Московската хунта вдъхнови антикомунистически европейски пробив в Украйна

Едноличният войнолюбив режим на Путин превърна заплашената от него Украйна в образец за радикална декомунизация в Европа и в света. Без агресивната му политика спрямо съседна Украйна украинците вероятно щяха да вървят по мъчително бавния път на декомунизация, по който се влачи България вече четвърт век.

В този смисъл Путин напълно сериозно може да бъде определен като неволен инструмент на декомунизацията, който превърна съседната бивша съветска република в образец за подражание. На опашката  чакат още доста анклави на посткомунизма. Но най-вече украинският опит един ден ще послужи на самите руснаци, когато техният Путлер и без война ще ги доведе до резултати от своето управление, сходни с онези, които постигна Хитлер. И едва тогава “малката Украйна”, каквато отдавна е България като обект на руските хибридни войни, ще може да се освободи от Петата колона на Москва, проникнала на всички нива тук .

Само вижте примера от вчера: Красимир Велчев, един от най-близките помощници на Бойко Борисов, оглави групата за приятелство с Русия в парламента- не някак си с руския народ, а именно с Русия на Путин. Вече е насрочена по тази линия първа негова среща с пратеник на Путин.

Във въпросната група са се записали повече кандидати да си дружат с московската хунта, отколкото са депутатите, желаещи да си общуват в групите за приятелство с която и да е страна от Европа или Северна Америка. ГЕРБ удовлетворяват нагона си да са начело и в това отношение!

А междувременно в Украйна се случва следното поучително развитие  на събитията, предизвикани от агресивната политика на московската хунта.

е-vestnik

Украинският парламент прие днес закон, забраняващ пропаганда на тоталитарните комунистически и нацистки режими и техните символи. Общо 254 депутати гласуваха за това решение, за чието приемане бяха необходими 226 гласа, и което трябва да бъде обнародвано от президента.

Списъкът с елементите, които занапред ще бъдат забранени, включва съветското и нацисткото знаме и химн, както и паметници в чест на комунистически ръководители. Улици, местности и предприятия не могат да бъдат кръщавани с имена, напомнящи на комунистически ръководители, дейности на комунистическата партия или болшевишката революция от 1917 г.

Лицата, признати за виновни за производство или разпространение на съветски и нацистки символи, може да получат присъда до 10 години затвор според новия закон. Върховната рада определи 8 май за Ден на памет и помирение в чест на всички жертви от Втората световна война, съобщи ТАСС.

Документът отменя украинския закон “За увековечаване на победата във Великата отечествена война 1941-1945 г.” и определя 9 май за “Ден на победата над нацизма във Втората световна война”. Законопроектът, за който гласуваха днес 261 депутати, предлага използването на термина “Втора световна война”, вместо “Велика отечествена война”. При честването на паметта на загиналите във Втората световна война, съгласно законопроекта, се отменя използването на съветски символи.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че смята за равнозначни ролите на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин в разпалването на конфликта. “Хитлер и Сталин заедно предизвикаха кървавата баня на Втората световна война и след това се опитаха да разделят Европа”, каза Порошенко в присъствието на полския президент Бронислав Коморовски, който е на посещение в Киев.

Върховната рада прие и “Закон за достъп до архивите на репресивните органи на комунистическия тоталитарен режим от 1917 до 1991 г.”. В срок от три месеца документите трябва да бъдат предадени в Украинския институт за национална памет, където ще бъдат обществено достъпни.

Украйна изготви нова доктрина за сигурност, в която осъжда “агресията на Русия” и поставя за цел членство в НАТО, предаде Ройтерс. Ръководителят на Съвета за национална сигурност Олександър Турчинов заяви на заседание на съвета, че Украйна приема руската агресия като дългосрочен фактор и смята членството в НАТО за единствената надеждна външна гаранция за запазване на своя суверенитет и териториална цялост. Турчинов заяви, че петгодишната стратегия се основава на реалността от руската военна агресия.

