Потвърдено: Плевнелиев бойкотира Путин на 9 май

Президентът Росен Плевнелиев няма да присъства в Москва на парада на победата, потвърдиха от администрацията на държавния глава за ivo.bg . В отговор на въпрос на автора на блога от институцията категорично заявиха, че в програмата на президента на България няма планирано такова събитие.

 

Поводът за проверката на ivo.bg са множащите се сигнали за бойкота на парада от страна на западни лидери заради руската агресивна политика в Украйна.

 

Авторът на този блог отправи критики към президента Плевнелиев за решението му да „бойкотира” бойкота на ръководители на демократичния свят, отказали да присъстват на зимната олимпиада в Сочи през февруари 2014 г. в разгара на проевропейските протести в Киев, брутално потискани от проруското правителство на Украйна. В екслузивно интервю за новата книга „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите” президентът Плевнелиев отговаря на тази критика ( читателите ще могат да се запознаят с интервюто на 17 април, когато книгата ще бъде представена в зала „България” от 18,30 ч.).

 

Ръководителите на Германия, Великобритания и Полша вече отхвърлиха руската покана. Въпреки протестите на партии и граждани, президентът Милош Земан, отявлен защитник на Путин, прие да присъства на парада на Червения площад. В съседна Словакия президентът Андрей Киска отхвърли руското ухажване с изявление, че не може да застане на Червения площад след анексирането на Крим от Русия и поради ситуацията в Украйна. Дали популисткият премиер на Словакия Робeрт Фицо ще бъде „прелъстен” от Путин, още не е ясно.

 

България в това отношение напомня на Словакия- президентът отказва, но дали Борисов ще откаже, няма информация на този етап ( а би трябвало, защото поканите до лидерите на 68 страни са разпратени отдавна от Москва, според информация на руския министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Една от най-обсъжданите покани беше тази към лидера на комунистическия резерват в Северна Корея Ким Чен Ун. Неговото присъствие на Червения площад се очертава като еманация на антиавторитета, които си изпроси Путин с великоруската си имперска политика на експанзия в Кавказ и Украйна.

Междувременно, както пише днес „Дневник”, британският премиер Дейвид Камерън възражда програма от времето на Студената война, въведена от Маргарет Тачър, която цели да помогне на източноевропейски държави да се справят със заплахата от страна на Русия, съобщиха британските медии.

Тази година Лондон ще даде 20 милиона паунда, за да насърчи реформи и Грузия, Молдова, Босна и Херцеговина и Сърбия. Планът трябва да предотврати “втора Украйна”, като помогне на съответните държави да изградят свободни пазари и функциониращи демокрации.

Според британските власти Балканите са уязвими от руска заплаха заради високите нива на корупция и растящото влияние на свързани с Москва олигарси.

Т.нар. Фонд за добро управление е нов дипломатически фронт в британската конфронтация с Кремъл, коментира британският вестник “Телеграф”.

Схемата е по модела на Фонда Know How на Маргарет Тачър, на който се приписва заслугата за успешно превръщане в западни икономики на Полша, Чехословакия и Източна Германия след падането на Берлинската стена.

Около 5 милиона паунда от 20-те милиона във фонда са за реформи в Украйна. Програмите ще функционират в сектори като енергетика, банки, и създаване на успешни политики и ще бъдат управлявани от британски държавни чиновници и експерти по развитието от институции като Световната банка например.

“Казахме, че ще подкрепяме тези държави в прехода им към демокрация и това не трябва да е само на думи”, казва източник от властите. “Когато те се сблъскат със заплаха от страна на Русия, трябва да стоим редом с тях с конкретна помощ”, допълва той.

Агенция “Ройтерс” съобщи, че Европейският съюз започва първата си операция в новата пропагандна война с Русия. Според източник на агенцията десетки експерти по публични отношения и комуникации ще започнат да работят до края на март в Брюксел, за да се борят срещу целенасоченото подаване на грешна информация от страна на Кремъл за ролята на Москва в Украйна и в други части на Европа.

Усилията вероятно ще включват излъчване на програми на руски език, най-вече за етническите руснаци в бившите съветски държави. Актуалната задача на екипа в Брюксел е да проверява и коригира грешна информация, да разработи европейски наратив чрез ключови послания, статии, инфографики, включително и материали на руски език.

Лидерите от страните членки искат специалния пратеник на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да е готова с цялостна стратегия до края на юни.

 

 

 

 

 

14 мнения за “Потвърдено: Плевнелиев бойкотира Путин на 9 май”

 1. Браво на Президента-Европеец и най-вече Българофил.
  Брилянтен ход на г-н Инджев!
  Сега вече банкянското слънце в шах и мат. Ни да убеждава г-н Плевнелиев да си смени мнението, ни сам да се курдиса в полезрението на любимеца лилипут.ин на 9 май.
  А и читателите на Блога първи разбираме за тази блага вест.
  Както се казва, кеф, та кеф.

