Иска ли Борисов българите в чужбина да го посрещат с протести заради Вангелов?

 

За чест на гражданската чувствителност на българите, абсурдното назначение на един      „ малък Делян Пеевски” за шеф на агенция(та за българите в чужбина) предизвика бурни протести – засега във виртуалното пространство, което свързва българите по света. Сред протестиращите фанатичният русофил Вангелов от ВМРО да им бъде „отговорник” има и известни българи, като Милен Радев в Берлин, който е създал група по този повод във фейсбук и Юлиян Попов в Лондон.

 

Ето как например Юлиян Попов е отговорил на „скромната” претенция на Вангелов, че си заслужава поста:

 

“Този човек (Борис Вангелов) щял да отговаря за Цветан Тодоров, Юлия Кръстева, Кристо, Райна Кабаиванска, Минко Балкански, Васко Василев, за всички български католици, мюсюлмани, евреи, арменци, протестанти зад граница, всички, които са напуснали България без да научат руски, всички успешни български банкери и юристи, всички български студенти в Оксфорд, Кеймбридж, Харвард и десетки други елитни университети по света, за Българския Лондонски хор, за Минчо Минчев, за Димитър Бербатов, Кристалина Георгиева и за още хиляди българи по света. Как да не се чувстваш обгрижен? Е, и за Филип Киркоров”, написа във “Фейсбук” Юлиан Попов.

 

От в. Дневник са се свързали с новия началник, който се опитал да се измъкне от отговора на въпроса за участието си на русофилския събор на язовир „Копринка” през септември 2012 г. От една страна се крие зад дълга си да прочете горещите си благодарствени слова към Русия от името на своя лидер Красимир Каракачанов, от друга пък изтъква, че сам си написал обръщението.

 

Сред акцентите във въпросното обръщение има „исторически прозрения” за православния характер на руските войни с Турция и призиви в България, както в Русия, православието да стане официална религия. За което, както се вижда от филмираната му изява, бурно го насърчава руския поп Филип Василцев зад гърба му.

 

Истината, която г-н образованият историк , за какъвто сам изтъква, е че Русия никога ( именно при същите онези „православни” войни с Турция, цели 9 на брой ) не споменава България и българите като етнос, като древна държава, съществувала под това име или бъдеща държава, която Русия би искала да възкреси. В десетата поредна война с Турция ( 1877- 1878 г.) това отново се повтаря: в самата прокламация за обявяване на война на Турция руският император Александър ІІ не отронва и дума за България и българите. На империята й трябвали просто още православни поданици, които да присъедини, претопи и използва като мост, по който да настъпва към така мечтаните още от Петър І Проливи. Именно този факт приветства от русофилския си микрофон Вангелов, намесвайки руския православен патос (използван например срещу независимостта на българската екзархия до степен, че покровителстваната от Русия Гръцка патриаршия , заедно с руската църква, обявяват схизма на българската и я поддържат чак до 1944 г. до съветската окупация на България).

 

Да, Русия натъртва на православните си амбиции, но само и единствено с цел, в тях да удави идеята за свободна и независима България, която руският шпионаж систематично е унищожавал в зародиш тогава, когато великите българи, като Раковски, Ботев и Левски, са се борили за независимо от Русия национално освободително движение. Днешните български русофили, поне най-агресивните от тях, са потомци на продажниците, приели да служат на руските цели срещу истински свободната и независима България.

 

Подробностите за една от най-подлите страници от скриваната история за руските хибридни войни срещу българите, водени подмолно срещу желаещите самостоятелно национално освобождение от Турция наши предци, читателите ще могат да прочетат скоро в книгата ми „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете”.

 

И за друго „скромничи” Вангелов, цитиран от „Дневник”- не бил „фил”, България е над всичко заявил той. Как тогава да разбираме горещите му поклони към Русия от трибуната на русофилския събор и призивите му от тази трибуна България да задълбочава…военното сътрудничество с Русия? Това споделя ли се от ръководството на ВМРО или е лична негова позиция? Ако се споделя, тогава трябва да се иска обяснение от шефовете му, но и в двата случая е достатъчно основание Вангелов да бъде така любезен да слезе от трибуната, на която току-що са го възкачили, защото България има друга официална позиция, а ВМРО е част от тази официална България днес.

