Жертвите на Русия в България през 19 в. са 11 хиляди, а на руската пропаганда днес и тук са милиони

Фейсбук настъпва срещу омразата, но отстъпва на пропагандата

Вени Марковски

Image_4671404_407От много време се говореше, че социалната мрежа фейсбук ще промени правилата си, тъй езикът на омразата се разпространява все повече из нея. И това стана. Правилата са променени. Вече ще е по-лесно да се свалят унижаващи достойнството на човека картинки и текстове, които разпалват вражда, омраза, т.нар. хейтърски публикации (от англ. hate, омраза, мразя). И какво от това?

Проблемът не е в елементарния хейт, в далеч по-опасната територия на пропагандата. В нея няма кой да промени правилата за писане и публикуване на „достоверни“ текстове в интернет, а и в това, че все повече стават и традиционните хартиени медии, които публикуват неверни текстове. Езикът на омразата се вижда навсякъде, но е особено ясен в текстовете, свързани с историята на България. Един експеримент, пуснат във фейсбук около 3 март т.г., показа, че са налице два проблема:
Първият е, че хората масово не познават историята си.
Вторият е, че когато някой се опита да ги запознае с истинската им история, хората… истерясват.

Експериментът се състоеше в публикуването на два доказано верни исторически факта. Те са истински, но са умишлено прикривани през годините и съответно не са популярни сред хората. Поради какви причини са прикривани, това е друг въпрос и няма да се спираме на него в момента.
Факт първи: В Руско-турската война не са загинали, както ни учеха, а и все още учат, по история някъде около 200 хиляди руски войници. Не! Ето верните данни: от руската армия са загинали 11 905 души, сред които руснаци, украинци, белоруси и финландци. Българските опълченци, дали живота си за свободата на родината, са 3456 души. В боевете са загинали и 1350 румънци, както и 2400 сърби и черногорци. Защо в продължение на десетилетия в българската история се говореше за стотици хиляди жертви – това не е ясно. Но е ясно, че верните данни са били известни още през XIX век.

Факт втори: Далеч преди избухването на Руско-турската война през 1876 г. Русия се договаря тайно с Австро-Унгария, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава. Всички договори са вече публикувани и могат да се прочетат в интернет на адрес http://istmat.info/node/27109. Обърнете внимание на Райхщадското споразумение от 8 юли 1876 г., както и на Тайната конвенция между Австро-Унгария и Русия от Будапеща от 15 януари 1877 г., а и на договора с Великобритания от 30 май 1878 г. за изменение на Санстефанския предварителен договор. Всички тези тайни споразумения са подписани преди Берлинския конгрес и доказват еднозначно, че Руско-турската война не е била водена, за да се „освободи братският български народ“, както и че Санстефанският договор е бил подписан нарочно, за да служи за разбунване духовете на току-що освободените българи.

И в двата случая обвиненията, които бяха отправени по адрес на този автор, бяха, че е родоотстъпник, национален предател и др.
Защо истерията на читателите по истината за историята на България поражда такива нелепи обвинения? Дали защото хората не желаят да си признаят, че са били лъгани цял живот? Или защото интернет дава възможност за отправяне на обиди по адрес на хората, с които човек не е съгласен, а засегнатите получават само възможността да гледат учудено и да казват, че нещата не са такива, каквито се представят.
И това не е ясно, но е ясно едно, и то се забелязва все по-често и по-често: анонимните подлеци, които паразитират в дискусионните форуми на българските медии, вече имат профили във фейсбук, с които продължават дейността си, но прикрити под маската на хора, които имат „приятели“, история, публикуват снимки, създават си „истинска“ биография и т.н.
Правилата на фейсбук се създават за нормални страни с нормални общества и нормални хора. България вече десетилетия наред упорито се стреми да не бъде нормална държава, а обществото продължава да бъде роб на славното минало, без да разбира, че няма как да се движи напред, ако главата му е обърната постоянно назад.
Една от най-важните задачи на журналисти, писатели и общественици е да възпитават следващите поколения, включително и с въвеждането на норми за поведение, които да се спазват в интернет.

