Българин арестуван в САЩ за заплахи в мрежата- утре и у нас?

В САЩ се случи нещо с агресивен нашенец, възползващ се от анонимността на интернет, което отдавна трябваше да стане в България.

Като обект на заплахи със смърт, следя с интерес дали и в България ще се случи нещо подобно- институциите да си свършат работата докрай, след като се ангажираха с разследване на заплахи със смърт срещу автора на тези редове. За сведение: някои от заплашващите в ivo.bg са установени и преписката е в прокуратурата.

Засега американските служби изпревариха евентуалното развитие на случая тук, който може да стане прецедент в България, ако прокуратурата повдигне обвинение.

 

Това е въпрос на принцип и превенция спрямо онези, които се усещат над закона в България- а и в чужбина, откъдето също долитат заплахи на български език в този блог ( особено истеричен е един натурализиран американец от български произход, който дебне в различни сайтове появата на препечатана авторска статия на вашия автор, за да започне да кълне, подписвайки с разни „заблуждаващи” никове, като Гамизов и т.н.). Например залива с нападки сайта Faktor.bg, където е бил засечен да пише от 12 IP адреса в коментарната част след всяка поява на името Иво Инджев.

 

Засега прецедентът с прекъсване на този вид агресия на полудели от омраза ( или на платени наемници за осъществяване на определена поръчка) българи е създаден в САЩ. Утре и у нас?

 

 

ФБР арестува българин, изпращал смъртни заплахи до Еврокомисията

OFFNews

31 март 2015

ФБР съобщи, че жител на Хюлтън, щата Мейн, заплашва да избие „като пилета“ чиновници в ЕС, съобщава вестник Bangor Daily News.

Мъжът е 38-годишен българин, задържан от местните власти по обвинение за заплахи срещу член на Европейската комисия. Името му е Душко Венелинов Вълчев.

В понеделник, 30 март, Вълчев е изправен пред федералния съд в Портланд с обвинение за заплахи в сферата на международната търговия.

„Ще те убия като пиле“, написал Вълчев в e-mail до български икономист и администратор, работещ за Европейската комисия в Брюксел.

Разследването във връзка с въпросния e-mail започнало на 5 февруари, след като заплашваният икономист и други лица са го получили.

Именно така служителите на ФБР стигнали до българина и установили, че той е разпратил съобщенията, ползвайки безжичната интернет връзка на свой съсед.

Писмата са на български, с главни букви, а на английски са преведени от член на специализираната дирекция за борба с организираната престъпност в България.

В едно от тях категорично се настоява: „ Искам вие, заедно с /жертвата/ да изготвите пълен списък на всички българи, живеещи в Португалия и Англия“. „Искам заедно с /жертвата/ да назначите колкото се може повече българи в Европа и да ги изтеглите от тези две държави”.

В друго послание пък пише „Ще умрете, ако не изпълните това“, „Давам ви две седмици, после ще ви резна гърлата, ще ви обеся, както сторих в Париж.“

Душко Венелинов Вълчев не обяснява какво се е случило в Париж.

В трети e-mail пише: „ Онзи, който не изпълнява заповед по време на война, се наказва със смърт от наказателните бригади. Който получи писмо от мен, все едно е получил целувка от дявола.“

Съсед на българина, разпитан от ФБР, твърди, че „след развода с американската си съпруга“ обвиняемият българин „изглеждал като разбит, ни се водел, ни се карал“.

Душко Вълчев е натурализиран американски гражданин. Задържан бил в неделя, когато властите разбрали, че се кани в понеделник да пътува за България.

Изслушването, на което ще се реши дали ще бъде пуснат под гаранция, е насрочено за четвъртък във федералния съд на Бангор.

Ако бъде осъден, Вълчев ще лежи 5 години във федерален затвор и ще плати глоба до 250 000 щатски долара.

 

15 мнения за “Българин арестуван в САЩ за заплахи в мрежата- утре и у нас?”

 1. Федерален затвор – ха-ха-ха, сега ще види Душко “кон боб яде ли”. Бяло момче, европейче, във федерален щатски затвор – ще стане Душко най-популярния затворник там. Само не знам, ако вземе да му хареса, какво ще прави, като му изтече присъдата, мъка голяма.

  Нищо чудно, че американската му съпруга му е била дузпата, лузърите само в България нещастните българки ги търпят и все се надяват нещата да се оправят…

 2. Би трябвало и новият отговорник за българите в чужбина да знае за случая.Но има ли журналист на служба, който да го попита какво би предприел от своя страна?

