Путин обеднител на Европа ( срещу Русия)

С рухването на СССР и т.н. световна социалистическа система в началото на 90-те години на миналия век особена популярност придоби изразът, според който е последното убежище на комунизма е в национализма. Това, както виждаме от усилията на Путин да си купи имитация на чуждестранна любов с пазаруване на националистически партии, се оказа устойчива тенденция.

Дали се определят като крайно десни или крайно леви, гравитиращите около (петродоларите на) Москва фашизоидни формации от Източна и Западна Европа, дефилирали миналия месец в Санкт Петербург, на практика прекланят глава пред опита на Кремъл да реанимира комунистическия интернационал по особено перверзен шовинистичен признак под лозунга: „ Долу американския империализъм, да живее руският“!

В чисто географския смисъл обаче агонизиращият комунизъм търсеше опорна вдъхновяваща точка в Северна Европа. Като водещ на предаването „В десетката“ имах куриозен разговор в студиото на БТВ с лидер на Световната социалистическа младеж, който се опитваше да рекламира социализма. Когато го помолих да даде пример за просперираща социалистическа държава, той дълго мисли и пропускайки родната му Южна Африка, която беше тръгнала вече уверено ( надолу) по пътя на социализма и накрая посочи…Швеция.

Швеция и скандинавските страни от десетилетия са последното убежище на всички, които искат да убедят някого в жизнеспособността на социалистическите идеи. Междувременно в самата Швеция в частност и в Скандинавия настъпиха промени, които разубедиха самите скандинавци, че тази приказка с преразпределянето на средствата по социалистически в една модерна отворена към света икономика може да продължава вечно. Но това е друга тема…

Темата, която е акцент на този текст, е как Путин отне тази последна надежда на упорстващите в убеждението си европейци ( и други по света). Швеция и Финландия, две от четирите държави ( заедно с Австрия и Швейцария), които са следвоенното нарицателно за неутралитет, буквално се готвят за членство в НАТО- нещо, което на никого не би хрумнало никому като хипотеза преди руската агресия в Украйна. Заслугата изцяло е на Путин и неговата хунта в Москва.

Пет скандинавски държави обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа и декларираха, че засилват отбранителното си сътрудничество срещу “руската агресия”.

Декларацията е подписана от министрите на отбраната на Швеция, Норвегия, Дания, Исландия и Финландия. Текстът ѝ бе публикуван на страниците на авторитетнтия всекидневник “Афтенпостен” в Осло, цитирани от „Дневник“.

Анализаторката по въпросите на сигурността Ян Холан Матлиари коментира, че описаното сътрудничество е за съвместна отбрана и включва общи маневри до максималната възможна степен на сближаване с НАТО, която могат да си позволят необвързаните Швеция и Финландия.

Те си остават извън отбранителния алианс, но декларираната посока прилича на подготовка за членство в НАТО, допълва тя.

Петте държави ще провеждат повече съвместни учения, ще си сътрудничат в индустриални сектор, включително в отбранителната промишленост, ще си обменят разузнавателна информация, ще се борят заедно срещу кибернетични атаки и системите им за ранно предупреждение – специално във въздушното пространство – ще бъдат свързани, “за да няма изненади”.

Първата демонстрация вероятно ще бъде учението Arctic Challenge в края на май, което ще се проведе във водите на Норвегия и Швеция. В него ще участват и “значителен брой” американски F-16, базирани във Великобритания.

Декларацията не замества ангажиментите на страните членки на НАТО към алианса и не се поема отговорност за взаимна защита. Но въпреки това се очаква реакцията на Москва да е изключително остра.

В текста се казва още:

“Руската агресия срещу Украйна и незаконното анексиране на Крим са нарушаване на международното право и на други международни споразумения. Руското поведение представлява най-голямата заплаха за европейската сигурност. В резултат, сигурността в районите, съседни на скандинавските държави, значително се влоши през изминалата година и трябва да се подготвим за евентуални кризи или инциденти. (…)
Трябва да реагираме на действията, а не на думите на Кремъл. Русия предприема големи инвестиции във военната си мощ. Ръководството на страната демонстрира, че е готово да използва военни средства, за да постигне политическите си цели, включително чрез погазване принципите на международното право… Руската армия действа предизвикателно по всичките ни граници и има няколко случая на нарушаването на границите на балтийските страни.”

