Маршът на руската пропаганда в българското интернет пространство

Можете да се запознаете със списък от 77 сайта, разпространяващи руска пропаганда в България. Публикуван е вече от името на анонимен коментатор в http://petatakolona.com/spisak-na-saytovete-razprostranyavashti-ruska-propaganda/ ( в ivo.bg , по желание на автора, който има колебания за един сайт, общият брой е 77, а не 78, както е посочил авторът в сайта Петата колона).

Запознах се със съставителя на списъка, който се съгласи да бъде цитиран поименно.

Той се казва Иван Панчев и има журналистически опит. За да направи класацията на проруските сайтове той е следил всекидневно два месеца скриншоти от фейсбук на руски тролове . Прави уговорката, че някои от сайтовете са преценени по други критерии- например по рязкото преобладаване на руски източници спрямо украинските при отразяването на събитията в Украйна.

ivo.bg не може да потвърди проруската насоченост на всеки отделен сайт. Списъкът обаче изглежда достоверен като цяло и дава представа до каква степен българското виртуално пространство е заразено с вируса на кремълската пропаганда като част от руската информационна война срещу България.

Изследването на г-н Панчев демаскира тенденцията и показва общата картина, която не е по-различна и в останалата част от българското медийно пространство.

Ето списъка на Иван Панчев, който читателите могат да допълнят в ivo.bg ( с примери, които илюстрират принадлежността на съответния сайт към пропагандния марш на руската Пета колона в България).

 

blitz.bg
pik.bg
pogled.info
bez-cenzura.com
http://www.budnaera.com/
trud.bg
bnoshipka.org
burgas-dnes.eu
bradva.bg
worldtodaybg.com
mejdu-redovete.com.
alterinformation.wordpress.com
velikabulgaria.eu
cpresa.bg
desinfowar.wordpress.com
hashtag-bg.com
bgnews.me
zadkulisite.com
rusofili.bg
livenews.bg
bgmak.eu
svobodnoslovo.eu
sofia-dnes.eu
glasove.com
bezpartien.com
vestnikataka.bg
burgas-podlupa.com
novinar.bg
aliceswonderland.eu
pan.bg
slivensega.wordpress.com
otvorenopismo.orgfree.com
newsline.bg
bgvest.eu
silnabulgaria.com
media-bg.eu
forumnews.bg
globaledemokratischeunion.com
dailyknowledge.eu
infobalkani.wordpress.com
avantage.bg
razkritia.com
marica.bg
cross.bg
lentata.com
http://7plus7.net
http://30dumi.com/
http://m.19min.bg/
http://bnr.bg/horizont/deconstruction/broadcast#
afera.bg
http://strogosekretno.com
a-specto.bg
dnesplus.bg
big5.bg
nepoznato.energetika-bg.com
http://webnovinar.com
http://10tka.eu
http://palachinka.net
http://novini.cc
sieminehn.wordpress.com
duma.bg

НОВАТА ЕПОХА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ


bgnow.eu
paragraph22.bg
focus-news.net
podoko.eu
vsekiden.com
http://solidbul.eu


http://ovarna.bg
http://tribali.info
http://newsuik.eu/?p=43842&oid=1328684
https://anonybulgaria.wordpress.com/
http://jenabg.com
http://utroruse.com
http://skandal.bg

А ето и един подкрепящ коментар в ivo.bg, който внася допълнителен нюанс в описанието на състезанието по облъчване на българите с руска пропаганда.

IT:

“Изключително забавно е следното – софтуера, който ползват много от тия сайтове, например WordPress, Joomla и др., както и софтуера на сървърите, на които са качени сайтовете, например Apache, както софтуера на социалните мрежи, например Facebook и пр., са изцяло американски разработки, а на всичко отгоре са пуснати за безплатно ползване.

Т.е., без безплатните американски високи технологии, тия нещастни кремълски ботове и тролове нямаше да могат да си заработят жалките 30 рубли, срещу които предават собствените си страна и народ”.