 3. Ееее,ама вижте сега,САЩ са полицейска държава според нашите местни рублофили!
  Тука у нас,в нашата комунистократична държавица нема как да се случат такива полицейски произволи.
  Тука у нас не можем да пипнем с пръст един крадец на 4,5 милиарда,който е само на няколко десетки километра от София,а говорим за некви драскачи по форуми и блогове.
  Още повече,че заплашват човек който е недолюбван от путинофилските власти.
  Просто няма шанс да се случи такава случка,но искрено ше се зарадвам ако бъркам нещо!

 4. Прав сте г-н Инджев, крайно време е и нашите недорасли форумни и блог писачи да разберат, че анонимност не съществува, дори да се пишат като Червената Шапчица 🙂
  А в добавка към цитираната от вас статия във ОфНюз да добавя и оригиналната такава (защото журналистите там, незнайно защо не са го направили)
  http://bangordailynews.com/2015/03/30/news/state/houlton-man-accused-of-threatening-eu-commissioner/
  Като прочетох новината, си позволих малко проучване в Google,http://www.bu.edu/commencement/files/2012/12/2011Redbook.pdf
  където се оказа, че въпросният горецитиран’българин’ е завършил магистратура Банки и финанси (MASTER OF SCIENCE (M.S.) IN BANKING & FINANCIAL SERVICES MANAGEMENT)в Бостънският университет през 2011 г.(38 стр) Т.е – съвсем млад човек е, та ми е непонятно какво го е накарало да пише подобни глупости, подобаващи на позастарелите интернет тролове омръзнали на всички.

 5. Иво, всеки, който си мисли, че е анонимен в нета, явно няма много акъл, но като му чета писанията на Душко, съвсем е изперкал. Май му е останала една нервна клетка, че поне е писал до ЕК. Ако беше насочил агресията си към някой тук и особено, ако беше решил да последва с действие, сигурно щеше да свърши с медно-оловен чип в главата. А сега ще е на държавна издръжка, а може и да не лежи, ако му турят психическа диагноза.

 6. Там хората си имат закони и правосъдие. Тук за убийства раздават условни присъди, а там лепкат до живот !

 7. Като четях постовете ми дойде наум,че тоя комсомолец Душко е объркал държавата.
  В Русия създават фабрики за тролове и там е трябвало да отиде той,да се цани за трол и да стане мурзилка.
  Но в щатите,лоша полицейска държава,както казва аэрофлот-а най-много да стане от Душко на Душка във федералния пандиз.

 8. А, пСидеров, кой ще го вкара в панделата? Той постоянно плаши целия български народ, че ще бъде изпепелен от руски ядрени ракети. пСидеров внушава ВИНА на народа, за неговия цивилизован избор /НАТО и Европейски съюз/. Време е този копрософил да си плати! Той и останалите копрософили ного ядоха и много сраха…

 9. Това е точно едно от ония серизно ОСИГУРЕНИ комсомолски Л-та..
  те с онзи си особен начин на мислене, много дълбоко вкоренен, че докато ни проповядват тук истината за лявото, синчетата им ще учат в САЩ и ще ходят на почивка по бреговете на флорида!!!
  Говоря наизуст за тоя, но шансът да се окаже с такава свръзка не е малък…
  Още от дете ми е било любопитно защо висшите кадри на партията ги влече към САЩ..нещо…..

 10. Този Душко е за връзване. Такива като него в България дал Бог. А Душко да си сдере дзадника от зор, не може да стъпи на кутрето на Волния идиот.

 11. Ето още един отговор на тролевете
  “Колона от американския военен поход Dragoon Ride бе посрещната радушно в Прага, където бе организиран рок концерт, с който да се отговори на проруската и националистическа пропаганда в интернет.

  Част от пътуващите от Естония до Германия 118 бронирани машини “Страйкър” и съпровождаща техника нощуваха в казармите в района Рузине.

  По пътя до чешката столица въпреки лошото време и очакванията за антиамерикански протести, колоната бе посрещана от хиляди любопитни и добронамерени хора със знамена на САЩ, ЕС, НАТО и Украйна, разказва Ройтерс.

  Преди да отпътуват за базата си в Бавария, американците организираха ден на открити врати, за който пристигнаха министърът на отбраната Мартин Стропницки и премиерът Бохуслав Соботка.

