издател и общественик. Председател на Форум “България – Русия”, заместник-председател е на Българския медиен съюз, доминиран от медиите на Делян Пеевски. Председател на Форум България-Русия (от 2002 г.), заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на управата на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“ и на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса (1999). Член на Форум България-Китай (от 2012). Шаренкова е създател и директор на „Българо-руски информационен пул“, основател и издател на двуезичния вестник в. „Русия днес / Россия сегодня“ и издател на вестник „Земя“, член на Националния съвет на БСП.

Интервю на Васил Василев

– Имахме правителство на БСП и на Орешарски само преди година. Защо то не можа да ни сближи с управляващите в Кремъл, а избра да работи с Брюксел?

– Защото България през последните 25 години прие от САЩ новия световен ред, който направи останалите страни, с изключение на Америка, инструмент на световния либерален капитализъм. БСП беше съпричастна към този модел. Страната ни и до днес е част от този глобален безпорядък, в който се намира светът. Въпреки, че сме член на Нато и ЕС, 25 години не намерихме начин да отстояваме националните си интереси. Аз съм убедена, че това цивилизационно разминаване се дължи на евроатлантическото ни членство и нашата славяно-православна същност. Що се отнася до Станишев, виновно е цялото ръководство на БСП за това явление. БСП не откликна на нагласите на електората си. Както виждате, той все повече я наказва на изборите. Има все по-голямо разминаваме между избирателите, които са социално мислещи, а не либерално, и „Позитано 20”. Обърканата позиция по отношение на Русия и БСП започна по времето на кабинета на Пламен Орешарски, от страна на Станишев като лидер на БСП и на Вигенин. Това доведе до провала на предишното правителство”.

Както се вижда, „обърканата позиция” по отношение на Русия е достатъчна причина да бъде свалено за пореден път българско правителство. Не ви го казва вашият автор, обвиняван в русофобия. Заявява ви го самата Шаренкова!

 

 

 

 

 

 

19 мнения за “Русофили свидетелстват за руската намеса в България”

 1. Аз пък помня едни думи на Ст. Софиянски, който ходи в Москва като служебен министър председател. “Такова набиване на канчето никога не бях преживявал”. Тъй и никога не разбрах какво са му набивали канчето.
  Другото, което не можах да си обясня е убийството на Луканов. Живковистите (Орион) в БКП да ползват руски наемник ми се струва странно.

 2. Да се приеме, че Русия е свалила Орешарски означава да се пренебрегнат усилията и протестите за 400 дни на прозападно ориентираното българско общество. Това, че Станишев и Вигенин само лицемерно подкрепяха политиката на ЕС се разбира от всеки аналитично мислещ българин. А иначе са си най-обикновени /в душите си/ петоколонници.

 3. Е,сега Миков е в Русия да му”набиват канчето”.Всеки се отчита по ред на номерата Калфин,Миков-целта е една дестабилизация на правителството,независимо дали това правителство ни харесва,или не!

 4. Преди години, по повод някакво споменаване на Жан Виденов, Иван Костов каза, че за Жан само Историята ще се произнесе.
  И Тя, Историята, вече започна да се произнася, нещата започнаха да си идват на мястото.
  Радвам се, че през годините на неговото заклеймяване от мултаци-топенерджисти и руснаци-газовици не бях част от усърдната тълпа, която носеше още дърва за подсилване на кладата му.
  Спомняте ли си какво скандираше тогава протестният митинг по улиците? Скандираха по централните улици на София “Мултигруп! Мултигруп!”От шума и барабаните не чувах го ясно, докато един познат университетски преподавател, спрял се изумен на тротоара, не ми обърна внимание на това ,какво точно крещи тълпата….

