Колко му остава на Путин да мами народа си?

Отговорът на въпроса от заглавието се съдържа в статията, публикувана в Клуб Z, която читателите могат да видят по-долу.

Докато Путин е заложил на милитаризацията, която топи и без това бързо намаляващите финансови резерви, натрупани от десетилетния петролно-газов руски експортен шантаж, американският бизнес революционизира ( без преувеличение) с помощта на технологичните чудеса на свободния свят добивната индустрия по напълно недостижим за руските възможности начин.

 

В отчаянието си от тази тенденция Путин заложи на шовинизма и разшири териториално империята си с един черноморски полуостров. Перчи се с популярността от това вероломство сред все още успешно заблуждаваната руска публика. В същото време светът на високите технологии и свободната конкуренция, далеч от държавния монопол на допотопната руска империя, се движи с бесни темпове напред.

Европа най-после се събуди и темата за освобождаването от руския газово-петролен шантаж се превърна във водеща тема за ЕС, най-богатата икономическа общност в света. Беше само въпрос на време ЕС и САЩ да намерят общо решение. В безсилието си да попречи с друго Путин  се опитва да разделя и противопоставя евроатлантическата общност ( използвайки и Петата си колона в България като разклонение от тази тояга, бъдещ безполезен бастун на залязващата му власт).

 

Времето му обаче изтича като втечнен газ в пристанищен терминал (какъвто в България Петата колона не позволи да бъде построен и страната ни се оказа единствената в Европа морска държава без подобно, конкурентно на руския монополен внос съоръжение).

Колко дълго изкуствено поддържаният шовинистичен инат на голяма част от руснаците ще държи Путин на власт? Предстои да видим. За България обаче отново ще настъпи времето, както в  началото на 90-те години на миналия век, когато руският колониализъм ще бъде повече зает да спасява остатъците от империята в нейните граници. На Путин ще бъде потърсена сметка защо похарчи баснословните печалби от петролно-газовия бум от началото на хилядолетието за всичко друго, само не и за модернизация на Русия ( в технологиите,  иновациите, инфраструктурата и чрез това да отърве Русия от пълната зависимост на бюджета и икономиката изобщо от износа на суровини по монополни цени, обречени на срив поради ефективната конкуренция на свободния свят и т.н.).

Като българи, изнасилвани като вносители на бедност и корупция от Русия по линия на постколониалната ни зависимост от тази изостанала империя, имаме право да обърнем наопаки възклицанието на българомразеца ( иначе голям славянофил, пропагандатор на славянско-православната асимилация на българите в “руското море”) Иван Асаков , според когото “всяко тържество на България е смърт за Русия”. В по-мека форма ( като по-благородни хора), можем да перифразираме с надежда: всеки проблем за Русия е тържество за българската свобода и просперитет. Доказано е по безспорен начин по време на изключителния възход на България по времето на Стамболов, скъсал дипломатическите отношения с “освободителката”.

Прочее, здравето на българската ограничена свобода може да бъде проверено чрез измервателния уред , стърчащ в центъра на столицата ни. Вече веднъж бяхме арестували Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) със скеле. Беше на косъм от преместване през април 1993 г. Москва, която вече излизаше по онова време от комата след разпада на СССР, се намеси и спаси най-важния си колониален символ. За целта задейства продажното правителство на Мултигруп, кодирано като “кабинета Беров”.

Идва време да си поискаме свободата да се разпореждаме на своя територия свободно.

Демонтиране на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) от центъра на София – кампания за набиране на средства

demontirane_450Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия в София започва кампания по събиране на средства за инициативи, които да доведат до неговото демонтиране. Имената на хората, които даряват средства няма да бъдат обявявани публично, освен ако дарителят не поиска това. Средствата ще се използват прозрачно и ще бъдат разпределяни след решение на Инициативния комитет, който се състои от 9 човека. Имаме нужда от подкрепа, за да реализираме някои по-смели, но и изискващи средства инициативи.

Общинска банка
Сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“
IBAN: BG58SOMB91301058589801
валута BGN

Клуб Z

САЩ ще залеят света с газ

„Газпром“ е в паника – губи почва в Европа

Петър Томов

ТАМПА, ФЛОРИДА – Съединените щати възнамеряват да наводнят света с невероятни количества природен газ по-късно тази година.

Този ход не само ще деблокира зациклилата заради ниските цени добивна индустрия в САЩ, но ще промени геополитиката на глобалния пазар за енергия, което представлява огромна заплаха за монопола на Русия като най-голям доставчик на синьо гориво за Европа.

