Пловдивчани натириха от храма на историята търговеца Божидар Димитров

 

Сервилните български телевизии създадоха в личния премиерски комуникатор на историческите „истини” в България Божидар Димитров фалшивото чувство за (медийно) величие. Едно е обаче да му тикат микрофона за чалгаджийските му интерпретации на историята в изгода на Русия и да му кимат в съгласие с глупостите медийните мълчаливци, друго е да бъде изправен пред свободни граждани.

 

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров беше освиркан и изгонен по време на днешното обществено обсъждане за бъдещето на Небет тепе. Скандалът се разрази, когато Димитров се опита да вземе думата в защита на проекта на архитект Юлий Фърков, който беше повод за дебата, съобщава Дарик радио.

Част от хората в залата, които бяха над 200 души, започнаха да го освиркват, други да викат „Вън”, а трети да ръкопляскат силно, за да не може той да се изкаже. Видимо изненадан и изнервен от случващото се Димитров дори влезе в словесни сблъсъци с част от присъстващите, след което напусна залата.

Освиркаха и изгониха Божидар Димитров от обсъждането за Небет тепе

© снимка: Dariknews.bg, Пловдив

Обсъждането продължи в относително спокоен тон повече от четири часа, като се изказаха над 50 човека, професори археолози и архитекти, преподаватели, представители на граждански сдружения и други организации. След като архитект Фърков, заедно с човек от екипа си представи идейния си проект, започнаха изказванията на присъстващите, които масово и категорично бяха против проекта.

Като цяло общото мнение на хората беше, че ако има намеса на Небет тепе, тя трябва да бъде максимално сдържана и с акцент към запазване на автентичността на обекта , се казва в сайта на Дарик.

Както се вижда, гражданите са защитили автентичността на обекта срещу поредния опит на търгашите да „правят пари” от историческото наследство – нещо, с което приоритетно се занимават на концесия овластените от Бойко Борисов негови подобия по манталитет Вежди Рашидов и Божидар Димитров.

 

Двамата чалгаджии се надпреварват с идеи как да се печели от „билетчета”. Самозваният говорител на историческата наука ( археология, политика във връзка с тях) Божидар Димитров, който черпи това самочувствие от личната протекция на Бойко Борисов. Димитров стана дори международно известен с тъпите си акции за привличане на руски туристи в родния му Созопол с използване на тяхната езическа набожност пред предполагаеми свещени мощи, изкопани в местните пясъци и излагани на показ срещу „билетчета” в морския курорт.

 

Присмяха му (ни) се и някои западни медии.„Въпросните “мощи” многократно дадоха повод за иронични бележки с дребен шрифт из европейските медии, закъсали за теми през летните жеги”, иронизира Дойче веле през юни 2012 г. на тази шарлатанска амбиция, която включва сензационни разкрития на вампирски погребения, обнародване на намеци за открития с библейски корени и други подобни величави находки на търгашеския нюх на търговеца Димитров в храма на историята.

 

В древния Пловдив обаче, при челен сблъсък с граждани, които явно не се поддават на шарлатанския чар на чалгаджията (защото не треперят за заплатката си, подобно на някои водещи на телевизионни предавания) , маститият директор на музея от Бояна край София е ударил най-после на камък в копаенето към дъното на своето нахалство.

 

Вежди Рашидов не пада по-долу от гореспоменатия дялан камък ( претърколил се директно от БСП в антуража на Борисов). Министърът на културата Рашидов въздиша по мавзолея на съветския надзирател в България Георги Димитров.

„Щях да правя пари от билетчета за мавзолея”, въздиша на 20 март 2015 г. Рашидов, цитиран пак от Дарик.

Същевременно няма кой да го попита какво стана с обещаната от него печалба от вероломното му нареждане в последния момент да бъде преименуван създадения с държавни средства на 19 септември 2011 г. музей на комунистическия кич в София, който щял да носи приходи от билетчета с названието си Музей на социалистическото изкуство. Той беше обещан като Музей на тоталитарното изкуство, но това явно засягаше лично дерибействащия в изкуството Рашидов, който спретна „възродителен процес” на начинанието.

На тази управляваща печалбарска кичозност няма опозиция, която да се противопостави. Защото Вежди и Божидар са страстни русофили и русофилската ни опозиция няма как да възрази на русофилските началници във властта.

