Западът трябва не само да регистрира, но и да реагира на българския зов за помощ

Анализът на Николай Слатински, който препубликувам тук по-долу, напълно съвпада с констатациите ми, заради които написах вече три книги през последните 5 години.

 

Не претендирам за авторски права върху идеите и наблюденията, които в моя случай доведоха до написването на трилогията „Течна дружба”, чиято трета част не случайно допълних с подзаглавието „Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете”. Успехът на това начинание, измерен в големия интерес на публиката на представянето на книгата и рекордните продажби показват, че тук има потенциал за борба срещу съветския реваншизъм.

 

Същевременно пълния бойкот на медиите на този успех е показателен за факта, срещу какво се надяваме да спечелим.

 

Руското влияние тук се гради върху брутална пропаганда, която отново и отново легитимира лъжите за добрата стара руско – съветска роля в нашата история. По тази причина е от ключово значение да бъде (контра)атакувана бетонната основа на руската война за умовете и сърцата на българите, която се води чрез пълнене на джобовете на местни продажници, преповтарящи митовете и лъжите от общата ни история.

 

Не е по силите на отделна личност да се изправи успешно срещу такава вълна от пари, подкупност и престъпна лакомия, която ни залива под формата на проруски и просъветски „мероприятия” в публичното пространство.

 

В случая със Слатински обаче личността е от значение. Професорът не е някакъв си блогър. Той беше председател на комисията по външна политика в Народното събрание в зората на българската свобода след края на светския колониализъм. Беше и съветник на Георги Първанов цял мандат от президентското му десетилетие. Поне две петилетки е имал достъп до най-съкровените тайни в държавата и днес е достигнал до същите изводи, като моя скромна милост, който не само не е имал такъв достъп, но и вече 9 години е на „свободна практика”.

 

Смятам написаното от Слатински за сигнал не толкова към четящите българи, колкото към онези, на които по служебно задължение им превеждат от български. Звучи ми като зов за помощ.

 

Не съм съгласен обаче с тезата на Слатински, че трябва да се примирим ако мнозинството наистина иска ориентацията на България да се преобърне под натиска на руския реваншизъм. Ако тя беше вярна, мнозинството трябваше да бъде послушано на входа на ЕС – например по въпроса за смъртното наказание, когато едно активно малцинство все пак успя да наложи тезата, че членството в най-богатия икономически клуб на света си струва компромиса да бъде пренебрегнато мнението на мнозинството българи по този въпрос.

 

Питам се обаче дали онези, които четат в превод от български текстовете, призоваващи за помощ и този път ще позволят руската мечка да си „вземе България”, както стана след Втората световна война. Ако те смятат, че това си е чисто български въпрос, нека бъдат откровени да ни го заявят.

Раздор, разкол и разлом в нашето общество

  Да, така е – като народ и държава имаме много проблеми. Кое по-напред… Всички – заедно и поотделно – са ни хванали за гушата. И стискат. Ескалираща несигурност.
В такива години на социален разпад и политически разврат, н които сме потърпевши с малки изключения от 7-8% от обществото, човек осъзнава колко прав е Джоузеф Най когато казва: „Сигурността е като кислорода – не я забелязваш, докато не започнеш да я губиш. Ала тогава вече ти не можеш да мислиш за нищо друго на света, освен за нея.”
И все пак, нищо, че някой би казал „Всичката Мара втасала!”, трябва да се каже много ясно и отчетливо, че страната ни има още един, постоянно засилващ се и започващ да боде очите и съзнанието проблем – нарастващият и все по-откровено и открито излизащ на повърхността раздор, разкол, разлом по главния въпрос за стратегическата ни ориентация, геополитическата ни принадлежност, цивилизационната идентичност и културната ни същност: Кои сме ние? С кого сме ние? Къде сме ние? Дори – Кога сме ние?
България със страшна сила и задълбочаваща се конфронтация – като общество! – става (използвайки терминологията на Самюъл Хънтингтън) в in-between страна, между-страна; в torn страна, разпокъсвана отвътре страна.
Нека не си затваряме очите – събитията през последно време показват, че значителна част, според мен дори доста по-голяма от половината част, от българския народ приема векторите на външната ни политика и държавната ни геополитика, т.е. Европа, Европейския съюз, НАТО (и САЩ – като част от евроатлантическия алианс) като нещо чуждо, вредящо на България в дългосрочен план, откъсващо я от присъщата й среда и историческата обвързаност и даже обреченост с Русия.
Да, откъм изгодата, бакалската сметка, келепира, краткосрочния интерес за тази част от народа ни Европа бива, ядва се, тя е нещо като шведска маса, като корекома, като дънките или бананите, кайсиите за компот и колбасите за мезе, уреждани някога с връзки, по втория начин, докато си живуркахме при соца, правейки се, че вярваме на това, което ни казват и за което ни агитират…
Но иначе тази значителна част от обществото не е съгласна с Европа и ЕС, да не говорим въобще за НАТО и САЩ. Тези хора са на страната на Путин, те примират от възторг за това, което той прави. Те не просто се смятат за русофили (всъщност – путинофили), а държат да го демонстрират, стават все по-уверени и самоуверени, активни и убедени в своята правота.
Подобен раздор, разкол, разлом се вижда и чувства навсякъде. Чувствам го като преподавател и занимаващ се с наука човек. Вероятно 70-80% от колегите в различни университети могат а да четат правилни, т.е. политически коректни лекции, да пишат правилни, т.е. политически коректни публикации и дисертации, но те мислят съвсем различно. Не възразяват да ги пратят на курсове и специализации в Европа и САЩ, в европейски и евроатлантически организации, но мислят другояче и извън местата, където трябва да се говори правилно, т.е. политически коректно, те говорят другояче.
Всеки преподавател знае, че тотално преобладаващия брой студенти в сферите на външната политика и вътрешния ред, отбраната и сигурността са фенове на политиката на Путин, виждат в Запада интереси да се разбие Русия, а Украйна е препълнена с нацисти, фашисти и проч. Лоши –исти…
С изключение на РБ, абсолютно всички други партии в парламента са заразени поне в до някаква степен (ярко и латентно) про-путински настроения и симпатии. Достатъчно е ББ да „обърне резбата”, да започне да се прави на Берлускони, Орбан и Земан взети заедно и в ГЕРБ ще донесат вода от десет кладенеца за да обясняват колко като путиновата руска политика няма втора, тъй полезна на света.

