Рашидов допусна за първи път преместването на МОЧА

Имах честта да кажа няколко думи от трибуната на конгреса на БЗНС на 28 февруари, където бях поканен като гост. Сред гостите беше и министърът на културата Вежди Рашидов, с когото , меко казано, не се харесваме – отправял съм му остри критики години наред. Не можах да превъзмогна отношението си и ръкостискането ни не се получи- просто не мога да лицемернича.

 

Започвам с тази реплика, защото публикувам (почти) без коментар написаното днес в сайта Клуб Z, което в частта за съветския паметник в София и позицията на Рашидов може да бъде възприето като нов нюанс. За първи път той допуска това, за което от години моя милост активно настоява с цената на удоволствието да бъда определян като „вандал” ( включително от Рашидов): да бъде преместен Монументът на окупационната червена армия ( МОЧА) в музея.

 

Самият Рашидов, както се вижда, сега изразява готовност да се подчини на политическо решение това да се случи. Както всички знаем, това би могло да стане само със санкцията на премиера Борисов и наистина е въпрос на политическа воля, защото, каквото и да ви лъжат разни руски орденоносци, няма външна сила , която може да забрани на България да се разпореди с окупационната символика от централните части на своите големи градове на своя територия.

 

Един референдум, впрочем, би показал волята на софиянци по не по-малко положителен начин, отколкото по отношение на АЕЦ „Белене”- една доста „по-далечна” за столицата, но принципна кауза, свързана с освобождаване на България от руската зависимост, подкрепена от 60 на сто участвалите в референдума столичани през януари 2012 г. Днес резултатът в полза на раздялата със съветския колониализъм би бил още по-решителен, както се видя от последното социологическо проучване в страната, демонстриращо намаляващо овчедушие на българите пред бившите ни съветски колонизатори.

Вежди Рашидов: Жалко, че съборихме мавзолея

Клуб Z

Можело да се печелят “пари от билетчета” и да се направи восъчна фигура на Георги Димитров, смята той

Вежди Рашидов Снимка Веселин Боришев

Вежди Рашидов Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че той лично е бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров. Това стана по време на парламентарния контрол. Рашидов бе питан от Петър Славов и Вили Лилков от РБ дали не е ли редно паметникът “1300 години България” пред НДК и Паметникът на Съветската армия да бъдат преместени.

“Щях да правя пари от билетчета за мавзолея”, обясни Рашидов. Според него е можело да се направи “една восъчна фигура на Георги Димитров”.

За паметника пред НДК Рашидов заяви, че има професионални аргументи той да остане на мястото си. Той изтъкна, че общественото мнение за него не е еднозначно и няма представително проучване по въпроса (всъщност има представително за София проучване на “Алфа рисърч”, което е отпреди няколко месеца. Там анкетираните категорично се обявяват, че не харесват паметника пред НДК – б.р. ). Според Рашидов за времето си този паметник е бил модерен, “разби клишето на партизанските чети и чавдарци”. Той изтъкна, че “не е почтено и морално при жив автор, добър български автор, мой професор, да го събаряме без негово знание”. “Най-редното е той да се съгласи”, каза Рашидов и посочи, че това е работа на Столичната община. Автор на паметника е Валентин Старчев.

За Паметника на Съветската армия Рашидов заяви, че министерството ще разгледа всички конкретни инициативи. Според него обществото е зряло и не би трябвало да допуска вандализъм. Рашидов изтъкна, че в бюджета на министерство на културата няма пари за преместване на паметника.

“Всичко може да се махне. Друг е въпросът дали това е необходимо. Ако този паметник се махне, аз съм направил този музей (на социалистическото изкуство – б. р.), за да не бъдат претопени. Ако държавата взема такива решения, аз ще се подчиня на всяко решение на българската държава. Един период с гумичка няма как да изтрием, каза Рашидов.

Славов и Лилков изтъкнаха, че не говорят за събаряне на паметниците, а за тяхното преместване и съхранение. Според тях Паметникът на Съветската армия разделя обществото и мястото му не е в центъра на София. Реформаторите дори обмислят иницииране на местен референдум по въпроса.

22 мнения за “Рашидов допусна за първи път преместването на МОЧА”

 1. Рашидов забравя , че това са паметници на Национални Предатели и Окупатори. Тези паметници носят Болка и Угнетение. Справедливостта изисква да бъдат разрушени а не да слушаме тарикатски речи от един прост селяндур, колко били интересни.

 2. Според мен трагедията се състои в самия факт, че по такъв фундаментален, от национално значение въпрос, коментираме мнението на мулташката ку.ва!
  На неразбралите препоръчвам “Пол и характер” на проф. Отто Вайнингер и по специално главата “Проститутката и народния трибун”.

