Руската мишена ТВ7 и рикошетите от информационната война

 

          Днешната акция по изземане на техника и оборудване от ТВ7 от частен съдия изпълнител ( след близо година преговори с телевизията за доброволно уреждане на задълженията й по кредит от Корпоративна търговска банка за около 10 млн. евро), обрастна с полиция в извънредни количества и това я превърна в скандал. Защото нахлуването на полиция в медия винаги е скандално- независимо, дали медията е длъжник и по закон трябва да се издължи.

Всички са равни пред закона и медиите не правят изключение, напомни все пак министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред струпаните на входа на телевизията репортери. Буквално минути след това лично премиерът Борисов се включи в ефира на ТВ7 и обясни , че е наредил на Бъчварова ( намираща се в сградата) да изтегли полицията и да остави само един униформен на мястото на събитието. Иначе казано, Бъчварова беше отишла за пореден път да гаси пожар на главния пожарникар на републиката, когато той й прехвърли отговорността за него в частта за полицейското присъствие.

По-късно Бъчварова изрази съжаление за създалата се ситуация и съчувствие към журналистите, които поздрави, че са продължили да работят въпреки всичко.

Междувременно като защитници на свободата на словото днес се извяха видни русофили, като депутатът от БСП Георги Кадиев, неговият другар от градското ръководство на партията Калоян Паргов, шефката на СБЖ Снежана Тодорова и евродепутатът Ангел Джамбазки, избран в европарламента под крилото на бившия началник на ТВ7 Николай Бареков.

В интервю за ТВ 7 Джамбазки обобщи, че нямало друга държава в света, където да се случва подобно нещо, т.е. полиция да влиза в една медия ( за сведение- нахлуването в медии, като в. „168 часа”, БНТ, БТВ или Нова тв с антураж от нахъсани побойници е специалитет на побратима по русофилство на Джамбазки, лидера на „Атака” Волен Сидеров).

Няма да се връщам чак до началото на хилядолетието, когато Путин нареди да бъдат превзети с въоръжени до зъби полицейски части най-големите руски телевизионни канали, дръзнали да го критикуват. Това беше началото на бруталното овладяване на медиите от страната на възцарилия си тогава в Кремъл Путин. Още преди него превратаджии срещу Елцин нападаха и обстрелваха телевизията в Останкино край Москва ( но онези превратаджии поне не претендираха да са защитници на демокрацията, бяха си откровени болшевики). А първото нещо, което направиха руските марионетки в украинските градове Донецк и Луганск, когато извършиха там въоръжения си преврат и взеха властта, беше да спрат украинските телевизионни канали.

 

По повод на изблика на русофилското възмущение днес в България, ето и най-пресният пример като запазена марка на руската полицейщина срещу медиите.

Dnes.bg

„На 28 март 2015 г.Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя “подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите”.

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. “Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна” от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова”. ( Dnes.bg)

 

За да не ми лепнат русофилите сега етикета на „душител на медийната свобода”, трябва да припомня своите самотни битки с ТВ7 и отказа ми да бъда купен от тогавашния търговец на журналистически съвести Николай Бареков, който се разпореждаше с милионите на КТБ. За сведение също- с тези милиони ТВ7 придоби не само доста лица от конкурентни телевизии, но и скъпа техника, с каквато не разполага никой друг в България и до днес. Днес обаче чуваме русофилите да се вайкат, че това била най-обективната телевизия в България.

Когато се възпротивих на скандалното сътрудничество на ТВ7 със сирийски режим и с ливанската групировка „Хизбуллах”, бях обилно обруган от властващия в телевизията Бареков от поверения му екран – без право на отговор. Не си спомням някой от страдащите днес колеги да е бил против- не и публично.В края на краищата техният началник им беше забранил да ме канят, цитират или споменават. Беше се стигнало до куриозните ситуации млади журналисти от медията, които не ме разпознават, дса ме се опитват да ме интервюират инцидентни, но след като им обяснявах , че съм забранен в ТВ7, конфузно се извиняваха за „недоразумението” да ми предоставят микрофона.