 

37 мнения за “Маршът на руската пропаганда в българското интернет пространство”

 1. Изключително забавно е следното – софтуера, който ползват много от тия сайтове, например WordPress, Joomla и др., както и софтуера на сървърите, на които са качени сайтовете, например Apache, както софтуера на социалните мрежи, например Facebook и пр., са изцяло американски разработки, а на всичко отгоре са пуснати за безплатно ползване.

  Т.е., без безплатните американски високи технологии, тия нещастни кремълски ботове и тролове нямаше да могат да си заработят жалките 30 рубли, срещу които предават собствените си страна и народ.

 2. По време на протестите срещу псевдо-експертното правителство Орешарски, програмист беше направил plugin (добавка) за браузъра Мозила, която при опит да се влезе в някой от сайтовете на добичето Пеевски, извеждаше съобщение и блокираше влизането. Надявам се и сега някой да направи нещо подобно!!!

 3. IT:
  И платежните им системи не са руски. Теглят си тролските хонорари с ‘Visa’ и’Master’ карти.

 4. Полезен списък, особено за аудитория без изградени критерии, както и за по-възрастните, които наивно вярват във всичко, “щото го пише във вестника” или “телевизията го казва”.

  Имам неудоволствието лично да познавам съществото, списващо един от въпросните сайтове, http://strogosekretno.com, бившият кореспондент на в. “Работническо дело” в Прага, Хараре и Адис Абеба, др. Красимир Иванджийски. Той издаваше и вестник със същото име, неизвестно с какви средства (може би от спестени валутни закуски). Роденото във Врабешките колиби, Ловешка околия “наше момче” е завършило “Външна търговия” в Полша, татко му беше милиционер от кариерата с дипломатически чин, а леля му беше “Личен състав” в БТА, Вие няма как да не я познавате, г-н Инджев. Та този същия от 1992 г. всяка година погребва САЩ и долара. Толкова за познавателната и информационна стойност на подобни “източници на информация”, но като източници кои са актуалните опорни точки – стават. Стига човек да не е гнуслив.

  Позволявам си да предложа на вниманието Ви още един списък – на про-руските тролове във Фейсбук. Трябва да ги вадим на светло – както и хлебарките, тези гадинки не обичат публичността:

  http://petatakolona.com/spisak-na-trolovete-na-ruskata-peta-kolona-vav-facebook/

 5. Днес едно интелигентно момче по принцип, ИТ специалист, ми издрънка такава щуротия, че без малко да падна. Всичко започнало с Иван Костов и …заради Иван Костов, Дънди Прешъс измъкнал 50 МИЛИАРДА от България. Този човек е редовен читател на сайта infobalkani.wordpress.com. Дори ми го препоръча като обективен. Това се случва за съжаление с хората, които четат тази болна пропаганда. Според мен е наложително тези сайтове да бъдат осъдени за разпространение на Клевети и Манипулации. НЯМА ПРОКУРОР, НЯМА ДАНС, НЯМА НИКОЙ !!! Свинщините и те нямат край! За какво ви плащаме заплати ???

 6. Към Аерофлот:

  Хм, навявате ми спомени за далечната 1981 г. Бях току-що постъпил на работа в БТА, а чл. на ЦК на БКП и предс. на СБЖ Боян Трайков беше спуснат за нов директор на агенцията (след като през януари почина Лозан Стрелков). Предстоеше прословутият първоаприлски бал в агенцията- голямо събитие.Веднъж в годината се позволяваше общ купон в сградата и често ни гостуваха от “Хоризонт” за събитието със своя весела програма- обикновено някакви навързани музикални майтапи под формата на смешни компилации на песни на български естрадни певци. С цялата си наивност реших да си направя шега с началството ( нали е 1 април, все пак!). Взех репортерски магнетофон и се разходих из началническите кабинети със стандартни въпроси, на които, очаквано, получих стандартни отговори. Само че после записах други въпроси на същите отговори и стана…мазало. Пуснах записа в главния салон на БТА ( днес е зала за пресконференции, превърнахме я от място за събрания в зала за пресконференции по време на моето директорстване след 1990та година). Някои началници щяха да получат инфаркт. Избъзикал ги бях да говорят например за жълтата преса на запад и за истината, която публикуват в нея за социализма. След което към отговора, ругателен за запада, зададох въпроса каква е истината за социализма, отраазена в поверената ви редакция. И се получи някакъв ужас…Освен това, понеже ми беше малко този майтап, бях написал върху картон на кабинетите на началниците шеговити каламбури. На заместник -директорката Мира Тодорова бях лепнал върху табелката на кабинета й :
  “Оставете ме на
  Мира”
  Върхът на нахалството ми бе, че на самия вход на БТА бях изписал по вертикала
  Боян
  Трайков
  Agency