__________
* Авторът е председател на „Интернет общество – България“

41 мнения за “Жертвите на Русия в България през 19 в. са 11 хиляди, а на руската пропаганда днес и тук са милиони”

 1. Г-н Марковски,
  Като председател на „Интернет общество – България“ какво правите Вие и организацията Ви срещу масовата антибългарска и проруска интернет пропаганда? По-конкретно, кои български институции са запознати с фактите изложени от Вас по-горе?

 2. ‘Киев спира да купува руски газ, европейският е по-евтин’

  http://www.clubz.bg/16461-kiev_spira_da_kupuva_ruski_gaz_evropejskiqt_e_po_evtin
  ————————————
  В горепосочената статия се казва,че и румънците спират да купуват руски газ!
  Сега,пита се в задчката,къде сме ние в схемата с рускийо газ!?
  Доколкото си спомням,ние като васална ‘братска’ държава,плащаме около 600USD за 1000 кубика,а ‘фашистите’от Germany го купуват за около 300USD!?

 3. “Една от най-важните задачи на журналисти, писатели и общественици е да възпитават следващите поколения, включително и с въвеждането на норми за поведение, които да се спазват в интернет.”

  Може би следва да се каже “… и в интернет.”
  Защото ако въпросните норми се спазваха в отношенията ни (лични и обществени), щяха да се спазват и в интернет… Но колцина са журналистите, обществениците, които ги спазват ? Чуйте българския им език, все по-мъчителната им Ви форма, глупавата им “естественост”…:-(

 4. ТЪПАНАРКО,
  помнете ми думата – ще минат броени години и Украйна и Румъния ще добиват и изнасят за Европа свой евтин природен газ, а България ще продължи /както и днес/ да внася от “братска” Русия най-скъпия газ в света! И някой истински тъпанар-русофил ще продължи да разказва как ще построим интерконесторни връзки със съседите и хъб край Варна…

 5. Целта на лъжите за руската “братска” “помощ” през Руско-Турската война 1877-1878 г. е винаги била за да манипулира “братските” си народи!
  Защо българския народ си затваря очите пред фактите и вярва на лъжите е въпросът? Защо толкова се страхува да види истината? Само робския манталитет ли е причината? Страха от свободата? Какво кара толкова много българи (които не получават хонорари от болшевишкта пропаганда, както получава болен Сидеров), да не желаят да научат истината и да вярват сляпо на пропагандата???

 6. Поредният руски пропагандатор и воин на хибридният информационен фронт!!
  В русофилска медия и в Панорама по БНТ!!!
  ======
  Сергей Михеев: Западът ще се примири с Крим, няма избор
  http://news.ibox.bg/material/id_676852238/#clist

 7. ‘В. Жириновски: България се държи отвратително, ще им припомним, че не са били на парада в Москва’

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/41594-v-zhirinovski-balgariya-se-darzhi-otvratitelno.html
  —————————————
  Польожението става нетърпимо!
  С пяна на уста мазния Жириновски се заканва на задунайските роби и на всички останали:
  “Ние ще припомним на всички, как не са присъствали на парада на 9 май в Москва”

 8. Големият ни проблем НЕ Е газа!.Скоро,макар и след дълго УМИШЛЕНО бавене ,ще се реши с интерконекторите.(ние сме малък консуматор)Проблемът е в политическият ефект,който не може да бъде ИЗТРИТ ОТ СЪЗНАНИЕТО НА МАСОВИЯ БЪЛГАРИН поне още едно поколение, свързан с твърдението,че без расия -умираме.По-тежък е този с ядреното гориво и съхранението на я.отпадъци,което кара политиците ни да се кланят и гърчат пред Империята на злото.

