Още за “тъпите американци” и умниците

Обикновено коментирам  като въведение препубликувани тук статии от други сайтове. Този път ще се въздържа. Нямам какво да добавя.

Авторът на текста в e-vestnik е Иван Бакалов. Снимките на умните младежи са добавени от колегите в сайта Kafene.net, които по този начин без думи са удвоили ефекта от написаното.

Четиво за вярващи, че българите сме най-умните и за любители на циганите и негрите
 17/04/2015

e-vestnik  

Както е известно в Щатите има 8 елитни университета на Източното крайбрежие, т. нар. Бръшлянова лига, които приемат много трудно.

Но всяка година дават стипендии на бедни студенти, като българчета, които не могат да плащат по 40-50 хил. долара годишно, за да учат там. И едно от тях, Стефан Иванов, тази година е прието с пълна стипендия и в 8-те университета (плюс още 10 като Станфорд и др. от топ-университетите на света).

По общо убеждение сред американците, това е толкова трудно, колкото да станеш президент на САЩ. Диплома от тези университети те вкарва в елита на обществото, навсякъде те канят и приемат с предимство.

Повод за национална гордост, нали? Момчето Стефчо било на 8 години като пристигнало в Щатите с майка си, която сама го отгледала, учило в обикновена гимназия в Индианаполис, щата Индиана. Това в Америка е все едно да учиш в гимназията някъде в Търговище, Попово. И като добавиш, че “американците са тъпи” и образователната им система произвежда прости хора, нали?

Още едно доказателство, че българите сме най-умните, както обичат да се хвалят нашенци. Да, ама… Дали Стефчо щеше да бъде приет в тези университети, ако беше завършил гимназия не в Попово, а в някоя елитна от езиковите в София?

Смущаващите разсъждения по случая се засилват от компанията на Стефчо в тези университети. Тоест – компанията му в елита. Да приемат някого и в осемте университета от Бръшляновата лига не се случва всяка година, а понякога това се случва и на няколко души в една година.

Тази година се случило на още четирима, освен наш Стефчо. Това не е някаква кампания, защото между университетите няма никаква връзка при приема, всеки оценява кандидатите сам за себе си. И кои са тези елитни умове, получили осемкратно признание от най-престижните университети?

Двама са от Нигерия, единият е емигрирал оттам в Щатите с майка си, когато бил на 8 години, също като Стефчо. Другата е 18-годишна дъщеря на емигранти от Сомалия, учила също в щатска провинция – Минесота. Четвъртият е син на емигранти от Гана, и също продукт на образователната система на “тъпите американци”.

Това е компанията на наш Стефчо в елита. А като отвориш българските форуми, може прочетеш такива умозаключения за чернокожите: “негри – приличат на хора, но не са”.

Също и за циганите. Може да се разказва дълго пък за индийци и пакистанци по върховете на обществото в Щатите, които по среднобългарските стандарти са си чисти цигани.

Такива объркани неща стават по света, за да ни разколебават вярата, че българите сме най-умните, а черните и циганите са тъпи и безпросветни.

Впрочем, и Джон Атанасов, който е извор на българско национално самочувствие – “изобретили сме компютъра” – е роден в САЩ, от майка ирландка и български емигрант. Той е чист американец. Не е завършил електротехникума в София, нито Техническия университет, нито новия модерен пернишки технологичен институт.

Истинското национално самочувствие започва с малко повече скромност и уважение към другите.

39 мнения за “Още за “тъпите американци” и умниците”

 1. Tova e mantalitetat na Bay Gancho- nie sme nay- NAY a Amerika- te y Evropa- te sa kreteni bez mozak. A nay-umnite ot umnite sa ot BKP-BSP; DPS i ataka. Brey-y-y-yyyyyyyyyyyy

 2. Наскоро една позната двойка руснаци споделиха, че заради агресията на Русия срещу Украйна, като пътуват – а те много обикалят – ги е срам да казват, че са руснаци, затова твърдят, че са украинци и навсякъде срещат съчувствие.

