МОЧА- в Джурасикград

IMG_1207НА СНИМКАТА , НАПРАВЕНА ОТ АВТОРА КРАЙ МОЧА: КРАН, КОЙТО МОЖЕ ДА СВЪРШИ РАБОТА НЕ ЗА РЕМОНТИРАНЕ, А ЗА ДЕМОНТИРАНЕ

IMG_1201

В сайта на в. „24 часа” днес се появи следната информация:

 

„Паметникът на Съветската армия да бъде приютен в Димитровград. Това гласуваха 21 от 33-мата общински съветници на заседание на местния парламент и така предложението на председателя на местните старейшини Стефан Димитров бе прието. То бе мотивирано с обстоятелството, че Столичният общински съвет вече е гласувал премахването на скулптурната група, макар и решението да не е изпълнено години наред.

Ако София даде монумента, той щял да бъде монтиран в парка “Марица”, където отдавна съществува екзотичната идея за алея на тоталитарното изкуство, която да стане туристическа атракция. Не е ясно обаче кой ще поеме разходите по транспорта на монумента. Преди няколко години Димитровград пожела със същата цел и бронзовата фигура на Сталин от Стара Загора, но начинанието се провали”.

Този път не е само намерение, а е решение. Ето малко предистория…

 

Жа(л)ба в блатото на мълчанието

Иво Инджев

януари 27, 2011

Инициативният комитет за демонтиране паметника на съветската армия е подал жалба до Административния съд в София против бездействието на кмета на Столичната община и мълчаливия отказ за произнасяне по искането на комитета от 9.12.2010 г. общината да изпълни собственото си решение за демонтиране на паметника от 18.03. 2003 г.

Законният срок за отговор на искането е изтекъл на 24.12.2011 г. и комитетът е принуден да потърси правото си пред съответната съдебна инстанция.

В жалбата, адресирана до съда, с казва:

На проведено заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 18.03.1993 г. по т.2 от дневния ред е прието Решение № 2, т.2 по Протокол № 24, с което е възложено на кмета на Столична голяма община в срок до 01.05.1993 г. да проведе необходимите процедури за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от паметника на съветската армия.
Това решение на СОС е влязло в сила, поражда съответните задължения за Кмета на Столична община, но до момента все още не е изпълнено.
На 09.12.2010 г. подадохме съответното искане до Кмета на Столична община да бъдат предприети от него всички правни и фактически действия, необходими за изпълнение на това решение и провеждане на съответните процедури.
На първо място, кметът на Столична община е задължен да предприеме необходимите фактически действия по изпълнение на посоченото решение на общинския съвет, пряко което негово задължение произтича пряко по силата на нормативен акт, а именно – чл.44 ал.1 т.7 от ЗМСМА. Именно тази разпоредба, а не самото решение на СОС, го задължава да организира и предприеме действия по неговото изпълнение.”
“Намираме, че отказа от страна на Кмета на СО е неправилен и незаконосъобразен, в противоречие с вменените му от закона задължения, поради което го оспорваме на всички основания по чл.146 от АПК, включително и поради противоречие с целта на закона – както на ЗМСМА с оглед цитираната по-горе разпоредба на чл.44 ал.1 т.7 и ал.2, така също и на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.), проявление на който режим е паметника на съветската армия, който може да се отнесе към едно от действията на комунистическия режим, визирано и конкретно в чл.2 ал.2 т.6 от същия закон.”

Интересното е, че освен на искането на комитета, което се основава на цитираното решение на Софийската община от март 1993 г., столичната кметска администрация не отговаря (засега) и на искането на кмета на Димитровград Стефан Димитров Паметникът на съветската армия да бъде преместен в поверения му град. Ето извадки от това писмо ( с изх. № KB -18-10.21.01.2010 г.):

“…в медиите се появиха противоречиви мнения за ПСА в София, намиращ се в идеалния център…

Паметникът идеално се вписва в концепцията на “Алеята на монументалното изкуство” в Димитровград. Чрез включването на ПСА в експонатите на Алеята, Община Димитровград ще помогне на Столичния общински съвет да реализира свое решение от 1993 г. за неговото премахване, ще се погрижи за неговото съхраняване и експонирането му. Това може да стане единствено с волята на Столична община. При експонирането му е задължително да бъде посочен и дарителят.

