В Русия не всичко е “розово” – все повече е кафяво

По каноните на властта в Русия, от гледна точка на голямата подкрепа за Путин, всичко е “розово”. Но и “малко кафяво” или все повече кафяво- също.

 

Ето малко илюстрация за кипналите страсти след като в гада на Путин Санкт Петербург се състоя нацистко сборище, което властите не само не забраниха, но всъщност обслужиха. Един от от рупорите на пропагандата се оправдава по този повод, други обаче му отвръщат.

 

Превод за ivo.bg

Васил Костадинов

За „марша на нацистите” в Санкт Петербург

 

Бих искал да отговоря на упреците по мой адрес, същността на които е, че коментирах марша на СС-легионерите в Рига, но за „марша на нацистите” („Международен руски консервативен форум” – ред.) в Санкт Петербург мълча. Нека да уточним.

Организацията СС беше официално обявена на Нюрнбергския процес за престъпна. Това определение има силата на закон. Всеки член на СС, по дефиниция, е военнопрестъпник. Маршът на бивши членове на СС е нарушение на закона; това, че им е позволено да маршируват, е нарушение на закона; и това че на Запад предпочитат да го игнорират, но казват, че няма да дойдат в Москва за 70-ата годишнина от Деня на победата заради неправилното поведение на Русия, за мен е чисто лицемерие.

Крайно антимпатичните за мен радикално-десни, консервативни партии не са забранени със закон. В страните, където съществуват, те са признати, участват в изборите, а понякога дори и ги печелят. Те не са нацисти. И те не маршируват в Санкт Петербург, а ако бяха марширували, получавайки съответното разрешение, в това нямаше да има нищо незаконно.

С една дума, смятам упреците, отправени към мен за абсолютно несправедливи, грешни и основани на неправилно разбиране на разликата между СС и всяка официално разрешена сегашна партия.

 

Владимир Владимирович Познер

24.03.2015г.

Радио „Ехото на Москва”

СНИМКА: Путин награждава Познер

 

Ето отговора на Борис Вишневски:

 

По-добре Познер да продължи да мълчи

 

Владимир Познер отговори на критиките (включително моята), с мълчание за форума на неонацистите в Санкт Петербург, на фона на собственото си скорошно възмущение от марша на СС-легионерите в Рига.

Логиката на Владимир Владимирович е трогателно проста.

СС е обявена в Нюрнберг за престъпна организация, и затова марша на легионерите е нарушение на закона. A европейските партии, чиито представители пристигнаха в Санкт Петербург, въпреки че те на Познер са „крайно антипатични”, но не са забранени със закон, „участват в избори, а понякога дори и ги печелят”. И като цяло, те не са нацисти.

Затова, той смята упреците към себе си за „несправедливи, погрешни и основани на неправилно разбиране на разликата между СС и всяка призната официално партия …”
Ще трябва да отговоря, както се казва – без да се гледаме лице в лице.

Някои от пристигналите в Санкт Петербург европейски политици смятат себе си за наследници на НСДАП на Хитлер и се прекланят пред „смелите войници на Вермахта: сухопътните сили, Луфтвафе, военноморските сили и Вафен-СС”.

Други твърдят, че „войските на СС са били честта и гордостта на германската армия в обществения живот”.

Трети вземат в редиците си само „арийци по кръв”, използват като емблема леко стилизирана свастика, възхищават се на Хитлер и се поздравяват помежду си с нацистки поздрав.

Четвърти изповядват расизъм и антисемитизъм.

Пети са се наричали „национал-социалистическо движение”, а шести – „национал-социалистически фронт”.

И всички тези не са нацисти? Има голяма разлика между тях и СС, която ние, нещастните, „не разбираме”, за разлика от премъдрия Познер?

Ще перифразираме – ако някой говори като нацист, държи се като нацист и прилича на нацист – той е нацист. Без никакви допълнения.

Между другото, някои от гостите на форума сами се наричат ​​фашисти, расисти и нацисти, и дори се хвалят с това.

Това е първото нещо.

Второ, Владимир Владимирович(Познер), Нацистката партия до решението на Нюрнбергския трибунал е била официално разрешена и напълно законна партия. И „е участвала в избори”. И, „понякога е печелила”. И преследването и избиването на евреи и цигани, от гледна точка на законите на нацистка Германия, е напълно законен акт.

Означава ли това, че до Нюрнберг действията на нацистката партия не е трябвало да предизвикат протест? Трябвало е да се мълчи и никой да не се възмущава?