Не, това не е прекалено драматизиране. Аз за себе си отдавна съм наясно – живея близко с руската култура (книги, песни, филми), имам чудесни приятели руснаци, не съм путинофил и се старая да осъзнавам дълбоките историко-психологически травми, направили руското общество такова, каквото е. Смятам, че Путин държи Русия в 20 век, провали се в модернизацията на нейния социум, икономика, светоусещане и присъединяване към съвременните тенденции и затова й влива „конски дози” великоруски шовинизъм, упование в силовостта, манията за изключителност, месианството и мисионерството, като Русия при него е единствената относително нормална и сравнително развита държава, която си присвоява територии от други държави само благодарение на това, че има над тях смазващо военно превъзходство и големи маси рускоезични хора, предните отреди от които са съгласни да играят ролята на пети колони…
Освен това отдавна съм осъзнал, че като мислене и принципи принадлежа към едно малко и смаляващо се малцинство от нашия народ, така че това, което говоря и отстоявам изобщо не е представително мнение и не влияе по никакъв начин на обществените нагласи. И поради тази причина почти 15 години съм съзнателно оттеглил се от политиката, надявах се да бъда добър съветник на държавния глава, но колкото и добър да е един съветник, ако съветваният се окаже лош, лош става и съветникът, не може да излезе от сянката на съмнителните дела на онзи, когото се е опитвал да съветва в името на националните интереси и сигурност.
Ето защо мен лично не ме смущава това, че огромна част от българите не мисли като мен по отношение на нашата външна политика и нашите стратегически, геополитически, цивилизационни и културни особености, дадености, приоритети и ориентири като държава, народ и общество.
За мен главният и много тревожен проблем, който се превръща вече от предизвикателство и риск в опасност и заплаха за националната ни сигурност е именно раздор, разколът, разломът в българското общество по тези наши стратегически, геополитически, цивилизационни и културни особености, дадености, приоритети и ориентири.
Този раздор, разкол, разлом, можещ да се превърне в разпад, има няколко тревожни, дори фатални проявления.

Първо, това е раздор, разкол, разлом между политиката, която провежда страната чрез своите институции, министри, депутати и политически лидери, от една страна, и значителна част от обществото, от друга страна. Това дълго не може да продължава, то рано или късно ще дискредитира страната ни, ще я направи много по-уязвима за външни влияния и ще отвори писти за политици и партии, които ще яхнат вълната на отрицанието на външната ни политика и ще се превърнат в преки агенти на сили, които искат да обърнат вектора на българското външнополитическо поведение.
Пак да кажа, ако българският народ реши, че този вектор трябва да бъде обърнат, аз бих го приел. Но вътрешно се съпротивлявам смяната от плюс на минус да не бъде резултат от чужди геополитически проекти, които манипулират обществото ни и го превръщат в свой послушен изпълнител и инструмент.

Второ, това е раздор, разкол, разлом между две части от българското общество, а разединено, обществото ни може само да се поляризира, озлобява едни към други, да отхвърля размислите и аргументите, а да действа на принципа – прави са тези, които са повече, а не тези, които предлагат по-добра алтернатива за България.
Аз съм силно обезпокоен за съдбата на България при вероятността такова разединение да набира все по-революционна, бих казал – реваншистка сила.

Трето, това е раздор, разкол, разлом между българите в България и българите в чужбина. Това са две интегративни части от нашия народ и тяхното разконсолидиране, тяхното противопоставяне може да има драматични последици. Още повече, че е налице един такъв нюанс – някои и вероятно не малко от оставащите тук поне донякъде са оставащи по принуда, защото нямат избор или шанс да променят живота си ако заминат, т.е. някои от тях са повече пасивни, примиряващи се, чакащи от държавата или чудо. Докато мнозина и вероятно твърде много от заминаващите в голяма степен са заминаващи по личен избор, съзнателно, в търсене на по-добро, т.е. доста от тях са повече активни, търсещи, смели, рискуващи, предприемчиви, вярващи в себе си и разчитащи на себе си.
Веднага ще уточня, че на мен са ми еднакво скъпи като сънародници и оставащите тук, и заминаващите; това, което ме притеснява е, че докато едни от нашите деца избират Европа, Запада, т.е. с краката си гласуват в какво общество биха искали да живеят, на други от нашите деца, повярвали, че има смисъл да останат тук, ще им бъде натрапен от мнозинството българи друг избор, друго общество, друг манталитет, други ценности…

И четвърто, това е раздор, разкол, разлом между пътя, който извървя обществото ни за 25 години Преход и миналото, от което мислехме, че сме се освободили, отърсили, отървали, а то се завръща и иска реванш. Наистина това ще ни накара да си дадем сметка „защо ручахме жабетата”, защо бе всичкото, което преживяхме, защо трябваше да си разкостим и изпуснем държавата, за да се върнем към миналото, когато един човек или една върхушка знае какво е правилно, а хората не са автономни индивиди, ами стадо, което може да блее във възторг, да подкрепя и да вярва, че това, което единственият човек или единствената върхушка правят е единствено правилното…
Остана да уточня, че ако мнозинството иска да живее при авторитарно управление, ако иска да размени цялата си свобода срещу малко повече гарантирана му „отгоре” сигурност, ако си копнее за клетката, където друг се грижи за него, ако предпочита да му продават митове и илюзии, утехи и мокри сънища, слепи надежди и наивни блянове, то нека бъде така! Щом сме решили, че прави ще бъдат онези, които са повече – нека бъдат прави. Ако нещо ме смущава, то е именно чувството за лична вина – че и аз бях сред тези, които на първите митинги казвахме на хората, че при демокрацията ще бъде по-добре и в края на краищата не успяхме да направим така, че те да се убедят, че при демокрацията наистина е по-добре. И няма никакво значение, че колкото и да е наша вина за неуспеха ни, има едно обяснение, а може би по-скоро оправдание – ние хубаво им казвахме на хората, че при демокрацията ще бъде по-добре, само че не се досещахме как те разбират това „по-добре”. А те го разбираха изглежда другояче – да им се махнат съществуващите задължения и ограничения, но да си останат съществуващите права и гаранции, т.е. да им е по-готино, по-кеф, по-ларж, по-лайв, но да има кой да им го обезпечава, да има кой да мисли за тях и вместо тях, да има кой да ги обгрижва, да има кой да си затваря очите когато кривват и кръшкат, пипат и гепват, да има кой да им запази благините на старото и да им сервира на поднос сладините на новото. А иначе те да си останат все същите, без да поемат рискове, без да отговарят за себе си и своите жизнени стратегии, без да полагат постоянни, огромни, всеотдайни и неистови усилия да се променят, да работят над себе си, да се превръщат от поданици в граждани, да разбират, че свободата и сигурността са скачени съдове, а не манна небесна, да искат да бъдат европейци. На сила нито на един човек, нито на един народ не можеш да му дадеш. Запъне ли се той като магаре на мост, нищо не помага – ни моркови, ни тояги. Не направи ли той съзнателен избор, отпиши го и пиши му европейскостта бегала…
Та така… Наистина “Европейци сме ний, ама все не дотам” и изглежда нищо повече не може да се направи по въпроса.

Нямам повече време да пиша – трябва да влизам в Скайп. Защото децата ми направиха своя избор. И слава Богу!

13.05.2015 г.

