Парадирането на Путин с парада се превърна в пародия

Основната опорна точка на руската пропаганда и нейните български ретранслатори относно бойкота на съветско – руското мероприятие на 9 май в Москва се спука днес окончателно: дори и севернокорейският диктатор Ким Чен Ун се отказа от съмнителната чест да застане на Червения площад до световно изолирания Путин ( на самия Ким изолацията и без това му е в повечко). Имал вътрешни работи, гласи оправданието за отсъствието му ( може би е зает с нови разстрели, след като тази седмица от Северна Корея съобщиха за 15 разстреляни местни величия, обвинени в икономически престъпления).

 

Така тезата на Кремъл, че Вашингтон оказвал натиск за бойкотиране на московския парад ( на руския милитаризъм на практика), напълно изветря. Ким Чен Ун, като и най-близкият съратник на Путин по кръв, език, съветска закалка и носталгия- беларуският Лукашенко, няма как да бъдат заподозрени като марионетки на Обама, който да им нарежда да не си общуват с Путин на неговото военно шоу, замислено като компесаторен източник на повехналата руската гордост на фона на провалените съветско-руски амбиции за световно величие.

 

„В Русия любовта към парада се е изродила в мания…Въобще не е смешно, детинщината в такива огромни размери изглежда ужасно; това е нещо чудовищно, възможно сами при тиранията, на която то е може би най-чудовищното проявление! Във всички страни – освен в онези, където цари абсолютен деспотизъм – хората полагат огромни усилия, за да постигнат велики цели. Само на народите, които сляпо се подчиняват на властелина си, може да им се заповядва да извършват огромни жертви заради нищожни резултати”.

 

Цитатът не е от днешен вестник и не е по повод Путин ( макар да му пасва отлично) , а е от книгата на френския благородния благородник Астолф дьо Кюстин „Русия и русите” във връзка с морски парад, организиран през 1843 г. за кефа на руския цар Николай І край новопостроената руска столица Санк Петербург. Описвайки по-нататък „гордостта на ласкателите” на царя и „безсмисленото проливане на потта на народа” за негово забавление, авторът цитира още едно мнение повъпроса- на лорд Дарем, който казал веднъж на самия руски император, засягайки най-чувствителната струна в неговото властолюбиво сърце: „Руските военни кораби са играчките на руския император”.

 

Дьо Кюстин изразява страха си не от войнолюбието, което лъха от парада, а от тиранията, която символизира. „Безполезната флота на Николай Първи ми напомня всички нечовешки деяния на Петър Първи, събрал в себе си чертите на древните и и на новите руски монарси…И се запитах: къде съм тръгнал? Каква е тази Русия Русия е страна, където се творят най-велики дела в името на най-жалки резултати…Та аз нямам работа там” ( Астолф дьо Кюстин, „Русия и Русите”, изд. Изток-Запад, София, 2004 г., стр. 62, 63).

 

С наближаването на събитието, замислено като грандиозна пиар акция за Путин, става все по-ясно, че ефектът от замисъла е бумерангов. Защото десетки световни лидери се запитаха „къде съм тръгнал” като френския пътешественик от времето, когато Русия уж е била друга…

 

Някои, като чешкия президент Милош Земан, също се бяха устремили към Червения площад, но се отказаха да нарушават единството на демократичния свят в неговия бойкот срещу Путин.

У нас обаче се очертава да има протестен промосковски митинг на 9 май, заклеймяващ президента Плевнелиев, че не прави изключение от световното правило. Поне така се закани депутатът от БСП Георги Кадиев, призоваващ към такова сборище.

 

Но и това не е всичко. Според колегата Стойко Стоянов за Москва на 9 май се е запътил най-успешният таран на руското влияние в България през последните 15 години Симеон Сакскобургготски, който по този начин би бетонирал впечатлението за продължаващата руска далавера с неговото монтиране начело на монархо – социалистическия проруски реванш в България в началото на века, чиито по(с)ледици в българската политика и икономика сърбаме под формата на разводнената ни като руски борш местна демокрация.