В действителност, тогава много хора не са се възмущавали. И са подписвали с лидерите на тази партия договори. И са провеждали съвместни военни паради. И са обявявали за престъпна „войната за унищожаване на хитлеризма”.

Трябва ли да ви напомня как приключи това?

И на трето място, никой не се е обръщал към Познер, като към прокурор или съдия. Той не е длъжен да забрани сбирката на неонацистите или да й даде правна оценка.
От него се искаше само едно – да не мълчи, когато европейските „кафяви” се събраха в града, понесъл чудовищни жертви от фашизма, в навечерието на 70-годишнината от Великата победа над фашизма.

Познер смело премълча.

И проговори точно сега.

Но така, че по-добре беше да продължи да мълчи.

 

Борис Вишневски

25.03.2015г.

Радио „Ехото на Москва”

 

Още по темата:

 

Реакция на властите и несъгласните с марша на Вафен-СС в Рига

 

Според полицията, по време на протестите никой не е бил задържан. Министърът на вътрешните работи на Латвия Рихард Козловски в разговор с АФП увери, че радикалите, които, казва той, искаха да дойдат „не само от Русия, но и от съседните страни”, не бяха допуснати до маша.

След приключване на събитието своя акция имаха и антифашисти. Противниците на нацизма в бели костюми и с надписи „Дезинфекция” демонстративно измиха асфалта в близост до Паметника на Свободата. Така те искаха да „почистят света – или поне Латвия – от фашизма”, – цитира думите на един от активистите интернет ресурса Delfi.lv. Техните действия предизвикаха остра реакция от страна на хората, които се бяха събрали пред паметника. Според изданието, те нарекоха ​​фашисти тези, които проведоха акцията „измиване”, и ги призоваха да напуснат Латвия.

В същото време, и пред посолствата на Русия и Германия в Рига, се проведоха протести. Участниците искаха „да напомнят на тези страни за техните незаконни действия в окупирана Латвия”. На плакатите, които държаха активистите, беше отбелязано, че войната е започнала с подписването на пакта между Хитлер и Сталин.

Спазването на реда в местата на провеждането на акциите, се контролираше от полицията. Според говорителя на полицията Том Садовскис, всички събития преминаха спокойно, няма задържани.

 

obozrevatel.com

17.03.2015г.

 

Реакция на властите и несъгласните с форума на националистите в Санкт Петербург

 

 

В Санкт Петербург полицията задържа участници в протеста срещу форума на европейската крайна десница. За това, в своя Twitter, съобщи кореспондентът на The New Times Павел Никулин. Няколко десетки души се подредиха в колона пред хотел Holiday Inn, където се състоя събитието, и скандираха антинацистки лозунги.

Според сайта ОВД Инфо са задържани осем антифашисти. Те са откарани в 29-то полицейско управление в Московски район на Петербург. Полицията арестува и един националист.

 

Протести против пристигането на нацистите имаше два дни подред. В една от акциите протестиращите за 20 минути блокираха Невски проспект и държаха в ръце плакати с надпис

„Нацисти – ВЪН”.

 

Grani.ru

22.03.2015г.

28 мнения за “В Русия не всичко е “розово” – все повече е кафяво”

 1. Городницкий о форуме неонацистов http://echo.msk.ru/blog/boris_vis/1516978-echo/

  Тот, кто сдал сегодня Питер
  Под нацистский съезд,
  Тот о павших ноги вытер,
  Что лежат окрест.
  Нам, блокадникам, медали
  Нынче раздают.
  Мы в войну его не сдали,
  А они сдают.

  Александр ГОРОДНИЦКИЙ,
  житель блокадного Ленинграда

  23 марта 2015 года

 2. Този Познер в “масмедийната” среда на путинайкинска Русия е, горе-долу, същата интелектуална и журналистическа “институция”, каквато беше Тома Томов в “медията” БТ по тошово време. На фона на чисто чугунените червени сесесерски агитатори от типа на любамыр каларав той е наш мальчик, нали, другари, позволено му е малко по-така оригинално да го дава, това още по-силно подкрепя линията! А паралелите му наистина са много примитивни от всяка гледна точка.

 3. Не мога да проумея тези руснаци до кога ще го търпят ботоксовото джудже. Та то вече открито се гаври с тях?