 9. Консенсусна теория за истина на множеството.
  Според нея: ИСТИНАТА Е СЪГЛАСИЕ МЕЖДУ ХОРА ЗА НЕЩО, КОЕТО ПОМЕЖДУ СИ ГО ПРИЕМАТ ЗА ИСТИНА.
  Тази теория е заблуждаваща, релативна, защото отхвърля обективната истина, а приема единното мнение на множествеността за истина. При несъгласие с нея и оспорване с първите две теории, масовата заблуда насаждана от тази теория бързо рухва, но при ниско ниво на познание тази теория е подържала заблуди векове. Тя не съдържа обективната истина, защото се основава само на нещо изказано и повторено от много хора. Народът за това е казъл:”Многократно повтарената лъжа се превръща в истина”.

 10. Добре е все пак към загиналите от българска страна да се добавят и хилядите жертви дадени от българското население, защото това население пряко е участвало във войната!
  Един хубав пример е битката при Стара Загора!
  А, отделно и жертвите на насилие и убийства не са малко!
  Така , че на ако ще броим жертви от българска страна най-вероятно са били и повече от колкото от руска страна!

 11. Моите уважения!

  Аз не бих разчитал на информация побликувана от това леке.

 12. До Борето,
  Една от причините според мен са последиците от модерните начини на живот , които идват от САЩ. Като почнем с умирането на пчелите , генно-модифицираните храни, гей парадите, модела да се живее на заем без собствен дом и т.н и т.н. Този страх и погнуса се подклажда от руските агенти с умели лъжи, които плашат Българина, че модерните идиоти от САЩ са лъжци , гейове и антихристи и т.н. Поради тези причини а и поради тежката комунистическа пропаганда, която се лееше всеки ден в България 50 години ние се превърнахме в хора с ниска култура и сменена ценностна система. Освен това има много Българи, които не харесват руснаците, обаче се притесняват да го коментират. На руснаците им се изгражда ореол на защитници срещу налагания американския модел. Между другото Аз също мисля, че САЩ като лидер имат много трески за дялане и най-голямата грешка, която може да сторим е да почнем да ги превъзнасяме , както превъзнасяме руснаците. Това ни обрича на идиотски живот в поляризирано общество в което неизбежно ще има два полюса на немислене.

 13. ‘М. Андреев: Старите разведки да си ходят и да пишат книги’

  http://frognews.bg/news_88236/M-Andreev-Starite-razvedki-da-si-hodiat-i-da-pishat-knigi/
  =======================================
  Горната статия започва с изречението: Един добър журналист може да стане добър разузнавач. И това е правилно. :-)))

  Аз за секунда си представих как г-н Инджев,заедно с други еднаквомислещи колеги правят модерен,европейски екип по руска линия в съответното ведомство,но после се сетих къде живеем и си рекох – Майтап бе Уили!

 14. Към Павел Кънев:

  Информацията обаче е вярна и също съм я публикувал в новата си книга. Колкото до личността на приносителя на информацията, приветствам всеки, който подпомага справедливата кауза и точно онези, които не сме харесвали или не харесваме са най-полезни в това отношение, защото показват силата на истината чрез факта на признаването й. Останалите, които сме убедени в нея, няма нужда се убеждаваме взаимно колко сме прави. Големият проблем е други да повярват. В този смисъл не само подкрепям такъв принос- дай Боже да се случва с повече хора.

 15. Онзи ден случайно чух в един офис някакъв руски алкохолик, който се правеше на мъжага пред няколко младички български момичета и им крещеше: “вие, българите, се продадохте на германците” (под “германци” изглежда имаше предвид Европейския съюз). Момичетата само се споглеждаха и се подсмихваха, все пак тоя им беше някакъв клиент и нищо не му казаха направо.

  Аз обаче спрях и му цитирах дневника на Достоевски – за написаното в руските вестници през 1877, че руската войска ще трябва да храни и умиращите от глад българи. Но после, като видели спретнатите български къщи, ширналите се ниви, стадата животни, тия юнаци разбрали, че и бедните българи живеят по-добре от “богатите” мужици. Че като зинали тогава – как смеят тия, и ние сме тръгнали да помагаме на тия богаташи…

  При такова отношение от страна на “освободителите”, казах на руснака, хиляди пъти по-добре с немците, отколкото с вас.