 

Faktor.bg

 

Путин превръща Царя в троянски кон срещу ЕС и българската независимост

Стойко Стоянов

Реанимирането в политиката на Симеон Сакскобургготски има вероятно една единствена близка цел – присъствието на Царя на парада в Москва, посветен на 9 май. Зад конспирацията стаят интересите на руската пета колона у нас, поддържащите я структури на мафията и бивши офицери на комунистическата държавна сигурност. Така диктаторът Путин ще превърне България в истински действащ троянски кон, който зад гърба на ЕС и партньорите от НАТО ще легитимира режима в Кремъл, който анексира Крим, води нерегламентирана война в Украйна и заплашва мира на Стария континент.

България показа ясна позиция чрез държавният си глава Росен Плевнелиев, който отказа да присъства на парада и се солидаризира с позицията на Европа и голяма част от родните партии. За руските интереси обаче Симеон е спасение от сложната ситуация на международна изолация. Именно заради това от близо месец царедворци, провалени покрай проекта НДСВ,

стари кагебисти и десари лъскат имиджа на патрона си 

и се опитват да го представят на обществото като първокласен мерцедес, който само трябва да бъде изчистен от праха за да заработи на пълни обороти за българските интереси по света. Заради това е и инициативата на бизнесмени, политици и дори внучката на диктатора Живков, бившият монарх да получи някакъв особен статут в държавата, за да може обществото да използва пълноценно авторитета му.

В действителност в средите около Сакскобургготски още от началото на март се говори с половин уста, че цялата олелия е заради парада на Червения площад, а Симеон трябва да бъде заведен там на всяка цена. Смъртта на престолонаследника Кардам обърка за кратко плановете на руското лоби у нас, заради очакването, че Симеон ще спази 40- дневния задължителен траур и ще избягва публични събития. Проблемът обаче бе бързо разрешен, а траурът – нарушен. Само седмица след кончината на престолонаследника баща му организира в двореца Врана дискусия на европейските либерали, припозна отново като партньор ДПС и Лютви Местан, и се обяви пред медиите, че е против санкциите, които САЩ и Европа налагат на Русия.

“Гледайки резултатите (от санкциите) върху една или друга държава, едва ли те могат да допринесат с нещо. А пък за западните страни са почти като автоголове. Това е много тежко, независимо дали човек е съгласен или не със самата ситуация. Но сами по себе си санкции са тежък проблем. Русия ще ги преодолее, но другите, от нашите земеделци и кои ли не, страдат”, пропагандира Симеон в явен противовес на офицалната българска държавна политика.

Конспирацията „Корона“

добива съвсем отчетлив характер след вчерашното решение на Св. Синод да споменава бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на всяко богослужение като „благоверен цар на българите Симеон”. Предложението е било направено съвсем неслучайно от Пловдивския миторополит Николай – флагмана на руските интереси в българската църква. Но висшият клир все още официално мълчи по горещата тема и се чуди как да обяви решението си.

Всъщност още на Великденското богослужение църквата даде ясен знак за нечистите си задкулисни намерения, като патриарх Неофит на няколко пъти в ефир се обърна към гражданина Сакскобургготски с думите „ваше величество“, а то величеството стоеше неотменно до държавния глава Плевнелиев. Думите едва ли бяха изпуснати случайно. Сега се очаква формулата за споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и Св. синод сред руините на Голямата базилика край Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България тази събота.

