Проправителствен хумор в Москва- пародия на пародирането

Нямам намерение да изпитвам читателите с въпроса „познайте какво е странното в следващата информация”. Поради това отговарям в аванс: понеже руските шегаджии се съизмерват и шаржират Запада, дори на семантично ниво ( имитирайки „Шарли ебдо”), „малката грешка” в това сравнение е във факта, че в руския случай става дума за защита на властта, а не са опозиционно поведение. Или пък става дума за опозиция срещу „чуждото влияние”, което си и класически примитивизъм, отглас от вековния шовинизъм и съветския болшевизъм.

 

Движение на поддръжници на руския президент Владимир Путин издава от 21 април сатиричен седмичник с карикатури и епиграми, осмиващи Запада, представяйки го като отговор на френския “Шарли ебдо”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първият брой на “Шарж и перо” (безплатен седмичник от 4 страници, забранен за аудиторията под 18 години) е изцяло посветен на събитията в Украйна, заяви Валерий Заборовски, говорител на движение “Антимайдан” при представянето на вестника.

Движение “Антимайдан” обхваща мотоклубове, спортисти и ветерани. То беше създадено да противодейства на предполагаем бунт на опозиционните сили в Украйна, където преди година проруският режим на президента Виктор Янукович беше свален след масови протести на Майдана в Киев.

“Всички автори предоставят карикатурите и епиграмите си безплатно”, уточни Заборовски пред украинския културен център на пешеходна улица в Москва, където се предлагаше първия брой.

“В Украйна, както и на Запад, се води широка русофобска кампания. Но от наша страна, от страна на артистите, нямаше отговор на тази кампания”, обясни карикатуристът Михаил Серебряков, оформил челната страница на новия вестник.

Следващият брой ще е посветен на “петата колона” – израз, който Кремъл и поддръжниците му използват за опозицията в Русия.

Прокремълските сили решително осъдиха публикуването на карикатури на Мохамед във френския седмичник “Шарли ебдо”, мишена на джихадистки нападения, които през януари взеха общо 17 жертви, припомня АФП, цитирана от Медиапул.

Както се вижда, в Русия се води пропагандна война срещу самата същност на критиката, като инструмент на свободното слово срещу властта. Да осмиваш врага в защита на (уж) великата, непоклатимата, самодостатъчната, най-голяма ( по територия) империя в света е жалка позиция. Само неразбирането на този факт може да е по-жалко, от тази великоруското чувство за хумор, па макар и то да е „безплатно” , както внушават участниците в руското проправителствено шоу.

 

В отговор на русофилския “аргумент” ( срещу каквото и да било критично мнение спрямо руската политика), че руската култура е велика, от доста време напомням, че това величие се дължи на европейската същност на руската култура. Нищо отнея не е измислено в Русия, а е адаптирано. Тъкмо фактът, че се е случило, макар и с вековно закъснение спрямо европейските образци ( в балета, операта, литературата, живописта и т.н.) напук на мракобесната атмосфера в руското общество, е наистина велико постижение на един европейски елит, миниатюрен като “бройка” спрямо неграмотното руско  население в Русия, държано в робско и полуробско състояние дори и в през 20-ти век в СССР.

Иронията, която московските проправителствени шегаджии не са в състояние да проумеят, е в това, че в днешния 21 век те поставят под съмнение най-голямото завоевания на Русия за всички времена: културната традиция,  преведена на руски, но свързана с Европа.

 

Всъщност има нещо още по-жалко, но понеже е и доста малко ( като мащаб), то почти не си заслужава да бъде споменаване.

 

И все пак: българската версия на руската пропагандна срещу „русофобията” ( както в Москва определят несъгласието с агресивността на Кремъл в половината свят поне) е лишена дори от от шовинистичния , но все пак руски патос на московските шегаджии. Докато у нас българи (по претенция) яростно нападат други българи заради нежеланието им да обичат повече Русия от България.

