Руски “стандарт” на живот

В България явно няма кой да отговори на руската антибългарска пропаганда. Както вече многократно съм писал тук, България се употребява от Кремъл съзнателно и целенасочено като негативен пример за “назидание” за други страни и народи, желаещи да се присъединят към ЕС. В този дух руската пропаганда произвежда хули под мотото “европейското иго” в България , показвайки всичко негативно от българската действителност..

Докато България си мълчи и понася тази гавра, други са направили онова, което би трябвало да сме отговорили на Русия подобаващо.Ето как един и същи народ, разделен ( както Източна и Запада Германия; Северна и Южна Корея) живее по коренно различен начин в зависимост от това, дали му е наложен съветския комунизъм и последвалата руска система на обществено-икономическо “развитие”:

Два свята (снимки)

Как живеят градовете, които СССР “освободи” и отне от Финландия през 1939-1940 г. – вижте сами

Снимки "Четвьортая власт".

Снимки “Четвьортая власт”.

Клуб Z

Преди 75 години – на 13 март 1940 г., завършва Зимната война. Тя е известна също като Съветско-финската или просто Финската война.

СССР напада скандинавския си съсед на 30 ноември 1939 г. Малцина са тези, които вярват, че финландците могат да окажат съпротива. Жителите на малката страна обаче показват нечувана храброст и се опълчват на Сталин.

След неколкомесечни кървави битки Хелзинки и Москва подписват мирен договор. Финландия губи части от Карелия и Лапландия, както и от Колския полуостров. Тя обаче успява да запази своята независимост. Нещо, което не смогват да сторят Литва, Латвия и Естония.

Границата се измества и няколко финландски града стават съветски, а днес – руски. Разбира се, след 75 години в тях вече трудно може да бъде намерено нещо финландско, пише руският сайт “Четвьортая власт” (“Четвърта власт”).

Днес, ако проучваш градовете от двете страни на границата, трудно можеш да повярваш, че те някога са били в една страна. Разликата е огромна, отбелязва изданието. И тя съвсем не е в полза на Русия.

Печенга, Русия

Някога това е било финландското градче Петсамо.

Печенга е интересен с това, че до него е разположена базата на 61-ви полк на морските пехотинци от руския Северен флот. Те воюват в Донбас с девиза “Там, където сме ние, там е победата” и “защитават” руснаците от украинските националисти.

Вероятно в Печенга добре разбират каква “цивилизация” носят неговите моряци в Украйна. Но не виждат нищо лошо в това. Все пак най-важното е да осъзнаеш собствената си военна мощ, а не чистотата на улиците и стоките в магазините, коментира иронично “Четвьортая власт”.

Ивало, Финландия

На 4 часа и 300 километра път от Печенга се намира финландският курорт Ивало.

Населението му е едва 4000 души. Мястото е привлекателно и много руснаци ходят на почивка там.

Заполярний и Никел, Русия

До 1940 г. селището Никел е било част от Финландия, но след Втората световна война се “присъединява” към СССР.

В съседство се намира град Заполярний.

Между двете селища се намира металургичният комбинат “Печенганикел”, създаден още в досъветската епоха от канадско-финландска компания. Тъй като природата и екологията явно не са сред приоритетите на местните жители, териториите на тези две населени места представляват земя, върху която са нахвърляни голямо количество боклуци.

На този край вече му викат Мордор, както на измислената област от Средната земя, описана в романите на Джон Толкин. А пък който местен жител е попаднал в разположения от финландската страна на границата Киркенес, си мисли, че е отишъл в Рая.

Киркенес, Норвегия

Съвсем наблизо е и норвежкият град Киркенес. Той е е меката на шопинг туризма за жителите на Мурманска област. Намира се само на 55 километра от Никел и Заполярний. Там е пълно с хипермаркети с качествени стоки. В Киркенес идват за ремонт много руски риболовни кораби.

Разрешение за влизане в местното пристанище се получава само за 40 минути, отбелязва “Четвьортая власт”. Причината е в отсъствието на бюрокрация и корумпирани служби и наличието на благоразположение към бизнеса. В Мурманск за същата процедура се губят три дни.

В Киркенес има толкова много руснаци, че надписите в града са и на норвежки, и на руски език. Явно тук на руснаците им е по-приятно, отколкото в Никел, макар климатът на двете места да е абсолютно еднакъв.

Ковдор, Русия

Този руски индустриален град разполага с паметник на Ленин и с миннообогатителен комбинат.

Това е единственото място в света, където се произвежда концентрат от баделеит – микроминерал, който се образува при изригването на вулкани. Той се използва в керамиката и производството на огнеупорни предмети.

