Русия се опита да удави България в турски поток, но май ще остане на сухо

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган няма да присъства на тържествата в Москва, посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война, съобщи агенция “Интерфакс”, позовавайки се на съобщение на турското посолство в руската столица. Вместо това страната ще бъде представена на Деня на Победата на ниво посланик – Умит Ярдъм. ( Дневник)

 

На пръв поглед всичко е ясно: Турция е ядосана от посещението на Путин на 24 април в Ереван и от това, че той без заобикалки призна за геноцид масовите убийства на арменците миналия век.

 

Рядко някоя държава е държала такъв тон на докачливата Русия, както Анкара реагира след това. Сред острите забележки особено болезнена за Путин беше репликата на турското външно министерство, която припомня за гладомора в Украйна, причинен от болшевишка Русия на милиони украинци с цел да сломи съпротивата им срещу болшевизацията на Украйна през 30-те години наминалия век. Анкара не спести на Москва и въпроса за Крим и неговото анексиране.

 

В този смисъл от Москва едва ли са се надявали да видят Ердоган на Червения площад на 9 май, но все пак – ходът му в последния момент е особено унизителен за старата руска интригантска шмекерия да играе с турската карта ( най-вече срещу България).

 

А защо казвам „на пръв поглед”? Защото причината за разрива не е сама арменския въпрос- той е следствие, доколкото Путин го използва, за да уязви Турция след като му стана ясно,че няма да му мине номера с „Турски поток”.

 

Турция, регионалната суперсила, на която футуролозите предричат да изпревари Русия по всякакви показатели по своята икономическа, демографска, стратегическа тежест на глобалната карта в рамките на едно поколение, си прави сметката и не се поддава на руския морков, нито път се бои ( стратегически като член на НАТО и регионално като далеч по-могъща самостоятелна военноморска сила в черноморския басеин от Русия) от руската тояга.

 

Истинският разрив, който накара Путин да отмъщава на своенравната Турция с посещението в Армения ( най-важната военна база на Русия в ключовия за руските амбиции за величие кавказки район) е свързан с…пари. Турция отказа на потъващата все повече във финансово отношение Русия, която „танцува само едно лято” ( едно десетилетие) в ролята на световен богаташ с приходите от скъпия петрол и газ, да поеме неприемливо голяма част от финансирането на руския стратегически финт, който Путин интригантски нарече „Турски поток”, за да се плези на Европа и на малка България, избрана от него като „момче за бой” на 1 декември миналата година в Анкара , откъдето се провикна, че спира „Южен поток” по вина на …България.

 

Не че е смешно, но наистина е важно кой последен се смее- полезно е да си припомним присмехът, който последва по адрес на България от страна на високопоставените слуги на Путин след неговото плезене от Анкара. Полетяха храчки от страна на Алексей Пушков, шеф на външната комисия в държавната Дума в Москва, който като бабушка започна да кълне, че България сега трябва да се ядосва ( на себе си). „Да ви е яд”, провикна се той.

 

За хулигана ( както с умиление го определи една червена коментаторка в българския телевизионен ефир) Дмитрий Рогозин, дежурния шут на Путин в качеството му на милитарист номер едно ( отговорник за военната индустрия и вицепремиер на Русия), който редовно попържа България, да не говорим ( още по-малко пък за Жириновски).

 

Така че Русия за ПОРЕДЕН път се провали в опита да цака България с турската карта.

 

Путин настъпи турската мотика точно както император Александър ІІІ ( Българомразец), когато подстрекава султана за си вземе обратно Южна Румелия за наказание на българите, дръзнали да се съединят в нарушение на Берлинския конгрес.

 

Путин не успява да „награди” Турция по същия начин, както Сталин, който на преговори в Москва през декември 1941 г. се проваляв опита си да убеди британския външен министър Мартин Идън от България да бъде откъснат „населения с турци” район на юг от Бургас и да бъде подарен на Турция като бонус за турския неутралитет във войната ( която самият той разпалва в съучастие с Хитлер).

