Спомен за вандализма на комунизма

Читателят на ivo.bg Танчо Танчев разказва лично преживяване, което илюстрира как цензурата се бореше по време на комунизма да скрие и най – малките подробности от историята на фалшивата „дружба” с Русия. Не само се лъжеше в училище, но дори от съчиненията на Вазов ръката на цензурата е късала страници с „неудобни” стихотворения. Наследниците на този вандализъм наричат днес „вандали” българските патриоти, когато посегнат с боя на най-свидното им: съветската окупационна монументална символика.

„Годината е 1966. Ученик съм в първи курс на електротехникума в Пловдив, когато в учебните програми още съществуваха  предметите история и литература. Учителят по история/ той и по задължителния предмет история на БКП/,по време на урока за  Руско-турската война 1876-78г.патетично , с типичен учебникарски патос заяви, че български войник никога не е воювал срещу нашия двоен освободител-братския руски народ.

 

Аз директно станах от чина и заявих, че това не вярно и че през 1916 год. руска казашка конна армия е нападнала България и е била разбита от Българската кавалерийска дружина и така е запазена  за България територията на днешна северна Добруджа. Той остана като гръмнат, не толкова от куража ми, колкото от доказателството ми, че това е истина, защото дори и Иван Вазов е написал стихотворение за това/ не, че ги бях чел тези неща някъде-тогава нямаше къде да се прочете по темата нищо/. Но  бях чул баща ми да  разказва за това в къщи. Имах щастието той, освен биологичен, да е и мой духовен баща!

Още на следващия ден в час по литература учителката/на която мои  “доброжелатели” вече бяха докладвали за изявленията ми в часа по история/, ми издекламира стихотворението на Вазов-“Кат Русия няма втора”, накара ме да го прочета пред целия курс и бях низвергнат от почти всички като неграмотен фукльо!

Бях силно амбициран, не и обиден, защото бях сигурен, че баща ми не ме е подвел. Заседнах в читалнята на градската библиотека в Пловдив/с името Ив.Вазов/, като започнах да искам от библиотекарките да ми дават за ползване на място стари издания със стария правопис. След като ги преглеждах по няколко минути , исках следваща и следваща , и така близо 10 поредни дни. Видях вандалски скъсани и липсващи страници. И точно от това разбрах, че го има в някое недобре прегледано издание.

Така и се случи-в една притурка към голям том го намерих неоткъснато случайно, заедно с други 2 стихотворения от 1916 и 1917 г. Преписах си го на предварително подготвения в джоба празен лист.

 

Преписах и едно лирично стихотворение от цикъла Люлякът ми замириса, защото бях сигурен, че ще ме питат какво толкова съм търсил само в томове на Иван Вазов? Не очаквах, обаче че ще са толкова бързи! Още на стълбите на изхода на библиотеката ме извика строго  един типичен другар. Поиска ми да покажа какво точно съм преписал от Вазов.

Предадох му преписаната току-що на отделен лист любовна лирика и му казах, че съм влюбен в най-хубавото момиче в техникума и в писмата си до нея ще ги слагам тези стихове, защото тя няма да знае, че те са от Вазов.Той ги прочете, смя се искрено и ми заяви, че съм пълен глупак, ако смятам така да я накарам да ме хареса!

 

В училище не ми се извиниха и двамата учители, но повече не ме изпитваха нито по история, нито по литература! Приех го доволен, като извинение.

 

А онзи “другар” от библиотеката го видях след десетина дни да излиза от стаята на директора на техникума. Гледаше ме много лошо, но не ме разпитва повече. Може би, защото трябваше  да си признае, че не съм аз глупакът. А може би и за това, че нямах друга оценка освен 6 по всички предмети. Тогава много се държеше на това! И правилно!

 

На руските воини

 

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошли на полята балкански

немили, неканени гости?

 

Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки…

Но идете вий настървени,

на грозни зовете ни битки!

 

Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо…

Как ръце сега да разгърнем?

 

О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чудесен,

високо ви ликът поставях

във мойта душа, в мойта песен!

 

Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко –

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

 

И пак не ви мразим (не крия:

обича ви още народа);

но любим и свойта свобода,

стократно по любим я ния.