Предприятието е уникално, но явно съществуването му по никакъв начин не влияе на града. Бизнес там на практика няма. От 800 милиона рубли (12 милиона долара) градски бюджет данъците от местния дребен бизнес са едва 1 на сто.

Соданкюля, Финландия

Лапландското градче с това име е на една и съща географска ширина с Ковдор. Тя също е богата природни залежи. Там има медно-никелово находище.

Община Соданкюля печели доста пари от туризма. Там човек може да покара снегоходки, да лови риба, да наблюдава птиците и дори да добие малко злато. Направо не е за вярване, че Соданкюля и Ковдор са съседни градове и ги дели само една граница.

Найстенярви, Русия

Селцето си живеело спокойно в състава на Финландия, докато след войната се оказало в братските съветски прегръдки. Днес там има училище, поща и клон на Сбербанк (една от руските банки, вкарани в черните списъци на ЕС и САЩ – б.р.).

Местните жители секат гората, а дървесината се продава зад граница. Неизвестно защо обаче природните богатства не са донесли напредък на селището.

Йоенсуу, Финландия

Градът е основан от руския цар Николай I, но има късмета да се намира във Финландия. За разлика от гореописания основан от фини Найстенярви, който днес е руски. На кого е провървяло повече – съдете сами.

В Йоенсуу се произвежда легендарното финландско масло “Валио”. Американците са счели за по-удобно да правят там своите трактори “Джон Дийр”.

А в Найстенярви правят само дървени талпи.

Кандалакша, Русия

Този районен център винаги е бил руски – още от XVI век.

И оттогава той не се е променил особено.

Руското правителство обаче не бърза да му помага. Сега то спасява някакви други руснаци в далечния и топъл Крим. А за епохалната победа срещу Финландия напомня паметникът в града.

Кемиярви, Финландия

Кандалакша си има побратимен град във Финландия и той се нарича Кемиярви, от който си струва да се поучи на градоустройство и управления.

Кемиярви е най-северният град в скандинавската страна.

Макар и 4 пъти по-малък от руския си побратим, той изглежда доста по-прилично. Там има завод за целулоза и хартия и е развит туризмът. В Кемиярви всяка година се провежда европейско първенство по бой със снежни топки.

Състоянието на финландските градове, завоювани от Русия през 1939-1940 г., предизвиква само недоумение, отбелязва в заключение “Четвьортая власт”. Всеки се пита от какво са били “освободени” коренните жители. И защо разликата между Русия и Финландия е толкова голяма. Пак ли климатът е виновен?

16 мнения за “Руски “стандарт” на живот”

 1. Това е най- силното оръжие на цивилизацията срещу руския политически феодализъм и нечовешко отношение към собствения си народ.
  Това е и нашия път на спасения, да излезем от кончинката на съветския социализъм и да си върнем достойнството на един от най- древните народи и държави в Европа.
  Само трябва повече снимки и истории, които да сравняват какво е в Русия и в Европа.
  Аз лично съм го виждал и не искам това да се случи в България.

 2. Където са стъпили пияните хайлази ,нищо хубаво не се е случило,само нищета и разруха

 3. Много добро сравнение. Жалко, че все пак не е цитиран източникът с истинска уеб връзка към оригинала, а трябва да се наслаждаваме на преведената “препечатка”.

 4. Жалко, че няма поне една малка част от България извън Комунистическата Зона на Здрача, за да видят и най-простите “граждани” какво са загубили и какво са спечелили от “братушката”.
  Ако следваме старата приказка “Битието определя съзнанието” – какъв извод можем да си направим за нашето съзнание според битието ни ??
  България се напълни с Таласъми. Рошави Диваци с лоши очи и празни глави.

 5. Позволявам си дребна забележка: Финландия не е част от скандинавските страни, макар страната да е била дълго време под шведско владение. Финският не е част от германските езици, а и етнически не принадлежат към скандинавските страни. Обичат да казват за себе си “Шведи не сме, руснаци не искаме да бъдем. Затова сме се нарекли финландци”. От общуването си с местни хора разбрах, че темата за Карелия е, разбира се, изключително болезнена за тях. Слушал съм лични истории за разбити животи и продължаваща меланхолия загубата на този финландски регион. Впрочем близостта на Русия продължава да е ужасяваща за голяма част от финландците. Спомням си един разговор за Русия и руските туристи, който проведох с възрастна дама във Финландия. След като приключи темата, тя ми показа настръхналата кожа на ръката си и каза, че през целия си живот се е ужасявала от това колко близо до дома ѝ се намира Съветския съюз. Каза ми, че и в момента искрено се страхува от непредвидимостта и агресивността на Русия. Финландците обичат да се шегуват, че единственият проблем на Русия е географското ѝ разположение. Въпреки това по време на Съветския съюз Финландия е имала впечатляваща гъвкава политика и икономически и дипломатични връзки със СССР, макар идеологическата ѝ принадлежност към Запада. Популярното мнение е че тази външнополитическа гъвкавост е в основата на днешния финландски просперитет. Интересно е също и че въпреки цивилизационните и исторически неразбирателства, днешните млади финландци уважават съседа си, макар и понякога да се ужасяват от него.

