Свлачището КТБ и гигантският слалом на политическото лъготене

Свлачището КТБ е прекалено голямо, за не помете политиците, които си бяха построили къщичката върху него ( или поне би трябвало, ако има нещо като логика и справедливост в развръзката на тази криминална история). То вече е „запорирано“ отвсякъде като акции, блокирано е като активи на тезгяха и е разпределено на глава от населението като пасиви, но дупката от пропадането на милиардите не може да бъде запълнена без политически трупове.

При всичките изкуствено поддържани неясноти около това кой е по-виновен и най-отговорен за самото създаване на явлението КТБ, захранвано с държавни пари в рамките на (уж) пазарна икономика, едно е ясно: гузни и негонени ( от прокуратурата, която дори отказва да разследва Пеевски като видимо най-видима фигура от този театър на сенките), политиците от първата скамейка се борят тя да не с превърне за тях в подсъдима такава.

В голямото разграничаване от компрометиращата връзка с най-големия банков грабеж в българската ( а като пропорция на глава от населението и в световната, може би) история, са замесени основни действащи лица в българската политика.

Обобщено с по едно едно изречение ключовите играчи участват в дисциплината бягство от отговорност, тичайки по следните писти:

Бойко Борисов си призна под заплахата да бъде изобличен от самия Цветан Василев, че не само се е срещал с банкера в навечерието на банковото сгромолясване през юни 2014 г., но и дори го е приютил за тази среща в дома си.

Сергей Станишев лукаво извърта в отговор на въпроса дали е бил сред посечените…пардон, посочените от Василев негови „кризисни“ събеседниците преди банката му да бъде атакувана и срутена.

Лютви Местан категорично отказва да е бил в тази компания, което не означава, че негов емисар не е свършил работата, за която по линия на депутата от ДПС Пеевски камарилата на Доган със сигурност е била най-добре осведомена и без това- без нужда от посредници.

Георги Първанов, по чието време като президент избуя далаверата с рязкото „забогатяване“ на КТБ като трезор на държавните депозити ( сред които любимите на Първанов пари от енергийния сектор, навързани с Русия), както винаги отрича за всичко: дори и с димяща пушка над трупа на бракониерски застреляно животно да го снимаш, пак ще каже, че това е фотошоп, монтаж на фотошерп или фотошок за него- защото това просто не е той на снимката!

Само един Бареков, верен на провинциалния си авантюризъм да залага на екстравагантната арогантност, пак се изкара „номер едно- този път като „политикът“, който последно се е виждал с всемогъщия по онова време банкер, преди и двамата да бъдат пуснати по пързалката на свлачището КТБ. За повече драматизъм бившият журналист и бивш проект на същия този банкер сега тръби, че главата му е била толкова важна, че нейното „поднасяне на тепсия“ е причината за посещението на Цветан Василев в дома на Борисов в Банкя.

Къде е Н.В. Корупцията, която прозира като гърди на политическа майка кърмилница през евтин комбинезон в тази картинка? И защо изведнъж надигнаха глас доста български политици срещу модната напоследък тенденция да се дава за пример борбата с корупцията в Румъния, като междувременно самият премиер Борисов вече открито внушава ( без да е имало разследване) колко по-малко е виновен достъпният за прокурорите в София Пеевски от уж недостъпния за тях в Белград банкер Василев?

Скромният отговор на вашия автор е, че тук не примерът на Румъния, а този на Русия вдъхновява нашия управленски „елит“. Ето по какъв начин:

Ирина Яровая: Борбата с корупцията може да разруши суверенитета на държавата

 

 

Борбата за противодействие на корупцията може да бъде използвана за разрушаване суверенитета на държавата. Това заяви председателят комисията за сигурност и борба с корупцията на руската Дума Ирина Яровая на международната научно-практическа конференция – „Партньорство между правителството и бизнеса”.

 

Ние сме много загрижени за това, което се случва в Украйна, където под прикритието на борбата с корупцията беше унищожена цялата система на държавната власт” – отбеляза Яровая.