 16. Към Basta Ya:

  Целите се в десетката! Точно тази теза съм развил в новата си книга. За съжаление за жертвите сред българското население няма точна статистика, както за загиналите в бой ( цели 3456 опълченци според руските регистри- това на глава от населените е много пъти повече от руските жертви). Макар и по приблизителни пресмятания, заедно с жертвите от Априлското въстание, българите са дали жертви близко до онези 200 000 , за които толкова години руската пропаганда лъже, че са загинали от руска страна в България. А Стара Загора е позор за ген. Гурко, който подлъгва населението да го посреща с един тур за овации на бял кон, но като разбира, че наближава страховитата армия на Сюлейман Паша, търти да бяга ( защото не е осигурил разузнаване и подкрепа от пехота), оставяйки на заколение хилядите подлъгани българи. Опълчениците се опълчват там на пълчищата на пашата и според някои свидетелства ( на чужди военни наблюдатели) , които съм цитирал в новата си книга, с чудесата от храброст не само забавят армията на Сюлейман паша в похода й на Север, но и посяват семената на съмнението в него, че ще може да изпълни възложената му мисия.
  Ето тази, истинската история , трябва да разказваме от българска гледна точка, а не да вдигаме паметник след паметник на Гурко при нито един знак на почит и благодарност от руска страна за саможертвата на българските опълченци, които буквално спасяват Русия от твърде гарантирания военен разгром край Плевен.За “благодарност” нито един българин не е поканен от Русия при подписването на примирието край Сан Стефано, а българите просто не са признати за съвоюващи ( точно както ще постъпи и СССР през 1947 г. на мирната конференция в Париж). И за да е пълно унижението, натрапиха ни 3 март като национален празник- една чисто съветска дата, като 9 септември, беше сменена с чисто руска. Няма друга държава в света, която да празнува като национален празник събитие, в което не й е признато участието от силата, наложила след това окупация на “освободената област” (както в руските документи се наричала България).

 17. http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

  Ето ва намерих вчера, има и някои неща, които причислявам към сферата на пропагандата, но дори и малка част да е вярна….Във връзка с това, правилен ли е избора на човек, смятан за русофил, да управлява агенцията за българите в чужбина?

 18. В Руско – Турската война 1877/78г не са загинали повече от 4000 Руски войни – Бог да ги прости! Това всеки
  много лесно може да го разбере, а дори и да сметне точният им брой! Достатъчно е да отидите в гр.Шипка и да посетите храм паметника “Рождество Христово”, там от двете страни на храма има паметни плочи на които е изписан броя на загиналите от всяка войнска част воювала на територията на Балканския полуостров! За офицерските чинове даже са посочени и званията и имената на загиналите, а о “низжших чинов” само броят!Така, че не е въпросът дали Вени Марковски го казва – документирано е!

 19. За Гурко и руснаците разбрах. Били са 12 000 общо срещу 50000 турски войници. Българите около 3500 са били челния отряд на Гурко. Провалили са се в евакуиране на населението. Факт, който е малко озадачаващ при положение, че Турската централна армия не е отрядче, което може да остане незабелязано. Може би не са предполагали, че ще нападне при Стара Загора. А може би Гурко се е насвяткал като прасе, заедно с офицерите си …
  Ако запитаме обаче, какво е накарало турския паша да убива мирно население в Стара Загора и после да попилее града, какво можем да получим като отговор? Той се е опитал да изгори и София… Доколкото разбрах пашата е бил масон. Значи не е бил някакъв свиреп разбойник а образован в Европа военоначалник. Какво тогава е отприщило тази варварска жестокост ? Нима жените и децата могат да бъдат считани за врагове на Султана? Нали ако руската армия беше отблъсната, същите тези Българи щяха да продължат да работят за него. Това не говори ли в полза на тези, които твърдят, че живота на един Българин не е струвал и пукната пара, тоест е бил роб !?

 20. Към Павел Кънев

  Информацията, г-н Кънев, е с посочен източник, а не е измислена от човека, когото Вие очевидно не харесвате. Не е нужно да се харесва приносителят на една вярна информация, за да бъде тя използвана.

 21. Поздравления за статията, Г-н Инджев. Родоотстъпници в България са обслужващите руските интереси, които в никой период на нашата история не са носили нищо добро за страната ни!