44 мнения за “Западът трябва не само да регистрира, но и да реагира на българския зов за помощ”

 1. Георги Кадиев: e PYCKA KYPBA……………..
  БСП ca червени боклуци…….
  ataka ca червени боклуци…
  ДПС e TYPCKA KYPBA

 2. Русия (особено СССР) нанесе на България НЕИЗБРОИМИ щети; затова споменавам само пораженията от последните 25 години (3 000 000 избягали българи от руските паметници и храмове в България – символ на НЕСМЕНЯЕМАТА и престъпна болшевишка олигархия ) . . .

 3. Съветничеството при гоцэ сырыщныка е момент, за който, сигурен съм, Николай Слатински съжалява. Умен човек е, пише убедително , аргументирано и четивно. Констатациите обаче са известни, по-важно е какво да се прави? ТРЯБВАТ ПРАКТИЧЕСКИ ХОДОВЕ, ОСЪЩЕСТВИМИ СЕГА ИЛИ НАЙ-КЪСНО УТРЕ!
  Така-например: Всичко под пагон (или маска, плащ и шпага) – да сяда на детектор на лъжата с въпроси
  1.) Смятате ли Русия за най-големия външен враг на България и бихте ли противодействали на руската агресия?
  2.) Смятате ли,че едиствено здравият съюз на България с НАТО, САЩ и ЕС е гаранция за българската сигурност и развитие?
  Неиздържалите- веднага ритник, ама веднага и то як!

  Нататък. Действия против съюзническите ангажименти на България да се криминализират!

  Нататък. Сезиране на Конституционния съд за забрана на разни атаки, расати и пр. без никакви церемонии!

  Закон и кампания по ликвидиране на ВСИЧКИ следи от руски и съветски ботуш в България- учебници по истории, паметници, игнатиевци, улици, альоши и т.н.

  Санкции за местни дерибеи, които си вдигат разни сесесерски чучела. Те са мръсни, страхливи мърлячи и им стига един финансов министър да им клъцне субсидиите.

  Отстояване на светския характер на държавата, изолиране и обуздаване на шпионската роля в полза на Русия, която играе вербуваната от Кремъл кочина, позоряща името Българска православна църква.

  Натиск за редуциране на състава на руското посолство до разумните и приемливи за дипломатически персонал бройки.

  За това са нужни политици, които могат на разчитат на пълната ни подкрепа. Няма да връщам темата към дискусия от онзи ден.

 4. “И четвърто, това е раздор, разкол, разлом между пътя, който извървя обществото ни за 25 години Преход и миналото, от което мислехме, че сме се освободили, отърсили, отървали, а то се завръща и иска реванш. Наистина това ще ни накара да си дадем сметка „защо ручахме жабетата”, защо бе всичкото, което преживяхме, защо трябваше да си разкостим и изпуснем държавата, за да се върнем към миналото, …”

  и още малко цитати:

  “А те го разбираха изглежда другояче – да им се махнат съществуващите задължения и ограничения, но да си останат съществуващите права и гаранции, т.е. да им е по-готино, по-кеф, по-ларж, по-лайв, но да има кой да им го обезпечава, да има кой да мисли за тях и вместо тях, да има кой да ги обгрижва, да има кой да си затваря очите когато кривват и кръшкат, пипат и гепват, да има кой да им запази благините на старото и да им сервира на поднос сладините на новото.А иначе те да си останат все същите, без да поемат рискове, без да отговарят за себе си и своите жизнени стратегии, без да полагат постоянни, огромни, всеотдайни и неистови усилия да се променят, да работят над себе си, да се превръщат от поданици в граждани….. ”

  Както се вижда г-н Слатински доста се е объркал щом е “ручал жабетата” , САМО за да си “разкостИ и изпуснЕ ” “държавата”””, ДА “Д”-“Ъ”-“Р”-“Ж”-“А”-“В”-“А”-“Т”-“А”. Всички ги е грижа само за “ДЪРЖАВАТА”, дори “демократите” през прИхода, влезнаха в ролята директни “достойни” наследници на ОЩЕ по-големите ,направо НАЙ-големите “ДЪР-ЖА-ВНИ” фундаменталисти на “всички времена” – большевиките от БКсП!
  КАКВА, КОЯ и на КОЙ е била т.нар.”ДЪРЖАВА” НРБ, КОЯто сме били “РАЗКОСТИЛИ” и “ИЗПУСНАЛИ”???…
  ДИКТАТорската НРБ, ли???….
  ТОТАЛитарната НРБ, лИ???…
  КОЛОНИАЛНАта НРБ , Ли???…
  “ДЪРЖАВНОМОНОПОЛната” НРБ, ЛИ???…
  “ПАРТИйната” НРБ , ЛИ???…..
  “АНТИфашистката” НРБ, ли???….
  “антиКАПИТАЛистическата
  ” НРБ, ЛИ???…..

  КОЯ от ВСИЧКИ НРБ сме “разкОстили” и “изпуснАли”???….
  АКО ПОНЕ 1(ЕДНА!!!!!!!) от всичкиТЕ НРБ бяхме “разкОстили” и “изпуснАли” , то сега щяхме помръднали на сантиметър към демокрацията! Т.е. НИЕ си стоим в “миналото”,стоим си в НРБ-тата,и няма ЗАЩО да се връщаме ТАМ! НИЕ сме си ТАМ! По този въпрос НЯМА “разкол”, “раздор” и “РАЗЛОМ”!
  Защото ДЕМОкрацията ИЗИСКВА именно “разкОстване” и “изпускАне” на ВСИЧКИ НРБ!
  Понеже НРБ е всичко друго , НО НЕ и “ДЪРЖАВА”!
  Когато НРБ си отиде, тогава ще дойде и демокрацията! И някои от бившите ни КОЛОНИАЛИ “братски” страни ни го доказаха, като направиха поне няколко правилни стъпки за ТОВА!
  П.П. ….. и все пак Картаген трябва да бъде РАЗРУШЕН!

 5. Не съм съгласен с Н.Слатински.
  На мнение съм, че интелигентните хора имат отговорност за това, че са интелигентни хора: не трябва да позволяват на биомасата да определя пътя на страната.
  Защото не кой да е, а бюргерската биомаса докара Хитлер на власт.
  Защото не кой да е, а ватническата биомаса горещо одобрява путлер и всичко свързано с него.
  Не е вярна тезата, че мнозинството винаги е право, а е вярно, че реформите в демократичните общества се правят от активни, дори агресивни малцинства от интелигентни хора с отговорност.
  Ако оставим биомасата да ни води, ще ни заведе в блатото, от което няма излизане.
  Не съм съгласен с Н.Слатински.

