Опитът за заглушаване на ivo.bg се провали

Както можеше да се предположи- и човек да се обзаложи, министерството на правосъдието и министерството на финансите никога не са „нареждали” ivo.bg да бъде блокиран, както се твърдеше в позоваване на някаква „забрана” от двете министерства от страна на доставчици на интернет, препращащи читателите на блога към …комисията по хазарта.

 

Това вече стана ясно от разпоредена по случая проверка на ГДПОБ, но днес беше потвърдено за автора на тези редове и от министерството на правосъдието.

 

Междувременно т.н. „филтриране” на ivo.bg отпадна и достъпът на читателите до блога беше възстановен. И което е не по-малко важно- установи се, че рядко срещаното „животно” в българската медийна среда, каквато е журналистическата солидарност, все още оцелява в местната негостоприемна за подобни „нежни явления” природа.

ГДБОП проверява защо е бил блокиран блогът на Иво Инджев

От Дневник
 18 мар 2015

Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” проверя какви са причините блогът на журналиста Иво Инджев да се окаже блокиран от няколко интернет доставчика. За това съобщи Инджев пред “Дневник”.

Във вторник той написа в блога си “КОЙ се опитва да заглуши ivo.bg” заради сигнали от потребители на няколко различни доставчика, че не могат да отварят сайта.

Журналистът разказва, че при опит да влезнат в сайта се е появявало съобщение, че: “Съгласно Закон за Хазарта и на основание на разпореждания на Софийски Районен Съд, сайтът, който се опитвате да посетите е блокиран!

Инджев заяви, че негови читатели са се оплаквали отдавна, че имат проблем с достъп до блога му, но той е пренебрегвал тези сигнали.

“След зачестили оплаквания обаче се свързах с comnet.bg, голям доставчик в София, с искане за обяснение. От администратора на ivo.bg вече бях информиран, че определени доставчици, сред които и Playtime, са блокирали сайта ми на “основание” на писмо от министерството на правосъдието, което препраща потребителите към комисията по хазарта във връзка с твърдението, че ivo.bg се занимава с…хазарт. Служител на comnet.bg не можа да обясни по телефона що за нареждане от министерството на правосъдието изпълнява този доставчик и обеща да предаде “по-нагоре” случая”, пише журналиста в блога си.

Малко след публикацията му достъпът е бил възстановен, каза Инджев днес.

За какво точно става въпрос би трябвало да стане ясно след резултатите от проверката на ГДБОП. Не е ясно защо в обясненията на доставчика, цитирани от Инджев, е намесено и министерството на правосъдието. Оттам заявиха, че нямат нищо общо с темата и нямат ангажименти за такива санкции.

Проверка на “Дневник” показа, че блогът на журналиста не е в “забранителния” списък на Държавната комисия по хазарта. В него има сайтове, които предлагат хазартни игри, без да имат лиценз за това.

Когато един сайт бъде включен в него, комисията отправя искане до председателя на Софийския районен съд да издаде разпореждане за спиране на достъпа до конкретната страница. Издаденото от съда разпореждане се публикува на сайта на хазартната комисия.

Блогът на Иво Инджев не е и в никое от разпорежданията на Софийския районен съд.

От Държавната комисия по хазарта обясниха пред “Дневник”, че когато получи разпореждане всеки доставчик избира как да филтира сайта – дали да е целият сървър на който се намира страницата, или само отделната страница.

От институцията предположиха, че в казуса с блога на Иво Инджев, доставчикът е решил да блокира IP адреса на целия сървър, на който се е намирал и блога и затова достъпът е бил ограничен. Подобни случаи е имало и друг път, заявиха от комисията.

“Дневник” търси за коментар и доставчиците.

 

 

 

23 мнения за “Опитът за заглушаване на ivo.bg се провали”

 1. Ами да вземат да кажат тогава “#КОЙ” е този сайт на същото IP :).

  поздрави
  Захари

 2. Ченгеджийски номерца от хиляда и една нощ или ‘на ръба на закона’,както навремето се изрази Румен Петков.
  Демек,ако мине номера.
  Типично в стила на болшевиките!
  Да сплашват,да шантажират,да изнудват,да лъжат,да крадат и все номерца от арсенала на криминалния контингент,какъвто всъщност са самите те.
  Но,явно че този път No Pasaran! или казано по нашенски – Не вървиш!
  Това с ‘хакерските’ изпълнения е ясно,но вижте какво може да се случи като случка в най-скоро време:

  “”Ситигруп”: Резервоарите на САЩ преливат. Скоро $20 за барел петрол”

  http://www.clubz.bg/16239-sitigrup_rezervoarite_na_sasht_prelivat_skoro_%2420_za_barel_petrol

 3. Добре, г-н Инджев, но мисля, че трябва да се настоява за откриването на истинската причина за тази “случайност”! Недопустимо е блокирането на твоя блог и трябва да бъде осигурен срещу бъдещо посегателство! С риск да бъда обвинен в мнителност, но снощи се случи блокиране на предаването “Свободна зона” по ТV+. Георги Коритаров беше поканил Методи Андреев за разговор по актуалната тема “Путинова Русия и хибридната й война срещу България. Ролята на българската Пета колона в нея” (стана дума и за писмото на депутата до външния ни министър Даниел Митов, публикувано тук). Беше блокирано в кулминацията си на края в ефира на “Булсатком”. Програмата беше възстановена за новините…

 4. Хайде бе целият сървър ще блокират! Ние да не пасем трева случайно?!