 3. Процесь пошьоль. Това по Горби.
  МОЧА у музея.
  Жив да не бях, на път съм да го доживея.
  И нека, много моля историците един ден да не забравят Приноса на г-н Инджев за премахването на каменната годзила от пъпа на столицата. С упоритоста на китайската капка, бавно и полека, ден след ден, накара заспалото ни общество да се събуди за един публичен дебат който дължим на предците си, на съвременниците и най-вече на потомците ни.
  Да бъде!

 4. Г-н Инджев, преди малко повече от три години бях в Будапеща по служба и след една седмица напрегната работа до късно вечер ми остана половин ден свободен. Беше събота или неделя, почивен ден, а на другия ден си тръгвах. Отказах се да потърся приятели които имам там и не бях виждал от много отдавна за да отида и видя МУЗЕЯ НА ТЕРОРА. Тогава в блога се обсъждаше евентуалното реализиране на унгарската идея и в София. Посетих го, взех си аудио-гид и изгледах подробно всички експонати и изслушах всичките пояснения към тях. Останах повече от 4 часа вътре. Останах потресен от доста видяни неща , например московският кагебистки кукловод който е спял в съседната стая с първия им “партиен ръководител”, а всъщност класическа марионетка – пъпет и то в продължение на години.
  Останах също така и ВПЕЧАТЛЕН от върволиците младежи и най-вече ученици с учителите си !!!. Нека Веждито се поинтересува от унгарците и попита колко са изкарали “от билетчета” и си околичестви пропуснатите “ползи”.
  Аз ПОЛЗАТА я видях с очите си – само за 4 часа.
  Затова спомням си когато малко след това се появи в блога статия с новината че у нас ще се прави музей на “социалистическото изкуство” нещо ме жегна и реагирах веднага с коментар.
  Сега, въпреки че преди бях за преместване на фосила-мастодонт, мога да имам само една позиция – ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕТОПЕН !!! Налице са всички правни, исторически, морални, легални, естетични и етични основания. Нека после който си иска да си прави восъчни фигури. Агресорът-насилник няма право на монумент!!!
  Тогава ще има и ПОЛЗА !!!

 5. Архитекти, скулптористи, ………. с една дума-оумници!
  От кой “паметник” да започнем, от 1300 г БГ в софето?
  В София паметникът за 1300 г БГ е отвратителен. По скоро гореспоменатия професор Старчев да вземе да си скъса дипломата!! Аз не мога да възприема никаква ЕСТЕТИКА да “лъха” от тази безформена купчина бетон и желязо!
  За останалите паметници в “чест” на 1300 г БГ, които са в Шумен и т.н., мога само да кажа, че вероятно по тяхно подобие е създаден филма Трансформерс. Не знам кой ги е измислил, но за мен е некадърник. Добре ще е за вбъдеще архитектите и скулптористите да си надписват имената върху творенията, както писателите! Обаче с ГОЛЕМИ БУКВИ!
  Кой е следващият?
  Паметникът на Стамболов в София, където е показано “великолепно” как е разсечен!!!
  Кой е този оумен архитект или скулпторист??? Как е възможно да изобразяваш нечовешка жестокаост в центъра на град-столица? Какво показва, методиката на едно жестоко убийство, или …..? какво да кажа на малко дете заставайки пред тази “глава” с процеп в средата???
  НДК София е следващият идиотизъм на българската архитектурна мизззззззъл!!!!
  Не му знам името на тоя ….., но нека знае, че това не е сграда, а купчина железобетон!
  За паметниците на съветската армия, дето са пръснати из БГ просто нямам думи да изразя възмущението си!
  То за БГ войника няма такъв брой паметни плочи, колкото за съветскита армия паметници!
  Кой е виновен???
  Единствено ето такива мини-стри като Рашидов/социализъм и изкуство/ и други поподобия, управлявали БГ вече 24 години и взимали все неправилни решения! И нека се сърдят! Щял да прави Лувър??? Направи първо пътя до “лувъра” а след това лувирай….
  А за пътищата, които са построени, нека натъртя, че тези “творци” са коствени убийци създавайки инфраструктура в този и вид!!!! Отвратителните кръгови движения без да е преценен диаметъра и броя на влизащи платна, мостовете, където пешеходните зони са с дупки да се провали човек/ пример мостовете в Пловдив/. За тротоарите просто наистина нямам подходящият израз да ги опиша. Така са разбити, че всяко излизане на разходка е рисково за изкълчване на “ходовите ни системи”/ Москов сега като събира пари, нека като доктор се разходи по тротоарите, нали се е загрижил за здравето ни/. Който е решил че “плочката” е единственото покритие за пешеходна зона е оумник. По света повечето пешеходни зони се асфалтират. Нека мини-стрите и дупетатите като ходят по света да гледат и се учат, а не само да пият и ядат по ресторантите.
  Не знам името на отговорника за пътища и инфраструктура на БГ, но нека оумника се качи на една кола и тръгне от София за Бургас и да прецени колко различни вида покритие има по пътя наречен магистрала! Особено като излезеш от тунела посока Бургас.
  И за доказателство, само да посоча, че на главният път Пазаджик Пловдив има едно мостче на поточе с ширина 4-5 метра, което се срутило преди 3 години, но никой оумник от управлението на БГ досега не се е сетил, че това трябва да го ремонтира, все пак е главен път между два големи града за БГ. Иначе прибират данъци по Московски със заплаха от рекет за глоба по европейски, или създават длъжности като “отговорник за българите в чужбина”.Да, но москов си има не един, не двама а цели трима заместник минисртЪра. Ако всеки има по три секретарки, ето ти ги парите дето ги търсиш с рекетьорски закони…. Реформатори, кво да ги прайш?
  Камъни затрупали пътя за Смолян!!!! Добре че нямаше коли!!!!
  Ако тръгнете за пампорово, пътя е подобие на “Дяволския път” в Южна Америка, над вас висят огромни скали, а от другата страна пропаст без мантинели, на поне десетина места пътя е пропаднал към Чая!!! ………

