Александър Невски- позлатената руска подигравка с европейска България

На 17 април предстои да се появи „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете“. Книгата е алтернативен прочит на фалшифицираната по руски вкус българска история-прочит по дати от древността до наши дни.

Като изпреварващо допълнение по темата, читателите на ivo.bg могат да се запознаят тук с истината за натрапения на България руски „светец“ Александър Невски“ ( едновременно православен, католик и мюсюлманин на различни етапи от живота си на монголски слуга). За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като „смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб“.

Руското православие, което насред монголското иго получава привилегията да си построи повече от 400 църкви и манастири ( средища на разгул, покровителствани от поробителите, на които църквата служи до степен, че канонизира потомци на Чингис хан като „светци“), го обявява като светец заради дейността му срещу руските князе, пожелали да се съюзят с католическия Запад срещу Златната орда. Алексанъдр смазва въстание след въстание срещу Ордата, включително и на собствения си син Владимир, предавайки братята си Андрей и Ярослав на поробителите.

И днес руският самодържец Путин, аплодиран от църквата му, открито проповядва по-голяма близост между исляма и руското православие, отколкото между руското православие и западните деноминации на християнството – отглас от вековния приоритет на Русия да се съюзява с азиатските си съседи срещу Европа.

Руската църква, а след това и Сталин, издигат в култ Александър Невски, потомъка на почитания в Златната орда от рода на Чингисидите ( по майчина линия) и канонизират лъжлива версия за неговите „патриотични подвизи“.

Ето какъв „светец“ е натрапен на най-големия православен храм в България и на Балканите!

Александър Невски – светият предател

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

Фактът, че Православната църква е направила татарина, палача на руския народ негов светец, е разбираем, той не е нарушавал църковни канони, напротив – помагал е за увеличаване на значението на църквата в живота на славянските народи, с огън и меч е донасял пламтящ кръст в домовете на хората обитавали Русия.

Сталин също не се опитва да изобрети колелото, и въпреки войната нарежда да се заснеме филм за Невски и дори канонизира неговия „подвиг”, като учредява орден в негова чест.

Но това не е краят на приключението, името на Александър Невски, оказва се, се идентифицира в Русия с понятието патриотизъм! Така, според данни от проучване през 2008г. на телевизионния канал „Русия”, Невски дори е наречен „Име на нацията”!

Татарин – велик руснак!

По-смешното, е че Невски в същата 2008 г. победи грузинеца Сталин за титлата „Име на Русия”!

Да разгледаме по-подробно кой всъщност е бил Невски?

Историкът Алексей Волович пише за неодиозната фигура на княза:

Почти цялата европейска историческа мисъл се свежда до това, че „именно колаборационизма на Александър по отношение на татаро-монголите и предателството към братята му Андрей и Ярослав през 1252г. е довело до установяването в Русия игото на Златната орда”.

Оказва се, че именно Александър Невски е един от тези, които са виновни за 240-те години на робство за народите на Русия, тъй като той е принудил хората да признаят Златната орда, без бой.

Становището на Волович споделя и британския историк Джон Фенел в труда си „Кризата на средновековна Рус: 1200-1304”.

От историците Данилевски, Белински, Афанасиев …

До излизането на филма през четиридесетте години на миналия век, освен като предател на Русия, по друг начин не са познавали Александър Невски!

Идеологическата машина на Сталин идеализира образа на татарския принц, приписвайки му невиждани стратегически способности, любов към страната и го направи от предател – спасител на отечеството!

И така, кой всъщност е княз Новгородски?

Александър, в действителност, бил потомък на рода на Чингисидите, роден от наследничка на хан Батий(Бату). А Чингисидите по майчина линия били на почет в Златната орда, но не могли да претендират за трона. Така повелявал кодекса на монголите – Великата Яса.

Александър официално е считан и за син на княз Ярослав Всеволодич, който царувал в Суздалските земи и призовал през 1245г. руските князе да признаят Батий за „свой цар”.

След което активно сътрудничи с окупаторите, изпълнявайки полицейски функции и събиране на дан за татарите от руските земи.

За това, че Ярослав Всеволодович изпраща собствения си син Александър, заложник в лагера на Батий, знаят всички, но за това, че е наричан от Батий негов син, наричан брат от сина на Батий Сартак, носил името Неврюй, след което вероятно по-късно става Невски, неизвестно защо се мълчи.

