Руската мечка май се отказва от твърдението, че санкциите срещу нея са “бълха”

И руската мечка, оказва се, танцува според тоягата.

 

Само преди два дни Путин бламира собствената си пропаганда за „фашисткия” характер на управлението в Украйна, като предупреди Израел да не изнася смъртоносно оръжие за Киев. Самата хипотеза, че Израел би направил това, буквално изтри с гума всички писания, приписващи на Киев управленски „фашизъм”- Израел никога не би си дружил с „фашисти”.

Днес кремълската мечка излиза на заден ход от собствената си хибридна хралупа и по друг особено парлив въпрос на руската пропагандна война.

Само преди месеци, например в интервю за Интерфакс на 14 октомври 2014 г., външният министър Сергей Лавров твърдеше, че Русия „бълха я ухапала” от западните санкции. Нещо повече, той направо ги обяви за полезни. Стимулирали концентрацията на ресурсите, обновяването на промишлеността, инфраструктурата и и изобщо- ефективността на руската икономика „ по всички направления”.

 

Подобни бравурни подсвирквания в тъмната гора на санкциите бяха всекидневна практика в Русия. На 25 септември миналата години платени от руски компании ентусиасти организираха в Москва акция, в която се гордост обясняваха, как санкциите „разсмиват” руските ядрени ракети „Искандер” и „Топол”. Демонстриращите размахваха руски гевреци като антипод на американската кока кола(?).

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че икономиката в Русия понася значителни загуби от въведените от Запада санкции. По оценки на чуждестранни експерти на Русия са нанесени щети за 25 млрд. евро, а през 2015 г. размерът им може да нарасне няколкократно, предаде РИА Новости.

В отчета си пред Държавната дума за дейността на правителството Медведев каза, че присъединяването на Крим е повлияло на руската икономика. „Няма подробно да изброявам под какви санкции живеем вече почти година. Но практически няма нито един отрасъл на икономката, който да не е засегнат. Започвайки от финансовата сфера – под формата на ограничаване достъпа до чуждестранен капитал – и стигайки до вноса на технологии“, каза Медведев.

Той представи и експертни данни за щетите за Русия от санкциите. „Загубите от въведените ограничения за нашата икономика са значителни, и няма да ги крия. По оценки на редица чуждестранни експерти, на Русия са нанесени щети за 25 млрд. евро (1,5% от БВП). През 2015 г. те може да нараснат няколко пъти“, каза руският премиер. ( БЛИЦ)

 

Звучи доста по-различно, нали?

Сега трябва да очакваме говорителите на руската Пета колона в България да си пренастрои граченето, според което любимата им чужда държава едва ли не се радва да бъде санкционирана, за да докаже още по-ярко величието си. Защото нашите путинофили бъркат големината на територията с големината на икономиката. Държави, като Китай, Индия, САЩ ( особено САЩ, чиято икономика зависи само 5 на сто от износа на стоки и суровини) могат да бъдат самодостатъчни, но Русия , освен в производството на оръжие, в което е впрегнат целия гигантски природно-човешки ресурс на империята от близо век насам, във всичко останало е като великан, който не може сам да се храни.

 

Явно самият великан започва да проявява нещо като чувство за самосъхранение. Време е и туземните джуджета тук да го получат „просветление” и да провят известно смирение.

 

 

 

7 мнения за “Руската мечка май се отказва от твърдението, че санкциите срещу нея са “бълха””

 1. Действително противоречивите сигнали, които идват от Медведев и Лавров будят недоумение. Дали Медведев не изразява умишлено позиция различна от тази на Путин? Дали не става дума за някакво пропукване по върховете в Москва? (Ха дано, ама надали…)

 2. Strike them Often, Strike them Hard, Keep on Striking, if you want to keep them at bay!

  Бойко Борисов, Калфин, “Парванов” и другата анти-българска сган трябва да започне хорово да грачи, за отмяна на санкциите наложени на истинската им родина. Де да можеше, и тук да сторим туй, което прогледналите Украинци направиха със законите свързани с бандитския комунизъм.

  Русолюбците в русия -> чемодан+вокзал и в русия ( цитирам Украинските Патриоти ).

 3. Да пийнем по бира, рублата пак взе да пикира…

 4. Макар и извън темата, но във връзка с информационната и пропагандна антибългарска хибиридна война, която се води срещу страната ни вкл. и по БНТ искам да попитам: Кой може да ми отговори на какво основание, в предаването на Д.Цонев (пъпеша), Дудука (Бюреков) твърдеше, че неговата вече несъществуваща партия ББЦ е спечелила 17 % (500000 гласа) при някакви избори ???, без за това да бъде аопроверган или репликиран от водещия, като по този начиен позволява да се разпространява една лъжа в националния ефир! Също без реакция останаха и нападките на Дудука към РБ и лично срещу Иван Костов и министър Москов без никакви конкретни факти и аргументи! А за похарчените милиони от трезора на КТБ лично от него (бареков) не бе спомената нито думичка! Това ли е Общественната медия??, която служи за пропагандни цели на пропаднали политици и престъпници???

 5. Девалвацията на Руската Рубла беше нарочно и целенасочено действие:
  -Казакстан една година по-рано девалвира Тенгето и то загуби 30% от стойността си/Венецуела направи същото няколко пъти/.
  -от 2015г. Евразиийския Съюз се увеличи и вече е от 5 държави. Те си мислат че ще изнасят за Русия , а Путин ги присъедини като пазари с ниската рубла.
  -РФ ограничи вноса с 55% и така стимулира собствената си икономика.
  -2014г. е рекордна по добив на злато- рублата има златно покритие за разлика от виртуалното на долара.
  -2014г. е рекордна по добив на нефт-така фирмите дзанимаващи се с шистов петрол са почти фалирали, защото барела не е около100 долара.
  Евразийския Европейския Съюз губи най-много от санкцийте към Руската Федерация-сам си спира вноса чрез ответните мерки на Русия. Ръстът на БВП е 0,3% и то в Германия, другите членки са в дефлация. Тия от Брюксел не могат да смятат населението на Руската Федерация е към 145млн.,какъв е проблема на Китай койтое 1,5млрд. да ги изхрани. В Русия има много градове свободни търговски зони и всички страни от БРИКС изнасят каквото им падне за РФ, за разлика от ЕС.
  След Втората Световна война като капитулираща страна на Япония е наложено споразумение от Сащ за почти безмитна търговия/целта е Япония да се наводни с американски стоки, но става обратното/. Сащ и Канада се възползват изнасят в РФ чрез Япония/Реекспорт за трети страни/. В Русия е разрешен вносът на МПС-та с десен волан/за радлика от Беларус и Казакстан/. Тоест стимулира се вносът от Япония за сметка на ЕС.
  Граждани на РФ през едно определено КПП могат да влизат безвизово в Монголия, а също в Манджурия и още поне три погранични китайски града при много облекчена процедура. Граждани на Казакстан и Киргистан/други членки на Еразийския Съюз/ при същата процедура могат да влизат в Синджиано-Уйгурси район/известен с китайците-мюсулмани/.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.