  Това вбеси въпросната шефка на личен състав- яростно го скъса…
  След 10 ноември, когато се оказах лице на промяната и в това качество бях избран на общо събрание да ръководя агенцията ( до назначаването ми в резултат на подписката в агенцията)същата възмутено напусна БТА и нямам представа какво е станало с нея след това.Както нямам представа дали е била роднина на онзи, за когото пишете- той по онова време беше “голямо добрутро”- кор. на “Работническо дело” в Африка, но никога не съм го познавал лично.

 7. Очевидно законът, обявяващ комунистическия режим за престъпен, се нуждае от изменение и допълнение. Би следвало пропагандната дейност на родоотстъпниците-рублофили да бъде инкриминирана!
  “Червените троянски коне трябва да бъдат съдени за държавна измяна и служба в полза на враждебна /хибридно воюваща с България/ чужда държава!

 8. Разсмях се с глас заради остроумието Ви г-н Инджев! И нямаше как да не потърся снимки на вбесените, за да видя как изглеждат. Открих ‘Оставете ме на Мира’ в кабинета си: http://photoarhiv-todorslavchev.com/?p=13939

 9. Не само техниката и софтуера дет са им американски, както и кредит картите. Ние им викаме рубладжии, но те навярно си получават заработеното в долари.

 10. Към everyone else:

  Не бях регистрирал, че е починала през 1997 г.
  Тя беше единствената, която регистрира нещо интересно на събрание в БТА, когато през 1988 г. решиха , че трябва да ме правят комунист (макар да бях почти уникат с факта, че бях изкарал кореспондентски мандат в чужбина без да съм партиен член- а и никога не бях подавал молба за членство). Мира Тодорова стана и декларира по време на въпросното събрание, че моя милост нито веднъж не е употребил думата комунизъм в изказване, което би трябвало да маркира моето приобщаване към комунизма. Присъстващите ( вероятно около 200 души , сигурно има много свидетели и до ден днешен) замлъкнаха от “откритието”. Беше факт, “разкри” ме!
  Това не ме прави “дисидент”, но е истина. На тогавашното ми ниво и в тогавашния контекст така им се надсмивах.
  Знам, че с тези откровения давам храна на желаещите днес да се надсмиват над мен ( или миналото ми), но не ми пука- истината ми и по-ценна, а нейното осмисляне е въпрос на капацитет на мислещия…

 11. До Аерофлот

  Не знам дали не е от моя браузър, но при мен списъка не излиза, а само пояснението в началото на страницата.

 12. Шапо за г-н Иван Панчев! Невероятно точно попадение размазващо бойният ред на петоколонците.
  Имам една молба към него. Предполагам, че чете коментарите.
  Та, какво показва изследването му за БТА. Имам впечатлнието, че икономисват някои “неудобни” новини вкарвайки ги в графата “незначителни” или в най-добрият случай след като вече са се включили други бг сайтове ги пускат с видимо закъснение.
  Предварително благодаря!

 13. Към Иво Инджев:

  Представям си цялата бутафория по прикоткването Ви и победоносния крясък на Мира Тодорова. Иронията е, че тя изобщо не е подозирала, че Ви спасява с пърформатива си.
  Хората с качества/ най-добрите професионалисти – непартийни членове са били някак неудобни. Нали най-доброто е трябвало да цвърчи в партията; а тюх! не е било така. Моите родители/ учители са успели два пъти тактически да избягат от ‘приобщаването’, припомняйки на партийния секретар, че единият им родител е бил политически затворник, а другият – също враг на партията, защото я напсувал (той между другото не псуваше, трябва да е било единственото псуване в живота му). Така и двамата са имали късмет да се промъкнат между капките.