 6. Синът ми завърши Стоп.факултет на СУ с отличие, и семестриално и от държавни изпити. Защити IELTS 8,5т.(от 9), пиша всичко това с голяма(искрено)доза неудобство. И направи своя избор, не ползвамe SKYPE при контактите си. Въпреки, че не би имало пречки, г-н Слатински!”Слава БОГУ!”
  При Гоце не бих работил нито в първият му, още по-малко във втория и не дай Бог трети мандат както напоследък изпълзялата комунистическа реакция се опитва поне засега под сурдинка да пусне в общественото пространство. И недеъте да надценявате и хипербулизирате тази низка част от нащето общество. Конюктурни, зависими хора за които русофилство занчи комунофилство и обратно. Слаб, Слатински! Слаб 2! Защото разделението на нашето общество започна на 19-ти февруари на оня русенски площадец и белязало началото на почти 130 годишна агония в нашето развитие. И няма през този период друг народ на земята, който да е сторил по-вече злини на изстрадалата ни България от руския. Ако някой се съмнява, Добри Ганчев, Симеон Радев, Захари Стоянов, Раковски, Левски, Стамболов, Екзарх Антим. Други?
  Г-н Инджев, съжалявам (все пак сме гости в блога)но, г-н Слатински по-вече напомня на Драган Цанков с идиотската си просба до Султан Абдул Азис турска войска да влезе обратно в Румелия за да ни оттърве от Александър III, отколкото на загрижен патриот. И по-рядко да поглежда към скътания си партиен билет(ако има такъв).

 7. Ей, как пък няма на нито един другар дечицата му да не са на Запад, бе. Имало е моменти когато съм го псувал Слат, кога даваше акъл на През. Какво ли се е случило с горкичкия за да прогледа. Ама в тарапаната и с татювите $$ дечинките сега са далеч от окаяната ни Татковина. Все пак има напредък. Щом цял съветник на Пр. се е почти разкаял. Ако искаш да Ти повярвам, тов. Слат. върни си челядта у дома. Да видим какви ще ги говориш.
  На всички българофоби им пожелавам всичко най-кофти. Ще им преседнат пачките, могат да бъдат сигурни. Тези пари някой ден, умните момци ще си ги вземат обратно с лихвите, тъпчовци тъпи, лентяи изгнили, още по-богати да станете дано.

 8. Имам само един въпрос: “Демократа” Слатински (не зная, дали и той изкара цели два мандата от 10 години), какво правеше през това време при национал-социалиста, защитника на доказани диктатори и тоталитарни “държавници” и върлия антинатовец и в добавка агент-доносник Гоце????

 9. Спокойно, в България няма потенциал за излизане от ЕС 😉

  Западът обаче, наистина се държи като упоен нехранимайко. Хората си гледат живота и не им пука за някви там “бай ганьовци”. Само, че много пенсионери и други оцеляват благодарение на труда на емигрантите. Те са най-големия инвеститор в държавата. България никога няма да напусне Европа!

 10. Мисля, че анализът на Слатински е изключително опасен и подъл.

  1.Той внушава обреченост на цивилизационния ни избор, защото мнозинството искало Путин, което не е вярно!
  2. Вмъква като напълно реална възможността “векторът на ориентацията ни да се обърне”.Значи да свикваме с тази мисъл и да се примирим!

  Нали не забравяме, че първопричината на “успешната” му и незаслужена политическа кариера е една рускиня- негова жена и дъщеря на баща си.

 11. За мен изобщо не стои такъв избор. Считам че и за болшинството българи няма такава дилема!!! Избора е направен необратимо !!! България е Европейска старана и това не подлежи на никакво съмнение. Русия може да ходи където си иска: кеф и Европа , кеф и Азия. За България всичко вече е решено- Европейски съюз и нищо друго!!! Няма никакъв Разкол, Раздор, Разлом и каквото си искате там. Българската нация е единна и задължително трябва да остане единна в Общия Европейски Дом.
  Русия след време /вече демократизирана/ може да стане свързващо /обединително/ звено /по Хънтингтън/ между Европейския съюз и Северна Америка. За сега толкова България твърдо в Европейския съюз ?!?!?!

 12. Към АРХ.ВЕСЕЛИН НЕДЯЛКОВ, не съм много съгласен с вашето мнение (но не подкрепям напълно и тезата на Слатински).
  Истина е че знаещите и можещите би трябвало да движат обществото напред. Но това би станало най-безпроблемно ако го няма външния натиск. Всеки интелигентен човек би стоял по-далеч от задушаващата политика на Русия. Тоест опираме до нуждата от още качества като смелост, решителност и морал. Точно тези качества а не компетенциите на дадена личност са най-желаните от народа. Според мен това е и причината за ниската избирателна активност просто хората не харесват нито един от политическите им представители. Тост интелегентността не заменя безкористността.
  От друга гледна точка полезни реформи са правени почти винаги с несъгласието на мнозинството. Това е лесно обяснимо поради консервативността на повечето хора.

 13. Не съм съгласен! Аз не искам да си говоря по скайп. Бях много време в чужбина и повечето българи си говорят за България. Това не е опция!

 14. Слатински осъзна ли,защо* ручахме жабетата*.Неговата вина при *ручането* или той ни накара да му повярваме и после подло ни предаде.Да се стигне менторът му Първанов да ни поучава отново от Москва.Разбра ли най накрая,че собствените му деца го изоставят.На каква цена.
  Покаяние,покаяние.И пълно отричане на онези 10 години,които спомогнаха за сегашният хал.Ежедневно писане,говорене от негова страна за истината,която той я знае по добре от мене.Ако иска да бъде полезен на децата си сега трябва да прояви морал и мъжество.Друг път няма.
  Да се отрече категорично от Русия и да мисли за родината на своите деца.Няма нов избор.Зарът е хвърлен..Изборът е направен.Европа е нашата Родина.Не Азия.
  Слатински да призове-който отхвърля този избор-наказателна отговорност.Стига сме се чудили.
  Слатински е важен като пример.Само така може да изкупи греховете си.Не само към такива като мен,а към децата си.
  Никакво съмнение в избора на България.Русия не ни интересува.Които иска ,изходяща виза и зад Урал.

 15. За пореден път заявявам: “обичта към Русия” у “голяма част от българите” е МИТ!

  Дайте на голямата част от българите историческата истина за ролята на Русия и тогава ще видим колко обич ще остане. Както е модерно да се казва – да направят информиран избор, на база истината.

  А не както е сега – упоени от опиума на (по думите на проф. Н. Генчев) българската история, писана в Москва.

 16. Много точен е МАМ.

  Зловреден текст, който задава и легитимира възможност; без да има достатъчно предпоставки за това. Немислимото може да се превърне в мислимо. С нещо ми напомни анализите на Иван Кръстев: едно от последните твърдения беше, че фактически руснаците не могат да си представят Русия без Путин. Хм. Ако е така, защо никой не излезе на улицата да си поиска Путин, или поне да пита за него в онези десет дни, в които той липсваше? На този факт обърна внимание Лилия Шевцова.
  А и текстът на г-н Слатински е крещящо неискрен: незащитима позиция, която си позволявам и тук нося отговорност.

  Без да има пряка връзка: днес се чудех как би изглеждало десидентството в контекста на 2000 платени трола.