 

За тоз кумир ние се бием

и с чужд, и със близък упорно

и няма ний врат да превием

пред никакво иго позорно!

 

О, колко ви, братя, жалея!

О, как би желал, братя клети,

свобода и вам и за нея

кат нас да живейте и мрете!

 

1916

 

 

39 мнения за “Спомен за вандализма на комунизма”

 1. И в прехваленото руско изкуство вече е пълен мрак. Тези дни се загледах в руския сериал за сесесересекссимволката Любов Орлова (пикантерии разни, съпруг…хм, „куиър”, Сталин и Берия се облизват покрай нея, бивш муж зам.-нарком- в ГУЛАГ и таквиз едни…) Порази ме мизерното равнише, и чисто техническо, и, да го кажем – идейно. Сякаш беше 1986 г. Стилов кич, 100% перестроечна пошлятина, че и чисти глупости, бетер най-лигавите перестроечни помии като „Покаяние” (но то беше все пак в онези години) или – тук вече ни заплашва физиологията –като супербоклукът: „Децата на Арбат”. Там има един много лош Сталин и едни много добри ленинци-кой от тях драл живи офицери в Севастопол, кой ги горил в пещи, кой тровил с газ селяните в Тамбов, кой давил моряците от Кронщад, кой уморил 6 милиона украинци от глад. .. Та тия, добрите ленинци, отдъхват в дачите си по Переделкино или Крим, а ребятата им тичат из алеите–. И- таман са се унесли в сладостни спомени за истинския ленинизъм, оня, лошият Сталин да вземе, че да изтреби безжалостно до крак тези светли образи- от Николай Иванович Бухарин и Михаил Иванович Тухачевски, че до Израил Мойсеевич Леплевски и Израил Израилевич Плинер… Сериозно, без талантливи, че и гениални хора в различните изкуства Русия не е оставала и не може да остане,та ме учудва къде са? Явно политическото пропадане си има аналог в културното.

 2. Браво на г-н Танчо Танев! Де да бяхме повече като него. Не изключвам дори даскалите му по литература и история да са били искрени в крещящите си незнания. Аз който съм силно пристрастен историята и литературата далеч не отвчера и от род в който не е имало дори и един кандидат-член на бекапето едва сега попълвам не без помощта и на Блога многобройните бели петна.
  И като си помисля как немалка част от сънародниците ни са ззамръзнали и отказват да отлепят на ниво битово русофилство…
  Колко от тях ще разберат за какво аджеба става дума от доклада на МО за хибридната война на рассия срещу България.
  Питам аз и отговор не чакам.
  http://www.mediapool.bg/mo-pritesneno-kremal-vodi-hibridna-voina-v-bulgaria-news232166.html

 3. “О, колко ви, братя [руснаци], жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам и за нея
  кат нас да живейте и мрете!”

  До последната сричка актуално и днес. Да пожелаем свобода от тиранията на всички братя руси.

 4. Както казват-на лъжата краката са къси!
  Ама много дълго продължи тая нашата лъжа бе,вече 45+25г и продължава да продължава.
  Края не му се види.
  Той затова Джордж Оруел правилно отбелязва,че който няма минало,той няма и бъдеще.
  А нашто,българско теле продължава да си блее – БСП,БСП..Атака,Атака..ББЦ,ББЦ…АБВ,АБВ…и так далее и так далее!

 5. Dva pati go chetoh ; Ivo i MNOGO mi dopada. Ti si prav ; NO… v nashta mizerna Balgaria vinagi shte ima mnogo putili i mijiturki. Tova e LAYNARSKI BALKANSKI MANTALITET . Az sam otchayan ; zashtoto 90 na 100 ot moyte ‘sanarodnitzi” sa ot typa ” Mayna Kostinbrodska” i “Mestanski zadnik”. A v parlamenta sa 100 na 100 idioti ot sorta. BADI ZDRAV IVO – ako se varna v Balgaria iskam da se srashnem ………

 6. Уважаеми, ПОЖЕЛАТЕЛ,
  “Братята ти” руси /на мен не са братя!/, с пренебрежимо малко изключение, обичат тиранията! Нуждаят се от нея! Не могат без нея!
  БАЩИЦАТА за тях е неделима част от представата им за държавност!
  За такова пожелание ще те заклеймят като враг, русофоб и фашист /при тях – събирателно понятие за всичко живо, което не се прекланя пред Кремъл и прилежащия мавзолей/. И ще те мразят от цялата си душа.
  Така, че внимавай какво им пожелаваш!