 4. Колкото и вниманието на хората да е завлачено в новините такива каквито не са, една амбициозна и почти стройна колона от радикализирали се патици (в статегическа КГБ подредба) става все по-видима.
  Повечето са дърти и обиграни: едната снесе гръцката Сириза, след захранване с финансови и стратегически зърна, доставени от предания съевразиец на Малофеев и Дугин – геополитическия експерт Георгий Гавриш (дискретно пребивавал в Гърция в периода 2012-2013 г.), и асистирани от небившия комунист Никос Коциас, министър на външните работи в кабинета на Ципрас, който кани Дугин в Гърция през 2013, за да изнесе значимата си евразийска лекция с любовен повик към цялото гръцко (руско платено) воинство.
  Ето яйцето и в нашата слама: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/22/2496858_velizar_enchev_uchrediava_bulgarskata_siriza_na_4_april/
  Стамбо спомена Тома Томов по-горе – и той е поканен да сиризира на гъската, според предишна публикация в Дневник.
  ‘Социалното движение с леви послания’ следва да се коалира с голямата част от БСП (без маргиналните атлантически зрънца) и всички кафяви, червени, екстрем-ентни, и прочее очакващи заплащане срамни политически части.
  Другите гъски са се разклопали в БТК, мултиплексите НУРТС, Фърст Диджитъл, ГАРБ, Дунарит и Авионамс, според новините.
  Апропо мъти ли вече терорасийската гъска на честотите на ТВ7?

 5. по-горе да се чете ‘калцира яйцето на гръцката Сириза’

 6. ‘Увековечават в скулптура Путин за Деня на победата’
  http://www.faktor.bg/novini/svjat/41773-ovekovechavat-v-skulptura-putin-za-denya-na-pobedata.html

  и

  ‘СГС отказа регистрация на Движението на Алекс Алексиев’
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/41772-sgs-otkaza-registratziya-na-partiyata-na-aleks-aleksiev.html
  =======================================
  Ей те такива нещица се случват по света и у нас.
  Първото нещо ние отдавна си го знаем,че русия си има нов сталин.
  А второто…второто нещо трябва да подскаже на Алекс Алексиев,че ако врътне палачинката като волен николов сидеров и движенийцето ше му регистрират,и телевизийка свежа ще му спретнат и ред още други благинки,които сега ще ги скива само през кривия макарон.
  Ама той се пише американофил (по нашенските стандарти),айде бегай тогава и не се навирай между шамарите,докато нети дойде акъла в главата или докато не минат изборите за президент в щатите!

 7. Ей го на и императора на света!
  Най-накрая си признаха,че русия си е била,е и ще бъде една империалистическа държава,от най-ретрограден тип!

  https://youtu.be/Mb0NKDXRrbA

 8. нищо добро никога не е идвало от русия, нито за други народи нито за собствения си. народа там е извратен, а от извратени нищо хубаво не може да излезе!

 9. Срещата в Санкт П-рг е организирана от руските власти за да се отклони вниманието от античкистките и антируски протести и настроения.
  Без участието на руските служби, такова събитие е невъзможно. В Русия има няколко закона по отношение на нацизма, историята и Втората Св. Война.
  Днешните чекисти арестуваха едно момче заради една дума, а позвляват такива акции в техен град и такава пропаганда.
  И наивниците не могат да усетят нещата.

 10. А Познер е лисица с пухкава опашка и мръсотия под ноктите. Видях в интервюто му с Кончаловски как нагло и последователно приплъзва говоренето на режисьора, за да покрие зададения план с топ полит-обобщенията.

 11. Има едно кътче на ИДЕЙНОСТТА, където крайно ЛЯВОТО и крайно ДЯСНОТО се цункат лекичко по бузките, защото са си лика-прилика. Колко нужни са те сега, когато меките сирена станаха кът в най-голямата страна на света, с една единствена цел – да раграждат либерално-демократичната държавност на добрата стара Западна Европа. Богатата гощавка на УЛТРИ-те в Санкт Ленинбург платена от джоба на Путлер, напомни друга една подобна гощавка от август 39 година в Москва където беше поднесено изискано меню от избрано грузинско вино, немски вурст и абсолютния деликатес – РИБЕНДРОБ. Вследствие на богатата гощавка, на 1-во число следващия месец започна официално Втората световна война, която нямаше нищо общо с всички предишни войни по своето лицемерие и брой на загиналите. Вследствие на тази лицемерна война беше разгромен ФАШИЗМА, създаден във Фашиска Италия, която обаче беше признат за съвоюваща страна, макар да беше нападала и Гърция и Албания и кой ли не, че даже и Либия! Друга съвоюваща страна – България беше сложена сред победените, макар че беше дала над 30 хиляди жертви по полетата на Югославия и Унгария. Е, това са все кофти неща, но днеска пък тука в Майми се кефих как същите тази победители беха се наредили на опашка да се записват за хамали, и като бекграунд сочеха , че са били отличници по марксизъм-ленинизъм, щот друго нищо не става от тях. Единственият проблем е че хората взеха да се пазят от фамилии завършващи на -ев и -ов и затва българите за кой ли път пак страдаме от некои такива външни сходства. Така че УЛТРИТЕ ги дръжте под око, сигурен съм, че ако сега тръгнат контролни органи да проверят има ли оръжейни стаи в апартаментите на руските граждани из България, те веднага ще бъдат наречени “фашистъй” по стар руски обичай.