“Очакваме да станем едър играч и ще играем много важна роля”, заяви министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз. “Ще окажем голямо влияние върху световния пазар за втечнен природен газ”, допълни той.

Новината бе обявена в Хюстън след конференцията на организацията „Кембридж енерджи рисърч асошиейтс“ (CERA). Тя представлява световен мозъчен тръст, трасиращ разработването на залежите от петрол, газ и въглища. Терминалите, от които ще се помпа газ в огромни специализирани танкери, се изграждат и износът ще започне през втората половина на 2015 или началото на 2016 г.

Със сигурност още през това десетилетие САЩ ще станат износител на газ от величината на Катар. Арабското емирство изнася годишно 100 милиарда кубически метра от синьото гориво. Австралия също се включва в играта, след като тръгне добивът в морското находище “Горгон”. Очаква се австралийският износ да надмине Катар още през това десетилетие.

Глобалният пазар вече се модифицира под натиска на непрестанно нарастващия добив на газ от шисти в САЩ, заяви Мониз.

“Можехме вече да изнасяме втечнен природен газ. Доставките щяха да стигнат до всички точки на света, но най-голям ефект се предвижда на европейския пазар“, посочи той, като намекна за забавянето, причинено от бюрократичния подход на Вашингтон досега. Седмичният форум на CERA, който се проведе в петролната столица на САЩ Хюстън, се определя от бизнес пресата като „енергийния Давос“ заради влиянието на вземаните решения на конференцията.

Очаква се догодина САЩ да изместят Русия като световен доставчик №1 на всички видове природен газ, отбелязва в. „Хюстън кроникъл“ .

“Намираме се едва в началния стадий на разработването на резерви, които ще стигнат за повече от 150 години”, заявява Стив Молър  – шеф на “Стуестърн енерджи”, която е четвъртата по големина компания, добиваща синьо гориво.

Дългата почти 2 километра равнина Марселъс, която се простира от Западна Вирджиния до Ню Йорк, е едно от находищата, развиващи се с невероятна бързина. Освобождаването на залежите от скалите позволява с използването на най-новите технологии да се извлича значително повече газ, отколкото преди пет години. Марселъс бе смятано за малко перспективно, но модерните методи позволиха от него да бъдат помпани 113 милиарда кубически метра газ годишно. Това е приблизително количеството, което Русия изнася в Европа през трите газопровода – “Ямал”, “Северен поток” и “Братство”.

През 2007 г  за 17 дни компанията на Молър е правила сондаж с дълбочина 800 метра. Техниката сега е толкова напред, че за 6 дена сондите достигат 1,7 километра дълбочина.

“Разполагаме със специални пробиващи сонди с инсталиран миникомпютър, който сам променя режима на работа”, посочва той.

Фирмата му инвестира усилено и се надява да увеличава добива с 10 на сто годишно. Молър не се страхува, че това води до спадане на цената до около 2,6 долара за милион британски термални единици, известни още като BTU. (1 милиард кубически метра газ е равен на 36 билиона BTU).

“Ако се задържи около 3 долара, това ще бъде добре”, смята президентът на “Стуестърн енерджи”.

В момента 280 сондажни кули помпат толкова газ, колкото 1200 са добивали през 2009 г. Целият добив от шисти е достигнал 350 милиарда кубически метра, докато преди около 10 години е бил почти нула. Сега по този начин се добива половината от синьото гориво в САЩ.

Засега администрацията на президента Барак Обама се бавеше с разрешителните за изграждане на терминали за износ. Цената на газа в Европа е 7 долара, а в Североизточна Азия – 10 долара. Тази разлика предизвика невероятно увеличение на добива в САЩ.  Освен това, умът в отрасъла доведе до фантастично увеличение на инвестициите в производството на химикали, пластмаса, стъкло и спасява леярните в САЩ от неизбежно закриване.

Коридорът от Хюстън до Ню Орлийс привлече 33 нефтохимически компании, всяка от които се оценява за над 1 милиард долара. Нарастващият добив действа като стимул за хора като Майкъл Смит – шеф на  компанията “Фрийпорт Ел Ен Джи”, който инвестира 13 милиарда долара за изграждане на съоръжения за втечняване на газ край Хюстън. Досега повечето терминали бяха строени в Аляска.

Смит припомня, че конкуренцията с Русия също дава тласък на неговите планове. Той припомня, че на икономически форум в Санкт Петербург през 2014 г президентът Владимир Путин е изразил загриженост, че американският добив на газ от шисти променя международния икономически ред и предизвиква сериозни усложнения за страната му.

