Даровете на задунайците, които смачкаха дарителството в България

След като статията за руската пропаганда, написана от ученика от 12 клас от математическата гимназия в София Васил Василев, пожъна симпатиите на читателите на ivo.bg, днес можете да се запознаете с друг негов принос – по темата за смачканата по време на съветската окупация България традиция на дарителството.

Дарителството в България преди червената „освободителка“

Автор: Васил Василев

Във връзка със сивото българско ежедневие и с един коментар под минала статия се сетих, че често „паметта за направеното добро е онова трайно нещо, което остава дори след като материалните белези на благодеянието са вече изчезнали“. Това е цитат от предисловието на Енциклопедия Дарителството. Интересен факт е, че за 2013 г.  в България компании, фондации и граждани са дарили над 105 млн. лева. Компаниите са дали 47% процента от тези пари, международните фондации около 31%, българските фондации – 16% и частните дарители с малко над 5%.

Малко хора обаче знаят за огромната дарителска традиция у нас преди Червената армия да ни „освободи“. Събраните данни сочат, че в периода 1878-1951г. има няколко хиляди дарители, като общата сума на даренията по мои скромни сметки се равнява на няколкостотин милиона сегашни лева. Тези данни може да се намерят  в тритомната Енциклопедия Дарителството, в която освен обичайните заподозрени като братята Евлоги и Христо Георгиеви могат да се проследят и биографиите на още хиляди частни дарители и фондове, които са използвали средствата си за подпомагане на възрастни хора, училища, ученици, манастири, хора с увреждания, военноинвалиди, за построяване на паметници и много други. Почти неизвестно е, че и самият Левски е бил дарител. Интересен пример е фондът „Стефан и Нона Консулови“, основан през 1928 г. с начален капитал от 100 000 тогавашни лева, предназначен за награди за най-добър отпечатан труд, посветен на историята, геологията, етнографията или стопанството. Към 1951 г. средствата във фонда са нараснали на над 232 000 тогавашни лева, но скоро след това фондът е национализиран. Подобна е и съдбата на всички други фондове – национализирани в периода 1946-1951 г. С този акт дарителската традиция в България е прекъсната и сега тепърва с малки стъпки се възстановява.

И сега питам – къде са паметниците на тези благодетели, за които трябва да си спомняме с уважение и благоговение? И защо в центъра на София стърчи паметникът на същата тази Червена армия и хвърля зловеща и подигравателна сянка върху паметта на тези достойни дарители?

 

13 мнения за “Даровете на задунайците, които смачкаха дарителството в България”

 1. “И сега питам – къде са паметниците на тези благодетели, за които трябва да си спомняме с уважение и благоговение? И защо в центъра на София стърчи паметникът на същата тази Червена армия и хвърля зловеща и подигравателна сянка върху паметта на тези достойни дарители?”
  ………………..
  Как къде? Механизмът е описан добре от Оруел в “1984”. Когато нещо се промени в настоящето, трябва да се направят промени и в миналото. Даже, ако трябва, да се изтрие. Да припомням ли гневното писмо на Захари Стоянов и недоволството на руснаците, че българите говорели за Крум, Борис, Симеон?

 2. КАКВО означава да се “НАЦИонализират” ПЕНСИОННИТЕ, дарителските и др. обществени и СОЦиални ФОНДОВЕ от бандитите от БКсП?!?!?…..
  И ЗА какво са използвани тези ОГРАБЕНИ от большевишките бандити фондове?!?!?…..
  Нали тези “суперхерои” се хвалят , че построили 2(ДВЕ!!!) “българии” от НИЩОТО?!?!….
  А след последният ИМ 5-ти, или пък 6-ти, или пък може би 7-ми БАНКРУТ през 1996-97г., какво остана от хилядолетният български КАПИТАЛ- икономически и духовен?!?!?… А дори и след още по-последният БАНКРУТ – КТБ?!?…
  И има ли друга “държава” , освен НРБ , която да БАНКРУТИРА на всяка “петилетка”, след 1951г.?!?!?..
  Учудващо е КОЙ е “управлявал” толкова МНОГО, и толкова ДЪЛГО, и толкова “ПРЕуспяло”, за да се получат тези всеобхватни резИлтати?!?!?…
  П.П. Но виж , за “ПАРТийните” си “нужди” и “ПАМЕТници”, бандитската шайка от БКсП “даряваше” “безотчетно” ЧУЖДИТЕ “държавни” , ЧАСТНИ , интерНАЦИонализирани и “колективизирани” КАПИТАЛи , натрупани преди 1944г., и досега!
  Че даже финансираше , и финансира(!!!) и братскиТЕ си подобия по целият свят, и особено много колониалната си метрополия – СеСеСеРе!

 3. Има един разказ за геройската постъпка на Тома Неверни. Той отива в Индия с цел да разпространи Божието Слово. Там под предлог, че ще построи дворец на богат махараджа, той раздава всичките му пари на бедните и ги покръства. Когато махараджата попитал къде му е двореца Тома му отговаря, Вашият дворец е горе на Небето. Вие го построихте със парите, които раздадохте на бедните. Тоест, тези дарители имат свои паметници и дворци в горния, небесния свят.
  А тези, които сами на себе си стоят и своите си господари паметници, няма да ги бъде дълго.