 7. С уважение към автора на текста, но глуповатите стихове:

  Кат Русия няма втора

  тъй могъща на света;

  тя е нашата опора,

  тя е нашта висота! ‘

  са на Петко Славейков, а не на Вазов.

 8. Иван Вазов ненапразно е наречен “Патриатх” на българската литература!!!
  Позор за тия, които крият истината!!!
  Те просто не знаят какво пише в Библията!!!

 9. “Краката на лъжата са къси, но все първа стига.” Радой Ралин

 10. Разказът на Танчо Танчев и чудесния баща, който е имал ми напомни за моя баща, който миналото лято започна да пише спомените. И той никога не скри истината от брат ми и мен. Единствената отоплена стая у дома през зимата беше с прозорци към улицата. Вечер слушахме ‘BBC Лондон’ и ‘Свободна Европа’ в следната конфигурация: баща ми пренастройва честотите заради заглушаването, брат ми и аз се сменяме да дежурим на замъгления от дишане прозорец, и ако някой се зададе – баща ми намаля звука по наш знак. Майка ми се притеснява, че ще ни чуят, но и това беше от помощ – да не се самозабравим с децибелите. Семейната организация беше перфектна.
  Подозирам, че много от вас имат подобни спомени.

 11. г-н Инджев ,това което става с Йемен не е ли агресия ? как може да нападнат независима и суверенна държавата ,уж по молба на президента и ? САЩ подкрепят агресията , а какво биха казали американците , ако Русия беше нападнала Украйна по молба на Янукович ? Това ако не е двоен стандарт ,здраве му кажи

 12. С една забележка към рубладжиите от news.bg. Преди да пишат своите глупости под формата на новини, добре е да се запознаят първо с историята ако не искат да стават смешни.
  Щата Колорадо никога не е бил анексиран. Американците са го купили от Наполеон заедно с Канзас и Луизиана, които са били френски.

  “Парламентът на Чечения заплаши САЩ с адекватен отговор в случай на доставяне на оръжие на Украйна, съобщават руски медии.

  По думите на председателя на законодателния орган Дукувах Абдурахманов републиката може да започне да доставя ново въоръжение в Мексико. Той поясни, че тази стъпка ще бъде предприета с цел възобновяване на спора за правния статут на територии, които са анексирани от САЩ. Става въпрос за американските щати Аризона, Калифорния, Невада, Ню Мексико, Колорадо, Юта и части от Уайоминг.”

 13. …също искам да се извиня на Гн. Инджев за използването на неговия сайт с коментари за други.

 14. Докато братушките хвърлят прах в очите на българските русофили, едновременно с това внушават на македонците териториални претенции към България. Ето едно предаване на телевизия РОССИЯ 24 от тоя месец. В предаването се обяснява, колко са близки руския и македонския славянски и православни народа, но интересното е на 3:13 мин. от филма, където се твърди, че част от Македония е останала в съседните държави и в частност България. Да ви звучи познато това?
  Явно руснаците не са много изобретателни в пропагандата си, само подменят имената на държавите, в зависимост за кой е предназначена.
  Филмчето: https://www.youtube.com/watch?v=9pmTWAYGhuk

 15. everyone else,

  наистина подмокри окото ми с твоя ( и подобен мой) спомен, благодаря ти за откровеността!

  СИМЕОНЕ,

  Те и негрите ги бият в САЩ, тъй съм чувал още от Хрушчов! Но допускам, че питаш искрено, а като рубладжийски трол и ти отговарям човешки:
  САЩ И Русия не са равни в категориите на геополитическия морал, така да се каже. Двойни стандарти няма. Едната страна -Русия – е полуприкрит международен бандит №1, покровител на всички прикрити, и явни по реда на номерата бандити.
  Благодарение на другата страна- на САЩ- и по-точно на един велик покоен президент РОНАЛД РЕЙГЪН хората поне от Източна ЕВропа вече четвърт век живеят в свобода, а други хора другаде очакват свободата си.
  Та, примерът ти с операцията в Йемен е все едно да се чудим, защо епидемиолозите и специалистите по тропически ваксини са тръгнали към Сиера Леоне покрай ЕБОЛА.
  Екстремизмът в защитата на свободата не е порок- казваше БАРИ ГОЛДУОТЪР.

