10-те абсурда на прехода в класацията “егати държавата, щом…”

Права е съдия Нели Куцкова да откаже да коментира днес пред БНТ коментарите по неин адрес на колегата си Ясен Тодоров. Защото самият факт, че Тодоров се намира във Висшия съдебен съвет по волята на „Атака”, е достатъчно основание за това. На всичко отгоре той е и председател на етичната комисия, която преценява етиката на съдиите, стъпил върху раменете на рецидивиста по безнаказано хулиганство в българската политика, „гиганта” в това отношение Волен Сидеров.

Този абсурд ме накара да се замисля за една класация на абсурдите в съвременна България. Понеже не е възможно да се измери с абсолютна точност тежестта на глупостта, нито на неадекватността (освен на война, не дай Боже, където броят на жертвите на глупавата политика може хладнокръвно да се осчетоводени), подреждането в класацията е условна величина.

Мотото на класацията по право се пада на фразата „Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер”, произнесена или приписвана на вицепремиера Нейчо Неев ( 1992-1993 г.) в правителството на Беров, което може да се кандидатира за световен рекорд по лъжливост чрез самата заявка на за своето управление.

Макар че дойде на власт след безнаказан преврат на тайните служби в явна акция по дискредитиране на правителството на СДС чрез прекрояване на парламентарното мнозинство без избори, онзи кабинет имаше претенцията да управлява от името на всички : с мандата на ДПС, с мнозинството на БСП ( постигнато чрез разцепване на СДС) и с програмата на СДС. Това беше невиждано нахалство. То обаче управлява България близо 2 години от името на свързаната с руската престъпност ( държавно и частно спонсорирана от Москва) корпорация „Мултигруп”, в резултат на което тук беше прекопиран и бетониран руския модел на мафията с мутри в основата и кагебисти на върха.

И така, „егати държавата…

 1. Щом телохранителят на диктатора Живков, който е негов откровен почитател, се наложи като най-успешния политик в посткомунистическия период от …антикомунистически позиции.
 2. Щом роденият като престолонаследник на българския трон Симеон Сакскобургготски се прероди в републикански премиер, в монархо-социалист по силата на управлението си с БСП и отново в „цар на българите” ( въпреки фактическата си абдикация след клетвата пред републиканската конституция), според подстрекателството на светия синод.
 3. Щом самият синод нарушава конституцията със своеволието да издига от църковния амвон фалиралия морално бивш монарх в „цар на българите” заради неговото „достойнство”.
 4. Щом най-проваленият политик на прехода Георги Първанов, доказан от сгромолясването и на трите му мегаломански обещания от „тройния” му енергиен шлем, отново управлява в качеството на партиен съдружник с бившия телохранител на Живков.
 5. Щом Ахмед Доган, сочен практически от всички ( извън ДПС) за най-значимата фигура на прехода сред забогателите от него политици, се оттегли царствено в сараите си като недосегаем за правосъдието фактор по подобие на римския диктатор Сула, който напуснал Рим и доживял спокойно старините си в околностите на града след дълги години на безнаказан разгул по върховете на властта.
 6. Щом националният празник на страната е свързан със събитие, в което не е допуснат да участва нито един българин от страна на две воюващи за господството над българите империи.
 7. Щом България е единствената държава в света, в която има Национално движение ( „Русофили”), което се кланя на чужда нация.
 8. Щом побойник ( но само като алфа на глутница побойници), публицист – антисемит и яростен русофил, който не може да обясни произхода на богатството на партийката си и огромните си харчове за луксозен живот по скъпи курорти в чужбина, като Сидеров, може да оглави ( през 2013 г.) парламентарна комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.
 9. Щом същата „Атака”, извървяла пътя от откровения расизъм и антисемитизъм ( родилни петна, видими и днес в книжарниците и библиотеките с името на своя автор Сидеров), до пълното преклонение пред един чужд президент и неговата империя, (до степен да открива европейската си предизборна кампания с антиевропейски лозунги в Москва) , може да пробутва свой човек за съдия на съдиите по етична линия.
 10. Щом в тази най-бедна страна може да бъде организиран най-големият банков грабеж на глава от населението в историята на банковото дело, едновременно инспириран и проспан от институциите, призвани да бдят това да не се случва.

Но най-големият абсурд, който си заслужава да бъде изнесен пред скоби, е фактът, че срещу всичко това ( ако не броим шепа лично засегнати, например от банковия грабеж) никога никой не е протестирал, та се налага някакъв Мунчо да прави опис на абсурдите в селския си блог- ей така, за протокола, който всъщност би трябвало да е съдебен, а не публицистичен.