Руската компания „Лукойл“ също добива газ чрез хидравличен фракинг, но според признание на нейните босове техният метод е четири пъти по-скъп от използвания в САЩ. Освен това, заради санкциите, наложени след анексията на Крим, Русия не може да внася американското оборудване, което е необходимо за тези технологии, посочва президентът на “Фрийпорт Ел Ен Джи”.

Всеки американски газов танкер, акостирал в пристанище на Европа, ще бъде като торпедо в ценовата политика на „Газпром“ и ще подрине влиянието на Кремъл. ЕС вече има широка мрежа от импортни терминали. Наскоро Литва завърши най-новия, който бе кръстен “Независимост”. Полша е пред откриване на друг по-късно тази година.

Успоредно с помпането на газ в САЩ продължава добивът на петрол от шисти. Компанията “Пайъниър нейчъръл ресорсиз“, чийто президент е Скот Шефилд, е открила големи залежи в обширната равнина Пермия в Западен Тексас.

„По наша преценка кладенците там ще могат да добиват по 5-6 милиона барела дневно“, споделя той в „Хюстън кроникъл“.

Това количество бие нефтеното поле Хауар в Саудитска Арабия, което е най-голямото в света.

На свой ред шефът на “Коноко-Филипс” дава преценка, че към 2020 г. САЩ ще вадят от земята 15 милиона барела дневно, а през следващите 25 години добивът ще подскочи до 25 милиона или три пъти повече от саудитския износ.

Плаващите газови фабрики

Междувременно газовият ренесанс роди съвсем нов вид плавателни съдове за добив на втечненото гориво от находища под морското дъно. Това е плаваща фабрика, снабдена с най-съвременно оборудване. Досега никога в света не са били строени подобни кораби.

Корабът “Прелюд” представлява плаваща фабрика. Снимка “Самсунг хеви индъстриз”

Първият – “Прелюд” е пред завършване в  корабостроителница № 1 в света на остров Геодже в Южна Корея, която е собственост на “Самсунг хеви индъстриз”. Съдът е дълъг 530 метра, широк е 80 метра и има водоизместимост от 260 000 бруто регистър тона. Фотожурналистът от в. “Ню Йорк таймс” Стивън  Мейлън посетил корабостроителницата и се заел да снима съда. Трябвало да се качва на кранове и да направи много кадри, които след това съединил с помощта на фотошоп.

Добивът на подвижния съд за втечнен газ ще бъде достатъчен на Хонконг за цяла година. Танкерът, в който най-голямо участие има “Шел” действително е чудо на съвременното корабоплаване. Той разполага с три грамадни мотора, всеки от които има мощност от 6700 конски сили. Когато заработят, те предизвикват истинско цунами зад кърмата. Котвите на „Прелюд“ са закачени на стоманени вериги, чийто елементи са дълги по един метър. Те са отлети в Испания. За да бъдат изпомпани всички резервоари на плаващата газова фабрика, “Прелюд” ще се върти в кръг около специално изграден пристанищен терминал. Авторите на проекта за необичайния плавателен съд твърдят, че той е толкова добре построен, че опасността от експлозия е по-малка, отколкото при наземните газопроводи.

“Прелюд“ е колективно дело на международен екип, водеща роля в който имат преподаватели от Масачузетския технологичен институт в Бостън, считан за един от авангардните инженерни вузове в света.  Щом бъде завършена плаващата газова фабрика ще замине за Австралия. Той ще хвърли котва срещу северния бряг на държавата континент и ще започне да смуче газ от дъното.

 

 

 

 

 

.

24 мнения за “Колко му остава на Путин да мами народа си?”

 1. Дайте сега да си представим следната ситуация. Руският посланик в САЩ отива в Балтимор и казва, че стои зад революцията на достойнството на местното население и, че е време автократичният, мракобесен и олигархичен режим на Обама да си ходи. След това някой записва разговор между посланика и Сергей Лавров, в което Сергей Лавров казва – “Fuck EU” и споделя, че Памела Андерсън е кандидатът за губернатор на Мериленд, който Русия ще подкрепи. След това шефът на ФСБ прави посещение на размирниците и казва, че тяхната борба е и негова борба. Междувременно бунтовниците гласуват да бутнат паметниците на Джордж Вашингтон и да кръстят улица “Балтиморската сотня” – на първите сто, които са разбили магазин и са гепили телевизор. Нима това, което ви описвам не е истинска евроатлантическа демокрация?