 

И един личен отговор във връзка със следния цитат от „Дневник”:

 

„За оценката на журналиста Иво Инджев, който нарече назначението на Вангелов “подигравка” от същия характер като избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и заслужава същата реакция на гражданите, Вангелов попита кое е подигравка – образованието му или това, че не е сменял партията си 25 години. Много е несправедливо да се правят така оценки, без да познаваш човека, коментира още новият шеф на ДАБЧ”.

 

Ето най-после нещо вярно, което казва Вангелов: не го познавам лично ( и Пеевски не познавам). Стига ми виртуалното запознанство с неговата българска неадекватност край онзи язовир на „течната дружба”. Това се отнася и до хилядите българи в чужбина, които, без да го познават, явно не желаят да се запознаят с него.

Ако обаче премиерът Борисов не иска да се запознае с българи, които го посрещат в чужбина с плакати „ уволнете Вангелов”, най-добре ще е да признае гафа ( а може би пък да се отметне от обещанието си пред руското посолство да назначи русофил за надзорник на милионите българи на Запад) и да задейства машината си за получаване на оставки още сега, преди да му се наложи да обяснява на чуждите репортери КОЙ е този, срещу когото демонстрират сънародниците ни.

ivo.bg преотстъпва идеята за такива демонстрации на желаещите да се възползват от нея без претенция за авторство върху нея.

 

18 мнения за “Иска ли Борисов българите в чужбина да го посрещат с протести заради Вангелов?”

 1. Абе то да е само това назначение, хайде, ами ако знаете тука в щатите какви ни пристигат докопали се някакси до виза туристическа и тука като дойдат – директно във Вегас или в ЕлЕй да пеят нощно време по българските заведения нелегално, разчитайки само на някаква носталгия, разни псевдо артисти, а също и бивши естрадни трубадури на Тодор Живков, пели нееднократно в ЕСЕСЕР като дует Ритон например, Орлин Горанов и Кристина Димитрова, Кичка Бодурова и тее само са сещам сега, иначе кой ли не е идвал тука да ни “облагородява”, добре че не се задържат за по-дълго, да не ни развалят щатите с присъствието си.

 2. А тоо русофист правилно е назначен, защото основната дейност на тази Агенция е да прави пари и то много пари от продажбата на българско гражданство от ЕС на разни като Йосиф Комбинезон и хиляди като него които през българския троянски кон превзеха ЕС, добре че щатите им издадоха на много от тях забранителни заповеди за влизане в ЕС и щатите, да не мърсят хубавия Запад с присъствието си.

 3. Всеки човек е отговорен сам за себе си! За своята душа и дух! Вярата е най-големия Дар, който Бог ни е дал. Това е Пътя но дали тези, които демонстрират своята вяра публично а тайно и потайно следват правилата на лъжата и ламтят не за духовни а за материални богатства ще заблудят някой друг освен себе си ??!! Те създават своя илюзия за света и живеят в нея, докато дойде момента в който измисления им свят се пука като балон и тогава те разбират , че техните “ценности” на които са се кланяли не струват и пукнат грош.

 4. За съжаление не съм оптимист не само за развитието на поредната подигравка на Путлер с българите чрез овладяване на Агенцията за българите в чужбина. Не съм оптимист най-вече за нас, българите в България.

  Както още вчера стана ясно, Путлер е започнал пълномащабна офанзива срещу България като най-слабото звено на ЕС. Чрез контрол върху важни на националната сигурност активи с помощта на подставени лица от самия Запад – т.нар. полезни (купени) идиоти.

  “Путлерист под белгийско прикритие взе Виваком, Дунарит, Авионамс и ТВ7”:

  Стратегическият за България телекомуникационен оператор Виваком вече е собственост на компанията LIC33, съкращение на Louvrier Investment Company управлявана от руско-белгийския бизнесмен Пиер Луврие (на снимката с „новия руснак“ Жерар Депардьо). Същият „белгиец“ еднолично управлява фирмата Кемира, която е собственик на Дунарит, а доскоро беше прокурист на Хедж Известмънт Фънд, която е собственик на Кемира и Авионамс.

  Собственик на Виваком е дружеството „Вива телеком България“, което е собственост на люксембургската компания „ИнтерВ Инвестмънт“. Крайни собственици на БТК преди сделката бяха Цветан Василев и руската банка ВТБ, наричана „банката на Путин“.