 16. Ех, Симеоне, рублофилския ти акъл е не по-добър от правописа ти. Я ни открехни, колко терористи са изпозвали територията на Украйна, за да нападат Раззия? Иначе пак ами в Америка що бият негрите…

 17. “Парламентът на Чечения заплаши САЩ…”

  Ами то си е така – Рамзан Кадиров всъщност е истинският господар на Русия, Путин е клоун, който има задължението когато Рамзан извика “хоп”, онзи да подскочи.

 18. аз това стихотворение, “На руските Воини” от 2010г съм го окачил в лабораторията ми за всеки пациент да го чете.

 19. Несъмнено г-н Танчев ни дава един блестящ пример за “челния съветски опит” на българска земя в пренаписването на историята. Бас държа, че и самият Дж. Оруел-Ерик Блеър би бил потресен, ако бе имал шанса да го види на живо в битието си на кореспондент и журналист – в СССР или НРБ.

  Това стихотворение на дядо Вазов е оглушителен шамар по русофилистичните бузи и тогава, и днес, и в бъдеще.

  И един къс офтопик до СТАМБО – гениалните творци на Русия са в чужбина, приятелю. Да вземем братята-кинематографисти Андрей Кончаловски и Никита Михалков. Първият избра свободата и въпреки огромните трудности направи шедьоври като “Белите нощи на пощальона Тряпицин” и “Влакът-беглец”. Брат му Никита предпочете да целува гасударският сапог и не отиде по-далеч от “Сибирският бръснар”, което си е гнус отвсякъде (скромното ми лично мнение, не ме мразете за него) Но пък се окичи с разни тенекии, част връчени лично от алфа-пигмейчето. Всеки сам избира пътя си.

  Иначе и днес родните “топ журналисти” мълчат като пукели за ДУНАРИТ и КТБ и ни занимават с ЦСКА…

 20. Еveryone else, моят първи спомен за радио Свободна Европа върви редом с този за баща ми. Бил съм невръстно дете и като сега помня как баща ми влиза в кухнята дето бяхме останалите от семейството и със светнали очи и треперащ от вълнение глас съобщи новината: “Току що казаха, че Унгария излиза от Варшавският договор.” И добави от себе си: “Свършено е с комунистите и у нас”. Така си и отиде, непоправим наивен оптимист седмици преди БСП да се върне на власт на 18 ноември 1994г.
  Бог го прибра навреме.

 21. Към SIMEON, ако имахте желание да разберете истина нямаше да слагате едно иначе вярно твърдение в контекста на неверни твърдения.
  Русия нападна (а не ако) Украйна без тя да бъде в гражданска война както е в Йемен.
  А дори и да приемем че САЩ прилагат двоен стандарт как това оправдава агресията на Русия?
  Вие имате същото мислене (ако може да се нарече така) като ислямистите одобрявате войната и убийствата като се оправдавате за това с надмощието на по-развитите държави.
  Дори и не ви е срам от това и не защото не го разбирате а защото не искате да приемете че сте изостанал спрямо другите в мисленето си.

 22. Вандалите са били едно добро, скромно и сърдечно племе в сравнение с умопомрачените руснаци!

 23. Историята е интересна, но малко оф-топик искам да питам защо толкова често споменавате факта /безспорен, ок/, че сме воювали с Русия през Първата световна война?

  Аз съм от Добруджа, знам добре и за сблъсъка с конницата и за морските бомбардировки. Честно казано, това малко ме впечатлява на фона на нещата, които са извършили срещу българите и срещу членове на моята фамилия лично, румънските войски.

  Та защо толкова ви впечатлява, спорадичните, честно казано, сражения с Русия от тази война и какво странно намирате в това, да сме нападнати от някого, след като сме се присъединили към вражеската коалиция?