 

Турция не за първи път разбира, че доброто съседството с малка България при нормални условия е за предпочитане пред доближаването до руската мечка, от която винаги може да очаква нападение в гръб. Това е причината България да бъде предпочитана от Турция като добър партньор въпреки руските оферти да бъде мразена и наказвана с ръцете на вековния враг, използван в същото време от руската пропаганда в България като вечен антипод на „добрата Русия”.
Руският вестник „Комерсант” обяснява какво се случва с „турския поток” на Путин.

 

 

„Tурски поток” може да пресъхне

Перспективите пред руско-турския проект са помрачени от ценови(и не само) разногласия

 

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

 

Проектът за доставки на руски газ през Турция, принудил наскоро Европа да нервничи, е под заплаха заради ценови спорове между Москва и Анкара. Желанието на турската страна да получи значителна отстъпка от цената на „синьото гориво” застрашава изпълнението на грандиозното начинание.

 

Строителството на газопровода „Турски поток” е отложено заради продължителните преговори между руския „Газпром” и турската държавна компания Botas, пише във вторник „Комерсант”.

 

Страните постигнаха съгласие по размера на отстъпката, но не могат да съгласуват към коя компонента от формулата на споразумението следва да се прилага. Изданието отбелязва, че преговорите от около месец и половина са в безизходица, а страните се опитват да „вземат превес”.

 

При това руската и турската компании понасят загуби: „Газпром” заради шестмесечен престой на корабите за полагане на тръбите вече е загубил няколко стотици милиони евро, а за турската компания не може да се прилага отстъпката от цената на газа, за която страните са се споразумели, като е принудена да купува руски газ със 100 долара по-скъпо от средноевропейската цена.

 

В момента Турция купува руски газ при 370 долара за хиляда кубически метра.

 

„Газпром” иска по-бързо да започне изграждането на „Турски поток”, но Анкара се противопоставя, а доказателство за това е увеличаване на вноса на втечнен природен газ, който е с 50 долара по-евтин от руския. В резултат на това руските доставки за Турция през април се сринаха с 38%.

 

Допълнителен фактор, който потиска новото споразумение е политическият, а именно заявлението на Владимир Путин в памет на жертвите на арменския геноцид по време на посещението на президента в арменската столица. Анкара много критично коментира това заявление.

 

Отбелязва се, че „Газпром” след многомесечни преговори се съгласи да даде отстъпки за частни турски компании, които представляват над една трета от вноса на руски газ, пише изданието.

 

Става дума за фирмите Enerco Enerji, Bosphorus gas, Avrasya GAZ, Shell, Bati Hatti, Akfel gas и Kibar Enerji. Според вестника, преди фирмите са били принудени да плащат за газ по цена от 2014 година – 374 долара за хиляда кубически метра, което е много повече от сегашното пазарно ниво в Европа. Сега, през първото тримесечие цената ще бъде по-малко от 300 долара за хиляда кубически метра, през второто тримесечие – около 260 долара.

 

Изменено е и ценообразуването в договора: вместо фиксираните тарифи, действащи през 2014г., страните се върнаха към нефтената индексация. Новото споразумение ще се прилага със задна дата от 1 януари до края на годината, т.е. „Газпром” ще трябва да върне към вносителите част от вече извършените плащания: според вестника – 250-300 милиона долара.

 

Общият обем на руския газ по договорите за частни турски вносители е 10 милиарда кубически метра годишно, доставени по Трансбалканския газопровод през Украйна.

През 2014г. Турция купи от „Газпром” 27,3 милиарда кубически метра, но основния обем се падна на държавната компания Botas. С нея „Газпром” също води преговори за отстъпка.

 

По-рано се предполагаше, че частните вносители ще получат отстъпка при завършване на преговорите между „Газпром” и Botas: цената за частниците трябва да бъде по-ниска от тази за държавните компании, за да могат да работят на субсидирания вътрешен пазар на Турция. „Газпром” и Botas за три месеца преговори договориха процента на отстъпката, но не можаха да се споразумеят към коя от съставките на договорната формула да го прилагат.

