Млад български математик печели златен медал в олимпиада по оборване на руската пропаганда

Бъдещето на България ми се “обади” чрез една статия, изпратена в електронната ми поща. Споделям с читателите какво ми написа ученикът от 12 клас от математическата гимназия в София Васил Василев в своя “статийка”, както сам се изразява.

Урок по статистика за русофили

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Напоследък една голяма част от хибридната война е насочена към хваленето на Путинова Русия като страна, от която всички трябва да взимат пример, но фактите от официални руски източници говорят друго. Например руската пропаганда вменява мисленето, че в САЩ има огромна престъпност, но официалните данни от 2011г. говорят, че в Русия е имало над 14,3 случая на убийство на 100 000 души, докато в САЩ те са под 4,7. Данните за 2013 са сходни. Това е почти три пъти разлика, а САЩ не е страна, която се слави с ниска престъпност и е добре и да се отбележи, че населението им е 2,2 пъти повече от това на Русия. Например убийствата в Германия за същата година са 0,8 случая на 100 000 души.

Също интересен е броят на абортите в резултат от нежелана бременност в двете държави: В САЩ е имало 16,9 аборта на 1000 жени, докато в Русия този индекс е 37,4 за 2011 година.

Относно корупцията Световният индекс за възприятие на корупцията (по скала от 0 за огромна корупция до 10 за липса на корупция) сочи, че Русия има само 2,7, докато САЩ има 7,4, а, за сравнение, за България този индекс е 4,3, докато за Финландия е 8,9, което още по-силно подчертава, че една граница може да направи голяма разлика, особено ако от другата страна на тази граница се намира Путинова Русия. В блога на Иво Инджев беше отразена добре тази разлика между две съседни държави.

Интересен е също и малко известният факт, че в Русия за 2013 година са похарчени 1,5 пъти повече средства за наркотици, отколкото е целият федерален бюджет за отбрана. Но не бива да изпускаме и високият процент на самоубийства в Русия, който е 18,2 на 100 000 души, докато в САЩ е 12,6, който е сходен и с българските 12,3 случая.

И сега е време всеки да си зададе въпроса накъде искаме да гледаме – към развития запад или към Русия – страна с рекордновисоки за цивилизования свят индекси за убийства, аборти, корупция, употреба на наркотици, самоубийства и съм сигурен, че изпускам още много неща (като стандарта на живот). Радостен съм, че мнозинството българи осъзнават тези факти, но има едни около 5-10%, които въпреки всичко не успяват. Тях може да ги видите на малобройните, но чести проруски протести в София и точно те трябва да видят тези факти, ако не вярват – нека влезнат в сайта на РОССТАТ и да видят официалната руска статистика и тогава хибридната война и тази стена, която тя създава, ще рухне и ще отстъпи място на здравия разум и руската пропаганда, вменяваща на българина комплекс за малоценност и за вечна благодарност към „освободителката“, ще остане в историята.

 

36 мнения за “Млад български математик печели златен медал в олимпиада по оборване на руската пропаганда”

 1. Нека да дам още малко прясна информация. Първо на руски, после превод:

  ——————————-

  – Помидоры по семьсот рублей…

  – моя пенсия – 6300 рублей…

  – врач, которая просит его [Путин] объяснить, как ей прожить на 9 тысяч рублей?

  ——————————-

  Превод
  – доматите са по 700 рубли за килограм (около 10 евро).

  – Пенсията ми е 6300 рубли (около 90 евро)

  – лекар го пита [Путин] как да преживява с 9000 рубли [130 евро]

  Ето това са цените, пенсиите и заплатите в богата Русия.

 2. Толкова млад и вече…соросоид! Има надежда за нашата Родина, щом един младеж в гимназията може да осъзнае тези факти.

 3. http://kultura.bg/web/русия-и-западът-кой-е-по-морален/

  това е един от източниците на тази информация, като първоизточникът е руски (не от “гадните” европейци).

  Много интересна е статистиката за изоставените деца и тяхната съдба – в САЩ и Европа и в Русия от друга страна. Броят в Русия е между един и един и половина милиона (просто никой не води точна статистика)!