 17. На по-перфидна изцепка не бях попадал!!!
  С такива умници-душеприказчици като другаря „професор” Слатински не ни трябват нито пета колона, нито хибридна война, нито руска инвазия! Стигат ни „интелектуалци”-водачи на нацията /да не се бърка с държавата/, „осветяващи” пътя й към „светлото бъдеще”!
  Намерила се оплаквачка на съдбините български!
  Кого будалкаш бе, аратлик?! Как се става главен съветник и душеприказчик на Георги Седефчов?! Ние да не сме от Левуново?
  „Вектора на ориентацията” му се приискало да обърне на другаря Слатински?! Щото „болшинството” го искало?! И щото, като болщинството го искало, и той бил съгласен?!
  Толкова ли ослепяхме, та вкупом се юрнахме да анализираме „дълбокомудрите” съждения на безочливия ТРОЛ?!
  Ами, че нали точно той, подлецът /докато „идиоти” като автора на блога „свободно практикуваха”/ се гушеше на топло и сито в президентството?! Ами нали точно той е идеалният представител на онези андрешковци, които по думите му хем си късат ризата колко са патриоти и демократи, хем са клекнали под капчука и пълнят гуши с благините, които пускат комунягите-петоколонници?!
  Болшинство му се приискало на другаря „професор” по доволно обтекаемата и мъглява „наука” – НАЦИОНАЛНА И МЕЖДУНАРОДНА СИГУРНОСТ /дали пък не „Държавна Сигурност” – б.м./?! Сякаш не знае хитрецът, че утре ако партията-столетница спусне директива до „редовите членове и симпатизанти”, живковисти, че-геваристи и вся осталная – мигом и вкупом всички ще се обърнат на антипутинисти и русофоби! Тъй, както за една нощ, скърцайки със зъби, се обърнаха блядовете от „комунисти” на „модерни евро-социалисти”! Тъй, както за една нощ /съветваният от „демократа” Слатински/ Седефчов от „Скъпи Слобо” се обърна на „правоверен НАТО-вец/!
  Я, стига!!!
  Към постовете на РАЗРАЗГРОМ, АРХ. НЕДЯЛКОВ, ИНЖ. СИМЕОНОВ, ГЕОРГИ и МАМ – респект!
  Приятели, на вашето малцинство се крепи НАЦИЯТА /не – „държавата”/!

 18. По тази логика все още трябваше да вярваме, че Земята е плоска! Колко хора са вярвали, че тя е кръгла по времето, когато Инквизицията качва на кладата Галилей???

 19. Мнението на тези, които смятат Европа (ЕС) за нещо по-скоро вредно е като в приказката с лисицата и киселото грозде. Това води до временно успокоение, но човек не може дълго да лъже самия себе си – това води до фрустрация и депресия.
  А ситуацията в която един човек, който се вози в мерцедес например, банковите му сметки пращят от евро, децата му се учат в Англия или Америка, няма как да изглежда сериозен “еврофоб”, би било донякъде достоверно ако караше волга, печелеше в рубли и децата му се учат в Москва. По това ще ги познаете, а не по това какво говорят.

 20. Дали мнението на мнозинството българи е в полза на Русия е твърде спорно – просто така се говори (раздухва), включително и от г-н Слатински.

  Сигурното е единствено, че мнението на повечето българи не е автентично, а е продукт на упорито, перманентно (по метода на “китайската капка”) манипулиране на обществото, продължаващо повече от 130 години.

  И все пак, ако зададете на един обикновен българин (от мнозинството) простия въпрос: “Искаш ли да живееш така, както живеят руснаците в Тулска губерния?”, отговорът ще бъде еднозначен. НЕ!

 21. Това, което “изПЯх” в предишния си пост си е съмсем мое – на ПАВЕЛ ТИНКОВ! Грешката в името ми е чисто техническа.
  🙂

 22. До СТАМБО:
  Стамбо, четеш ми мислите бе, човек.
  И аз отдавна съм стигнал до този извод, дори съм го казвал на офицери-военослужещи (роднини, познати и т.н.) – че от капитан (включително) нагоре всички трябва да минат през детектора.
  Въпросите ти си ги формулирал по-прецизно :).
  Допреди няколко години слагах летвата по-високо – може би някъде между майор-подполковник. За мое най-голямо разочарование, вместо с естествената подмяна на поколенията процентът на офицерите с руска ориентация да намалява, става точно обратното!
  Получава се парадоксът млади офицери да говорят с пяна на устата как този или онзи били съсипали войската, при условие, че по време на тези събития те не са били дори и във военното училище! Т.е. – някой много убедително им е разказал за това как сме имали 100 хилядна армия, как военните са “колели и бесели”, пък сега…
  Да не говорим, че за тях НАТО е чуждо тяло. Може би една от причините за истеричните атаки срещу министър Ненчев е точно фактът, че се засилва съвместната работа на военослужещи от БА със съюзнически армии от Алианса.

 23. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ
  Поздравления и напълно подкрепям казаното от теб приятелю! На този “бляд” (не искам да употребявам по груби думи), освен презрение, не трябва и не заслужава да му се отделя някакво внимание и най-малкото той може да ни дава съвети, как да изграждеме демократичното развитие на държавата ни! Бъди жив и здрав Павле!

 24. АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ , цялата армия е отгледана от една и съща “ПАРТийна” номенклатура и тогава и сега. Корупция и връзкарство още от соца – т.е. ЗАВИСИМОСТИ! А уж армията и милицията трябваШЕ да са ДЕполитизирани! ДЕПОЛИТИЗИРАНИ! “ПАРТийните” ЗАВИСИМОСТИ си станаха , и са си били винаги чисто ЛИЧНИ и БИТови! Армията се превърна в поредната номенклатурна “ПАРТийна” ясла, и затова и сега всички са с зелени униформи но с червени ЛИЧНИ зависимости.
  П.П. И докато вярваме на БКсП и ДС , че армията и милицията са били “държавни” по времето преди 1989г. , а не “ПАРТийни”, то те ще продължават да са си такива, но никога “български”, т.е. фиктивно ДЕполитизирани!

 25. Не е много по темата но все пак е резонно. Искам официално г-жа Савова, да ми се извини за нападките! Аз не съм политически обвързан но като чета това мисля, че съм бил абсолютно прав да негодувам за политиката на РБ по определени точки. И това изобщо не може да бъде повод някой си да ме нарича с гадни епитети.

