Великден и великодушието към грешника

Ако бях теолог, праведник или просто автор, който иска да се хареса на по-добрите християни, щях да напиша днес някое боголюбиво четиво. Но понеже не съм нищо подобно ( което е по-добре, отколкото подобие на нищо), имам да кажа няколко светски изречения.

Роден съм в събота срещу неделя на 16 април- практически на Великден през 1955 г. и макар да нямам вина за това , изглежда съм въвлечен в нещо като грях от първия ден – защото не съм бил кръстен Величко. И така вече (почти) 60 години…

Сигурно е грешка да пиша това на самия Великден.

Празникът днес е светъл и е повод за християнска радост, но грешникът в мен си признава, че не съм добър християнин, щом споделям грешните си мисли.

Не съм сред ревностните посетители и просители в Храма. Не се кръстя по цял ден и особено за пред хората, както правят някои властолюбиви наши управници.

Бунтувам се срещу примирението, маскирано като смирение. Опитвам се прогоня напълно лъжата от себе си и онази, която ни принизява вкупом, извисявайки се с оръжие над приведените ни глави. Да се мрази е грешно, но не знам как да се примиря. Не желая да наричам поробителите братя, че дори и „братушки“.

Грешен съм да признавам всичко това, вместо праведно да се вглъбявам в отвъдното щастие. Давам камъни в ръцете на онези, които обичат да ги хвърлят срещу грешниците. Това е грешка, поредната ми грешка.

И все пак смятам себе си за по-добър християнин в етично отношение от онези, които се кичат с кръстове, но се движат в глутници, готови да разкъсат по-слабите от тях. Без да целувам кръстове и попски десници уважавам вярата на хората. Обичам ближния си, стига да не посяга към бузата ми, т.е. към семейството и достойнството ми.

Голяма грешка е на връх Великден да ви каня на представянето на книгата ми ( тя е не само грешна, но направо сатанинска спрямо ортодоксалните лъжи за „братската любов“ на вековните ни поробители) на 17 април от 18.30 в камерната зала „България“. Но какво да се прави- роден съм преди Великден и разчитам на великодушното ви разбиране.

30 мнения за “Великден и великодушието към грешника”

 1. Уважаеми ( и обичан ) г-н Инджев, на връх Великден вместо да си гледам гостите и софрата, бързам да погледна какво ново има тук. И така вероятно е и за всички съмишленици. Честит празник на всички! За нас Иво Инджев е вече праведник, а след толкова неприятности чистилището е преминато преживе и ако има рай – мястото е запазено. Дано дълго, дълго да чака, та да са повече отворените очи. Честит празник, Иво, жив и здрав и много щестлив!

 2. успешно представяне на новата ви книга напълно споделям споделената изповед здраве и щастие на вас и семейство ви дано лъжците си получат заслуженото и бъдат изгонени от храма

 3. Труден път. И аз изпитвам подобни чувства, и аз не мога да живея лицемерно и ден за ден … А много хора не обичат истината. Също така май съм и горд(или горделив, не знам)…,толкова са ни промивали мозъците че няколко поколения в България живеят с необосновано чувство на вина… И това вече се насажда и на младите подсъзнателно…
  Ето затова мразя най-много комунистите, увредиха нацията ни!

  Много добре е казано :”Бунтувам се срещу примирението, маскирано като смирение”.

  Дано Бог е милостив към близките ни! Нас, нека ни остави на червените…, -да не го ангажираме излишно… Ние и без това сме си избрали борбата за път.

  И все пак:
  Честито Възкресение Христово!
  ВЯРВАМ !