Носовски и Фоменко дори го наричат син на Батий.

Годината на раждане, за да се вместят във времето на Невската битка, официалните биографи определят като 1220г., но в действителност синът на Ярослав Всеволодович е роден през 1230г. и не може да бъде свързан с битката при Нева поради възрастта си.

1230г. потвърждава и факта, че побратимяването със Сартак, с когото Александър прави монголския ритуал с порязване на ръцете, смесване на кръвта с кобилско мляко и изпиване на тази напитка в знак на вечно братство, се извършва само в детска възраст.

Сартак, както е известно, е роден около 1229-1231гг., което се основава на изчисление на историка Владимир Белински, които пресмята, че ако е известно, че Батий е роден през 1208г., синът му може да е роден след 20, а не след 10 години.

От 1238-1249гг., или дори до 1252г., Александър Неврюй е живял за Ордата, за което има маса свидетелства.

Геройски подвизи

Оказва се, че нито в битката при Нева, която се състои през 1240г., както и в битката при Чудското езеро през 1242г., той не е могъл да участва, а максимума на което е бил способен е да си припише военната мощ на баща си.

Тъй като сме на темата за великите битки, то и в героичните митове има място за невиждани по мащаб подвизи.

Невската битка, според неруски източници се провежда на река Нева, и е нищо повече от обичаен сблъсък със загуби не повече от 30 души, а не с планини от трупове, както пише в аналите на Църквата. И тази битка прилича повече на обикновено нападение на крадци над преминаващ търговски керван.

Не е лоша и версията за псевдонима Невски – невски разбойник, обирджия на търговци!

А битката при Чудското езеро с прословутите тевтонци е направо фантастична история!

Няма да разказвам известната от филмите версия, но германската хроника ще разкажа:

Представителите на германския орден, които по това време били не повече от 150 души, преследвали извършилия набега отряд новгородци и не пресмятайки вярно силите си, потъват в заледеното езеро. Удавят се около 20 германци”.

Както и да е, не успява да стигне Александър Невски до мястото, където извършил подвига, но следва друг въпрос: за какво тогава го канонизират?

За това, че той отбранява земята от Ордата? За събирането на дан и за потушаването на антитатарските бунтове?

За защитата на териториалната цялост на огромната Монголо- татарска империя от западните съседи?

Бащата на Александър

Както и да е за Александър, но нека все пак отдадем дължимото на бащата.

Той, докато израства синът, за заслуги пред Ордата, през 1242г., е повишен в княз на Киев! Вярно, от повишението той не успява да се възползва, тъй като умира по пътя към престола.

Подвигът на Невски

Настава време да се докаже и синът! И той го прави феноменално.

Той, научавайки, че брат му Андрей, който управлява в Ростов, княз Даниил Галицки и Ярослав Тверски, решили да въстанат срещу Ордата, ги предава всичките, включително собствения си брат.

За което става Владимирски княз и получава огромна армия, с която залива Рус с кръв и огън.

Нямат брой поробените хора, изгорените села и градове.

За жестокостта на Александър са се страхували дори да говорят, масови екзекуции и жестоки изтезания, с това той се отплаща на Рус за родството. Набивал хора на кол, избождал очи, отсичал носове.

Наистина свят човек!

Единадесет години полива земята руска с кръв и пет кървави наказателни експедиции провежда героят на Ордата, като не пожалва дори собствения си син Василий, който вдига Новгород на битка с баща си.

Невски става известен и с преброяване на населението, благодарение на което на практика въвежда законодателно робството, облагайки всеки преброен с поголовен данък и забрана за напускане „местоживеенето” без разрешението на окупационните власти!

Реакцията на църквата

Какво направи църквата? Църква обяви Невски за светец.

Смятате, че е сгрешила? Не, Църквата канонизира своя истински герой, защото, колкото и да е изненадващо, по време на Монголо-татарското иго, за църквата е период на разцвет! Манастири никнат като гъби, построени са около четиристотин манастира в които бушуват разврат, лакомия и пиянство.

Църквата контролира хората, признава за богоизбрани татарите, проповядва послушание към татарското иго, прави правнука на Чингис хан Даир Кайдагул светец с името „Свети Петър, принц на Ордата”. Светец става и правнука на владимирския баскак(хански наместник, събирач на данъци) – Амирхан.