“За пръв път в историята постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, който притежава ядрени оръжия, използва този фактор, за да сплаши международната общност и използва военния си потенциал за анексиране и заграбване на територията на една европейска страна”, заяви той. Турчинов каза, че сега европейската и евроатлантическата интеграция е приоритет в политиката на Украйна и че страната ще се стреми да координира армията и разузнаването си с тези на западния алианс.

НАТО заявява, че членството за Украйна е евентуална бъдеща възможност, но отказва да въоръжава правителството в Киев с аргумента, че Украйна не е член на алианса и не отговаря на изискването за военна помощ съгласно правилата за колективна отбрана на алианса. Новата военна доктрина, която бе изготвена от Съвета за национална сигурност на Украйна, ще влезе в сила, след като бъде утвърдена с указ на президента Петро Порошенко.

БТА

 

17 мнения за “Московската хунта вдъхнови антикомунистически европейски пробив в Украйна”

 1. Ами какво да кажем, освен едно голямо БРАВО на украинците. Чудесен и достоен отговор на безобразията на Путин.
  Такова нещо в нашата България не вярвам някога да се случи.
  Вече НЕ. Може би имахме такъв момент, но нямахме Стамболов, който да го осъществи.

 2. Ами какво има да се каже повече!
  От далечината на изминалите 25 години,на всички стана ясно,че модела по който тръгна България е изцяло и единствено в полза номенклатурата(не казвам бивша),която се възпроизведе по руски тертип в политиката и икономиката.Чрез неизброимите зулуми,с които саботира и срина българската държавност в услуга на кремъл,тя ни докара до положение да служим като държава-плашило за целите на днешната руска пропаганда.
  Именно затова с тъга и едновременно с надежда гледаме,как това което трябваше да стане у нас още през деведесетте,безкомпромисно се прави в днешна Украйна.
  Дано тази страна да просперира и да стане пример обратен на българския,за да може един ден всички зомбирани мужици сънуващи възраждането на СССР,един ден да осъзнаят,че и без да има комунизъм,без да си най-страшния и най-въоръжения,без да натискаш съседите си,може да живееш добре и по човешки.
  Определено ми се струва,че украинците няма да допуснат грешките на българите и това ще ги изведе на правилния път.

 3. Поздралеия за Украйна!!! Така се действа срерщу агресора – безкомпромисно! Няма да е лесно да станат член на НАТО, но това е пътят!
  В Заддунайската губерия можем само да завиждаме на устрема на украинците да забранят комунизма и символиката му наравно с нацистката!

  А ГЕРБ-ерската милиционерска банда не демонстрира нищо ново – главатарят им пожарникар е отявлен привърженик на болшевизма и лично на дребосъка фашист заселил се в Кремъл последните 15-ина години.

 4. Благодарение на Путин и балтийските страни се мобилизираха, и НАТО се сепна и прозя… И въпросът ‘Are there any men left in Washington?’ беше подочут и от вашингтонските статисти.

 5. Честито Възкресение Христово!
  Светли дни на всички форумци!
  Г-н Инджев, благодаря за подробностите относно този наистина ценостнен закон, изпращайки Украинския парламент много напред сред европейските народи.
  На нас горко ни!

 6. Ykraintzite sa MAJE a bulgarite praviat pametnitzi na CHERVENITE PALACHI kato Jivkov.

 7. Какво мога да кажа при такива чудесни новини освен да се присъединя към ПРАЗНИКА на ГЕРОИЧНА УКРАЙНА и пожеланията на предишните форумци за МИР, БЛАГОДЕНСТВИЕ и НАПРЕДЪК на нейния народ !!!
  Само искам да добавя че се потвърди правилото което се наблюдава от векове а и ние в рамките на нашия живот видяхме с очите си, че САМО ЧРЕЗ ОТКРИТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ и КОНФРОНТАЦИЯ с русия може да се постигне СВОБОДА и НЕЗАВИСИМОСТ !!!
  Всички които го направиха го постигнаха – кой с много бой и кръв, кой с война и мутилация, кой със свой собсвен път и изолация, кой със скъсване на дипломатични отношения, но всички скочиха и се опънаха на насилника.
  И ние сме го правили, по-точно дедите ни, преди сто години и нас са ни третирали по същия начин.
  Ето нагледно как изглежда малка част от това третиране.

  http://www.lostbulgaria.com/?tag=стефан-стамболов
  (Ако не се появи снимката написва се в полето за търсене “Стефан Стамболов”.
  Задължително трябва да се види – това е горчивата, брутална реалност а не скулптурата в градинката пред “Кристал”.)