 4. Христос Воскресе на всички!
  Аз също не съм от най-дисциплинираните християни и гледам на нещата по същия начин,както са описани по-горе от нашия домакин.
  Но да се кръстим под път и над път и да палим най-големите свещи,както правят сега онези,които преди гонеха народа от църквите и под строй ни водеха да се кланяме на мумиите из мавзолеите,мисля че е много лицемерно.
  Не напразно в библията е написано,по делата ИМ ще ги познаете!
  Ако беше иначе,щеше да пише – по кръстенето и по големината на свещие ИМ ще ги познаете.Да ама за кръстене,кръстове и свещи не пише нищо!
  Пише за ДЕЛА!
  И за това,ако ТЕ не четат библията,нека да ИМ припомним един лозунг на един от техните кумири: Дела,дела и само дела!

 5. Иво, Христос Воскресе !!! Да си Жив и Здрав, ти и семейството ти! Бог да ви закриля и Ангелското му Войнство да ви пази от омразата на Антихристите !!!
  Този, който говори Истината е от Бога дете! И ти, щом говориш Истината си Божие дете!
  Ти си Войн на Свелината и искрено ти се възхищавам на Силата и Благородството!
  Днес си говорихме за хилядите незнайни Герои, войни на Христа и Божието Царство, които воюват от никого не възхвалявани от никого не прославени. Незнайни но въпреки това истински Герои. Те ще получат своята възхвала но не от лъжците и разбойниците.

  Не е Християнин този, който е провесил златен кръст на гърдите за пред хорските очи а скришом върши злини на хората с измами и престъпления. Истинкия Християнин се моли без да го показва! Когато попитали Христос, къде ще се появи Божието Царство той отговорил – Във Вашите Души, Сърца и Умове! И това е самата Истина. Всеки, който има в сърцето си Любов, Истина, Мъдрост може да види Божието Царство. То не е скрито а се открива само на чистите по душа хора. Този, който го потърси чистосърдечно ще го намери. То ще му се открие така, както любима и любим откриват сърцата и душите си. В това Царство се влиза само с чиста душа, любящо и милостиво сърце и разум отворен за Добро, Красота и Светлина! Разум, който може да възприеме Божиите Ангели , Божиите Добродетели и Божията Правда! Онзи разум , който търси удоволствията на тялото и постига целите си с проклетия над човеците, няма път нагоре! Неговия път ще бъде много тежък!!! Тъй като Бог е Любов, понякога на такива хора им се дава шанс да се осъзнаят. Да заобичат и те, да събудят умовете си за радост и щастие. Да не се превръщат в боклук за пещта. Но те ще трябва да пречистят сърцата си с много горчиви сълзи и тежки мъки. Ако живота им наистина е тежък те трябва да благодарят за шанса, който им се дава и да събудят Любовта и Милостта в сърцето си. Друг шанс може и да не им се даде!

 6. Успех на новата Ви книга, г-н Инджев, дано да я прочете всеки българин! Очаквам я с огромно нетърпение и вече поръчах на родата в София да ми я пратят.

 7. Иво, бъди жив и здрав!
  За да бъдем всички.
  Амин.

 8. G-n Injev, zenia vsichko napisano ot Vas. Knigite Vi vse shte se chetat, hezavisimo, che ne ste Velichko, jelaia zdrave i shtastlivi praznizi na zialoto vi semeistvo.

 9. Чета горният искрен до болка прекрасен текст и в паметта ми изплуваха две сцени от два италиански филма от време оно. На единият заглавието още го помня, “Генерал де ла Ровере”, от другият ми е останало само името на глвният герой, синдикалистът Рицо.
  И двамата, макар и по съвсем различен начин изключително нееднозначни съдби ми заприличаха в един миг на г-н Инджев. Поели кръста на апостоли носещи го с ДОСТОЙНСТВО.
  Бог да пази Авторът на Блога и всички негови съмишлиници.
  Христос Возкресе!

 10. Христос Възкресе!
  Здраве и кураж дружина!