Обръщам се към вас с молба за помощ в търсенето на други подобни паметници от този период…

Надявам се на вашата съпричастност и отзивчивост, за да осъществим този проект, който освен че ще е атрактивен, ще е и доказателство за нашата отговорност към историческата памет на нацията ни”.

Кметът на Димитровград е втори представител на властта, този път местна, който в рамките на по-малко от два месеца обяснява на смълчаната софийска община, че тя е тази, която стопанисва въпросния паметник. Такова мнение изрази преди това държавата в лицето на заместник – министъра на културата Тодор Чобанов. В официален отговор до комитета, който настоя държавата да приюти паметника в замисления от министъра на културата Вежди Рашидов музей на комунизма, г-н Чобанов изрично посочва кметството като стопанин на монумента.

Интересното е обаче, че димитровградският кмет не проявява желание да си търси правата за липсата на отговор, макар очевидно да е доста докачлив на тема местен патриотизъм, както личи от свадливата му реакция по друго повод.

“Комисията за защита от дискриминация глоби с 500 лв. историка проф. Пламен Цветков за обида към живеещите в Димитровград. През март 2010 г. в предаване по БНТ проф. Пламен Цветков и режисьорката Лилия Абаджиева нарекоха Димитровград „град застинал във времето“, „Чернaта крепост“, и др. Поводът за гостуването им там бе кампанията на БНТ „Събитията на 20 век“, където малко по-късно Димитровград бе определен за архитектурен паметник на века в раздела „Строежи”. Но в крайното класиране се нареди на второ място след „българското оперно чудо”.
В решението на Комисията, която бе сезирана от кмета на Димитровград Стефан Димитров, се казва още, че заседателният състав е установил в предаването форма на тормоз и подбуждане към дискриминация, извършени от проф. Пламен Цветков чрез публично изразени явно негативни и унижаващи характеристики и квалификации за Димитровград и неговите граждани.
Наказанието е наложено според Закона за защита от дискриминация. Решението на комисията може да се обжалва пред състав на Върховния административен съд.
Веднага след обидните реплики от страна на професора и режисьорката в национален ефир, местният общински съвет осъди с декларация изказванията на двамата културтрегери. Местните парламентаристи счетоха, че репликите са обидни и унизителни за хората, които живеят там. От общината са категорични, че и занапред ще защитават правата и достойнството на своите граждани и на всички онези, които свързват Димитровград с добри спомени, гласи официалното съобщение.” ( Всеки ден)

Преписката по темата за вас следи авторът на блога, който ще се опита да компенсира мълчаливия отказ на софийските власти да си говорят с гражданите и гласоподавателите, благодарение на които общинарите се намират в сградата на ул. “Московска”. Ако демокрацията тук наистина беше истинска, можехме да ги попитаме на висок глас: “къде се намирате, че не ни удостоявате с отговори на въпросите”?

Добрата новина, въпреки всичко, е, че тази година има местни избори и това е редкият шанс ние , “малките хора”, да се докоснем до онези величия в недосегаемите кабинети и да им нарушим високомерното спокойствие. Поне веднъж можем да хвърлим камък в блатото на мълчанието именно защото мълчанието е блато!”

 

Сега, когато вече има реалистично предложение за удобно решение с преместването на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) от центъра на столицата, ще бъде истинско предизвикателства за мнозинството на Столичната община да измисли причина, поради която отново да замълчи.

 

Колкото до разходите по преместването, ако това е единствената пречка пред освобождаването на столицата от символиката на „освободителите”, родолюбивите българи винаги ще помогнат: с разгласяване, със събиране на средства и ако трябва – с доброволен труд.

 

 

 

 

14 мнения за “МОЧА- в Джурасикград”

 1. Стефан Димитрофф е всеизвестен Гей, разведен с дъщерята на един от разбойниците ТИМС.
  Аз предлагам да си навре шибания паметник ОТЗАД в двора на подарения на майка му и на баща му Химически Комбинат !!!

 2. Наскоро имах възможност да гледам документалния филм “Дух и материя” на режисьора Михаил Венков за живота и творчеството на скулптура Александър Дяков. Там видях прекрасен проект, направен през 1989г., който да замени МОЧА.

 3. Много добри публикации и коментари от вчера насам, и искат препрочитане.