Р.S. Читателите на този текст са поканени на представянето на новата книга на автора, което ще се състои в София от 18.30 ч. в зала “България” на 17 април 2015 г.

photo

 

 

49 мнения за “Пловдивчани натириха от храма на историята търговеца Божидар Димитров”

 1. Има една снимка на Божо със скелет на русалка. Много се хиля като го видя! За мен този, който е направил монтажа е гений. Погледнете лицата на учените около божо. Одухотворени , Интелигентни , Симпатични ! И сред тези Готини Хора една мазна разплескана тиква ! Как няма да го освиркат. Приятели, Свободата, Свободата е Най-Ценното нещо. Тя ни прави Симпатяги, Готини, Интелигентни! Този, който угаси пламъка в душата си и се примири със клетката в която искат да затворят духа му вече е загубил себе си !!!

 2. Ударил на камък към копаенето към дъното на своето нахалство. По-добре казано нещо за въпросния не съм чула, благодаря. Великият историк на пожарната команда се разхожда прекалено дълго време в медийното пространство. Да не забравяме какви ги говореше и преди 1989г. Чудя се как се навързаха, той,Фърков, некадърник от Кюстендил и що ли се чудя като всички по време на соца си бяха на хранилката.За Веждю нямам сили да говоря.

 3. Изпреварихте ме с тази новина, която исках по-рано да споделя, но работата ме отвлече. Много се зарадвах да видя приятелите от детството си на тази снимка. Поздравих ги за освиркването на созополския търговец. Знам, че ще го разпарцалосат, щом става дума за Пловдив.

 4. Иво съвсем точно определи Божидар Димитров като търгаш на исторически истини, полуистини и псевдоистини. Няма ли най после някой да го махне от този ценен за историческата наука пост. Нека да си прави парите като професиопнален шарлатан по телевизиите, докато хората почнат да си гасят апаратите като го видят. Свършиха ли историците в България или все още чакат ДС да ги удобри.

 5. Мдааа,видно е че дори и в условията на създадената по техен ‘вкус’ комунистическа псевдодемокрация им е трудничко на другарите комфорно да гладят косъма.
  Едно е да облъчваш през телевизора,а съвсем друго е да се изправиш срещу “…професори археолози и архитекти, преподаватели, представители на граждански сдружения и други организации”.
  Това е като при бокса,едно е да биеш по чучелото,съвсем друго е да се изправиш срещу реален противник.

  ПП Благодарим за поканата!

 6. Дебелог–з-ц, дебелос–р-ц, ченге, гларус-лизач на соцтуристически неподмитости от епохата на късния соц из созополските квартири, псевдопрофесор на 2 прочетени и 20 публикувани книги, чалгар на историческата интерпретация, чалгаджия в политиката, върл вадач на нож пред умряло македонско куче и кротък пудел пред всичко с етикет “СДЯЛАНО в СССР”, трафикант и мародер… Стига толкова, браво, че си е намерил майстора!Густо, майна!

 7. Браво на тези хора. Наистина Божо и Веждичката са проводници на чалгата в културата и историята. Онзи ден вторият дори си позволи да подкрепи “малко бутафория” в историческите паметници при реставрацията.
  Колкото до Димитров, ще напомня, че още по комунистическо време е обвинен в съпричастност към контрабанда на исторически ценности, но се отървава (интересно, дали връзките му с ДС имат връзка с това). В по-ново време помним подкрепата му за кражбата на “История Словеноболгарская” от Атон.

 8. Според мен не е търговец , а е много емоционален и пристрАстен към нещата в живота ! И не усеща кога прекалява .

 9. бд е русофилстващ чалга историк-политик.
  Браво на пловдичани!
  Дет се казва, днес в Пловдив, утре в цялата страна.

 10. Разказва се, че бил обявен за “персона нон грата” в Италия, защото във Ватиканската библиотека ял страници от средновековни манускрипти, защото не били в съответствие с комунистическата доктрина и измислената история на България и СССР! В тези манускрипти историята на България била съвсем друга! 🙂

 11. Основен опонент на търговците в храма на историята и изкуството “министъра Вежди Рашидов и идеолога на строителството на средновековни крепости е професор (истински, а не измислен като въпросния “историк” Божидар Димитров) Велислав Минеков.

 12. Даже не смея да се зарадвам на тази реакция на пловдивчани…И както казва Георги Николов-днес в Пловдив,утре в цялата страна.
  Антоанета Динчева

 13. За сетен път съм впечатлен от г-н Инджев. Изпревари и мен в желанието ми да споделя с участниците и него в блога възторга си от проявата на свободно гражданско поведение на пловдивчани. Такава звучна плесница самоповярвалия си историк, който предизвиква в мен чувство на отвращение към него, не беше получавал публично. Понеже Иво споменава за влечението му към “свещени мощи”, искам да подсетя, че има още един ревностен последовател в лицето на “Лудото Коле”(пловдивският митрополит). Освен, че е на пряко подчинение на агент Михайлов (руският патриарх), негови основни занимания са да привлича енориашите чрез редовна доставка на “свети мощи” и придобиване (по възможност облагородени) на нови имоти за Патриаршията.