Църквата канонизира Невски защото не позволява католицизма да дойде в Русия!

Да, така е!

Църквата го възнаграждава за това, че не позволява на Украинска Рус да направи своя европейски избор!

Не забравяйте, че княз Даниил Галицки, докато се сражава с татарите, започва политика на сближаване с Европа, към приемане на католицизма!

Както Солженицин пише: „не позволявайки на Русия да приеме католицизма, Невски обрича Русия на многовековно робство”.

Вероизповеданието на Александър Невски

С църквата всичко е ясно. Какъв е бил Невски по вероизповедание?

Никога няма да познаете!

Вие сигурно ще предположите, че е бил православен християнин както и всички татари. Да, няма да сгрешите, но ще бъдете изненадани, че е бил още и:

Католик: тъй като през 1248г., следвайки примера на баща си княз Ярослав,приема католицизма, както е видно от писмо за благодарност от папа Инокентий IV, в което той, в допълнение към благодарностите пише, че изпраща архиепископ в построения под патронажа на Александър Невски катедрален храм в Псков!

Мюсюлманин: преди смъртта си през 1263г. приема исляма в столицата на монголите, тъй като новия хан на Златната орда, Берке, е първият хан-мюсюлманин, а Невски бил гъвкав политик.

Заключение

Политическата гъвкавост сред простолюдието се нарича, разбира се, къде по-просто, проституция. Александър Невски е ярка, неповторима, монголо-татарска политическата проститутка.

Карл Маркс високо оценява любовта към родината на истинския патриот, описвайки го като „смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб”.

Историкът Ю. Афанасиев пише за него: „Днешното митологично съзнание ще възприеме новината, че князът всъщност е бил „пръв колаборационист” напълно еднозначно – като антипатриотично очерняне”.

А британският историк Джон Фенел казва: „Какви изводи можем да направим от всичко, което знаем за Александър, неговия живот и царуването му? Бил ли е велик герой, защитник на руските граници от западна агресия? Спасил ли е Русия от тевтонските рицари и шведски нашествениците? Принуждаван ли е да се самообижда, дори да се самоунижава пред татарите от Златната Орда заради самоотверженото желание да спаси Отечеството? Тези факти, които могат да бъдат изстискани от съществуващите източници, принуждават сериозно да се помисли преди да се отговори на всеки от тези въпроси положително”.

Така че, замислете се, колко струва страна, герой на която е не просто предател и капитулант, а също и власовец, колаборационист, палач, фанатик, политическа, и както се оказва дори и религиозна проститутка …

Олег Чеславски

http://cheslavsky.com/

45 мнения за “Александър Невски- позлатената руска подигравка с европейска България”

 1. Това е руската версия на нашия “народен герой” Крали Марко: питайте повечето хора тук и ще ви кажат че е народен спасител, без да знаят че той всъщност е бил султански васал и е воювал от негово име с много други християнски княжества.

  Ето това ни е на нас модела за “народен герой”, за жалост “псевдо” заради “разваления телефон” през който е предадена историята ни. Нищо чудно че и медиите в началото ни представяха Бойко Борисов като новия Крали Марко, спасител от всички лошотии, несправедливости и т.н. бабини деветини.

  В царството на слепите, едноокия е цар…

 2. Днешният “самодържец” на “православна” Русия не остава назад в подмяната и изопачаването на историята.А вече дава указания за актуалността на културните творби и учебните програми на “поданиците” си… http://echo.msk.ru/blog/minkin/1522592-echo/

 3. Абе, що не вземем да си върнем старото име на Храма “св. св. Кирил и Методий”. Еййй това св. Църква е голяма работа! Да канонизираш такъв човек само и само да си запазиш власта над хората. Ама как ще се изтърве тази далавера. Хора, признавам си. И аз паля свещ с цялото “едно на ум” относно клира, ама това все пак е начин на тихо място да си поговоря с дядо Господ. А представяте ли си, ако сега руснаците бяха католици. Ами те щяха да владеят Европа и света. Аз предлагам всички заедно да се помолим за многострадалния руски народ, за всички несгоди, които е преживял от чужди и свои, за да осъзнае как са го изнасилвали през цялата му история за да се достигне до днешното състояние на мисленето им. “БОЖЕ, помилуй Русия и й дай мир и покой. Да спрат тези непрекъснати убийства на чедата й. И ламтенето за световно господство (световна революция).” Има една прекрасна книга “Полигона на Сатаната”. Е това е РУСИЯ!