 24. Имаше време, когато, за да уча литература, изчетох събраните съчинения, които се издаваха в многотомници (христоматиите се въртеха все около едно и също). Намерих на Вазов някакво преоценено издание – “брошури” (които трябаше да се разрязват) – продаваха се на различни места по една – две. така събрах Вазов. Томовете правеха повече от метър. Но… “Под игото” липсваше. И някои томове – също. Нейсе, рекох си; някои са се търсели повече…
  Бяха по новия правопис, значи не са отпреди девети.
  Сега ми става ясно каква е била работата.

 25. Защо масово народа и някой коментиращи тук оправдават белите на СССР и Русия с тези на САЩ. Бели, които нямат никаква връзка исторически и във всяко друго отношение . ” Аз го утрепах оня , щото дочувам, че в едно друго село един пак така трепал….значи това ме оправдава !”

 26. До Виктор,
  България никога не е нападала Русия, а тя нас – много раз – и все ни се пише освободителка!

 27. За Русия ние винаги сме били едно дребно народче. Една пешка в шахматната дъска на света. Защо да се самозалъгваме, че някой ни обичал. Да обича ни, когато трябва да изпълняваме техните интереси но това обезличава България и Българския народ до ролята на един Слуга на Руския Цар. Това, което се е случило на г-н Танчо Танев е точно – Обезличаване на Българина! То се усеща много силно в България и днес. Гражданите на България усещат на гърба си всеки ден, колко са слаби в държавата си в която събитията се развиват по неписани правила. Бизнеса се развива потайно , Политиката се развива потайно , Справедливостта се раздава потайно ! Уж Европейци но със полуевропейски маниери, нашето мнение почти няма значение, когато трябва да се решава нещо в държавата. Над 60 % от Българите го знаят това и съзнателно не гласуват, въпреки че преход от Комунизъм към държава с Демократично управление изисква цялата енергия на народа! Но този народ е болен и обезличен, точно заради “Любовта”, която му се налага да изповядва към Империя движена от дивашки страсти!

 28. Случайно или не, ми попадна филма Героите на Шипка (1954). В самото начало между трима наши Българи тече следния диалог наситен с горещ комунистически патос “Ще отмъстим за вас Братя! Не са напразно тия жертви! Не са напразни! Русия ще ни помогне! Всички наши Апостоли, Левски, Бенковски, Христо Ботев, свято са вярвали в това! След това 5 пъти се натъртва името русия !
  Филма естествено е руски с участието и на българи.
  Ето така използувайки нещастията на България , руснаците със много Нагли Лъжи, вандалски възпитават русофилство у всеки българин!

 29. Към Диване:
  Същият филм, който въртят по БНТ( последно съм го засичал по време на тройната коалиция), завършва с панорамни кадри на съветски танкове, пъплещи по билото на Стара планина и с обещанието, че “братушките” пак ще ни освобождават, ако се наложи…
  А в устата на цар Борис ІІІ ( във филма “Цар и генерал”) е вкарана немислимата за него лъжа за 200 000 руснаци, загинали за България.
  Ето това е причината за безсилната ми критика на безкритичното помпане на умилението от “чудесните български филми”, което от БНТ вършат систематично. Останалите медии подхващат отзвука с възторзи от за “най-обичаните филми” и т.н.. Пропагандата в тези филми не винаги е директна- основното им послание е в изчистената до стерилност среда, в която винаги се развива действието: няма мизерия, а струи един оптимизъм,едни усмихнати дечица, песнички и жизнерадостна музичка, една сигурност, едни дребни проблемчета се решават, които на фона на днешните откровено бушуващи страсти в живота ( отразен безпощадна от съвременните разголващи истината средства за комуникация) изглеждат като райски спокоен живот. А после- защо имало носталгия…
  И няма сила, която да постави под критичен прочит тази кампания на БНТ, втренчена в пъпа си със самохвалното “55 години възход на БНТ”. Може подбудите да са чисто егоистични, ведомствени ( “ние сме единствената непогрешима от 55 години насам институция в България”!, така излиза), но ефектът от това е епидемичен за обществото, което и без това заразено от носталгия по една лъжовна картина. Не бива да се учудваме, че има много младежи с идеалистична престава за “справедливото общество”, създавана веднъж от техните родители, баби и дядовци от една страна- и от друга е подкрепяна с “доказателствата”, които редовно им доставя по домовете БНТ.