В статия на някой си Костадинов ( видно от разпространението на статията му в една класация на блоговете), този путинофил така се задъхва от злоба срещу несъгласните с българското русофилство, че сипе квалификации от рода на „ сган”, „паплач” и т.н. по адрес на българите, които не споделят неговия възторг от една чужа държава, каквато е Русия.

Въпросният Костадинов (в задочен спор с друг автор, в който го обвинява в невежество по линия на историята) най-сериозно сравнява днешните българи, несъгласни с русофилството с …византийците. И по какъв признак? Ами днешните „русофоби” били виновни за обезлюдяването на България както византийците „едно време”. Кой да му каже на този „историк”, че византийците налагат т.н. византийско иго от близо два века в средновековна България след разгрома на българското царство на цар Петър с ръцете на руските варвари на княз Светослав, поднесъл срещу купчина злато на византийците изпепелената от него българска земя с вероломни нападения на България в гръб.

 

Именно в гръб нападат българите и днес византийско-руските вандали, за които европейската ориентация на България е непоносимо отдалечаване от съветско-руския колониализъм, който си отглежда тук своя пета колона, чиято задача е същата, като на онзи Светослав от 10 век : да поднесе на тепсия омаломощената България на т.н. трети Рим, за какъвто се изживява руската империя и в наши дни.

 

 

 

 

 

15 мнения за “Проправителствен хумор в Москва- пародия на пародирането”

 1. Тъй като истериите на русофилите не са ми вече интересни /и слава Богу, защото доскоро вдигах адреналина/, предлагам на Вашата интелигентна аудитория интервю на Виктор Суворов за украинска медия по повод настъпващия 9 май – в неговия стил развенчава много митове за т.нар. “Велика отечествена”.
  http://faraj.com.tj/opinion/2616-viktor-suvorov-nikakoy-velikoy-otechestvennoy-voyny-ne-bylo.html

 2. Много точно сте го оценили това поведение за закрила на властта на Путин от критика – ЖАЛКО! Жалки са и човечетата, които го демонстрират.

  Мястото на “Третия Рим”, каквито са бляновете и амбициите на фашиста-кагебист за присвояване, е при Третия Райх на Хитлер – на бунището на историята! За там се е и запътил дребосъка-комплексар от Кремъл. Поведението му повтаря агресията на Хитлер (и Сталин), което е и началото на ВСВ, която започват съвместно с плячкосването на Полша през септември 1939г. Това и ще го сполети в крайна сметка – капитулация пред демократичния свят, който прогледна за наглите му лъжи и вече си дава сметка, че няма право да позволи на този тиранин да продължава да издевателства със съседните на руската империя страни. И не само с тях. Прекалено голям залък е ЕС и САЩ за носителяТ на високи токчета (в публичните си изяви), колкото и да се напъва! А руският народ защо го търпи???

 3. Пътя по който са тръгнали товарищите,определено ми харесва!
  Бих го характеризирал с поговорката – всяко зло,за добро!
  Да тръгваш срещу целия цивилизован свят,по начина по който те го правят си е атавизъм от хитлеристко-сталински тип,който вече света е гледал,преживял и заклеймил като нещо,което е против човечеството.
  Така че,струва ми се,’Restart’-а на руската империя,който правят в момента руските управници,подкрепяни поголовно от малоумните си мужици,си е жив ‘Shut Down’!
  Ама тоя път след повторния ‘Restart’може да стане “Тhe system cannot find the file specified”,с последващо “GAME OVER…FOREVER”!!!

 4. До Борето:
  Боре, едно малко уточнение относно третия Рим. В старо време, Първия Рим си го знаели къде е ( и днес пак си е там), Втория Рим бил Константинопол (днес му казват Истамбул) а Третия Рим бил столицата на Българските царе, Великия Град Търново.
  Та относно мераците на рашките за трети Рим, неправилно твърдение е. Те могат да претендират за четвърти Рим. Исторически това е свободната позиция за претенденти 🙂
  Поздрави!

 5. “пародия на пародирането” – няма как да се напише по-точно определение на руски “хумористичен” журнал.

