Ще станат ли хористите солисти в бунт срещу овластената простащина

Дългогодишният клиросен певец и преподавател по църковно пеене Стоян Малинов заяви вчера пред портала pravoslavie.bg, че е обмислял от известно време да прекрати участието си в хора „Йоан Кукузел”„докато нещата не се урегулират във финансов, а и в музикален аспект”. Уволнението на колегата му Георги Петров, заради негово критично изказване във фейсбук, го е накарало да напусне в знак на несъгласие с ръководството.

 

Днес хористът потвърди решението си в интервю за БТВ.

 

Това е вторият певец от същия хор, който протестира „ с краката си” срещу Рашидов, „силната ръка” на Борисов, назначена от него за господар на културата в България.

 

Дали пък най-сетне една професионална общност няма да даде пример за съпротива срещу овластената простащина? Защото спорът само формално е за пари. От гледна точка на артистите те наистина може и да са водещия мотив, но за обществото по-важно в случая е поведението на министъра на културата ( тъкмо на Културата!). Неадекватността му на този пост е сравнима с това министърът на строителството да руши; министърът на здравеопазването да сее зарази, а на земеделието- да агитира никой да не сее нищо

 

Например журналистите така и не се разбунтуваха- мълчат в хор срещу сговора на властта и парите, борят се поотделно и помежду си дори за и против отделни елементи от несправедливостта, която е видна за всички с просто око за начина, по който се командват медиите в Бъэлгария. Разединени са срещу дългогодишния нискочел терор на търгашите със свободата на словото, превърнато в обект на покупко-продажба. Нулева солидарност беше постигната в тази гилдия от (само)доволните търгаши, прилагащи принципа „ подкупвай и владей”!

 

Нека не гадаем, дали двамата замлъкнали певци ще заразят болната от безгръбначност система с бунтарство. Но би било забележително да се окаже, че хористите са солисти!

 

А на Рашидов предстои днес от 18 ч. да му попеят под прозорците протестиращи граждани. Не искам да си мисля каква асоциация предизвиква в културната му глава думата „серенада”. Но като знаем как яростно брани съветските монументи от българите, можем да му пожелаем на руски, че да ни разбере: „надо, надо”( т.е. трябва, трябва).

 

P.S. Авторът на тези предположения няма да е на серенадата по изключение, но по правило е готов да предложи един куплет ( в стил, подходящ като за културизма на министерската харизма):

 

Вежди ли бе да го изпишеш

и да му вадиш дивидент.

Разровиш ли го, ще мирише

на катебейски прецедент.

 

ПРИПЕВ:

(х)атака, (х)атака,

чака-рака

за мултака

 

( Неравноделен ритъм 9-8)

 

 

11 мнения за “Ще станат ли хористите солисти в бунт срещу овластената простащина”

 1. Лошите хора са и Богу нетърпими и когато подтиснатите искрено в душата си пожелят тяхното изгонване, то неминуемо ще се случи. Когато направим тежката грешка да се примирим с тях и Господ не ги маха, защото ние си ги заслужаваме. Това е причината в България да царуват идиоти. Ние сме се примирили с тях!

 2. Щом ни повтарят, това е дъното! Дерзайте, кукловодите са изчерпали ресурса си от утайката на работническо- селския контингент!!

 3. “Не ме е страх от министъра на културата. Страх ме е от културата на министъра.” Р. Ралин

  Ако беше жив Р. Ралин не ми се мисли какви мисли би измислил по този повод. Има си достоен прототип от който да се вдъхновява. 🙁

 4. Прекалено злобен коментар. Освен всичко казано по-горе г-н Рашидов е талантлив скулптор.

 5. А бе този титаничен културтрегер,който се беше произнесъл за руската музика: „Там има такъв голям диапазон от композитори – от Достоевски до Чайковски…”,за него ли става дума?!
  Ами да му дадем 100лв да се откаже докато не се е осрал напълно,че язък му и за скулптурите,язък му и за името което години наред е градил !

 6. ПП Относно: „Там има такъв голям диапазон от композитори – от Достоевски до Чайковски…”
  =========================================

  Сетих се,че великия руски ‘композитор’ Фьодор Михайлович Достоевски е написал романа “ИДИОТ”.
  Ако някой го е слушал тоз роман,да се обади да каже дали там не се пее нещо и за нашичкия Веждю. 🙂

 7. Много трябва да си нагъл за да искаш хористите в името на България да пеят без възнаграждение! Като е толкова голям “патриот” защо използва привилегии, за да си върне парите вложени в КТБ!

 8. Лесно му е на Вежди Рашидов да се величае по повод платата от 35 евро на хористите от хор Йоан Кукузел.Нали той си има 2,5 милиона.Неговият случай ми прилича на следния: Един много богат господар намира беден човечец да му свърши някаква работа.Накрая му плаща с мизерни пари.Когато човечеца се опитва да протестира господарят го наругава и го изритва от дома си. В действителния случай и хипотетичния има голяма разлика.Става дума за министъра на културата,която очевидно е по-малка от тази на хористите от хорЙоан Кукузел.Неговата заслуга за тази изложба е,че като министър е подписвал някакви книжа,подготвени от други,за което си е получил възможните екстри.Преписва му се заслугата,че е прославил Бъпгария.Прославил е България благодарение на траките живяли 3000 години преди него.Тези ,които днес прославят България са оценени 35 евро евро и със срамни епитети.А за нас и европейците остава да сме свидетели на тази трагикомедия.

 9. До VMZ, кое му е “злобното” на коментара. Че нарича нещата, такива каквито са. “Талантливият скулпрур”, културното алтер-его на банкянското слънце е образец на съвременният чалга-политик. Агресивен, нагъл, ниско образован, впиянчен използвач. Спомняте ли си как с недоразумението Жорж Ганчев в първите години след “избухване на демокрацията” си разнасяха кирливите ризи по една далавера на незоконно изнесени малки пластики на веждичката. Нашият човек тука се свързал с оня мошеник базиран по него време в Лондон да му продаде няколко фигурки. жг ги продал но “забравил” да се “отчете”. И те така, седмици наред правеха джумбаш на материала.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.