 14. Прекрасна новина, има някакви наченки на събуждане. За Б.Д. мога само да кажа , как не се намери един път да го попита един “журналист” ,защо бръщолеви славянски и прабългарски небивалици, а обикаля света с тракийски съкровища.
  П.С. Господин Инджев благодаря за поканата ,ще дойдем цялото семейство, исках само да дам една идея – предполагам доста хора бихме носили тениски, шапки и т.н. с ivo.bg на нея. Аз лично бих си купил от вас, вместо да нарушавам права и да си поръчвам от някой квартален магазин за щамповане. А и това ще е една ниша за малък доход , който да подкрепи родолюбивото Ви дело. Предварително се извинявам , ако не е добра идея.
  Желая Ви успех

 15. Ами така е.Не може да си авторитет по ВСИЧКО.Само глупаците си мислят, че могат.Браво на пловдивчани.Призива на
  @Георги Николов
  “Днес в Пловдив,утре в цялата страна”- е вдъхновяващ.

  Кога ще освиркат и Боко за глупавата му намеса във финанси, дългове,бюджети,заеми,запори и т.н.

 16. Искам да припомняу ролята на “професора” при фалита на банка Славяни. С неговата “експертна оценка” банката купуфаше исторически артефакти за по 30-40 000 д.марки, които след фалита се оказа, че по нормална оценка не сгруват и по 200 марки, а това е било начин за източване3 на банката. Божо беше уволнен от дирекгорското място в НИМ и бе привлечен като подсъдим за източването на банка Славяни. Но правителството на Иван Коистов падна, дойде Царят- Спасител, а заедно с него се върнаха на власт и паргай геносените на Димитров. Делото бе прекратено, а той оправдан със смешното определение, че видите ли “професорэът” бил толкова пристрастен към историята, че преценките му били субекгивни и в това нямало нищо осъдително. В смисъл, че нанесените щети не били извършени с корист. И вместо да лежи в затвора царят го върна на дирекгорския пост, където е несменяем и до днес, при всички правителства. Разбира се “историкът” се отблагодари подобаващо на царя, като прие в Националния исторически музей сватбените гащи на дъщеря му Калина, за да радват и изпълват с нвационална гордост бъдещите поколения българи.

 17. И още нещо. Какво може да бъде настояшето на една държава, където най-добрияут историк е Божилар Димитров, най-добрият археолог -Н.Овчаров, самонарекъл се “Бългаерски5ят Индиана Джоунс, най-добрият оратор- Николай Пантев, най-добрият шоумен- Слави Трифонов, най-добрите журналисти- Тошо Тошев и Валерия Велева, най-добрият телевизионер- Кеворк Кеворкян и т.н и т.н. \Ами настоящето може да бъде само такова, каквото е!

 18. Николай В.:

  С идеята за тениските направо хвърлихте телепатичен мост. Съпругата ми, която даде идеята за тениски с “Течна дружба”, направо провидя ръката на провидението някой друг да повдигне въпроса точно в мига, в който умуваме за нещо подобно.
  Но не е толкова просто ( с много пари, всеки може…). Не би било редно да “продавам” на приятелите си, макар и задочни в повечето случаи ( които идват на представянията на книгите ми). Още повече, че имам 60 годишнина на 16 април ( трябваше концертът и представянето да е на тази дата но залата не беше свободна). Най-вероятно няма да мога да почерпя с друго, освен с музика ( класическо пеене на “Bella voce и приятели” ( формация от пет певици от Филхармоничния хор, плюс солисти от Софийската опера) в камерната зала “България”. По моя информация в тази престижна зала никога преди не е представяна книга.
  Но да се върна на темата за тениските: със спонсор може и да е възможно да се щамповат тениски, които да са моята почерпка за гостите, но при това положение ще трябва да присъства и логото на спонсора- аз самият не обичам да се разхождам с нещо такова и предполагам, че не съм само аз…
  Но Ви благодаря за подсказаната идея- мислим в една посока. А повече глави мислят по-добре, както е известно.
  Апропо: желаещите приятели музиканти, ако четат това, са добре дошли да се включат в концерта. Онези, за които се досещам, ми имат координатите, но биха могли да се свържат с мен и тук в коментарната част на блога. Би трябвало да има медиен интерес поне към концертната част на събитието, но не мога да гаранитрам това…

 19. Трябва да се знае,че Божо-т.е. БезДар Димитров не е никакъв професор.Иска му се да е такъв,хвали се,кипри се като “професор”,но не е.Той е старши научен сътрудник първа степен по каноните на съветската БАН.Вече е на 70 лазарника,но акълът му не идва-продължава да досажда на хората от 26 години.Рядко срещан нахалник и досадник,протежиран от ДС,казионни лица и измислени журналисти и “учени”.От такива като него не може да се чуят гласовете на истинските учени,които нямат нахалството и простотията на Божо.