 4. OT FB

  “07.02.2015 г., Масква. Днес станах както обикновено, сипах си двеста грама водка за закуска и пуснах телевизора да видя Путин. Вместо него обаче даваха тавариш Лавров. „Тоже неплохо“, помислих си, ведро допих водката, намигнах на портретите на Сталин и Кобзон, облякох новата ватенка и тръгнах за работа.
  Във входа срещнах съседа Серьога. „Крым наш!“, поздравих го аз. „Воистина наш!“, отговори той и извади една бутилка самогон, да полеем събитието.
  На улицата беше хладно, около -20 градуса и ладата запали едва от петият опит. Подкарах я внимателно между дупките, мечките и чукчите. Особено досадни бяха последните – като видят кола, тичат да си изпросят нещо за ядене. Дмитрий Медведев все обещава да направи нещо за съня на мечките, но нищо не се случва и те все така стресирани си обикалят около кофите за боклук.
  Осторожно минах покрай най-голямата дупка, където лежи предишната ми кола, заедно с ремаркето. Впрочем, вероятно и двадесетина други. Местните власти чакат да паднат още пет-шест и като се напълни, ще асфалтират отгоре.
  Малко по-нататък ме чакаше милиционерски патрул. По навик посегнах към калашника, но видях в ръцете на единия лека картечница и се отказах.
  Милиционерите ми взеха десет долара, но почерпиха по една водка с кисела краставичка. Разделихме се като приятели.
  На работа бригадирът беше купил пет бутилки водка и една сельодка. Изпихме всичко, пяхме песни за войната и за победата. Два пъти изкарахме и химна – един път за Союза и един път за Федерацията. После съм заспал.
  Привечер се събудих и тръгнах за в къщи. На улицата беше -30 градуса, помислих си, че е време да сложа зимните гуми, които брат ми изпрати от США преди три години.
  Вечерта най-после дадоха Путин по телевизията и аз отворих една бутилка водка по този случай. Стана ми малко студено, та слязох до мазето да поусиля ядрения реактор. Навремето го свих от военния завод, в който работех и сега не давам пари за отопление. Вярно, на няколко години трябва да му се сменя урана, но пък все още се намира евтин на битпазара.
  Посвирих малко на балалайка, а после си легнах. Малко преди да заспя си напомних, че вече цял месец не съм ходил в мавзолея на Ленин.”

 5. Хубава статийка е написало момчето,но в нея става дума за революция!
  Комунист-дарител,това е мега оксиморон!
  Докато комунист-крадец е пълен нонсенс,защото все едно казваш водна-вода.
  Още повече,че думата крадец бледнее в пъти,пъти,пъти в сравнение с понятието комунист.
  Ако искаш да обидиш някой,че гепи,но да използваш евфемизъм,наречи го крадец,но ако искаш грозно да го обидиш,че присвоява,тогава му кажи,че е комунист.

 6. Веселине, браво за разказа!
  Иво и колеги, знаете тази новина.

  http://www.mediapool.bg/poddrazhnitsi-na-putin-gromyat-rusofobite-s-noviya-satirichen-vestnik-sharzh-i-pero-news233207.html

  Анти-антипутинската пропагандна централа реагира немедленно. “Сатиричният” журнал ще се разпространява безплатно, значит…Тоже маладци!Но аз се замислих за друго. “Шарж и перо” трябва да звучи като “Шарли ебдо”. Още една илюстрация, че хилядолетната клептомания и плагиатщина на Кремъл е повече от патологична и нищо оригинално не може да измисли. Грабежът е единствения начин за съществуване и на “стара” (до Иван Грозни) и на “модерна Русия” от Петър 1 насам.Ето разхвърляни няколко от хилядите доказателства. Крадат азбуки, сборници на цар Симеон, крадат мундири, знамена (в смисъл холандското, обърнато като руско от Петър!), крадат управленски модели, династии и бюрократични структури (немските), крадат до последно зърно и гладна смърт собствения си народ, крадат от природата си и я унищожават, крадат авторството на Пинокио, крадат двигатели на Форд и БМВ, крадат книги и авторски права, музикални произведения, крадат цели държави, чужди музеи, архиви, златни резерви… няма изброяване.
  А след като страна с такъв стопански и човешки потенциал може да съществува някак си само чрез кражба, то междунородноправното й причисляване към бандитските държави е напълно обосновано.

 7. Статиите на това момче , ПОРАЖДАТ НАДЕЖДАТА , ЧЕ НЕ ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е ЗАГУБЕНО !!!! СВЕТЪЛ ЛЪЧ МЕЖДУ ЧАЛГА И МУТРИ !!!

 8. В Пловдив най-хубавата прогимназия беше дарена от американската фондация Карнеги. Първата работа на “освободителите” след девети 1944 не беше да направят по хубаво училище, а бързо да изкъртят и да сменят името Карнеги. Това име страшно им пречеше, въпреки че се возеха с американски камиони, ядяха американска храна преди да докопат българската, и американците им разрушиха заводите и оставиха без патрони хитлеристите. Без Америка те никога нямаше да стигнат Берлин.

 9. Едни от най-големите дарители в град Разлог са били двамата братя индустриалци и търговци братя Каназиреви. Те дават пари и построяват за жителите на града сграда за гимназията и читалище с киносалон. След съветската инвазия през 1944 година училището се преименува на името на един партизанин терорист от града. А в края на 90-те години на миналия век строители “предприемачи”, подпомогнати от тогавашния кмет, превръщат читалището и киносалона в блок с апартаменти. Сега там живеят хора, чиито прозорци гледат към двора на училището. Това е благодарността към паметта на двамата братя дарители.

 10. Няма такива мащабни крадци и бандити като комунистите!
  От древен Рим, до ден-днешен никой не е крал така мащабно и не е избил толкова много хора като комунистическите режими!!!

 11. До Стамбо : Само уточнение във връзка със знамето,за да не сме уязвими за неточности – не са обърнали холандското, а са му разбъркали цветовете. Иначе с всичко друго съм съгласен. Поздрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.