 

Смея да твърдя обаче, че отношението ми не е лично, а е свързано с доста по-важни нещо от скромната ми персона. А и позицията ми не е постфактум. Припомням следното, което съм регистрирал в ivo.bg.

Руската хибридна информационна война вади от окопа и ТВ7

Иво Инджев

март 13, 2015 ⋅

По същия начин, по който Москва реши да свали българската маска от своя проект “Атака”, така е дошъл ред и на демаскирането на ТВ7 като руски пропаганден инструмент в България.

 

Близък до Путин купил TV7 от Цветан Василев

​Журналистите от TV7 и News7 спират да работят в 15 ч в понеделник

Журналистите от TV7 и News7 спират да работят в 15 ч в понеделник, съобщава “24 часа”. Решението, което води до празен ефир, е окончателно и безсрочно.

16 март е ултимативният срок, който стотиците работещи в TV7 са поставили пред ръководството, за да си получат парите за последните 2 месеца.

“Няма притеснения в тази посока”, заяви пред “24 часа” изпълнителният директор на TV7 Кирил Благоев, запитан дали след часове телевизията спира. На компютъра в нюзрума обаче тече обратно броене с краен срок понеделник, 15 часа.

Новият собственик, който притежава 12 канала в Гърция, е купил телевизията от Цветан Василев. Сделката е била призната от Комисията за защита на конкуренцията и я е изпратила в Брюксел за становище.

Купувач е компания, базирана в САЩ. Тя идва у нас от страна на руската банка VTB, която бе партньор на КТБ преди фалита . Представена е у нас от Джак Ханик – американец, член е на Борда на директорите на Fox News Channel. Дълго време е работил в Русия.

Тв слухове обаче свързват този инвеститор с младия руски олигарх Константин Малофеев, много близък до президента Владимир Путин.

Според източници от TV7 пречка ще се окаже искането към новия собствeник да плати целия дълг на телевизията накуп, а не на вноски. Само за заплати за последните 2 месеца дължи 800 хил. лв., които трябва да внесе до понеделник”.

Междувременно с управлението на ТВ7 се случи следната показателна „случка”- шеф на медията се оказа Николай Малинов, любимия на Леонид Решетников ( бивш генерал от КГБ и директор на подчинения на руския президент Руски институт за стратегически изследвания РИСИ). Това е същият Малинов, който поздрави от екрана на БНТ „православния и славянски свят” за „победата” на Путин в Крим.

 

БЛИЦ, 2 април 2015 г.

„Николай Малинов официално се сбогува с в. „Дума“ на пресконференция заедно с лидера на БСП Михаил Миков и специално за БЛИЦ обяви, че до дни поема ръководството на ТВ7. Бившият депутат от БСП ще бъде изпълнителен директор на медията, след като тя стана собственост на Янис Карагеоргис.„От 18 години съм в бранша като представител на 11 руски канала чрез моята фирма „Стар ТВ“, заяви Малинов пред БЛИЦ. Той потвърди, че има предложение да оглави ТV7 веднага след като бъдат изчистени формалностите около прехвърлянето на собствеността, което според него ще стане до ден-два. „Приключил съм отношенията си с „Дума“ и оттук нататък тя преминава в ръцете на Михаил Миков“, заяви още Малинов.

Той ще работи за пазарно ориентирана и информационно балансирана телевизия, в която ще има и много европейски и руски филми. „В програмните схеми на телевизиите има огромни дефицити на цели пластове както в информационно и политическо, така и в културно отношения. Затова Малинов ще се опита да постигне справедлив баланс между жанровете, които липсват на зрителите, която да носи и приходи.

Според непотвърдена информация на БЛИЦ окончателното финализиране на продажбата на ТV7 трябва да стане утре – петък и Малинов да бъде представен на екипа на телевизията най-късно в понеделник”. (Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ)

Разследващият сайт Биволъ от своя страна още преди това обърна внимание на най-съществената „подробност” около трансформацията на ТВ7 в руски инструмент за влияние на българска територия.

