Скандал с (ш)пионки на Русия

 

Не съм сигурен, че има сделка за 1 евро, заяви по Нова телевизия скандално уволненият от премиера Бойко Борисов през пролетта на 2012 г. бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той коментира тази сутрин вчерашната пресконференция на компания LIC33 и изявата на живеещия в Русия белгиец Пиер Луврие, който с немигащ поглед отрече през телевизионните камери да има руска връзка в представяната от него сделка с актива на фалиралата КТБ.

“На пръв поглед някой поема 900 млн. евро задължение, но този „някой” най-вероятно няма да изплати тази сума.

Но кое е важното?

Първо, става дума за стратегически активи.

Второ – за прозиращи връзки с Кремъл.

И по двете линии държавата е длъжна да прояви изключително любопитство в този процес. При такива сделки те не могат да се осъществяват без съгласието и участието на кредиторите. Тук не става дума за 1 евро, а за 1 милиард евро. Кредитор е КТБ, но индиректно е държавата чрез фонда за гарантиране на влоговете. Държавата е крайният кредитор, става дума за стратегически активи и тези компании трябва да под вниманието на лабораторния орган на държавата” , обясни Трайков.

„Белгиецът Пиер Луврие, представен като нов инвеститор, явно има пряка връзка с Цветан Василев, така че в обявените сделки той се договаря със себе си. Само БНБ не е била наясно досега , че именно банкерът е собственик на фирми като БТК и Дунарит, за всички останали това не бе тайна”, иронизира той опитът на управляващите да си затворят очите.

Стилистиката на случая с белгиеца като инвеститор напомня на случая с неизвестния инвеститор в АЕЦ „Белене” отпреди няколко месеца, за който никой нищо не знаеше. Според Трайков, Пиер Луврие очевидно има пряка връзка с руски олигарси, които са попаднали под санкциите на Европейския съюз и САЩ и това би трябвало да се разследва от държавата.

Мисълта на бившия министър обаче заслужава да бъде доразвита с въпроса: дали „само” руски олигарси са замесени или става дума за скандал с шпионска окраска? Не е голяма тайна ( още по-малко за руския шпионаж), но за да избегна евентуално нарушаване на закона, ще кажа само, че опитът на едно подставено лице на Москва да купи военния завод „Дунарит” е нещо повече от далавера, свързана с пране на банкови активи. Това „нещо” е производството на продукция, уникална за Европа, предназначена специално за армията на една съюзническа държава, разполагаща със самолетоносачи.

Фактът, че ръката на Путин прозира в опит за контрол върху българските телекомуникации вече би трябвало да бъде достатъчно обезпокоителен за българските власти. В случая с „Дунарит” обаче става дума не само за българските власти, но и за съюзниците ни в НАТО, които биха се оказали в пряка зависимост за своето снабдяване от лица чиито следи водят директно към Русия.

 

 

10 мнения за “Скандал с (ш)пионки на Русия”

 1. Куда са “патриотичните” ни RAZIоналисти?
  Те не бяха ли са против всякакви приватизации?!? Дали?!?
  Куда са и RAZIоналсоЧиалистическата “партия” БКП, нали те априори защитават “гасударствената” си соЧиалистическа “собственост”, още от 1944г..
  Нали всички ТЕ надигаха неистов вой срещу приватизацията още от времето на Виденов. Куда са сега?
  Явно още не са получили “собствените” си иструкции от кагебистките си гасудари, как да оправдаят това вопиющее противоречие на “собствената” им безсмисленост и несъстоятелност

 2. Още любопитни данни за гнусните и малоумни рашистански игрички четете в разследването на Бивол:

  Френски полковник с фалшив адрес в посолството пое контрола на „Дунарит“
  Другият управител на фирмата Кемира, собственик на Дунарит е свързан с путинския олигарх Малофеев

  https://bivol.bg/%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2-%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%81.html

 3. “Той (Тиквоний) се ласкае от похвалите на западните си съюзници от ЕС и НАТО, но душата му е в Русия.” (из грамите на US посолството в България до държ. департамент, разкрити в Уикилийкс) Като се добави и типичния за всяка мутра атавистичен страх от руснаците, ясно е защо тука е благодатна почвата за всякакви руски инвазии.
  пс. Естествено, че там Тиквоний е записан с официалното си име!

 4. Наистина сайтът ivo.bg беше недостъпен от домашния ми IP,но в службата всичко е ОК!

  Мисля, че сайтът е хакнат този път заради предпоследната публикация
  “Скандал с(ш)пионки на Русия”!

  Ах,ах,ъх,въх! Страшно им бърка тази публикация в русофилските интереси и офшорното здраве!:)
  Пресконференцията им не мина между игановските взривни “капки” както се надяваха.
  И самолетната катастрофа добре им дойде, но…. се разшумя. Форумите загряха от гневни постове и то ЛИЧНО срещу Бойко Борисов.
  Народът помъдря!