 20. Светла Михайлова –
  ‘Кръстосвам шпага’ с Вас.
  Търговец е, при това русеещ се търговец. Историческата аналогия е с гърчеещите се меркантилни созополци, домогващи се до статута на гръцките търговци. Търговец е, защото ако го пуснете като член в нумизматична комисия – две трети от монетите ще бъдат заменени с фалшиви, една трета ще изчезне.
  А това, че не усеща кога прекалява общо взето означава, че е лишен от усещане. Има и такива форми на живот.

 21. Помните ли агентурните му имена? Мисля, че бяха Телериг, Тервел и (?) Кардам. Троен агент, тройно нахалство, тройно безочие. Браво на пловдивчани!

 22. Еври, толкова ли е Богат наш божо ? Или носи на Господарите си ? Бихте ли споделили нещо за Боян Радев? Голяма “Страст” към антиките !

 23. Бравона пловдивчани!Преди много години идвайки от В.Търново,предпочетох Пловдив пред София!И не съжалявам!Обикнах този град -може би и повече от родният ми град,а тази случка с Божо ме кара да съм горд,че съм част от неговите граждани!!Аако искате да изпитате отващение,посетете капището,наречено ,, патриаршия,,на върха на крепоста Царевец,обезобразен от рисунките на иначе талантливия Теофан Сокеров!За самата постройка не бих спорил,само ще кажа,че има само една рисунка на крепоста от Йоан-царски пчелар,която се намира в манускрипт в Брашов,но и дори там не се вижда много ясно-какво остава за Небет тепе?!

 24. Мъжът ми, за съжаление отдавна не е между живите.Аз съм принудена да призная това публично, защото не мога повече да гледам, какво се извършва от негово име.Това са страшни хора.Те пред нищо няма да се спрат.Аз се страхувам,че сега ще убият и мен и дъщерите ни също,както убиха него.
  За нашето семейство не можеше да се каже,че беше идеално.Когато се омъжвах,бях влюбена в офицера-разузнавач.Но реалността се оказа съвсем различна.Путин се оказа подъл,жесток човек,тиранин.Той никога не се съобразяваше с мен,просто не забелязваше моето съществуване.Аз му бях нужна само за удостоверението за семейно положение и като майка за неговите деца.Трудно ми е да говоря за това,но Путин ме биеше,унижаваше,издевателстваше.
  Животът с него беше изтезание.
  Аз се опитвах да се боря,много пъти се канех да подам за развод- за този човек нямаше нищо свято.За да ме накара да мълча ме даде в психиатрична клиника. Минала съм през всички кръгове на ада…Наркотици,психотропни вещества,издевателства.За дълго време ме затваряха в ‘изолатор’ без да виждам слънчева светлина ,без да виждам хора.И сега, като си спомня това, изстръпвам.От млада и уверена в себе си жена се превърнах в сянка.Волята ми бе пречупена и се съгласих на всички условия,само за да изляза от там.
  Но това,което започна след смъртта му въобще не подлежи на описание.Той се намираше в сложен период.На мен,разбира се,нищо не ми беше разказвал,но беше много затворен в себе си.От около един месец преди смъртта си,през нощта,без предупреждение отведе някъде дъщерите ни-и аз не знаех къде.
  А после и той изчезна.Една нощ вкъщи дойдоха някакви хора-някои бях виждала преди,някои виждах за пръв път.Обърнаха къщата наопаки ,преровиха всички документи,изчукаха всички стени.На мен ми казаха само:”Ако искаш да живееш-мълчи!”На всичките ми въпроси за мъжа ми, кратко ми отговаряха, че скоро ще се върне,че има важно съвещание някъде, и че е в интерес на националната сигурност да не споделям това с никого.
  След няколко дни се появи неговия първи добльор.По-късно разбрах,че убийството на Владимир е било подготвяно отдавна,но са го отстранили тогава,когато първият му двойник е бил практически готов да заеме неговото място.Външно той ,разбира се много приличаше на Путин-аз бях поразена.Но това беше съсем друг човек.По някакъв начин успяха да проследят момичетата. И на мен ми поставиха ултиматум-или играя ролята на предана жена,или нито аз ,нито дъщерите ми няма да сме между живите. Нямах избор.Аз и преди това се стараех да избягвам публични мероприятия.Прекаленото внимание на журналистите,интригите и клюките-всичко това ми е противно.Но да се преструвам на жена на чужд човек-това беше още по-срашно.
  Затова те са подготвяли двойник и за мен-който да може,ако бих казала нещо, не както е по сценарий, да замаже гафовете.Ако бяха успяли да докарат двойницата ми до що годе успешна прилика,отдавна биха ме убили.
  По чудо се спасихме.По разбираеми причини,не мога да кажа,кои са хората,които ни помогнаха да прекратим тази страшна инсценировка и да се скрием.”Разводът’ беше моето спасение.Сега живея в чужбина,всичко ми е наред.Страшно е да гледам какво става с Русия.
  Хора,опомнете се!Вие живеете като просяци,едва свързвате двата края,защото вас безкрайно ви ограбват и лъжат.И сега вече въпросът е до оцеляване на коренното население на Русия.Ако вие не прекратите да се страхувате и игнорирате тоа,което се случва в страната-няма да има живот за вас.