 2. Сега ще почнат масови самоубийства на колорадски бръмбари.

 3. Като прочетох тези чудесни текстове си запях “Братя по оръжие” (въпреки демократския бекграунд на “Дайър Стрейтс” и някои леви намеци в песента).

  “There’s so many different worlds, so many different suns.
  And we have just one world,
  but we live in different ones.”
  И като е тръгнало да цитирам леви творци, ей го и Вапцаров-пак много подходящ за случая:
  “… а моят народ живее, работи, умира както в дълбоката каменна ера..”

 4. Ето това никога няма да може да анексира дребното кагебистче с фашистки плам в очите седящо в Кремъл!
  Умът и научните постижения на учените, технолозите и инженерите от свободния свят. Мозъчето му няма как да проумее, че не е важно какво си откраднал, а какво си сътворил!

 5. Да-а-а, ама през това време Велика русия ще пусне в производство новия модел Москвич, ще пусне в производство повече самовари на дървени въглища от гадните САЩ, ще изнесе за “народоосвободителните движения” на джихадистите най-много калашници на глава от населението /си/, ще повиши жизнения стандарт на руския народ с нови купони за елда, клюква и картофи, ще повиши своята /бое/готовност да взриви с ядрени ракети поне още 2-3 планети като Земята, а преливащият от гордост и самодоволност православен славянски мужик ще изпие повече самогон, отколкото е в състояние да произведе жалката еврогейска промишленост!
  🙂

 6. Откъсването от руския газ не е толкова трудно.

  Освен технологиите за добив на природен газ (на суша и в океан), тези за транспортирането му също са в напредък. През не толкова близката 2007 година бе построен първият кораб за превоз на втечнен газ от клас Q-MAX. Q-MAX са най-големите кораби за втечнен газ в света способни да транспортират 266 000 кубични метра втечнен газ[1] с 30% по-малки разходи за транспорт спрямо предшествениците си[2]. Въпреки големите си размери Q-MAX корабите са годни за преминаване през Суецкия канал, което би спомогнало за лесни и бързи доставки на синьо гориво от Катар.
  Катарският газ и транспортирането му са достатъчно конкурентноспособни, за да намират пазар в Белгия, Великобритания и Испания [3]. Интересно е да се отбележи, че всяка една от изброените страни е разположена на по-голямо разстояние от България. Та какво е необходимо за да се доставя втечнен газ в България?

  През 2012 година в България са използвани 2987 мил. куб. м. природен газ [4] (от внос както и местен добив), като това се равнява на приблизително 4 978 334 куб.м. втечнен газ (при втечняването на природния газ обема се намалява 600 пъти [5]). С използването на кораби от клас Q-MAX на цяла България са и необходими само 19 снабдявания за да задоволи напълно потреблението си за една година или акостирането на един кораб на всеки 3 седмици. Това означава купуване/потребление на 100% не-руски газ в България. Доставки могат да се осигурят от Близкия Изток, Норвегия, Бразилия или САЩ. Единственото което ни е необходимо е договор с газова копания и газов терминал и ще може да си купим колкото си искаме независимост от Русия без да плащаме дори скъпо за това.

  За съжаление в момента България не разполага с терминал за втечнен газ (доколкото ми е известно. Може би трябва да вземем пример от Хърватия?[6]), но за сметка на това Гърция има изграден (Revithoussa LNG Terminal) и още няколко планирани. Сега действащият терминал може да посреща кораби с капацитет значително по-малък [7] от този на клас Q-MAX, но силно ме съмнява обновяването му да срещне технически трудности ако има налице търсене.

  В крайна сметка какво е необходимо за постигане на газова независимост от Русия – няколко кораба, газов терминал в Гърция, газова връзка с Гърция. Е не звучи толкова сложно нали?

  П.П.
  За да намеря необходимата информация и за да направя тази проста сметка ми бяха необходими 30 мин. Дано и в Министерството на Енергетиката намерят толкова свободно време.

  [1] http://en.wikipedia.org/wiki/Q-Max
  [2] http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=ayn7XSw1Ktg4
  [3] http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Qatar
  [4] http://www.emi-bg.com/index.php?id=1198 (цитиран е Годишен доклад до ЕК на ДКЕВР, 2012)
  [5] http://en.wikipedia.org/wiki/Liquefied_natural_gas
  [6] http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/12/10/2435858_sled_spiraneto_na_jujen_potok_hurvatiia_sujiviava/
  [7] http://en.wikipedia.org/wiki/Revithoussa_LNG_Terminal

 7. Страхотна новина!Много ме впечатли израза:”Умът в отрасъла….”,ами така е,само с природни богатства не става!