 22. до joro.. относно линка които сте дали за статията на Ботев във вестник “знаме” знаете ли кое се набива на очи веднага – Botev001

  Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51 ?? страница 51 ???? има ли някои ,които сериозно да вярва че вестник “знаме” през 1875 год е имал 51 страница ???

 23. До “Диване”
  Не са се били 12 000 руснаци при Стара загора!
  Битката е проведена от общо 4500 души , от които 3500 български опълченци…+
  подкрепление от 2 оръдия и Казанският драгунски полк.Местата на убитите опълченци се заемат от българи от населението на града.

  Според различните източници общата численост на османските сили, започнали настъплението към Стара Загора в навечерието на битката, е между 20000 и 27000.

  http://www.bulgarianhistory.org/%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%80/

  Ето е историята-официална за битката при Стара Загора! Този текст може да намерите в интернет на не едно място!

  Генерал Гурко наистина не присъства в битката , а само при посрещането заедно с генерал Столетов –

  “В навечерието на сражението в града са разположени 4 опълченски дружини, 4 планински оръдия, 3 кавалерийски полка, 2 казашки стотни и 8 конни оръдия – общо около 4500 души, които заемат отбранителна линия с дължина 4км под формата на дъга на около 1,5км южно от Стара Загора.”

  “…11 юли (23 юли нов стил), командирите на Предния отряд и Българското опълчение (1-ва, 2-ра, 3-та и 5-та дружини) – ген. Гурко и ген. Столетов са посрещнати в освободената Стара Загора. На 24 юли Петко Р. Славейков привества освободителните войски в църквата „Свети Димитър“ и в условията на изключителна тържественост, пред събралите се хиляди граждани и цялото духовенство, е отслужен молебен. ”

  “Към обяд, когато положението е почти неудържимо, всички резерви са влезли в боя. На помощ повече не може да се разчита. При това положение, тилът на защитниците е осигурен от множество граждани, които съвсем скоро се прехвърлят на самата бойна линия, докопвайки се до пушките на убитите и ранените. Героизмът на тези хора е толкова голям, че по нищо не се различава от този на опълченците.”

  “С навлизането си в Стара Загора войниците на Сюлейман паша избиват 14 500 българи от града и селата южно от града, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция.”

  “Както по-късно самият Сюлейман ще потвърди в показанията си по време на делото, водено срещу него от турския съд, той заповядва да бъдат заличени от лицето на земята всички български селища на юг от Стара планина.”

 24. Нещо интерестно за числеността на руското участие в битката при Стара Загора и изпратения Казански драгунски полк’ като подкрепление:
  – числеността на един пехотен полк в руската войска през 19в. по различни данни , които успях да намеря в интернет варира от 1000-2000 човека , но това са цифри , които варират силно и най-интересното е , че в руската армия по това време се забелязва голяма разлика
  м/у ВПИСАНИ и НАЛИЧНИ…по официални данни в някои полкове – вписани:1745 редници , налични:939!;
  На практика, руските командири нямали съвсем ясна представа, с колко точно войници разполагали( това се случва в нач. на 19 век. ).

  Що се отнася до т.нар. ДРАГУНИ – “Приложението им било разнообразно – конвои, окупационни корпуси, преследване на партизани, щурмуване на населени места. Основната им слабост била, че били обучавани и като пехотинци и това ги правело по-неопитни от чисто кавалерийските формирования, но за сметка на това, можели да се сражават спешени доста по-добре останалите конници.”
  Това по всичко личи , че е войска “за всичко” според мен!…и най-вероятно е била с наистина малка численост, защото ДРАГУНИТЕ след 1815г. в руската войска търпят намаление за сметка на други типове полкове като хусарите, йегерите и кирасирите.

  Освен това има голяма разлика в числеността между КАВАЛЕРИЙСКИ ПОЛК И ПЕХОТЕН ПОЛК – КАВАЛЕРИЙСКИЯТ ПОЛК е ДО 500 КОННИКА численост без командирите!
  Конният полк е от 4 конни ескадрона до 128 войници във всеки.