  Официално не е ясно какво е финансирането на мистериозната компания LIC33. Но връзките на Луврие със санкционирания от ЕС и САЩ руски олигарх Константин Малофеев са ясни. През ноември 2014 г. CFG Capital на Луврие и Маршал капитал на Малофеев сключват договор за партньорство за инвестиции в „технологичния сектор », пише „Ведомости„

  Както Биволъ писа по-рано, американецът Джак Хеник, който е човек на Малофеев, представлява интересите на новия собственик на телевизията ТВ7. Официално Хеник се легитимира като бивш продуцент на американската телевизия Fox News и настоящ в руската телевизия Царьград ТВ, която се финансира от Малофеев.

  https://bivol.bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D0%B7.html

 5. Този Вангелов или е неграмотник или е рубладжия.И при двата случая няма място на такъв държавен пост.Просто е срам и позор за България.Може ли да непознава историята,да не знае истинското отношение на Русия към България от векове та до днес.Толкова исторически източници има по въпроса.Да си спомни думите на националните ни герои Левски,Раковски.Русия води войната срещу Турция заради проливите,това вече и децата го знаят,а този прост човек още не е разбрал истината.Руснаците са били страшно учудени,че тук намират един просветен народ.Ами опълченците благодарение на които Русия печели войната,Срам и позор.Ами войните ,които води Русия срещу България?През 20 век руска армия нахлува два пъти в България като агресор.И това ли не го знае?Да не се обижда,че му казват простак и продажник.Такъв е.
  Препоръчвам на Министър Танев да изпрати един образован учител по история да НАУЧИ Бойко Борисов за историята на България.Защото оттам тръгва нашият срам.
  Дано българите в чужбина чуят призива да посрещнат със срамни плакат Б.Б. за да знае при следващо назначение какви *патриоти* назначава.Патриоти ама на Русия.

 6. Г-н Инджев, във връзка с намесата на руски попове в България бих искал да отворя дума за поредната вълна атаки върху министерството на образованието за въвеждане на задължително изучаване на религия в училищата. Понеже имам отдавнашна принципна позиция срещу религиозната индоктринация на деца, доста се бях притеснил когато през лятото на 2012 партия Атака внесе за гласуване в парламента предложение за промяна на закона за образованието с цел въвеждане на задължително изучаване на религия. Това за първи път ме пробуди да започна да се интересувам кой кой е и какво се случва политически в държавата. Още тогава започнах да забелязвам някаква зависимост, че хората настояващи за въвеждане на религия са и някак прекалено проруски настроени. Открих, че единия от родителите протестиращи, че децата му били дискриминирани задето не учат религия в училище има блог където публикува трагикомични коментари като този: http://danailvdimitrov.blog.bg/zabavlenie/2014/06/05/dokato-bombi-se-sipiat-nad-lugansk-gradushka-s-razmerite-na-.1270964 . Това започна за ми отваря очите за размерите на руската намеса в България като в крайна сметка открих и вашия блог чиито статии оттогава чета ежедневно. Във връзка с казаното до тук ми изглежда странно, че не сте посочили в нито една публикация опитите за въвеждане на задължително изучаване на религия в училище като още един фронт на руската хибридна война в България. Опорната точка за близоста между българите и руснаците “защото сме православни” издиша много силно защото в реалноста много малък процент българи влизат в църква а тези които го правят отиват най-често за да почетат паметта на свой починал близък а не за да практикуват православие. “Грешка” която Кремъл несъмнено желае да бъде поправена.

 7. Moля подкрепете петицията против русофилиста шеф на ДАБЧ Борис Вангелов. Имаме вече българи от Англия, САЩ, Швейцария и Австрия. Търсим още.
  http://l.facebook.com/l.php

 8. ——————————————
  По долу:
  8 април 2012 г.
  преписано от Facebook

  – Житейският път на Красимир Кракачанов – Председател на ВМРО …

  Красимир Каракачанов –
  от ДОНОСНИК на ДС до ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВМРО
  ———————————————————————————————————–

  Младият Каракачанов влиза във ВМРО само 6 месеца след като е вербуван за агент на 6 –о управление на Държавна сигурност. В края на 1989 – 90 година Каракачанов се появява в Македонския дом на „Пиротска” 5 със задачата да следи и да докладва за настроенията сред кръга хора от дружество “Гоце Делчев“, които впоследствие формират „Съюз на македонските културно-просветни дружества” (СМКПД) . Бързо става ясно, че Каракачанов се изявява в македонстващите среди с личната препоръка и благоволение на Пенчо Кубадински – една от най-влиятелните фигури на Политбюро на БКП и близък приятел на баща му Дончо Каракачанов.