Историкът Горан Благоев, запознат с православния канон коментира пред Faktor.bg, че решението на Св. синод е на ръба на държавния скандал, защото де факто Българската патриаршия признава Симеон Саккскобургготски за държавен глава на България, която обаче не е монархия, а република. Обичайната формула за споменаването на светската власт в православното богослужение, което се отслужва в нашите църкви е „благочестивият и православен български народ, правителството и христолюбивото войнство”. С решението си де факто Светия синод приема, че България има двама държавни глави – цар и президент, което и от юридическа и от каноническа гледна точка е

абсолютен парадокс, граничещ със шизофренията,

и компрометира Българската църква пред обществото, категоричен е Благоев. Решението на

Синода създава и един друг парадокс – ако Симеон бъде титулуван, той ще е първият и единственият държавен глава, който едновременно с това съди държавата си в Европеския съд за имоти и пари.

Действията на църквата са неразбираеми за българите, но са в пълно съзвучие с кремълския план Симеон да бъде в Москва за 9 май. Така се постигат няколко стратегически цели. Щом Българската православна църква приема Симеон за държавен глава и цар, то напълно логично е и Руската православна общност автоматично да го припознае като такъв. Путин демонстрира близост към Руската църква и това му развързва ръцете да приеме Симеон като фактор, със значимост, която праволавният клир му придава. Така на тайно подготвяната царска визита в Москва се придава съвсем друг статут – пристига държавният глава на България, (макар и да е съвсем виртуален), който е и бивш премиер на страната. Но най-важното, което е анализирано и оценено от режима на Путин е, че Сакскобургготски реално е единственият останал жив  миропомазан православен монарх, който по рождение е със специален статут. А какво е православието без царското начало? Това превръща проваленият в очите на сънародниците си български монарх в особено важен и специален за режима на Кремъл гост. С един куршум два заека – България е официално представена на парада на Победата, като е елеминирана пречката Плевнелиев, и позицията на ЕС. Освен това в лицето на Симеон са представени и световните монархии, независимо, че никой не го е упълномощил за това.

Путин ще бъде напълно доволен

Ако този задкулисен план обаче се реализира, България за пореден път ще бъде поставена в много неловка ситуация. Така нареченият цар реално ще измени на българската официална държавна позиция за парада на 9 май в Москва, ще легитимира противно на българските интереси режима на Путин, ще ни представи като нелоялни и ненадеждни партньори на ЕС и НАТО. Царят ще нанесе жесток удар и върху историческата памет на фамилията си и на българския народ, на избитите и репресирани от съветския тоталитарен режим, чиито кръгове заедно с наследници на КГБ и днес управляват в Русия. Ако визитата на Симеон се сбъдне, ще се потвърди и натрапчивото съмнение, че монархът в изгнание е свързан със съветските тайни служби и до днес продължава да бъде зависим от тях, въпреки интересите на родината си.

 

21 мнения за “Парадирането на Путин с парада се превърна в пародия”

 1. “-И ти ли, Киме!..-простена с шаляпински трагични интонации Владимир Владимирович и се просълзи.”

  Туй е сцена от роман, а сега за Мадридския шмекер.Хубаво е, че това дърто алчно влечуго вече няма кого да баламоса в масови електорални параметри. Лошо е, че продължава да ръфа и да гложди България като ТРИЖДИ проклетата му династия. Та първо- ЗАПЛЮЙТЕ него, ГРОБОВЕТЕ И НА БАЩА МУ, И НА ДЯДО МУ!-извинете, но друго те не заслужават за цялото неизмеримо зло, което са причинили на България, да не го изброяваме! Те, те и само те + 2-3 файтона техни български безграбначни подгъзници! Идиотщината на нашенския комунизъм идеално тръгва по много линии, които точно те са наложили! Колко ни струваше и ни струва да днес например кобургският шмекерлък “а, бе ние ей тъй, ако може, хем с Хитлер да сме, ама пък със Сталин и хич да късаме, че нали сме братовчеди с английския крал, затуй една само една символична войничка да обявим на англоамериканците!” Сега- доколкото знам още има Реформаторски блок в НС, за който като много десни и сини наивници гласувах и аз. Всеки път в случаи като този, когато се засяга формата на управление на България от страна на кремълската бърлога, камуфлирана като “българска” (тя е съветска) “православна” (тя слави само Мамона) “църква” (тя е агентурно-мафиотска структура), тези депутати могат да поискат решение на Конституционния съд.