 4. В майсторенето на велики прапрадядовци на СССР, тежката арт/илерия на съветската пропаганда С. Эйзенштейн се спира на Александър Невски (1938). Филмът, според замисъла на режисьора, ще стимулира чувство на лоялност към съветската държава, а историческата алегория ще посочва нацистката заплаха в момента. Ревизионизмът и творческият патос му донасят в личен план докторска степен като награда за сценария (нищо, че кой ли член на коминтерна не се е упражнил там), и моментно доверие от дишащия му във врата Сталин.

 5. Putin sashto e KALMUK – vijte mu aziatskata fizionomia. A za prostotiata i prokletia mu nrav da ne govorim.

 6. Хм,ами значи още от време оно руските мужици са били мачкани от техните си хора!
  Извода е,че техните управници не прощават на собствения си народ,а ние чакаме на нас да простят.
  Излиза,че на руския мужик му е в кръвта да бъде малтретиран,иначе няма друго обяснение на това,че рейтинга на путин в момента е към 76%!
  Хората искат да ги мачкат,те не са свикнали на свобода и за тях думата демокрация е някаква западна измама.
  И освен това им се привижда някакъв СССР-v2,защото се чувстват унижени,затова че комунистическата им империя се самоунищожи сама без някой да я е нападал.
  Те сигурно си мислят,че и те като китайците,хем комунизъм,хем и велика нация,ама китайците са древен народ,със велики мъдреци и философи-Лао Дзъ,Конфуций,монфуций и т.н..Конфуцианството е повлияло живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам.
  А на руснаците даже азбуката им е бакшиш от нас.
  В крайна сметка,какво са дали на света руснаците?!Дали са най-мракобесната обществена система в най-новата история на човечеството-комунизма.
  От такава нация добро не чакайте!

 7. Приносът на тази статия, г-н Инджев, трудно ще се измери, защото тепърва твърде много хора ще трябва да я прочетат, осмислят и да преразгледат личното си отношение към ред исторически лъжи, натрапвани ни с векове.

  А иначе сте прав, че петата колона не е от вчера, нито от времето на гражданската война в Испания 1936-1939. “Князът”, чието име носи катедралния храм на БПЦ, го доказва с делата и мизерния си животец.

 8. Очевидно нашата история и по- точно това което знаем е като американско кафе. Минало през филтъра и вече само името му е кафе.
  Наскоро си мислих, че ние като нация имаме май само един ден, който ни обединява и посланието му е най- стойностно от всички други празници. Става дума за 24 май, празнува се от идващото поколение, без заря проверка със строени военни. С послание към повече знание и почит към истинските герои, тези които дават знание. И с един прекрасен химн.
  Та си мисля каква ли би била реакцията на политиците, ако има референдум 24 май да бъде националния празник на България.

 9. Приятели, този стенографиран разговор между Сталин и Айзенщайн (треперещия от страх за кожата талантлив подмазвач с камера) трябва да се прочете внимателно. Разговорът доказва сталинското авторство на всички съвременни кремълски доктрини…

  http://www.rg.ru/2012/01/25/ivan-groznyy.html

 10. В ада дяволът е положителен образ

 11. Нима масов убиец може да бъде канонизиран за светец? Нали дори едно убийство е пречка за това.

 12. Ето как с раболепното си московско поклонение рубладжията-президент на Чехия се гаври с историята на собствения си народ и със светлата памет на ЯН ПАЛАХ.Сигурен знак, че кремълските пипала пипат яко и плъзват все по-далеч. Слава Богу, че чешките служби (прочистени до крак от червени куки и сесесерска агентура още през 90-те) не се потриват, а действат, въпреки този рубладжийски бойлер, да не говорим за масовото отвращение на чехите от него!

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/06/2507456_prezidentut_na_chehiia_zatvori_vratite_na_prajkiia/?ref=sled5filter

 13. Тъй като споменахме голямата арестувана кинематография, напомням за тази по-ранна продукция: http://cinema.mosfilm.ru/films/film/1920-1929/stachka/
  Действително има кадри върху които семиотиците могат да изнижат сума им теоретични бродерии.