 

Налагането на санкции на руския бизнес „в отсъствие на незаконни действия от негова страна” Яровая нарече „елемент на нездрава международна конкуренция”. По този начин в света се формира нов модел на корупция, когато длъжностни лица действат в нарушение на законните интереси на държавите и бизнес-общностите, каза единороската. Яровая смята такъв модел за недопустим и препятстващ лоялната конкуренция.

 

На 21 март бившият съветник в Управлението за вътрешна политика на президентската администрация, професор във Висшата школа по икономика, Олег Матвейчев също заяви, че няма такава вътрешна заплаха – корупция.

 

Всички разговори за корупция – това са начини за дестабилизация на вътрешнополитическата ситуация, – каза Матвейчев. – Така че всеки, който се бори с корупцията, крещи и мърмори за това, е враг на държавата”.

 

В издаден през декември 2014г. от Transparency International Индекс за възприятие на корупцията за 2014г. Русия се класира на 136-то място от 175. В абсолютно изражение, Русия събра 27 точки – с 1 точка по-малко, отколкото през 2012 и 2013гг. В сравнение с миналата година, тя слезе с 9 места – през 2013г. беше на 127-о място от 177. Днешото 136-то място Русия дели с Иран, Камерун, Киргизстан, Ливан и Нигерия.

 

През януари, Независимия журналистически проект за разследване корупцията (OCCRP), призна руският президент Владимир Путин за „Личност на годината – 2014”. Както се казва в съобщението на организацията, това звание му е присвоено за превръщането на страната в център за пране на пари, за разширяване на влиянието на престъпните групировки в Крим и Донбас, както и за провала на антикорупционната дейност и използването на престъпни групи, като част от държавната политика.

 

Grani.ru

26.03.2015г.

Превод за ivo.bg Васил Костадинов

12 мнения за “Свлачището КТБ и гигантският слалом на политическото лъготене”

 1. Покрай “врага на държавата” вече кремълските кукольники на (част от) нашия марионетен политически “елит” изтупват праха и от друг класически сесесерски термин- “враг народа”. Засега са само онези нехорошие люди, които говорят за корупция в Русия. Неужели? В России нет и не можеть быть никаква корупция, защото корупции в России нет, че и нещо повече- быть не можеть! Вчера кагебистките пипала плъзнаха към разни непутиноугодни блогери, утре в “черните вороны” ще натоварят вече и онези,които четат Виктор Суворов и Владимир Буковски.А пък онези българи, които наивно вярват, че поредният голям грабеж ще бъде наказан, могат да чакат това да се случи точно когато в Русия корупцията бъде изкоренена. Което означава Ад календа Грека, дето викали римляните, с други варианти на поговорката- когато цъфнат налъмите, или когато се върнат евреите от жетва.

 2. За премиерстващият пожарникар в България дребничкият фашист с имперски амбиции завзел Кремъл, винаги е бил еталон за управление!
  За Догановата сбирщина отдавна е известно, че са болшевишки отломки.
  Защо главната цаца не ще да си върши работата, която законът повелява, също е ясно – споменте си разговорът в Банкя между домакина бабаит, екс-земеделския министър Мирослав Иванов и еск градския прокурор Кокинов. Споменете си също как беше “избран” заемащият поста главен прокурор на България.

  Не можем да очакваме от тези персони да вършат каквото и да било срещу тези, които са ги монтирали на съответните длъжности.

 3. Това е велико прозрение и абсолютно вярно, защото борбата с корупцията, ако е успешна означава цялостна смяна на политическия “елит”, което е много зле за всички тях.
  Затова направо да внесат закон за защита на корупцията като неразделна част от обществено политическата система и да обяват за противодържавни всички действия свързани с оповестяване и изобличаване на корупционни практики.
  То и без това българската правораздавателна система прилага такъв закон, макари не написан и приет.