 25. Мюнхен,
  съгласен съм напълно с казаното от теб,но с малък нюанс.
  Истинските академични учени са тези, които трябва решително и без всякакво малодушие за кариери, облаги и т.н. да разкриват пред обществото “научната” същност на този безочлив чалгар, мародер и вечен облизанко край актуалните менюта на различните червено-ченгесарски копани.
  Преди време правителството на ИВАН КОСТОВ уволни БезДара Шибидръвов заради свинските му излияния – днес подобна мисъл звучи като светотатство.

 26. към “вагант”: т.н. интервю с Людмила Путина е много съмнително. В сайта на die Welt няма нищо подобно. Идеята за двойник и двойници отдавна се върти в интернет, но дори и да има нещо вярно ДЕЛАТА на този, който е в Кремъл и сега и през всичките 15 години не са се променили. Няма как добрият кагебист, да е подменим от още по-лошия двойник, който да е виновен за всичките беди на руснаците…

 27. Браво на пловдивчани!

  Хубавичък шамар по лоясалите русофилистични бузи на кунилингус-боецът на тихия фронт, човекът, който унищожи безценни пергаменти от Ватиканската библиотека по заповед на водещия си офицер, като ги … късал и изяждал. Да напомня, че тоя същият отговаряше като министър без портфейл за българите в чужбина и за предоставянето на българско гражданство в първото правителство на ГЕРБ. Тогава криещият истинската си фамилия “Стоянов” самозван “професор” осигурил незаконно придобиване на българско граждаство за най-малко 27,000(ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИ) чужденци. Това изнесе метресата на Божидар Лукарски, обидена, че я ритнаха от поста шеф на Агенцията на българите в чужбина, в който се беше прицелила.

  Няма основания да не й вярваме, ритнатите от копанята с цвик прасета квичат най-силно. И предимно истини, за които иначе мълчат като пукели.

  А все някога ще научим и кои са онези 27,000 нови български граждани, и дали пък Божем не са граждани на Русия, съвсем случайно!

  Тогава милиционерът Божидар Димитров Стоянов няма да се отърве само с освиркване!

 28. Ако можеха Книгите на Ватикана и…българските антики да говорят……

 29. С простотиите си Божидар Димитров създава храна на сегашните и бъдещите противници на истинската българска история.

 30. Аэрофлот,
  От ранни зори се кикотя като луд на великолепния ти коментар! Да си жив и здрав! Смея се на забавната част на коментара, където дискретно посочваш специфичния от анатомично гледище батълфийлд за боецът на тихия фронт – лоясалият тулум бэздар шыибыдрывав- от днес така, естествено – само с малки букви и сесесерски добавки!
  От сериозните акценти, които поставяш обаче, на човек му става страшно. Първо- простотията гербаджийска е такава, че -остави ченгеджийството на бэздар шыибыдрывав!- те дори и не си помислят, че този гнусен тулум е много внимателно наблюдаван от когого трябва, защото е институция и фактор с политическа концепция, а не свободен интелектуалец. Държава с такъв официален интерпретатор на историята и актуалната политика, който, между другото, определя и равната по население и територия на Франция Украйна за “измислена държава”, не може да се възприема сериозно.