  Ако видите някъде русофил, просто му изпратете тази статистика, факт е че са малко, но вдигат огромен шум в обществото.

  Интересен е и феномена на алкохолизма в Русия, неличим, генетичен и катастрофален.

  В общи линии нивото е на средно развита африканска държава.

  Без особен анализ може да датираме руското общество на ниво 16-17 век по степен на зрялост.

 4. Радостното за България е че идва ново поколение,необременено от лъжите и манипулациите на комунистическият строй.Като сложим и информационната светлина,която не може по никакъв начин да бъде спряна,картината е обнадеждаваща.Лъжите им не могат да виреят.
  В тази връзка си спомням един случай с мен от детинството ми ,който дълго време ме подтискаше.Родена съм през м.март и майка ми и баща ми ме записват с предният випуск в училище.Идва време да ни връзват пионерски връзки,но за мен няма зящото не съм навършила нужните година.Аз седя в ъгъла като бито коте и се чувствам малоценна.Не участвувах в училищните мероприятия.На другата година ми разрешават да си купя връзка и да си я сложа сама.Майка ми ми сложи тази на брат ми ,но тя веше със син кант /за момчета/ и всички ми се подиграваха.Същото се повтори и с комсомолската организация.Всичко това го считах като насилие и въпреки,че изпълнявах всички прищевки на ръководството.
  Днес нещата са други.Свободата на личността се чувства още от младежките години.

 5. Ей тоя “Соросоид” ни трябва. Да погне червените кучета дето изгризаха родината си и я напълниха с черни манги.

 6. Възхищавам се от младия човек,надрастнал до безкрайност старите продажници на чужди интереси.Лъжите и манипулациите на скъпо платената чужда агентура са сведени до 0 от безпристрастните числа изнесени от един младеж,почти дете,което обаче умее да чете и да разсъждава за разлика от безсрамните глашатаи на измамата и путинизма.

 7. Добре е такива хора да са бъдещето на България.

 8. Толкова млад, а такава голяма надежда вдъхва!

 9. Във всяко общество има около 10% ненормални-умствено или генетично
  увредени човекоподобни!Те се самоопределят като джихадисти,фашисти или КОМУНИСТИ!
  За да се оправим -първо ЛУСТРАЦИЯ,
  второ-ясно посочване собствеността
  на медиите и трето-забрана да се
  ползват овшорни сметки или фирми за
  придобиване на имущество.

 10. Браво на младежа! Изключително съм впечатлен от аналитичният прочит на сухите цифри и числа. Успоредиците са убийствени за лилипут.инова раззия.
  Шапо!
  От мен още малко съчки в огъня на северна Нигерия.
  http://demotivation.me/mbei8sf8pepapic.html

 11. Конгресът на САЩ постави нов термин за Руската информационна, хибридна война. Той определя тиражирането на руските пропагандни лъжи, като ВОЙНА СРЕЩУ ИНФОРМАЦИЯТА. И макар словата на лъжливото руско овчарче, да хващат дикиш само в овчето братство на другариата, трябва да бъдем внимателни да не покълне и в нашата душа някоя от трелите на Цивилизования дявол Волдеморчик Путинчик.

 12. Вижте, колко интересно тълкуване, което много ми харесва и е напълно реално да е така.

  ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ – SPAROTOK26 ноември 2013 г., 0:18

  Четох нещата на този блогър, но ние имаме коренно различна методика, това е причината трудно да намерим общ език.

  Името на История Славенобългарска не е преведено неправилно. Това може да твърди човек, който не я е чел изобщо. Старите славяни са гетите- един тракийски народ. Това се обяснява в няколко книги от Теофилакт Симоката. В житието на Свети Теодосий Кенобиат също се пояснява, че старославянския език е тракийски. Тези автори обаче са непознати на широката публика.

  Повечето от хората не знаят, че руснаци, поляци, чехи, словени и др. не са потомци на старите славяни, а на венетите, наричани още венди. Старото име на словени и словаци е венети, земята им е наричата Тера Венеторум от римляните, а немците са й казвали Виндиш Марк.