  Напоследък и аз все повече усещам срам, че съм българин. Но като какъв да се представям – сърбите и македонците са същите като нас, а други с близък език до нашия няма.

 3. Не съм фен на г-н Иван Бакалов заради левичарският му уклон, склонноста финно да избелва и омаловажава идиотията на “такова беше времето”, двусмислието което съзирам в позицията му в противопоставянето раззия-Украйна, Но. Една Голямо Браво за горната статия. Разбил е отвсякъде и окончателно, а дано ама надали, комплексът, че сме пъпа на планетата, че черните са последната дупка на кавала и живеят по милост на бледоликите, че янките са най-тъпите на всички времена и народи и т.н.
  Шапо!

 4. Статията е подвеждаща, може би неволно, защото пропуска ключови факти за политиката на приемане в US университетите. В САЩ университетите прилагат квоти за прием на малцинствата или по други начини дават предимство за тях, така че даден член на расово малцинство обикновено се приема с по-ниски резултати от представител на мнозинството от евро американците. И това е тема, по която всъщност се води дебат в американското общество от години. Начинът на придобиване на американско гражданство не променя привилегиите за малцинствата. Стефчо, макар и не роден като американец, се смята за част от мнозинството и за него не се прилагат по-леки правила за прием. Натурализирани американци от африкански държави се ползват от същите привилегии като потомците на тези, които са били роби до 1863.

 5. @Затруднен
  Когато ме питат откъде съм, отговорно казвам: ‘От България, и съм сред най-корумпираните.’ Това същисва непознатите и разсмива познатите; понякога разсмива и непознати европейци.

 6. Sranuvam se ot antibalgarskata politika na taka narechenia”elit”, koiato se vodi v BG, no ne i ot tova che sam balgarka. Zivilizovanite narodi poznavat po-dobre nashata istoria ot nas. Dokato cheta g-n Injev, niamam osnovanie da se sramuvam, che sam balgarka.

 7. Към ЗАТРУДНЕН,
  Мисля че не сте вникнал достатъчно в посланието от статията.
  Не бива да поставяме успехите и провалите на един народ пред тези на отделните личности. Това ни води до освобождение от предразсъдъците ни.
  Може да изпитваме срам само ако не се борим да променим нещата които не харесваме и имаме съвест разбира се.
  Това са изпитвали вашите познати руснаци, това изпитвате и вие. А за да бъда честен и аз изпитвам подобен срам.
  И ако съумяваме да постигнем напредък с проблемите които ни тревожат дори и само за себе си тогава може да се гордеем а не да крием произхода си.

 8. Хубаво би било да се запознаем и с конкретни факти, а именно, какви са критериите за прием със стипендия – диплом, успех, приемни изпити, тестове и др., да има база за сравнение – как са се представили други участници, и едва тогава изводите могат да бъдат обективни!! Дали ще се намери някой, който да оспори факта, че в САЩ има държавна политика по тези въпроси, и не ми казвайте, че университетите са частни. Това няма значение! А и какви са критериите за “ум” в страна, която имаше за президент човек, сам похвалил се, че е бил “тройкаджия”? Но важното е да имаш приятели върховни съдии!!!
  На Стефан желая всичко най-добро и никога да не се връща в България! Тук е запазена територия за синчета на бивши номенклатурчици, също учили в западни университети, и откровени неграмотници, издигащи се до най-висши държавни постове! За Стефан в тази схема място НЯМА!!!

 9. Към затруднен:”Напоследък и аз все повече усещам срам, че съм българин”

  Напразно! Убеден съм, че “терзанията” Ви за срам са повече от излишни и не затова, че сте БЪЛГАРИН, а Вие определено не сте, а затова, че за какъвто и да се представите ще предизвикате, и то в най-добрия случай само снизхождение.