 12. КАКВИ НАЦИСТИ ТОВА СА РУСКИ ПИОНКИ КОИТО ИЗПОЛЗВАТ НАЦИОНАЛНОТО ЗА ДА ПРОКАРВАТ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ

 13. Нещо на наварассията напоследък хич не й върви. Вижте в какъв цунг-цванг се отзова джуджи1 и как придворните политолози отнийде надежда не видят.
  В основата на проблемът на проблемите е крилата мисъл на един янки президент: “Икономиката, глупако”. Та,трудни, мъчни времена яко предвещаващи апокалипсис за познеровците.

  http://www.gazeta.ru/politics/2015/03/25_a_6614465.shtml

 14. Коментара на Дани искрен ли е, или е плод на незнание, плюс малко ком-пром(комунистическа пропаганда).
  Втората Световна война съвсем не е започвала “официално”, нито пък на 1-ви септ.1939г.

  Нито пък тази дата има някаква връзка с Италия и “италианския фашизъм”, пък и с никакви други фашизми.

  На тази дата просто започна Германско-Полската война, а на 17-ти септ. започна и Съветско-Полската.
  И двете войни бяха с една единствена цел-да се окупира и раздели Полша между двата съюзника -Германия и Съветския Съюз. И двете войни не бяха свързани с никакви фашизми и комунизми. На трите съвместни военни паради на 22-25 септ., представителни части на германската и съветската армия( Вермахта и Червената армия),дефилираха пред съветски и германски военоначалници и никакви лозунги и речи не са издигани , свързани с комунизма, фашизма,нацизма,социализма и др.
  Италия нямаше нищо общо с двата съюзника.
  Пускането на подобни материали силно снижава академичното ниво на сайта и многобройните сериозни материали, които се публикуват.
  По принцип, Втората Световна Война няма нищо общо с никакви фашизми и комунизми. Това си беше една жестока война за покоряването на Европа и Света. След войната двете държави имаха намерение да комунизират и нацифицират тези държави. Поради загубата на Германия, тя не можа да реализира целите си, а поради победата на Съветския Съюз, неговите цели бяха реализирани напълно успешно, но половинчато. Само 8 страни бяха окупирани и комунизирани.