 2. Който отиде на прайда на джуджето чипоноско ще бъде заклеймен от Българския народ като лакей на русия и тираничния олигофренен режим там! Веке тайни няма! Знаеме ги русофилите-българомразци!

 3. Това ще е не парад, а цирк. Вижте как върви и подготовката. http://www.novayagazeta.ru/politics/68259.html
  Но пък и нас си ни бива. И ний сме дали нещо на света. Първо цар – министър-председател, сега и цар – шут.

 4. Чудя се, дали от държавната танцувална агенция няма да се заинтересуват от:
  – поведението на бпц, уронващо държавната власт;
  – намеренията на г-н Готски да си присвои представителни функции от името на страната ни, които никой в момента не му е дал.
  Нека да погледаме. Без да съм религиозен ще повторвя: по делата им ще ги познаете.
  Поздрави на всинца ви!

 5. Патриархът Неофит е поредния слабохарактерен глава на българската православна църква. Достатъчно е да да спомним, че прие половинчато изгонения от България руски поп Ф. Василковски да му връчи покана от патриарха на Русия, с което унижи българите. По време на протестите срещу Орешарски често виждах този свещенник да стои около руската църква и да наблюдава.

 6. Днес прочетох в коунистическия форум на комунистическия сайт ‘blitz.bg’,как рублофилчетата интерпретират тази скръбна вест за батко Ким.
  Един зомбофил казва,че не може правоверен комунист като другаря Ун да се нарежда до съвременни капиталисти,па макар и руски.
  Другарят Ун бил с принципи!

 7. Ето, че не е било напразно вниманието, което отделих на “Лудото Коле” в края на март, т.г. Имах основание да смятам, че след известен период на затишие, началникът му от Москва е започнал да навива руската пружина в него. Не ми се коментира информацията на Горан Благоев, защото всичко, което става в българската църква ме отвращава и отблъсква. И то ще продължава, докато не прекъсне слугинажът й към московската патриаршия, която пък по комунистическа традиция е придатък на путиновото управление, а се върне към моралът на служене от преди 09.09.1944 г. Искам само да обърна внимание и на още един факт от “активизирането” на Николай Пловдивски. Не бях го чувал до сега да заема позиция спрямо деяния на управляващи, които са накърняващи и вредни за българските граждани. Имам предвид към политици, които са дали доволно поводи за това през последните петнадесетина години. Изцепките му, като при Охридската трагедия, Гей парадите, отнемането на богословието от Пловдивския университет, имотните мераци, са друга тема. Изведнъж тези дни митрополитът се яви като рупор на протестиращите (афиширайки загриженост за тях) срещу мерките, които предлага здравният министър Москов. Нищо ново за тези, които са забелязали кои български политици атакува Петата руска колона. Жалко за българското овчедушие и неграмотност. В друга страна личности като Кобургота и неговите клакьори отдавна да са “прогонени с камъни”!

 8. @ СТАМБО,

  Много ме заитригува вашето изречение:
  “Колко ни струваше и ни струва да днес например кобургският шмекерлък “а, бе ние ей тъй, ако може, хем с Хитлер да сме, ама пък със Сталин и хич да късаме, че нали сме братовчеди с английския крал, затуй една само една символична войничка да обявим на англоамериканците!”

  Според вас какви са били правилните действия на Б3 в тогавашния момент и в светлината на тогавашната обстановка?

 9. Все пак си мисля, че Симеон е достатъчно хитър и ще се въздържи.

 10. Малко извън темата, но скоро е на път да бъде открита Руска църква в Пловдив (under special auspices of Ники Ролекса, че и на негово име кръстена). Мисля, че е нужно да се “отбележи” както подобава това събитие.