  Прав сте: истината е най-ценна. И най-щедра към нас. Но действително е нужен потенциал, за да се усвоят нейните дарове.

 14. Един стадион (бил той и чилийски) би бил малък да ги побере…

 15. @АЭРОФЛОТ Значи сте наясно, че същият заедно със своя син Даниел (Дан) Иванджийски (живеещ в САЩ) държат едно то основните пера в англоговорящата про-Кремълска пропаганда наречен Zerohedge.com.
  Един whois на въпросния домейн доказва без много пот този факт.
  А ето и един известен американски преподавател по икономика и блогър, който е разчепкал въпросния сайт какво пише по-темата: http://streetwiseprofessor.com/?p=6134
  Сайтът на Зироухедж е така да се каже позорният български “чадър” в пропагандната война срещу Западната Цивилизиация от Сатраписнат и джобния диктатор.

 16. “Курица не птица, Украина вече зад советская граница”! И ние ще се справим. Важното е да отстоим на ценностите на цивилизацията и да сме в добри отношения с комшиите, а руснаците да си “произвеждат” войни, като не могат друго да правят.
  ПС. Девиза на Путин:
  “Make war, not love!”

 17. Жалкото е, че пробългарските сайтове и блогове са доста по-малко на брой!!!
  Никога не ми стана ясно поради каква причина може да “обичаш” много повече Русия (СССР) отколкото България??? И да желаеш България да е под ботуша на империята, вместо сама да решава с кого да “дружи” и как да се развива! Тези болни мозъци не мога да проумея.

 18. Много от русифилите вече изтрезняват без да намаляват своята привързаност кам Русия,че Путин сам реже клона на българо-руската дружба със санкциити които прилага към България.Повод за това ми дава днешна статия във в. *24 часа* на русофила/както сам се нарича/ Валери Найденов.С голяма болка и горест в душата признава,че и Путин има вина за отдалечаването на страните от Балканският полуостров от Русия.Особено Бъргария.С най високите цени на газа и двойните мита на стоките,А вече и забраните за реекспорт.Дано продължи в същата посока.Ще изтърпим,но ще се отдалечим на прилично разтояние.За ужас на рублофилите и петата колона.

 19. ““Изключително забавно е следното – софтуера, който ползват много от тия сайтове… са изцяло американски разработки, а на всичко отгоре са пуснати за безплатно ползване.”

  Е, нали имаше един лаф за въжето…

 20. Понякога наистина се чудя защо ни подценяват толкова много нашите родни журналисти. Хич не им пука, и въобще не се мъчат да прикрият своето служене на петата колона.

  Димитър Цонев и Татяна Буруджиева вчера.
  Последната „фолкдива” на политиката направи страшно дълбокомъдреното заключение: – първо трябва да се запитаме какво очакваме да направи нашата армия. Ами нищо. Следователно, за какво й са пари за превъоръжаване.
  Ако бях на мястото на Д. Цонев, веднага бих я попитала – а знае ли се какво ще направи някоя друга съседна и „братска„ армия – като Кремълската, например.

 21. Има един израз в християнската презумптивна апологетика, който обяснява, че при опит да обори съществуването на Бога, атеиста трябва да използва християнските презумпции. Изразът е, “За да удари детето шамар на баща си, трябва да седне в скута му!” Същото се получава и с руската шайка у нас. Взимат западните технологии, за да оборват същия този запад. Интелектуални шизофреници.