  След 45 години комунизма умря и със смъртта си доведе до смъртта и Стветския Съюз.
  От комунизма остана само едно-единствено нещо-комунистическата пропаганда.
  Тя е жива, силна и много по-нагла и безобразна от предишната. Всеки умен човек отлично знае, че центъра й е отново в Русия,който държи на завидно ниво своите подопечни-централата на българските комунисти. И понеже последните не са истински хора, продължават да се хранят с отпадъци-обичат Русията. И съвсем не се замислят докъде доведе тяхната обич към Съветския Съюз. Такава голяма обич не му помогна и той изчезна завинаги в не итието. По-добре е да внимават със сегашната обич към Русия- да не би и тя да изчезне, че после няма кого да обичат.
  ВСВойна беше ОЦВЕТЕНА от съветските комунисти за да направят реклама на своя комунизъм. Затова казваха, че победата срещу “германския фашизъм”( всъщност срещу Германия) е бил възможен единствено възможен благодарение на съветската комунистическа партия-ВКП(б). Не са ли били съветските комунисти, Германия е щяла са победи.
  Днес ролята на ВКП(б) се пропуска съвсем умишлено от новата руско-чекистко-кремълска пропаганда.
  Победител бил съветския народ. Което е още по-голям цинизъм. Съветския народ нито е обявявал война на някого, нито пък някой му е обявявал война.
  Въобще не народите обявяват войни един на друг. Това е непознато в досегашната история, това е невъзможно и недопустимо.
  Стои спокойно държавната власт заедно с държавния глава и наблюдава, а народа си обявява войни на други народи.
  Остава някой да каже, че на 5-ти спет.1944г. съветския народ е обявил война на българския. А на 8-сми август 1945г. на японския народ.
  Смешници, световни смешници и циници.
  Както много пъти съм посочвал, в комунистическат пропаганда има много пропуски, много бели петна, като по отношение на Германо-Съветската война, главния пропуск е, че комунистите и днешен Кремъл все още не са посочили НАЧАЛОТО на борбата срещу “ГЕРМАНСКИЯ ФАШИЗЪМ”. Не искат и не искат да го посочат това начало. И нека после някой да каже, че комунистите не са скромни.
  Те и да искат не могат да го посочат, защото просто такова НАЧАЛО няма и не е могло да има.
  Сталин и неговите приближено-подчинени никога не са искали са се бирят срещу никакъв фашизъм. Защото прекрасно са знаели, че такъв не е имало в Германия, но и да е имало, той не е пречил по никакъв начин на Съветския Съюз. С какво е попречил реалния национал-социализъм в Германия на Съветския Съюз??? Токова много е пречил, че се стигна до съюз и деликатесите в Кремъл, за които пише Дани , а после заедно комунисти и нацисти в Болшой театър.
  Тогава ” германския фашизъм” не е бил опасен за съветските комунисти, нали.

 15. Антикомунист,малко като бълнуване изглежда

 16. Невежеството и липсата на основни, опорни точки в културния мироглед на масата са добра хранителна среда за епидемичното развъждане на комунистическа и фашистка идеология. Тук руснаците отговарят на 100%, но тяхната трагедия се състой в друго, че в своята мания да се противопоставят на Културния свят те се превръщат в злодеи, злоради съзаклятници на всяко посегателство срещу рационалното, полезното и нормалността

 17. АНТИКОМУНИСТ, БИЛИ ти е направил някаквъв комплимент, като ти казал ,че бълнуваш.
  Войната НЕ между Третият райх и Полша, а на СССР и Третият райх срещу Полша! Усещаш ли съществената разлика???
  И целта на Сталин не е била само Източна Европа. Прочети малко от Виктор Суворов! Той много добре е описал какви са били целите на Сталин и СССР. Според него Сталин не случайно е възкачил Хитлер като канцлер на Германия, която даже си променя името на Третият райх.
  Той съзнателно е подготвял за тази световна война , която се е готвил да спечели, защото е трупал огромни запаси от оръжия и военни заводи за тях, както и пушечно месо за тях, чрез “колективизацията” и “чистките”!
  Хитлер е трябвал на Сталин само ,за да предизвика “пърноначалната война”. Можело е да бъде не само Германо-Полска, която де факто и де юре си е Германо-Френско-Английска, но и в Испания, Чехия, Австрия…, “бащицата” се пробвал навсякъде, преди да се стигне до Полша!
  Хитлер никога нямаше да победи, защото Сталин е щял да го нападне след няколко дни след 22 юни 1941г.. Някои руски автори даже говорят за само 1 ден, т.е. Сталин е щял да нападне Третият райх на 23 юни 1941г., но Хитлер го е изпреварил, защото е усетил какъв “съюзник” е.

 18. Уважаеми събеседници-специалисти по комплименти, не е задължително да говорите френски,но всеки възпитан човек прекрасно знае френската фраза “бон тон”. Непридържането към значението й рязко снижава добрия тон и сериозността на общуването на електронните страници на сайта на Иво Инджев.