 31. В БГ има само два града, които имат РЕКА, това са Пловдив и Великия Търнов, където Янтра прави “търн” на 360 градуса. Уникално по своето геогарфско, природно “явление”. Но и в двата града липсват крайбрейжните по двата бряга на реките паркови алеи, с пейките, с всичко необходимо за създаване на красотата. В Пловдив на Марица има и великолепен остров, който е изоставен и пълен с лиглини и спринцовки./не го дават на собственика, чакат се следващите 1300 години “история’/
  Когато архитекти, мини-стри и профани се събират и се чудят как да усвоят милиони левове за да укрепват руини, е ПОДЛО и ЖАЛКО, равняващо се с престъпление. Небет тепе има нужда само от постоянно почистване/постоянно, не моментно/, поставяне на кошчета за боклук, озеленяване и поставяне на пейки, за да има къде хората СЕДЕЙКИ да се наслаждават на гледката. И повярвайте ми, това не струва милиони!!
  Предполагам, и Жиката и Веждата са отседнали в хотел “Империал”/на кой ли е този хотел, а колко струва не е за питане/ където заедно с “смета” на крада им е дошла тази империалска идея за крепостиране на Небет тепе!!!
  Но дали тази “троица” се е разходила из Пловдив, заедно с архитектите, за да видят грозните тенекиени гаражи/архитектурно решение/, липсата на околовръстно шосе в Пловдив, състоянието на разбитите улици като Южен, наречена булевард, Рогошко “шосе”, което е връзка с така нареченият път “магистрала”, и много други, къгето все още живеят хора, които плащат данъци.
  И накрая, само за “протокола”, Защо в Пловдив, тепетата продължават да се наричат “гордо” с техните турски имена???? Не че имам нещо против турските имена, но когато в един град, и то голям за БГ, райони, улици, планини, хълмове и т.н. носят чужди имена, може да се предположи предполагаемото!!

 32. Този “професор”е фриволен хвалипръцко!Е
  динственото положително нещо е,че не знае чужд западен език и не може да ръси простотии по света без преводач!

 33. Както винаги силни и остроумни коментари, но инфото на ДKД ми докара стомашни спазми от смях. Удивително е какви неща може да научи човек от този блог – в тая наша държава нищо май не е абсурдно…
  В този ред на мисли искам да попитам Стамбо (ако не е тайна, разбира се) откъде знае за другия голям майтап, който научих от него – че навремето репортажите на любамъйр каларав от Никарагуа били снимани всъщност в ботаническатa градина в София.

  Изобщо не вярвам на странното интервю на пут.ина – знаейки, че ръката на КГБ е дълга, тя никога не би направила такива признания, колкото и далече от Кремъл да се намират тя и дъщерите й. Предполагам, че небивалиците от покъртитeлния й разказ целят да предупредят враговете на Джуджи, че е безсмислено да се правят опити за покушение над него, защото най-вероятно ще го “отнесе” някой от двойниците му.

  Last but not least: Браво на пловдивчани!

 34. Още нещо: покрай скандала с назначаването й за шефка на агенцията за българите в чужбина гледах интервю с приятелката на Лукарски и трябва да призная, че ми направи отлично впечатление по всички показатели. Жалко, че назначаването й имаше толкова силен привкус на шуробаджанащина. Mожеше да го направят след прозрачна процедура, която щеше да покаже, че по-добър кандидат от тази жена няма. Впрочем, аз съм от българите в чужбина и смятам, че такава агенция е поначало излишна, защото не съм усетил/а дейността й по никакъв начин досега. Но ако непременно трябва да я има, предпочитам да я ръководи такова лице, а не някакъв задник като Б.Д. или като новия й шеф.

 35. Драга симпатизант/ка на ДСБ,

  Говореше се под сурдинка и научих това случайно, тогава бях още студент. Правеше впечатление, че имаше едни кадри, дето изглеждаха много майсторски правени, таквиз едни корекомски- пък те били на CNN и таварищ каларав украл, однако болхарыте это не знали, потому что у них было только одно телевидение и им да смотрят полагался как выдающегося журналиста-международника только таварищ любамыр каларав. Иво Инджев може да потвърди истинността на подвига на таварища.

 36. Към Стамбо:

  Случаят с Любомир Коларов и инсценировката с димката насред софийска градинка , монтирана като уж автентичен кадър от “документален” филм за Никарагуа, е легендарна в БНТ. Писал съм няколко пъти за нея с позоваване на очевидци.