  Тацит и Птолемей поставя многобройните племена на венените в земите на Полша, там е и Венетския залив – днешния залив на Гданск. Споменът, че старото име на руснаците е венети се е запазил най-добре при финландците, които все още казват на Русия Веная, а на руснаците венелаинен.

  Тези важни неща не се знаят и се спекулира с името на старите славяни, лъже се, че те са деди на руснаци, поляци и др. а това не е истина. Старите славяни са траки, те са наши деди, докато венетите са само роднини обитаващи други територии.

  Поздрави!

 13. Исках да добавя и източниците си, за да се избегнат спекулации, но за да улесня г-н Инджев го правя в коментар. Повечето неща за Русия са от РОССТАТ, има и от Единая межведомственная информационно-статистическая система. Число прерываний беременности., както и от някои социологически агенции. За САЩ са от ЦРУ и официални доклади, социологически агенции като Gallup International и от usa.gov. Данните за корупцията са от Transparency International (или иначе казано Прозрачност без граници).Ако някой иска по-подробни линкове, може да пише и ще му предоставя :).

 14. Много поучително. Иначе се потрудих малко и извадих данните в сбит вид.(подходящо за публикуване във Фейсбук)

  Кой е по-морален – Русия или западът

  Понеже т. нар. русифили напоследък са се активизирали и постоянно убеждават, че Европейския съюз (наричат го често Еврогейски) е пълен с аморални хора за които парите са най-важното, обясняват, че е пълно с педераси, луди, джихадисти, фереджета, наркомани, убийци…. се потрудих да извадя мялко суха статистика (източника е руски сайт).

  В Русия се отчитат годишно 10,2 умишлени убийства на 100 хиляди души.
  В САЩ – 4,2 убийства
  Във Франция – 1,1
  В Германия-0,8

  Изоставени и лишени от родителски грижи деца в Русия – 700 хиляди.
  В САЩ – 50 хиляди. ( на глава от населението в САЩ са 4,5 пъти по-малко от колкото в Русия)
  В Швеция – 5 хиляди

  В Русия на 100 раждания се падат по 73 аборта.
  За Европа на 100 раждания са около 20 аборта
  Средно за света на 100 раждания са около 22 аборта

  Между 1 и 2 процента от възрастните руснаци са заразени с ХИВ
  За Франция и Германия този процент е между 0,1 и 0,5
  Извод: Внимавайте с рускините по черноморието.

  Благотворителността в Русия е общо 1,5 милярда долара. В това число половината дарения са чуждестранни (дарения от чужденци за руснаци)
  В САЩ – 11,4 милярда долара годишно за благотворителност
  В Германия 4.9 милярда годишно
  Франция – 4,2 милярда годишно.
  Япония 9,85 милярда годишно.
  Ако се сметне БВП и доходите на глава от населението излиза, че средно един американец дава 120 пъти повече за благотворителност от един руснак.
  В Европа има 25-27 донора на 100 човека (кръв, органи)
  В Русия има 14 донора на 100 човека ( В Москва – по-малко от 10)

  Наркоманите в Русия са над 5 милиона или 3,5% от населението
  В ЕС наркоманите са 0,51%
  В Германия – 0,25
  Франция – 0,44%
  Русия е на първо място в света по употреба на хероин и на второ място по наркомани взимащи наркотици венозно (на първо е Азербейджан)

 15. Здравей, ВАСКО!
  Позволявам си да се обърна така фамилиарно към теб, по две причини:
  – първата е, че съм на възрастта на дядо ти;
  – втората е, че те чувствам безкрайно близък по дух и светоглед!
  Възхитен съм от разсъжденията ти, от находчивостта, от трезвата и обективна преценка на фактите, от смелостта и неприсъщата за възрастта ти зрялост!
  Адмирации!
  Очевидно, не всички абитуриенти от този випуск ще посрещнат празника си, клатушкайки се с двулитрова бутилка бира в ръка, празноглаво крещейки като стадо павиани „Едно, две, три, … дванайсе, … уау-у-у!!!”
  Благодаря ти, че те има! Ти вдъхваш на старци като мен вярата, че България още я има и надеждата, че потомците ни ще живеят в нормална страна, а не в евразийска губерния, неизлечимо болна от комунизъм!
  Поклон и пред родителите ти, отгледали и възпитали син като теб!
  С безкрайна благодарност и уважение!
  Дядо Павел

 16. Васко Василев: Евала за будността! Ограмотявай колкото може повече съученици/ бъдещи колеги.