 10. Аз съм се представял за “македонец” в Германия – ей така на шега и те можаха да ме разконспирират, иначе Р.Македония ни води в някои неща:
  1. Януари т.г. смениха касовите апарати с такива с мобилна връзка – замяната беше платена от бюджета! Може да си представите какво улеснение е било за малкия бизнес
  2. Обществената им телевизия mrt.com.mk може да се гледа свободно онлайн от чужбина без ограничения- нашата държавна телевизия е блокирана да се гледа онлайн от чужбина? ЗАЩО?
  3. В Р.Македония се правят инвестиции. Може би защото нямат еврофондове? Защото еврофондовете свършват, а реалните инвестиции остават. Последната голяма инвестиция западна от Осогово е 90 милиона евро от италиански инвеститор

 11. Преди време една моя позната беше споделила с мен:”Писна ми от комплексари!” Непрекъснатият стремеж да покажем колко сме “велики” издава нашите комплекси. Ние, които живеем в най-бедната и неуредена държава в Европа! Ние, които за цялото време на пребиваването си по тези земи, така и не сме успели все още да създадем българска нация, а се побираме единствено в понятието население (солидаризирам се с аргументираното твърдение за това на журналиста Иво Беров)!Като се започне с твърдението, че от нашите земи е тръгнала египетската цивилизация (да, има и такава наша “историческа” версия), преминавайки през тупането в гърдите на партийни функционери и историци от рода на Божидар Димитров, организирането на тържества като “1300 години България”, предавания на БНТ, като “Голямото четене”, “Най-хубавите години от нашия живот”, “50 години българско кино” и се стигне до “подвига” на Вежди Рашидов в Париж. Като споменах последното, би трябвало да не забравяме (защото няма да го чуем в електронните медии)за “командировъчните”, около 30 евро, на хор “Йоан Кукузел” и хонорарът на “Мадам В”, около 3000, за представянето на безценната й книга! На “Затруднен” бих казал, че не са малко българите, които мислят като него и се чувстват емигранти в собствената си родина! Успех в ограмотяването българско, Иво! Дай Боже словата, които сееш да помогнат на все повече хора да проумеят истината и да се противопоставят на лъжата, с която ни облъчват вече 70 години!

 12. Първо да кажа,че вече държа в ръцете си “Течна Дружба-3” и тази вечер ще провеждам културно-масова дейност!!! 🙂
  ========================================
  А бе мноо ми е интересно като кажат англичаните много тъпи,американците много тъпи?!
  Значи смятайте ние колко сме вдлъбнати,че с цялата ни острост сме последна дупка на ЕС и сами се тикаме да ходим при тъпите англичани и хамериканци,да изкараме по некой лев!
  Иначе русия е много велика,големи природни богатства,цялата менделеева таблица,че и извън нея,ма нямам нито един приятел,познат,роднина или познат на мой познат дето е емигрирал във великата ‘широка страна моя родная’.
  Карай сега,ний не ги разбираме тези работи,важно е да се прокарват умните опорни точки и митове от сорта на: Руския слон-най-големия,най-умния, най-грациозния и най-бързия на 100 метра с препятствия слон в света! 🙂

 13. Извинения, разбира се “100 години българско кино”!

 14. Кратко, точно и ясно. Такива материали биха издигнали българската журналистика поне в моите очи.

 15. “Учи мама като пораснеш да не метеш улиците”
  Пораснахме с тези пожелания и станахме висшисти. Това нареди България на челно място в класацията по образовани хора на глава от населението. Какъв е резултата? Разбирасе не за всички. Имам братовчедки, които за по-сигурно взеха по три висши образования, а в момента работата им не се различава много от метене на улуци. Това е някакъв конфликт между реалността и изкривеното възпитание в името на доброто. Защо, ако действително ми харесва да мета улиците едно такова обществено отношение към различните професии не би ли било препятствие към тази моя мечта.
  Истина е, че има умни деца, но това е индивидуално качество, а не национално. Легендите за умните българи много ми напомнят за едни други легенди, за българина когато трябва да влезе в ролята си на мъж. Един народ не може без легенди, но когато липсват истинските, плод на национално самочувствие, той или някой друг започват да създават измислени.