Както се вижда, московският владетел успява да постигне онова , което нито американците, нито самите европейци ( нито Горбачов с неговата доктрина за Европа като „общ дом“) успяха да постигнат: обединява наред Европа. На антируска основа.

Такъв резултат дори и неговият кумир Сталин не можа извоюва с войнствената си окупационна политика. Общото в тактиката на Путин и Сталин е в опита да използват драмата на Втората световна война, за да легитимират агресивността си спрямо съседите. В това начинание Сталин успя в половината континент. Беше му позволено от съюзниците на Запад. Днес, 70 години по-късно, неговият имитатор Путин се проваля с гръм и трясък на същото поприще. Не му позволяват и той е бесен. Това ще се види на самия 9 май.

Присъствието на социалистическия лидер на Северна Корея Ким Чен Ун например му е гарантирано, но ТАСС съобщава днес, че южнокорейският президент Пак Кън Хе е отхвърлила поканата. Така на военния парад Путин ще може да „парадира“ предимно с открояващото се партньорство с потомствения вожд на военния комунизъм, оцелял до наши дни в севернокорейския резерват.

Вместо да получи така желаните световни овации, властелинът на Кремъл си изпроси световно презрение както никой друг руски или съветски лидер преди него.

Някой ден руснаците ще се събудят и ще зададат въпроса откъде се навъдиха тези милиони ( ако не и милиарди) „русофоби“ изведнъж на планетата: от Европа до Северна Америка; от Австралия до Нова Зеландия, Япония, Южна Корея…Не е ли „малко“ странно и някак си планетарно това явление? И то заради някакъв си полуостров в Черно море? Дали пък точно парадът на Путин няма да е катализаторът на този въпрос?

 

Истината , покривана с шовинистична пепел, обикновено възкръсва болезнено в съзнанието на изтрезняващите нации- питайте нацистите! На руския народ му предстои да осъзнае това.

34 мнения за “Путин обеднител на Европа ( срещу Русия)”

 1. Точен анализ уважеми г-н Инджев!
  Разумните хора се отърсват от заблудите си и започват да се обединяват. Това е истинският отпор на руската агресия!
  Дано доживеем това да се случи и в България!

 2. Засега плахо в блогове и форуми се появяват гласове на руснаци “как така превърнахме най-близки и приятелски народи в свои врагове”. Става дума най-вече за украинците, но по същия повод, в коментари от същия форум бяха споменати и българите. Тези гласове ще стават все повече. “Кажи ми приятелите си, за да ти кажа какъв си”. Отсъствието на американци, англичани, французи би могло да се обясни пропагандно някакси. Когато отказите завалят от държави, които руската пропаганда е сочела за независими от западна намеса, нещата стават трудни за обяснение и ще започнат да предизвикват неудобни въпроси.

 3. Имаше един филм “If…”