 6. Нещо и от мене
  http://potsreotizm.livejournal.com/4254879.html
  Както писах в един друг форум, град Якутск е с население около 250 хиляди души и столица на диамантената индустрия, която добива около 20% от диамантите в света.

 7. До АЛЕКСАНДЪР:
  “…днешните млади финландци уважават съседа си, макар и понякога да се ужасяват от него.”
  Наистина ли не съзнавате абсурдността и пълната несъстоятелност на съждението си???
  Не понякога! Винаги и непрекъснато се ужасяват! Както всеки нормален човек от див звяр, от хищник, от пепелянка! Както цивилизованият от варварина. Както всеки от “пияния луд, с атомна бомба в джоба”!
  И какви, моля Ви се са тези “икономически връзки”? С какво Финландия е икономически зависима от Русия?
  И… прав сте – грешката Ви е вярна. Не дипломатически, а “дипломатични”. Модус вивенди!

 8. ——————————————

  О,радост !

  Руските свини масово продават имотите си край морето, за да се издържат в държавата ПУТИНЛАНДИЯ !

  Вън от България съветски мутанти !
  Бегом към ГУЛАГ изроди червени !

  ——————————————

 9. “Неизвестно защо обаче природните богатства не са донесли напредък на селището” – тук ще се осмеля да Ви възразя, г-н Инджем, известно е, и то още как, по същата причина, поради която РъБъ с бързи стъпки върви към опустиняване (първата червена лампичка са наводненията и активизиране на свлачищата).

  Чета статията с кеф и злорадство и си спомням стиха от песничката на Владимир Висоцки за културно-цивилизационния принос на павианите (ще го напиша на руски, за дежурните фатмаци по блога Ви):

  “В общественном парижском туалете
  есть надписи на русском языке”
  (“Зарисовка о Париже”, албум “Уголовный кодекс”)

  Ето и още малко картинки за живота на “висшата раса със световна културно-цивилизационна мисия”:
  https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B6&biw=1200&bih=604&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sPgOVcSIGoOAywO7tYHwCA&ved=0CDkQsAQ

 10. От всичко показано и написано мажем да стигнем до извода: ДВА СВЯТА, ОТ КОИТО ЕДИНИЯТ Е ИЗЛИШЕН!! И ВРЕДЕН, бих добавил.

 11. Проблемът е в това,че милиони лумпени се консолидират и с дива страст се готвят да експроприират отново създаденото с мисъл,труд и любов от нормалните хора.Вижте какво се случва днес в путинбург.И не става въпрос за демократично право на избор или протест ,а за формации с открита фашистка реторика и поведение.Мисля,че е дори късно,но би трябвало да се преосмислят правата за съществуване на такива организации,които наред с паравоенните структури и откровени терористи,които наводниха напоследък, са надеждата на добре известни сили да ги превърнат в детонатор за разрушаване на западното общество.Европа продължава да живее с ужасните спомени от Войните,но вместо да бъде рязка и непоколебима, проспива отново процес,който едва днес Бжежински съзря като взривоопасен и наподобяващ предверието на ВСВ.Да,демократи сме.Но дали не сме прекалено толерантни,мудни и страхливи пред нагли,озверели и опасни за света лумпени?

 12. Братушките освободиха Былгария и и дадоха е Свобода от османското робство и в благодарение за това в двести световни войти Былгария веде война сришто Русия. И кыкви сни ния след това? И стига показвай Финландия – покажи болгарски села които се пылни сыс цигане и турци.Без Русия нама повече православна Былгария- продадена и распыната.Койту не помни миналото – няма быдыщо. Няма повече Былгария сыс болгарски дых- останоло едно името. Новия Бог за Былгария е долар за сожаление и от това всичко вырви през едно място. Извинявайти ме за лош былгарски

 13. Към Mihail
  mihail_bondar@mail.ru
  207.141.164.105

  Няма проблем с лошия български, има проблем с българите, които наричат руските лошотии, извършени спрямо българите, “освобождение”.

 14. Михаиле,

  Защо Александър Невски стана монголец?

 15. MIHAIL, по-добре села с цигани и турци, отколкото с руска сволоч. Не ставате за никъде по света. Скрийте се в рашата и не се показвайте.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.