  А за рецепцията на ‘Александър Невски’ в периода 1938-1939 г. – попаднах на ценна библиография: вижте последните 6 страници на този текст: https://history.spbu.ru/userfiles/Bogomazov/8_NIR4_Krivosheev_Sokolov.pdf

 14. “Меньше народа – больше кислорода! ”
  ====================================
  Замислете се само,каква е тази нация,която може да сътвори такава сталинистка поговорка!
  Най-голямата държава в света,една шеста от сушата и пак и е малко,пак не и стига кислорода!
  Ами китайците какво да кажат тогава?!
  Те са девет пъти повече от руснаците и на по-малко площ,значи досега трябваше да са измрели от задух.

 15. Не ме е грижа толкова за личността на Невски. За мен по-важното е, че той НЕ Е български светец или поне няма нищо общо с България. Един толкова важен храм като този в центъра на София, трябва да носи името на хора направили много за България – Кирил и Методи, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански…

  Също така – нима не е странно, че народното събрание се е сгушило под монумента на Цар Александър и неговата войска. Смятам, че сградата му, която така и така е малка трябва да се премести, а не да седи притисната между монумент на чужд цар /чиито заслуги към нас не отричам, но все пак/ и църква, кръстена на чужд светец.

 16. Имам следния въпрос: Защо все пак през 1924 храмът е осветен с настоящето си име? Защо се стига до връщането му след като през войната е прекръстен на “Св. Св. Кирил и Методий” ?

 17. СТАМБО,
  Само като се вгледа човек в снимката на президента земан и започва да му вони на формен комуняга. На лицето му е изписано!
  Колкото до отвращението на чехите от него, май имаше нещо като импийчмънт?!
  Кремълските пипала са си пипала /не можеш да виниш вирусите, че се внедряват в здравите клетки – модус вивенди/. Който иска да се предпази от вируси, просто трябва да поддържа читава имунната си система /ако за разлика от България, изобщо я има/!

 18. На шега, на майтап – днес покрай въпорса за репарациите Гърция-Германия и се сетих как и колко репарации платихме заради “братушките”, и ми мина едно “оправдание” през главата за изчезването на българското трудолюбие – ами то мине се не мине през десетилетията/вековете и “братушките” направят мизерия, за да ни разорят.

 19. ГЕОРГИ, има много католици , но те “не владеят Европа и света “,нали? RAZIя също нямаше да владее света , дори и католическа. Все пак католицизма си има папата, който винаги е влиял на католическите сатрапи и тирани, в по-малка или по-голяма степен.
  В RAZIя, нямаха дори патриарх след “реформите” на Петър I. Което също спомогна за лесното възкачване върху трона на АБСОЛЮТизма на руските царе на ТОТАЛитаризма на большевишката варварска паплач , след1917г..
  И преди Петър I, патриарсите в RAZIя са били меко казано в доста деликатно положение спрямо руските цартрапи, още от времето на Злат(н)а ОРДА, както г-н Инджев е написал в статията си.
  Повече от 3 века , до края на СеСеСеРе през 1991г., в RAZIя има дори религиозен АБСОЛЮТ(ТОТАЛ)изъм на АБСОЛЮТ(ТОТАЛ)ният монарх/вожд, който управлява директно религията , чрез чиновници.
  Ако RAZIя, беше католическа , щеше да има за свой религиозен водач папата в Рим, а не цартрапите й. Което със сигурност щеше да повлияе на цивилизационният й избор и съдба! Можеше да стане дори протестанска, ако беше приела католицизма?!?!?..
  КОЙ знае?!?!?..

 20. Г-н MISHO KOSTOV , със сигурност Ленин е имал монголски предшественици, а и от други неруски националности. За Сталин важи същото. Царете им все пак имат европейски корени, макар избуяли на азиатската “цивилизационна” почва.

 21. Про-Руски управляваната Гърция иска репарации от Германия, а къде са нашите националисти да поискат репарации от Русия заради червената окупация?

 22. Аз все повече разбирам, защо е тая проклетия паднала върху нас! Ние живеем в море от Лъжи , Безчестие и Омраза!
  Докога ще загърбваме Завета на Апостола за Чиста и Свята Република, под чийто портрет се Кипрят нашите “държавници” ???

 23. раззия=безпределен шабаш. Такова наслагване на идиотии само “матушката” може да издържи.
  Докогa???????????????????