  Не е много трудно да си припомните кои бяха най-големите специалисти по ирония и обиди. За мен те бяха ком-сган. Няма значение, квалификации към събеседници не използвам, точно обратното, благодаря им за вниманието към моите коментари.
  Повдигнатия спор е изкуствен, дължащ се на непознаване на “военното дело” и дипломатическите традиции и игри в същото време. Когато някой анализира войни и военни действия, той задължително трябва да притежава поне основни знания в тази област.
  Нападението срещу Полша е договорено между двата съюзника, но по принцип не са имали общ оперативен план за нападение. Въпреки че са се договорили за много подробности, съветската страна е била информирана непосредтсвено преди нападението срещу Полша. Дори италианците не са знаели. Съветския Съюз влиза в т.н. “режим на дипломатическо изчакване”, който води задължително и до “оперативно изчакване” за ГЩаб. Дипломатическото изчакване е успешно и обявената война срещу Германия от страна на Франция и Англия не се отнася за Съветския Съюз. Когато съветските власти виждат, че Полша престава да съществува като държава и германските войски са в завършителен етап на кампанията, както и поне след две писма на Рибентроп до Молотов и няколко разговори между Шуленбург и Сталин, чак тогава Съветите нападат Полша. Зам-председателя на НКИД В.Потьомкин извиква в един часа след полунощ полския посланик в Съветския Съюз Вацлав Гжибовски и започва да му чете Нотата за обявяване на войната. Той разобличава този акт на агресия по изключително достоен начин и отказва да приеме Нотата. Тогава болшевиките изпращат двама служители от персонала в полското посолство и те подлъгват полските служители, които приемат Нотата срещу подпис и т.н.Политиката-кампания на двата съюзника е идентична, но от оперативна и тактическа гледна точка, двете войни са независими по време и развитие. Обща е победата, парадите и подялбата на Полша.
  Провокативния въпрос на колегата е несъществен и безполезен за изследователите.
  Казано в синтез-двете войни са срещу един обект(Полша) и целта им е една и съща. Всичко е реализирано перфектно и затова Сталин е изключително доволен.
  След 29 септ.1939г. Съветите започват усилена подготовка за нападение срещу Финландия. Така те осигуряват допълнителен фронт-полоса в посока към Европа. През лятото на 1940 Съветите започват своите кампании-анексии на юг от общата демаркационна линия с Германия. Целта им са Проливите, респективно България и Турция. Има и съответн план към тези територии.

 19. Към антикомунист:

  Понеже непрекъснато иронизирате, поучавате и т.н. относно терминологията кое е правилно и кое не е ( като термин от Вашата лабораторно чиста антикомунистическа позиция) , да попитам и аз поне веднъж: откога пък “съветите” е легитимен антикомунистически термин за обозначаване на същите онези болшевики, комунисти, които трябвало да бъдат наричани само така от всички?

 20. Да, въпросът Ви е уместен и има преди всичко опознавателен характер. Понятието(названието) “Съветите” има британско-североамерикнаски произход и е съкратено название на Съюза на Съветските Социалистчески Републики, като за основа е взета втората дума от пълното название на тази държава-“Съветските”. На английски се пише обикновено The Soviets.
  Това е равносилно на думата “Щатите”, или “Съединените Щати”. Или пък “Съюза”. В публицистиката и разговорната реч това е допустимо. Но в строго научните студии, прието е изписването на легитимните(законни) названия на държави, съюзи, договори, войни, примирия, мирни договори и др.

  Смятам че се старая да се придържам към тези традиции.
  Ползвам въпроса Ви като повод да кажа нещо и за т.нар. от съветската комунистическа пропаганда “Деня на победата”. Добре, но в живота, историята и през периода на Втората Световна Война има много победи, защо тази неконкретизирана победа е станала нарицателна и единствена. Няма друга “велика или голяма победа”, има една единствена и тя принадлежи на съветския народ, какъвто народ днес не съществува.
  И по какви критерии само една от победите на Съветския Съюз по време на ВСВ е определена за “велика”. Комунистите въобще не споменават за другите победи в тази война, нито пък ги степенуват. Поне могат да кажат, че има и други победи, които не са велики.
  Днешна чекистко-болшевишка Русия стриктно се придържа към ортодоксалната съветска пропаганда и също не споменава другите победи и войни, а логиката и справедливостта изисква да се посочат поне първата и последната победа на Съветския Съюз по време на ВСВ. Може победите му срещу Финландия и България да не се споменат и празнуват, но това е недоспустимо за ПЪРВАТА ПОБЕДА срещу Полша и ПОСЛЕДНАТА ПОБЕДА срещу Япония. Нима тези победи не са станали на някой ден? За тези победи няма дни……..Има една победа и един ден на победата и точка!
  Тази лъжа е твърдо свързана с друга, още по-мащабна. Победата срещу Германия е наречена ” победа срещу германския фашизъм” , а самата война между Германия и Съветския Съюз е наречена от болшевиките ВОВ-Велика Отечествена Война. Но единия от двата противника липсва, дори и самия Съветски Съюз.
  Нима само съветските войници имат отечество, а противниковите нямат. В същото време останалите войни, които Съветския Съюз води не са наречени нито велики, нито невелики, нито пък отечествени.