  Спомените на Д. Савова убеждават по-мощно от статистиката! Уви, червеният азбест не реагира на човешки травми; дано числата и процентите ги цапнат по главите.

 17. А това е един малък пример към това, какви “патриоти” в ежедневието си са самите руснаци:
  “Какой у вас автомобиль?
  http://www.kommersant.ru/poll/results
  Дата проведения: с 27.08.2014 по 04.09.2014
  Российской марки 201………………25%
  Иномарка российской сборки 456………………20,98%
  Иномарка зарубежной сборки 1049………….…48,25%
  У меня нет автомобиля 468……………21,53%”
  И ако съберем данните само за автомобилите “чуждестранна марка” и тези с “чуждестранна марка”, но сглобени в Русия спрямо всички, които карат автомобили ( 1706 -естествено, това са резултати от интернет анкета) то резултата става 88,22% към 11,78% (или 7.5 към 1 в полза на западните марки).

 18. През 1990 г. най-голямата ми мечта беше БКП един ден да получи 12 % на избори.
  Днес сутринта прочетох, че според изследване получава 10%.
  Така че надежда има!

  И Браво, моето момче!

 19. Грамотните и мислещи хора, макар и млади не могат да бъдат подведени! Проблема са невежите и продажните, които никак не са малко по нашите земи.

 20. Мерси на всички добри пожелания и оценки! Бих насърчил всички всички коментиращи да направят свои изследвания и с радост виждам, че някои вече са го направили.
  До Веселин: Интересни факти. За дарителството в България има има написана книга в три тома. Например интересен факт, който много малко хора знаят е, че Левски е бил и голям дарител. Потресаващ е и броят на дарителите, които се оценяват на няколко десетки хиляди, а обема на дареното е няколко милиарда днешни лева. Разбира се тази традиция е прекъсната след като и последните дарителски фондове са национализирани с решението на БКП от 1951г. Книгата е Енциклепедия Дарителството. Съставили: Веска Николова и Росица Стоянова.

  До Павел Тинков: Мерси г-н Тинков и няма проблеми, но не вярвам да сте на възрастта на дядо ми и още по-малко да поделяте неговите възгледи (Той е на 90 и е русофил и затова сме се разбрали да не говорим за политика с него, защото не излизаме на глава и се получават едни неприятни двучасови спорове, приятелски разбира се, но все пак). Интересно в тая връзка е, че имам и двама приятели русофили, с които съдбата като на шега ме срещна преди доста дълго време (поне по моите стандарти) и затова съм свикнал винаги да съм подготвен на максимално ниво да отвръщам на руска пропаганда. Но пък и от там съм свикнал да не се отнасям с омраза към русофилите, а по скоро със съжаление (става дума за що годе културните русофили, а не за тези скинари с обръснати глави и с боксове, към които следва да има нулева толерантност) заради тяхната неспособност да видят тези неща и да направят връзка между комунизма и сегашния Путинов режим (защото тези приятели са антикомунисти, или поне се мислят за такива). А празника си (изпращането) за добро или за лошо ще го посрещна с четирима колеги и приятели (Марин Шаламанов, Петър Гайдаров, Христо Стоянов и Григори Матейн) в Питсбърг (близо до Вашингтон) в САЩ. С тях ще представяме България на най-големия панаир за наука в света – Intel ISEF, 2015. Съжалявам, че звучи малко нескромно, но стискайте палци между 9-16 май :).

  Иначе във връзка с това, че тук е пълно с интелигентни и, предполагам, обществено отговорни читатели и коментатори, то споделям, че в Протестна мрежа сме в процес на разширение, затова ако някой има желание, може да пише кратка биография на мейла на ПМ и да го гласуваме за прием, защото България има нужда от силно гражданско общество.