 30. SIMEON, разбира се , че е агресия. Но какво да кажем за хусите подкрепяни от ИСЛЯМИСТки Иран?
  Те какви са??? А в Либия ,какви са? В Сирия?
  Защото във всичките тези страни агресорите са едни същи , но според твоите туПински гасудари в едни страни арабските сунити са “агрессори”, а в други не са! ЗАЩО? Двойнственост ли е това , или ДА! Може би е ТРОйЯнственост!

  Всичко се решава само с избори! И в Сирия! И в УКРАЙНА! И в ЙЕМЕН! И в Иран! и в RAZIя! Това можеш да кажеш на “АНТИагрсивните” си “спонсори” от туПинският райХ!

 31. Истината винаги излиза на Бял Свят г-н Инджев. Истината е от Бога а в него няма лъжа и болести. И този, който говори Истината е от Бога! Много хора мислят, че лъжата е по-силна но те самите жадуват за Истина! И когато жадуваме за Красота, за Истина, за Добро, за Божия Благословия не трябва да се обръщаме назад и да посягаме към инструментите на злото. Трябва да вярваме дори сляпо и ще прогледнем! Господ не оставя децата си в нищета!

 32. Отново,много точен анализ,г-н Инджев,а също и този към ДИВАНЕ.Заглавието “Спомен за вандализма на комунизма”пробужда и у мен спомени,разказвани от моите баща и дядовци-единият напуснал Добруджа при окупирането й,а другият-изпитал жестокостите на колективизацията след 44г.в Делиормана.Ето защо трябва да се пише и говори истината за този период,а не да се съди по “прекрасните и правдиви” стари бълг.филми.,показвани по БНТ.До скоро и успех,приятели!

 33. Както много пъти твърдя комунистическата пропаганда е непобедима и всеобхватна, тя присъства на страниците и на този сайт. Днес е изразена от читателя , който ползва десетки никове, а днешния му е Виктор. Това е същия комуноид, който лъжеше че е живял и в Русия и в Щатите. Пише и в други сайтове. Стила му е дуализъм. Днес дуализма му е насочен към Русия и Румъния по повод Първата Световна война. Категорично лъже, че е от Добруджа.
  И пише от позицията на руснак. Опредля коалицията , в която участва България за ” вражеска” по отношение на Русия. Но нима коалицията, в която участва Русия не е вражеска по отношение на НЕ неговата България.
  Същия подход се ползва от днешната руска пропаганда-България по времето на Втората Световна война била на страната на “вражеската коалиция” срещу Съветския Съюз. Но не уточнява, че когато България влиза в Тройния пакт,Съветския Съюз е бил военен съюзник на Германия близо година и половина. И на 1март 1941г., Съветския Съюз и страните от този пакт изобщо не са били врагове, а точно обратното. А на 13 април с.г. Съветския Съюз подписва отделен договор и с Япония, подобен на този с Германия на 23 авг. 1939г. Следователно страните от Тройния съюз към тази сата съвсем не са смятани за ” вражеска коалиция”. Това, че след два месеца и половина част страните в пакта нападат Съветския Съюз, съвсем не означава, че останалите страни от пакта , които не са го нападнали са “вражески”. И съвсем естествено Съветския Съюз не скъсва дипломатическите си отношения с тях. Това прави от позицията на комунистическа благодарност чак когато им обявява война. Срещу България на 5-ти септ. 1944г., а срещу Япония година по-късно, на 8-сми август 1945г. Чак тогава Съветския Съюз определя тези държави за “вражвски”.
  За комуниста Виктор това няма никакво значение. Той си се придържа стриктно към съветската и руската пропаганда, както и към днешната българска, която е вчерашната комунистическа.
  Отношението на НРБ и РБ към ВСВ и Германо-Съветската война е напълно идентично.
  Както НРБ се грижеше за паметниците на съветската окупационна армия, така и РБ се грижи, дори още по-добре.
  ( Нито НРБ, нито РБ досега не са споменали въобще Съветско-Българската война. За съжаление абсолютно всички историци у нас правят същото. Само малка част говорят за Нотата на Съв. правителство с което ни обявява война, но война липсва….Има нота за война, но война няма. После пък има Съглашение за примирие от 28 окт. 1944г., но война пак няма….)
  И тези грижи попадат в смисъла на заглавието на статията от Иво Инджев. Това ако не е вандализъм срещу истината и българщината, какво е???????