 5. Пробвах Tor. Много Яко!
  Разблокирането на ivo.bg показва, че Българина обича свободата и мрази този, който му запушва устата. С това поне сме на едно мнение. Остава да намерим Съгласие и по останалото :

  1. Следване на Европейската база от Ценности, които раждат в държавите Щастие.
  2. Непримиримост към Лъжливи Лидери.
  3. Чисти от политическо влияние Медии.
  4. Събаряне на Поробителските Паметници.
  5. и т.н.

 6. Абе, съмнителна работа.
  Но как да не сме мнителни, когато лъжите валят от всЕкъде от сутрин до вечер. А този блог е ГЛАСЪТ НА ИСТИНАТА!
  Най-непоносимият, знае се за кого, глас.

 7. Такава “идея” може да се роди само в болни мозъци!Може би са се надявали,че читателите на блога ще им повярват!?
  Днес един другар- активен борец и партиен секртар, ревше, че сме колония,а той изкупи над 1000 декара(може и повече) земя на безценица и сега субсидиите от Европа не ги отказва, печалбата от добивите нея не я брои.Зяпнали да налапат цяла България.

 8. Това е резултат не само от злобата и истерията на руската пропагандна машина, чувстваща се у дома си в Заддунайската губерния! Некадърността на служителите също спомага за осъществяването на подобни дела.

 9. Уважаеми,
  през Гугъл хром не мога да влизам, още е онова смешно съобщение. Но през Интернет експлорер влизам. Тъй че засега, по отношение на моя доставчик (не знам кой е) нищо не се е променило.

 10. Г-н Бойчев,
  И вие сте забелязали прекъсването снощи на предаването на Коритаров,аз съм на Виваком.Даже попитах дали някой също е забелязал,но вие не сте го прочели.Значи ,че цялото предаване е следено и когато стана дума за руско направление в разузнаването се прекъсна.Червеите работят.

 11. Само така, г-н Инджев, бой по комун-милицейските манерки, те от друго не разбират.

  Ако се не лъжа, от ограничаването на трафика Вие търпите и преки загуби, може би си струва да обмислите и един финансов иск за щети и пропуснати ползи?

 12. @ диване
  Знаете, че ‘Tor’ не осигурява пълна анонимност, дори и да не инсталирате плагини за ‘tor’ браузера и т.н. Познавам някои от хората, които стартираха проекта; една от идеите беше да се работи в посока на това, хората да са по-чувствителни към идеята за ‘privacy’. По всичко личи, че на повечето хора просто не им дреме или пък не могат да си представят някои възможни последствия.
  Но пък, ако сте част от ‘tor’ трафика – това кара някои служби да мислят, че вършите нещо нередно; и привличате вниманието им без да има нужда. Проектът е добър и ценя просветителската им работа, дори и да не води до абсолютни резултати.

 13. Eвгени, за google chrome
  History-> Clear browsing data
  Ако сте забравили да го направите.

 14. До вчера вечер 18.03. винаги съм влизал в блога на г-н Инджев през Уиндъл Интернет експлорер и Мозила Фирефокс,но вечерта от 17ч до 22.30ч изобщо неможах,като същевременно влизах в Скайпа и Фесбук,Ofnews.При мен не излизаше надпис и не ме пращаше към Комисията по хазарта.Тази вечер влизам сободно.ПО ЗДРАВ!

 15. Спомних си годините когато тайно слушахме радио “Свободна Европа”. Няма да позволим да ни върнат в мракобесието и бавната смърт. Не давай Боже, умните да залудуват.

 16. Тъй като има и друг Евгени, за да не става объркване от този момент съм E.GAVRILOV.

 17. Към Евгени:
  Това е вероятно защото браузъра си е кеширал (запомнил/записал) данните. Изтрий кеша или изчакай браузера сам да си го опресни след определен период.

 18. Как се живее от блог? Споделете опита си, ако обичате. Ще е много интересно за нас всички. Вие финансирате семейството си от блога, нали? Адмирации

 19. Към sramota:

  Не печеля от реклами. Опитвал съм. Не се получава. Никой не иска да си има работа с един враг на властта, ако ще да има не 22 милиона посещения за 6 години, а безкрайно много.Тук е така.
  Кандидатствал съм за подкрепа за конкретни проекти- например в “Америка за България” (два пъти).
  Ако позволите самоиронията: нали по презумпция трябва да съм слуга на Америка, щом не харесвам Путин! Слугите на Путин вярват свято, че всички са продажници, като тях и Америка плаща на техните опоненти. Те друго не могат да си представят, съдейки по себе си.

  Вече 9 поредни години съм без постоянен доход. Общо за четвърт век демокрация съм на свободна практика ( принудително) около 15 години ( в паузите: 3 години шеф на БТА, половин година гл. редактор на в. “Експрес”, 11 месеца гл. ред. на “Демокрация” и 6 г. в БТВ).
  Боря се да си изплащам заемите с хонорарите от книгите си. По една на година. Базирани са в голяма степен на ината ми да пиша всеки ден и след това да ползвам натрупания материал за поредната книга. Работя повече от когато и да било в дългата си кариера. В този смисъл блогът ме поддържа във върховна форма и обратната връзка с читателите е част от мотивацията ми. За което благодаря на всички “спаринг партньори”.
  Обаче напук на всичко това живея луксозно: радвам се на свободата в професионално отношение и на щастието да имам подкрепата на семейство си и на страхотни съмишленици, повечето от които дори не познавам лично.
  Богат съм!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.