 

Mk.ru

5.05.2015г.

Иван Незамятний

 

23 мнения за “Русия се опита да удави България в турски поток, но май ще остане на сухо”

 1. След прочита на такива текстове си мисля- а четат ли ги например депутатите от външнополитическата комисия? В по-предишния парламент например неин председател беше някакво анонимно гербаво момченце с фирма за компютърни игрички-тетри-метри-кръц!- кръц!бум!-бум!тряс!-пляс!100 пойнтс! Ако погледне за сравнение човек какви хора са и са били негови рангови съответствия из парламентите на ЕВропа, ще се зачерви от неудобство- силни политически фигури, дипломати с име, големи учени.
  Аз обаче съм омерзен от поредната цистерна рубладжийска помия, която се изля тази сутрин по БНТ 1 покрай парада. Кретенясали комунистически мумии с разни тенекии по реверите дърдореха за “славните руски богатири”, “двойните освободители” и пр. идиотизми
  И няма кой да ги поозапти…Били “ветерани”- задници посрани!

 2. “Турция, регионалната суперсила”

  Никаква регионална суперсила не е, а е ислямистка автокрация от Близкия Изток, която би паднала от Иран в директен единичен сблъсък.

  Лично, мисля че това с ТП за момента е 50/50, но има добри перспективи да се осъществи, тъй като дава още един лост на Ердоган да манипулира Европа.

 3. В разговор с инженер от “Булгартрансгаз” научих, че по “Син поток” тече газ на само 1/2 от капацитета на тръбата. Причината била, че руснаците нямат технология (помпи), които да компресират газа до нива, необходими за работа на такава дълбочина. Още повече, че, заради санкциите, работещите съоръжения, които се амортизират бързо и трябва да бъда подменяни, се заменят със по-ниско технологични.
  В същото време някакъв руски чиновник твърди, че ако пропаднел “Турски поток”, щели да направят…гръцки. Това вече подсказва безпътица и в пропагандата.
  В същото време все по-усилено се говори, че американски компании оказват натиск на Б. Обама да разреши износ на втечнен газ от САЩ. Почти съм убеден, че американската администрация се въздържа от подобен ход само защото се опасява, че спадането на международните цени, което неминуемо ще се случи, ще дестабилизира Русия и тя може да се опита да дестабилизира целия регион.

 4. Г-н Инджев,
  Благодаря за статията в която в синтезиран вид давате информация за отношенията на Турция и Русия,които са изключително важни за България.Нещастният руски народ си има същият изветрял сатрап както по времето на Ленин.Не знам само дали и мозъкът на Путин е изсъхнал като този на Ленин.По действията си личи че са от една порода – безмозъчни.Сещам се бях в командировка в Москва и ни показваха едно здание ,където се помещавал Институт за изучаване мозъка на Ленин.Един от колегите -българин възкликна-*ама нали Ленин не е имал мозък в едното полукълбо-мозъкът му е изсъхнал*.Руснаците уплашено се спогледаха.Нищо чудно Института да работи за изучаване на безмозъчният Путин.Къде ще сравнява той Русия и Турция.Турция *со кротце и со благо и малко кютек* обедини етносите и създаде турска нация.Последно обединява и Кюрдистан.От разпаднала се държава след 1-световна война,удвои населението си без завземане на нови територии и стана втора супер сила в НАТО.Турският народ работи денонощно и се различава от гърците и българите,които само мрънкат.Аз се радвам,че с Турция сме в един военен съюз.По този начин нашето Черноморие е по защитено от руските набези.
  Сигурно и в Турция има пета колона.Тези нерегламентирани протести сигурно се финансират от Русия,но тяхното разрушително действие е много по слабо от тези на нашите русофили.

 5. Добре се насади дребосъка-комплексар с имерските си амбиции на турската страна! Ще му покажат как се водят пазарлъци! Фашистчето си намери майстора! Това не са му българските подлизурковци готови да продадат и майка си за шепа рубли.