  Ако СССР/Русия беше направила нещо за моралното си лечение и прераждане в началото на 90-те години…
  Ако 9 май беше ден в памет на загиналите по фронтовете, но не повод за разпасана реабилитация на Сталин и възхвала на “стратега” и мародера Жуков… Ако все пак съвестни историци и педантични демографи бяха внесли малко статистическа яснота и прецизност в митологизираната бройка 20 000 000 съветски жертви, и бяха казали колко от тях са приписани от жертвите на ГУЛАГ…
  Ако пък бяха отменили хрушчовата тъпа реабилитация като “невинни жертви на сталинските репресии” на хиляди изверги от НКВД и бяха казали ясно и гласно като Виктор Суворов, че възхваляваните в истеричен култ тухачевци, блюхери, гамарници, дибенки, разколници и пр. болшевишки скотове са не само кръгли бездарници във военната мисъл и практика, а садисти и палачи на собствения си беззащитен народ, който и от зондеркомандите на SS не е видял такива зверства като техните…
  Ако Кремъл не мълча за Катин толкова дълго и беше направил поне някакъв жест към паметта на 6-те милиона жертви на Гладомора в Украйна…
  Ако управляващите Русия имаха смелостта да признаят, че на 9-ти май наистина се празнува победа, но това е победата на сатрапския режим над собствения му народ. А тази победа е смазваща и окончателна. Защото предишните болшевишки победи са смазвали политическа опозиция, другомислещи, интелигенция, селяни, непокорни народи и малцинства (сред тях и българите, ало-о-о-у!, къде по тази тема са дежурните медийни мекерета в България с академични титли?!) А тази победа вече нагло и цинично отнема нещо нематериално и казва на обществото- и символите са наши, и “православието”, и патриотизма, и национализма! Вот вам! Нищо не ви остана, дарагие таваришчи, освен да дефилирате като стадо пред поредния сатрап в Кремъл и да ликувате, че…сте победили, вместо да се замислите за собствената си роля в собственото си поробване, безпаметство и срамна изолация от цивилизования свят!

 4. В Харков разрушиха три паметника на болшевишки дейци!
  “В нощта срещу събота една и съща група маскирани мъже събори в Харков паметници на трима болшевишки лидери – Серго Орджоникидзе, Яков Свердлов и Николай Руднев. Това става броени дни, след като в четвъртък Върховната Рада в Киев прие закон за декомунизацията на Украйна.
  На видео запис, разпространен в интернет, се вижда, че мъжете са маскирани и използват един и същи бял микробус, с който събарят статуите, а един от строшените бюстове е натоварен в него и изчезва в неизвестна посока.
  Видеото е озаглавено “Громадата на Харков приведе в действия закона за осъждане на комунистическия режим”.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/11/2511036_v_harkov_razrushiha_tri_pametnika_na_bolshevishki/

 5. Ей така се прави,а не като у нас!
  Музей на социалистическото ‘изкуство’ – да …ба вашта мама!
  Че после реват що не може да се оправим!
  Ами гласувайте си за любимите комунисти и може да се оправим къде 3015-та година.

  https://youtu.be/Y4Q7a_IXX40

 6. “Руската ФСБ затвори музей преди изложба”
  “Руски музей затвори врати в навечерието на откриване на изложба с британски и американски снимки, направени през Втората световна война. ”

  ФСБ = КГБ

 7. Драги Караиванов,

  Благодаря за линка, в същия сайт на Каспаров има убийствен материал за братята Михалкови – символ на вечното блюдолизничество край властта на т.н.”интелигенция” по руските и (колониалните-в политически или духовен смисъл- на руските) български земи….

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5528DF2F35D3C&section_id=50A6C962A3D7C

 8. Коментарът е точно в десятката, г-н Инджев!За разлика от Сталин, който през ноември 1941 г. предлага пред английския министър на външните работи да “предадат Бургас и териториите на юг на Турция в знак на благодарност за неутралитета и във войната”, днес Путин опитва да се хареса на бургазлии и по-точно на местната власт.Това обаче не го прави по-малко различен от съветския му предшественик(или учител по войнствен национализъм).

 9. За какво са му на Хунтин други официални лица, нали Бокова ще бъде на парада и с нея ще ди пият БОКТАН кафе. /Кафе от стрито, изсъхнало копро/

 10. според мен руският народ няма как да осъзнае това, защото путин е еманацията на същият този народ, който неговите най-светли умове и духовно разкрепостени титани са наричали с най-низки епитети. Няма как народа да се опълчи срещу самия себе си и да премине доброволен катарзис. След путин ще си изберат или назначат нов такъв и така докато центробежните сили на стотиците народи поробени от руснаците не възстанат и оставят само помен от русия.