  На Първия конгрес през декември 1990 г. СМКПД се обявява за идеен наследник на ВМРО и приема името ВМРО-Съюз на македонските дружества (ВМРО-СМД). За председател е избран Димитър Гоцев, също агент на ДС и съратник на Каракачанов в агентурната им дейност. През 1992 година Гоцев е сменен като председател от Стоян Бояджиев – почитан и уважаван човек, репресиран след 1944 година заради принадлежността си към ВМРО.

  За да следят и контролират отблизо Стоян Бояджиев, от ДС успяват да внедрят младия комсомолец Каракачанов като организационен секретар на ВМРО-СМД. За да бъде контрола върху дейността на новата организация пълен, за помощник на Каракачанов, като втори секретар, е привлечен Евгени Еков, също агент на ДС.

  Така, лежалият по лагери и затвори и силно ненавиждащ комунистическата власт Стоян Бояджиев, се оказва обграден в дейността си като председател на ВМРО-СМД от трима агенти от Държавна сигурност – Кракачанов, Еков и Гоцев.

  Двамата напористи организационни секретари много бързо съсредоточават реалната власт в ръцете си и контролират изцяло дейността на ВМРО-СМД.

  Каракачанов окончателно елиминира Стоян Бояджиев на Кюстендилския конгрес на ВМРО-СМД, когато го обявява за почетен председател без никакви реални функции, а на чело на Организацията застава триумвирата Каракачанов – Еков – Дрангова. На следващия, Четвърти конгрес на ВМРО-СМД през 1997 година Каракачанов едновременно се отървава от двамата си съпреседатели, претенденти за лидерския пост, и е избран за едноличен председател на ВМРО-СМД. Това става причина неговият най-близък съратник и колега по агентурна дейност Евгени Еков да напусне ВМРО.

  Като едноличен лидер на ВМРО-СМД, а в последствие на политическа партия ВМРО-БНД, Каракачанов развива активна политическа кариера. Той става на два пъти депутат в 38 и 40 Народно събрание. В 38 НС, заедно с колегата си Анатоли Величков, са избрани от листата на СДС, но само след година и половина двамата напускат групата и се опитват да се определят като независими народни представители. Скоро става ясно, че и двамата са изцяло под влиянието на БСП в Парламента и това става причина за скъсването на политическото споразумение между СДС и ВМРО. Още тогава усилено се заговори за агентурното минало на Красимир Каракачанов, което той упорито отрича. Синият лидер Иван Костов неколкократно публично намеква, че причина за разрива с ВМРО-СМД и отлюспването на двамата депутати е именно принадлежността на Каракачанов към политическото 6-о управление на Държавна сигурност. Макар че Каракачанов упорито отрича, че е бил агент на ДС и дори в наглостта си води дела за оклеветяването му по този повод, скоро и най-близкият му съратник и колега Анатоли Величков публично го обвинява в принадлежност към ДС и го призовава да разкрие агентурното си минало. Това става повод за разрив между двамата и напускането на Величков от партията.

  Днес вече е ясно, че агентурната принадлежност на Каракачанов не е оповестена през 1997 година при проверката му като депутат в 38 Народно събрание по простата причина, че той все още е действащ доносник. Това става ясно при следващият му мандат в 40 НС, когато тази забрана да се осветляват действащите доносници отпада и Румен Петков като министър на вътрешните работи го оповестява като агент на ДС.

  Само няколко месеца преди това Каракачанов е заявил готовност пред президента Първанов да участва в сформирането на новото правителство заедно с БСП и ДПС. Провеждал е множество консултации с президента, с БСП и Ахмед Доган и въпреки силното недоволство в редиците на ВМРО е готов да влезе в управлението заедно със Станишев и Доган. Бързата реакция на НДСВ и сключването на Тройната коалиция обаче остава мераците на Каракачанов за участие във властта нереализирани. Въпреки това Каракачанов нееднократно вече е заявявал готовност да участва наравно с БСП и ДПС и не крие огорчението си от постъпката на Румен Петков при осветляването му като доносник, и публично я окачествява като предателство.
  —————————————

 9. Параграфа започващ с “Истината, която г-н образованият историк” трябва да се напише с златни 10см букви на пиедестала на МОЧА

 10. Господинов, вие се опитвате да прилагате сталински (комунистически) похвати към Християнството. Да разбирам ли , че искате Българите да бъдат Неверници (атеисти), за да ги “предпазите” от русофилство ??? Това е една още по-голяма Глупост! Не забравяйте, че най-големия враг на комунистите беше Иисус Христос. И вие сега искате Българите да бъдат слепи и неграмотни за своето единствено спасение, за Сина Божи Иисус Христос ???
  Така не се прави Господинов! Не така с рогата! Какво значи това фалшиво внушение, което се опитвате да внедрите, че Българите влизали в Църква само да почетяли свой починал ??? Не Ви ли е срам ? Вие кога последно сте влязъл в Църква та давате мнение ? Кога прочетохте поне една молитва , тайно в стаичката си за здраве и щастие ? Църквата не е Гробище Господинов!!! Засрамете се !