 2. Най после опит за реципрочност в информационната война. Доста закъсняла и за да има някакъв паритет трябва да се води с 2 пъти по-голям интензитет и оригинални средства. Сега отново се вижда, че закриването на предаванията на Свободна Европа на езиците на всички бивши соц.страни беше стратегическа грешка. Формално спетени пари от ефира доведоха до мащабни харчове от друг характер. Да ни е за урок!

 3. Коментарът ми не се появява, вероятно заради линка, затова втори опит без него а с подсказка.

  Прогнозата ми е следната:
  Комсомолската секретарка бойкотира 9 май и отива на 10-ти, (потвърдено полагане на венци заедно с Путаран). Следователно Плевнята тоже бойкотира 9-ти и отива на 10-ти (хем ще си похортуват вместе по немецки). Боко следователно бойкотира Плевнята и отива на 9-ти за мъжко ръкостискане с Путаран, тъй като само слуша и изпълнява каквото каже комсомолската секретарка остава и за 10-ти за да използва възможността да я погледа право в устата, поне за малко.
  Междувременно Ренци който вече ходи при Путаран да иска помощ от него срещу заплахата от ISIS (КАКЪВ СРАМ И РЕЗИЛ!!!) остава в Рим да варди южния фланг на алианса от ония с дългите ножове, както и естествено да посрещне подкреплението на Путаран (все някой трябва да остане на поста) – следователно най-вероятно е да дойде Митя с десант, защото ястребите Иванов, Шойгу и Рогозин са заети с военния парад на красная площадь и не могат да дойдат.
  А Федерика най-вероятно е да се появи в Донецк, тъй като тя цял живот се бори с всички сили за да може всички терористи да си имат държави и сега е най-удобният момент да изпита нов политически оргазъм от едно селфи с опълченските главатари (не им знам имената , но тя ги знае) след оня далечен оргазъм получен в Газа от снимката с Арафат.

  ТЪРСЕТЕ В ГУГЪЛ “MOGHERINI ARAFAT IMAGE”.

 4. Rossen Iordanov огря сутринта тук с тази снимка и с точния коментар!! Така мъжествена и решителна е федериката Партизанка, Арафат мек, ласкав и хигиеничен като реклама на дамски превръзки за терористи в цикъл.

 5. Morning, EVERYONE

  Ако бях неин съветник щях даже да и предложа и организирам един блиц – 9-ти в Донбабве, 10-ти в Луганда и след това бързо на 11-ти в белокаменната при Путаран. Всички са си отишли и той е останал сам и целият единствено за Нея и само за Нея – усмихнат, лъскав, ерегиран, истински и неповторим САМОДЪРВЕЦ. Какъв ГОТ, а? Само Тя и Той !!!
  Толкова страдах и преживявах за нея след като така несправедливо и брутално се отнесоха с госпожата като я отстраниха от Минск-2. Тогава оргазмите се струпаха на един друг дебел г. А така, на 11-ти ще може да си направи един куп селфита с Него. И оргазмите ще бъдат всичките само за Нея. И при това ще бъдат MULTIPLE !!!

  Ех, да е жива и здрава и да си ги колекционира. Сега и се е паднало на жената.

 6. А нас как ни водят – като победители или като победени? И какво трябвало да празнуваме – поредната окупация ли? Браво на президента, че няма да ходи!

 7. Г-н Инджев, официалната покана на Русия до кого е адресирана- общо до държавното ръководство на България или персонално до Президента и Министър-председателя?
  Има ли го публикуван текста и къде?
  Редно е Президента да намери удобно време и да даде официален отговор за евентуален отказ и мотивите му.
  Още по-редно е да припомни, че “неговата” страна е била обект на напълно безпричинна агресия от страна на Съветския Съюз и е неморално и антибългарско Български Държавен глава да участва в подобни акции на Русия. В резултат на тази съветска агресия Българската ДЪРЖАВА беше напълно унищожена и цялото ДЪРЖАВНО РЪКОВОДСТВО ( Регентския Съвет в състав от двама генерал-лейтенанти и един професор)беше физически ликвидирано, както хиляди народни представители,министри, съветници,генерали и офицери, обществени и културни дейци, дипломати, индустралци,учители, представители на Църквата, полицаи,учители,писатели, журналисти и дори спортисти.

  Премълчаването на тези събития днес са последен шанс Български Държавен глава да заеме обективна и човешка позиция срещу съветските агресори.