 21. Поздравления, Васко Василев! Лъч на надежда в иначе мрачното ни ежедневие. Убедена съм, че Вашето поколение може да поведе България по верния пут. Желая Ви успех на Intel ISEF 2015!

 22. Г-н Инджев, помолих приятели да ми закупят Течна дружба 3 и ми казаха, че в централна книжарница им дали екземпляра от витрината. Дано да се чете!
  Благодаря Ви!

 23. Браво Васко, има надежда за България с младежи като теб. Съжалявам, че няма как да прескоча до Питсбърг през май да ти стисна ръката.

 24. Много добра ‘статийка’ Ще си позволя само да не се съглася с това че русия принадлежи към цивилизованите страни. Самата статистика подсказва обратното.

 25. Иво, Иво, вече си на 60 и можеш да мислиш за пенсия. Този юнак спокойно може да поеме щафетата. И аз съм от математическа и смея да твърдя, че тази безпощадна аналитичност съм я виждал в много от съучениците си. Пред фактите и боговете мълчат, но русифилистиците НЕ!!!

 26. Фактологически и безпристрасто поднесено. Браво на метематика! Къде искаме да принадлежим е важно, но ще по-важно е какво сме готови да направим за това?

 27. Браво за статията! Само с факти и посочване на източниците може да се бори пропагандата! Много е хубаво, че младежите не са безразлични. 🙂

 28. Траките не са “славяни”. Генетичната категория “славяни” не съществува – има такава теоретична категория. Още на пръв поглед съвсем ясно се вижда, че населението на България твърде се различава, физически, и от поляците, и от руснаците, и т.н; Русия е една държава неизлязла още от варварския си период и аз неразбирам кой би си помислил, че България принадлежи с Русия. Но колкото е опасна русофилската пропаганда, толкова е опасна и идеята, че трябва да се превърнем в копие на закостенялата,свръхрегулирана Европа.

 29. Винаги съм вярвал, че има много будни деца, благодарение на своите родители, които са ги възпитали да мислят. Все още имама надежда за нас като държава, макар че намалява всеки ден.

  Ето и няколко извадки от моята лична статистика:
  – Почти над 75% от всички компании в България се контролират от бивши и действащи членове на БКП и ДС.
  – В по- голямата си част тези фирми партнират с европейски, американски или китайски компании и почти не работят с руснаци, но се титуловат русофили.
  – Ние сме в уникалното положение на клиент, който не иска да се откаже да купува калпава стока от продавача (русия) и то на достатъчно високи цени
  – Върлите русофили, никога не са посещавали русия.
  – Почти всички партии се про европейски, но действат като про руски.

  В русия хора като Васко не могат да вереят. За там са почитателите на напиването до самозабрава, безразборния секс, ниските критерии за хигиенна,обичащи да корумпират и да са подкупвани, лъжещи и готови да предадат и най- важното имащи робско самосъзнание и свободата не е за тях.

 30. ДоВаско Василев | април 20, 2015, 20:25
  Браво, дечко!

 31. И още една нагла лъжа, повтаряна от комунягите, но понякога и от някои просто заблудени хора – за “големия, необятния и незнамсиощекакво руски пазар”
  Фактите обаче показват нещо съвсем друго. “Необятният” руски пазар е по-малък от пазара на едан Холандия!
  Ето данни за търговскията на РФ и Нидерландия:
  https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/rus/
  ….
  https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/nld/

 32. Поздравления за точните и обосновани изводи на младия човек! Дано повече хора се замислят над числата вместо над напомпаните с идеологически суперлативи хвалебствени лъжи на пропагандаторите!

 33. Уважаеми г-н Васил Василев,
  обръщам се към Вас с господин, защото въпреки че съм само с 10 години по – голям от Вас не чувствам никаква разлика по мисъл и дух. Ще се радвам ако ми пишете лично съобщение на kcvetkoff@abv.bg, вярвам, че контактът може да бъде полезен и за двама ни и за родината ни. Поздрави и благодарности на Вас и на господин Инджев.

 34. Браво, Васко!
  Гордея се, че те познавам теб и приятелите ти,радвам се, че възгледите ти имат такава аудитория.
  Напред момче!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.