  За нивото на аналитичност на КГБ агентите, за което Юрий Швец говори, споменава и КГБ архивиста Васили Митрокин. Съветските секретни доклади от времето на Сталин и след това са в по-голямата си част компилация от селектирани факти, адекватни на обекта на разузнаване, но с почти никакъв опит за анализ и интерпретация; поради страх, че всяка форма на аналитичност по индиректен начин може да влезе в противоречие с мнението на баш червения азбест отгоре. Ходенето на пръсти се удава на посредствените; затова основната маса сътрудници, както посочва Швец са били със средноаналитични способности. Повече би било проблем. Путин и дотам не е могъл да го докара, дип ботоксът в мозъка е искал балансиране.

  За ‘Алеята на монументалното изкуство в Димитровград’ и рециклирането на МОЧА. Само ако мястото ще носи името МУЗЕЙ ПО НЕЕСТЕСТВЕНА ИСТОРИЯ.

 4. Съгласен,щом едните разходи са проблема!
  Капка по капка вир,вир по вир язовир!

 5. Апропо, като стана дума за въпросния град, кога най-сетне ще узреем за идеята да сменим името му, което съгласете се е обидно за всеки честен българин? Сталиновата марионетка и сатрап Гошо Тарабата е редно да бъде низвергнат от всичко българско. Същото важи и за т.нар. Дядо. Всеки, който е чел архивите на НС е в състояние на неприятна изненада, как е възможно подобно лице да бъде избрано за патрон на иначе този приятен български град.

 6. Ама верно ли че има още град в България с името на Гошо Тарабата?
  Да си го приютяват тогава мочата, щом им е мерак да късат билетчета.
  И да не забравят, че върви комплект с камери за денонощно HD-видеонаблюдение пряко от кабинета на пасола и местното РПУ та да си актуализират бюджета със съответните суми.
  Гратис да получат допълнително и Граф Игнатиев, Аксаков, Московска и Славянска.

 7. Представете си, че отломка от кораба “Прогрес” падне върху МОЧА и го бастиса. При това на 9 май. Шанса е едно на милиард, но знае ли човек. Това е на шега. Премахването на позорния символ си е наша работа и ние трябва да си я свършим сами.

 8. МОЧА да бъде демонтирана от това прекрасно място в европейската столица София!Колко и кой е платил за камери и персонал който да ги следи!

 9. На 1-ви Май всички да се крият некъде по-на закрито,щото по телевизора казаха,че руския космически кораб “Прогрес”-???!!!,лети неконтролирано към планетата Земя!
  Дали пък путин не е изчислил космическия кораб да се приземи на червения полощад на 9-того мая точно за “День Победы”?!
  Въпросния космически кораб ще направи много голяма услуга на всички земляни,ако също така неконтролирано се приземи на трибуната с отговорните товарищи,точно когато ведро помахват за поздрав!

 10. Още нещо за споменатия ГЕЙ! Този представител на изродското поколение на червената Мафия се гаври с безработните хора в Димитровград и Хасково, като ги назначава за по 6 месеца на работа в подарения завод на баща му и на майка му (дето е строен с труда на хиляди бригадири и парите на милиони Българи) и после ги освобождава. От такива идиоти града наистина ще замяза на Джурасикпарк.
  На РБ не им прави чест да приютяват такива Шемети в редиците си. Да не говорим за неговата дружка Измамника Иво Димов с фалшифицираната си Диплома от Пловдивския Университет (която той най-Безсрамно развяваше на площада в Димитровград пред струпаните “журналисти”). Той пък е един Прост тройкаджия от Минния Техникум , който червената Мафия + герб пробутаха за Кмет на Димитровград. За тия хора няма закони! Лъжат, Мажат, Крадат, Перат а съдийте и прокурорите седят със свалени гащи и се почесват! Цецко Цв. – най-големия критикар на съдебната система, редовно седи при кумеца си в Димитровград! Ама да си разкара тъпите Калинки не го сърби.

  http://www.blitz.bg/news/article/91181

 11. МОЧА ЩЕ БЪДЕ НЕ САМО ДЕМОНТИРАН НО И ЩЕ ГО НАВРЕМ В ЗАДНИЯ ДВОР НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА КРАДЛИВА ПАПЛАЧ!

  Господине, не ми пише с ника, да не ти се случи някоя изненада!

 12. Какъв “местен патриотизъм” може да има в един изцяло ПАРТиен град???
  И щом градът е ПАРТиен, то и “патриотизма” му е ПАРТиен! При това даже БКП НЕ е ПАРТия, защото едунствената и цел е да постигне ТОТАЛен ТОТАЛитаризъм. При това КОЛОНИАЛЕН!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.