 16. Мен не ме е срам, че съм българин, само се срамувам, че Боко Рапона ми е министър председател!

 17. Да не говорим за живеещите в щатите които дойдохме сравнително късно в началото на двайсет и първи век, и вече беше минала една декада от “руско имигрантско присъствие” по тези земи. Повече от пет години трябваше да носим фамилиите завършващи на -ов и да се срамуваме заради това, което през 90-те години бяха извършили тука руснаците с малкото, но все пак съществуващи социални фондове на Америка. Щатите не са социална държава от вида на Швеция, Франция и дори Германия, тук всичко е с пари, а още повече се храни и нашта армия, която пази света от лудите като Путлер и там разни други остатъци от миналото. Затова пък заплатите са високи и всеки може да си направи преценка какво да си купи с тях, цигари, пиене или образование, фитнес, травъл араунд дъ уърълд. Но все пак социални системи за помощ съществуват и те са били НАДУШЕНИ много точно от руснаците които през 90-те години са въртели доста мръсни номера с тези помощти и кредитни карти и евтини квартири, за да стигнат накрая дори до абсолютни падения като мъж на възраст който от мързел не може да излезе от квартирата си, където живее на кетъринг от социални помощи така наречените ФУД СТАМПС, при положение че е е здрав и прав, но малко възпълничък станал след като не излязъл от апартамента си цели 6 месеца, без да плаща наем, и живял на доставки на пици и пиене от кетърингови компании, а пред социалните се представял за тежко болен, а всъщност бил само дебел и се наложи екип на ФЕБЕРЕ да разбие касата на вратата с част от стената, за да може този АНТИПОД на ПУТИН да бъде изкаран от жилището което обитава незаконно и то на нисък наем. Е такива неща бяха правили цели десет години, докато накрая развалиха и ипотечната система с далавери, добре поне че ги озаптиха и сега вече дойде в щатите тяхната трета вълна която се състои от доста хубави девойчета, които обичат да се обличат хубаво и да слушат Пъси РАйът.

 18. Отговор на Mitko: това за президента, който се гордял с тройките си и приятелите върховни съдии е същата идиотщина, като 200 000 загинали руски войници за “освобождението” на България през Руско-Турската война. Дори тази идиотщина да е писана на тоалетна хартия като New York Times. Повечето журналисти тук в Щатите са от същата боя като мнозинството от тези в България. Mitko, по-добре е да мълчиш и да оставиш хората да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да го потвърдиш.
  А иначе Тройной е прав, всички университети имат квота за малцинства, но ако си бяло момче от България, не те броят за никакво малцинство. Така че браво на Стефчо и дано да не се остави да му промият главата с марксистки идиотизми. Тук университетите са пълни с такива червени тикви, които се водят професори.

 19. Не корете Българи, които в пристъп на отчаяние и погнуса от свинщините на свои сънародници (безродници) казват Срам ме е !!! Напълно нормално е да се изпитва Срам. И се моля повече хора да събудят това силно чувство, за да се промени нещо в Безсрамното управление на държавата и бизнеса (на ченгетата от ДС). Нека не позволяваме Гордостта и Национализма, да попречат на съществуването на чисто човешките чувства, които ни правят Човеци, защото в противен случай ще се превънем в това, което мразим.

  Ще ви дам само един дребен пример за Безсрамието, което Господства в държавицата. Разговарях с един инспектор от НАП и му обяснявах за Българска фирма, която е чисто бяла и си плаща всички данъци и осигуровки върху цялата работна заплата а не върху минималната, както Най-безсрамно правят останалите. И той каза, че такива фирми се броят на пръстите на едната ръка в областта. И всъщност инспекторите на НАП работят по предварително удобрен план. Тоест техните проверки са планирани и се знае от месец напред, коя фирма ще бъде проверена. От там нататък разбирате, защо всички са подготвени и тези проверки протичат като учебни занимания.