  “Масираната проруска пропаганда в социалните мрежи и по други места предизвика точно обратното на това, което се очакваше да постигне”, каза министър Стропницки.”
  Мечтая и у нас да се събудят хората от замайващия ефект на руската отровна пропаганда.И слепите виждат как зад булото на пропагандната машина руснаците грабят държавата – справка КТБ в борба с рейдъра ВТБ/банката на Путин/ , която смята да придобие активите на КТБ за стотинки и при това активи свързани с националната сигурност.А стотиците други руски придобивки.Скъпите горива, съсипващи българската икономика са зад мъглата на пропагандата , която вече не се крие размахвайки директно руските знамена.Даже Украйна успя да накара Газпром да я моли да сключат договор с преференциални цени на газа, а тук смятат руските туристи за национално важен приоритет.

 12. Все пак се чудя защо този “индивид” пише, като няКОЙ от слугите на гасударя им туПин?!? Лакеите на туПин НЕ просто НЕ са “индивиди”, ТЕ са обща аморфна маса, на която е щамповано “Зделано за/в туПинска RAZIя”!
  Освен това от какъв зор този “писач” пише против ЕС, след като е в САЩ ?!? Нали “архиврагът” на всички В(Ф)АШисти е САЩ! САЩ! Да не би тази туПинизирана кукла на конци да проявява някакво “собствено” “мнение”, и да обявява няКОЙ друг за техен “общ” “враг”, без да е получил гасударска заповед и разрешение за това?!?
  Това е недопустимо от туПинска страна, и ако в САЩ не го осъдят, туПин ще го направи за проява на “престъпно” НЕразрешено своеволие да си позволява да променя “приоритетите” в туПинската йерархия на “общите” им “врагове”! А , ако утре и други си позволят да взема такива “генерални” “решения” без заповед “свише”? Тогава гасударя туПин ще трябва сам да си заповядва и сам да си изпълнява заповедите , ЕДНОВРЕМЕННО! Което разбира се е НЕдопустимо! Затова трябва да се поддържа отвесната туПинска йерархия! “Другомислещите” туПинисти трябва да се низвергнат, като им се спре “субсидията” за своеволно ПРЕзадоволително обслужване на гасударя си!
  П.П. И за накрая остават много НЕясноти.
  Защо например този “натурализиран” “американец” е недоволен от ЕС, след като е “гражданин” на САЩ?!?!?…
  Какво общо има ЕС, след като той даже НЕ е на територията на ЕС?!?!?…
  Защо ,след като е недоволен и от ЕС, и от САЩ, все още е на тяхна територия, вместо да броди сред сибирските владения на гасударите си и там да “драска” “на воля” “собствените” си туПотии под формата на заповеди към чиновниците им?!?…..
  Защо не драсне нещо и за RAZIя ,за разнообразие, за да се види ,че поне е безпристрастен в троленето си?!?…..
  П.П.1. А колкото до “реакцията” на ДанС и народната милиция, то от там просто няма какво да се очаква. Техните “приоритети” не са са променили много през последните 70 години. “Реакцията” им ТОЖЕ!

 13. има много человеци, които отвръщат на модерния живот със стрес. те сякаш връщат това, което получават. отдалечаването от Природата, от Бога, води само до това ! Ето съвсем пресен пример. Доказаха, че колкото е по-мазно млякото, толкова е по диетично. Тоест премахва вредните мазнини в човека и той отслабва, противно на досегашния напън да го обезмасляват. Това, което дава Природата, никой учен не може да даде. Ние допуснахме една много жестока грешка. Вкарахме в конфликт Науката със Бога и неговия начин на мислене и творене. Но тази попара ще си я сърбаме и ще я сърбат и нашите внуци и правнуци. Религиите, вместо да създават фанатици, които палят войни, трябваше да се откажат от властолюбивите си амбиции и да се обърнат към това, което ни казва Иисус. Трупането на духовни богатства. А той не случайно го е казал. Стремежа към трупането на материални богаства води до Гибел, когато този стремеж не е облагороден от Духа. Самото трупане по принцип създава огромни проблеми за човека но Алчността го заслепява и той забравя своето място и своята същност.

 14. Към Вас,г-н Инджев имаше толкова заплахи и нищо не им се случи на тези,които ги отправяха.Аз не се чудя,защото в България няма правосъдие-това е известно на всички.
  Антоанета Динчева

 15. А тук срещу дебилите които ви отправяха заплахи ще има ли последствия, подадохте ли сигнал?
  Нищо не казвате 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.