  Ето защо:

  Синът на хасковския кмет подменил листата на РБ

  Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/05/14/sinyt-na-haskovskiia-kmet-podmenil-listata-na-rb.263474

 26. Разочароващо! Много разочароващо е за мен, това, което прочетох във форума. Уважаеми дами и господа, темата е прекалено важна и болезнена, която поставя Николай Слатински. А повечето от вас се занимават с неговата личност!? Други реагират чисто емоционално на страшната диагноза, поставена на обществото ни в неговата статия. Щом е толкова „отвратително“ и несправедливо обществото на съвременна Русия, ръководена от неморалния им лидер, значи това, от което се страхува Слатински, не може да се случи. Или, щом го казва тоя, чийто „кирливи ризи“ вече видяхме, значи не е вярно!? Боже, наистина ли мислите така!? Та в много от постановките той е прав, болезнено прав! Та нима не е вярно, че тези, които напуснаха Бг са 90% млади и образовани, смели и разчитащи на себе си, вярващи в себе си. Цветът на обществото ни. А нима също не е вярно че, тук останахме повечето на възраст, когато „не иде веч да ходиш по чужбината“? Останаха и тези, които през 89-та окрадоха същата тази държава, от която една голяма част необразовани и неуки, неспособни за каквото и да било, нещастници, чакат да получат залък, подслон, цяр или поне надежда? Тези първите обаче, освен накраденото имат зад гърба си и подкрепата, професионалната подкрепа на руската „гьобелсова“ пропаганда. За пример ще ви кажа, че наскоро прочетох в един „техен“ материал, че в Русия изплащат премии с цел повишаване на раждаемостта. Останах изненадан, когато разбрах, че премията за всяко трето дете е 10 000 щ.д. Да, така е и много от младите руски семейства в момента планират трето дете с единствената цел да се сдобият със собствено жилище. В допълнение, държавата поема и част от кредита, отпуснат целево на семейството по и без това „безлихвеният заем“!?!?!?!? Всичко бе написано толкова майсторски и убедително, че дори у мен, който имам претенцията, че съм от професионалните познавачи на Русия, първоначално възникна чувство на изненада. Е, това съм аз с многото дипломи, с жизненият опит, с …най-вече огромните си знания за страната, преките си впечатления, придобити от първо лице!? Ами обикновеният, български човечец, дето не знае нито езика, нито е виждал колхоз, нито е ял „гречка“ в руски стол и т.н. той какво, ми ще повярва разбира се! Или да вземем репортажите по т.н. национална телевизия. Като се започне с др. Любенов, та се свърши с другарката Вяра Анкова, ми все руското мнение, руското виждане ни се поднася почти от първо лице, множествено число. „Бащата на историята“, др. Божидар Димитров е най-честият и скъп гост на тази програма и от екрана ни казва, „че Русия все пак ни е освободила, а не 82-ра американска въздушно преносима дивизия“!
  Стамбо, приятелю! Това, което предлагаш е напълно излишно и мнооого, много закъсняло! Излишно е, защото няма смисъл да се харчат пари на вятъра, за скъпия полиграф, при предварително известен на 100% резултат! Да, 100% от офицерите в нашите спец служби са за НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ! Повярвай ми, зная какво говоря! Толкова съм „навътре“ в тези неща, че ми се иска да не беше така. Защото независимо от смяната на поколенията, т.н. кадровици на тези служби, приемаха, приемат и за съжаление още дълго ще продължат да приемат в тях, само и единствено децата на бившите ДС-ари! Само „децата на нашите другари и другарки“ Стамбо, „нашите деца“!!! Смея да твърдя, че това е 100%, не 99%, а 100% покрито. Тук компромиси, няма! НИКОГА и при никакви обстоятелства! При „румнаджийте“ (сл.“Военна информация“), дори старите, партийни, съветски кадри са наполовина, запазени. Ха познай за кого работят, дори и в момента? А ти говориш за полиграф.
  И понеже сме на военна вълна, ще ви дам още един пример, армейски. През първата световна война се появил танкът. Германският генерален щаб дълго проучвал, изучавал и заседавал, като накрая решил, че най-доброто средство за противопоставяне на страшният английски танк е…танкът. Германският танк!
  Как мислите, кое е това нещо, което може да се противопостави на тази убийствена, заливаща ни руско-съветско-азиатска, комунистическа по своята същност пропаганда? Пропагандата разбира се!
  Но, колкото и да се пънем, каквото и да правим, убеден съм, силите ни са нищожни! Не можем, ако я няма помощта, за която Иво говори в предговора към статията! Не можем, без мощната, решителна пропагандна подкрепа на ЕС, на САЩ! Не можем! Няма да удържим! Загубата на избори, би била фатална! Негодниците от БСП, Атака, Енчевци и подобни, подкрепени от мощна руска кампания ще ни изкарат от НАТО, ще ни конфронтират с ЕС! И тогава, огромната мечка ще ни гушне пак, този път може би …завинаги!
  Моето предложение е, със всички сили и с всички средства скъпи съмишленици ние трябва да убедим Запада, че ни е нужна тяхната мощна помощ и подкрепа сега, веднага! Имам предвид мощна, силна и убедителна КОНТРА-ПРОПАПАГАНДА на руската. Руският рупор ни заливаше цяла седмица с проклетата им ПОБЕДА. Къде бе Европа, какво направи, какво каза, какво обори на руските лъжи? Нищо! От Европа ни вопъл, ни стон! Червените боклуци тръбят, че сме загубили суверенитета си, защото не можем да охраняваме небето си. Американски генерал, казва, че това не го интересува, защото не било негов ресор. А посолството им мълчи, те пък ресор въобще нямат. И какво, по дяволите, очакват накрая да се случи!? Да преборим сами сибирския мечок, така ли?
  Затова ще подчертая още веднъж, с болка, казаното от Иво:“ Питам се обаче дали онези, които четат в превод от български текстовете, призоваващи за помощ и този път ще позволят руската мечка да си „вземе България”, както стана след Втората световна война. Ако те смятат, че това си е чисто български въпрос, нека бъдат откровени да ни го заявят.“

 27. До проф. Александър Цанков

  Прав сте както винаги, г-н професоре! Ценя и казаното от Вас, и особено-практическите Ви действия по озаптяване на червената чума!

 28. ranger,

  само ти стискам ръката, приятелю!
  И повтарям- все пак има примери за практически действия по декомунизация и десъветизация- особено в Естония!

 29. П.П. И за още малко по-голямо разяснение , трябва да се отчита от г-н Слатински , че ВСЕКИ човек е по рождение “разломен” и РАЗделен от всеки друг , и от всичко друго!
  Но нещо свързва хората дори и след това!
  И е НАЙ-добре то да е доброволно и БЕЗкористно! А едва ли е точно така с “държавата” НРБ, а дори и днес . Защото ТАМ “обединяват” възможностите на всеки, за да получава няКОЙ според “потребностите” СИ! И едва ли ТОЙ е имал “възможностите” СИ да “мисли”, и да “обгрижва” всички, и ВСЕКИ?!? Т.е. имаме “обединяване” на възможностите, и раздор,разкол, разлом и разпад при потребностите.
  И само поради тази причина обед(и)няването и “обгрижването” беше толкова ТОТАЛно, че даже НЕ всеки можеше дори да емигрира, нали!

 30. Хубаво сте го написали, г-н Слатенски. Хубаво, ама “циганска работа” бил казал чорбаджията. Циганска, г-н Слатенски, защото сте забравили своята роля във всичсо това, върху което “плачете”! …. “25 години Преход и миналото, от което мислехме, че сме се освободили, отърсили, отървали, а то се завръща и иска реванш.” Я да видим в това случващо се Вашият принос!!! Е, изгодата за Вас я имаше , сега не разбирам “защо обръщате резбата” и плачете. И с моите деца си контактувам по скайпа, не разбирам само, след като толкова бяхте против десните политики защо днеска “плачете” , ами ети Желев, отидете на гроба му и си поприказвайте!!! НИЩО НЯМАДА ЗАБРАВИМ, СЛАТИНСКИ!!!