  Само мога да предположа, но сигурно пътя за Копринка е в добро състояние, да не им друса на другарите.

 6. Ако министър Рашидов толкова много более за билетчетата и парите, нека бъде така добър да отчете печалбите от социалистическия музей. Все пак минаха май 2 години. Дали има и 1000 лв? Някой въобще посетил ли е този музей и какви са същевременно разходите за неговата поддръжка? Тогава ще говорим за финансови ползи. Много, много, много съм любопитен!

 7. Не можем да очакваме умно решение от министър, който е част от продукта “нови хора” на комунистическата идеологическа пропаганда и който не може да бъде причислен към истинските демократи. А към онези, мислещи се за недосегаеми.

 8. Ако изобщо ще се мести, най-подходящото място за МОЧА според мен е край язовир Копринка. Но поначало съм за разрушаването на това грозно и лъжливо чудовище.

 9. Току-що гледах репортаж за ремонта на 101 училище в София за 800 хил.лв.
  Голяма сграда, голям ремонт, училището изглежда добре. И сравнявам с “ремонта” на Класическата гимназия – по-малка сграда, по-малък ремонт/не е сменена дограмата например/, а за 2,2 млн лв. Второто е сделано в Мин.на културата. Изводите всеки може да си ги направи сам.

 10. Знаете ли, че пред Народния театър е имало бяла, статуя на Сталин в цял ръст, а пред Народната библиотека бюст на Васил Коларов и самата библиотека е носела името на този “велик учен” -В.Коларов? Къде са сега тези артефакти, нали изкуството е вечно? При всяко нашествие още от древни времена, завоевателят разрушава и опожарява завзетите градове. Това се прави като по закон, за да се прекърши предишната културна рамка. Същия случай е и съвременната съдба на Чечня. Друга форма на подобно унищожаване на културна рамка е посегателството над негодните за превъзпитание в лицет на зверският растрел на полските офицери, военнопленници при Катин, Народния съд в България, както и съвременната съдба на чеченския народ. Съветските паметници на наша територия са езически капища, защото русофилството е идолопоклонничество. Това е мисъл изразявана от нашите държавници още от времето на Балканската война.
  Всички тези паметници трябва да се поставят в комунистическите лагери, които да се превърнат в музеи. Защо там? Защото имено те са проводници, доставчици, вдъхновители, утвърдители и благословители на нечовешките престъпления на режима.
  Мисля, че една гора от наклонени скулптори от времето на Култа към личността в периферията на някой лагер превърнат в музей би била добро съчетание и равносметка за да не поглеждама двузначно към епохата на комунистическия канибализъм.

 11. Понеже комунистите и техните производни обвиняват Г-н Инджев във вандализъм, русофобство, гавра с паметта на освободителите и мн.др., смятам за много уместно в този период да се поставят няколко важни въпроса на всевъзможните инстанции, институти, агенции, партии,Народното Събрание, Президента, Факултета по история, многобройните патриотични( прокомунистически и проруски) организации, медиите и особено държавната(комунистическа и проруска) БНТелевизия, дори и представителите на посолството на Руската федерация в Република България.