  Що се отнася до безкрайното руско заклеймяване на “загнилия Запад”, нека припомним една реплика от романа “Дим” на Тургенев – тя е следната:

  “бьет он нас на всех пунктах, этот Запад а гнил!” – Запада ни бие по всички показатели, а е гнил…

  Година на написване на романа “Дим” – 1867…

  Както се казва в друг знаменит руски роман – всичко е ясно на съда.

  Или, както се казва във филма Диамантената ръка – когато човек е идиот, това е задълго.

 6. Ако разрешите ще публикувам Българофилска статия на един прекрасен Българин.

  http://sparotok.blogspot.nl/2015/04/blog-post_21.html

  Наред с добрите думи за нашия народ ми направи впечатление нещо което показва защо не трябва да се поддаваме на чужда пропаганда.

  “Злите думи са отрова за душата, това утайката го знае добре. Един народ не може да бъде поробен преди са се пречупи духа му. Ето за това не бива да се оставяме да ни пречупят, да отровят надеждите ни, да отнемат бъдещето ни. Не трябва да позволяваме да мачкат съзнанието ни и да ни внушават, че сме слаби, че нищо не зависи от нас.

  Злото няма да се спре, няма да престане да ни залива с помия и лъжи, но ние не сме длъжни да приемаме това. Бог ни е дал възможност да избираме – в каква посока да гледаме, кой път да изберем. Който търси доброто ще намери добро. Който търси приятели ще намери приятели. Който твърдо реши, че ще изгради по-добро бъдеще ще работи за това и ще спре да се надява на обещанията на хитри празнословци.”

 7. ДИВАНЕ, това повече подхожда за сценарий за филми като Властелинът на пръстените или друга подобна щуротия. Няма нищо вярно в този текст! Ти да не си Йоло Денев скрит под ника ДИВАНЕ?

 8. Тази година се навъшват 800 / осемстотин / години от подписването на МАГНА ХАРТА / от Английския крал Джон І / – дал началото на местното самоуправление. Това трябва да отбележи и чества човечеството, а не 70 год. от трагедията когато СЦИЛА е победил ХАРИДБА.

 9. До Peter Razpopov:

  Стилизирано копие от Магна харта беше първият подарък , който получих след 10 ноември 1989 г. от от посланика на Великобритания Ричард Томас. Тогава за този основополагащ документ на европейската (преродена от античността) демокрация в България бяха чували само специалистите. А и днес май за него знаят предимно такива хора, което още веднъж показва колко дълбок е разломът ни със Запада, след като България беше откъсната през 1944 от Европа. Осъзнах го също преди няколко години, когато бях поканен в Брюксел ( на конференция за медиите в Русия и периферните държави около нея). Превключвайки каналите на телевизора в хотела установих, че цяла Европа показва филми ( на всевъзможни езици) във връзка с годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, докато в България имаше пълна медийна тишина за това събитие от огромно значение, когато е извършен най-големият десант в човешката история.

 10. Сотиров, трябва ли да ти отговарям на глупавите приказки ??? Ако имаш кураж и култура, да спориш с автора, можеш да се пробваш! Успех!

  https://www.blogger.com/profile/10466967613323146592

  Колкото до това, защо искам да се обърне внимание точно на тази статия, мисля, че е очевидно и няма нужда да обяснявам. Българската Нация определено има нужда от Оптимизъм и Вяра. Ужасните приказки по адрес на нашия характер и качества са продиктувани именно от Страх от Българския Дух! Силата на този Дух е изумявала и ще изумява целия свят! Аз съм убеден , че Българите и Траките имат много много общи черти и “славяните” нямат място тук. Българския Дух ще се прояви, когато спрем са се самоунижаваме и си застанем здраво на краката а в сърцето си запалим огъня на Обичта и Христовото Учение.