 31. Към RANGER, много добър и отварящ очите коментар!
  Агресивната политика на Русия е преминала точката от която няма връщане назад. Това си личи от силната пропаганда и състоянието на опозицията (дори и бившите комунисти са поставени в ъгъла). Ако си мислите че тази омраза ще се задържи само в нейните граници мисля че се лъжите (Русия не е Северна Корея да стои безгласна в страни, руснаците обичат да се налагат и с изкривеното си самочувствие за способни на големи злини).
  Казвате че нямало опасност за България но и това не е така ако преди 9.9.1944г. комунистите са били шепа хора то сега путинистите за значително повече и се борят дори да показват кой е по-правоверен (бивши комунисти, пишман националисти, антиглобалисти и т.н. да изброим само няколко). И това не са само хора променили мнението си в следствие на пропагандата. Много от тях получават някаква облага (работно място или чрез корупция). Затова и драпат със зъби и нокти да не я загубят. Лошото е че те са на места от които зависи много развитието на България (магистрати, журналисти, военни, “бизнесмени”, учени и т.н.). И както RANGER е посочил те са като една затворена мафиотска организация. Случайни, недоверени и непроверени личности на сред тях не попадат. Ако към тази картинка добавим и това че и повечето българи няма какво да губят (тоест бедни са) и не са заинтересовани дали сме с ЕС или Русия нещата хич не са розови. Това е един порочен кръг който ни обрича на още по-голяма бедност.
  Що се отнася до западните държави имам големи резерви към тяхното желание за помощ. Те са така научени че ако нямат личен интерес от нещо не го правят. И реагират само когато нещата загрубеят при тях а не при съседа. “Помощта” която оказаха на Грузия преди и на Украйна сега е показателна. Разбира се не те са виновни за тези конфликти но предпочитат да ги потулят без да влагат много смисъл и усилия в тях.

 32. Луканов и КГБ ни изиграха,като наложиха (и с гласовете на законспирирани “демократи”)Конституция,която се самокапсулова ,чрез ВНС!Няма изход.Освен това ДС кадрите си осигуряват достатъчна маса възпроизводство на кадри и идеи,завземайки всички важни служби и медии.Европа не може да стори чудото,заради високата степен на суверенитет,който гарантира сегашната форма на обединяване,която по-скоро ще върви към още по-голямо разхлабване(примери-Англия,Гърция,Унгария…).Изходът е вероятно в поднасяне на обективната ИСТОРИЯ за света и ролята на Русия в събитията и в частност злокобната и роля за България.След 1 век всичко ще бъде наред.Сега трябва да се борим да запазим единна и разширяваща се Европа и при сегашната обстановка да заложим на НАТО.В армията трябва да започне ЧИСТКА!Защото ,не дай Боже, при една реална обстановка 70% ще отидат на другата страна и ще има “приятелски” огън!Това е страшното днес.А за обръщане на вектора не искам да чувам,каквото и да ни коства това като нация!

 33. Няма как да не се съглася с изводите на колегите RANGER, МАМ и ПАВЕЛ ТИНКОВ. “Анализът” на др. “професор” е изключително коварен, перфиден и манипулативен, но… Има НЯКОЛКО изключително верни попадения. Работата е, че не само в специалните служби 100% са русофилитици. Така е и в съдебната система. Веднага след 09.09.1944, първите 2 випуска на 100%, а всеки следващ поне на 95%, са деца, роднини и внуци на милиционери. Същото е в армията – тук-там може да се намери млад офицер с нормални, не казвам с евро-атлантически разбирания.

  Като така, предложенията на СТАМБО (не се сърди, приятелю) са не само закъснели, но и неприложими. Защото шепата про-русофилистични шайкаджии държи лъвския пай от икономиката (“Икономиката, глупако”, беше казал президентът Клинтън). А много преди него съдия-следователят Джовани Фалконе заяви малко преди да го взривят с половин тон тротил, “Да направим мафията бедна!”. Та всичките предложени стъпки на СТАМБО ще имат смисъл и резултат, ако първо им пресушим финансовите потоци. Пълна конфискация плюс събиране с жестоки глоби на невнасяните от 2001 г. данъци на съветско-руските фирми.

  И още нещо – искаме се да се борим със законни средства с най-страшната и мощна мафия, която не се спира пред никакво престъпление или беззаконие. Е, хора, как да стане това? Ако някой ми каже, ще го черпя бира!

 34. Ranger, много сила има в думите ти.
  Уточнявам: това, което ме наелектризира по-горе е не толкова личността Слатински, а възможността този текст да бъде инстументализиран/ задвижен като програма.
  Не че някой от нас тук иска да си легне да спи, докато кръвожадна мечка влачи България.
  Прав сте, изключително прав сте за 100% покритост. Знам какво се случва с млад специалист по национална сигурност учил на запад. Резюметата им попадат в коша за боклук мигновено; никакъв шанс няма да станат част от системата, ако не идват инструктирани от Москва по канален ред.
  За Запада като цяло, по-добре да замълча. Само една прясна драскотина. Наскоро в една доста тясна (метафорично) стая група университетски умове предъвкваха валидността на няколко теории. В края на сесията един се сепна: ‘Чакайте, ама ние всъщност не говорим ли само за определен неолиберален модел; някак забравихме за останалия свят, но той съществува… или…?’ Кратка тишина и последва неохотно съгласие. Някак останалият свят естествено изпада от полезрението на иначе ‘общовалидните’ теории. И докато западни интелектуалци се гаргарят с ‘несъвършенствата на зрелия капитализъм’ и с това захранват прилични кариери; други като нас се давят в опита окончателно да се доберат до този бряг, където гражданското общество и свободата на словото не са единствено и само комунистическо папиемаше.

  Емотиконът ми е по-тъжен от наличните, мисля пожелателно.

 35. върнах се отново нагоре. моля за извинение: да се чете ‘дисидентство’.