  Ако от 4500 души 3500 са били Български опълченци , то 3-те кавалерийски полка заедно с 2-те казашки сотни са били 1000 души!

 25. Сюлейман паша, освен масон 33 степен, е и цариградско дьонме (ислямизиран евреин) с истинско име Соломон Леви Явиш. За истинските размери на Старозагорския геноцид има повече данни в книгите на Георги Войнов “Геноцидът и Холокостът над българите”, Издателство АРАТЕБ, София, 2006 г., и Донка Йотова „Пъкленият ритуал. 125 години от Старозагорското клане. ДОкументи и свидетелства“, изд. „Тер-ра“, Москва, 1991 г.

  Очаквам с нетърпение книгата на г-н Инджев за реалните български жертви в Руско-Турската война, защото историците ни и МО са в огромен дълг пред тези нашши достойни предци!!!

 26. Симеоне, 13 броя по 4 страници прави 52 страници. Следователно говорим за 3-та страница на 13-ти брой. Дигитализирани са всички броеве на вестника и въпросната страница в цифровия документ се пада 51-ва.

 27. Драги Баста, Аз написах 12000 общо. Което означава че Гурко е ръководел 12000 души, които са били разположени не само около Стара Загора. Ако прочетете линка, който пускате там пише следното: “Преден отряд – едва 12000 бойци (командир генерал Йосиф Гурко), в който е включен състава на Българското опълчение.”
  Централната армия на сюлейман е наброявала 48 0000 войника. Тук отново обаче ми се набива в очи следното. Турската армия идва в България от Албания със помощта на Англия. Ако това е вярно то се повтаря същата ситуация, когато Владислав Варненчик среща Султана край Варна. Султана пристига отново с помощта на европейски кораби, за да пресрещне младия полски цар! Ако Англия е желаела България да се освободи, защо тогава е помогнала на турската армия ? Излиза че англичаните са косвени съучастници на садистичните изстъпления на “европееца” турски паша, пред чиито престъпления сталин и хитлер са като малки бебета.

 28. ДИВАНЕ, не е важно дали Англия е искала да освободи България , защото тя не е пращала войски тук, Русия го прави по собствена инициатива, при това КОРИСТНА, за да завладее Бесарабия и други турски земи! Освен това Англия не е пращала и кораби за транспортирането на Сюлейман от Албания, а не вярвам англичаните да са го носили на гръб до Стара Загора!
  И ДИВАНЕ, не се занасяй с Англия и другите “велики сили” по въпроса за българското освобождение, ВЪПРОСЪТ е дали любимата ти “осободителка” Русия е искала да НАИСТИНА да”освободи” България, или НЕ?
  Това е ВЪПРОСЪТ,ДИВАНЕ!!!
  И отговорът е – ЕДВА ЛИ! Или по-скоро НЕ! НЕ!

 29. И още нещо интерестно се забелязва – подкреплението при битката за Стара Загора е КАЗАНСКИ Драгунски полк!!!

  Казан е бивша столица на Волжска България и настояща на Татарстан!
  НА скоро в ivo.bg имаше статия кои са българите в татарстан…!

  Този полк явно е бил съставен от българи наследници на старите Волжки българи!

  И в интерес на истината Сюлейман паша е бил съден в Турция ( и е осъден и лежал в затвора ) заради безчинствата край и в Стара Загора!
  По време на делото срещу него той казва , че казаци заедно с българи са избивали и изнасилвали туско население в района!

  И още…в Османската империя е имало пазар за роби и това е документирано и не ми е ясно тези , които твърдят , че българите не са били робски народ какво гледат и четат!

 30. Питам се кога ще се появят достойни политици които да поставят началото на написването на нови учебници с историческите истини!В сегашният парламент явно няма!