НА СНИМКАТА: НАЙ-ПРОВАЛЕНИЯТ В ОБЕЩАНИЯТА СИ ПЪРВАНОВ И НАЙ-УСПЕШНИЯТ НА ИЗБОРИ БОРИСОВ СА НЕРАЗДЕЛНИ ПРЕЗ ТОВА ХИЛЯДОЛЕТИЕ- БЛАГОДАРЯТ СИ ВЗАИМНО ЗА ИЗДИГАНЕТО И ЗА ПОДКРЕПАТА СЛЕД ПАДЕНИЕТО.

12 мнения за “10-те абсурда на прехода в класацията “егати държавата, щом…””

 1. Блогът не е нито мунчовски,още по-малко селски,само дето причинява много болка!
  Болката,която изпитват първоначално онези,които са излекувани успешно от слепота и махайки превръзката от очите си инстинктивно замижават.
  Иначе цялата работа в България е : мижи да те лажем!

 2. … Щом тъпа и нагла мутра, титулуваща Господа Бога “началника” получава награда от висшето духовенство за вяра и благочестиви дела… Я си представите премиерите на Испания и на Полша като силно релитиозни страни, а и на която и да е цивилизована страна да кажат на Бог “шефа”?!
  Много “щом” станаха… Явно, ще се множат и за поколенията напред- след като не прочистихме страната си от червената чума!

 3. На скоро изпратих до племенника ми в България малък пакет с един учебник и използван но запазен IPhone. Жена ми бе застраховала пакето (задължително при изпращане от USA za $200).Племенника ми беше уведомен от митниците че пакета е там и трябва да си го вземе. Когато отишъл бил “приятно” изненадан с новината, че трябва да плато 300лв за такси и мита. След като нямаше финансовата възможност и желание да плати, пакета трябваше да се върне до мястото на изпращането. Написах писмо до Българските митници на английски, като го препратих и на европейските им колеги с въпрос правилно ли е това таксуване. Любезно получих отговор, че писмото ми се разглежда. След по-малко от седмица получих отговор, че по законите на България (цитати т.н.) пратки над $40 се таксуват и обмитяват с 20% ДДС. Още ми бе съобщено, че пакета е на път за USA. Написах повторно писмо с въпрос как от $40 (20% х $200) сумата се е покачила на 300лв. Отговор нямаше. След около месец пакета пристигна. Беше в много добро състояние- запечатан с печати и т.н. Когато го отворих кутийката на телефона беше празна… Написах трето писмо в което исках да се направи проверка. Все още чакам отговор без особена надежда, че нещо ще се направи в България. Аз обаче не вярвам в българските институции а в Американските. Цлед описване на случая в пощите и иск за застраховката, съм сигурен че поне ще си получа застраховката. Ще напиша и писмо до Европийските институции, като го препратя и до българските. Та на кратко такива са причините заради които българите напускат страната си.

  ЕГАТИ И ДЪРЖАВАТА

 4. Totalna manipulazija na bezkritichnata masa ot edvam svurzvashti dvata kraja bulgari, koito se interesuvat samo ot neshto za jadene, za PIENE, da im da evtini zugarite (moje i konrabandni), da mogat da si gi pushat navsjakude, da poslushat chalga (naj- visshata projava na kultura), da pogledat TV, da se naspat i.t.n.
  Ja jalost vse po-malko i vse po- umoreni sa “zrjashtite” kato Vas, g-n Indjev.
  Sad, but true…
  Ta samo v tozi smisul analogijata s Muncho e vjarna

 5. Всичко това е толкова вярно.Толкова болезнено/обидно, е слаба дума/.На ум ми идва стихът на Вапцаров
  *Разровиш ли го
  ще мирише
  и ще горчи като отрова*
  За мен Вапцаров си остава поетът най добре описал живота,който живяхме при безчовечният строй *комунизма*.Той най добре описа жестоката експлоатация при комунизма.Предвиди я.
  Спомням си като дете с каква радост гледахме изобилната реколта на нивите на дядо ми.Овошки *Калвил*,Каселска ренета,*Бел флиор*.И после дойде нищото -пустош.И когато минавах покрай тази пустош винаги ми идваше наум стиха на Вапцаров
  *И как е чуждо и ненужно тука
  съвсем забравено това поле
  една ръка изхвърли на боклука
  идилиите със синиото небе.*
  Да не говорим за заводите и облаците от дим.
  Ако сега бях кандидат студентка ето така щях да развия темата за Вапцаров.Интересно,каква оценка щях да получа.