 8. И все пак!Страшно ще стане,когато циреят се спука.Тълпи от пияни мужици и любвеобвилни женщини,драснат из Европа.Лично за мен,това е ужас.Не че болшевишкият морал е непознат в България,но все пак,по-добре е да имат нещо в коритото,за да си седят в кочината.

 9. Ще се хвана за последното изречение от статията.
  Докато умните хора по света “смучат газ” не само на сушата, но и от океанските дъна, в България, нашенските петоколонници, защото са мноооого много загрижени за екологията, та предпочитат да смучат оная работа на Путин, само и само да не му строшат хатъра.
  Типичен пример е баш-петоколонника Б.Б. , който не престана да се умилква на Путин и да плаче в ЕС за разрешение да се строи безсмисленият “газов хъб”, вместо да се направи истинската , смислената крачка към енергийната независимост на страната, и се построи най-големият на Балканите терминал за втечнен газ. С такъв терминал ще сме истински независими, и ще си внасяме какъвто си искаме газ – кеф ти азербайджански ( след като и те почти са решили да строят терминали ), кеф ни американски газ… При подходяща разлика в цените като нищо може да се окаже, че Гърция, Турция, Сърбия и Македония ще предпочитат да купуват газ от нас вместо от Чичко ЛилиПутин….
  Съвсем отделно да отбележа това, което г-н Инджев непрекъснато споменава – България се държи като човек, който непрекъснато се оплаква колко е беден, колко му е висок наема и малка заплатата, колко му са скъпи тока, парното и газта, но не си прави труда да си погледне в портфейла и в банковата сметка, за да разбере , че всъщност е богат и всичките му разходи са като жълти стотинки за неговите възможности! На такива пачи яйца ни насадиха червените “еколози” – да се забрани даже да разберем колко сме богати ( с газ ) !!!

 10. Значи,какъв е извода от по-горната обширна и обнадеждаваща(за нас) информация.
  Газ-маз,петрол-метрол,на комуниста и най-богатата държава на света да му дадеш,все тая!Всичко ще разсипе и най-важното,САМ без чужда помощ,ще се докара до просешка тояга!
  С други думи,каквито бяха като комунисти още по-зле са като капиталисти!
  В икономическо отношение комуниста е цар само на едно нещо – да краде и да разпилява!

 11. MARIANA, това което сте подФърлили , дали има нещо общо с действителността???
  Явно туПите ви гасудари така възприемат света около тях, така си представят и “истинскаТА евроатлантическа демокрация”, а вие само повтаряте техните примитивни мантри и алогизми , които нямат нищо общо с реалността!
  Ако не знаете “олигархът” Обама скоро ще сдаде вторият си мандат, и след това ще остане само един обикновен гражданин на САЩ, макар и почетен. Докато кагебисткият ви бащица съвсем не иска да слезе от трона ВИ, вече 4(ЧЕТВЪРТИ!)”мандат”! Дали схващате разликата между “мандатите” на ХУНТАраторът ВИ туПин и тези на Обама???
  И се молете да не излезнат наяве бандитските , олигархични и кагебистки д(г)рами и съобщения от вашият “КРИВОславен” “туПикраДичен” райХ, че ще преживеете цялостна лична и личностна житейска драма. Освен ако не го правите само срещу заплащане, като туПински “наемен” пропаГАДен “работник” – ТРОЛ, и не влагате никакви емоции и чувства в тази си “дейност”, или “бизнес”!

 12. @ ПЕТЬО ПОПОВ, страхотен коментар! Още докато другарите бленуваха нефтопровода Бургас-Александропулис, бях сигурен, че редът трябва да е обратен, т.е. Александропулис-Бургас, и да е газопровод, а не нефтопровод, с който братушките да могат да избегнат турските ограничения за транспортиране на нефт през Босфора…

 13. Мариана, според теб им ли разлика между Ленин и Джордж Вашингтон ?? Като ти чета поста май не я виждаш.