 34. До антикомунист,

  Не съм имал “удоволствието” да си пиша с тебе и категорично хвърляш кал като твърдиш за мен неверни неща. И да от Добруджа съм, конкретно от Добрич.

  По темата – трябва човек да е много “особен” (да ефемизъм е) , за да не определи “Централните сили” като вражеска за Русия коалиция? Наясно ли си изобщо с Първата световна война и за чий пишеш надълго и широко за Втората?

  Та, да си задам въпроса /не към този безумен господин/, отделно от комунистическата пропаганда, странно ли ви се струва, че водим сражения с Русия, при положение че сме се съюзили с коалиция, която я атакува по целия фронт от Балтика то Кавказ? И какво конкретно толкова ви впечатлява в боя с казаците в Добруджа и бомбардировката над Балчик и Варна?

 35. До Димитър,

  Ами и Германия не е нападала Япония, а ония им взимат колониите. И Белгия не е нападала Германия, пък ония ги разпарят по шевовете. И Сърбия не е нападала България през ПСВ, пък ги нападаме. Кое е необикновеното в това, че Русия ни атакува /кекаво при това/?!

 36. Към Виктор:
  О, има много впечатляващи неща, но най-впечатляващото е, че беше табу да се говори в НРБ за тази война с Русия ( и не само в Добруджа, но по още две направления- в Македония и при десанта при Свищов, когато българските войски преминават Дунава и завладяват Букурещ, обръщайки навсякъде руските войски в бягство). И днес малцина българи знаят нещо по въпроса, а масата нашенци повтаря папагалски лъжите, според които никога, ама изобщо никога не сме били воювали срещу “братушките”. И не е ли интересно, че българската войска громи руската в яростни боеве, докато Червената армия окупира България през 1944 г. без нито една жертва, но се “гордее” със завладяването на България, сякаш е извършила някакъв военен подвиг.И защо България тогава да не е горда с победите си над имперските руски дивизии – все пак не българите нахлуват на руска територия, а обратното. Значи Сталин може да разпорежда топовни салюти в подмосковието за всеки “превзет” български областен център през септември 1944, а ние да си траем за победите на българската армия в защита на България от Русия през 1916 и 1917 г., така ли?
  Колкото до обстрелите на Варна и Балчик от руската корабна артилерия, те не са имали никаква друга причина, освен да тероризират мирното население като демонстрация на руската готовност за разправа с непокорната България.
  Читателите, които се интересуват, ще научат доста от новата ми книга по въпроса, в която историкът Янко Гочев представя темата с много големи подробности.

 37. Явно не съм се изразил ясно. Аз съм изключително горд, че българската армия е победила руснаците в сраженията от ПСВ, освободила е родния ми град и влиза в Букурещ (един от двата случая само във войната, когато чужда столица е взета на щурм) и съжалявам, че не сме победили накрая заедно с немците.

  За това не трябва да се мълчи, то е част от българската бойна история. Останах с впечатление, обаче, че за вас има нещо изключително вероломно в руските атаки срещу България през ПСВ. А то няма – а ла гер ком а ла гер.

 38. Извинявайте Виктор ама вие като че ли не схващате темата. А тя е че комунистите вандалски рушат историческите факти в България. А в същото време “другарите” в частност Ивайло в Москва нарича Българските Патриоти, които казват истината Вандали!
  Ето това искаха да Ви обяснят!
  Подлогите на Русия са истинските Вандали, които рушат миналото, настоящето и бъдещето на България. Те крият стохотворенията на Вазов , Те не казват истината за обесването на Левски , Те искат да си мислим, че Руснаците винаги са били По-големия Брат на България, който я закриля от всяка беда. Но на лъжата краката, винаги са къси !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.