 20. Глобализацията ще ликвидира националистическите напъни….

 21. Аз пък виждам как, типично по български, се люшкаме между двете крайности. От “срам ме е,че съм българин” до “ние сме най-…”. Никога не съм се срамувал да се нарека българин, така съм учил и децата си.
  Мене ме дразни по-скоро внушенията и призивите към младите “да се махнат от България”. Подобно поведение съзирам и в медии, чрез непрекъснато пропагандиране на различни начини за учене или работа в чужбина.

 22. Няма от какво да се срамуваме че сме българи.
  Българите сме горди хора и е смешно да казваш какъв е този или онзи народ като цяло.
  Абе американците са прости ама ние сме супер, типичният рефлекс от социализма изтъкан от комплекса за малоценност на бедния социалистически неудачник!

 23. Към Тройной с лед:
  Не статията, а коментарът ви е подвеждащ. Удобно сте “пропуснали” – вие ще кажете, че е случайно, разбира се, че кандидат-студентите са изкарали максималния бал на изпита SAT.
  Няма нищо общо с това какъв е произходът им, както и с някаква политика за малцинствата. Университетите искат не малцинства в този смисъл, който вие пишете, а малцината, които са на върха.

 24. Не се срамувам че съм българин!Живея в Германия,имам приятели немци а също и от други националности.Тези приятели имат много позитивно отношение към България и постоянно ме разпитват за нея. Не се срамувам да казвам АЗ СЪМ БЪЛГАРИН !Бъдете добри хора,уважавайте мнението на другите,изслушвайте събеседника си,помагайте на хората около вас,бъдете вежливи и се усмихвайте по често.Това са добродетели които ще променят мнението за България и няма да се срамувате да казвате АЗ СЪМ БЪЛГАРИН !

 25. Николай,всеки е свободен да живее,където иска.Познавам младеж,завършил с отличие висше образование,започнал работа в родния си град.Всяка сутрин с мъка издържал на оперативката простотията на бизнесмена-шеф.Напусна и отиде в София.Наложи се в известна компания,но и там се ядосва,че работниците крадат.Направете си сам извод.

 26. Не е по темата, ама си заслужава. И батька Лукашенко намери удобен претекст да се скатае от парада на 9 май в масква. На лилипуткин не му остава нищо друго освен да гушне с едната ръка щерката на оня изверг боков, с другата севернокорейското дебелаче. Мъка кремльовска.

  Белорусский лидер Александр Лукашенко планирует 9 мая принять участие в параде по случаю юбилея Победы в Великой Отечественной войне, который пройдет в столице Белоруссии. Как передает РИА «Новости», об этом журналистам сообщил сам президент.
  «Президент 9 мая будет в Минске. У нас 9 мая свой такой парад, как в Москве», — сказал он.
  Лукашенко отметил, что «кроме главнокомандующего никто не будет принимать парад».

 27. Към СКАРАМУШ:
  Вие явно не знаете как в US университетите освен резултатът от SAT комисиите по прием разглеждат, като също толкова важни, всякакви други фактори. Например участие на кандидата в извънучилищни дейности като спорт, благотворителна дейност и т.н. Има безброй начини кандидат с по-нисък SAT да бъде предпочетен пред някой с по-висок SAT.

  Може би трябва да има предимства за определени малцинства, които наистина са били репресирани в миналото. Но статията на Иван Бакалов е подвеждаща и се базира на недостатъчно познание на материята.