 5. Много пъти съм го казвала,а и сега ще повторя независимо от партийната си принадлежност Виденов си остана българофил.За ,което му благодаря.Сътрудниците му /предимно руски мекерета и безкрупулни крадци/ го провалиха.Партията му не го подкрепи и той нямаше бъдеще,нямаше хоризонт и подкрепа за промени.И беше принуден да се оттегли.Луканов вече нямаше власт да даде на руснаците,това,което беше обещал и те го ликвидираха/Става въпрос за газопрен.мрежа чрез *Топенерджи*.Мечтаната газопреносна мрежа руснаците я бленуваха и затова искаха да построят Иужен поток ,но не се получи.Станишев и Орешарски не събраха кураж да извършат национално предателство и затова сега не са долубвани от руснаците.Б.Б. ,който трудно вдява и не е в час се изцепи ,че той *като голям строител *до сега да е построил Иужен поток.Горкия,той не разбира за какво иде реч.

 6. До МИМ: Може би са викали “Мултиглуп” имайки предвид Ваша милост:)
  Аз поне не съм чувал подобна простотия при абсолютно ВСИЧКИТЕ митинги срещу недоразумението Жан

 7. Студеното и презрително отношение към България от страна на Русия е тайна само за слепите Овци! Очевидно липсата на Уважение се дължи на дългогодишното навеждане пред руския ботуш! Колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух. Да благодарим на нашите съотечественици, които така горещо лягат на руската мечка със Ритник по задника! Да си взимат куфарите и при батко в русия, хоодом марш! Те заслужават да живеят това, което бленуват. Азиатски, див живот в тайгата.

 8. До D.Savova
  Буквата Ю Ви се намира от лявата страна на 1 (единицата).Предполагам,че не го знаете,защото много пъти Южен го пишете Иужен.Ако не съм прав,много се извинявам.

 9. Аз също участвах в протестите през 96/97г. и никога не съм чувал някой да е скандирал “мултигруп”. Спомням си обаче, че българският патриарх Максим дума не обели в защита на страдащите българи, а пък Сакскобурготски изпрати писмо пълно с нищо незначещи фрази и прочетено от неговата секретарка Валя Гичева или Дичева (не си спомням точно) пред Ал. Невски, която е била секретарка на Георги Йорданов министър на културата по времето на Тото кратуньо.

 10. asensi
  Намерих *ю* ,както написахте.Благодаря ви.

 11. Чудя се:
  Дали Искра Баева е стара мома? С нещо ми напомня на Дърева…
  Не се чудя, защо русофилите използват името на Стефан Стамболов за свои цели. Та техния девиз е “Обсебвай, подправяй и владей”.
  П.С. Знаете ли защо Професор Искра Баева не може да бъде сериозен учен? Тя влиза с калните си обувки в историческата наука, като си мисли, че оставя следи. Само да надникнем в един пункт за Вторични суровини и ще се изумим какви камари от книги чакат да бъдат претопени.Изданията след 09.09.1944г са изтъкани от Голямата партийна лъжа и по естествен път отиват в рецикъл-казана. Не знам причините, но тази историчка е зависима от Голямата партийна лъжа и в желанието си да я предтави в други краски тя вандалства като един иманяр ламтейки за печалбата съсипва вероломно историческия контекст.
  А,промени ли се историческият контекст, се променя и величината на личностите, които са се противопоставяли на конюктурата.Вярвам, че след като престане да бъде някакъв университетски “фактор” нейните трудове ще струват 10ст. за килограм…

 12. Жан Виденов не е руска подлога! Човек на достойнството. За негово и на всички нас съжаление не разбира абсолютно нищо от икономика, даже най-елементарни неща, които са понятни за всеки бакалин. До последно той вярваше, че като финансира чрез бюджета държавните предприятия върши народополезни, социални неща. Освен това се беше доверил на добре познатия ни никаквец и некадърник Румен Гечев.