„Путински олигарх санкциониран от САЩ и ЕС иска да купи ТВ7”, написаха от Биволъ и добавиха в подзаглавие:

„Пропагандната машина на руската хибридна война се прицели в България”

Автор: Биволъ

февруари 27, 2015

 

„На журналистите от ТВ7 е бил представен нов собственик – американският гражданин Джак Хеник представлявал инвеститора, пише в последния си брой Капитал. Биволъ потвърди тази информация от независим източник.

Официално Хеник се легитимира като бивш продуцент на американската телевизия Fox News и настоящ в руската телевизия Царьград ТВ. Мисията му в София е да представлява интересите на руския православен олигарх Константин Малофеев, който е в списъка със санкционираните от САЩ и ЕС.

Малофеев е заслужил това заради близостта си с  Путин. Той е неговото момче за специални поръчки и финансира крайно реакционната православна телевизия Царьград ТВ. Този канал пропагандира яростно руската военна агресия срещу Украйна.

От нея се лее великоруска пропаганда на такова ниво и с такъв интензитет, че Алфа ТВ изглежда като канал за детски приказки. А бившият служител на Fox сега е яростен застъпник на православната евразийска идеология на Дугин, която е в основата на путинския проект за завладяване на територии и сфери на влияние.

Емисарът Хеник е свързан с американски евангелистки консервативни кръгове, които са вербувани по “православно-консервативна” линия от КГБ. Американецът заработва доверие пред новите си собственици с изказвания пред държавната дума на Русия в подкрепа на анти-гей законите Но в България той е само „троянски кон“ на Малофеев, чийто списък със заслуги към путинския режим е впечатляващ.

„Божият олигарх“ Малофеев, вероятен бъдещ собственик на ТВ7 е имал дълг от $ 225 млн. към ВТБ. Банката го съди и сключва споразумение, за да се прекрати процеса: Но случаят не е приключен досега, вероятно за да бъде държан Малофеев под контрол.

Въпреки тези търкания с финансовата ръка на режима, Малофеев все пак е силно доверен човек, събрал 10.6% от акциите на Ростелеком (телеком оператор на правителствената и военната връзка). През 2013 той препродава акциите на друг верен путински олигарх: А. Ротенберг.

През 2014 Малофеев организира конгрес на националистическите партии в Европа. От България присъства дежурният рубладжия Волен Сидеров. Православният олигарх има също роля и във вербуването на новия гръцки министър на отбраната, а заедно с френския националист Филип дьо Вилие разработва тематични паркове Царьград.

Всичко това обаче бледнее пред ролята на Малофеев в украинския конфликт. Олигархът не само е бивш работодател на двама от терористите от ЛНР и ДНР – Игор Гиркин и Александър Бородай – но е сред инициаторите на предложението и обосновката за анексиране на Източна Украйна “внесена” в Кремъл в началото на 2015.

Със сигурност, ако бившият съдружник на ВТБ продаде телевизията на Малофеев тя ще се превърне в клонинг на руския православно-пропаганден канал Царьград, част от арсенала на хибридната война на Путин срещу европейската цивилизация. И няма да има кой да го спре, въпреки санкциите, защото официално всичко ще мине през благовидния американец и каскада от офшорни фирми, скриващи собствеността.

По същия начин в момента зад собствеността на ТВ7 е скрит преследваният от закона Цветан Василев. Човекът, който наследи « банката на КГБ » в България и я източи майсторски; едва ли ще се заинати да не продаде телевизията, ако такъв е планът на руските му ментори. Освен ако не е решил да приключи от раз и финансовите си проблеми и проблемите си с правосъдието”.

 

В заключение: на българска територия Кремъл пренася нов етап от информационната си хибридна война. Българските власти трябваше да заемат позиция по този въпрос. Вместо това сега позволиха на Петата колона тук да се предреши в позата на защитник на свободата на словото и да развие пропагандна кампания от позициите на истински защитник на демокрацията .