 11. Уважаеми, господин ИНДЖЕВ!
  Ще се опитам съвсем накратко и в ограничен обем /с риск да досадя/ да анализирам Вашето Великденско откровение:
  1. Сам Исус, като се родил, не бил кръстен. Дали му името без поп, без храм /църква/ и без „потапяне” в купела. В зряла за него възраст той публично декларирал вярата си и желАнието да служи на Бога, след като получил „знака на гълъба” свише. В този смисъл актът на т.н. покръстване няма нищо общо с даването на име. Той представлява свободното волеизявление на ВЯРАТА в „пътя, истината и живота”!
  2. Кръстният знак и кръстът, като символ на вярата в Бога са доволно противоречиви и без съмнение предхристово езическо изобретение /въведено в християнството едва през 4-ти век от суеверния император Константин/. Да не говорим за това, че Светото писание категорично и многократно осъжда поклонението пред всякакви материални символи /и икони?!/ и го заклеймява като идолопоклонничество! Освен това, повече от странно е,че /ако приемем, че Исус Христос е бил разпнат на кръст?/вярващите християни се прекланят, почитат и издигат в култ предмета на общочовешкия си позор – средствотоза екзекуция на Божия син?! Да се кичиш с изображение на средството на най-чудовищното престъпление, довело до проклятие, още повече да украсяваш храмовете и домовете си с разпънатия в нечовешки мъки Христос – не е ли това меко казано безочливо и садистично?!
  3. Нито мястото, нито позата, нито употребените думи в молбите ни към Бога са задължителни /канонизирани/ и определят тяхната искреност и действеност. Според Светото писание сам Исус отправял своите молитви най-често под открито небе и сам – на планината, на полето, на морския бряг, в Гетсиманската градина… Библията учи, че можеш да отправяш своята вяра и упование към Създателя, независимо дали си прав, седнал, легнал или приведен и дори наум /Неемия 2:1-6/ Единствено важна е нагласата на сърцето!
  4. Смирението не е слабост, не е мекушавост, не е примирение с лъжата, жестокостта и неправдата! Сам Христос е „Агнето”, но и МИХАИЛ- велик цар и военачалник и категорично декларира: „Не съм дошъл сред вас, за да събирам, а да разделям!” Давайки ни своя пример Той мрази подлостта и неправдата и неведнъж се гневи /междувпрочем сам Бог често се гневи!/ Той е, който изхвърля търгашите от храма!
  Така, че не се самобичувайте – без да съзнавате сте ревностен християнин и ВОЙН НА СВЕТЛИНАТА!

  И едно отклонение от темата – винаги съм се питал защо Светото
  Писание навсякъде свързва Антихриста, „Вавилон велики –обиталището на демони” , „Голямата блудница” и греха изобщо с ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ?
  Позволете ми отново да споделя радостта си – ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ, СМЕРТИЮ СМЕРТ ПОПРАВ!

 12. Г-н Инджев, вашия рожден ден е близък и до още една дата, която почти няма американец да бе не я знае. Не е национален празник. 15 април е последния ден за обявяване на доходите в Америка.

 13. Na vschki HRISTIANI – HRISTOS VOSKRESE. A na chervenite izrodi ot BSP; DPS i ataka – za Severna Korea ili za ada skapani putili ; a to vse tazi. –VOISTINA VOSKRESE

 14. Христос Възкресе,г-н Инджев.Да си пожелаем здраве и възкръстване на истината ,за която Вие давате всичко от себе си.А то е безценно.

 15. Честито Възкресение Христово!
  Мир Вам и любов!
  И светлина, и здраве и живот!

 16. Христос Воскресе,на всички съмишленици от форума желая хубави празници и много здраве.Нека не губим вярата в доброто,а на г-н Инджев много здраве и многомилионен тираж.Очаквам с нетърпение новата ви книга

 17. Иво, ти си Господ за България. Защото виждаш в бъдещето.
  А ние все още спим…
  Моля те,в следващата си книга да напишеш как допуснахме безработицата да е професия /няма значение дали става въпрос за българин, турчин, циганин, и т.н./

 18. По делата им ще ги познаете. Христос го е казал.