 11. Християнството, Господинов е Любов , Търсене и Следване на Божия Син Иисуса Христа, Царя и Спасителя на човечеството. Това не е русофилство. Жалкото състояние на нашата църква е именно резултат от кумунизма , който руснаците наложиха в България. Комунизма убиваше свещениците. Комунизма направи Кръстова гора – Българсия Ерусалим забранена територия. Комунизма направи Българина крадлив неверник и го заблуди за Истината. Разкола в нашата Църква го правят именно ченгетата на ДС , които са русофили. Изопачаването на Християнството е най-висшата цел на ченгетата и комунистите.

 12. Д. Савова защо …или…или… .
  Този вангелов е и неграмотник и рубладжия. Напротив. Едното чудесно допълва другото.
  Колкото до идеята да прати министър Танев учител по история на бб, чудесно. Но първо банкянското слънце да си изпълни “заканата” отправена още преди 10-тинча години: “Време е най-сетне да си седна на дупето и прочетена най-сетне конституцията”. Никакви признаци да го е направил.
  Тихомир Господинов, гордея се, че сте мой сънародник. Улавянето на корелацията между православието и русифилистиката в часта й колко големи “братушки” сме с рашките е брилянтно точна.

 13. Г-Н ГОСПОДИНОВ,
  МНОГО СТЕ ПРАВ.С ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩАТА В ТОЗИ МОМЕНТ ЩЕ ОТВОРИМ ВРАТИТЕ НА РУСКАТА АГЕНТУРА ДА ЗАРИБЯВА ДЕЦАТА НИ ОТ НЕВРЪСТНА ВЪЗРАСТ.ТОВА ОБУЧЕНИЕ НЯМА ДА ГИ НАПРАВИ ЧЕСТНИ ХРИСТИЯНИ
  ,А ЩЕ ГИ ПРИОБЩИ КЪМ ФАЛШИВОТО ПРАВОСЛАВИЕ ИЗМИСЛЕНО ОТ РУСНАЦИТЕ.ЦЕЛТА ИМ Е РУСИЯ ДА СТАНЕ ОБЕДИНИТЕЛ НА ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ.ПО СКОРО ЩЕ СТАНА КАТОЛИЧКА ОТКОЛКОТО ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМ С РУСИЯ

 14. Савова, остави Патоса и виж какви ги пише господина :

  “в реалноста много малък процент българи влизат в църква а тези които го правят отиват най-често, за да почетат паметта на свой починал близък а не за да практикуват православие”

  Обърни внимание на израза му – “Практикуват”. Вярата , господина я разбира, като нещо като занаят , професия едва ли не. Браво! Нямам думи!

  Трябва ли заради лъжепророците да погребем и пророците ??? Засрамете се! Преди Великден да пишете така. Християнството страда точно от тези “русофили” и то много повече но кой ще го защити , когато вие искате да го забраните !!! Кой ще излекува дълбоките рани Савова с този Страх, който ви тресе ! А страха и съмнението е оръжието на знаеш кой!

 15. В разговор миналото лято попитах един просветен свещеник, който стои високо в йерархията, какво си представя, ако изведнъж въпроса за преподаването на богословие в училищата се разреши благоприятно за църквата. Въпросът беше методически, не провокативен. Свещеникът отговори: ‘Дано не стане, защото нямаме кадри. Такава посредственост и неграмотност виждам в повечето наши хора… ще ви кажа честно, децата са по-добре далеч от такова преподаване’.

 16. @един българин
  Няма ли петиция, която да не върви през фейсбук?

 17. Много е жалко когато ДИВАНЕ, като горното вземе да говори от висотата на личната си “правота” по въпроси, които никак не разбира.

  Колкото до избора на новия “комисар” по българите в чужбина – това наистина е подигравка и аз лично, като Българин в чужбина, не искам да имам нищо общо с такав малограмотен руски индивид!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.