 28. Няма какво да се учудваме, системата на образование на САЩ е почти перфектна!
  Изпита е единен за всички учебни заведения, попълваш, изпращаш и след това получаваш резултат къде си приет за целите САЩ!
  Дори руснаците започнаха да копират системета за образование на американците- единен изпит за всички учебни заведения!
  Само БГ чака да изминат 1300 г за да им узреят тъпите тикви на нашите олигофрени в оброзователната система. Няма единни учебници, няма единни изпити. И това се прави специално, за да може да има “връзки”, купуване на дипломи и на степени, с една дума да има корупция. Има даскали които си пишат книги и задължават децата да им ги четат без да са в програмите за обучение. В САЩ учебниците се раздават от училищата, и след това се връщат обратно в края на годината/някои може би спомнят това време/. Няма как учител Х, написал нещо “тъпанарско” да накара родителите на учениците да му купуват книгите. Тетрадките по домошна работа също се раздават от училището. Откъде са парите ще попитате?? От данъка на къщата или апартамента който плащате, част отива за училището/в края на всяка година получаваш писмо, където е описано за какво ти е изразхован данъка!/. И когато американците си купуват къща, най-много обръщат внимание на класацията на училищата в района който са избрали за да живеят!!
  Елементарно и много ефектно!!
  Само българите, които по презумция си мислят че са много “умни” още се опитват да “открият велосипеда”.

 29. 1. Радвам се на Стефан не защото е приет в 14 университета (8 от които обръшлянени), а затова че сърцето е там където е ума му! И двете са големи. Не често срещано в бръшляните (а и извън тях) достоинство. Такъв човек, откъдето и да идва и където и да отива, все ще му се зарадвам.
  2. Факт е, че се осъзнава като българин, и това няма как допълнително да не ме зарадва. Изобщо не става дума за тупане в гърдите или за присвояване на овациите за американската публична образователна система, която също като нас няма повод да се кичи със Стефан.

  Без да има връзка със Стефан, колегите споменаващи квоти са прави; националният център по образователна статистика ги измерва и публикува всяка година. Но квотите не са само етнически или национални. Квотите са за семействата дарители на университетите, има и лобистки кръгове, има и други. Те се менят. Не всеки, който излиза от бръшляновата лига е с отличаващи се ум и способности. Но факт е, че там съществува едно ядро от изключителни хора, чиято мисия е не да гадаят бъдещето, а да го правят.

 30. .500 S&W

  Ех, повдигна болезнен въпрос: за червените северноамерикански тикви професори. Сещам се обаче за чудесната реабилитация на Почтената Тиква, която Васил Милославов публикува наскоро. Затова вместо тикви ще ги нарека ЧЕРВЕНИ АЗБЕСТОВИ. Културата на либералния азбестов елит саморазложила се в моралния си релативизъм ме отврати дотолкова, че достигнах момент, в който почти неосъзнато заобикалям корпусите на университетите. А сега накъде? В отчаянието си търся тези научни центрове, чиято природа на финансиране дава известна независимост и надежда за умствена потентност. Не са много.
  Наскоро католически автори заговориха отново за Allan Bloom и публикуваната преди 20 години ‘The Closing of the American Mind’. Ето един цитат на Р.Рено в неговата ревизия на книгата: “The supposed idealism of the 1960s was, in fact, a new barbarism. Whatever moral and spiritual seriousness the long tradition of American pragmatism had left intact in university life, the anti-culture of the left destroyed.”

 31. Само за информация г-да ! Ръководител на отбора за Олимпиадите по Математика на САЩ от доста години е Румънският математик Титу Андреску, а заместникът( дубльорът) му е Българският математик Светослав Савчев! Иначе специално в областа на Математиката в САЩ в РАНД Корпорейшън, в МТИ, Принстън, КАЛТЕХ и други престижни Университети работят много талантливи и Руски, Български, Полски, Индийски, Китайски, Пакистански, Ирански и какви ли не още математици – въобще цветът на Световната математическа общност! Естественна причина за това е недостижимото за други страни финансиране в областа на науката!

 32. към “EVERYONE ELSE” – много моля за превод на бълг. Отнася се за всички, които не са като “нас с гайдите”. Искам превод на всичко, което пишете на чужд език, моля! Как да се уважавам, че съм БГ, като не успях да науча нито един чужд език. Дори не научих език, който се говори в БГ (тур., циг., арм., иврит). Останах си само със старобълг. (руски).