 22. Към TheRock:

  newsru.bg е нещо като пощенска куха кутия, на която обаче се позовават руските медии като уж източник на информация от България. Така беше с ексклузивната новина на ivo.bg, че президентът Плевнелиев не се кани да ходи на 9 май в Москва- руските медии излъгаха, че имало такова съобщение на прессектаря на българския президент, каквото няма и до днес. Бяха взели новината от ivo.bg, но което е по-лошо, че после пък всички български медии се позоваха на …руските медии ( и едва след това започнаха да звънят в президентството за потвърждение). Жалка картинка…

 23. Уважаеми сайта Епохални времена какъв е???
  за мен също е рубладжийски

 24. ANTHONY има и моя глас за ‘frognews’, също и ‘сега’. Те чат-пат замятат воали; това ги прави по-зловредни.

 25. Kъм г-н Инджев:
  Да, така е!
  Тактиката им е доста хитра и може да се предположи, че всичко е под надзора на руските тайни служби.
  Случайни неща рядко се случват!
  Жив и здрав да сте!!!
  Радвам се че Ви има!!!

 26. Включете в списъка и БНР! Всички предавания, водени от мекерето Волгин!

 27. За мисиите и емисиите вредни на zerohedge предполагам всички знаем.
  Но блогът на Craig Pirrong е откритие за мен; благодаря Демократор!

 28. До ДЕМОКРАТОР

  Това не го знаех, отдавна свих контактите си с лицето до под санитарния минимум. Имаше син на име Даниел (жена му беше полякиня, тя уреди “детето” да замине за САЩ при роднини). Но и представа си нямах, че “Дан” е станал нещо като извънреден и пълномощен посланик на българските медийни рубладжии в “свободните САЩ”. Е, то затова е свободата; пък има и приказка, че Господ, когато иска да накаже някой, първом му взема акъла (т.е. праща го да чете рубладжийските сайтове). Прочее, линкът от блога на Streetwise Professor, който давате, го доказва – хорицата наивно вярват, че всичко, което го пише в who is-ът, е чиста истина. И през ум не им минава, че патологичен лъжец като Иванджийски може и там да напише каквото му скимне.

  И вярно, 1 стадион няма да е достатъчен, дори да е “Мараканя”!

  До “PAFKATA” – нормално си се отваря линкът, проблемът сигурно е провайдърът Ви.

 29. В списъка не виждам в. Сега, където модераторите отглеждат най-русофилският форум в българските издания. Хора като мен, които са против политиката на Путин и които могат да се аргументират, ние сме наказани за по тридесет до петдесет години срок. Аз лично мога да се включа със същия ник във форума след 2050-та година.

 30. Нека да направим една проста сметка, за да разберем какво значи пропаганда. Вече около 60 години имаме МОЧА, Альоша в Пловдив и Бургас. Нека да приемем само за тях, че около десет души на час виждат тези въоръжени войници, високо поставени в главните градове. Ако приемем само десет часа на ден това прави 30 милиона пъти как българи и чужденци виждат същите образи. Ще ми кажат – добре какво от това. Също виждаме небето. Разликата е, че небето ни казва, дали има слънце или дъжд, докато тези войници ни казват, че могат да застрелят всеки, който помисли или може да помисли да се съпротивлява. Докато ги има те са окупатори, те управляват страната. Ако тях ги няма, няма и окупация. Верно е, че се настаниха у нас по врене ба войната, но нито са се били в България или за България. Колкото за войната българската армия се би девет месеца на страната на съюзниците и спаси живота на хиляди руснаци, но е забранено това да се казва, и за тях няма паметници и благодарност. След като заплахата на въоръжените войници се повтаря, тя се повтаря и повтаря в мозъците ни и нищо чудно, че съвсем малко смеят днес да кажат нещо срещу тези плашила, или да пишат за истината. Обърканите от пропагандата в България са милиони.

 31. НЕСПЯЩИ ПРОРУСКИ КЛЕТКИ В БЪЛГАРИЯ
  Български антифашистки съюз,
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руска търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,
  Дружество “Найден Геров”,
  Федерацията на съотечествениците,
  Фонд “Устойчиво развитие за България”,
  Съюз на ветераните от войните,
  Съюз на военноинвалидите в България,
  Съюз на сержантите и офицерите от резерва и запаса,
  Съюз на българските писатели,
  Съюз на архитектите в България,
  Съюз на филмовите дейци,
  Съюз на българските журналисти.

 32. Няма по голям тролски руси сайт от Fakti.bg Поне голяма част от “журналистите” и 90 процента от коментаторите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.