 13. В потвърждение на уважаемите госпожа САВОВА и господин БОЕВ:

  От изказване на Жан Виденов пред 42-я инзвънреден конгрес на БСП от 21-22,12,1996, обн. в.”Дума”, бр. 303, от 23,12,1996, стр. 7 и 8:

  “ /…/ … Много бързо забравихме, че още в края на 80-те години страната вече беше в остра икономическа криза… Бяха вземани огромни кредити от чужбина за чиста консумация от населението…за притъпяване на недоволството му…
  /…/ В онези години, които на много хора днес изглеждат златни, беше натрупан огромен за мащабите на страната ни дълг…
  /…/ Вземаха… кой от където и колкото може, без всякаква мисъл кога как и дали ще се връщат! Ограбваха се с предизвестие няколко бъдещи поколения…
  /…/ През май и юни /1996 – бм/, вместо с кризата и с необходимите реформи… се занимавахме с безсъдържателни ултиматуми за излъчване на силни правителства!”

 14. Бързам да поясня, за да не бъда погрешно разбран и обвинен в симпатии!
  За мен Ж. Виденов си остава една заблудена овца, с безнадеждно промит мозък, бездарна във всеки аспект, която дръзна да не се съобрази с линията на петата колона и беше партийно наказана /в лекия вариант, за разлика от Андрюша Карлович/. Тяхната т.н. партия прощава всичко, освен българофилството в ущърб на болшевишка Русия.

 15. @ Атанас
  Относно МултиГлуп:

  Вие сигурно сте участвали в протестите срещу Виденов и сте викали друго,аз също участвах.
  Но, за съжаление,ясно чух тогава виковете “Мултигруп”. Има и други свидетели. Протестиращата тълпа, със сигурност платена от “Мултигруп”, беше изпълнила целия булевард “Васил Левски”, мина край паметника Левски, скандирайки “Мултигруп!” и зави по бул. “Дондуков” към Министерския съвет.Беше някъде към обяд, но не си спомням датата.

  Мисля, че в интерес на истината, е по-добре да не си крием главата в пясъка, а да осъзнаем и да си признаем, че през изминалите 25 години често сме били лъгани и манипулирани в интерес на такива като Мултигруп, които тогава бяха най- заинтересовани от падането на Жан Виденов, защото им провали огромната далавера с газопроводите.
  За “недоразумението” Жан, както каза и Костов,не ние, Историята тепърва ще се произнесе.

 16. С днешна дата е и поредното доказателство за проникналата навсякъде русофилщина – за шеф на Агенцията за българите в чужбина агент Буда назначи поредния русофил-“патриот” – Борис Вангелов от МВРо:
  Същият, рамо до рамо със Станишев на събора на русофилите преди 3 години патетично прочита от едно листче: “Спасибо вам большое, братушки!”. А отзад Сергейчо и Шаренкова се заливат от щастие и русофилски смях… Същият екземпляр-“патриот” иска по-силни връзки с Путин във … военната област:

  http://clubz.bg/16213-noviqt_shef_na_bylgarite_v_chujbina_spasibo_vam_bolshoe_bratushki

  Безнадеждна работа…

 17. За съжаление такива “персони” като Шаренкова,Василев,да не говорим за М.Миков,Сидеров ,Станишев – само потвърждават дълбоката заблуда.Тъжно е,че днес един русофил бе назначен за шеф на Агенцията за българите в чужбина.
  Да не говорим за концерта в зала 1 на НДК на така наречения руски “бард” Газманов и точно на 14 март.Кой?даде виза на това лице.Ние в ЕС ли сме или в Евразия?

 18. За съжаление такива “персони” като Шаренкова,Василев,да не говорим за М.Миков,Сидеров ,Станишев – само потвърждават дълбоката заблуда.Тъжно е,че днес един русофил бе назначен за шеф на Агенцията за българите в чужбина.
  Да не говорим за концерта в зала 1 на НДК на така наречения руски “бард” Газманов и точно на 14 март.Кой?даде виза на това лице.Ние в ЕС ли сме или в Евразия?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.