 6. Както е казал поетът преди век – Не сме народ, а мърша и с това ще свърша!
  Българинът си заслужава орисията на най-бедният европеец. Толкова безобразия се случиха и продължават да се случват с одобрението на така нареченият данъкоплатец! Който така и не иска да представи сметката на “политиците”, които се ползват с пълни шепи от властта – като изброените в статията!

 7. Не е съвсем по темата, но си е абсурд пар ексаланс:

  Теологът проф. Калин Янакиев в интервю по ТВ7 съобщи, че преди сборището на милиционери в попски раса в Плиска представители на руските попове в раса (ръководени от милиционер-съвипускник на др. Путин) категорично се намесили кой да бъде канен и кой не на въпросното сборище. И познайте – яростно настоявали президентът Плевнелиев ВЪОБЩЕ да го няма там.

  В този ред на мисли, питам:

  – имаме ли държава и тя Абсурдистан ли се казва?
  – държавата има ли граници, граничен контрол и шефове на контрола?
  – над тях има ли министър на вътрешните работи?
  – защо министърът не е разпоредил на шефа на граничен контрол на летище София, а тоя последния – на подчинените си въпросната руска делегация при влизане да получат всеки по един черен печат в паспортчето и да ги натоварят на следващия обратен полет?
  – откога дневният ред на държавата ни (дори да е наистина Абсурдистан) се определя от милиционери в раса, чиято първа и основна специалност е “офицер от КГБ”?

  Ей такива едни горчиви мисли ме спохождат, когато чета “селския Ви блог”, г-н Инджев, и се питам докъде и докога може да стигне търпението на овчелюдният “матрял”…

  Прочее, репликата наистина е на съществото Неев, не му е приписана…

 8. Прекрасна стаия, Г-н Инджев! Де да можеше целият така наречен бг народ да я прочете, па да се замисли, ако има с какво. Ееех мечти, мечти!

 9. Имах навремето една комшийка, стара комунистическа пачавра, членка на БКП от времето, когато е била на 18 г. Това нещастно същество сегиз-тогиз разправяше за младостта си, като използваше изрази от типа “нашите партийни събрания се провеждаха при висока политическа обстановка”. Отрочето на тая нещастна жена, чиито акъл не беше повече (дори 10 години след промените той продължаваше да нарича полицията – милиция), се изучи за юрист в един от “свободните” университети на родината и не след дълго, с помощта на съответните дебели връзки, се вля успешно в съдебната система на страната, където сигурно е и до днес и се поти да съди престъпниците.

  Накратко – няма как от тая страна да става и чеп за зеле, пък за повече да не говорим.

 10. Може би е пропусната защото е очевадна 11.т :Егати държавата щом тя не се съпротивлява,дори закриля,откритите действия на продажна агентура да я върнат в лагера на доскорошния си жесток господар.

 11. Какво чудно има че в една страна, в която мутрите са “на всеки километър” и да си мутра е ако не престижно, то поне един добър начин да си изкарваш хляба, че и черния хайвер, си издигна мутра за премиер? Смятам това за напълно закономерно и очаквано. Допреди 10ина години мутрите бяха национални герои, всички новини започваха и завършваха с тях. Сега малко се поскриха, но това не значи че ги няма, нека всеки се поогледа около себе си и със сигурност ще види поне един от тях.

  Просто мутрите в България са прекалено много на глава от населението. И юнашка майка продължава да ги ражда и “възпитава”. Средновековния тип патриархат в комбинация с липсата на здрава ценностна система (или по-скоро наличието на фалирала такава в лицето на БПЦ) са причина за това. В Гърция тази комбинация доведе държавата до фалит, а България е от десетилетия в състояние на такъв, просто за разлика от Гърция ние сме хронично болни от морален и финансов дефицит до такава степен че вече не ни прави впечатление.

 12. Пропусната е ,може би защото е очевидна, 11.т ; Егати държавата щом тя не се съпротивлява,дори закриля, откритите действия на продажна агентура да я върнат в лагера на доскорошния жесток господар. На всички участници и симпатизанти на този прекрасен блог – Честит празник на храбростта.Бъдете храбри в отстояването на истината и справедливостта.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.