 5. Тази врътка с покупката на акции за 1 евро все повече ми намирисва на сценарий “да разлаем кучетата”- колкото по-невероятно, толкова по-сполучливо отклонява вниманието и фокусът ни се получава. Наистина не е нито правен, нито търговски проблем някой да си позакупи едни акции за 1 евро, може и за половин. Проблем е дали този “закупчик” наистина ще може да упражни в тяхната цялост правата, които му се следват от притежанието на акциите. В казуса с БТК тази възможност ми изглежда пренебрежимо малка, поради което смятам, че се прави само за пушилка, димна завеса, камуфлаж на чист български. Другаде е заровено кучето, господа и дано не го разберем много късно.

 6. Във връзка с нашисткото нашествие на путлеристи в българската икономика и национална сигурност чрез плеада “полезни идиоти” от Запад и лични Путински олигарси от Изток, е следната информация от руското издание “Ведомости” (страхотно нещо е Интернет – дава достъп до недостъпна само до преди 10 г. информация; когато човек съпостави важни брънки от тази информация, картината на случващото се става мтого ясна):

  ВТБ согласился на 83%-ный дисконт по долгам Малофеева
  Ведомости

  Госбанк ВТБ, заключивший мировое соглашение с основателем Marshall Capital Partners Константином Малофеевым согласился на 83%-ный дисконт по долгам, пишет «Коммерсантъ». Госбанк требовал вернуть кредит на $225 млн, общая задолженность по которому с процентами и неустойками достигла $596 млн, но в итоге согласился всего на $100 млн. Кредит на $225 млн семь лет назад получило малоизвестное ООО «Русагропром» под покупку девяти молочных заводов у компании Nutritek International Corp., которой ранее владел фонд Marshall Capital.

  Условия мирового соглашения были утверждены в ВТБ еще 21 января. Было решено уступить права требования «ВТБ Капитал» к ООО «Русагропром» по кредитному соглашению от 2007 г. компании Alverdine Investments Ltd. за $100 млн. Соответствующие документы были подписаны 18 февраля. Также стороны договорились о прекращении судебных и уголовных разбирательств, связанных с истребованием компенсации по кредиту. Так, Малофеев отказался от иска к ВТБ в Высокий суд Лондона о возмещении убытков от ареста активов, оцененных им в $600 млн.

  Источник, близкий к Константину Малофееву, подтвердил, что бизнесмен урегулировал конфликт с ВТБ за $100 млн. Дисконт со стороны госбанка собеседник связывает с гражданской позицией бизнесмена, который неоднократно высказывался в поддержку Донбасса и организовывал гуманитарную помощь его жителям.”

  БЕЛ: Тов. Костя Малофеев е основният участник в руската агресия срещу националната ни независимост чрез заграбването на ТВ7, БТК, НУРТС, Фърст диджитал, ТЕРЕМ, Дунарит, ГАРБ… при това за 1 евро.

 7. Това, което се случва в момента ще има трагични последици за България. POP е прав. Борят се дори за часове отвлечено внимание.

 8. А бе ко има да са разправяме повече!
  Разпрани сме отвсякъде откъм североизточна рублофилска посока!
  Рублите са поети заедно с мезетата и повръщане НЕМА!
  В момента,според последните проучвания на западни агенции,щом прозападната посока на Грузия е под въпрос…
  В Грузия!
  Където подмениха за броени дни целия милиционерски и съдебен апарат и страната стабилно беше поела по нормален начина да се развива,а сега е на път отново да се върне в руската сфера.
  Смятайте какво е положението в Булгаристания дето във военното разузнаване 40% от батенцата са още от милко-балево време!
  Гърция същата работа,а са я изтървали европейците,а са я налапали жириновковците.

 9. кремъл си пазарува стратегически активи за 1 Евро. Лудия българин пак е подготвил безплатен бългаски зелник за североазиатския варварин, представляван сега от някакъв нов Жерар Депардио на служба в москва. Аз съм готов да дам 50 евра за тези активи, но понеже не съм вързан за кремъл и съм гражданин на Натовска България, нямам шанс да бъда сред покупателите 🙁

 10. ВОЙНА!
  Да, война е това, приятели! България е обект на открита инвазия!
  Наистина не в кървавия вариант, приложен в Украйна, но не по-малко убийствен, не по-малко съсипващ, не по-малко жесток спрямо поколения напред!
  Както отбелязвате по-горе, в икономиката на страната ни нахлуват нашисти и зелени човечета! Те не са обезпечени с калашници, с танкове и ракети, не носят камуфлажни облекла и каски, но са не по-малко безскрупулни и жестоки! И не по-малко опасни!
  Тук ги посрещат техни десантници-петоколонници, отдавна осигурили така необходимия плацдарм за базиране и следващо разгръщане. Снайперистите им разстрелват в сърцето жизненоважни за икономиката ни обекти. Действията им са съобразени с всички канони на войната! ХИБРИДНАТА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.