 11. Террор. Красный террор, который захлестнул Россию вскоре после прихода к власти большевиков. Он был так пателогически жесток и кровав, что даже историкам с трудом верилось во вполне осознанную продуманность. – Хаос творился в стране – говорили историки. И ошибались, Красный Террор отнюдь не был хаосом – он был хорошо отлаженным и продуманным механизмом. Который как и любой механизм имел своего создателя. Его имя известно – Яков Свердлов. Второй человек в государстве после Ленина. Сегодня его портрет созданный в жанре соцреализма, рассыпается на глазах. Что же он скрывал о нас? Что мы увидим под ним? – В документальном Расследовании “Яков Свердлов. Кровавый механик советской власти” – https://www.youtube.com/watch?v=Obxo2MqTbEM&feature=youtu.be

 12. Доскоро глупаво и наивно мислех, че Кончаловски е половин идея по-читав от брат си, но явно не е.
  А новината от МАМ ме втрещи. Поредното зловредно приложение на импортираната у нас руска маса.

 13. Христос воскресе! На всички патриотични гости на блога и семействата им пожелавам здраве и неизчерпаема енергия, за да пребъде България!

 14. Ех, господин ИНДЖЕВ, ако само знаехте какво тепърва му “предстои на руския народ”!
  Защото ПРЕДСТОЯТ МУ СТРАШНИ, УЖАСЯВАЩИ НЕЩА!!!
  ЧУДОВИЩНИЯТ МЕХАНИЗЪМ Е ЗАДЕЙСТВАН И ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА!
  Нормалната част от човечеството без увъртане, лигавене /дипломация/ и губене на време, трябва да изгради мощен и надежден “санитарен кордон” който да локализира и минимизира неизбежните поражения за планетата като цяло!
  Настояшите водещи политици на Запада, спешно трябва да бъдат заменени от смели, решителни, здравомислещи и ПРОВИЖДАЩИ В БЪДЕЩЕТО личности, защото в противен случай със Земята, като убежище на човечеството е свършено!
  ЧЕРВЕНАТА ЗАРАЗА, ЧЕРВЕНАТА ЧУМА, ШЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЕЗПОЩАДНО СМАЗАНА, защото залогът е БЪДЕЩЕТО НА ЗЕМНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
  Досегашните палиативни мерки и компромиси ще се окажат гибелни. Днешните водещи Запада политици са неадекватни на предстоящите в глобални мащаби събития!

 15. Случва се нещо важно. От интервюто на Бисер Киров за “Комсомольская правда” става ясно, че на 9 май в София, пред МОЧА ще има голям концерт послучай деня на победата (над България??!!??) и от 9 сутринта до 9 вечерта ще звучи песента “Ето день победьй” (извинявам се за правописа)

 16. Все пак Бисер Киров не е кой да е. Той е културно аташе на България в Русия и на тази информация трябва да се обърне внимание.Квалификациите му за президента на България ги оставям без коментар.

 17. Така е, като са ни културтрегери Стефан Данаилов, Вежди Рашидов и Бехир Кадиров. Защото мястото на “бисера” не е в Москва, а в Чокманово!

 18. СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ ОТ БЛОГА,
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
  ДА ВИ Е ЧЕСТИТ ПРЕСВЕТЛИЯ ПРАЗНИК!
  БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
  ОБИЧ И БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ВСИЧКИ ВАС И БЛИЗКИТЕ НА СЪРЦАТА ВИ!
  НА ВАС,ГОСПОДИН ИНДЖЕВ –
  П О К Л О Н!
  ЗАЩОТО ДАРБАТА И МИСИЯТА ВИ СА СВИШЕ!
  ЗАЩОТО ДЕЛАТА ВИ СА ЧАСТ ОТ ВЕЛИКАТА БИТКА СРЕЩУ АНТИХРИСТА!

 19. И на теб, скъпи ПАВЛЕ- Честито Възкресение, жив, здрав и непоклатим в правите си думи и дела!

 20. Г-н Павел Тинков,никога не съм харесвала Бисер Киров,но той не е Бехир Кадиров-в с.Чокманово са християни.