  Бъдете здрави, колеги фенове на И.И.

  А на тролчетата искам да кажа, че се радвам, че точно “техния човек, аген на ДС”, който им знай всички мръсотийки, им вади кирливите ризи. Само, че искам поименно, г-н Ин.

 33. Георги: И Вие бъдете здрав!
  Моето скромно мнение е, че езиците не са повод за самоуважение, а само един от начините да влезете поне в предверието на други светове. Но това е само един от начините; така че нищо никога не е загубено.
  Ето един работен превод на цитата: ‘Предполаганият идеализъм на 60-те беше в действителност ново варварство. Каквато морална и духовна състоятелност дългогодишната традиция на американския прагматизъм остави непокътната в университетите, анти-културата на лявото унищожи.’

 34. Hubavo zavarshvashto izrechenie.
  Agresivnoto neuvajenie kam vischko i vsichki u nas e sintezirano v nashenskia izraz “Toia li be? Abe ia mu e.. ……!”
  V tova posledno izrechenie bez kolebanie bih izpusnal “skromnost” i ostavil pojelatelnoto “s malko poveche”, za da se stigne do pochti nevazmojnoto za nashenetza “uvajenie kam drugite”.
  Kazvam “nevazmojnoto” zashtoto (imam predvid masoviat sluchai) nashenetza opredeleno ne uvajava sebe si. V sreda kadeto triabva da pravi kompromisi za vsichko v jivota si ot 75 godini i poveche, poniatiata “uvajenie, samouvajenie” sa prazni poniatia. Vsichko e pozvoleno pri otzeliavaneto. Za moral, printzipi, uvajenie miasto niama.
  Da jivee BKP(BSP) i bratskiat SSSR (Rusia) i da im blagodarim za tova.

 35. VLADO, е съвсем прав! Защото в НРБ няма единна система и методика НИТО на “обучението”, НИТО на оценката в “Д-Ъ-Р-Ж-А-В-Н-О-Т-О” ни “образУвание” , и съвсем на частните училища(ако въобще ги има!).
  Всичко започва с второто по финасиране от ДАНЪЦИТЕ ни министерство – това на образУванието. И както е “редно” в 70-годишната “традиция” на цялото ни НРБ, и там след “ТЯСНОпартийната насоченост” на образУванието до 1989г., то стана с “партийна разнопосочност” през “прехода” му към “партиен хаос”. В който всяка ЧАСТ(ПАРТ) от предишната “партийност” , придобила ВЕЧЕ “собствена самостоятелност” искаше да се представи ,като ЕДИНСТВЕНА “алтернатива” на всички други части, които си мислеха, че са се “отскубнали” от “ТЯСНОпартийният” контрол , който ги държеше “единни” дотогава.
  Грешката на тези “ПАРТийни ЧАСТ(н)ици” ,е че приеха, че разликите между тях са “фундаментални “, докато в действителност бяха, и са си само лични още от 1944г..А за това трябваше да има дебольшевизация поне на изучаваният “учебен материал”.
  Затова и образУванието, не се превърна в ПРОСВЕЩЕНИЕ след 1989г..
  За да стане това трябва да се приложат ЕДИННИ стандарти и възможности и за ОБУЧАВАЩИТЕ и за обучаваните, в различните части на НРБ, защото “държавната услуга” образУвание трябва да е ЕДНАКВА поне за частта й финасирана от данъците! Но в НРБ , не е така! Отдавна!
  И това едва ли ще помогне да се реши образУвателният “проблем” на циганите, и другите “малцинства”!

 36. Да кажа, че съм българин, никога не може да ме е срам. Няма такъв филм. Напротив. Учудва ме как след всяка публикувана статия, като дузина пилци след квачка, се появяват единомишленици, ако и защитаваната теза да е доста съмнителна…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.