  Основанието за въпросите се дели в две посоки:

  -Германо-Съветската война(22 юни 1941-08 май 1945г.),която е назована от съветската комунистическа пропаганда ВОВ(Велика Отечествена Война) и
  – Съветско-Българската война(05 септември -28 окт.1944г.), която е назована от българската комунистическа пропаганда “Освобождение от фашизма”

  Понеже и в двете войни победител е Съветския Съюз, той има право да отбелязва и празнува тези победи. Но до смъртта си през октомври 1991г., той правеше това само по повод втората по хронология победа-тази срещу Германия.
  Наследника на СССР, Руската федерация стриктно се придържа към тази традиция и не само че не празнува победата срещу нашата страна Царство България, ами дори и не я споменава-не се припомня нито войната, нито победата.

  Какви са мотивите на официалните власти на Руската федерация, че не обръща никакво внимание на войната и победата срещу България.
  Миналата година се навърши кръгла годишнина от тези събития- никакво внимание, все пак това са 70 години и още повече, Съветско-Българската война е последната война в историята на нашата страна. Това е и последната война, която е обявена от руснаците срещу българския народ.

  Недопустимо е да се смята, че руските власти са забравили тази война и че тя няма голяма стойност в Съветско-Българските отношения до 1991г. и в Руско-Българските днес.

  От друга страна, съветската и днешната руска позиция(пропаганда всъщност) нарича Германо-Съветската война ” борба срещу германския фашизъм”. Следват резонните въпроси. Т.к. думата борба и война са понятия предимно с периодична стойност, всяка борба има три задължителни характеристики-НАЧАЛО,ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ и КРАЙ.
  Да приемем като неопровержимо твърдението на съветските комунисти и днешните власти в Русия, че края на тази борба е самата Капитулация на Германия (9 май1945г.)
  Ето и въпросите:
  -кой обявява началото на борбата срещу германския фашизъм
  -кога е обявено това начало
  -къде е обявено това начало
  -в кой документ е записано началото на тази борба
  -Върховния Съвет на СССР ратифицирал ли е обавяването и започването на борбата срещу германския фашизъм
  – кой е органа( институцията) от държавната власт ( структура) на Съветския Съюз, който упълномощава Червената армия и другите органи за сигурност и отбрана да започнат тази борба
  -кога започва борбата срещу германския фашизъм
  -кой е първия акт( действие, проява и пр.), който е извършен от Съветския Съюз срещу германския фашизъм
  -на чия територия започва борбата срещу германския фашизъм.
  -кога Съветския Съюз е разбрал, че Германия е фашистка държава и особено след като управляващата партия е работническа и национал-социалистическа

  Войната на Съветския Съюз срещу България вписва ли се в общата борба срещу германския фашизъм? Ако се вписва, защо Съветския Съюз започна тази война( срещу България) толкова късно-чак когато неговите войски достигнаха границата й с Румъния. Преди това, България не е ли била фашистка? Или точно тогава Съветския Съюз е разбрал, че нашата държава е била фашистка.
  Но дори и да е била фашистка, България не е водила антисъветска политика, а точно обратното-просъветска. Категоричен няколкократен отказ за скъсване на дипломатческите отношения със Съветския Съюз по натиска на Германия( германските фашисти).
  Що за фашисти са българските фашисти, отблъсквайки натиска на германските фашисти.

  При намиране на отговор на горните въпроси, нашия сайт ще предложи на властите на Република България и специално на Министър-председателя Г-н Бойко Борисов да се построи поне още един паметник на Червената армия, погрешно наречена съветска- в София, който да бъде по-голям от досегашния. И задължително на по-високо място. Може дори да бъде на Копитото и до самата РТВ-кула и задължително поне два пъти по-висок от нея!

  А в Пловдив да бъдт построени паметници на съветските освободители и на останалите тепета, но поне три пъти по-високи от сегашния Альоша. Да бъдат назовани по същата традиция-Ванюша,Валерюша, Васюша и задължително Владимирюша. И за всеки случай да бъде поставена до тях по една катюша.
  Всички паметници да бъдат откривани от Г-н Рашидов, който в същото време ще продава билетчета и едновремнно ще бъде разпоредител. За комунистите и представителите от Съветския Съюз входа ще е безплатен.
  Ще бъде нелегално вкаран и вокалиста Йосиф Кобзон. Без съветска песен няма комунистическа плесен.

  И нека после комунистите и руските кремълски активисти пак да назоват Иво Инджев русофоб.
  Ако мероприятията, които посочих са недостатъчни, нашия сайт приема допълнителни предложения-няма съмнения!