 11. Василе,
  този въпрос е задаван много пъти и най-общият отговор е, че “история в условно наклонение с късна дата не може да се пише”. Станало е това, което е станало. Веднага отговарям-неутралитет, който по международните правила трябва да се гарантира от всички сили (като Турция тогава-колко пъти Сталин я заплашва!). Но осирането на Фердинанд през 1 св. война докарва на България такъв имидж, че и остава шушу-мушу дипломацията на Борис и ошумоляването (в това е повече българин и от нас, признавам!) Така България излезе от 2 св. война- хем с 50 000 жертви на фронта срещу Хитлер, хем съдена като съюзник на Хитлер и окупатор. По-разорени страни от
  България тогава имаше, но по-презирана нямаше!

 12. Че този парад е просто част от идеологическата пропаганда, а не празник говори факта, че ветераните от войната няма да бъдат допускани до него. За целта московското кметство е взело мерки те да не се “шматкат” из града.
  “Как сообщил член оргкомитета по подготовке к празднованию 70-летия Победы вице-мэр Москвы Леонид Печатников, будут приняты меры, чтобы прибывающие в столицу на День Победы ветераны не ходили по городу, “не зная, куда приткнуться”.
  Спомнете си онзи английски ветеран, който беше напуснал старческия дом, за да участва на срещата, мисля по повод дебаркирането на съюзниците в Нормандия.
  “Фермата за животни”!!!

 13. “Ким Чен Ун се отказа от съмнителната чест да застане на Червения площад”

  Говорим за човек, който лично ръководи разстрели на музиканти, изстрелва ракети през територията на своите съседи и т.н. Едва ли се е уплашил, че ще му се развали имиджа покрай Путин 🙂 По-скоро има нещо друго – както изчезването му за месец преди време и т.н.

 14. @ СТАМБО,
  При немска армия, която от Румъния иска да стигне до Гърция (и ще премине през България по един или друг начин, прегазена Европа, сгъната в ъгъла Англия), СССР съюзник на Германия и индикации от Германия, че биха разгледали т.нар. национален идеал…съмнявам се, че неутралитета е бил въобще опция.
  Нещата е коректно да се гледат в светлината на тогавашната обстановка. Сега е лесно е да отричаме всичко, особено след като се е случило и знаем какъв е изхода на събитията. Но тази политика ни е опазила от голямата касапница и е била на път да обедини България. За всички описани от вас нещастия, сполетели ни в края на войната трябва да благодарим на “братушките” и политиците след Б3.
  Виж, за баща му и сина му май няма какво добро да се каже…

 15. Според мен,сега е момента да си припомним доказаните истории с комарджийските страсти на Мадридския мошенник,за това кой бе един от първите законопроекти на онова НС,кой реанимира атомната централа “Беляне”,въобще всички действия лично на въпросния мошенник,включително претенциите му за имоти в БГ,довели до съда в Стасбург!Питам,няма ли читави журналисти които със своите публични изяви биха поставили тези въпроси на общественото внимание?!Колкото до висшия клир на БПЦ,колцина са които не съзират дългата ръка на Москва в взетите решения по темата дискутирана по-горе?

 16. Междувременно руски медии в горд режим ‘и сам путин е путин’ отчаяно издирват и последното куцо пиле по света, готово да натъпче миризливо оперение в тениска с щампа ботоксов цар:
  http://www.themoscowtimes.com/article.php?id=520104

 17. Там му е мястото на така наречения “цар” на Бъ;гария Сакгобутготски! В Москва при комплексаря фашист! Този “цар” си беше клоун и си остава такъв!