 8. Някои европейски лидери отдавна правят меки ходове. Един от тях беше падането на Константинопол. Друг беше превозването на Турския султан до Варна, за да бъде спрян Полския Цар Владислав. Европа винаги греши, когато позволява на азиатски войски да играят по гърбината и. Ако плевнелиев отиде на 10 ти май в русия това ще бъде знак за неговата мекота.
  Както направи и със поклона си пред сръбския президент, вместо да му обясни защо Цветан Василев не трябва да стои в Сърбия.

 9. Благодаря за информацията!Към Росен-
  смешно е когато се правиш на по-католик от Папата!

 10. След втората световна война на България е отредено с активната роля на Русия по най несправедлив начин място на победена.Въпреки,че тя активно не е водила война.Участвува във войната ,като подпомага победителките и дава над 40 000 жертви.Това е обяснявано в този блог хиляди пъти.В резултат на изкуствено отреденото ни място губим суверенитет и стигаме до пълно разорение.Национално предателство е ,ако някой наш държавник участвува по някакъв начин в подобни сборища наречени*ден на победата*.Сега,когато сме свободни трябва да защитим достойнството си.Потъпквано толкова пъти до сега.Български крак не трябва да стъпва в Москва.Даже и този на посланика ни там.
  Заради самочувствието на следващите поколения.Заради нашето достойнство.Няма друга страна в света унижена по този начин.

 11. Много хора забравят каква е същността и произхода на партията ГЕРБ и съответно ръководния й състав. За по-разсеяните може да се припомни, че и тя е творение на комунистическата централа. С други думи, тя по принцип не е антикомунистическа и антисъветска по отношение на историята на двете страни-НРБ и СССР.
  На тази основа се прави и по-актуалния извод, че по принцип тази партия не заема категорчни позиции срещу днешните некоректни действия и пропаганда на Русия.
  По отношение на евентуалния отказ на Г-н Плевнелиев да участва в увяхналата пропагандна акция по повод годишнината от победата на Съветския Съюз срещу Германия преди 70 години, налице е изключителна неловка и абсурдна ситуация. ( чисто българска)В исторически, политически и морален аспект. От една страна Държавния глава на Република България е солидарен с комунистическата пропаганда( лъжа-ivo.bg) по отношение съветската агресия срещу България през 1944г., наречена “освобождение от фашизма”, плюс положителното отношение на ГЕРБ и нейното ръководство към паметниците на тази агресия( МОЧА-ivo.bg), а от друга страна същия Държавен глава евентуално ще бойкотира отбелязването на още по-голямата лъжа “освобождението на Европа от фашизма”. Да, от същия, от който е ” освободена” и нашата държава.
  Тук е уместно да се припомни, че над тези две лъжи-близнаци стои истината на този сайт и неговия домакин. Многократно, многостранно, многогодишно и по много поводи Иво Инджев обективно е доказал истинността на комунистическата лъжа за паметниците на Съветската армия на територията на България. Логиката и аналогията задължително се пренасят към другата,според някои историци най-голяма лъжа, “освобождението на Европа” от Съветския Съюз с победата му срещу Германия през 1945г.
  Несъмнената и неоспоримата победа съвсем не донесе “освобождение”.След тази победа, народите в Източна Европа и техните дъжави бяха окупирани и болшевизирани от перманентния “освободител” Съветския Съюз. Тази окупация продължи точно 45 години.
  Скромен, но единствен извод -САЙТЪТ ivo.bg РАЗОБЛИЧАВА ГЛОБАЛНАТА СЪВЕТСКО-КОМУНИСТИЧЕСКО-РУСКА ЛЪЖА за каквото и да е “ОСВОБОЖДЕНИЕ на Европа от Съветския Съюз”.
  Освобождението на Източноевропейските народи стана когато те се ОСВОБОДИХА от “ОСВОБОДИТЕЛЯ”-Съветския Съюз, който скоропостижно изчезна ЗАВИНАГИ от географската и политическата карта на СВЕТА.
  Амин!
  И който не вярва, нека да зададе възможно най-скромния и логичен въпрос:
  КЪДЕ Е ПОБЕДИТЕЛЯ И ОСВОБОДИТЕЛЯ?
  Или пък, ЗАЩО ОСВОБОДИТЕЛЯ НЕ ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВОТО?
  Тържеството на лъжата( според ivo.bg и всички честни европейци)!
  Срамежливата Европа засега не задава подобни въпроси. Тази нейна срамежливост доведе до анексията на Крим от наследника на “ОСВОБОДИТЕЛЯ”- Русия. Какъв е справедливия извод?Колкто днес Русия е “освободителка”, толкова и Съветския Съюз е бил “освободител”.
  Препоръчително е всеки сериозен човек да прочете позициите на Димитър Бочев и Владимир Буковски по отношение на “европейската солидарност” с истината и справедливостта, всъщност с неистината и несправедливостта.
  За нашето Държавно ръководство е препоръчително да чете ivo.bg, този сайт само до истината ще го доведе!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.