 37. Мерси за скорострелните отговори! Моят руски език е малко като английския на Дуди, но ви разбрах 🙂

 38. Натирването на комунистическия функционер г-н Божидар Димитров е направено под сянката на пловдивския МОЧА-Альоша.
  Дали ще има и други натирвания на други комунисти под блясъка на съветския агресор?Екзотитката продължава…

 39. Моите уважения към господин Инджев, когото много уважавам при това най-искренно, но имам малки забележки към коментара на събитието от страна на Дарик. Виждам че нагласата на повечето от коментиращите тук е предизвикана от агентурното минало на Димитров и неговите спорни изказвания по най-различни теми тип пенкилер, но в случая неговите опоненти не бяха доста по стока. В Ютуб можете да видите целият дебат, за съжаление не се вижда добре организираната тип “митинг на Атака” опозиция на проекта, която беше основната сила по изгонването му. Плакати, викове, крясъци, реплики, грозни и подигравателни изцепки, прекъсвания на изказващите се типично по нашенски, все едно е събрание на ТКЗС в Куртово Конаре ,а не в “интелигентния” Пловдив. Наистина имаше десетина-петнадесет архитекта и специалисти по паметници на културата, 5-6 местни историка и археолози, докато останалото до 200 човека бяха граждани без познания по история, но пък опозиционно настроени спрямо сегашната власт. Разни “Че геваристи”, атакисти, /между другото материалът го снима “Алфа”/, лични врагове на кмета, протестъри тип “Зелени”,но отвътре червени, единият от които изнерви дори останалите протестъри с постояните си крясъци, както и почитатели на бившия кмет Славчо,сега депутат, който едва не умря, когато не можа да стане кмет за втори път и не направи нищо за историята и археологията на града за 4 години мандат. Практически никой и не знаеше точно какъв е проектът, който е много променен от миналата година и няма “строеж до зъбер и кереида”, но местните архитекти скочиха като местни патриот националисти върху чужденеца арх. Фъргов, който има много подобни и добри проекти. В действитерлност проекта беше спрян и отложен от Кмета още миналата година, като призова гражданите да участват в изроботката на проекта и да дават мнения, като още миналата година обяви че през месец март ще има обсъждане. Имаше не едно, а няколко. Първо беше представен новия проект в Общината, после пред местни архитекти, специално за гилдията и оня ден пред цялата общественост. Обаче не личеше никакво уважение към дебата от страна на гражданите, че близо 5 часа ги слуша внимателно кмета на града, заместник кмета по културата, зам. по строителството и Председателя на общинския съвет. Поведението на повечето беше “А бе, ей мърлячи кво обсъждане ще правите вие бе! Вие сте за затвора бе! Искате да съсипете града ли бе, крадци нещастни! Искате да ограбите парите за проекта!” А бе напълно олигофренско поведение ,което господин Инджев много добре познава от “Че геваристите” пред паметника на съветската армия.

 40. За да ме разберете по-добре ще кажа че агитките се движеха по ръба да се изравнят с поведението на Мишо Шамара, попаднал пред телевизионни камери. Изгледайте внимателно видеото и ще видите какви напрегнати физиономии, твърди гласове като прокурори от Народния съд и колко обширни и неконкретни изказвания изпъстрени с морализаторстване, с художествени описани и препратки към миналото и бъдещето. И не че не са смислени изказванията, но беше досадно,уж умни хора да не могат да говорят, ако не четат предварително написаните си речи. Една архитектка “изби рибата” като чете близо 30 минути по часовник и ако не заспаха присъстващите, то беше че от време на време ги вдигаше на бунт с някое твърдо заявена реплика против “съсипването на историята” града. Конкретните предложения клоняха към 0 , макар че архитектите и историците бяха поканени не за спор, а за да дадат идеи. Накрая се чуха няколко нереволюционни и по смислени позиции, но 50% от хората си бяха отишли за да ги чуят. Просто когато си дошъл да викаш, а не да слушаш ти доскучава и “яйде-е дим да ги няма”. Репортерите си снимаха “революционните снимки” на горди протестъри с табелки в ръце и отидоха да си пишат революционните статии. Археолозите и историците пък само се караха с шефа на историческия музей Кисьов и го обвиняваха в далавери и кражби без изобщо да дадът конкретни идеи. Ако съм на мястото на кмета и заместниците му, нямаше да разбера нищо от това което искат гражданите, само щеше да разбера какво не искат.

 41. А сега ще отговоря и на тук коментиращия т.н. Владо, който без да го познавам е типичен представител на пловдивските протестиращи гъзари и използва аргументи срещу местната власт и кмета, научени по време на февруарските протести от 2013 случили се след провала на референдума за Белене. Тогава в Пловдив “водачите на народа” бяха всеизвестния ДУДУК, чиято партийна структура правеше пърформанси ежедневно срещу кмета, протести пред хотела на родителите му, както и местната мутра Райфъла следствен за поръчителство за изгарянето на две коли на един депутат от ГЕРБ. Мотива му преди година да протестира че не можел да си плати местните данъците на личната си кола “Мерцедес-/кубче/-Брабус”, като цената на подобна кола тръгва от 660 хилади лева до към 2 милиона. Бедния жив да го ожалиш.