  И по този начин комунистическата пропаганда на Русия утвърждава съветската-присвояването на победата на Съюзниците (СССР,САЩ и Англия) само за Съветския Съюз и респективно за днешна Русия. Както и цялата война-ВОВ на съветския народ, но не на американския и британския….

  Но ние си имаме наша комунистическа лъжа и Вие сте я показал на мислещите българи многократно- колкото Червената(Съветска) армия е освободила България от фашизма, толкова тази армия е освободила Европа от същия фашизъм. Но никога комунистите не са казали дали България е освободена от “германския фашизъм”, или от някакъв друг вид фашизъм, пък може и от “български фашизъм” да е.
  МОЧА-те в България недвусмислено разобличават “Деня на победата срещу германския фашизъм”.
  И продължават руснаците да крият началото на борбата им срещу ” германския фашизъм”, същото правят и българските комунисти-не казват кога са започнали да се борят срещу “българския фашизъм”.
  И така до края на….., няма край за комунистическата наглост.
  Цялата държавна власт е подчинена на тази наглост.

 21. Към антикомунист:

  Извинявайте, но не питам какво означава “съветите”- цял живот работя с термините в международната журналистика и съм длъжен да знам произходът на този термин.Само исках да Ви обърна внимание, че човек не бива да се заяжда за изразните средства. Без разнообразяването на думите, без синонимите, публицистиката се превръща в скучен наукоподобен доклад.

 22. здраствувай Атново , туПиказионнийй АНТИКОМУНИСТ!
  Войната между Третият райх и Полша е щяла да продължи доста повече, защото таварищ Хитлер не е бил особено подготвен за продължителна война. Доста от боеприпасите, горивото и други военни припаси на Хитлер са били на привършване, ресурса на танковете също.Той е принуден да използва дори бетонни бомби. ЗАЩО? Сигурно защото е бил много “подготвен”???
  Но преди Хитлер да затъне в блатото на продължителна война в Полша , която да го изтощи максимално на “помощ” му се притичва ВЕРНИЯТ му СЪЮЗНИК – СТАЛИН, който го спасява от доста продължителна и несигурна за него война! Това е причината , освен това Вермахта се доближава към договорените със секретният анекс към договора МОЛОТОВ-Рибентроп от 23 август 1939г. граници между Сталин и Хитлер.
  По много дипломатически канали Хитлер е искал от СеСеСеРе и Сталин да изпълняват своята част от договора за подялбата на Полша, като нахлуят от изток още първите дни след 1 септември, и особено след 3 септември. Какво имало да ги “информират”, след като са ги молили буквално да нахлуят едновременно с тях?!?
  Да не би между ГЩ на СССР , САЩ и Великобритания да е имало “общи оперативни планове” , когато воюват срещу държавите от Тристанният пакт???
  Ако е имало такива , то можеш ли да ни докладваш КАКЪВ е бил “ОБЩИЯТ оперативният план” на ГЩ-овете на Сталин, САЩ и Великобритания за ОКУПАЦИЯТА на България??? “ОБЩИЯТ” ти “оперативен план”!
  П.П. АнтикАмунист, можеш да показваш своята “компетентност” и “ерудиция” само пред своите гасудари по доносническа линия, като например первият ви “дипломат” – лаФ-догът на общият ви гасудар туПин, но НЕ и тук! Запази си ги за себе си, за ТЯХ, и за всички ВАШисти!!!

 23. Г-н Инджев, напълно приемам за стойностна репликата Ви, спор няма, но все пак когато става въпрос за изключително важни събития, дикументи, имена, названия и др., всеки изискан публицист би трябвало да ползва оригинала.
  Ето какво прави един от най-сериозните и възпитани читатели, този който пише с десетки псевдоними и се опитва да провокира спор с неоспорими факти и тези, които и аз защитавам.

  След Вашата реплика Той говори за някакъв договор “Рибентроп-Молотов”, какъвто договор не съществува в историята. Защо НЕ СЪЩЕСТВУВА? Ами защото такъв договор НЕ Е ПОДПИСВАН и РАТИФИЦИАРАН от нито една държава.
  Срещу комунистическата пропаганда се воюва само с факти и документи.
  Само тогава комунистите реагират- всъщност НЕ реагират.