 24. Направи ми впечатление, че в неделя, на празничната литургия, предавана по БНТ, коментатор не беше, както обикновено Горан Благоев. Допуснах,че причината е едно негово предаване за името на храма. Ако някой има информация моля да напише.

 25. Ще попитам (Св. Синод на БПЦ) отново:

  Какво общо с България има тази, одиозна или не, историческа личност, та да кръщаване на неговото име катедрала в центъра на София???

 26. Отдавна знам за фалшивия съветски идиот стоящ на мозайката на камбанарията на тази красива иначе църква. Преди години от един форум ме изгониха като написах че искам да върнем името и данено през 1916г. заради нападението на чебурашките над нашето черноморие… Питах и Божидар Димитров по ТВ и той потвърди същото което и г-н Инджев пише тук! Вярващ православен съм. Но и внимавам на кои икони и светци се кланям! Също отдавна алармирам за хибридната инвазия и в Българското православие от страна на чипоносите мурзильки. Например колко хора четатбезплатните вестничета раздавани в нашите православни храмове!??? Там лъха от почти всеки брой на русофилие и олигофрения! То са хвалби за съветски”светцы”….. Също полудях като видях миналата година на ГРОБА НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ да се мъдри иконка на един малоумен съветски пседо светец…. Руските подлоги в България са вече много и стават все по-нагли!!!! Затова трябва да сме много ОСТОРОЖНИ понеже положението е ЧЕРЕЗВИЧАЙНОЭ….

  ВОЙНА Е! ТРЯБВА ДА ЗАЩИТИМ ВЯРАТА И РОДИНАТА СИ ! А ТЯ Е САМО И ЕДИНСТВЕН БЪЛГАРИЯ!

 27. Инджев, ти си ненормален! Честно, по-голям боклук от теб не съм виждал!
  Спри се, предателю, защото има хора, които вече не могат да те понасят! Дявола се е вселил в теб, но все ще се намери някой, който да го изкара!

 28. Има две имена единствено подходящи за нашия храм – Св.Иван Рилски или Св.Св. Кирил и Методий!

 29. Единствено Св. Иван Рилски е подходящото име на храма.

 30. Към Иво Асенов
  saxon@mail.bg:

  Откакто прокуратурата се зае с такива, като теб, вече започнахте да ме заплашвате “иносказателно”, май…

 31. Иво Асенов
  Ти ще спреш Иво Инджев,но мен как ще ме спреш.Как ще спреш милионите българи,които сега научават истинската история на България и то включително и от руски източници.Препоръчвам ти незабавно да напуснеш България с клеймо *национален предател* и да се заселиш зад Урал.Не като Мишо Шамара,който плещеше срещу Америка,а се засели там.Пълна шизофрения или руснаците на някой спряха да плащат.Ти явно си добре платен с давалвирани рубли.Марш от България.

 32. До кога на всяка литургия агентите от КГБ-попове ще славят “блаженнопочившаго царю освободителя Александра второго”?????????? Аз НЕ ИСКАМ ДА ГО СПОМЕНАВАТ!

 33. Абе някой да не е забравил вратата на ‘бай тошовия рай’ отворена? – питат от прокуратурата.

 34. Г-н Инджев, бихте ли споделили какъв е шанса в Уикипедия да се промени инфото за този “велик княз”. Тя е написана на много езици и те казват почти едно и също.
  “From Tales of the Life and Courage of the Pious and Great Prince Alexander found in the Second Pskovian Chronicle, circa 1260–1280, comes one of the first known references to the Great Prince”

  Освен това искам да обърна внимание за Българския Велик Юнак Васил Левски, историята за който е обект на много желаещи да изпъкнат с историческите си “познания”. След като търсим Велики Юнаци, защо не си кръстим катедралата Васил Левски ??? Той е Християнски Боец , който не случайно Ние наричаме Апостола !