 42. Pingback: SofiaPress
 43. Както писа един мой приятел: “Трябваше варварите да нападнат Небет тебе, за да се сетим за него’.

  Разбирам от ‘gadnoto kopele’, че в обсъждането са се включили всякакви хора и по всякакви начини – струва ми се разбираемо. Важното е, че в дискусията тежката дума е на специалистите: археолози и историци. Колкото до Кисьов, изумих се да разбера, че още е директор на музея – след всички далавери, неправомерни уволнения и назначения, които извърши още на времето. Ще ми се да разбера как е успял да покрие всичко. Разбирам защо хората си изпускат нервите. Градът с история от години е обезкървяван от далавери, фалшификации, сергии и бутафория. До степен до която от роден град се превърна в град в който избягвам да ходя, или ходя ‘по допирателната’, за да снижа нивото на омерзение.
  Пoтърсих изказването на архитектката, която ‘избила рибата’ и почти приспала аудиторията (според ‘gadnoto kopele’) и го открих в ‘Под Тепето’. Не знам дали е същото изказване. Като изхвърлим баластрата, има смислени възражения като тези тук:

  “Възстановяването на подовото ниво на античната потерна към северозападната страница на квадратната кула, без предвиден в проекта отвор за нея в показаната плътна крепостна стена е напълно абсурдно./„по данни”, въпреки че тя е напълно разрушена при археологическите проучвания от праисторика Атанас Пейков; налице са оскъдни заснемания на арх. Коларова / Съществуват още смущаващи детайли от проекта, за които е необходимо повече време и задълбочено, съпоставяне с археологическите документации, които ще спестя.

  Изявлението на арх. Фъков / в-к „Марица“от 19.11.2014г./, че проектът залага „изцяло на естествени материали“, които ще се доставят откъм булеварда!!! е смущаващо. Не става ясно какво означава това – наличие на обрушен градежен материал (какъвто между впрочем не се забелязва в околността) или добив и доставяне на нов? И за непрофесионалиста е видно, че обемът на строителните работи, включващ бетонови и стоманобетонови работи, каменни и тухлени зидарии, фугировки, настилки и особено масивно терасиране с пейки /изгледни площадки, театрон / е значителен, превишаващ обема на археологическите структури и засрашаващ етествените скални волуни вътре и пред крепостните стени на север-северозапад. Не е възможно при отсъствието на ОВОЗ да се предвиди въздействието и предполагаемия ефект от тези дейности върху природния скален феномен.

  По концепцията:
  Считам, че емоционалното описание от арх. Фърков на „Цитаделата на Филип II“ -“това всъщност е най-укрепената, най-недостъпната част от Вечния град – цитаделата на Филипопол“ / в-к „Марица“от 19.11.2014г./ е в пълно противоречие с предвидените в проекта посетителски подход от бул. „6-ти септември“ и две изгледни площадки с изградени масивни тераси с пейки и стъпала, непосредствено върху скалния масив пред куртините. И още: „ По целия хълм ще се оформят алеи /погледнато от 6-ти септември/, ние ги подчертаваме, „маркираме“ ги с изгледни площадки и ги осветяваме.Това ще е невероятна гледка.“ Действително невероятна – можете да си представите пораженията върху хълма с изграждането на изгледните площадки и неизбежното им обезопасяване и ескалаторните съоръжения върху древните стъпала, изсечени в скалите – сами по себе си уникален експонат! Това противоречи на идеята и усещането за непристъпност, каквато би трябвало да внуши проектното решение и да предостави възможност на посетителя да преживее крепостта като такава. Самият археологически комплекс предоставя изключително богато разнообразие от архитектурно-строителни елементи, фрагменти и детайли като образци и експонати, от вътрешната страна на укреплението, илюстриращи древни строителни умения, укрепителни и отбранителни похвати и техники, последователно допълвани и усъвършенствани.

  Посетителският подход от север с или без съвременно съоръжение е неприемлив и нелогичен от гледна точка на идеята за експониране на непристъпната укрепителна система. Този участък от обекта би могъл да се представи логично в края на един тематичен маршрут като изход от крепостта през засводения проход по изсечените в скалата каменни стъпала по посока на античните градежи, (кула според Д.Цончев или водохранилище според Л.Ботушарова) локализирани в най – ниския край на стълбите, сега засипани и недостъпни за разглеждане, но с потенциал да бъдат разкрити и експонирани, Това би обогатило комплекса и би представило обосновано финалния изход от крепостта в подобен посетителски маршрут.”

  Ето цялото изказване: http://podtepeto.com/glasove/arh-dafina-barfonchovska-nebet-tepe-edin-unikalen-dokument-ne-go-unishozhavajte/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.