Оттеглянето на полицаите от сградата на ТВ7 е дребна подбробност от този пейзаж. На най-високо равнище от отговорността за националната сигурност се оттегля самият премиер Борисов- само и само да не му мътят водата по време на дългата му репетиция за президентския пост, изискващ от него да се превъплати в ролята на добрия управник, който не иска да се кара с никого- особено с Петата колона и с руската мечка, която я размахва тук като тояга за налагане на руските дестабилизиращи планове срещу евроатлантическия път на България.

 

 

 

 

 

5 мнения за “Руската мишена ТВ7 и рикошетите от информационната война”

 1. Господин Инджев,
  това е линк към една статия, която вероятно силно ще ви заинтерисува, от състудент на Путин в Института за вънешно разузнаване”Андропов”:
  http://m.gordonua.com/publications/Sokursnik-Putina-eks-razvedchik-KGB-Vy-serezno-dumaete-chto-Putin-delayushchiy-podtyazhku-lica-razvyazhet-yadernuyu-voynu-U-nego-ot-straha-botoks-potechet-77899.html
  Ако Ви е нужен превод мога да я преведа през предстоящите празници.

 2. Сред упражняващите се днес видни блюстители на свободното слово е и Илияна Йотова:
  Илияна Йотова‎#НЮЗWithMe – ПРОТЕСТ ЗА СВОБОДА НА СЛОВОТО
  Терористична организация ли е ТВ7, за да се нахлува с качулки?! Това ли е отмъщението на Борисов за Костинброд и бюлетините?! Заедно сме с всички журналисти от медията! Току-що сигнализирах Асоциация на европейските журналисти.

 3. И в цялата тази история (трагедия), сега след като дойде време да се плащат сметките, къде се крие (скатава) и единият от главните действащи лица: Капута Дудуков. Ще плати ли цената на депутатският си мандат в Европейският Парламент и в НС, неговият и на неговите “храненици”, цената на произведените и раздадени от него кабапчета и други лакомства на “избирателите” му, неограниченото му телевизионно време (което струва много пари) не само по “тяхната”, но и по всички други телевизии, пищните и скъпо платени церемонии в предизборните гастроли в страната, измислените и фиктивни “дарители” на партията му, огромните (за мащабите на нашата срана) възнаграждения на лицата от неговият антураж и какви ли не още начини за безконтролно харчене на “чужди” пари (представяни за свои лични)! Време е, вече всеки да плаща собственните си сметки, но не с чужди пари и да връща това, което е присвоил!

 4. Je ne suis pas TV7 и се гордея с това
  by newswriter on 29/04/2015 5:45 PM
  Веселин Желев
  http://jelev.info/

  Една телевизия умира по грозния начин, по който живя.

  Съдия-изпълнител с помощта на полиция прибира имуществото на ТВ7, защото в него са вложени част от парите, окрадени от КТБ.

  Жалката процедура се излъчва пряко в ефир и се получава поредният гротесков ефект.

  Фалитът се героизира. Представят го като брутален акт на цензура, какъвто не е. Това е логичният и справедлив край на едно от най-наглите и скъпи активни мероприятия срещу плурализма и свободата на медиите в България.
  Да мериш ТВ7 със стандартите на свободните медии, е, меко казано, дълбока заблуда. Тя е банкрутирало пропагандно предприятие на банкрутирала и изпокарала се олигархия. /КАФЕНЕ.НЕТ/

 5. Ако аз, или вие имахме неплатени 3 вноски по кредит с ипотека, какво щеше да ни се случи?! Защо на някаква си частна телевизия трябва да не се случва това, което ще ни се случи на нас с вас, ако не си погасяваме вноските по тегления кредит?! За какво потъпкване на свободата на словото става въпрос тук?!
  РЕН ТВ беше много обективна, но когато изпадна в несъстоятелност не се намериха защитници като Кольо босия, Илияна Йотова и подобни да се застъпят за нея! Заемите трябва да се плащат! Точка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.