  НА БОРБА ЗА ОТКРИВАНЕ НАЧАЛОТО НА АНТИФАШИСТКАТА БОРБА !!!!!!!

 12. Към всички там някъде, извън този форум, които искат да съхранят МОЧА, в каквото и да са загърнати намеренията им. Каква е тази воля да се прави История на Псевдоисторията?

  ‘Tout passe. – L’art robuste
  Seul a l’éternité.
  Le buste
  Survit à la cité.’

  Лъжата ли искате да надживее града????

 13. Националното, а и човешкото достойнство не е сред качествата на този т.нар.министър, който е срам за вси

 14. Националното, а и чисто човешкото достойнство не е сред качествата на този “министър”. Все едно някой да изнасили в собствения ни дом майка ми и аз да му отделя на най-видно място в хола кът, да му поставя снимката и да отбелязвам годишнини от изнасилването, защото е част от историята на семейството ми и не може да бъде изтрито с гумичка. Този паметник на лъжата,този паметник на окупатора-агресор отдавна трябваше да бъде взривен.

 15. Ако държавата няма пари, ние, гражданите на София с радост ще съберем необходимата сума за преместването на МОЧА в Музея на тоталитарното изкуство.

  А меркантилният Рашидов може още днес да клекне пред входа на този музей с кочан билетчета в ръка…

 16. Стефор, Комунистите сами бутнаха не малко паметници на Сталин. А сега се опитват да хитруват.

 17. “Американецът се бори срещу пречките, които му поставя природата, русинът е в борба с хората. Първият се бори с пустинята и варварството, другият с цивилизацията. Следователно завоеванията на американеца се извършват с плуга на работника, а тези на русина с меча на войника. За да постигне своята цел, американецът се осланя на личния интерес и без да ръководи, оставя да действат силата и разумът на индивида. Руснакът съсредоточава цялата обществена власт в ръцете на един човек. Единият има за главно средство на действие свободата, другият заробването.”
  Колко вярно звучи и днес написаното от големия френски писател и мислител Алексис дьо Токвил преди 180 години.

 18. Редно е в такъв референдум да имат думата и хората от провинцията. Все пак голяма част от данъците ни отиват в София. И като не живеем там да не мислите, че се кефим на увековечаването на окупаторите? Трябва да има референдум и за паметника в Пловдив на съветския любител на български алкохол – Альоша.

 19. Не, паметникът не трябва да се маха. Той само трябва малко да се осъвремени. На мчстото на шмайзера да се постави човка с маркуч от бензинова колонка. След това ще кажем на руснаците върнете ни златото, дето ни го прибрахте през Караибската криза / 24 тона/ за да позлатим паметника ви и ще си захлебим.
  П.С. На времето, конкистадорите са давали огледалца и маниста за да прибират златото на индиянците, а нашето го прибраха с гола идеология…

 20. Вежди Рашидов е представител на едно цяло поколение, белязано от култ към селска простащина и амбициозна посредственост наложен от Тодор Живков като “светъл пример”, затова е изключително трудно на такива екземпляри да признаят че са се пръкнали и вегетирали точно в “разцвета” на едно такова (без)времие, когато да натопиш другарчето си беше национален спорт и целуването на партийни задници и предници беше необходимото условие за да си вътре в играта. И понеже нямат смелост да кажат това което мислят, предпочитат да поддържат култа за “социализЪма с човешко лице” – това е много по-лесно, при това имат богат опит отпреди. Не вярвам такива като него да направят нещо против символа на онези години понеже така зачеркват и част от себе си. За такова нещо се иска сила, но не в мишците и прасците, а духовна и морална, каквато те нямат.

 21. Така нареченият “министър на културата” на България е точно толкова грамотен (по-скоро неграмотен), колкото е грамотен неговият премиер – любителят на болшевика с нежното име Путин, читателят на “Винету”!
  Щял да събира пари от билетчета??? Колкото пари е събрал от “музея” си на “социалистическото изкуство”!

 22. Гусин министерът на културата, същият е и главен мултак на РъБъ, нека подири статуята на вожда и баща на народите Джугашвили, която се виреше на входа на Борисовата градина до края на септември 1953 г. и изчезна мистериозно в една нощ!

  ПС Идеята на колегата “ГЕН. КОЛЕНКУР” е интересна, доппълвам само, че по време на Карибската криза е ВТОРИЯ грабеж на българското злато. Първият е още на 11 септември 1944, когато трезорите на БНБ са опразнени до шушка, а съдържанието им е извозено с “великите камиони” ЗИС 5 в неизвестна посока. Под охраната на автоматчици от НКВД, естествено!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.