  Ето един поглед на Финландците, които също обясняват , това което казва г-н Инджев.

  http://www15.uta.fi/conference/PAG/PAG_papers_mari_maki_petays.pdf

 35. “таварищ” асенов, АКО ни кажеш ТУК в КАКВО,според “теб” или според твоите денгоносители, се състои “ПРЕДАТЕЛСТВОТО” на г-н Инджев, ние всички ще преценим дали си прав ,или НЕ си! КАКВО и КОЙ е “предал”, според “теб”? Денги ли е взимал , като теб , но не си вършил тролската “работа”, за която му е платено, като на теб,
  …. , или КАКВО?
  П.П. Ако периФризираме поговорката, според твоите гасудари – ПредателиТЕ викат, дръжте “предателяТ”, според тях!
  За такива “патриоти”, подобни на теб, има достатъчно закупени сборища от RAZIятският ви фюрер! Но най-добре е да поемеш към “обетованият” му райХ, за да намериш там собствената си “реинкарнация” на наистина правоверен туПинист, без небходимостта от подФърляните ти тук в “нечестивият” ЕС, “пречистяващи” те рубли!

 36. Русофилистиците са ясни: мозька им е станал на айрян.Вьпроса е незаразените да четат този блог както и този например: pozornayarossiya.blogspot.com
  Има надежда че поне прочелите ще бьдат с непромити мозьци

 37. Потресаваща информация, за мен чисто нова. Доверявам и се напълно и започвам да се питам “какво да направя”?
  За съжаление нямам капацитет, но се питам дали някой може да разпрати този материал на всички от Светият синод и на онези избрани вярващи, които надзирават църквата /терминът ми бяга/.
  Може би, ако им се вземе съня, ще им се върне ума?..

 38. Иванушка Асениевич явно е прекалил със самагона , без да замезва , като “настаящий камунист”!
  По този показател се нарежда плътно до Сергей ДМИТРИЕВИЧ Станишев , Волен СИДОРОВИЧ и Михаил Миков , закуевам се !
  Таваришч Асениевич , кой ще изкара дявола ?
  Дали ще дойдат нови парашутисти , подводничари или някакви нови , руски измекяри ?

 39. БЪЛГАРСКАТА катедрална църква трябва да носи името на БЪЛГАРСКИ светец .

 40. Има твърде голяма вероятност Невски да е приел исляма заради политически облаги, а не заради лични убеждения. Нещо което убягва на русофобите. Не, че одобрявам свинствата които Русия е извършила и продължава да извършва в Украйна, Грузия, Чечня и др., но все пак нека бъдем обективни. Говорим за 13 век, век в който войните в Европа са бушували с пълна сила и всеки е искал да натрупа повече дивиденти за страната си и в частност за себе си приемайки формално религията на друговереца. Така например немският император Фридрих II от яростен католик става протестант за да запази цялостта на германските княжества намиращи се под негово управление. Типичен пример за преминаване от католицизъм към православие е и цар Фердинанд, както и синът му Борис III.

 41. Към Nikola:

  “Има вероятност”? Готин аргумент срещу “русофобите”, няма що.

  Освен това не толкова самата двойна смяна на религията от страна на Невски, колкото фактът, че това се харесва на православната църква и нейните светски началници до степен, че да го превърнат в СИМВОЛ на руската…чест ( на бойното поле), е главният въпрос. Хем воювал с католиците, хем приел религията ми, хем пък канонизиран именно заради войните си с католиците. Това ако не тежка шизохрения с вековни корени, здраве му кажи! Когато някой обаче е влюбен, каквито са русофилите ( на които гузно им се привижда “русофобия” в споменаването на фактите), те отказват да мислят рационално. С фанатици не може да се спори. Те са готови да приемат всяко престъпление на своя обект на обожанието просто защото го обожават и толкоз. Така се получава, че русофилите, които като правило са православни фундаменталисти и се бият в гърдите като най-големи туркомразци и ислямофоби ( защото тойва им се вижда върха на националистическия сладолед) си харесват мюсюлманин за патрон на Храма, защото така им е наредила Москва.И никакъв Фердинанд и прочее примери не оправдават за нищо Невски и послушниците на руската политика срещу България, която се подиграва с българската памет чрез натрапването на подобен символ.

 42. Г-н Инджев, късен коментар, може и да не го видите, но да си напиша. Попаднах тук, търсейки факти за прословутия княз. Срамна работа е нашето, та си мисля – не може ли да се иска референдум за името на Катедралния храм на българския патриарх? Да се върне предишното име “Кирил и Методий”, или ново – народът ни си има Небесен закрилник, Св. Йоан Рилски. На тези имена дори някои, мислещи с “опорни точки”, няма да устоят…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.