  За безброен път ще припомня Вашия ударен подход срещу комунистическите лъжи. Този подход засега е уникален и неповторим в българската журналистика и публицистика. Освен моя досадна милост, досега на сайта никой не се впечатли от него. И нито един журналист и публицист също, както и нито една медия.
  В спор с един най-високопоставен комунистически функционер г-жа Светлана Шар-ва, Вие извадихте в-к ако не се лъжа Утро от преди Девети и я помолихте да покаже фашистка пропаганда в текстовете. Прочетохте й реклами на съветски филми и книги.

  Каква беше реакцията на комунистката към Вашето доказателство за липса на фашистка пропаганда в България по това време? Реакцията й беше многозначителна-липса на реакция. Тя дори не погледна вестника.
  Аз си направих труда преди години и направих копие от руски оригинал на този договор между Съветския Съюз и Германия, а после от Ратификацията му от Върховния Съвет на СССР , която става на 31-ви август 1939г. Названието му е:Договор о ненападении между Германией и Советским Сюзом.

  Същото название е записано и в немската преса, както и при ратификацията му от Райхстага.
  И когато някой подкрепя комунистическото название на този договор “Рибентроп-Молотов”, препоръчително е да му се покаже оригиналното название и да го попитаме: А този договор какъв е?

  Същия метод е приложим към днешния вой на пропагандата от Кремъл. Ето и примерен въпрос:” Добре драги господа, твърдо и убедително посочвате “края на борбата срещу фашизма”,но защо не посочвате и НАЧАЛОТО на тази борба. Цели 50 години го криете, пък и 70″.
  Що за скромност, що за срамежливост, що за нехайство….
  Изпитвам неудобство да Ви давам съвети, но ако Ви се удаде възможност през идните пет седмици на свирепост от Русия, помолете някой специалист по съветско-руска пропаганда да Ви посочи това така упорито премълчавано НАЧАЛО.Или поне приблизително да го посочи.
  Всички тези специалисти ще реагират като комунистката Шаренкова-няма да реагират.
  Комунист на истина не реагира!
  Това го знаете най-добре Вие.

 24. Безнинков събеседнико, чудя се как да Ви отговоря на примитивизма, но няма да е лесно. Вие се мъчите да предизвикате спор по неслучили се и несъществуващи неща. Разбира се, че не е имало общ оперативен план на съюзническите щабове, а договорености на срещите на държавните ръководители, писма между тях и военни договорености.
  Все пак оперативна съвместимост не може да има между войски, които са разделени от широка полоса, която е под контрола на противника-Германия. Съветските войски настъпват на запад, англо-американските на изток.
  За какви общи оперативни планове може да се говори.
  Окупацията на България е планирана в края на пролетта на 1944г., но самостоятелно от Съветския Съюз, разбира се и тайно. Дипломатическия натиск през март-май е имал за цел евентуално България да изпадне в криза и комунистите да завземат властта. Но след като Съюза се убеждава, че това практически е немислимо,замисля военна операция и сваляне на властта. Налице са два ускоряващи фактора-вероятността от юг да навлезат англо-американски войски , а от север вече на бълфарската граница са съветските войски от Трети Украински фронт с Командващ армейски генерал Фьодор Толбухин.
  Докладите от съветските агенти в България както и на съветските дипломати от София потвърждават безсилието на комунистическите терористи да завземат властта.
  Доколкото знам , Съвтския Съюз информира своите съюзници за предстоящата офанзива срещу България след обявяването на войната, което изключва съществуването на общ оперативен план за окупация на България. Причината е елементарна-британците и американците изобщо не са считали за нужно да се окупира България, след като се вижда, че Германия усилено изтегля войските си от Гърция. Както и от проведените полу-тайни сондажи между техни представител
  и и наши дипломати. Никой не е допускал какви действия ще извършат българските комунисти след окупацията, както и никой не е знаел, че съветските служби готвят държавен преврат в България.
  Непосредствено след началото на комунистическите масови убийства, те разбират за какво са се готвили руснаците, какво да правят с беззащитна България.
  За голямо съжаление, българските държавници изобщо не са предполагали какво ги чака. Умни се оказват само няколко десетки, които заминават на запад и спасяват живота си.
  Отклоних се от спора, но всъщност не виждам противоречия между нас.

  Умолявам Ви да се опитате да се държите пристойно и да не ме зачислявате към комунистическата сган. Поне в това не съм заслужил.

 25. “Не познавам човек, включително в Русия, който да е толкова безумен, че макар и мислено да постави под въпрос териториалната цялост на Полша или на балтийските държави”, подчертава Шрьодер.

  A аз познавам един – започва с П и завършва с тин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.