 21. до Тинков
  Павле,Воистине Воскресе!!
  А колкото можем,по отношение антихриста обещавам:ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!!

 22. Вера – греческая, алфавит – болгарский, герб – “золотоордынский”, флаг – голландский “перевернутый”, технологии – американские, машины – немецкие, промтовары – китайские, но зато лень, злость, зависть и ненависть к инакомыслию – русская, отечественная.

 23. Докато Путин гръмогласно претендира, че Крим е руски, германците мълчат за Калининград, който е никога не е бил руски, а е немския Кьонигберг, столицата на първата обединена германската държава, която по късно се прехвърля в Берлин. По логиката на Путин, той веднага трябва да върне Кьонигберг на германците. Те мълчат, но до кога?

 24. Иво е съвършенно прав. Всички русофоби на света, ако бяха се събрали заедно, нямаше да могат да накарат толкова хора да отрезнеят и да осъзнаят какво е Путинска Русия. Който сам си го направи, никой не може да му го направи. Целия огромен товар срещу национализма на Хитлер сега Путин сам си го изсипа на гърба. Той превърна Русия от европейска страна в азиатска, без Азия да го приема с възторг. Украйна можеше да бъде неговата отворена врата с Европа, но той я затвори и лиши своя народ от пътя към свобода и благосъстояние. Русия е близо сто години в една съвремена форма на азиатско крепостничество, като власта над хората от помещиците бе прехвърлена върху всевластните “партийни секретари” с всички атрибути и ограничения на крепостничеството. Една замръзнала, втвърдена система, плашена с всякакви врагове.

 25. Идете при “почтените и коректни” скандинавци, да видите колко много са спечелили по системата “купи евтино, продай скъпо” от разни антипутински народности от източна Европа, и тогава развивайте дълбокомислените си тези.

  Много сте неосведомени за методите на скандинавските тарикати, за да вземате пример от тях!

 26. Много ми хареса пародията на известна съветска песен, която намерих в мрежата. Имам удоволствието да я цитирам:
  Хотят ли русские войны?
  Не спрашивай у тишины,
  Не спрашивай у тех солдат,
  В мемориалах что лежат.
  Спроси у цинковых гробов,
  В которых молодых сынов
  С земель соседских привозили
  Старухам, чтоб те слезы лили.
  Спроси у бравых тех ребят,
  В Кремле которые сидят,
  К погонам звезды пришивая,
  Дубиной «мирною» махая.
  Спроси у Польши и Литвы-
  Им о России снятся сны.
  Спроси у пражской у весны, –
  Хотят ли русские войны?
  Спроси у венгров, как когда-то
  На танках русские солдаты,
  По Будапешту рассекали,
  Вугорцев к миру «приучали».
  Тебе ответит старый финн,
  Проживший много – до седин,
  Как «мирно» русские войска
  Рвались сквозь зиму и снега.
  Есть что сказать и белорусу ,
  Тому, чьи предки из литвин,
  Какою жуткою ценою
  Им братство подарил москвин
  Когда Суворова орда
  Палила села, города…
  Спроси, спроси у Куропат-
  Там непокорные лежат.
  Спроси – что Украине братской,
  Заверенной в любви славянской,
  Из цепких рук большого брата
  Зачем защит искать у НАТО?
  Спроси всех западных славян, –
  Как миру их учил Иван…
  Миролюбив солдат-Иван
  Бомбил Кабул, Афганистан.
  В их кишлаки и города
  Не мир пришел – пришла беда.
  Спроси у вдов, детей Чечни, –
  Хотят ли русские войны?
  Кто он, русский «миротворец»,
  Тебе ответит гордый горец.
  Грузин, улыбчивый всегда,
  Сквозь слезы просто промолчит.
  От миролюбия соседа
  Сейчас его земля горит.
  ХОТЯТ ЛИ РУССКИЕ ВОЙНЫ?
  И от Китая до Литвы
  Найдется ль хоть один сосед,
  Который твердо скажет, – «НЕТ!»?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.