 18. СТАМБО, все пак не робувай на болшевишката пропаГАДност , която се “преподаше/ва” и лее/ше от всичките и “ПАРТийни” рупори и други паразитни прос….тки след 1944г!!!
  Дори и да обявеше “неутралитет” Борис III, то #КОЙ щеше да го ПРИЗНАЕ???
  Хитлер? Едва ли! След като е струпал Вермахта на румъно-българската граница. Дори многократно по-въоръжените Гърция(със около стотина хиляди АНГЛИЧАНИ) и и Югославия, се предадоха след 1-2 седмици! А България нямаше възможност да подготви армията си заради Ньойският “договор”!
  Сталин ли ще уважи “неутралитета”??? След “АсвАбАждението” през 1940г. на ПОЛША,Литва,Латвия,Естония,Финландия и частично Румъния???
  Тогава щяхме да сме АсвАбАдени не на 9.9.1944г., а още през 1940г.!
  Просто Вермахта щеше да окупира и България. Цар Борис щеше загуби властта си още през 1940-41г., и никога нямаше да се върне , като цар в социалистическата КОЛОНИЯ НРБ, след войната. Освен това Вермахта,СС и КОЛАБОРАЦИОНИСТИТЕ им щяха да вземат доста повече жертви , докато накрая ни АсвАбАди РККА. При това повечето щяха да са цивилни. В по-голямата си част “КОМУНИСТИ” и всички ЕВРЕИ.
  А СЛЕД войната ???
  Какво стана с ПОЛША, ЧССР,УНР,ГДР….
  Станаха КОЛОНИИ на СеСеСеРе! Дори Полша и ЧССР! За Сталин няма голямо значение дали си бил против Хитлер или си бил с него. Всички ОКУПИРАНИ държави , след ВСВ, станаха колонии на СССР!

  П.П. Колкото до “цар” Симеон КаГеБист, то и ТОЙ и БПЦ са си отдавни ЧК-стки клонинги и едва ли няКОЙ ще отдаде някакво голямо значение на поредната им проява на проституция към сводниците им! Ако имаше някакво достойнство, Симеон още през 2001г. трябваше или да си подаде оставката, или да разгони обръчгархията. Дори една оставка не може да подаде, за да потвърди своят “специален статут по рождение” на “ЕДИНСТВЕН жив миропомазан православен монарх”!
  П.П.1. А за АсвАбАдителните комплекси на “цареещият” туПин, сме писали доста досега в блога на г-н Инджев.

 19. П.П.2. И за накрая трябва да се зададе въпроса: съвеЦкият КГБ-стки “патриарх” Кирил КАК споменава с(Ъ)ветската власт , “представлявана” от ДИКТАТорският цартрап и ТОТАЛитарен ХУНТАратор туПин?!?….
  -нЕГОво “велико” ХУНТАличество и самодържавническо КГБ-ичество , наший пАследний савеЦкий цартрап – туПин Первий ФСБ-бист…..

 20. СТАМБО, може много да се спекулира с условното наклонение АКО, особено по исторически теми, особено за Втората световна война.
  Но можеш да си представиш КАКВО щеше да се случи,ако, АКО Вермахта прегазеше България, нали?!?
  50 000 евреи – АУТ!
  около 100 000 цигани – АУТ!
  А още толкова български турци ?!?!?….може би щяха да вкарат Турция във войната…… заедно с Хитлер…… или против него….., но със сигурност против България. Дори в Югославия , където повечето й области са населени с доста по-етнически хомогенно население, макар и с различна религия, Втората световна се превърна почти в гражданска война с милиони жертви , продължила и след диктатурата на Тито при болшевишкият ДИКТАТор милоШЕВИК!
  За болшевишките сукки от Коминтерна СС също щеше да се……”погрижи”!
  Така че, се чудя защо лично ТЕ са НЕдоволни от “монархофашизма” преди 1944г.?!? Ако “монархофашистите” се противопоставеха на сталиновият СЪЮЗНИК Хитлер през 1941г., то за коминтерновските “партизански” шайки щеше да последва не “мандраджийски период”, а концлагерен!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.