 6. Защо не се подвежда Р.Овч. за извършеното от него национално предателство, което струва на България милиарди долари?! От какъв зор той развали действащ договор с газпром и подписа нов, според който бедна България плаща най-високата цена за руския газ в Европа?! Имаме ли си прокуратура и за чий ни е, след като не дава пет пари за интересите на България?!

 7. Намериха си майстора в лицето на турчина. Принципа е че те искат да направят нещо, но не искат да го направят. Те искат да им се казва, но не искат да им се казва. Нямало да се разберем така, но пък сме щели да се разберем. И така 100 пъти в минутата или столетие. То и за страничен наблюдател става ясно че когато един индивид се движи по улицата той постоянно взима решения, на къде да завие от къде да мине и когато ти искаш да го отклониш това ще струва. На съобразителният хитрец целта му е да иска да бъде отклонен и да дърпа в другата посока. Да извърши работата първият път веднъж несериозно и некоректно за да я направи следващият път сериозно и коректно. Така ще спечели два пъти или поне веднъж ако мине номерът. А ако първият път се получи лош отзвук ще каже “защо не ми каза”. Когато нещата отидат в тая посока изхода е само един, работа има много, свят голям, възможности много. Отдръпване и на двете страни или компромис. Компромисът може да не се хареса на нито една от страните.

 8. Путин може да е тиранин , но поне имаше доблеста да признае арменския геноцид , за разлика от предателите от нашия парламент които показаха че не знаят какво е чест и достойнство .. За Б.Борисов търговията с телешкото на турската граница се оказа по-важна от избитите над 1.5 млн. арменци … Това е срамно

 9. Извън темата:
  Чудя се дали в края на днешното богослужение митрополит Николай Ролекс е издумал: Боже, пази Симеон цар на българите и му помогни в делата по осъждането на България в Страсбург.

 10. Доста отдавна тук зададох риторичния въпрос – какво ще стане с Русия, когато цената на природния газ падне под 150 долара.
  А какво ще прави Путин ако /когато/ се окаже, че няма пазар за петропродуктите си, на които днес се крепи икономиката на Русия?
  С ядрени бойни глави ли ще нахранят генералите от Кремъл озверелите мужици? По-вероятно е техните глави да се окажат цената, която ще им бъде поискана!

 11. За този донякъде трагичен рубладжия бях чел малко преди време. Каквито и да се му били военните и технократските таланти, да зареждаш топовете срещу собствения си народ… Не съм жесток човек, но жалко, че не е дочакал “Чьорния ворон” и онези с чистите ръце и горещите сърце пред вратата си през 1937 г.! Да опознае докрай любимата си Матушка! Уатевър, не човек, русолюб!

  http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/05/06/2527409_bulgarinut_koito_predi_100_godini_spasi_rusiia_ot/

 12. Браво на г-н Ердоган, браво и на Вас, г-н Инджев, защото тези нелицеприятни (за рублофилската и робофилска шайка, по Вашите думи) истини никоя от слугинажните РъБъ медии не смее и да помисли. Камо ли да излъчи/напише!

  Като се замисля, имал съм вземане-даване и с турци, и със съветски/руски павиани. Турчин нито веднъж не ме предавал, не ме е провалял или издънвал. И обратното, не мога да се сетя за павиан, който да не ме е предал, провалил или издънил, дори в най-дребни неща.

  Който има повече от 3 гънки в черепа, да му прави сметката, пропагандата за “братството” и “вековните поробители” настрана!

 13. Към Стамбо, обърнете внимание само в какво е и неговия принос просто да въведе “предоставена от съюзниците френска технология, съществено отличаваща се от руската”. Достоен представител на руското и в последствие съветско образование да краде и въвежда технологии от всички възможни източници като съответно заслугите за това не се преписват на истинските им създатели.
  А от Дневник попаднах и на един коментар (от ник petyo9) който ми се иска да споделя и тук:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/06/2524944_cipras_v_stranata_na_mechtite/?ref=miniurl#comment-3

  Пет истини които левичарите мразят:
  1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.
  2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.
  3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.
  4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.
  5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.