 14. МАРИАНА,

  Имате художествено въображение. Аналогиите ви значително надхвърляте чугуна на опорните точки от кварталния клуб на атака/бэсэпэ (знаете, че тук ги пишем с малки букви и руски добавки). Само че комунизмът и русолизничеството никак не благоприятстват оригиналността на мисленето. Както все към униформи и лагери ги тегли, така и вашата плоча “Ам` че то САЩ са същото, че и по-лошо!” е всъщност едната от общо 2-те им пропагандни тези. Първо.Хуманистът Джордж Вашингтон според вас равен ли е на садистичния изверг Дзержински? Второ.Никой дори от мръсната сган, която вилнее в Балтимор, не поставя под въпрос геополитическото място на САЩ, икономическата или социалната система. И има си хас, къде другаде ще плюскат така! Трето. САЩ са лидер на демократичния свят и проспериращо общество, което ИМА МЕХАНИЗМИ ДА СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМИТЕ СИ. А Русия – по волята на нейните тирани и поради овчедушието на оскотелия й от пиянство народ!- е кочина на икономическа изостаналост и мракобесие-гроб и за талантливите, мислещи руснаци. Може би за последен път влизам вм спор с мислещ като вас, и любезно ви питам – как е руската ви пералня? Съпругъг ви с Москвич ли ще ви вземе от работа? На компютъра или таблета ви СДЕЛАНО В РОСССИИ ли пише? Бъбрите по СКАЙП с приятели, нали, много удобно и икономично- ей, това чудо пък го изобретиха ЕСТОНЦИТЕ- народът, който НАЙ-МНОГО МРАЗИ РУСКИЯ СМРАДЛИВ САПОГ! Така че-омразата към руския сапог не е патология, а разум, творческо здраве и вдъхновение!

 15. Отново добри новини, но мисля, че нямаме LNG терминал, защото Турция не позволява на танкерите да минават през босфора или бъркам?

 16. Базово инфо за “мнението” в опорната точка на трола Мариана.
  Проблеми с расовото разнообразие в Балтимор няма, тъй като 63% от жителите на града и 40% от полицаите са чернокожи. Действащият началник на местната полиция и кметът също са чернокожи.
  Та нерде Ямбол, нерде Стамбул.
  За форумите на близ и пик( пеевски има (да)каже) звучи “страхотно”.
  Тук може да предизвика само усмивка на снизхождение.
  По темата. Кеф, та кеф.
  Русия ке падне 2015

 17. Здравейте, г-н Инджев!

  Пускам коментар встрани от темата, но актуален с днешното безумие: варварското отношение в една българска медия – Тв 7 и НЮЗ 7. Изземването на софтуера е недопустимо в правова европейска държава през 21 век, а премиера и вътрешния министър или нищо не знаят, или мънкат в интервю по темата!!! Браво на колегите Ви от тези две телевизии, които показаха борбеност срещу показната акция. За мен това е реална заплаха върху българските медии, но ще се радвам да споделите и Вашето мнение в блога Ви в близко бъдеще. Интересно #КОЙ командва парада … Кандидати бол, както казва поговорката …

  Поздрави!

 18. С извинение ще говоря за ТВ7.От обяд в нея се повтаря Костенбродската история.Тогава в деня за размисъл,когато политическите дейности бяха забранени,в тази телевизия цял ден се насаждаше психозата за гигантска фалшификация и държавен преврат.Сега ни сервираха същата психоза,този път,че свободата на словото била унищожена.Аргументите бяха броя на полицаите и постоянно цитираните думи на Ангел Джамбазки. И аз съм за свободата на словото /твърдя-повече от ТВ7/,но също така съм и за истината.Много приказки се изговарят в ТВ7,но не се изнася нещо простичко,което е нейно задължение,като носител на свободното слово.То е: Как и защо се стигна до днешната история и какви са паричните задължения на ТВ7 към КТБ.

 19. Троли, престанете да мърсите едно от малкото останали места където нормални хора общуват необременени от боклуци като вас. ТВ7 гледах веднъж и по грешка. Ако отпадъка произведен там се смята за журналистика, то аз съм цветен четец.

 20. Опитвам се да преведа пари по посочената сметка, но поради дългото име на сдружението, формуляра на онлайн банкирането ми не го приема.
  Та, има ли някакво по-кратко име, което мога да използвам?

 21. Към Емил Лазаров:

  Мога да предам на приятелите Вашата забележка – вероятно ще я видят и сами.

 22. Емил, просто съкратете името. Банката няма да върне превода заради съкращението. 100% сигурно.

 23. Марина, я виж ти… лук ю! – както някой беше превел. Невъобразимото въобразено. А какво ОЩЕ можете ни кажете? Нещо за прогнозата на времето в щата Мериленд през 2079 година – а будеть там чрезвычайное положение?

 24. Благодаря.

  Ще очаквам новите реквизити.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.