 19. Тинков, Иконите не са символи а Изображение Божие! Едно кък едно! Иконите са прекрасна традиция!

 20. БОГ Е ЩЕДЪР, ЧЕ НИ ДАРИ ИВО. БЕЗ НЕГО БЪЛГАРИЯ БИ БИЛА ПО БЕДНА ДУХОВНО.
  Колкото до църквата тя бе законен отдел на МВР и ДС, според “Димитровската конституция” на Мирчо Спасов. Истинските духовници или бяха вложени в земята, или “превъзпитани” като сътрудници на ДС, отлично следени от прикачените им “дякони”, “секретари”, “шофьори” с пагони от ДС.

 21. Христос Воскресе и от мен за всички Вас,от този блог.На Вас и семейството ви,г-н Инджев желая здраве и всичко хубаво в живота!Бъдете и в бъдеще така силен,и Човек,както до сега!Успех!

 22. На обичания Иво, с когото се гордеем и който не престава да ни отваря очите за истината, на цялото му семейство и на всички, които го четем – ЗДРАВЕ И УСПЕХ В ИЗБРАНИЯ ПЪТ!

 23. Да ни е жив и здрав Иво, че се усетихме като общност благодарение на него!
  А сега-читайте, друзья- и коментаторите-съмишленици от блога, и служебните му “наблюдатели” … Наистина уникално като диагноза за мисленето на руските “интелектуални елити” по български въпроси… Да беше някой пенсиониран красноармейский или ГеБисткий генерал Сапог Сапогович Сапогов – иди /доди, но, четете…

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/42950-pravdaru-v-balgariya-e-mestna-traditziya-da-ubiesh-chovek-i-da-go-machish-predi-tova.html

 24. Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32.5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър IІ с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т.е. 32.5 тона злато.

 25. Г-н Инджев (Иво), Христос Воскресе !
  Според прочетеното по-горе, намирам, че сме доста сходни в мисленето, времето и пространството.
  Във връзка с това искам да попитам (понеже сам не мога да си отговоря): 1. На какво основание на Празничната Пасхална Литургия (вечерта на Велика Събота срещу Велика Неделя), лицето С.Сакскобургодски бе подредено на Първо място в Храм-Паметника Ал.Невски, даже преди Президента на РЕПУБЛИКА (!) България ? (Според видяното от БНТ на въпросната вечер, събитие). 2. На какво основание, Патриарха на РЕПУБЛИКА (!) България, в словото си, отвън (пред храм-паметника), няколко минути след полунощ , още в самото начало изрече: „ … негово величество “, имайки предвид същото лице, стоящо на първа линия и НАРАВНО с Президента на РЕПУБЛИКА (!) България ?
  Вероятно, поради същите основания, които на мен, като гражданин на РЕПУБЛИКА (!) България, не са ми известни, същото това лице бе допуснато, даже ПРЕДИ Президента на РЕПУБЛИКА (!) България, зад портите на олтара в храма – пространство в което НЕ СЕ ДОПУСКА НИТО ЕДИН от гостите.
  Питането ми НЕ Е провокативно, а цели единствено и само, разясняване по тези въпроси (ако ви е възможно), на които не мога, да си отговоря сам или да открия, къде да прочета нещо по темата.
  Желая Светли Великденски Празници на вас, семейството ви и всички ваши читатели !

 26. Не искам да развалям празничните ви часове, приятели, но явно мерзавецът на име гоцэ сырышнык не мирясва! Вижте на какъв кремълски инструктаж се е запътил рубладжийският ибрикчия и го заплюйте още веднъж!
  В новината не се уточнява, че след пленарния му доклад на путинайкинското сборище, ще му бъдат поверени по съвместителство необходимите санитарни материали за надлежно почистване на кремълските кенефи!Гнус и отврат!

  http://www.mediapool.bg/georgi-parvanov-zaminava-za-moskva-po-pokana-na-voennoto-ministerstvo-news232862.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.