 31. Драги Баста, Не мисля, че бил съден за това което казвате! Това би било голям прецедент в турция. Според мен е бил съден заради военните си провали. Когато го изпращат в България му се казва следното “Съдбата на турската империя виси на косъм”. Той не е оправдал доверието на султана. Заточен е след амнистия в Багдад. Колкото до похода му от Монтенегро до България успях да изровя от Британика следното:

  пашата натоварва войските си (около 30 000 – 40 000 войника) от град Антивари – днешния град Бар в Черна Гора на 15 Юли. След това изминава около 1500 км по море и на 25 Юли дебаркира в Александропулис (Дедеагач) в делтата на река Марица.
  Как точно е превозена тази огромна армия а Г-н Инджев я нарече “страховита” тъй като това са били тежко въоръжени пехотинци с артилерия не е уточнено. Може би някой по-запознат ще го уточни. В това време в Англия има голямо Притеснение от бързите успехи на Руската Армия! Британската Флота включваща 13 Броненосеца е изпратена в Бесика Бей – Канак Кале. Намира се на 60 км по вода до Александрополис – точката на дебаркиране на сюлейман. Ако не знаете какво е Английски Броненосец ви препоръчвам да видите в уикипедия кораба HMS Warrior. Огромен тежко брониран военен кораб. Дълъг 130 метра въоръжен до зъби със тежки оръдия. Екипаж 700 човека.

  Може да се прочете следния текст в книгата:

  A HISTORY OF MODERN EUROPE FROM THE FALL OF CONSTANTINOPLE TO THE WAR OF CRIMEA A.D. 1453-1900
  CHAPTER LXXIV

  1871-1878

  In Bulgaria the Russians were more successful, and while the Grand Duke Nicholas took in charge the reorganization of the civil adminis­tration of Bulgaria with his headquarters at Timova, General Gourko seized the Shipka Pass, crossed the Balkans, and, on July 15, was within two days’ march of Adrianople. Simultaneously, the Tsarewitch advanced against Rustchuk and a Turkish army, while General Krudener seized Nicopolis on July 16.

  These unchecked Russian successes caused consternation in Constantinople, and considerable anxiety in London. A change of Turkish ministers and generals was carried out, Mustapha Pasha being made Minister of War, and Mehemet Ali Pasha commander of the army of the Danube. At the same time, in order to safeguard British interests, Admiral Hornby, with thirteen ironclads, was sent to Besika Bay, and 3,000 men to Malta.

 32. 20 годишен юбилей – демоверсия на ДС в НАТО
  Национална асоциация Сигурност вкара СОСЗР начело с ген.Топаловв партийно строителство и „зачукаха“ знаме
  Постановка със сценарий от 70те години представи в ЦДНА ключови резервисти под съпровода на Мая Нешкова и цялата челяд от фамилия (Кирил)Икономови. Двадесет години юбилей „отпразнуваха“ най-онеправданите от държавна сигурност самоорганизирали се в Национална асоциация Сигурност. Сковаха си знаме, раздадоха си наградки, химн си изпяха с авторски текст от шесто управление на ДС. Слушаха си руска музика и се заклеха във вярност на новите правоимащи в лицето на МВРминистър, Вучков, директор на ДАНС Писанчев, Йовчев, вицето Маргарита Попова и пред Светата православна църква, начело с Митьо Гестапото, вездесъщия и незаменим апаратчик ген. Топалов – явно обсебил и контраразузнавачите от ДС водеше церемония- жизнерадостна като „щастливо погребение на Брежнев“. Уж лустрирани и онеправдани, старците-разбойници се подредиха на сцена със знамена на НАТО и ЕС, поизпяха една дузина прекрасни руски песни, а посредствения председател Чавдар Петров сричаше отчетен доклад и ухажваше като пудел „властимеющите“ вероятно възприел ги от новата си позиция , като представители на ЦК на БКП. Страческото воинство се самообяви на Янаки Стоилов заедно със Съюза на инвалидите и още няколко ветерански организации от времето на Негово величество 100 и кусур годишни съзидатели за пример на националното псевдо пенсионерско родолюбиво европейско с руски привкус обединение. Интересното е че Топалов качи на сцената и разузнавачите от резерва в лицето на Горан Симеонов и стана такава боза от перспективи за България, че бабките се разтопиха от умиление, а Чавдар Петров – като топ икономист сигурно мечтаейки за някой евролев сдаде празника си на стареца обсебил съюза на офицерите от Москва до Вашингтон и обратно. Този театър много прилича на партийно строителство но Волен Сидеров ги изпревари с 15тина години.
  Максим Калашников

 33. Такива сериозни теми и сериозни проблеми се разискват и свързват с политиката, но политически обект почти никой не посочва.
  Стига се нa ниво емоции както отбеляза един читател.