 4. Социалистическата партия изглежда точно като Кубрат Пулев след мача му с Кличко – подуто лице, три нокдауна, един нокаут, с прекратено по принуда управление на правителството на Орешарски. Вместо да влязат в залата, да тренират, да се мотивират, социалистите обвиняват съдийската мафия, щаба, треньора. Но ако публиката симпатизираше на Пулев, макар и размазан, никой не съчувства на левицата. Нещо повече – дори тези, които я подкрепят сляпо, са разколебани. Питат се: ние сега мач ли ще играем, или ще се разправяме в съблекалнята?

 5. Статията е много силна Нищо не може нито да прибавиш, нито да извадиш. Казусът КТБ е лакмуса за ефективноста на тъй дълго отлаганата съдебна реформа. Досега безотказно действа омертата да не си “придирят” един на друг управляващи и опозиция. Навързани са като свински черва и пърдят в едно гърне. А дано, ама надали се извърши пробив. Дори само “депутатът Пеевски” това по банкянското слънце да го отнесе за мен е знак, че ледът се пука г-да съдебни заседатели.
  Колкото до раззия за нея корупцията е всьо и вся. Алфата и омегата на същноста и живота на “матушката”. И отнийде взорът надежда не види.

  http://www.gazeta.ru/comments/2015/04/03_e_6623781.shtml

 6. А бе,вий ко искате още бе?!
  Хората вече ви пуснаха жокер,и то на два пъти.
  Първо пожарната команда ви го каза,че няма какво да се разсейваме с упражненията дето ги правят румънците,щот има по-важни задачи,а после червената снаха каза,че ний ‘копи-пейст’ на румънската с-ма няма да правим!Точка!
  Вие искате,те самички да се вкарат в затвора!
  Добре,айде започваме по румънската система и кой ще е първия заключен?!
  Нали като вкарат само един и става егати домино ефекта,той си отваря устата и посурва всички останали.
  Не че да ви отчайвам,ама забравете!

 7. “Ирина Яровая: Борбата с корупцията може да разруши суверенитета на държавата”

  Проверих коя е Ирина Ярова – депутат е от управляващата партия на Путин. Сега вече разбирам, че изглежда е вярна приказката – тъп, по-тъп, най-тъп, руснак„

 8. Чета за корупция и се сетих, че имаше едно време един ‘Център за изследване на демокрацията’, нещо като музея на изчезналия вълк в Le Cloître-Saint-Thégonnec, и в този център гнездеше асортимент от нпо-та. Едно от тях с име Коалиция 2000 беше с антикорупционна програма. Отворих сайта на центъра за демокрация, за да видя каква дейност разгръщат (клишето е скептицизъм) и за моя изненада виждам видео документация на конференцията от миналия месец, озаглавена ‘Медиите като инструмент за завладяване на държавата’. Ето и линк за тези, които имат интерес: https://www.youtube.com/watch?v=PkGBPc1QJrQ&feature=youtu.be&list=PL8L418HyxZ9rLIBQGGNNLEJBM2A_-4uqX

 9. За съжаление България няма никакво време за шикалкавене. Лошото е, че в огромната си част политическият ни “елит” са дебили.
  Вчера в сутрешния блок на телевизия ON AIR един “патриот” Борис Ячев от парламентарната комисия за КТБ заяви, че ще разследват какво се е случвало с тази банка от 2000г., което ще отнеме много време. Това е протакане и опит да се прикрие истината.

 10. Човекът, който открито и безкомпромисно критикуваше корупцията управлявана от отровния
  кремълски червей. Човекът, чийто глас “За мир” се извиси, като светъл лъч в тези мрачни територии, бе Борис Немцов. Нака Нобеловият комитет разгледа своя регламент и присъди ПОСМЪРТНО Нобеловата награда за мир на него!
  ПС. Светла му памет. Нека, честните хора в Русия да поставят този стих на Атанас Далчев на паметника на Борис.
  НАДПИС

  Всички, паднали за свободата

  дето и да е, са наши братя —

  пак по кръв, но само че пролята.

  1956 г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.