 11. Едва ли няКОЙ може да се “изненада” от “креакарикативността” на квинтесенцията на кремълските тирани -туПин!
  И в НРеБе-то ни имаше “КОНТРАпротести”, породени от “креакарикативността” на СЪЩИТЕ туПиновите слуги през 2013г.
  Едва няКОЙ може да обясни логиката в КОНТРАкреативността на подобни кагебистки туПизми, но какво да правиш -такова е “нивото” им в КГБ!
  ПРОТЕСТирайки СРЕЩУ нещо или няКОЙ, се обявяваш ПРОТИВ НЕГО, т.е. си КОНТРА. И при това този няКОЙ да “КОНТРАпротестира” срещу насочения СРЕЩУ него ПРОТЕСТ е върховна арогантност и цинизъм, защото това НЕ няКАКЪВ си “НОВ” вид “протест.
  Когато няКОЙ е против даден ПРОТЕСТ, то ТОЙ е ЗА , или ПРО-, този срещу КОЙто е насочен ПРОТЕСТа. И “КОНТРАпротестът” му срещу този ПРОТЕСТ става ПРО-“протест”, а не ПРОТЕСТ.
  Още повече , ако “КОНТРАпротестираш” за няКОЙ всевластен тиран.
  И след като е тиран, ТОЙ може да се “отблагодари” за “КОНТРАпротестите”. Докато от ПРОТЕСТите не можеш да очакваш ниКАКЪВ КЕЛЕПИР. Което е най-вероятната “причина” за “КОНТРАпротестирането”!!! И в НРеБе-то се навъдиха такива “КОНТРАпротестиращи” “проститутриоти”, получаващи заработените си копейки в службу туПина.

 12. До Лозан Бизов.
  Дори и за “Четвърти Рим” не могат да претендират, защото Император Константин Велики, преди да постои Константинопол е наричал Сердика- “Моят Рим.
  Та, вземайки повод от думите на Император Константин Велики, Сердика е Трети Рим, Търново – Четвърти!
  Руснаците могат да си претендират и ще си останат само с претенциите на оня москосвски княз, който си гудил на княжеският герб, герба на Византия и се е помослил за наследник на Византия само защото се оженил за някаква далечна роднина на Константин Палеолог!

 13. Относно “Костадинов”

  „Млад” рибар на лов за гласове / човешки души със стара мрежа

  Повечето от хората, които живеят по Черноморието знаят какво е да ловиш риба с чепаре. Най-опростено вместо една кукичка на въдицата са закачени няколко.

  Във Варна от известно време се наблюдава засилен риболов на гласове / човешки души от „млад” рибар, но със стара мрежа. Та въпросната мрежа е чепаре с множество от кукички, с различни и многоцветни пера, за да заблуждават рибата и тя да кълве.

  Едната кукичка е страхът / омразата към циганите, другата страхът / омразата към турците, третата страхът, че ако не клъвнем по първите две кукички ще „изчезнем като нация” и за това трябва непременно да закапем кукичката „за да се спасим”, четвъртата, о каква изненада, е омразата към „Еврогейския” Съюз и всичко „Западно”, и ето идва и мястото за „Любовта”, тя е резервирана за петата кукичка, Любовта към Русия.

  Та този „млад” рибар на лов за гласове / човешки души, но със старата мрежа, дели рибата на „добра риба” и на „лоша риба”. „Добрата риба” разбира се е тази, която кълве на кукичките заложени на чепарето, лошата риба, разбира се, е тази която упорито отказва да кълве на кукичките на „младия” рибар.

  Та „младия рибар” често се сърди и, защото е възмутен, че не всяка „риба” му кълве на чепарето разделя Българите на Българи (рибите които кълват на кукичките му) и Не-Българи (тези които отказват да кълват на тях).

  „Младият” рибар се “пише” „Патриот” с главно „П”. Нищо, че в неговата мрежа има само страх и омраза, е има и малко любов към „родината” (петата кукичка).

  Въпросът към нас Българите е може ли „младия” рибар да ни лови като „риби” със старата си мрежа? Все пак тук става въпрос не само за нашия глас а и за нашата душа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.