  Всекиднвено по стотици пъти се споменават някакви русофили, но те не са политически субект, а емоционален. Всеки има право да обича каквото си иска и когото си иска. Да, вярно е, че само комунистите могат да обичат цели държави и стотици милиони нейни граждани, но това все пак е чувтсво. И сега някои се опитват да се бирят против чувствата на други. Ами нищо няма да излезе и от тази борба.

 34. до Емил … само че аз такава статия от Ботев не мога да намеря .. има статия ” Сърбия и нашето освободително движение” от 3 или 4 април ,същата година ….

 35. Толстой пише , че през 1877 , руските вестници за първи път отразяват мнението на руския народ , да освободят християните българи , след кланетата от Априлското въстание . Тези кланета са отразени и в германски вестници , но никакъв отзвук . Руските вестници за първи път пишат : “Гласът на Русия “, доброволците наброявали 1 милион ( при 80 милионна Русия по това време ) . Доброволци се записват и руски графове – офицери и генерали .

  Битката при Плевен е била с много жертви . Там Турция струпва голяма башибозушка армия . Плевен е ключов град – към София и Шипка !
  Българите имат и песен за тази битка !
  Кои са руските генерали , ръководили битките ???
  През зимата на 1877 руските войски е трябвало заедно с оръдията си да стигнат София !
  Имаше направен филм ” Пътят към София “. Защо не се опитате да преминете това разстояние на коне и да замръзвате от студ .
  Не зная защо са се идиотизирали някои да броят жертвите ?
  Разследване на кланетата в България през 1876 г. се прави от двама американски дипломати , които описват как са изглеждали жертвите !!
  Това е дълго и потресаващо описание . Това определя общественото мнение и Дезире ( английския министър ) е казал на Турция , че при тези данни от американски и руски дипломати , Англия не може да се намеси на страната на Турция при война !

 36. Авторът е дебел на американска издръжка.

 37. Към Пепа
  bella_chriss_donna@hotmail.com:

  Когато авторът е написал истината, безсилните да му отвърнат с аргументи му мерят килограмите с надежда да го обидят или дискредитират. Така си признават, че нищо дрго не могат да кажат- типично за тъпаците!

 38. Загубите на Русия по руски данни: Согласно «Военно-медицинскому отчёту» русские потери составляли:
  убитыми в боях — 15 567 человек (из них: в дунайской армии ― 11 905 человек; в кавказской армии ― 3662 человека);
  умершими от ран — 6824 человек;
  раненными — 57 652 человек.
  Иные численности русских потерь приводят западноевропейские источники. Так Э. Кнорр сообщает о 30 тыс. только убитыми[37], а доктор Г. Мораш ― 36 455 убитых и умерших от ран.
  По сообщению российского доктора доц. Г. М. Герценштейна потери убитыми только в 1877 году в дунайской армии составляли 25 тыс., а в кавказской армии — 5 тыс. человек. Непосредственный участник той войны доктор Ю. К. Кёхер на основании неофициальных данных приводит численность «с избытком» ― 27 тыс. убитыми (отчасти в это число им включены и пропавшие без вести). Также Кехер приводит соотношение на 1 убитого ― 3 раненны.
  Разбира се, тиражираните по време на социализма 200 000 убити, са една трагикомична цифра, показваща до къде могат да паднат бандитите от БКП в лизането на съветския гъз, както днес го правят бандитите от седесерастко-герберастката педерастка измет, специализирали се в лизането на гъзовете на САЩ и ЕС.
  Ако бяха убити 200 000 души, това означава, да е загинала почти цялата дунавска руска армия, чийто състав е бил общо от 276 000 души!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.