 36. Няма да се учудя ако тези напъни за излизане от ЕС се окажат начин за Кой да държи държавата в напрежение с цел спокойствието и сговора, необходими на Българския народ за нормален и щастлив живот, да бъдат провалени и ние постоянно да се мяткаме от За до Против ЕС и русия, като това ще изцеди и малкото положителна енергия в Народа. Това напрежение ще бъде почва за генериране на продажни и лъжовни политици, които ще търчат в Москва за инструкции и поощрение. Народа ще остане раздвоен и слаб в мисленето си и действията си а Крадците ще бъдат отново силни, задоволени и покрити. Ще последват нови и страшни грабежи, обезлюдяване и мизерия. Целта на русия да няма силна държава на Балканите отново е задвижена. Опичайте си Ума, Българи! Дявола действа с оръжието на съмнението, радразнението, измамата, страха и омразата. Държавата е като едно семейство, когато мъжа и жената са скарани не върви и децата плачат нещастни и болни!! Не забравяйте, че света не се движи само от човешки същества но и от много други мощни Духове черни и бели и нашия път за спасение минава през Поклонение и Обич към Спасителя Иисус Христос, Царя на Човеците!
  Който има съмнение по тези въпроси нека се поинтересува за живота на нашите велики сънародници Дядо Влайчо, Петър Дънов, Петър Димков и т.н разпознали се като преродени Богомили. Божия свят е толкова истински, колкото и земния но той се вижда не със земните очички а със сърцето. Духа вижда духа а материята вижда материята. Духа люби духа а материалното се съединява със материалното. Дявола изгонен от Небесата, паднал на Земята със своите легиони, продължава своето пъклено дело. Тези човеци, които предадат Духа в себе си ще станат негови роби и ще му служат. Те ще загубят Божиите дарове и за тях вратите към израстване ще бъдат затворени. Не се поддвавайте ако искате Духа ви да остане част от Божието Царство.

 37. Това изявление “напълно съвпада с констатациите ми”
  ме учуди много!
  МАйстор на словото, като Инджев, да не види коварството в Слатинското писание…?
  Което е пълно с неверни твърдения.
  Първото – че преобладаващата част от българското общество е русофилска. Това се повтаря 6-7 пъти, като мантра, с нарастващ апломб. Не е вярно, но може да се внушава. А не е вярно поради простия факт, че масовият човек не може да бъде “фил” на никоя чужда страна. Той просто си гледа животеца. Ако му застрашат дома, къщата, рода (т.е. държавата) – ще ги защити. А активни “русофили” са такива, които имат интерес от това. Или днешен (участие в рублобизнеси) или носталгичен (принадлежност към привилегированите 200 фамилии)…
  Сега, ако средата на Слатински е предимно от такива хора – може и да си мисли, че те са болшинство.
  Втората теза – че обществото ни било дълбоко разделено по въпроса, е също невярна, тенденциозна и безсмислена. Тази тревога съществува само в русофилски главички, като Слатинската.
  Народът много ясно показва своите геополитически предпочитания на всеки избори. За БСП – 15% от гласувалите, а с негласуващите – частта на възможните русосимпатизанти пада на 7-8%.
  Туй е дълбокото разделение.
  Третата глупост на Слатински е внушението, че аха-аха ще обърнем геополитическата си ориентация, щото “преобладаващата част от народа” го искала…
  Гнусно.

 38. По въпроса с народното русофилство имам много ясен детски спомен.
  От разказите за поведението на германците в Българи и за поведението после на руснаците…
  Германците – спретнати, винаги обръснати, чисти, миришещи добре, усмихнати, раздаващи шоколад на децата, плащащи за стоки и услуги…
  А руснаците – раздърпани, немити, крещящи, крадящи животни и алкохол, изнасилващи…
  Аз даже имах дисонанс с тази информация заради идеологическата дресура – не може да бъде, СССР е велика страна, с велики хора…
  Е, ТОЗИ народ е видял какво им е величието…

 39. Уважаеми съмишленици, г-н Инджев, ама всички Вие, сериозно ли мислите, че Слатински се е загрижил за България и по-скоро за опасноста от Руската информационно-хибридна война срещу България и всичко демократично по света??!!
  1)Според мен тук става въпрос за вълкът, който се опитва да се прави на бабата на Червената шапчица!;
  2) Когато някой носи ведро със вода, то той може да отива да гаси пожар – което е благородно, може да отива да полее, да даде живот на някое растение, но… може и да отива да удави някое животинче! Слатински беше съветник на Гоце – някой по-горе беше казал да се абстрахираме от “личноста на Слатински”! Не-е г-не има Българска приказка – ” Тръгнеш ли с бръмбър – пътя е един … гьобрето!;
  3) Слатински общувал с хора, бил математик и бил изчислил – повечето били Русофили и Путинофили! Хайде де и аз съм математик е-е не съм завършил Университет в Харков ,а Софийския Унивирситет и аз общувам с хора и то не “интелектуалци” , а обикновени хора и сред тях има и Русофили и Русофоби и хора, които не са към никоя от тези две категории, но не виждам Путинофилите и Русофилите да стават все повече или да преобладават! Вярно е, че една част са готови да продадат гласа си на избори на този, който плати повече или обещае “благинки без пот”, но … да преписваш на тези хора “любов” към Русия е недалновидна( да не кажа глупаво), освен, ако не спадаш към 1)!

 40. Към аерофлот: В опит за почерпка бира:
  Това може да стане като върнем държавата на БЪЛГАРИТЕ, и първата еднствена и безусловна крачка към това е реформа на съдебната власт.
  Дано съм успял и със здраве!

 41. Съгласен съм с констатациите и изводите в статията на г-н Николай Слатински. Трагичната истина, в която се оглежда нашето бъдеще /ако изобщо може да бъде наречено бъдеще/, е изречена накрая – авторът отива да говори с децата по скайпа, които са намират в страните от Западна Европа или САЩ и Канада, а не в Куба, Северна Корея или Русия. И това е верният им /за тях лично/ избор. Възмущава ме обаче лицемерието на т. нар. русофили, всъщност путинофили и откровени съветофили- те също са изпратили и пращат децата си именно в така ругания от тях Запад. Така направиха например известният с мрачна слава генерал Любен Гоцев, бившият съветник на Тодор Живков, а сега лидер на една от комунистическите партии в България – Костадин Чакъров и пр. и пр. Винаги ще казвам – поне си обяснявам си /без да оправдавам/ човешки недъзи като алчността, жестокостта и пр. Никога обаче няма да се примиря и да оправдая лицемерието – качество, присъщо единствено на човека от всички видове, населяващи Земята.

 42. Картаген трябва да бъде разрушен.
  Позорният паметник на Съветската армия-окупаторка трябва да бъде разрушен.
  Не демонтиран, преместен и пр. извинения, а РАЗРУШЕН!
  ВЗРИВЕН! Както беше ВЗРИВЕН
  мавзолеят на кремълската пияна мърша Гошо Тарабата. А propos, защо тогавашния руски посланик си подви опашката и изобщо не се обади? Значи може! Има Решение на СОС от 1991 за махане на МОЧА – просто трябва да се изпълни!
  А на ремсистките с широки сърца (;-) ще кажа: “Свърши вашта, другарки. Радвайте се на демокрацията, че тя ви запази живи и престанете да вмирисвате центъра на София!”

 43. Също смятам че тъй наречените русофили /заблудени българи, които слагат знак на равенство между Русия и Кремъл/ са не повече 5-6 %, ако не и по-малко ????

 44. Иво, абсолютно съм съгласен с теб. Никакво излизане от Европейския съюз. Това е нашето спасение, че сме там в Европа. Всякакво съмнение е глупост. Няма място за капка съмнение. Ще продължа да ти отговарям на всички препратки. Бъди здрав. Пак ти казвам : за мен Ти си ГЕРОЙ !?!?!?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.