 14. Понеже Стамбо спомена мумии, а Тенко спомена технология: Единствената открадната технология, която руснаците успеха да дозавият е мумифицирането.

 15. Интересно е, че Ердоган не допусна руски граждани да купуват имоти по турското крайбрежие, а ние ей така им го подарихме нашето. Много би било любопитно, да се пресметне от специалисти – икономисти, през последните години, каква е общата щета за България от руските шмекерлъци : АЕЦ-Белене, Южен поток,Бургас Александрополис, ТИМ приватизациите, КТБ, обсебването на родното ни черноморие, Неотчитането на данък печалба от Лукойл и всички предателства в стил Румен Овчаров и пСидеров.
  Експерти, кажете цифрата на българския народ, да е ясно кой пие и кой плаща!

 16. По-горе да се чете ‘успяха’.
  По темата: Интересът клати феса. Та веднъж и аз да се зарадвам на Ердоган.
  От списъка с 68 поканени остават само 12 все още неотказали.

 17. Търся, търся информация за смъртта на Турски поток в родното интернет пространство и нищо не намирам. Та влизайки в тона на предишна статия на г-н Инджев: Егати и държавата, , щом са такива новинарските й сайтове!

 18. Интересно кога ще се повдигне въпросът за геноцида над българския народ през турското робство?!Кланета , робство , продажби на хора , отведени в плен…
  Всичко това е в размер над арменския геноцид , а се мълчи от посерковците-дупетати

 19. Извинявам се за турцизма но с него най-добре мога да обясня обзелите ме чувства след прочитане на статията.
  КЕФ!!!

 20. АКУЛА,
  Много си назад с материяла.Дай да видим първо българските убииства по поръчка на съветският комунизъм след окупацията на България от Червената армия.Данните са пресни,а има и живи свидетели.Сигурно надхвърлят пет вековното турско робство.Съветското робство беше само 45 години ,но промени чипа на българите.Нанесе непоправими щети на нацията ,която не е ясно кога ще се съвземе.След *турското робство* само за десетина години българската нация блести на Европейският небослон и е ухажвана от всякъде.
  Когата фактите говорят и *атакистите *мълчат.Анадъмо.

 21. русия и провал са синоними. само хилядите видиотени русофили в БГ не могат да го разберат, но и те са за разбиране, обичат си матушката най-вече заради рублите с които тя си ги купува (на едро).

 22. Г-н АГОП КАРАПЕТЯН, едва ли ще стопли арменците “доблестта” на туПин да признае арменският геноцид! НАЛИ!
  Виж ако Ердоган го направи и се извини от името на Османската империя, на която се изживява като почти династичен наследник, това ще е наистина една затворена, макар и безкрайно трагична страница , историческа страница в историята на древния арменски народ!
  Докато туПин , ако иска да остане с нещо наистина “доблестно” в световната история може да се извини от името на RAZIя и СеСеСеРе за 500-годишният геноцид над “татарите”, кавказците, тюрките, БЕЛОрусите, украинците……., и за Иван Грозни , и за Невски, и за Ленин , и за Сталин , и за Голодомора…..
  Това ще е доблестни, а не да признава чужди грешки, преди да се е извинил за RAZIятските, които са извършени от “династическите” му предшественици над другите, и особено над СОБСТВЕНИЯТ НАРОД.И чиято “традиция” ТОЙ безотклонно следва, воден от някакви великоRAZIятски грандомански КОМПЛЕКСИ, които издават само сегашният му великоRAZIятски КОМПЛЕКС за малоценност, физическ, духовен, …ВСЯКАКЪВ!
  П.П. Има една народна мъдрост: НЕ гледай сламката в окото на ДРУГият, а ВИЖ гредата в СВОЕТО!!!
  НО едва ли твоят кумир туПин има тази “ДОБЛЕСТ”!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.