  Затова, тази вечер отидох до магзина и купих една бутилка прекрасно арматно молдавско червено вино, една друга тежко грузинско и един голям шоколад Рошен-Елеганс, производство на украинския президент да почерпя и вдигнах наздравица – ВСЕ ПРОДУКТИ НА ОСАКАТЕНИ от русия, НО ЩАСТЛИВИ И ГЛЕДАЩИ СМЕЛО В БЪДЕЩЕТО ДЪРЖАВИ !!!

  Наздраве на домакина ни и на всички съфорумци !!!

  «Слава Україні — Героям Слава!!!

 8. Какво става ,ако само променим едно ИМЕ?

  Оригинал:
  “Гитлер вернул немцам, болезненно переживавшим поражение в войне и распад империи, ощущение принадлежности к великой державе и не менее важное чувство, что в стране появился хозяин. Эти настроения заботливо поддерживались.
  Сомнение в правоте власти приравнивалось к предательству. Общество поделили на патриотов и врагов.”

  Новая редакция:
  “Путин вернул россиянам, болезненно переживавшим поражение в холодной войне и распад империи, ощущение принадлежности к великой державе и не менее важное чувство, что в стране появился хозяин. Эти настроения заботливо поддерживались.
  Сомнение в правоте власти приравнивалось к предательству. Общество поделили на патриотов и врагов.”

 9. Хубав пример дават украинците, но тук управлява петата колона и няма да ги последваме. А как ми се иска да престанем да сме в поза “партер”! Би било интересно ЕС да откаже да ползва газ през евентуални тръби през Македония и Сърбия. Или ще са съгласни от ЕС Русия да “наказва” България с тяхно одобрение. Но кой да зададе въпроса?

 10. Поздравения към украинския народ. Познавам и работя в компания с много народности
  включително украинци и руснаци (западна нека да спомена отново “лошият” запад)… Бил съм там (юни 2013) и по невероятна случайност станах свидетел това колко сплотени са те. Това че един комплексар с власт се перчи с егото си е жалко, погубващ невинни хора е още по-страшно + противопоставящ два близки по история народа. Мога да пиша много за впечатленията ми. Но ще го оставя за друг път, а и на дали ще отворя очите на някои, така както хора като господин Инджев помогнаха да отворя моите. Благодаря много.

 11. Добър ден всички! Напълно подържам сентимента на на господин Инджев и на всички блогъри тук относно Украйна и Путин. Какво обаче мисли форумът към следните изказвания на шефа на Стратфор от февруари тази година?
  http://youtu.be/D0Gs0X8KBhA

 12. Браво на Украинците и жалко за България,явно ние ще сме последните пак ,а в провинцията е още по безнадеждно.Всяко мислещо и що годе читаво бяга и не е далеко денят в който ще има не само села призраци а и градове.

 13. Украинците здраво са подхванали изчистването на страната си не само от комунизма и нацизма. Подпукали са и олигархията която е на кремльовска каишка по принцип и изобщо и питателната среда на корупцията.
  След Румъния и на Украйна ще им гледаме някъде в далечината гърба.
  Не става с лозунги и дайте да дадете, баце.

 14. Докато Украйна продължава да излиза от ненормалността на руско-комунистическите реалии, БГ върви точно в обратната посока. Разни генно модифицирани ‘Десни’ се оказват по леви от левите в Европа кичейки се със знака приятел на Путин. Още едно доказателство че много българчета за рубли и майките си ще таковат. Нещастна двулична измет!

 15. Предугаждайки масовия Ленинопад в Украйна, няма да се учудя Путин да е вдъхновил арабите, които рушаха древни статуи в музея…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.